Vanuit Stavanger: Hoe de 2 wandelingen naar Preikestolen + Kjeragbolten doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Vanuit Stavanger: Hoe de 2 wandelingen naar Preikestolen + Kjeragbolten doen?

31 mei 2023 in Noorwegen5 reacties

Stavanger lijkt op het eerste gezicht niet op de andere Noorse steden. Wanneer je de havenstad binnenrijdt, zal je vooral veel beton en verkeer zien. Maar laat je niet vangen, want Stavanger heeft heel wat te bieden! De stad heeft een aangenaam historisch centrum waar verschillende plekjes zeker een bezoek waard zijn. Hieronder zetten we de niet-te-missen bezienswaardigheden in Stavanger op een rijtje.

De meeste toeristen die naar Stavanger reizen, doen dat echter om de wandelingen naar Preikestolen en Kjeragbolten te maken. Het zijn twee van de bekendste plekken in Noorwegen! Lees hier alle info over Preikestolen en Kjeragbolten en andere bezienswaardigheden in de buurt.

Onze tip: Ga mee met een ervaren gids of tour

Het is sterk aan te raden voor minder geoefende wandelaars om de wandeling naar Preikestolen of Kjeragbolten met een gids te maken vanuit Stavanger.
- Preikestolen: Online je gids boeken voor een begeleide wandeling naar Preikestolen met ophaalservice aan je hotel.
- Kjeragboulder: Online je gids boeken voor een begeleide wandeling naar Kjerag Boulder met ophaalservice aan je hotel.

Je kan vanuit Stavanger ook nog tal van andere excursies en uitstappen maken. Bekijk alle mogelijkheden op GetYourGuide en haal het maximum uit je Noorwegen reis.

Inhoud artikel

  1. Kaartje vanuit Stavanger naar het startpunt van de Preikestolen & Kjeragbolten wandeling

  1. De wandeling naar Preikestolen: alle info

2.1. Wat is Preikestolen (Pulpit Rock)?

Preikestolen of de Preekstoel (Pulpit Rock) is een dramatische rots vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de nabijgelegen Lysefjord. Net zoals de wandeltocht in Trolltunga, is dit één van de beroemdste wandelingen van het land. Jaarlijks bezoeken maar liefst 150 000 mensen de beroemde Preekstoel.

De kans is dus groot dat je er niet alleen zal zijn. Als je liever rustige en eenzame wandelingen maakt, dan is dit waarschijnlijk niets voor jou. Op de Preekstoel foto’s nemen waar alleen jij op staat, kan dan ook een hele opgave zijn. Dat gezegd zijnde, is het uitzicht dat alles wel zeker waard.

2.2. Hoe lang duurt de wandeling naar Preikestolen?

De Noorse toeristische dienst raadt aan twee uur te voorzien om de top te bereiken, een uur om te genieten van het uitzicht ter plaatse, en twee uur om terug te wandelen. Voorzie zeker voldoende tijd om terug te keren. De wandeling naar de top is vier kilometer lang.

2.3. Waar is het vertrekpunt?

Vanuit het centrum van Stavanger sta je al snel bij het beginpunt van de wandeltocht naar Preikestolen. De wandeling vertrekt vanuit de hut Preikestolhytta vlakbij Jørpeland. De route wordt, net als de meeste andere wandeltochten in Noorwegen, aangegeven met grote stenen. Bekijk het startpunt op een kaartje

2.4. Wanneer kan je de wandeling maken?

Je kan de route enkel afleggen tussen april en oktober. In de wintermaanden kan je onder begeleiding met een gids ook naar Preikestolen wandelen met sneeuwschoenen, maar daarvoor heb je wel wat ervaring nodig.

2.5. Moeilijkheidsgraad van de wandeling

Terwijl je de berg opwandelt, zal je merken dat de weg op bepaalde plaatsen wel tamelijk steil is en soms zal je wat moeten klimmen tussen de rotsen van het dennenbos. Toch is het een relatief eenvoudige wandeltocht waarvan veel mensen, ook kinderen, kunnen genieten. Iedereen met een degelijke conditie zou de wandeling moeten kunnen maken. Je stijgt ongeveer 350 meter tot een punt dat 604 meter boven de Lysefjord ligt.

2.6. Ga mee met een ervaren gids naar de Preikestolen-rots

Ben je geen ervaren wandelaar of wil je graag op een veilige en ontspannen manier de wandeling naar de Preikestolen doen, dan kan je altijd mee onder begeleiding van een ervaren gids.

Deze komt je ophalen in je hotel in Stavanger en brengt je ook veilig terug. Onderweg krijg je leuke weetjes te horen en een adembenemend uitzicht op de Lysefjord. Boek je tour of wandeling online bij GetYourGuide.

Na een vroege pick-up aan je hotel begint je avontuur met een rit van 40 minuten. Met een warme kop koffie in de hand, heb je ruim de tijd om wakker te worden, ondertussen aanschouw je Stavanger vanop het water. Eenmaal aan wal brengt je gids je tot aan de start van het wandelpad. Na een korte briefing begin je aan je wandeltocht richting Preikestolen.

Terwijl de dieren in het wild toekijken hoe je de berg op stapt, leidt je gids je omhoog langs bossen en gletsjers.

Na ongeveer 2,5 uur wandelen bereik je vlak het Preikestolen-plateau. Nadat je jezelf een comfortabele plek hebt uitgezocht, kijk je toe hoe het zonlicht de Lysefjord verlicht. Neem ruim de tijd voor foto's en geniet van een warme drank en een hapje bovenop Preikestolen. Boek je tour of wandeling online bij GetYourGuide.

  1. Filmpje: wandelen naar Preikestolen (drone)

Benieuwd naar de Preikestolen? Bekijk dit filmpje en krijg een idee van hoe een wandeling naar Preikestolen eruitziet. Als je al dat moois in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Stavanger, Noorwegen moeten afzakken!

  1. De wandeling naar Kjeragbolten

4.1. Wat is de Kjeragbolten?

Kjeragbolten is een rotsblok zo groot als een auto die vastzit tussen 2 kliffen op een duizelingwekkende hoogte van 1000 meter boven de fjord. Een onvergetelijke plek! Onderweg heb je prachtige uitzichten op het nationaal park Frafjordheiane en op de Lysefjord. De wandeling is wereldberoemd geworden en is erg populair bij toeristen die naar Noorwegen reizen.

4.2. Hoe lang duurt de wandeling Kjeragbolten?

De tocht naar dit natuurwonder duurt ongeveer 6 uur. Je legt zo’n 10 kilometer af en stijgt 570 meter. Je doet deze tocht beter niet in nat of mistig weer en je moet altijd heel goed voorbereid zijn, onafhankelijk van de weersomstandigheden.

4.3. Waar is het vertrekpunt van de wandeling?

Om de beroemde Kjeragbolten te zien, moet je eerst naar Lysebotn reizen. Er varen ferry’s tussen Stavanger en Lysebotn op maandagen, woensdagen en vrijdagen doorheen het hele jaar, en vanuit Lauvik op alle andere dagen. In juli en augustus kan je vanuit Stavanger ook de bus nemen naar Lysebotn. Vanuit Stavanger moet je rekenen op 2,5 uur om Lysebotn te bereiken.

Het vertrekpunt ligt op een kwartiertje van Lysebotn en heet Øygardstøl. Om de plek makkelijk te vinden geef je in de gps "Kjerag parking" in. Op die parking kan je voor 100 NOK parkeren. Je kan er ook iets eten in het restaurantje. Bekijk de start op een kaartje

4.4. Wanneer kan je de wandeling maken?

Je kan de wandeling enkel in de zomermaanden maken. In de winter ligt er te veel sneeuw en het is er te glad om toeristen op het pad te laten.

4.5. Moeilijkheidsgraad

Langs de steilere delen zal je de granieten rotsen moeten opklimmen, maar er hangen wel kettingen. Als je hoogtevrees hebt, is dit niet de tocht voor jou! Deze wandeling is iets moeilijker en zwaarder dan de wandeling naar Preikestolen, maar toch kan iedereen met een degelijke conditie de tocht maken. Het is vooral belangrijk om voorzichtig te zijn bij nat weer en je moet er rekening mee houden dat de tocht lang zal duren.

4.6. Ga mee met een ervaren gids naar Kjeragbolten

Ben je niet zo'n ervaren wandelaar of wil je graag op een veilige en ontspannen manier de wandeling doen naar Kjeragbolten, dan kan je altijd mee onder begeleiding van een ervaren gids. Deze komt je ophalen in je hotel in Stavanger en brengt je ook veilig terug. Onderweg krijg je leuke weetjes te horen. Boek je tour of wandeling online bij GetYourGuide.

Je wandeling naar Kjeragbolten start om 07:15 uur, je wordt opgehaald aan je hotel. Daarna rij je vanuit Stavanger naar Eagle's Nest, de startplaats van de wandeling. De rit duurt bijna 2,5 uur en heeft heel wat mooie zichten in petto. Eenmaal aangekomen neemt de wandeling je mee door een prachtig bergachtig landschap met een indrukwekkende uitzichten.

Na 2 tot 3 uur komt je aan op het Kjerag-plateau, je kan er genieten van het uitzicht en je hebt voldoende tijd hebben om foto's te nemen. Sommigen zijn misschien moedig genoeg om op de rotsblok te klimmen, en als je geluk hebt, kun je misschien BASE-jumpers zien duiken richting Lysefjorden. Tijdens de begeleide wandeling krijg je ook een lunchpakket, drankjes en wat snacks. Boek je tour of wandeling online bij GetYourGuide.

  1. Filmpje: wandelen naar Kjeragbolten

Benieuwd naar Kjeragbolten? Bekijk dit filmpje en krijg een idee van hoe een wandeling naar Kjeragbolten eruitziet. Als je al dat moois in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Stavanger, Noorwegen moeten afzakken!

  1. Stavangers oude stad: Gamle Stavanger

Gamle Stavanger, of Stavangers oude stad, bevindt zich aan de westkant van de Vågenhaven. Deze wijk staat in sterk contrast met de modernere elementen die je op andere plekken in het centrum terugvindt. Wandel hier zeker eens door de karaktervolle steegjes en tussen de gerestaureerde, witgeverfde huisjes uit de 18e en 19e eeuw.

De gebouwen van de oude stad werden bijna allemaal vernield na de Tweede Wereldoorlog toen het stadsbestuur Stavanger in een nieuw modern jasje wilde steken. Einer Hedén, de stadsarchitect, stak daar echter een stokje voor en ijverde ervoor om het oude centrum te bewaren. Hij kreeg gelijk en dankzij hem kan je nu meer dan 250 oude gebouwen bewonderen.

  1. De kathedraal van Stavanger

De Stavanger kathedraal is het meest indrukwekkende gebouw in het hart van de stad. Deze kathedraal werd volgens de stadsarchieven gebouwd in 1125 en dat maakt de kathedraal van Stavanger de oudste van Noorwegen.

De kerk werd gewijd aan de heilige Sint-Swithun. In 1272 brandde de kathedraal af, maar het bouwwerk werd daarna al snel weer heropgebouwd. De toen nog romaanse kerk werd uitgebreid in gotische stijl. In 1860 bracht een nieuwe renovatie nog meer veranderingen aan. De laatste grote renovatie dateert uit 1999.

  1. De mooiste musea van Stavanger

Naast de pittoreske, witgeverfde huizen, kan het oude centrum ook uitpakken met een aantal fascinerende musea.

8.1. Noors Conservenmuseum

Het eerste is het Noors Conservenmuseum. Dit museum is heel wat interessanter dan het misschien klinkt. Het bevindt zich in een gebouw waarvan delen uit 1841 dateren en je kan er tentoonstellingen bezoeken over machines, werktuigen, reclames, foto’s en meer, allemaal uit de conservenindustrie.

De conservenproductie in deze fabriek duurde van 1916 tot halverwege de jaren ’50. Een bezoekje aan het museum werpt een fascinerende blik op deze belangrijke industrietak en ook op de geschiedenis van de stad.

8.2. Het Maritiem Museum

Het Maritiem Museum, een tak van het Stavanger Museum, vertelt je alles over de ontwikkeling van schepen en de Noorse visserij in de laatste eeuwen. De gebouwen waarin het museum gevestigd is, dateren uit de periode tussen 1770 en 1840. De pronkstukken van het Maritiem Museum zijn twee oude zeilboten uit 1848 en 1896.

8.3. Stavanger Stadsmuseum

In het Stavanger Stadsmuseum, opgericht in een gebouw uit 1893, worden er verschillende interessante tentoonstellingen gehouden over de lokale cultuur- en natuurgeschiedenis. Er zijn ook een aantal boeiende tentoonstellingen die zich helemaal richten op kinderen.

8.4. Het Archeologisch Museum

Het Archeologisch Museum, dat in handen is van de Universiteit van Stavanger, is zeker ook een bezoekje waard als je tijd hebt. Het ligt niet zo ver van het Stavanger Stadsmuseum en je kan er een aantal tentoonstellingen over de regionale archeologie en geschiedenis bijwonen. De meest waardevolle objecten van het Archeologisch Museum zijn verschillende prehistorische artefacten.

8.5. Noors Petroleummuseum

De gezinsvriendelijke tentoonstellingen in het Noors Petroleummuseum vertellen je hoe olie en gas gecreëerd en ontdekt werden en hoe ze worden omgezet in de brandstoffen die we dagelijks nodig hebben. Je krijgt hier ook inzicht in hoe de olie-industrie de Noorse gemeenschap en cultuur heeft vormgegeven. Dit museum is zeker een must-see omdat je er alles leert over een brandend actueel onderwerp en ook omdat het museumgebouw heel modern is.

  1. Bezienswaardigheden in de buurt van Stavanger

9.1. Lysefjord

De Lysefjord is opnieuw een prachtig natuurverschijnsel. De beste manier om de fjord te ontdekken is met de boot. Er varen ferry’s tussen Stavanger en Lysebotn op maandagen, woensdagen en vrijdagen doorheen het hele jaar, en vanuit Lauvik op alle andere dagen. Je neemt die ferry ook om Kjeragbolten te bezoeken, twee vliegen in één klap! Je laat je auto wel beter even achter, want er zijn slechts enkele plaatsen voor auto’s op de ferry voorzien.

9.2. Flørli

Vanuit Lysebotn kan je ook een ferry of andere boot naar Flørli nemen. Daar wacht je een ongewone uitdaging. Je kan de 4444 houten treden, die boven de Lysefjord uitrijzen, opklimmen. Dit is de langste trap ter wereld! De trap eindigt aan de Ternevassdam vanwaar je een onklopbaar uitzicht hebt over de Lysefjord en de Preikestolen.

9.3. Årdal

Het dorpje Årdal staat vooral bekend om de gamle kirke, ofwel de oude kerk. De rode houten kerk werd gebouwd in 1620 en was de hoofdkerk van het gebied totdat de nieuwe nabijgelegen kerk in 1919 werd afgewerkt. Toch wordt de oude kerk nog steeds gebruikt voor speciale evenementen zoals concerten of huwelijken.

De binnenkant van de kerk is versierd met prachtige handgeschilderde rosemåling. Dat is een speciale Noorse manier van schilderen die typisch is voor de regio.

9.4. Solbakk

Aan de kust van Solbakk vind je prehistorische rotstekeningen die in 1923 ontdekt werden en dateren uit 500 voor Christus. De tekeningen stellen schepen, cirkels en zonnen voor. De verticale lijnen op de schepen staan symbool voor de bemanningsleden. De gravures zijn waarschijnlijk religieuze symbolen en voorstellingen van religieuze rituelen. Ze bieden je een kijkje in het prehistorische Noorwegen.

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je rondreis in Noorwegen?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Noorwegen? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Noorwegen met meer dan 78 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Noorwegen.

Noorwegen

Gratis reisgids Noorwegen downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 16 februari 2024 - soy

meer informatie over campings en vrijcamperen in noorwegen

- 11 januari 2022 - Johan Teuben

Duidelijke gids. Veel ideeën en tips er uitgehaald om vorm te geven aan onze rondreis door Scandinavië. Preikestolen en Trolltunga gaan we zeker bezoeken. Bedankt voor het feit dat we een deel van de gids konden downloaden. Zo maken jullie reclame voor dit prachtige deel van Europa. Nu maar hopen dat Corona geen roet in het eten gooit.......

- 30 mei 2021 - willy remans

plannen in de nabije toekomst autotrip in het zuiden van noordwegen met wat wandelmogelijkheden. hebben daarom de reisgids besteld. lijkt me wel heel interessant als documentatie

- 17 april 2021 - maria

biezondere route , mooi beschreven; een aanrader !

- 29 januari 2020 - Verhaegen Paul

Prachtige site waar ik nog veel gebruik van ga maken. Doe zo voort. 👍

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?