Dé 18 x mooiste bezienswaardigheden van Bergen: info en tips voor je citytrip

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 18 x mooiste bezienswaardigheden van Bergen: info en tips voor je citytrip

9 maart 2021 in Noorwegen7 reacties

Bergen is de tweede grootste stad van Noorwegen. De stad ligt aan de voet van schilderachtige bergtoppen en aan de rand van een helderblauwe fjord. Bergen werd gesticht in 1070 en was de grootste en belangrijkste stad in middeleeuws Noorwegen. Bergen is in al die tijd geëvolueerd van een middeleeuwse vissersstad tot een bruisend toeristisch centrum.

Hieronder hebben we de niet-te-missen bezienswaardigheden in Bergen op een rijtje gezet en we geven je ook een overzicht van enkele prachtige plekken in de buurt.

Onze tip: Bespaar met een Bergen Card

We raden je zeker aan om de Bergen Card te kopen. Daarmee kan je al het openbaar vervoer gratis gebruiken en je krijgt korting bij de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad. De kaart is 24, 48 of 72 uur geldig.
Bestel je Bergen Card online.

Liever een rondleiding of geoganiseerde tour doen?

Inhoud artikel

 1. Bryggen

Bryggen is het historische centrum van Bergen waar je wandelt op de kade tussen middeleeuwse Hanze-gebouwen. Die kleurrijke gebouwen met hun houten gevels zijn het symbool van de stad geworden. Bryggen staat ook al sinds 1979 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Ga mee met een stadswandeltocht door Bergen, de gids brengt je langs de mooiste plekjes en vertelt leuke weetjes. Reserveer je stadswandeling door Bergen online.
 1. Bergenhus

De bekendste bezienswaardigheid in Vågen/Bryggen is de Bergenhus-burcht. Deze burcht aan het water is één van de oudste en best bewaarde kastelen in heel Noorwegen en één van Bergens must-see bezienswaardigheden. Je kan niet alleen de buitenkant van het gebouw bewonderen, maar ook binnenin het museum bezoeken waar je meer te weten komt over de gebeurtenissen in Bergen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 1. Mariakirken

De Heilige Mariakerk, of Mariakirken, werd oorspronkelijk gebouwd in de 12e eeuw in romaanse stijl en is één van Bergens oudste gebouwen. Het gebouw werd geteisterd door branden in 1198 en 1248 en de kerk werd doorheen haar lange geschiedenis ook verschillende keren gerenoveerd.

De meest recente restauraties vonden plaats in de jaren 1860 en opnieuw in 2010-2015. Tijdens de zomermaanden kunnen bezoekers er rondleidingen met een gids volgen.

 1. Bryggensmuseum

Het Bryggens Museum werd gebouwd bovenop de resten van de oudste gebouwen in Bryggen, die jammer genoeg vernield werden door een brand in 1955. In het museum worden heel wat voorwerpen tentoongesteld die op die plaats zijn gevonden. In het Bryggens Museum kan je ook vaak tijdelijke tentoonstellingen bezoeken die verschillende thema’s aansnijden. Sinds 2005 maakt het Bryggens Museum deel uit van het Bergenmuseum.

 1. Bergenmuseum

Het Bergen Museum, eigenlijk het Universitair Museum van Bergen, huist tentoonstellingen over natuur- en cultuurgeschiedenis. Er is ook een museumtuin en de museuminstanties staan in voor het onderhoud van het arboretum, de grote bomentuin van de stad. Het Bergen Museum werd opgericht in 1825.

 1. Hanzemuseum

Het Hanzemuseum bevindt zich in een gebouw dat dateert uit 1704. In het museum leef je je in in de wereld van de Hanzekooplieden. Er worden heel wat middeleeuwse voorwerpen tentoongesteld en je kan er rondwandelen in replica’s van kamers die de vroegere Hanzekooplieden gebruikten. Vlakbij ligt ook het oude ontmoetingscentrum van de Hanzekooplieden, het Schøtstuene.

Je kan van bij het Hanzemuseum een shuttlebus nemen naar het Noorse Visserijmuseum. Je kan tickets kopen die je toegang geven tot beide musea.

 1. Vismarkt

De vismarkt van Bergen is één van de grootste openluchtmarkten van Noorwegen. Je kan er niet alleen verse vis kopen, maar ook groenten, fruit, bloemen en andere lokale producten. De vismarkt bestaat al sinds 1200 en is nog steeds erg populair. Het was vroeger de belangrijkste handelsplaats voor lokale boeren en vissers. Sinds 2012 is er ook een permanente overdekte vismarkt en er zijn ook verschillende winkels en restaurants.

 1. Bergen Domkirke

De Bergen Domkirke of de kathedraal van Bergen werd gebouwd rond 1150 en draagt een lange en turbulente geschiedenis met zich mee. De kerk raakte zwaar beschadigd door een brand in 1248 en en ging daarna nog 5 keer in vlammen op. Telkens werd de Domkirke heropgebouwd. De laatste brand gebeurde in 1640 en de laatste grondige renovaties vonden plaats in 1880.

 1. Het treintje Fløibanen

Neem in Bergen zeker eens het treintje Fløibanen naar de top van de berg Fløyen. Je hebt er een prachtig uitzicht over de stad en de bergen en fjorden erachter. Fløyen is de meest bezochte van de zeven bergen die de stad omringen.

 1. Kunstgalerijen

Bergen heeft zich ontpopt als echte kunststad. Je vindt er heel wat galerijen waar werken tentoongesteld worden van zowel Noorse als internationale artiesten. Kunstliefhebbers kunnen er zowel klassieke als hedendaagse kunstwerken vinden.

Veel van die galerijen bevinden zich in de kunststraat van Bergen, een rij kunstgalerijen langs het meer van Lille Lungegårdsvannet. Als je tijd hebt, bezoek dan zeker enkele galerijen om de interessante collecties te bewonderen.

 1. Bergen Aquarium

Het Bergen Aquarium is een must-see als je met kinderen reist. In dit gigantische aquarium kan je heel wat tropische vissen, zeehonden en zelfs pinguïns en krokodillen bewonderen. Er wordt ook een zeeleeuwenshow georganiseerd.

 1. Ulriken

Ulriken is de hoogste bergtop rond Bergen. Je kan de berg beklimmen via leuke wandeltochten of je kan ook de kabelbaan nemen die je zonder enige moeite naar boven brengt.

 1. Damsgård Manor

Damsgård Manor is een bezienswaardigheid aan de rand van Bergen. Het is een goed bewaard, houten landhuis uit de 18e eeuw en misschien wel het best bewaarde van Europa. Damsgård Manor werd opgetrokken in een opvallende rococostijl. Vergeet ook zeker de tuinen niet!

 1. Troldhaugen

Troldhaugen is het oude huis van de componist Edvard Grieg en zijn vrouw. In Troldhaugen kan je vandaag een museum bezoeken dat helemaal gewijd is aan zijn leven en werk. Er worden veel van zijn persoonlijke bezittingen tentoongesteld en er zijn ook concertruimtes.

 1. Bezienswaardigheden in de buurt van Bergen

Steinsdalsfossen-waterval

Op een goed uur rijden van Bergen ligt de Steinsdalsfossen-waterval, één van de populairste watervallen in Noorwegen. Het water stort maar liefst 50 meter naar beneden en je kan het water ook van erg dichtbij bekijken. Wie dat wil, kan er zelfs achter de waterval wandelen! Dankzij een rots blijf je dan veilig en droog terwijl je achter het watergordijn wandelt.

De waterval ontstond in 1699 toen de rivier van koers veranderde. De Steinsdalsfossen-waterval trekt elk jaar veel bezoekers. Vanop de parking vertrekt er een makkelijk, geplaveid voetpad naar de achterkant van de waterval.

Hardangerfjord

Op zo’n 100 kilometer van Bergen kan je ook de Hardangerfjord bezoeken. De Hardangerfjord is de tweede langste fjord in Noorwegen en de vierde langste ter wereld. Hij strekt zich 179 kilometer uit vanaf de Atlantische Oceaan tot aan de bergen van het Noorse binnenland en langs het Hardangerviddaplateau.

Odda

Op zo’n 3 uur rijden van Bergen ligt Odda. Dit stadje bevindt zich aan het zuidelijke uiteinde van de fantastische Sørfjord en is het commercieel centrum van de hele Hardangerstreek. Odda is een ideale plaats om van het prachtige landschap te genieten en een perfecte uitvalsbasis om mooie wandelingen te maken. De bekendste is de Trolltunga-wandeltocht. Wil je graag mee met een gegidste wandeling naar Trolltunga? Boek je wandeling vanuit Odda.

Er valt heel wat te zien en te beleven in en rond Odda. Als je wat meer tijd hebt, kan je ook overnachten in Odda om zo de omgeving te verkennen.

Het nationaal park Folgefonna

Dit prachtige stukje Noorse natuur ligt op 2,5 uur rijden van Bergen. Het nationaal park Folgefonna beschermt drie plateaugletsjers op het gelijknamige schiereiland en het is één van Noorwegens populairste bestemmingen voor wandeltochten en andere buitenactiviteiten. Wie weinig tijd heeft kan enkele korte wandelroutes volgen en wie meer tijd heeft kan er ook lange wandeltochten maken.

Een prachtige wandeling in het nationaal park Folgefonna leidt je van Buer, dichtbij Odda, naar Buerbreen, een gletsjerarm van Folgefonne. Om dit steile wandelpad af te leggen moet je zo’n 3 uur voorzien. Je wandelt omhoog door de groene Buerdalenvallei naar de rand van de gletsjer en daalt dan terug af naar de parking.

 1. Filmpje: zie het mooiste van Bergen

Benieuwd naar hoe de stad Bergen eruitziet? Bekijk dit filmpje en loop alvast eens door de stad. Als je al dat moois in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Bergen in Noorwegen moeten afzakken!

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je rondreis in Noorwegen?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Noorwegen? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Noorwegen met meer dan 78 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Noorwegen.

Noorwegen

Gratis reisgids Noorwegen downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 10 februari 2024 - philippe

top ! Bedankt

- 7 augustus 2023 - Kees van Schie

Mooie en informatieve gids

- 10 mei 2023 - Bourguillioen mieke

Het is een zeer interessante gids, ik het er nuttige informatie kunnen uithalen. De gids zal me begeleiden tijdens mijn reis door het prachtige Noorwegen. Dank u

- 21 juli 2022 - Tonny

Mooie reisbrochure. Ga ik zeker wat aan hebben tijdens mijn vakantie.

- 10 mei 2022 - Jossie vaessen

Deze site is echt super. Veel informatie om zin in deze vakantie te krijgen. Enthousiast te worden en nieuwsgierig naar al dat moois.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?