De mooiste bezienswaardigheden tussen Trondheim en Ålesund: authentiek Noorwegen

Volledige reisgids kopen voor € 10

De mooiste bezienswaardigheden tussen Trondheim en Ålesund: authentiek Noorwegen

9 juli 2021 in Noorwegen1 reactie

Trondheim is de derde grootste stad van Noorwegen. Wanneer je rondwandelt in het negentiende-eeuwse stadscentrum kan je de geschiedenis van Trondheim bijna ruiken. In Ålesund vind je daarentegen geen oude middeleeuwse huizen of moderne bouwwerken, maar wel unieke bakstenen gebouwen in de art-nouveaustijl.

Ook tussen beide steden liggen heel wat mooie dorpjes en natuurgebieden die absoluut een bezoekje waard zijn. Hieronder zetten we de niet-te-missen bezienswaardigheden tussen Trondheim en Ålesund op een rijtje.

Inhoud artikel

 1. Trondheim

Trondheim is Noorwegens derde grootste stad. Het historische centrum dateert grotendeels uit de 19e eeuw en dat maakt van Trondheim één van de meest pittoreske steden van Noorwegen. Het is ook de stad waar het vroegere Noorse parlement samenkwam. Hieronder lijsten we de belangrijkste bezienswaardigheden op.

Nidaros Domkirke

Hoewel het grootste deel van middeleeuws Trondheim vernield werd door een brand in 1681, werd de kathedraal, een belangrijk middeleeuws bedevaartsoord, volledig heropgebouwd. Nidaros Domkirke is één van Scandinaviës meest noemenswaardige middeleeuwse gebouwen en een must-see voor elke bezoeker.

Bakklandet

Voor een ruime keuze aan cafés en restaurants, moet je in de felgekleurde wijk Bakklandet zijn, tegenover de Bakke Bru-brug. Wandel in Bakklandet ook zeker over de Gamle Bybro, de oude stadsbrug, voor een mooi uitzicht over de achttiende-eeuwse houten pakhuizen van Kjøpmannsgata.

Kristianstenburcht

Een andere noemenswaardige bezienswaardigheid in de stad is de Kristianstenburcht. Dit fort werd opgetrokken tussen 1681 en 1685 en speelde een belangrijke rol om de stad te verdedigen tegen Zweedse aanvallen in de 18e eeuw. Vanbij de Kristianstenburcht heb je een prachtig uitzicht over Trondheim.

En nog veel meer

Als je meer tijd hebt in Trondheim, kan je ook de andere historische sites en musea bezoeken, zoals Stiftsgården, een 18de-eeuwse koninklijke residentie, of het Paleis van de Aartsbisschop, een dertiende-eeuws stenen kasteel. Ook het Trøndelag Volksmuseum en het Ringve Muziekmuseum zijn een bezoekje waard.

Op het Munkholmeneiland kan je ook een oud klooster, een fort en een oude gevangenis bezoeken. Wie tijd heeft, kan hier makkelijk meerdere dagen spenderen.

 1. Ålesund

Ålesund is een unicum onder de Noorse steden. Hier vind je geen oude houten huizen of moderne betonnen en glazen constructies die zo typisch zijn voor andere plaatsen in het land. Het is één van de enige Noorse art-nouveausteden.

Art Nouveau in Noorwegen

Wie van architectuur houdt, moet zeker even halt houden in Ålesund. Je stuit er op een eigenzinnige verzameling van hoge, bakstenen gebouwen in de art-nouveaustijl die beïnvloed werden door de Duitse Jugendstil. De gebouwen zijn uitgerust met torens en de voorgevels zijn in verschillende kleuren geverfd.

De grote brand

De gebouwen in Ålesund zijn dus allemaal tamelijk recent. Dat komt door een tragische brand die Ålesund in 1904 bijna helemaal vernielde. 10 000 mensen werden toen dakloos en van het stadscentrum schoot niets meer over. Noorse architecten die in Duitsland waren opgeleid kregen de opdracht om Ålesund opnieuw op te bouwen.

In het Jugendstilsenteret-museum kom je meer te weten over de specifieke bouwstijl in Ålesund. Dit art-nouveaucentrum is gevestigd in een historisch apothekersgebouw.

De kustlijn

Ålesund ligt aan de kust en heeft een mooie haven. Wandel zeker eens langs het havengebied en bezoek ook de kleine rode vuurtoren van Molja. Benieuwd naar het onderwaterleven voor de Noorse kusten? Vlakbij Ålesund ligt het Atlantic Sea Park, een groot koudwateraquarium helemaal gewijd aan lokaal zeeleven.

Musea

In Ålesund kan je ook verschillende musea bezoeken. Het Visserijmuseum vertelt je alles over de lokale visserij en in het Ålesundmuseum kom je alles te weten over de stad. Het Ålesundmuseum is een onderdeel van het grotere Sunnmøremuseum . Dat is een openluchtmuseum vlakbij de stad waar historische huizen en boten tentoongesteld worden uit de periode van de middeleeuwen tot nu.

 1. Røros

We raden je zeker aan om het oude kopermijnstadje Røros te bezoeken, zelfs al blijf je er niet lang. Ook het nabijgelegen bergboerendorpje Vingelen is een bezoekje waard. In Røros leven en werken mensen in huizen die maar weinig veranderd zijn sinds de negentiende eeuw. Hier overleefden de houten huizen verschillende branden die zoveel houten steden in Noorwegen wel vernield hebben. De stad staat mede daardoor ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is echt uniek in Noorwegen.

 1. De nationale parken Femundsmarka en Gutulia

De wilde nationale parken Femundsmarka en Gutulia bevinden zich vlakbij de Zweedse grens. Ze hebben beide wat weg van Alaska en Yukon. De parken grenzen aan het Zweedse Töfsingdalen Nationaal Park en vormen samen één van de opvallendste natuurgebieden in Scandinavië.

 1. Kristiansund

Kristiansund is een mooie stad aan de kust die vooral bekend staat om de drukke haven die er al meer dan 10 000 jaar staat. De stad werd bijna volledig platgebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar nadien werd Kristiansund helemaal heropgebouwd. Ook al zijn de gebouwen in Kristiansund dus tamelijk recent, toch heeft het stadje niet aan karakter en charme moeten inboeten.

 1. Atlantic Road

Kristiansund is de poort tot de Atlantic Road. Deze weg, die in 2005 gestemd werd tot Noorwegens technische hoogstand van de eeuw, wordt vaak beschreven als één van de mooiste autoritten ter wereld. De unieke weg brengt je vlak langs het water en verbindt Averøy met het vasteland via een reeks eilandjes en bruggen.

 1. Volda

Volda is een klein, pittoresk dorpje dat door de meeste toeristen overgeslagen wordt. Toch is het zeker een bezoekje waard. In het charmante Volda leer je namelijk het authentieke Noorwegen kennen.

Er zijn ook verschillende interessante musea in Volda. Het bekendste is Volda Bygdetun, een openluchtmuseum waar enkele negentiende-eeuwse boerderijen staan. Je kan ook het fascinerende Looierijmuseum bezoeken om meer te weten te komen over de eeuwenoude technieken om huiden te bewerken.

 1. Hornindalsvatnet

Hornindalsvatnet is het diepste meer van Europa. Het is 514 meter diep en de bodem ligt 461 meter onder de zeespiegel. Je kan er genieten van prachtige uitzichten op de omringende bergen.

Langs de oevers van het meer ligt het dorpje Grodås waar je een klein museum kan bezoeken dat gewijd is aan de werken van de beroemde beeldhouwer Anders Svor (1864-1929).

 1. Ørsta

In Ørsta, vlakbij Volda, kan je een bezoek brengen aan Brudavolltunet, een boerderij die er nog precies zo uitziet als in 1800. Het boerderijmuseum ligt zo’n 5 kilometer van Ørsta in de richting van Sæbø. Ørsta ligt vlakbij de Vartdalsfjord. Die fjord is vooral bekend voor de zalmvisserij en de plasticindustrie.

 1. Loen

Loen is niet meer dan een klein dorpje, maar het heeft wel heel wat te bieden. Het ligt vlakbij het romantische meer Lovatnet, maar Loen staat daarnaast ook bekend als dé uitvalsbasis voor avontuurlijke wandeltochten. Vooral de nabijgelegen Berg Skåla is populair. Klimmers kunnen hier de Via Ferrata Loen afleggen, een populaire klimroute.

 1. Lovatnet

Lovatnet is één van de meest pittoreske meren ter wereld. Op zonnige dagen heeft het meer een diepgroene kleur die het te danken heeft aan kleideeltjes en stof die door gletsjers werden afgesleten. Die kleideeltjes kwamen via de gletsjerrivieren dan in het meer terecht.

Lovatnet wordt omringd door torenhoge bergtoppen. Er is ook een camping op de oever van het meer en je kan ook in Loen overnachten. Lovatnet draagt ook een duistere geschiedenis met zich mee. In 1905 en 1936 viel een grote rotsblok in het meer. De vloedgolf die volgde, veegde twee dorpjes helemaal van de kaart. 135 mensen kwamen daarbij om het leven.

 1. Nationaal park Jostedalsbreen

Het nationaal park Jostedalsbreen werd opgericht om de Jostedalsbreengletsjer te beschermen. Die gletsjer bedekt bijna de helft van het park en is ook de grootste gletsjer op het Europese vasteland. In totaal is de gletsjer 80 kilometer lang en op sommige plaatsen is het ijs meer dan 500 meter dik. Je kan er uitdagende wandelingen maken of de gletsjer gewoon bewonderen vanop verschillende uitkijkpunten.

Geïnteresseerd in het nationaal park Jostedalsbreen? Lees ons blogartikel over Jostedalsbreen en kom er alles over te weten!
 1. Wil jij ook niets missen tijdens je rondreis in Noorwegen?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Noorwegen? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Noorwegen met meer dan 78 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Noorwegen.

Noorwegen

Gratis reisgids Noorwegen downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 4 februari 2022 - Jos Van Hamme

zoals steeds kan je met de beperkte gids reeds goed aan de slag. te bezoeken, leuke foto's, wandelingen,... Zeker een aanrader voor uitwerken reis Bergen>> lofothen. Kijken er naar uit!!!!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?