De Lofoten in de winter bezoeken? Een mooie, magische witte roadtrip + tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

De Lofoten in de winter bezoeken? Een mooie, magische witte roadtrip + tips

19 december 2023 in Noorwegen2 reacties

Lofoten in de winter bezoeken? Een magisch witte roadtrip

De Lofoten, een afgelegen eilandengroep voor de Noorse kust, is een prachtige vakantiebestemming. Vooral in de winterperiode, wanneer je er kan genieten van de Noorse fjorden, met sneeuw bedekte bergen, betoverende eilanden en adembenemende noorderlicht.

Kortom, een magische vakantie in winterwonderland. Ontdek in deze blogpost de mooiste plekjes, bezienswaardigheden en leukste activiteiten op de Lofoten in de winter.

Inhoud artikel

  1. De Lofoten-eilanden

Deze noordelijke eilanden bevinden zich in de provincie Nordland en zijn door National Geographic verkozen tot een van de mooiste bestemmingen ter wereld. De Lofoten bestaan uit weidse landschappen, authentieke dorpjes, enorme bergen en magnifieke fjorden. De bekendste plekjes op de Lofoten zijn de eilandjes Røst, Gimsøya, Skomvær en Moskenesøya.

Het gebied is in Noorwegen vooral bekend omwille van zijn visserijtraditie. Proef hier dus zeker van de heerlijke, vers gevangen kabeljauw. Je vindt er verder ook mooie witte zandstranden en dankzij de warme golfstroom kan de temperatuur hier in de zomer tot wel 30 graden oplopen. Op de nabijgelegen eilandengroep Vesterålen kan je het hele jaar door dolfijnen en walvissen spotten en met een beetje geluk zie je ook zeearenden en papegaaiduikers.

Mis niets tijdens je vakantie met onze reisgids Lofoten.

Ligging van de Lofoten-eilanden op de kaart

  1. Waarom de Lofoten bezoeken in de winterperiode?

De magie van de winterse Lofoten is onbeschrijfelijk. Ieder seizoen heeft zo zijn charme, maar de Lofoten in de winter is toch wel iets dat je moet gezien hebben. Het is niet alleen de ideale periode om het noorderlicht te bewonderen maar ook om talloze andere winterse activiteiten te ondernemen (lees meer hieronder) en de mooiste besneeuwde landschappen te bewonderen. Het beste aan een bezoek aan de Lofoten in de winter, is misschien wel dat er weinig drukte is.

Kortom, er zijn verschillende redenen waarom een bezoek aan Lofoten in de winterperiode de moeite waard kan zijn. In dit blogartikel ontdek je alvast welke.
  1. Mooiste plekjes op de Lofoten bezoeken

Tijdens de winterperiode zijn de Lofoten-eilanden bedekt met een mooie lappendeken van witte sneeuw. De winter op de Lofoten is niet alleen gezellig en adembenemend mooi, het biedt ook tal van avontuurlijke activiteiten en bezienswaardigheden om te ontdekken die in deze periode die des te leuker en mooier zijn. Hieronder lijsten we alvast enkele van de mooiste plekken en bezienswaardigheden voor je op.

Bezoek de mooiste steden en dorpjes

  • Het havenstadje Svolvær (Vestfjorden), een levendig vissersdorpje en een populair vertrekpunt voor wie de Lofoten wilt verkennen. Svolvær is niet alleen bekend en gewaardeerd om zijn prachtige natuur, maar ook om zijn kunstenaars. Veel kunstenaars hebben zich namelijk laten inspireren door het unieke licht dat op het eiland te vinden is. Er zijn een aantal galeries en kunstenaarshuizen die je kan bezoeken.
  • Henningsvær (Austvågøya) is een belangrijke vissershaven en een toeristisch vakantieoord boordevol charme. Kunstenaars, ambachtslieden en toeristen worden allemaal aangetrokken tot dit schilderachtige stadje, maar toch heeft Henningsvær zijn karakter niet verloren. Hier hangt nog steeds een traditionele fiskevaer-sfeer, de sfeer van een authentiek vissersdorp.
  • Mortsund, een charmant en authentiek vissersdorp aan de zuidkust van het eiland Vestvågøya.
  • Het pittoresk vissersdorp Reine ligt aan de zuidelijke kust van het eiland Moskenesøya. Met zijn kleurrijke houten huisjes en omringd door majestueuze bergen en kristalhelder water, is Reine een van de meeste fotogenieke plekjes van de Lofoten.
  • Nusfjord wordt vaak beschouwd als een van de oudste en best bewaarde vissersdorpen van Noorwegen. Wandel tussen een cluster van hutten (rorbu) en oude gebouwen, werp een blik op het traditionele leven op de Lofoten en verblijf in het moderne Nusfjord Arctic Resort. Je kan hier bovendien ook genieten van een authentieke tocht op een traditionele vissersboot, peddelen rond de fjord in een kajak of de historische bergpassen bewandelen om het panoramische uitzicht in je op te nemen. Dit is een populaire plek op de Lofoten om het noorderlicht te zien.
  • Leknes, de administratieve hoofdstad van Vestvågøya en een van de weinige steden op de Lofoten die niet afhankelijk is van de visserij en die niet aan zee ligt. Daardoor heeft het niet dezelfde traditionele houten architectuur als de meeste andere stadjes op de Lofoten. Bezoek de oude school, die is omgebouwd tot een museum en ga eens langs bij de witte houten Hol-kerk, de op één na oudste kerk op de Lofoten.

OVERNACHTEN: Svolvær is een ideale uitvalbasis, daarom raden we een verblijf in deze stad aan. Scandic Svolvær is gelegen in de haven van Svolvær op wandelafstand van het centrum. Het restaurant en de bar van dit hotel hebben de vorm van een boot en kijkt uit over de haven en over de omliggende bergen. Meer info en boeken.

Mooie wandelingen naar bijzondere plekken op de Lofoten

  • Een spectaculaire natuurlijke attractie in de buurt van Svolvær is de Duivelspoort (of Djevelporten). Deze rotsformatie ziet eruit als een brug en biedt een prachtig uitzicht over het omringende landschap en de stad.
  • Beklim de top van Tjeldbergtind en wordt beloond met een onklopbaar uitzicht. Download je wandelroute naar de Djevelporten.
  • Ervaren bergbeklimmers zullen de 6 km lange wandeling naar de Higravtindan (hoogste piek op van het Austvågøya eiland) zeker bekoren.

Spot het magische noorderlicht

Velen hebben het zien van de Aurora Borealis, ofwel het Noorderlicht op hun bucketlist staan. Het dansende licht dat bij dit natuurverschijnsel ’s nachts in de donkere hemel komt te staan, is gewoonweg adembenemend.

Wist je dat de Lofoten een van de beste bestemmingen is om het noorderlicht te spotten? Mensen van over de hele wereld komt naar de bijzonder mooie Lofoten om dit spectaculaire natuurfenomeen met eigen ogen te ervaren. Ga mee op noorderlicht safari of trek er gewoon zelf op uit met de auto. Er zijn genoeg donkere plekken waar je, met een beetje geluk, het noorderlicht kan zien.

TIP: Maak het jezelf gemakkelijk en boek je georganiseerde tour vanuit Svolvær naar het noorderlicht.

Opwarmen in de boeiende musea

Wil je graag even opwarmen? Dan kan een bezoekje aan een museum zeker goed doen. Onderstaande musea en centra zijn zeker een bezoekje waard tijdens je vakantie op de Lofoten in de winter.

  • Ontdek meer over de lokale cultuur en bezoek het Lofotr Vikingmuseum, het meest indrukwekkende museum en de grootste toeristische attractie van de Lofoten. Verken het 83 meter lang Viking-landhuis, ontdek de traditionele ambachtslieden en kom meer te weten over de archeologische opgraving. Meer info.
  • Bezoek het Andøya Space Centre, een interactief museum en onderzoeksstation. Vanuit deze plek worden geregeld nog raketten in de ruimte gelanceerd. In het museum leer je spelenderwijs over het noorderlicht en het heelal. Meer info.
  • Lofoten Stockfish Museum, gewijd aan de productie van Noorse stokvis. Het museum is gevestigd in een oud aanlandingsstation voor vis. Kom er meer te weten over het hele proces, vanaf het moment dat de vis aan land wordt gebracht tot het moment dat het wordt verpakt en uiteindelijk klaar is voor de export.
  1. Leukste winterse activiteiten op de Lofoten

Uiteraard zijn de pittoreske steden en eeuwenoude vissersdorpjes op de Lofoten prachtig om te zien, maar als je liever iets actiefs wilt ondernemen, kan dat ook. Er is hier voor ieder wat wils, van culturele uitstapjes tot avontuurlijke outdoor activiteiten.

Er worden verschillende winteractiviteiten op de Lofoten georganiseerd. Hieronder lijsten we alvast enkele leuke voor je op of bekijk meteen het volledige aanbod tours en excursies op de Lofoten.

Sneeuwschoenwandelen op de Lofoten

De Lofoten zijn een waar wandelparadijs, ongeacht het seizoen. Ook in de winter kan je een aantal prachtige wandelingen maken. Met sneeuwschoenen aan je voeten gebonden ga je, alleen of in groep, op pad door de schitterend besneeuwde landschappen. De witte besneeuwd landschappen waar je doorheen wandelt zijn werkelijk indrukwekkend. Boek je excursie sneeuwschoenwandelen op de Lofoten hier.

Maak een zeearendsafari door Trollfjord

Een andere populaire winterexcursie is een zeearendsafari naar de Trollfjord. De schilderachtige boottochten vertrekken vanaf de kade in Svolvaer en dompelen je onder in het dramatische landschap van de Trollfjord.

Bewonder de majestueuze zeearenden die boven je vliegen en kom mee te weten over de geschiedenissen van de Vikingen in dit gebied terwijl je door de fjorden reist. Houd je camera gereed om foto's van deze bijzondere vogels met de grootste spanwijdte ter wereld (lengte van 2,65 meter) te maken.

Maak een Trollfjord-cruise

Of maak een onvergetelijke cruise langs de Trollfjord. Stap aan boord van een moderne, comfortabele catamaran en ontdek de Trollfjord met een deskundige gids. Tijdens je boottocht kom je meer te weten over de wilde dieren die je onderweg ziet en verken je de onderwaterwereld. Geniet vanuit de comfortabele, panoramische lounge van het adembenemende uitzicht.

Andere leuke winterse acitiviteiten

  • Dompel je onder in de wereld van de Sami. Leer bij over de plaatselijke gebruiken en bezoek een rendierboederij.
  • Ga zeekajakken vanuit Svolvaer: met een dubbele kano ga je de baai van Svolvaer verkennen, lekker ingepakt op het ijskoude water peddel je langs de prachtig gekleurde huisjes met de impossante besneeuwde toppen als achtergrond.
  • Een bijzondere ervaring op de Lofoten is surfen. Surfen kan je bij de stranden van Ramberg, Eggum, Kvalvika en Skagsanden beach met de Loften Beach Camp Surf.
  • Ga fjordvissen. Fjordvissen op de Lofoten verwijst naar de visserij-industrie in de fjorden rondom de Lofoten-eilanden in Noorwegen.
  • Uiteraard mag ook wandelen en hiken niet ontbreken op deze lijst. Trek je beste paar wandelschoenen aan en wandel door de hoge, ruige bergen die majestueus oprijzen uit smalle fjorden en zorgen voor spectaculaire uitzichten.

Ga diepzeevissen op een traditionele visserssloep

Wie Lofoten zegt, zegt natuurlijk ook vissen, walvissen, haringen ... Ga aan boord van een traditionele houten visserssloep voor dez unieke ervaring. Deze avontuurlijke activiteit stelt je in staat om de overvloedige wateren van de Noorse Zee te verkennen en zelf te proberen om een kabeljauw, koolvis of schelvis boven te halen.

Een ervaren visser neemt je mee op zee deelt graag z'n ervaringen hoe het ooit was om met een traditionele houten boot uit te varen. Je zal snel merken dat het leven van een visser in deze winterse omstandigheden zeer hard was. Naast het vissen geniet je natuurlijk ook van de ruige kustlijn, majestueuze bergen en met wat geluk zie je zelfs een walvis of zeehonden.

  1. Spectaculair voetbalveld

Maar misschien nog meer dan het pittoreske historische dorpje staat Henningsvær vooral gekend voor z'n spectaculaire voetbalveld. Zonder twijfel is dit een van de meest spectaculaire plaatsen waar ik ooit een voetbalveld heb gezien, met uitzicht op de prachtige Noorse Zee, niet ver van de poolcirkel. Om het veld aan te leggen heeft men eerst de rotslaag moeten egaliseren en voorzien van een kunststof mat. Rekken rond het veld moeten voorkomen dat de bal in het water belandt. Dezezelfde rekken worden ook gebruikt om kabeljauw te drogen.

  1. Inpaklijst voor je vakantie op de Lofoten

Binnenshuis is het gelukkig overal lekker warm maar eens je naar buiten gaat, bescherm je jezelf best tegen de koude temperaturen. Wanneer je naar het noorden reist, ben je hoogstwaarschijnlijk goed gepakt en gezakt. Je hebt nu eenmaal een dikke, warme jas nodig en goede wandelschoenen die tegen de koude kunnen. Er bestaat niet zoiets als slecht weer - alleen slechte kleding, volgens de Noren. Wees dus niet bang voor koude temperaturen tijdens een wintertrip naar de Lofoten.

Om je op weg te helpen, hebben we alvast enkele belangrijke items voor je opgelijst die je zeker niet mag vergeten wanneer je naar het koude noorden reist. Nog meer tips? Check dan zeker onze handige inpaklijst voor je vakantie.

Wat zeker meenemen op vakantie naar de Lofoten?

  • Een dikke, warme ski-jas, ski-broek en wandelsokken
  • Thermokleding komt altijd van pas, maar je kan ook een paar normale kledij meenemen voor wanneer je op restaurant gaat of dergelijke
  • Warme handschoenen, sjaal en een muts
  • Snowboots
  • Zwemkledij: het lijkt misschien gek maar in heel wat hotels kan je je opwarmen in een sauna of hot tub
  • Ook een zonnebril kan handig zijn want de zon kan soms fel in de ogen schijnen
  • Ook handcrème, gezichtscrème en bodylotion zijn onmisbaar! Je huid wordt namelijk erg droog van de koude.
Tip: Een rondreis naar de Lofoten doe je niet meermaals per jaar. We begrijpen dan ook dat je liever niet investeert in bijvoorbeeld dure skikledij. Je kan deze misschien wel lenen bij familieleden en/of kennissen. Zo kan je op die manier toch wat geld besparen.
  1. Hoe bereik je de Lofoten in de winter?

De Lofoten zijn een afgelegen eilandengroep in het noorden van Noorwegen en het kan een uitdaging zijn om er in de winter te komen. De snelste manier om de Lofoten te bereiken is met het vliegtuig, de mooiste manier is misschien wel met de veerboot. We geven je hieronder alvast enkele opties hoe je bij de Lofoten kan komen:

  • Met het vliegtuig: Neem het vliegtuig naar de luchthaven van Oslo of Bodø en vervolgens een binnenlandse vlucht naar Leknes of Svolvær, twee van de belangrijkste steden op de Lofoten. Vanuit Leknes of Svolvær kan je dan een auto huren om de eilanden te verkennen.
  • Met de veerboot: Of neem de veerboot vanuit Bodø naar Moskenes, de zuidelijkste stad op de Lofoten. Er zijn ook veerboten vanuit andere nabijgelegen steden zoals Vesterålen. Houd er rekening mee dat de veerdiensten in de winter minder frequent kunnen zijn dan in de zomer, en dat je de vertrektijden en -dagen moet controleren.
  • Met de auto: Als je met de auto reist, kan je de E10 volgen van Bodø naar Å. Deze verbindt de meeste grote eilanden van de Lofoten aan het vasteland. Houd er rekening mee dat de wegen in de winter besneeuwd en glad kunnen zijn en dat je een auto nodig hebt met winterbanden.

LEESTIP: Vertrek je vanuit België of Nederland liever met de boot naar Noorwegen? Lees dan ook zeker ons uitgebreid blogartikel met "hoe met de boot of ferry naar Noorwegen".

  1. Praktische info & tips voor een vakantie op de Lofoten

Kan je haast niet wachten met het plannen van je vakantie naar de Lofoten? Met onderstaande tips en informatie kan je jezelf goed voorbereiden op een geslaagde vakantie op de Lofoten in de winter.

  • Het huren van een auto is de beste manier om de Lofoten te verkennen. Zorg ervoor dat je beschikt over de juiste winterbanden. Huur je auto hier.
  • Aangezien de dagen in de winter op de Lofoten erg kort zijn, is het handig om een zaklamp of hoofdlamp mee te nemen voor wanneer je 's avonds op pad gaat.
  • Tijdens je winterse vakantie op de Lofoten zal je genieten van enkele van de meest spectaculaire landschappen in Noorwegen, dus vergeet zeker niet om je camera mee te nemen en de prachtige omgeving vast te leggen. Extra geheugenkaarten en batterijen kunnen ook handig zijn.
  • Houd altijd het weerbericht in de gaten voordat je op pad gaat. Sommige excursies kunnen afgelast worden bij te slechte weersomstandigheden.
  • Zorg ervoor dat je telkens voldoende contant geld bij hebt, aangezien sommige kleine winkels en restaurants mogelijk geen creditcards accepteren.
  • Boek je excursies en tours op de Lofoten online op voorhand.
  1. Waar overnachten op de Lofoten?

Ben je nog op zoek naar een verblijf voor je vakantie op de Lofoten? Een populaire accommodatie op de Lofoten-eilanden zijn de charmante rode vissershutjes, genaamd Rorburer. Je verblijft het best in grote steden als Svolvær, Henningsvær en Reine.

Wij hebben alvast een overzicht gemaakt met onze favoriete verblijven op de Lofoten. Hieronder vind je alvast enkele van onze favorieten of bekijk het volledige aanbod vakantiehuisjes en hotels in Lofoten.

  • Scandic Svolvær is gelegen in de haven van Svolvær op wandelafstand van het stadscentrum. Het restaurant en de bar van dit hotel hebben de vorm van een boot en kijkt uit over de haven en over de omliggende bergen. Meer info en boeken.
  • Het gezellige vakantiepark Svinøya Rorbuer is gelegen in de natuur op 1 km afstand van het centrum van Svolvær. Sommige huisjes en appartementen hebben een open haard, balkon en privésauna. Het is ook mogelijk om een noorderlicht-excursie te boeken, of een zeesafari met een RIB-boot naar de Trollfjord. Meer info en boeken.
  • Verblijf tijdens je bezoek aan Kabelvåg, op het sfeervolle vakantiepark Skårungen - Hotel, Cabins and Camping. In de omgeving kan je uitstekend wandelen en skiën en het hotel biedt fietsverhuur, een eigen strand en een skiopslag. Meer info en boeken.
  • Ook het aparthotel Tobiasbrygga is een absolute aanrader. Het hotel is gelegen in het vissersdorpje Henningsvær en biedt modern ingerichte appartementen. Je kan fietsen en visgerei huren bij de receptie van het hotel. Meer info en boeken.
  • Liever overnachten in één van de traditionele rode Rorbuer (visserscottages)? Dan raden we een verblijf aan in het Nusfjord Arctic Resort. Geniet in een op hout gestookte hot tub van het prachtige uitzicht op de omgeving. Meer info en boeken.
  1. Welke auto huren voor je rondreis?

  • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
  • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
  • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
  • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
  • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
  • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.
  1. Video: Ontdek de Lofoten in de winter

Ben je benieuwd naar je bezoek aan de Lofoten in de winter? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Noord-Noorwegen.

  1. Mis niets tijdens je bezoek aan de Lofoten en Vesterålen

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens het eilandhoppen op de Lofoten en Vesterålen? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Koop onze reisgids Lofoten en Vesterålen met de mooiste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden en 10 wandelingen (+ GPS coordinaten). Download je gratis reisgids Lofoten en Vesterålen hier.

Lofoten en Vesterålen

Gratis reisgids Lofoten downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 9 september 2023 - hEDWIG

de duidelijke reisgids gaan we zeker raadplegen voor onze reis naar de Lofoten en Vesteralen.

- 15 augustus 2023 - Diopere Bernard

We hebben ondertussen geboekt! Dus in orde!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?