Wandeling naar Trolltunga: Praktische info, Tips + Tours met gids

Volledige reisgids kopen voor € 10

Wandeling naar Trolltunga: Praktische info, Tips + Tours met gids

9 maart 2021 in Noorwegen0 reacties

In Noorwegen kan je honderden uitgestippelde wandelpaden volgen die je langs steile bergwanden en helderblauwe meren gidsen. De wandeltocht naar Trolltunga is misschien wel de bekendste van allemaal. Wandelaars die Trolltunga willen bewonderen moeten er wel wat voor over hebben. Je legt heen en terug meer dan 27 kilometer af in 12 uren, maar je wordt wel beloond met een onklopbaar uitzicht.

Hieronder hebben we alle informatie verzameld over de wandeltocht naar Trolltunga en over de nabijgelegen natuurparken.

Onze tip: Wandel naar Trolltunga bij zonsondergang

Het is sterk aan te raden voor minder geoefende wandelaars om de wandeling naar Trolltunga met een gids te maken. Online kan je tickets kopen voor een begeleide wandeling naar Trolltunga.

Een aanrader: wie Trolltunga bij zonsondergang wil zien, kan ook een speciale nachtwandeling naar Trolltunga maken, een onvergetelijke ervaring!

Inhoud artikel

 1. De wandeling naar Trolltunga

1.1. De Trollentong

Trolltunga is één van de spectaculairste en meest panoramische kliffen van Noorwegen. De naam betekent letterlijk ‘trollentong’ en wanneer je de rots ziet die over de klif uitsteekt, zal je onmiddellijk begrijpen waarom hij zo heet. De klif stijgt 1100 meter boven zeeniveau uit en 700 meter boven het meer Ringedalsvatnet. De klim naar Trolltunga is een uitdaging voor je kuiten, maar je zal beloond worden met een prachtig uitzicht over ijskappen, het meer en groene landschappen.

1.2. Voor geoefende wandelaars

Hoewel het uitzicht vanop de top van Trolltunga absoluut de moeite waard is, moet je wel weten dat de tocht lang is, veel inspanning vraagt en dat het 10 tot 12 uur duurt om heen en terug te wandelen. Onderweg klim je zo’n 1000 meter en heen en terug leg je 27,5 kilometer af. Zorg ervoor dat je een goede conditie hebt en goed voorbereid bent vooraleer je aan de tocht naar Trolltunga begint.

1.3. Praktische info:

 • Het traject naar Trolltunga begint op de parking Skjeggedal bij Odda.
 • Je kan de wandeltocht naar Trolltunga maken vanaf midden juni tot midden september, wanneer de sneeuw gesmolten is en nog niet opnieuw is beginnen vallen.
 • Er is geen gsm-ontvangst langs deze route.
 • Als je denkt dat je de uitdaging aankan, sta dan op tijd op, zodat je genoeg tijd hebt op Trolltunga voor het weer donker wordt. Er wordt aangeraden om niet later te beginnen wandelen dan 08:00.
 • De wandeling naar de top van Trolltunga neemt 4 à 5 uur in beslag. Calculeer genoeg tijd in om boven van het uitzicht te genieten en keer terug voor zonsondergang.
 • Het pad naar Trolltunga is aangegeven met stenen. Let goed op dat je niet de verkeerde richting uitgaat.
 • Er zijn geen veiligheidshekken.
 • Let op dat je niet uitschuift en ook wanneer je foto’s neemt, want de rotsen kunnen glad zijn.
 • Neem zeker voldoende water en voedsel mee, want de tocht naar Trolltunga duurt lang.
 1. Andere wandeltochten in de regio

Als de Trolltunga niets voor jou is of als de weersomstandigheden niet ideaal zijn, kan je als alternatief één van de volgende wandeltochten maken.

2.1. Het Hare Koninklijke Hoogheid Koningin Sonja’s Panoramisch Wandelpad

Het Hare Koninklijke Hoogheid Koningin Sonja’s Panoramisch Wandelpad is een andere uitdagende trektocht die zo’n 8 tot 9 uur duurt. Het wandelpad loopt door de hoge bergen tussen Kinsarvik en Lofthus en trakteert je op een prachtig uitzicht over de fjorden. Je wandelt net als bij de tocht naar Trolltunga door bossen, op hoge bergen en door groene boomgaarden.

Volg de zandweg die van Røte naar Heng gaat op 750 meter boven zeeniveau. Vanaf hier wordt de route aangeduid met blauwe D’s (van Dronning, het Noorse woord voor ‘koningin’). De steile route naar beneden, naar Lofthus, wordt aangeduid met rode T’s. In totaal stijg je 1100 meter. Net als voor de wandeltocht naar Trolltunga moet je ook voor deze route een geoefende wandelaar en in goede conditie zijn.

2.2. Het Vier Watervallen Wandelpad

Het Vier Watervallen Wandelpad loodst je door de mooie Husedalenvallei. Onderweg zie je 4 watervallen tussen Kinsarvik en het Hardangervidda Bergplateau. Deze mooie route duurt 5 à 6 uur. Deze tocht is helemaal anders dan die naar Trolltunga en dus ook een goed idee voor wie wel naar Trolltunga trekt.

2.3. Hardanger Fossasti

Als je wil, kan je ook een kortere, minder uitdagende wandeltocht doen om slechts één of twee watervallen te bewonderen. De kortere tocht duurt zo’n 3 uur heen en terug. Hardanger Fossasti (Watervalpad) start in het centrum van Kinsarvik en is een makkelijker wandelpad met informatieborden onderweg.

Je kan kaarten en extra informatie over alle tochten en hun moeilijkheidsgraad vinden in het toeristisch centrum van Kinsarvik.
 1. Bezienswaardigheden in de buurt van Trolltunga

3.1. Odda

Odda is het stadje dat het dichtst bij Trolltunga ligt. Het bevindt zich aan het zuidelijke uiteinde van de fantastische Sørfjord en is het commercieel centrum van de hele Hardangerstreek. Odda is een ideale plaats om van het prachtige landschap te genieten en de perfecte plek om ook andere wandelingen in de buurt te maken. De meeste toeristen trekken hier naar Trolltunga, maar er valt nog veel meer te zien en te beleven!

Onze tip: we raden ook aan om in Odda te verblijven. Je hebt er verschillende leuke hotels en het is niet ver van het startpunt van de wandeling naar Trolltunga. Boek online je hotel in Odda.

3.2. Tyssedal

Vlakbij Odda, en dus ook erg dicht bij Trolltunga, kan je ook even halt houden in het dorpje Tyssedal. Daar kan je het interessante Noors Museum van Hydrokracht en Industrie bezoeken.

3.3. Nationaal park Folgefonna

Het nationaal park Folgefonna Nationaal Park beschermt drie plateaugletsjers op het schiereiland van Folgefonna en ligt vlak naast Trolltunga. Dit nationaal park is één van de populairste van Noorwegen. Vooral wandelaars komen ernaartoe om er mooie wandeltochten te maken. Als je veel tijd hebt, kan je heel wat lange wandeltochten maken dwars door het nationaal park, van Odda tot Rosendal. Ook wie minder tijd heeft, kan hier enkele korte wandelroutes volgen.

3.4. Buer-wandeltocht

De mooiste wandeling in het nationaal park Folgefonna brengt je van Buer naar Buerbreen, een indrukwekkende gletsjerarm. Deze steile wandeling neemt ongeveer 3 uur in beslag. Je wandelt omhoog door de groene Buerdalenvallei naar de rand van de gletsjer en daalt dan terug af naar de parking waar de wandeling ook startte. Het landschap langs deze wandeling lijkt op wat je ziet bij Trolltunga, maar de wandeling naar Buerbreen is iets minder intens dan die naar Trolltunga.

Als je op de gletsjer zelf wil wandelen, kan je mee met een begeleide wandeltocht die vertrekt vanuit Odda of Rosendal aan de andere kant van het nationaal park (zo’n 50 minuten rijden van Odda).

3.5. Langfoss-waterval

Van Odda is het een klein uurtje rijden naar Etne. Daar kan je één van de spectaculairste watervallen van het land bewonderen, de Langfoss-waterval. Deze waterval is meer dan 600 meter lang, een zeldzaamheid! Een leuke extra is dat de waterval nog niet op de weg van de meeste toeristen ligt waardoor je het uitzicht meestal met niet al te veel anderen moet delen. Dat is op Trolltunga meestal niet het geval.

Het is sterk aan te raden voor minder geoefende wandelaars om de wandeling naar Trolltunga met een gids te maken. Online kan je tickets kopen voor een begeleide wandeling naar Trolltunga.

3.6. Bergen

Bergen is de tweede grootste stad van Noorwegen en heeft heel wat te bieden. Je kan er verschillende interessante musea bezoeken, de kabelbaan naar de nabijgelegen bergtop nemen om van de prachtige uitzichten te genieten en natuurlijk rondwandelen in de pittoreske wijk Bryggen. In Bergen zal je je niet snel vervelen!

 1. Filmpje: zie het mooiste van Trolltunga

Benieuwd naar hoe Trolltunga eruitziet? Bekijk dit filmpje en loop alvast al je virtuele wandeling. Als je al dat moois in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Trolltunga in Noorwegen moeten afzakken!

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je rondreis in Noorwegen?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Noorwegen? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Noorwegen met meer dan 78 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Noorwegen.

Noorwegen

Gratis reisgids Noorwegen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?