Dé 25 mooiste bezienswaardigheden op de Lofoten: wat zien & doen tijdens je verblijf? + tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 25 mooiste bezienswaardigheden op de Lofoten: wat zien & doen tijdens je verblijf? + tips

19 december 2023 in Noorwegen12 reacties

Ontdek de highlights en mooiste bezienswaardigheden op de Lofoten + waar overnachten

De Lofoten zijn een afgelegen eilandengroep voor de Noorse kust. Dit rustige toevluchtsoord steekt uit in de koude Noorse Zee, ver boven de poolcirkel, en staat bekend om zijn adembenemende landschappen, idyllische stranden, prachtige vergezichten en avontuurlijke wandelroutes.

Benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek? Lees hieronder dé belangrijkste bezienswaardigheden op de Lofoten.

Praktische info & tickets voor je reis naar de Lofoten

Duur5 - 12 dagen ()
Vliegtickets3u vliegen op Evenes of 7u vliegen op Harstad-Narvik (incl. overstap in Oslo), richtprijs € 159 vergelijk prijzen bij Cheaptickets
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
HuurautoWil je de Lofoten verkennen, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Reine

Reine is een van de kroonjuwelen van de Lofoten

Het stadje is al sinds 1743 een handelspost en het was ook een belangrijk centrum voor de plaatselijke visserij-industrie. Dat zie je aan de vloot van boten en alle faciliteiten voor het verwerken en verhandelen van vis. Tegenwoordig is vooral het toerisme belangrijk en ondanks de afgelegen ligging komen er jaarlijks vele duizenden mensen op dit stadje af.

Reine is niet alleen een mooi dorpje op zich, maar biedt ook volop mogelijkheden om prachtige foto's te maken van de Reinefjord en de omliggende bergen, wandel de 1700 trappen naar Reinebringen. Verken de Reinefjord per veerboot of met een privébootexcursie. Boek je rondvaart door de Reinefjord.

Weetje: Een foto van Reine vanaf de berg Reinebringen (448 meter) werd ooit gebruikt voor de voorpagina van verschillende toeristische brochures en boeken.
  1. Havenstadje Svolvær

Het havenstadje Svolvær telt ongeveer 5000 inwoners en ligt aan de Vestfjorden. De naam zou zijn afgeleid van het woord 'svair' (koud of kil) en het woord 'ver', wat vissersdorp betekent. Svolvær draagt een lange geschiedenis met zich mee als levendig vissersdorp en kreeg in 1918 de status van stad. Het is een populair vertrekpunt voor bezoekers die de Lofoten willen verkennen. Het toerisme wordt steeds belangrijker voor de stad.

Svolvær is niet alleen bekend en gewaardeerd om zijn prachtige natuur, maar ook om zijn kunstenaars. Veel kunstenaars hebben zich namelijk laten inspireren door het unieke licht dat op het eiland te vinden is.

  • Er zijn een aantal galeries en kunstenaarshuizen die je kan bezoeken.
  • Een andere attractie is het museum over de Tweede Wereldoorlog, het Lofoten War Memorial Museum.
  • In de late herfst en winter kan je van hieruit ook walvistochten maken. Een fantastische manier om orka's in het wild te zien.
  • Net buiten Svolvær kan je een van de mooiste wandeling op de Lofoten maken, de Djevelporten & Fløya wandeling.

OVERNACHTEN: Scandic Svolvær is gelegen in de haven van Svolvær op wandelafstand van het stadscentrum. Het restaurant en de bar van dit hotel hebben de vorm van een boot en kijkt uit over de haven en over de omliggende bergen. Meer info en boeken.

  1. Trollfjord

Een van de populairste excursies voor wie Svolvær bezoekt, is de tocht naar de beroemde Trollfjord. De Trollfjord is een 2 kilometer lange fjord die het eiland doorsnijdt en uitmondt in de Raftsundet, een nauwe zeestraat. De fjord heeft een smalle ingang en wordt geflankeerd door indrukwekkende, steile bergen. De naam is natuurlijk afgeleid van de trol - een wezen dat een belangrijke rol speelt in de Noorse mythologie.

Als je geen boottocht wil maken, is de enige andere manier om de Trollfjord te bereiken een slopende wandeling van 10 kilometer over zeer ruig terrein.

De Slag om de Trollfjord werd hier uitgevochten in 1890, toen de eerste industriële, door stoom aangedreven vissersschepen en teams van traditionele vissers vochten om de toegang tot de fjord. De film Downsizing uit 2017 werd op deze locatie gefilmd. Deze spectaculaire arctische fjord is dus een absolute must-see. Meer nog, het is een van de belangrijkste natuurlijke attracties van de Lofoten-eilanden.

EXCURSIE: Vanuit Svolvær kan je bootexcursies met zeearendsafari regelen naar deze schilderachtige plek. Boek je tour vanuit Svolvær naar Trollfjord op voorhand.

Wist je dat Trollfjord ook een populaire bestemming is voor zeearenden? Wees dus niet verbaasd als je deze grote vogels af en toe tegenkomt in het majestueuze Trollfjord. Je kan ook een zeearendexcursie maken vanuit Svolvaer. Dit is de perfecte excursie voor natuurliefhebbers. Boek je zeearendsafari vanuit Svolvaer naar Trollfjorden.

  1. Duivelspoort (of Djevelporten)

Een andere spectaculaire natuurlijke attractie in de buurt van Svolvær is de Duivelspoort (of Djevelporten). Deze rotsformatie, gelegen tussen de bergen Frosken en Fløya, ziet eruit als een brug. Op slechts een paar minuten van het centrum van Svolvær kan je een wandelpad volgen naar een uitkijkpunt bovenop de rots.

Onderweg geniet je van een prachtig uitzicht over het omringende landschap en de stad. Tijdens de wandeling moet je ongeveer 600 meter stijgen, waar je ongeveer twee uur voor nodig hebt (vergeet je goede wandelschoenen dus niet mee te nemen). Voor een nog spectaculairder uitzicht kan je, nadat je op de rots hebt gestaan, verder wandelen naar de top van de berg Fløya.

  • Het grootste deel van de wandeling bestaat uit de beklimming van de Duivelstrap.
  • De wandeling is niet al te moeilijk, maar wel zwaar voor de dijen.
  • Gelukkig zijn er een aantal banken langs de route waar je kan stoppen om even uit te rusten en het uitzicht te bewonderen.
  • Als je eenmaal bij de Duivelspoort bent, moet je heel voorzichtig zijn wanneer je op de rots stapt. Dit is een zeer onbeschutte plek waar het hard kan waaien.
  • Als je het allerhoogste punt op de Fløya wil bereiken, moet je met handen en voeten een steile 2 à 3 meter lange gang door klauteren voordat je de laatste meters naar de top aflegt.
  • Wees gewaarschuwd dat het pad bij nat weer erg glibberig kan zijn en dat het afdalen dan moeilijk is.
  • Download hier onze wandelroute naar de Duivelspoort

WANDELTIP: Wil je graag nog meer leuke wandelingen maken? Bekijk ons overzicht met de 10 mooiste wandelingen op de Lofoten.

  1. Tjeldbergtind

Een andere populaire wandeling is die naar de top van Tjeldbergtind. Je zal beloond worden voor al je inspanningen met een onklopbaar uitzicht op niet alleen Svolvær, Kabelvåg en Vågan, maar ook op de blauwgroene Vestfjord en de bergen Svolværgeitathe en Fløyen. De route is ietwat uitdagend, maar wel vrij toegankelijk en makkelijk te navigeren.

  • Parkeer bij het Esso-station (bekijk hier de locatie) en klimmen vervolgens naar de radiotoren, waar een wegwijzer staat naar het pad naar Tjeldbergtinden.
  • Wees gewaarschuwd, de route is vrij steil en geschikt wandelschoenen zijn essentieel.
  • Op de oostelijke top kan je een pauze inlassen voordat je na 20 tot 30 minuten de westelijke top bereikt.
  • De klim naar de eigenlijke westelijke top is erg steil. Daarom genieten de meeste mensen gewoon van het uitzicht hier in plaats van naar de daadwerkelijke top te klimmen.
Wil je graag een auto huren voor je rondreis? Boek je huurauto met all incl. via SunnyCars
  1. Higravtindan

Higravtindan is de hoogste piek op van het Austvågøya eiland. Aan de oostkant van de berg bevindt zich een gletsjer. De 6 kilometer lange beklimming van deze torenhoge top vanuit Eide is zeker niet voor onervaren of onvoorbereide toeristen. Ervaren bergbeklimmers zullen deze wandeling daarentegen geweldig vinden. Hoe dan ook, zelfs als je niet naar de top klimt, kan je vanaf het hele eiland genieten van dramatische uitzichten op de Higravtindan.

REISGIDS: Wil je graag zoveel mogelijk zien? Download dan je gratis reisgids Lofoten en mis niets tijdens je verblijf.

  1. Natuurreservaat Laukvikøyene

Het natuurreservaat Laukvikøyene is een schilderachtige plek bereiken die perfect is voor openluchtrecreatie. Dit is een Ramsar-wetlandgebied dat werd opgericht om de kostbare flora en fauna van deze kuststreek te beschermen. De natte weilanden zijn een bijzonder waardevol broedgebied voor vogels en veel zeevogels overwinteren hier ook. Het gebied van laaglanden en kleine eilanden, moerassen en vijvers is een prachtige plek om vogels te spotten en te genieten van de ongerepte natuur.

  1. Å

Een dorp met 1 letter als naam, de korte naam van het dorp (oorspronkelijk een boerderij) Å werd voor het eerst vermeld in 1567. De naam komt uit het Oud-Noors en betekent "(kleine) rivier". Dit stadje is sinds de jaren 1990 een populaire toeristische bestemming. Toen was het nog een klein vissersdorp dat gespecialiseerd was in stokvis.

Het Lofoten Stockfish Museum en het Norwegian Fishing Village Museum de twee belangrijkste trekpleisters

  • Het Lofoten Stockfish Museum is gewijd aan de productie van Noorse stokvis, een van de oudste exportproducten van Noorwegen. Het is gevestigd in een oud aanlandingsstation voor vis. Je komt er meer te weten over het hele proces, vanaf het moment dat de vis aan land wordt gebracht tot het moment dat het wordt verpakt en uiteindelijk klaar is voor de export.
  • De gebouwen van het Norwegian Fishing Village Museum huizen gevarieerde tentoonstellingen. Het belangrijkste thema is het leven van vissers op de Lofoten in de afgelopen 200 jaar. Het museum focust op het leven in het vissersdorp van ongeveer 1840 tot 1960. Ook dit is een zeer interessant museum dat meer licht werpt op de geschiedenis van Å in het bijzonder en dat van de Lofoten in het algemeen. Meer info
  1. Matmora-berg

Een andere plek om buiten de gebaande paden te treden en te genieten van de adembenemende natuur is op de berg Matmora. Er wordt gezegd dat dit een van de mooiste bergen van de oostelijke Lofoten is. Een wandelpad gidst je langs een ruige bergkam met spectaculaire uitzichten in alle richtingen.

  • De route is niet al te uitdagend en behoorlijk beschut.
  • Je kan langs de grillige bergkam aan de rand lopen, die meer is blootgesteld, of kiezen voor een pad iets lagergelegen.
  • De wandeling begint op een parkeerplaats net buiten Del.
  • Op de route zal je 844 meter stijgen en 13 kilometer overbruggen in ongeveer 6 uur tijd.

BESTE ROUTE NAAR: Ga je met de wagen op vakantie richting Noorwegen? Lees dan zeker onze uitgebreide reisblog met de beste route naar Noorwegen + handige tips voor onderweg.

  1. Kabelvåg

Kabelvåg, ligt op ongeveer 5 kilometer ten westen van Svolvær en biedt een scala aan attracties. Bezoek de Vågan-kerk, ook wel bekend als dé kathedraal van de Lofoten of neem een kijkje in het Lofoten-museum, het Lofoten-aquarium en de Espolin-galerie.

Zo staat Kabelvåg, samen met Svolvær en Skrova, bekend om de Lofotfiske - een seizoensgebonden visevenement rond het paaien van de Noord-Atlantische kabeljauw. Gedroogde vis werd van hieruit naar heel Europa geëxporteerd en Kabelvåg werd het centrum van die winstgevende handel. In de 13e eeuw was gedroogde kabeljauw goed voor 80% van alle Noorse export.

OVERNACHTEN: Verblijf tijdens je bezoek aan Kabelvåg, op het sfeervolle vakantiepark Skårungen - Hotel, Cabins and Camping. In de omgeving kan je uitstekend wandelen en skiën en het hotel biedt fietsverhuur, een eigen strand en een skiopslag. Meer info en boeken.

  1. Henningsvær

Henningsvær, ongetwijfeld een van de populairste bestemmingen op Austvågøya, is een belangrijke vissershaven en een toeristisch vakantieoord boordevol charme. Kunstenaars, ambachtslieden en toeristen worden allemaal aangetrokken tot dit schilderachtige stadje, maar toch heeft Henningsvær zijn karakter niet verloren. Hier hangt nog steeds een traditionele fiskevaer-sfeer, de sfeer van een authentiek vissersdorp.

Je wandelt er tussen een haven, oude pakhuizen en visfabrieken en verkent er een dicht doolhof van huizen gebouwd op een aantal eilanden rondom de haven. In het zomerseizoen heerst het toerisme, dat voor veel werkgelegenheid zorgt, maar in de winter draait alles hier nog steeds rond vis. De zee speelt een belangrijke rol in het leven van veel inwoners.

Opmerkelijk is de Henningsvær-kerk, een moderne kerk die omzoomd wordt door visrekken. Als je Henningsvær bezoekt tussen maart en juni, zitten die rekken vol met kabeljauw.

Ga ook even naar de golfbreker, waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad en fantastische foto's kan maken. Je ziet er de Vågakallen-berg boven de stad uittorenen. Aan de overkant van de golfbreker ligt een residentiële wijk waar het ook heerlijk wandelen is.

Maar misschien nog meer dan het pittoreske historische dorpje staat Henningsvær vooral gekend voor z'n spectaculaire voetbalveld. Zonder twijfel is dit een van de meest spectaculaire plaatsen waar ik ooit een voetbalveld heb gezien, met uitzicht op de prachtige Noorse Zee, niet ver van de poolcirkel.

Om het veld aan te leggen heeft men eerst de rotslaag moeten egaliseren en voorzien van een kunststof mat. Rekken rond het veld moeten voorkomen dat de bal in het water belandt. Dezezelfde rekken worden ook gebruikt om kabeljauw te drogen.

  1. Kerk van Gimsøya

Aan de oostkant van het eiland Gimsøya, vind je de Gimsøy-kerk. Men denkt dat hier in de 14e eeuw voor het eerst een kerk werd gebouwd. In 1706 werd die kerk afgebroken om op dezelfde plaats een nieuw exemplaar neer te poten.

In 1874 besloot de parochie nog een nieuwe kerk te bouwen ter vervanging van die kerk, ongeveer 500 meter ten oosten van de oorspronkelijke kerk. Die werd in 1876 voltooid en is vandaag de dag nog steeds te bezichtigen. Het is een houten kerk die plaats biedt aan ongeveer 300 personen. Vlakbij kan je uitkijken over verschillende kleinere eilandjes.

  1. Eggum

Eggum is een vissersdorpje aan de zeezijde van het eiland Vestvågøya, genesteld tussen de oceaan en de bergen. Tegenover de oceaan ligt een open plaats in de vorm van een amfitheater met een parkeerplaats en mooi ontworpen dienstvoorzieningen. Dit stadje trekt ’s zomers veel bezoekers die de middernachtzon willen zien en het spectaculaire landschap rondom Eggum willen bewonderen. Er is ook een kampeerplaats voorzien.

Het gebied rondom Eggum is een beschermd natuurreservaat. Maak een wandeling langs de kustlijn en met een beetje geluk spot je zeearenden, otters en andere wilde dieren. Even verderop ligt het meer Heimredalsvatnet op een prachtige plek verstopt onder angstaanjagende rotsen. De smaak te pakken? Dan kan je eventueel nog verder wandelen naar een vuurtoren op een landtong.

REISGIDS: Wil je graag zoveel mogelijk zien? Download dan je gratis reisgids Lofoten en mis niets tijdens je verblijf.

  1. Lofotr Vikingmuseum

Een bezoekje aan het Lofotr Vikingmuseum in Borg mag ook zeker niet ontbreken, ideaal voor mocht het slecht weer zijn. Het museum is een van de populairste en bekendste attracties op Vestvågøya. Het historische museum is gebaseerd op het huis van een Vikinghoofdman dat in de jaren 1980 door archeologen werd opgegraven.

Het huis van het stamhoofd in Borg was een groot gebouw dat rond 500 n.Chr. zou zijn opgericht. Dit is het grootste gebouw uit de Vikingperiode dat ooit in Noorwegen is gevonden.De overblijfselen van dat huis zijn nog steeds te zien en iets ten noorden van de opgravingslocatie werd een reconstructie gebouwd van The Chieftain’s Longhouse.

  • Je kan er niet alleen de reconstructie van het Vikinghuis zien, maar ook een smederij en twee nagebouwde schepen met boothuizen bewonderen.
  • Verschillende re-enactments in het museum zijn bedoeld om de bezoekers onder te dompelen in de wereld van de Vikingen en om hun manier van leven beter te begrijpen.
  • Wie wil te weten komen of hij ooit een goede Viking zou zijn geweest kan een zwaard hanteren of er boogschieten.
  • Er zijn twee permanente tentoonstellingszalen en een filmtheater.
  • Het museum het jaar rond open maar niet elke dag. Meer info op de website.
  1. Leknes

Leknes is de administratieve hoofdstad van Vestvågøya en vooral gekend voor z'n luchthaven en een van de weinige steden op de Lofoten die niet afhankelijk is van de visserij en die niet aan zee ligt. Daardoor heeft het niet dezelfde traditionele houten architectuur als de meeste andere stadjes op de Lofoten. Het is misschien niet zo pittoresk als de vissersdorpen op de eilanden, maar er valt toch heel wat te zien en te beleven in en rond Leknes.

  • Lekneshavn is een van de belangrijkste havens voor cruiseschepen in Noorwegen.
  • Bezoek ook eens de oude school, die is omgebouwd tot een museum.
  • En ga zeker ook eens langs bij de Hol-kerk. Deze witte, houten kerk werd in 1806 gebouwd in kruisvormige stijl. Het is de op één na oudste kerk op de Lofoten. De oorspronkelijke kerk werd namelijk in het midden van de 14e eeuw neergepoot.
  1. Mortsund

Mortsund is een charmant en authentiek vissersdorp aan de zuidkust van het eiland Vestvågøya. Aanvankelijk bevond de nederzetting zich op de eilanden Brandsholmen en Gullholmen, maar toen begin de jaren twintig een weg naar Mortsund werd aangelegd, ontwikkelde het vissersdorp zich snel en groeide het van daaruit tot op het vasteland van Vestvågøya.

In de visfabriek in de haven wordt kabeljauw tijdens het visseizoen in de winter opgehangen en gedroogd voor de Italiaanse markt. Daarnaast produceert men hier ook levertraan en gezouten vis voor de Spaanse en Portugese markten.

Benieuwd naar de Noorse specialiteiten? Lees ook ons uitgebreid blogartikel met de lekkerste, typische Noorse gerechten.
  1. Stamsund

Stamsund is een belangrijk visserijgebied en de grootste basis voor trawlvisserij op de Lofoten. Stamsund is niet alleen belangrijk voor de visserij, maar is ook een populaire toeristische bestemming en heeft een rijk cultureel erfgoed. Er zijn theatergroepen, een poppentheater en galeries van een aantal kunstenaars die van deze plaats hun thuis hebben gemaakt. Stamsund is niet voor niets gastheer van het Stamsund Internationaal Theaterfestival.

Mensen komen hier ook om te genieten van wandelingen en om bergen in de omgeving te beklimmen. Maar ook vissers kunnen hier hun hart ophalen. Niet alleen op zee, maar ook bij een aantal nabijgelegen meren.

  1. Napp

Napp was een boerendorp, maar vandaag de dag zijn visserij en dienstverlening de belangrijkste bronnen van inkomsten. Maar dé trekpleister hier ligt iets ten zuiden van het dorp: de Storbåthellaren-grot. Deze grot bestaat uit een machtige open ruimte van 70 meter diep en 22 meter hoog. Dit is de oudst bekende nederzetting uit de steentijd op de Lofoten.

Wandel de Storbåthellaren-grot even binnen

  • Binnenin de grot liggen dikke lagen afval die door de mensen uit de steentijd zijn achtergelaten. Uit dat afval kunnen we hun 5500-jarige geschiedenis aflezen.
  • Archeologen vonden visgerei, speer- en pijlpunten, messen, bijlen, botnaalden, potscherven en keramiek. Botresten getuigen van een fascinerend en gevarieerd dieet en omvatten de overblijfselen van vele soorten vis en schaaldieren, 16 verschillende dieren en niet minder dan 35 vogelsoorten. Er zijn ook menselijke beenderen gevonden.
  • Een uitdagende wandeltocht (met een ketting over een kleine kloof en een steile afdaling) stelt de stoutmoedige reiziger in staat deze grot te bereiken. De terugtocht duurt ongeveer 7 uur.
De plaatselijke wandelvereniging, Lofoten Turlag, organiseert hier een kerstdinertocht met een kampvuurmaaltijd van lam, koolraap en aardappelen in de grot, beschermd tegen de elementen. Een uniek evenement.
  1. Nusfjord

Nusfjord is een beroemd oud vissers- en handelsdorp. Het wordt vaak beschouwd als een van de oudste en best bewaarde vissersdorpen van Noorwegen. Hier wandel je tussen een cluster van hutten (rorbu) en oude gebouwen, maar je vindt er ook moderne accommodatie zoals het nieuwe Nusfjord Arctic Resort.

Veel van de oude gebouwen die verband houden met de visserij-industrie zijn gerenoveerd en goed onderhouden. Je kan hier een historische rondleiding volgen die je langs de visoliefabriek, een oude rokerij, een smid, boothuizen en vele andere gebouwen gidst die een blik werpen op het traditionele leven op de Lofoten. In Nusjford hangt dan ook nog steeds de authentieke sfeer van de oude vissersdorpen.

Je kan hier bovendien ook genieten van een authentieke tocht op een traditionele vissersboot, peddelen rond de fjord in een kajak of de historische bergpassen bewandelen om het panoramische uitzicht in je op te nemen. Dit is een populaire plek op de Lofoten om het noorderlicht of de middernachtzon te zien.

OVERNACHTEN: Verblijf in één van de traditionele visserscottages van het Nusfjord Arctic Resort. Geniet in een op hout gestookte hot tub van het prachtige uitzicht op de omgeving. Meer info en boeken.

  1. Flakstad

Flakstad is een rustige en vredige plek waar je de rauwe schoonheid van deze eilanden echt kan waarderen. Het is een klein gehucht dat kan uitpakken met een van de mooiste kerken en een populair zandstrand voor watersporten. Boven het dorp verheft zich de Flakstadtind, een berg van 484 meter hoog. Het is een prima plek voor een (vrij) gemakkelijke wandeling. Het pad is weliswaar steil, maar goed begaanbaar en meestal droog.

De rode houten Flakstadkerk werd in 1780 gebouwd in kruisvormige stijl. Het dak is bedekt met dakpannen en een torentje met een uivormige koepel en spits bekroont het kruispunt van de armen van de kerk. De kerk werd in 1430 voor het eerst in overgeleverde schriftelijke bronnen vermeld, maar is waarschijnlijk al vóór die tijd gebouwd. Het oude gebouw werd verwoest door een storm rond het jaar 1780, daarna werd deze nieuwere kerk opgetrokken.

  1. Ramberg

Ramberg staat bekend als een schilderachtig dorp aan de rand van een van de beste stranden van de Lofoten. Het strand van Ramberg is een zandstrand dat geliefd is bij zowel de lokale bevolking als bezoekers. Het dorp heeft verschillende sfeervolle winkeltjes en voorzieningen en is een andere populaire bestemming voor rustige retraites om te genieten van het noorderlicht of de middernachtzon. Dit prachtige stadje is een must-see tijdens je verblijf op de Lofoten.

  1. Hamnøy

Het schilderachtige dorpje Hamnøy is zonder twijfel een van de meeste gefotografeerde plekken op de Lofoten, maak deze zeker een stop als je op het eiland Moskenesøya doorkruist. Het wordt beschouwd als een van de meest pittoreske dorpjes.

Je kan er een bootje of een fiets huren of gewoon rondwandelen. In de plaatselijk musea en galeries kan je kennismaken met de cultuur en geschiedenis van de streek en ieder jaar wordt hier het Feelgood Jazzfest gehouden (eind April). Neem naar hartenlust foto's van dit schilderachtige dorp vanaf de brug voordat je je avontuur voortzet.

  1. Værøy

Værøy is een prachtig eiland, dat vaak omschreven wordt als de microkosmos van de hele archipel. Værøy is niet groot, maar heeft echt veel te bieden. Je vindt er alles - een gezellig stadje, schilderachtige bergen, kliffen en paradijselijke stranden – een soort samenvatting van alles wat je tot nu toe op je avontuur hebt gezien.

  • Laat je huurauto staan en maak een wandeling over het kleine eilandje. Je kan de belangrijkste bezienswaardigheden makkelijk in een dag bekijken, maar je kan hier gerust ook langer blijven. Je volgt dan het ritme van deze afgelegen plek en begrijpt het leven in de Lofoten een beetje beter.
  • Begin je verkenningstocht in de hoofdplaats Sørland, een klein dorp met houten huizen verspreid over het ruige, meedogenloze en ontzagwekkende landschap.
  • Bezoek de oude kerk van Værøy aan de noordkust. Deze rode houten kerk werd in 1714 gebouwd en werd in 1799 verplaatst naar zijn huidige locatie. Het is de oudste kerk op de Lofoten die nog steeds in gebruik is.
  • Ten zuiden van de kerk ligt Nordlandsnupen, de hoogste top van het eiland.
  1. Røst

Røst is een verzameling van 365 eilanden, 100 kilometer van het vasteland. Røstlandet is de naam van het eiland met het grootste aantal inwoners, van wie de meesten in het gelijknamige dorp wonen. Andere bewoonde eilanden zijn met dit hoofdeiland verbonden door middel van bruggen.

De eilanden zijn erg bekend bij enthousiaste vogelspotters. Een van de grootste vogelkliffen van de Noord-Atlantische Oceaan bevindt zich hier en er broeden veel vogels. Dit is ook een belangrijke stopplaats voor trekvogels en daarom een natuurgebied van internationaal belang.

Ontdek het wandelgebied Vannverket

Een gemakkelijke wandeling vanuit Ystnes brengt je naar het hoogste punt, Åndhammarn. Als je vanaf hier verder wil wandelen, kan je het met rood gemarkeerde pad naar Ystøran volgen, hoewel het bij vloed niet bewandelbaar kan zijn. Dit wandelpad slingert door schapenweiden en een belangrijk gebied voor trekvogels. Houd honden aan de lijn en blijf op de gemarkeerde paden.

Een andere populaire activiteit op het eiland is een boottocht met een gids naar de vuurtoren van Skomvær. Onderweg kan je enkele van 's werelds grootste zeevogelkolonies bewonderen.

  1. Mooiste stranden van de Lofoten

  • Nabij Høgda ligt het Sommarhusstranda, een prachtig strand aan de westkant van de schilderachtige Morfjord, net tegenover een paar boerderijen.
  • Ten westen van Henningsvær ligt het adembenemend mooie zandstrand Rørvikstranda. Hoewel het er in het zomerseizoen nogal druk kan zijn, is dit een van de mooiste stranden van het eiland Austvågøya en een heerlijke plek om even te ontspannen.
  • Noordwesten van het Lofotr Vikingmuseum brengt een kleine omweg je naar een ander verborgen juweel: het prachtige Unstadstranda. Een geweldige plek om te picknicken, te wandelen en naar de middernachtzon te komen kijken. Hier kan je wandelen op het zachte zand, genieten van het uitzicht en durvers kunnen hier zelfs surfen in het ijskoude water.
  • Iets verder naar het zuiden ligt een ander prachtig strand te wachten om ontdekt te worden. Hauklandstranda is een waar juweeltje met zijdezacht wit zand en kristalhelder water. Maak zeker de wandeling langs de kust over het wandelpad naar het strand van Uttakleiv. Op het gras achter het strand worden vaak tenten opgezet.
  1. De Lofoten-eilanden

Deze noordelijke eilanden bevinden zich in de provincie Nordland en zijn door National Geographic verkozen tot een van de mooiste bestemmingen ter wereld. De Lofoten bestaan uit weidse landschappen, authentieke dorpjes, enorme bergen en magnifieke fjorden. De bekendste plekjes op de Lofoten zijn de eilandjes Røst, Gimsøya, Skomvær en Moskenesøya.

Het gebied is in Noorwegen vooral bekend omwille van zijn visserijtraditie. Proef hier dus zeker van de heerlijke, vers gevangen kabeljauw. Je vindt er verder ook mooie witte zandstranden en dankzij de warme golfstroom kan de temperatuur hier in de zomer tot wel 30 graden oplopen. Op de nabijgelegen eilandengroep Vesterålen kan je het hele jaar door dolfijnen en walvissen spotten en met een beetje geluk zie je ook zeearenden en papegaaiduikers.

Mis niets tijdens je vakantie met onze reisgids Lofoten.

Ligging van de Lofoten-eilanden op de kaart

Info over de verschillende Lofoten-eilanden:

  • Austvågøya is het meest noordoostelijke van de grotere eilanden van de archipel. Het bestaat grotendeels uit een bergmassief, dat omgeven wordt door laagland en een kustlijn vol stranden. Het eiland is erg populair onder de bergbeklimmers. In het oosten is het eiland verbonden met haar buureiland Hinnøya via de Raftsund-brug.
  • Vestvågøya is de dichtstbevolkte gemeente van alle Lofoten-eilanden in de provincie Nordland. Om dit eiland te bereiken, steek je het eiland Gimsøya over. De Europese snelweg E10 loopt door Gimsøya en verbindt het eiland met Austvågøya via de Gimsøystraumen-brug en met het eiland Vestvågøya via de Sundklakkstraumen-brug.
  • Flakstadøya is nog zo'n mooi eiland waar veel te ontdekken valt. Het is verbonden met het eiland Vestvågøya via de Nappstraum-tunnel, waar je doorheen zal rijden om deze route te vervolgen. De tunnel brengt je onder de Vestfjorden door, die de twee eilanden van elkaar scheidt.
  • Moskenesøya bestaat uit een opeenstapeling van vergletsjerde heuvels met als hoogste top de 1029 meter hoge berg Hermannsdalstinden. Naarmate je verder door het eiland reist, zal je ontdekken dat de meeste dorpen op Moskenesøya veelvuldig door toeristen worden bezocht en er ook tentoonstellingen zijn over plaatselijke bijzonderheden.
  1. Extra tip: Bezoek de nabijgelegen eilandengroep Vesterålen

De Vesterålen-archipel wordt gezien als de toegangspoort tot de Lofoten. Indien je tijd over hebt, raden we je aan ook even de tijd te nemen om deze prachtige eilanden te verkennen. De belangrijkste eilanden van de Vesterålen zijn Hinnøya, Hadseløya, Langøya en Andøya, maar er liggen ook verschillende pittoreske kleinere eilanden binnen de archipel.

Nationaal Park Møysalen

Heb je niet veel tijd over om de eilanden van Vesterålen te verkennen? Bezoek dan enkel het Nationaal Park Møysalen. Dit nationaal park werd in 2003 opgericht om de adembenemend mooie en ongerepte alpiene kustlandschappen van de regio te beschermen. Hoge bergen torenen uit boven de oceaan en de fjorden.

  • Het dak van het gebied is de Møysalen-berg, met een hoogte van 1262 meter.
  • Het park strekt zich uit van de hoge pieken tot aan de kustlijn en omvat berkenbossen, moerassen en vennen, mooie kustlijnen en de Vestpollen, een tak van de Oksfjorden.
  • In de bergen en aan de kust van het nationaal park leven veel zeevogels, maar ook roofvogels zoals zeearenden, steenarenden, valken en zeldzame of bedreigde roofvogelsoorten zoals torenvalken, smellekens en ruigpootbuizerds.
  • Ook Euraziatische otters voelen zich hier helemaal thuis, net als hazen, hermelijnen en rode vossen.
  1. Waar overnachten op de Lofoten?

Ben je nog op zoek naar een verblijf voor je vakantie op de Lofoten? Een populaire accommodatie op de Lofoten-eilanden zijn de charmante rode vissershutjes, genaamd Rorburer. Je verblijft het best in grote steden als Svolvær, Henningsvær en Reine.

Wij hebben alvast een overzicht gemaakt met onze favoriete verblijven op de Lofoten. Hieronder vind je alvast enkele van onze favorieten of bekijk het volledige aanbod vakantiehuisjes en hotels in Lofoten.

  • Scandic Svolvær is gelegen in de haven van Svolvær op wandelafstand van het stadscentrum. Het restaurant en de bar van dit hotel hebben de vorm van een boot en kijkt uit over de haven en over de omliggende bergen. Meer info en boeken.
  • Het gezellige vakantiepark Svinøya Rorbuer is gelegen in de natuur op 1 km afstand van het centrum van Svolvær. Sommige huisjes en appartementen hebben een open haard, balkon en privésauna. Het is ook mogelijk om een noorderlicht-excursie te boeken, of een zeesafari met een RIB-boot naar de Trollfjord. Meer info en boeken.
  • Verblijf tijdens je bezoek aan Kabelvåg, op het sfeervolle vakantiepark Skårungen - Hotel, Cabins and Camping. In de omgeving kan je uitstekend wandelen en skiën en het hotel biedt fietsverhuur, een eigen strand en een skiopslag. Meer info en boeken.
  • Ook het aparthotel Tobiasbrygga is een absolute aanrader. Het hotel is gelegen in het vissersdorpje Henningsvær en biedt modern ingerichte appartementen. Je kan fietsen en visgerei huren bij de receptie van het hotel. Meer info en boeken.
  • Liever overnachten in één van de traditionele rode Rorbuer (visserscottages)? Dan raden we een verblijf aan in het Nusfjord Arctic Resort. Geniet in een op hout gestookte hot tub van het prachtige uitzicht op de omgeving. Meer info en boeken.
  1. Boek je vakantie naar de Lofoten-eilanden

GA OP REIS: Deze prachtige eilanden ontdekken aan de hand van een georganiseerde reis naar de Lofoten? Kijk dan even bij Nordic: complete pakketreizen naar de Lofoten en Vesterålen. Nordic is gespecialiseerd in reizen naar Noord-Europa.

Vergelijk aanbieders huurauto's, er zijn meerdere spelers op de markt.

  1. Filmpje: Sfeerbeelden van de Lofoten-eilanden

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten tijdens je bezoek aan de Lofoten-eilanden? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar de Lofoten!

  1. Mis niets tijdens je bezoek aan de Lofoten en Vesterålen

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens het eilandhoppen op de Lofoten en Vesterålen? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Koop onze reisgids Lofoten en Vesterålen met de mooiste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden en 10 wandelingen (+ GPS coordinaten). Download je gratis reisgids Lofoten en Vesterålen hier.

Lofoten en Vesterålen

Gratis reisgids Lofoten downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 1 november 2023 - Lucie Wegman

Prachtige natuur en bezienswaardigheden. We zien er erg naar uit om de Lofoten te bezoeken in 2024

- 22 oktober 2023 - Hendrik

Deze gids was een groot hulpmiddel om onze reis te plannen, een echte aanrader.

- 26 september 2023 - Lucie Wegman

Hele fijne en duidelijke reisgids! We zijn van plan om in juni 2024 naar de Lofoten te gaan. Door de reisgids zijn we nog meer enthousiast geworden!

- 18 september 2023 - Hoste Ivan

Prachtige,mooi gedocumenteerde reisgids met veel leuke tips. Hartelijk dank. Ga ik zeker meenemen.

- 5 juni 2023 - Gretel Richard

Op basis v jullie reisgids- wat is er te zien, hoe er geraken, wat zijn de mogelijkheden, foto’s,…- heb ik mijn gezin kunnen overtuigen ve vakantie naar de Lofoten!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?