Walvissen spotten in Noorwegen: Wat is de beste periode + Hoe en waar boeken?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Walvissen spotten in Noorwegen: Wat is de beste periode + Hoe en waar boeken?

18 juni 2022 in Noorwegen0 reacties

De walvissen die langs de kust van Noorwegen zwemmen zijn naast het Noorderlicht misschien wel de mooiste bezienswaardigheden van het land. In het noorden van Noorwegen kan je verschillende soorten spotten, van orka’s tot potvissen en bultruggen. Jaarlijks trekken veel toeristen naar de noordelijke regio’s deze dieren te spotten, en ook jij kan hier een prachtige walvis van dichtbij aanschouwen!

Walvis tours en excursies in Noorwegen

Ga mee met een georganiseerde tour of gids en zoek naar bultruggen, potvissen en meer rond Noorwegen. Bekijk alle tours en mogelijkheden vanaf € 90 online. Nog meer tours kijk hieronder:

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie.

Inhoud artikel

  1. Welke walvissen kan je spotten in Noorwegen?

Langs de kustlijn van Noorwegen zijn verschillende soorten walvisachtigen te spotten, maar er zijn 7 soorten die het meest voorkomen. In de winter heb je veel kans op het spotten van bultruggen, orka’s, dwergvinvissen en grienden, en in de zomer heb je ook kans om potvissen te zien. Daarnaast worden ook bruinvissen en gewone vinvissen regelmatig gespot. Blauwe walvissen, beluga’s en narwallen behoren ook tot de walvissen van Noorwegen, al worden deze alleen met expedities vanuit Longyearbyen op Svalbard in de zomer gezien. Het hele jaar door kan je verschillende andere walvissen spotten langs de noordelijke kustlijnen van Noorwegen.

Potvis

Potvissen zijn de grootste tandwalvissen ter wereld. De dieren zijn maar op een aantal plekken ter wereld te vinden, maar op die locaties leven ze vaak in grote aantallen waardoor er een grote kans is om ze te zien. De vrouwelijke potvissen en de kalven blijven het liefst in warmere wateren, maar de mannetjes houden van koude gebieden. In het noorden van Noorwegen heb je dan ook heel veel kans om deze reuzen te spotten, en in de wateren rondom Andøya is de potvis zelfs de meest gespotte walvis. Potvissen zijn het hele jaar door te zien vanuit Andenes, maar vooral in de zomermaanden van juni tot en met augustus heb je veel kans om deze vriendelijke reus te spotten.

  • Potvissen kunnen tot wel 20 m groot worden.
  • Een derde van hun lichaam bestaat uit hun gigantische hoofd, en ze hebben dan ook het grootste brein van alle diersoorten.
  • De dieren hebben een zeer kleine rugvin die meer op een bult lijkt, maar de staart is zeer groot en kan zo’n 4 tot 5 meter breed zijn.
  • Potvissen hebben tanden die elk ongeveer 1 kilo wegen en zo groot zijn als een menselijke vuist.
  • Toch moet je niet bang zijn voor deze giganten, ze hebben een zachtaardig karakter en blijven vaak rustig in het water liggen nadat ze boven water zijn gekomen, voor ze weer een diepe duik maken en verdwijnen.

Bultrug

Bultruggen zijn op veel plekken ter wereld te bekijken. De dieren migreren naar warmere gebieden in de winter om zich voor te planten, en naar koudere gebieden in de zomer op zoek naar eten. In de zomer zijn deze dieren dan ook volop in de fjorden van Noorwegen te spotten terwijl ze in grote groepen op vis jagen, maar ook in de winter worden er bultruggen gespot. Vanuit Andenes worden de dieren het hele jaar door gezien, vanuit Stø vooral in de zomer, terwijl je de walvissen in de winter veelal in het noorden van Noorwegen kan zien.

  • Bultruggen zijn een stukje kleiner dan potvissen en zijn gemiddeld zo’n 11 tot 16 m lang, met een maximale lengte van 19 m.
  • Ze zijn donkergrijs of zwart met witte plekken, vooral op de vinnen, staart en buik.
  • Ze hebben een kleine vin op de bult op hun rug en een wijde, rafelige staart.
  • Bultruggen zijn nieuwsgierige en sociale dieren en komen graag even dichterbij kijken. Ook zijn ze speels en zijn ze zeer actief bij de wateroppervlakte, en ze springen graag uit het water.

Orka

Orka’s zijn zeer intelligente roofwalvissen en zijn de grootse soort uit de dolfijnenfamilie. De dieren zijn op verschillende plekken ter wereld te vinden, maar ze houden meer van koudere regio’s en zijn daardoor vooral langs de kustlijnen rond poolgebieden te spotten. In de winter zijn orka’s veelal in het noorden van Noorwegen, boven Tromsø te spotten, maar ook rondom Andenes zijn ze te zien, waar ze vaak op zeehonden jagen. In het noorden vertrekken de dieren wanneer de haring in de lente zich meer gaan verspreiden, maar er zijn dieren die ook in de zomer in het water rond Noorwegen blijven zwemmen. Vanuit Andenes zijn de dieren bijna het hele jaar door te zien.

  • Orka’s zijn gemiddeld zo’n 4 tot 9 m lang, en vallen op door de zwarte kleur en de witte markeren rondom de ogen en op de buik.
  • Daarnaast hebben orka’s de grootste rugvinnen van alle walvissen en steekt de rugvin van een orka tot wel 2 meter de hoogte in.
  • Ze blijven veelal in groepen tussen de 4 en 40 dieren, maar er zijn ook al groepen van 150 orka’s gezien.
  • Orka’s zijn zeer nieuwsgierige dieren die vaak even boven water komen kijken. Sommige dieren zwemmen naar de boten toe of blijven de boten een tijdje volgen. Ook zijn de dieren speels en springen ze vaak uit het water.

Dwergvinvis

De dwergvinvis is 1 van de kleinste baleinwalvissen en is over het algemeen maar een klein stukje groter dan een orka, met afmetingen tussen de 7 en de 10 m. Deze walvissoort is over de hele wereld te zien maar verkiest koudere wateren meestal over de warmere zeeën. Ze trekken enkel naar warmere gebieden voor de geboorte van hun kalveren. Dwergvinvissen zijn daardoor bijna het hele jaar door langs de kust van Noorwegen te spotten in fjorden en baaien.

  • Dwergvinvissen hebben een donkergrijze of zwarte kleur maar hebben een witte buik en witte strepen op hun flippers.
  • De dieren zijn meestal alleen te zien, maar ze verblijven ook regelmatig in kleine groepen.
  • De dwergvinvis is zeer speels en daardoor zeer actief op het wateroppervlak. Ook zijn ze nieuwsgierig en zwemmen ze regelmatig naar boten toe.

Griend

Grienden behoren net als orka’s tot de dolfijnenfamilie en zijn daardoor kleine tandwalvissen. Deze dieren leven het liefst in diepe wateren en verkiezen het zuidelijk halfrond over het noordelijke, maar ze komen ook wel voor in de noordelijke poolregio. Hier verblijven ze veelal rondom Groenland en IJsland maar ook in Noorwegen worden ze regelmatig gespot rondom Andenes, met name in de zomer.

  • Grienden zijn donkere dolfijnen met een rond hoofd en een kleine vin midden op de rug.
  • Het zijn redelijk kleine dieren met een afmeting tussen de 4 en 7 m lang.
  • Het zijn zeer sociale dieren en zijn vooral te zien in groepen van tussen de 10 en 50 dieren, al zijn er ook groepen tot wel 100 dieren te vinden.
  • Het zijn actieve dieren en duiken graag, maar ze zijn ook regelmatig bij het wateroppervlak te zien.

Vinvis

Vinvissen zijn op de blauwe walvis na de grootste walvissen ter wereld, en kunnen tot wel 26 m lang worden. De dieren zijn in alle oceanen te vinden en zijn zelf in de Middellandse Zee al gespot. Ook in het noorden van Noorwegen worden vinvissen regelmatig gezien, voornamelijk in de zomer. De beste plek om deze dieren te zien is rondom Svalbard, maar af en toe worden ze ook vanuit het noorden van het vaste land van Noorwegen gezien.

  • Vinvissen hebben zeer gestroomlijnde lichamen waardoor ze extra lang lijken.
  • Ze hebben een klein vinnetje verder op de rug en een grote staart.
  • Het zijn enigszins sociale dieren die vooral in kleine groepen zwemmen.
  • Ze zijn vrij onopvallend en negeren boten meestal, waardoor ze wat lastig te spotten zijn.
  • Ze kunnen ook snel zwemmen en zijn vaak onvoorspelbaar, waardoor het lastig is om ze te achtervolgen. Je hebt dan ook een goede portie geluk nodig om 1 van deze dieren te kunnen spotten.

Klik hier om je een tour te reserveren

Bruinvis

  • De bruinvis is de kleinste soort walvis en zwemt meestal alleen of in kleine groepen van maximaal 10 dieren.
  • Ze zijn alleen in het noordelijk halfrond te zien, maar verblijven hier zowel in de Middellandse Zee en de Noordzee als in de Atlantische Oceaan.
  • Dit betekent wel dat deze walvis rondom heel Noorwegen gezien kan worden, en niet alleen in het noorden van het land.
  • Wel blijven deze dieren maar voor korte momenten boven het zeeoppervlak en zijn ze daardoor lastiger te spotten. Ze springen ook maar weinig uit het water.
  • De beste tijd om deze dieren te zien is tussen mei en september, maar bruinvissen worden het hele jaar door gespot vanuit Andenes.
  1. Wat zijn de beste plekken om walvissen te spotten?

In Noorwegen moet je vooral in het noorden, boven de poolcirkel, zijn om walvissen te kunnen spotten. De walvissen jagen in die wateren veelal op de haring die steeds verder naar het noorden trekt.

  • In het water rondom de Lofoten, maar vooral nog iets noordelijker rondom de Vesterålen eilanden, worden de meeste walvissen gespot.
  • Nog iets noordelijker kan je ook terecht in Tromsø en Skjervøy voor het spotten van walvissen, vooral in de winter dan. Hier worden in de afgelopen jaren steeds meer walvissen gespot.
  • Ook vanuit Longyearbyen op Svalbard kan je in de zomer met verschillende walvissafari’s mee. Bij deze tochten wordt vooral gezocht naar specifieke walvissen die alleen rondom Svalbard worden gespot, zoals blauwe walvissen en narwallen.
  1. Andenes

Andenes is een havenstad in het noorden van de Vesterålen op het eiland Andøya en is praktisch gezien de hoofdstad van het walvissen spotten in Noorwegen. Er wonen maar 3000 mensen in het stadje maar jaarlijks komen er zo’n 15.000 toeristen naar Andenes op zoek naar walvissen. Zowel in de zomer als in de winter worden er vanuit Andenes walvissafari’s georganiseerd. Daarnaast kan je in de havenstad ook het Whale Center bezoeken, een onderdeel van de Hvalsafari AS, een informatief centrum over de walvissen die in de regio gespot worden.

Hvalsafari AS

Hvalsafari AS is de oudste en grootste walvissafari in Andenes en de meest gerespecteerde van Noorwegen. Deze maatschappij organiseert al safari’s sinds 1989 en heeft als doel om mensen te informeren terwijl ze op zoek gaan naar walvissen. Bij de safari’s is een bezoek aan het Whale Center ook inbegrepen en voor je het water op gaat krijg je dan ook eerst een tour door het museum. De meeste gidsen van het bedrijf hebben een achtergrond in marine biologie en spreken meerdere talen.

Eenmaal op het water wordt er gemiddeld al binnen 40 minuten de eerste walvis gespot. De tour duurt tussen de 2 en 4 uur en is mogelijk vanaf 495 NOK (ongeveer €50). Bekijk hier de website.

Sea Safari Andenes

Een ander groot bedrijf in Andenes is de Sea Safari Andenes. Zij bieden tochten op RIB boten aan en doen de tochten daardoor in kleinere groepen van maximaal 12 passagiers. Je krijgt een korte inleiding met informatie over de walvissen en wordt begeleid door meertalige gidsen.

Deze walvissafari duurt zo’n 2,5 tot 3,5 uur en kost ongeveer 1000 NOK (ongeveer €100). Bekijk hun website hier.

  1. Stø

Ook vanuit het kleine visserstadje Stø op het eiland Langøya, kan je met een walvistour mee het water op. Hier kan je terecht bij Arctic Whale Tours, die safari’s van een volledig dag aanbieden. De tour trekt langs het eilandje Anda, waar je vele vogels waaronder papegaaiduikers kan bekijken. Vervolgens trekt de boot richting Bleik, vlakbij Andenes, op zoek naar de walvissen. Deze safari wordt alleen in de zomer georganiseerd en kost vanaf 1300 NOK (ongeveer €125). Bekijk hier de website!

  1. Tromsø

Tromsø is de grote stad van het noorden van Noorwegen en wordt jaarlijks door veel toeristen bezocht op zoek naar het Noorderlicht. Hier kan je in de winter ook mee met een walvissafari.

  • Zo gaat Arctic Adventure Tours met de Orca Express met groepen van maximaal 12 passagiers op zoek naar de walvissen in de omgeving. De tour duurt de hele dag en kost ongeveer 2400 NOK (€230).
  • Je kan er ook voor kiezen om met Wild Seas richting Skjervøy te trekken met een dagtocht. Deze tochten kosten vanaf 1295 Nok (ongeveer €125). Deze tocht kan je ook doen wanneer je al in Skjervøy bent! Bekijk hier de website!
  • Bij GetYourGuide zijn er nog verschillende andere opties voor walvisspottours in Tromsø. Bekijk hier de opties vanaf €69! Je boekt je tour best op voorhand, zo ben je zeker van een plekje.
  1. Wat is de beste periode om walvissen te zien?

  • In Noorwegen kan je het hele jaar door walvissen zien, maar het verschilt welke soorten walvissen je kan spotten per periode.
  • Het officiële walvisseizoen is van eind oktober tot half januari, en in deze periode kan je op meerdere locaties met een walvissafari mee.
  • Een aantal walvissoorten trekken in de zomer weg terwijl andere soorten dan juist arriveren, en rondom Andanes kan je ook in deze periode walvissen spotten.
  1. Boek je walvissafari op voorhand

Zowel in de winter als in de zomer zijn walvissafari’s redelijk prijzig, waarnaast Noorwegen als land al sowieso een vrij duur vakantieland is. Prijzen zijn vaak afhankelijk van de periode, het soort boot en de regio waarin je de tour doet en je betaald gemiddeld zo’n €100 voor een tour.

Maatschappijen doen maar een aantal tochten per dag en er zijn maar een bepaald aantal plaatsen beschikbaar bij de safari’s, waardoor tours snel volgeboekt kunnen zijn. Het is dan ook aan te raden om de excursies op tijd te boeken.

  1. Is een walvissafari ecologisch verantwoord?

Er wordt wel eens gedacht dat walvissafari’s storend zijn voor de walvissen, doordat de dieren gevolgd worden en de geluiden van de boten de dieren kunnen storen. De meeste maatschappijen die walvissafari’s aanbieden proberen de tours echter zo ecologisch mogelijk uit te voeren, waarbij het welzijn van de dieren belangrijker is dan de toerist die het liefst de dieren aan zou willen raken.

Regels die de walvissen beschermen

Maatschappijen hebben meestal als doel om mensen te informeren en om de dieren te beschermen, waarbij de passagiers alsnog een geweldige ervaring mee kunnen maken. Een goede safari houdt zich dan ook aan de regels van de Whale and Dolphin Conservation Society, Norwhale en de International Whaling Commission.

  • De regels zorgen ervoor dat boten een bepaalde afstand moeten houden van de walvissen, maar voor een bepaalde tijd in de buurt mogen blijven van de dieren en de dieren niet mogen afzonderen van elkaar wanneer ze in groepen zwemmen.
  • Ook mogen er maar een aantal boten in de buurt van de walvissen tegelijk zijn en dienen boten elkaar af te wisselen als er meerdere operators in de buurt zijn. Veel walvissoorten vinden de boten interessant, en dieren die zich storen zullen wegduiken en ergens anders weer boven water komen, of de boten gewoon negeren.
  • Boten mogen de dieren alleen volgens bepaalde regels benaderen en dienen hierbij sowieso langzamer te varen om de dieren niet te storen.
  • Ook zal een boot stil gaan liggen wanneer een walvis naar de boot toe zwemt zodat deze zich niet kan verwonden aan de motoren van de boot.

Walvisvlees eten?

Noorwegen is nog 1 van de weinige landen waar het jagen op walvissen nog legaal is, en er wordt in sommige restaurants dan ook walvisvlees aangeboden. Het is echter geen lokale traditie om dit vlees te eten en is iets dat eigenlijk enkel door toeristen wordt gedaan. Met de walvissafari’s wordt er geprobeerd om de mensen van het eten van het vlees weg te trekken naar het spotten van de dieren in hun natuurlijke leefgebieden. Het walvistoerisme zorgt dan ook voor veel motivatie en geld om de dieren beter te beschermen.

Als je je zorgen maakt over de ecologische verantwoording van de walvissafari’s is het belangrijk om bij het kiezen van een safari op de website van de maatschappij te bekijken hoe de tours gedaan worden en welke maatregelen zij nemen voor het welzijn van de dieren. Ook wordt er gevraagd om geen walvisvlees te eten of producten van walvis te kopen, om zo die industrie niet te ondersteunen.

De walvissen van dichtbij ontmoeten is ecologisch verantwoord en zonder twijfel veel indrukwekkender dan een walvishapje eten.
  1. Praktische info voor een walvissafari

  • Er is nooit garantie dat je ook daadwerkelijk walvissen zal spotten. Sommige toeristenbureaus bieden een gratis tweede walvissafari of korting op een volgende zoektocht aan als je geen geluk hebt gehad tijdens de zoektocht. Let hierop als je een walvissafari boekt.
  • Op het water kan het behoorlijk koud worden, ook in de zomer. Zorg daarom altijd dat je warme en waterdichte kleding bij je hebt. Vergeet vooral je muts, sjaal en handschoenen niet.
  • De boten kunnen niet in elk weer het water op, en bij wilde zeeën en heftige winden zullen de boten in de haven blijven. Hou hier rekening mee tijdens het plannen van je trip en zorg dat je een aantal dagen hebt, zodat je later bij beter weer alsnog met een walvissafari mee kan.
  • Wanneer je eenmaal een walvis gespot hebt is het soms mogelijk om heel dichtbij te komen, maar dit is niet altijd het geval. Neem daarom een camera of extra lens mee waarmee je goed in kan zoomen, zodat je ook op afstand de walvis nog goed op de foto kan zetten.
  • Heb je geen zeebenen? Hou er rekening mee dat het water soms erg wild kan zijn, zeker als je een stukje vanuit het beschermde gebied tussen de fjorden naar de open zee vaart. Als je snel zeeziek wordt is het aan te raden om voor je walvissafari vast een tabletje tegen zeeziekte in te nemen.
  1. Filmpje: Walvissen spotten in Noorwegen!

Benieuwd wat je mag verwachten van een walvissafari in Noorwegen? In dit filmpje krijg je alvast een eerste indruk! Als je zelf de walvissen wilt spotten zal je natuurlijk naar Noorwegen moeten afreizen!

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je rondreis in Noorwegen?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Noorwegen? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Noorwegen met meer dan 78 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Noorwegen.

Noorwegen

Gratis reisgids Noorwegen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?