Citytrip Oslo? Dé 15 x bezienswaardigheden in Oslo + info & tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Citytrip Oslo? Dé 15 x bezienswaardigheden in Oslo + info & tips

9 maart 2021 in Noorwegen5 reacties

Oslo is één van de meest charmante hoofdsteden van Europa. De stad is historisch en modern tegelijk en ligt tussen groene heuvels en de blauwe Oslofjord. Oslo is met voorsprong de grootste stad van Noorwegen. Het is het culturele en economische centrum van het land en dus de ideale plaats om Noorwegen te leren kennen.

In Oslo kan je interessante musea bezoeken, door hippe wijken wandelen en bijzondere architectuur bewonderen. Er valt zo veel te zien en te doen dat je er makkelijk een week kan doorbrengen.

Om je te helpen bij het plannen van je bezoek aan Oslo hebben we hieronder de niet-te-missen bezienswaardigheden op een rijtje gezet.

Onze tip: Maak een stadswandeling door Oslo

Wil je Oslo samen met een gids verkennen? Boek dan online een georganiseerde stadswandeling door Oslo.

De beste manier om de stad te verkennen is met de hop on hop off-bus. Die bus rijdt tussen alle bekende bezienswaardigheden. Online kan je een ticket voor de hop on hop off-bus kopen waarmee je de bus kan gebruiken en een boottocht kan maken.

Inhoud artikel

 1. Het Vigelandpark en het Vigelandmuseum

In het indrukwekkende Vigelandpark wandel je tussen het levenswerk van beeldhouwer Gustav Vigeland (1869-1943), een van de beroemdste kunstenaar van Noorwegen. Het Vigelandpark is een groot stadspark waar meer dan 200 standbeelden van zijn hand tentoongesteld worden. De blikvanger in het park is het beeld Monolitten, een enorme zuil van 17 meter hoog die bekleed werd met verschillende standbeelden.

Net naast de ingang van het park ligt het Vigelandmuseum. Dat museum werd al ingehuldigd in 1919 en is daarmee een van de oudste van de stad. Je kan er meer dan 1600 beelden van Vigeland bewonderen en je komt er ook alles te weten over de kunstenaar zelf. Wist je dat hij ook de medaille van de Nobelprijs voor de Vrede heeft ontworpen?

 1. Het Koninklijk Paleis

Het Koninklijk Paleis op het Slottsplassen is de officiële residentie van de Noorse koninklijke familie. Het paleis werd gebouwd tijdens de eerste helft van de 19e eeuw voor de in Frankrijk geboren Noorse monarch, Koning Karel III. Vandaag is het de thuis van Koning Harald V en Koningin Sonja.

In 2017 werden de oude stallen gerenoveerd tot een kunstgalerij, een museum en een concerthal: de Queen Sonja Art Stable. Je kan het paleis bezoeken met een gegidste rondleiding.

 1. Nasjonalgalleriet

De focus van dit museum ligt hoofdzakelijk op Noorse schilderijen en beeldhouwwerken uit de 19de eeuw. Dit niet-te-missen museum werd opgericht in 1837 en huist de grootste kunstcollectie van Noorwegen. Wie naar Oslo gaat, mag de Nasjonalgalleriet zeker niet missen.

Je kan hier verschillende werken van de beroemde Noorse schilder Edvard Munch bewonderen, maar je vindt er ook werken van onder andere Picasso, Monet, Degas, Van Gogh, Gauguin en Rodin. Een museum van wereldklasse dus!

 1. De kathedraal van Oslo

De kathedraal van Oslo werd oorspronkelijk gebouwd tussen 1694 en 1697 en grondig gerenoveerd halfweg de 19e eeuw. De kerk is de belangrijkste gebedsplaats van Noorwegen. In het verleden werd de kerk regelmatig gebruikt door de Noorse koninklijke familie en de regering. Wanneer er grote staatsbegrafenissen of belangrijke huwelijken plaatsvinden, gebeurt dat altijd in de kathedraal.

Het beroemdste huwelijk dat hier plaatsvond was dat van kroonprins Haakon in 2001. Hij huwde met Mette-Marit Tjessem Høiby, een gewone burger en alleenstaande moeder. Hun huwelijk werd in heel Noorwegen gevierd en de Noren beschouwden het als een tot leven gekomen Assepoestersprookje.

 1. De Oslofjord

De Oslofjord is de drukst bezocht fjord van Noorwegen en het is ook de vijfde grootste van het land. De hoofdstad ligt helemaal aan de kop van de fjord. Een fjord is een grote inham die eeuwen geleden in de rotsen uitgesleten werd door gletsjers. Je vindt ze in heel Noorwegen.

Rondom de fjord ligt een prachtig natuurgebied en je vindt er ook verschillende recreatieparken, vakantiehuisjes en stranden waar de Noren in de zomer komen afkoelen.

Online kan je tickets kopen om de Oslofjord met een boot te verkennen. Het is verreweg de beste manier om de natuur bij de Oslofjord te ontdekken.
 1. Het operagebouw

Het Operagebouw van Oslo is één van de meest moderne bouwwerken in de stad. De ijsbergachtige structuur van het gebouw viel eerst niet bij iedereen in de smaak, maar is vandaag uitgegroeid tot het symbool van de stad. Het architectenbureau Snøhetta stond in voor het ontwerp.

Zelfs als je geen fan bent van opera of van dit bijzondere gebouw, moet je er toch even naartoe gaan. Maak er een wandeling op de marmeren helling die naar het dak leidt. Je hebt vandaar namelijk een mooi uitzicht over de stad, de haven en de gebouwen aan de andere kant van het water.

 1. Akershus Festning

De Akershusburcht is een middeleeuws kasteel dat oorspronkelijk gebouwd werd in de 13e eeuw. Het werd onder andere gebruikt als gevangenis. In de burcht worden heel wat leuke evenementen georganiseerd en je kan er ook het Koninklijk Mausoleum bezoeken. Ook het kabinet van de Eerste Minister is gevestigd in de Akershusburcht. Het is één van de mooiste en oudste culturele erfgoedsites in het land.

Je kan hier rondwandelen tussen de oude gebouwen en vooral ook genieten van het uitzicht op Oslo en op de Oslofjord. De Akershusburcht ligt bovendien vlak aan het water en er liggen vaak mooie boten aangemeerd.

 1. Wandelen door Aker Brygge en Tjuvholmen

Aker Brygge en Tjuvholmen zijn twee aan elkaar grenzende wijken die ooit Oslo’s scheepswerven waren. Vandaag zijn het de hipste delen van de stad. Vooral de architectuur springt in het oog. De gebouwen hebben een postmoderne toets en zien er daarom erg industrieel uit. Het is een overblijfsel van het industriële verleden van de wijken, maar geven de wijk ook een hedendaags karakter.

In deze twee districten ontdek je trendy boetiekjes, cafés, restaurants, bars, nachtclubs en galerijen, maar ook erg moderne residentiële wijken. Als je gek bent op hedendaagse en moderne architectuur, zal je hier zeker je hart kunnen ophalen. Tijdens een wandeling van Aker Brygge naar Tyuvholmen (Dieveneiland) kom je langs heel wat aangename terrasjes die over de Oslofjord uitkijken. Je kan ook een bezoek brengen aan het Astrup Fearnley Museum voor Moderne Kunst, aan Galleri Semmingsen en aan het Tjuvholmen Beeldenpark.

 1. Munchmuseum

Het Munchmuseum, dat meer dan 28 000 werken van Noorwegens beroemdste kunstenaar Edvard Munch (1863-1944) telt, is een must-see voor iedereen die ook maar de geringste interesse in de kunstenaar heeft. Het pronkstuk van de collectie is één van de twee geschilderde versies van zijn beroemdste werk ‘De Schreeuw’.

Daarnaast kan je er ook zijn werkinstrumenten en zijn privébibliotheek bewonderen. Er worden in het museum ook af en toe kleinschalige jazzconcerten gehouden. Wie dat wil, kan er rondleidingen met een gids volgen of een audiogids meenemen.

 1. Karl Johans Gate

De Karl Johans Gate is het bruisende centrum van Oslo. Deze boulevard van 2 kilometer lang loopt van het centraal station naar het koninklijk paleis. Onderweg kom je heel wat historische panden tegen waaronder Tostrupgården, het universiteitsgebouw en het parlement van Noorwegen, het zogenaamde Storting.

Daarnaast is het ook de place to be voor wie een dagje wil shoppen. Je vindt er heel wat winkels, van lokale boetiekjes tot internationale modeketens. Daarnaast zijn er ook verschillende cafés en restaurantjes.

 1. Musea op Bygdøy

Bygdøy is een eiland bij Oslo waar je heel wat musea vindt. Je kan Bygdøy zowel met de bus als via een korte boottocht vanuit het stadscentrum van Oslo bereiken. De boot vertrekt aan Pier 3, achter het stadshuis en de oversteek duurt zo’n 10 à 15 minuten. Bussen 30 en 30N rijden ook naar Bygdøy.

11.1. Het Noors Museum van Culturele Geschiedenis

Het Noors Museum van Culturele Geschiedenis is een volksmuseum in open lucht met een heel uitgebreide collectie aan artefacten en een aantal middeleeuwse gebouwen. Die gunnen je een blik op de levenswijze van de Noren van 1500 tot nu. Je ziet er traditionele huizen van over heel Noorwegen. Het is Noorwegens oudste, grootste en populairste openluchtmuseum.

11.2. Het Vikingschipmuseum

Het Vikingskipshuset is een absolute must voor iedereen die geïnteresseerd is in de Vikinggeschiedenis. Het museum stelt drie Vikingschepen uit de 9e eeuw tentoon, alsook heel wat andere artefacten uit grafkamers uit de Vikingperiode.

11.3. Frammuseum

Het intrigerende Frammuseum vertelt het verhaal van de Noorse poolexpedities. Verschillende tentoonstellingen vertellen je over het leven van beroemde ontdekkingsreizigers. Je leert er onder andere Roald Amundsen kennen. Hij won de race naar de Zuidpool. Een andere bekende hoofdrolspeler in het museum is Fritjof Nansen, die als één van de eerste de Noordpool verkende. Je kan er ook een negentiende-eeuws poolexpeditieschip bewonderen en er zijn poollichtshows.

11.4. Het Kon-Tiki Museum

Het Kon-Tiki Museum huisvest originele schepen en voorwerpen uit het leven van de beroemde avonturier Thor Heyerdahl (1914-2004). Hij verwierf wereldwijde faam toen hij in 1947 de Grote Oceaan overstak op Kon-tiki, een vlot van balsahout. De reconstructies uit het museum tonen aan dat de mens al kon zeilen voordat het zadel en het wiel waren uitgevonden. Een must-see voor wie geïnteresseerd is in moderne ontdekkingsreizen.

11.5. Het Noors Maritiem Museum

Tussen deze verzameling musea bevindt zich ook het Noors Maritiem Museum, met collecties maritieme archeologie, schilderijen en meer. Er is ook een café met terras dat een prachtig uitzicht over de Oslofjord biedt.

 1. Filmpje: de hoogtepunten van Oslo

Benieuwd naar hoe Oslo eruitziet? Bekijk dit filmpje en krijg een mini-rondleiding langs de bekendste plekjes van de stad. Als je al dat moois in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Oslo moeten reizen!

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je rondreis in Noorwegen?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Noorwegen? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Noorwegen met meer dan 78 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Noorwegen.

Noorwegen

Gratis reisgids Noorwegen downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 3 mei 2024 - J.j. Nijholt

De gids was van veel waarde. De aangegeven bezienswaardigheden met een uitleg in de gids waren duidelijk. Het was een mooie trip in Oslo 6 dagen daar geweest veel gezien erg genoten. Bedankt voor de tips.

- 12 november 2023 - Hendrik

Een mooie gids met nuttige informatie

- 3 juni 2023 - Edwin

Zeer handige gids Misschien deze ook in een app vorm aanbieden zodat zoeken makkelijker wordt eens onderweg

- 26 januari 2022 - iris

Alles mooi uitgelegd. We kijken al uit naar deze zomer om de reisgids te gebruiken. Altijd handig.

- 23 oktober 2021 - Stephanie Seys

Goede wandeltips! Duidelijke info. Heel erg bedankt.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?