11 x mooiste meren van Frankrijk: alle info voor je bezoek, kaartje + foto's

Koop de volledige reisgids voor € 10

11 x mooiste meren van Frankrijk: alle info voor je bezoek, kaartje + foto's

29 januari 2024 in Frankrijk0 reacties

Trek je binnenkort op vakantie naar Frankrijk? En hou jij ook zo van die verrassend mooie natuur?

Bezoek dan zeker eens de mooiste meren in Frankrijk! Je vindt er het ene na het andere, het ene al wat blauwer dan het andere. Niets leuker dan na een flinke wandeltocht bij een meertje neer te ploffen en te relaxen in de zon of een verfrissende duik te nemen in het kristalheldere, turquoise water.. Ah, dat is puur genieten!

Wil je graag dit natuurschoon van dichtbij bewonderen? Wij hebben alvast de mooiste meren in Frankrijk op een rijtje gezet.

Inhoud artikel

  1. Lac d'Annecy

Het plaatsje Annecy ligt aan het meer Annecy en de bergen van de Alpen, vlak bij het Zwitserse Genève. Ooit was dit stadje dan ook onderdeel van Zwitserland, maar sinds 1860 behoort Annecy tot Frankrijk. Annecy wordt ook wel het Venetië van de Alpen genoemd door de vele kanalen die door de stad stromen, en in het historisch centrum ligt het Palais de l’Isle dan ook midden op een kanaal.

In het noordwestelijk deel van de Franse Alpen ligt het gelijknamige Lac d’Annecy. Het is een prachtige plaats omringd door lagere uitlopers van de Alpen, en met zicht op één van de zuiverste meren ter wereld.

Benieuwd naar wat je hier allemaal kan zien en beleven? Bekijk onze blogpost met wat je allemaal kan zien en doen op en rond het meer van Annecy.

Een van de bekendste meren in Frankrijk

Het meer van Annecy is ongetwijfeld een van de bekendste meren in Frankrijk. Ieder jaar komen heel wat toeristen en lokale bevolking om aan het meer te genieten. Het meer is ontstaan door het smeltende gletsjer water uit de Franse Alpen en is sindsdien uitgegroeid tot het op twee na grootste meer in Frankrijk.

De dag van vandaag wordt het meer gevoed door verschillende beekjes uit de omliggende bergen. Daarnaast zijn er een aantal waterzuiveringsstations rondom het meer van Annecy en staat het ook bekend als een erg zuiver meer met schoon water waar je uitstekend kan zwemmen. Naast de watersporten kan je in deze prachtige omgeving ook heerlijk wandelen of fietsen.

  1. Lac de Serre-Ponçon

Lac de Serre-Ponçon is een kunstmatig stuwmeer dat zich bevindt in het departement Hautes-Alpes. In eerste instantie werd het meer gebruikt voor energieopwekking en om de streek te voorzien van drinkwater, maar vandaag de dag is het vooral een toeristische trekpleister waar je heerlijk kan wandelen, fietsen en watersporten beoefenen.

Het meer is vooral geliefd bij liefhebbers van watersport. Je kan er dan ook werkelijk alles doen: zeilen, waterskiën, wakeboarden, suppen, kitesurfen, een frisse duik nemen.. noem maar op. De omgeving van het meer is bovendien erg mooi dankzij de vele bergen en groene bossen. Ideaal voor een mooie wandel- of fietstocht.

  1. Lac Blanc

Lac Blanc is het beroemdste meer van de Franse Alpen. Het groenblauw gekleurde meer is gelegen ten noorden van Chamonix en biedt een prachtig uitzicht op het Mont Blancmassief. Hierdoor is het meer een favoriete plek onder wandelaars, en de Tour du Mont Blanc route loopt ook langs dit prachtige meer.

Wanneer je het meer met een kortere wandeling wilt bereiken kan je in Chamonix de La Flégère kabelbaan nemen, of vertrek vanaf de Col des Montets of vanuit het dorpje Agentière. De wandeling duurt dan 3 uur.

Tours en uitstappen naar Lac Blanc, Chamonix

  1. Lac du Bourget

Bij Chambéry, in het departement Savoie, vind je Lac du Bourget, het grootste natuurlijke meer in Frankrijk. Daarnaast is het ook nog eens het diepste meer in Frankrijk met een gemiddelde diepte van 83 meter. Ieder jaar trekken heel wat vakantiegangers naar het meer. Er is er dan ook van alles te beleven. Zo kan je er onder meer watersporten beoefenen en er zijn een paar mooie stranden aangelegd waar je lekker kan zonnebaden op warme zomerdagen. De temperatuur van het water is in de zomer tussen de 23 en 26 graden, ideaal om even een verfrissende duik te nemen.

Rondom het meer vind je tal van pittoreske bergen, groene bossen en gezellige dorpjes. We raden je aan om even naar het uitkijkpunt Dent du Chat te rijden. Vanaf hier heb je namelijk een adembenemend uitzicht op het meer en de omgeving. Ook een bezoekje aan de stad Aix-Les-Bains mag niet ontbreken! Een stad met natuurlijke warmwaterbronnen waar je heel wat spa’s en badhuizen kan bezoeken. Nadien kan je nog even rondkuieren in de mooie straatjes langs de Romeinse ruïnes en dineren in een van de gezellige restaurants.

  1. Lac d’Aiguebelette

In de buurt van het meer van Bourget en het meer van Annecy, ligt Lac d’Aiguebelette. Dit meer is een stukje kleiner dan de voorgaande en ook minder bekend bij de toeristen. Dat heeft natuurlijk ook zo zijn voordelen! Het is er namelijk een stuk rustiger.

Het paradijselijke bergmeer heeft een smaragdgroene kleur en ligt aan de voet van de Epineberg, omringd door groene bossen en kleine, pittoreske dorpjes. Ideaal om te wandelen of fietsen op de verschillende paden. Bijzonder aan dit meer is dat er over het hele meer zeven warmwaterbronnen te vinden zijn. Hierdoor kan je de temperatuur van het water tot zo’n 28 graden worden in de zomer. De ideale plek dus om lekker te zwemmen. Dit meer is een echte oase van rust en perfect voor iedereen die graag even wilt ontsnappen aan de massa’s toeristen.

  1. Het meer van Clairvaux

De Jura telt heel wat grotten, watervallen en meren. Zo heb je onder meer Lacs de Clairvaux. Dit zijn twee grote meren met uitzicht op de groene toppen van de Haut-Jura. Het meer van Clairvaux is de perfecte bestemming voor reizigers die gezelligheid en watersportactiviteiten zoeken in een ongerept natuurgebied en een mooie groene omgeving.

Bezoek zeker eens het stadje Clairvaux of ga een kijkje nemen bij de beroemde watervallen van Hérisson die hier in de buurt liggen. Je bereikt ze na een schitterende wandeling van 3,5 km.

Waar overnachten in de buurt van het meer van Clairvaux? Hotel Restaurant La Chaumiere du Lac ligt aan het meer van Clairvaux en op 750 meter van het stadscentrum en biedt kamers met zicht op het meer. Meer info en boeken.

  1. Lac de Gaube

Midden in de Franse Pyreneeën, tussen de hoge bergtoppen ligt Lac de Gaube. Het meer en zijn omgeving is een serene plek vol met groene bomen, rotsen en met sneeuw bedekte bergtoppen. Een wandeling van ongeveer 45 minuten brengt je langs dit meer op 1725 m hoogte en kent een prachtig helderblauwgroen water dat de kleur te danken heeft aan de vele mineralen. Of je kan het zeer populaire meer ook met een stoeltjeslift bereiken. Je vindt hier ook een bijzonder mooie waterval.

  1. Lac d’Oô

Lac d’Oô is een kunstmatig meer gelegen in de Franse Pyreneeën, gelegen op 1500 meter hoogte. Het aangename meer wordt omringd door groene bossen en pittoreske bergen met hier en daar nog enkele besneeuwde bergtoppen. Het is er meestal vrij rustig, doordat je het meer pas bereikt na een flinke wandeling. Het is dus dé ideale plek voor mensen die op zoek zijn naar een namiddagje rust.

Rondom het meer vind je diverse wandeltochten van verschillende moeilijkheidsgraden. Zo kan je wandelen in de bergen waar je een prachtig zicht heb top het meer, of je kan er voor kiezen om langs het groene gras van het meer te lopen en het meer van alle kanten te bewonderen. Het hoogtepunt van het meer is echter de waterval die door het hoger gelegen Lac d’Espingo wordt gevoed. Deze waterval dendert tussen de groene bomen naar beneden en moet je zeker van dichtbij bekijken. Vergeet zeker je fototoestel niet om een mooie foto te maken!

TIP: Download je reisgids Occitanië en ontdek alvast enkele mooie plekjes.
  1. Lac Pavin

Lac Pavin wordt ook wel eens het mysterieuze meer van Frankrijk genoemd. Het natuurlijke meer bevindt zich in de regio Auvergne en heeft een bijzonder trekje. Het meer ligt namelijk in een vulkanische bekken. Ooit was het een actieve vulkaan, maar na de laatste uitbarsting is de vulkaankrater langzaam volgelopen met water.

Vandaag de dag vormt het meer een mooie cirkel en wordt het omringd door groene heuvels waar je heerlijk kan wandelen op de verschillende wandelpaden. Het 93 meter diepe meer heeft prachtige kleurverschillen: donkerblauw in het midden en azuurblauw rond de oevers. Jammer genoeg mag je hier niet zwemmen maar je kan er wel een roeibootje huren en de omgeving vanaf het water bewonderen.

  1. Lac de Montriond

Het prachtige Lac de Montriond – in de regio liefkozend het smaragdgroene meer genoemd - ligt aan de voet van torenhoge kliffen. Het meer is ontstaan nadat een deel van de berg Nantaux ten noordwesten van het meer instortte. Het is onduidelijk wanneer die aardverschuiving plaatsvond. Sommigen menen dat het 300 jaar geleden gebeurde, anderen schatten dat het wel 4500 jaar geleden zou kunnen zijn.

In de zomer is dit een fantastische plek om een verfrissende duik te maken, zelfs voor jongere en minder vaardige zwemmers. Ook kan je tijdens een mooie wandeling rond het meer genieten van de prachtige natuur rondom je.

  1. Meer van Genève

Een ander bekend meer, is het Meer van Genève op de grens van Zwitserland en Frankrijk. Een van de grootste meren in Europa waar bekende plekken als Genève, Montreux en Lausanne gevestigd zijn. Zo kan je in de voormiddag een stadje bezoeken om nadien te ontspannen aan het meer.

Het meer van Genève wordt ook wel eens het Lac Léman genoemd. Het is de Franse benaming van het meer dat afstamt van het Keltische ‘Lam an’, wat ‘groot water’ betekent. Ook hier kan je een rondvaart maken met de boot. Je kan er zelfs een culinaire boottocht of cruise van maken!

Ontdek hieronder de leukste tours op het Meer van Genève

  1. Waar overnachten langs de mooiste meren van Frankrijk?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf aan een van deze mooie meren? Een viersterren boetiekhotel of een gezellige B&B's? Of overnacht je liever op een gezellige camping? Dat kan natuurlijk ook. Bekijk hieronder alvast onze selectie favorieten.

Hôtel du Palais de l'Isle (meer van Annecy)

Hôtel du Palais de l'Isle is gelegen in het hart van Annency, op een steenworp afstand van het kasteel. Het driesterrenhotel biedt individueel modern ingerichte kamers met uitzicht op de grachten, het middeleeuwse kasteel of de stad. Iedere ochtend geniet je van een heerlijk ontbijtbuffet en na je wandeling in het centrum van Annecy kan je ontspannen met een drankje in de bar. Meer info en boeken.

Huttopia Lac d'Aiguebelette (meer van Aiguebelette)

Verblijf aan het schitterende meer van Aiguebelette in het hart van de Savoie. De Huttopia Camping Lac d’Aiguebelette is een absolute aanrader voor een gezinsvakantie vol zwemplezier, watersportactiviteiten en wandeltochten in het Alpengebergte. De camping verhuurt zowel gezellige chalets die voorzien zijn van alle luxe en comfort, kampeerplaatsen en stacaravans. De huuraccommodaties liggen apart en de kampeerders hebben vrije toegang tot het bewaakte zandstrandje op wandelafstand.

Verder heeft deze camping ook nog een gezellig restaurant met terras en een leuke speeltuin, volleybalveld, tafeltennistafel, twee zwembaden en een jeu-de-boules baan. Of je kan natuurlijk ook altijd een frisse duik nemen en een namiddagje zonnebaden aan het kristalheldere meer. Meer info en boeken.

Yelloh! Village Le Fayolan (meer van Clairvaux)

In de Jura, niet ver van de Zwitserse grens, ligt de familiecamping Yelloh! Village Le Fayolan. De camping is gelegen aan het meer van Clairvaux en beschikt over een eigen zandstrand. De grootste staanplaatsen liggen in het bos in de schaduw van de bomen. De plaatsen aan het meer zijn wat kleiner en iets minder beschut. Daarnaast kan je zowel tenten als stacaravans huren.

De familiecamping twee buitenzwembaden en een binnenzwembad, maar ja kan ook genieten van een plons in het meer van Clairvaux bij een van de zand-, gras- of kiezelstrandjes. De omgeving leent zich ook uitstekend voor een partijtje beachvolleybal of een prachtige wandeling door de mooie natuur. En om de dag goed af te sluiten, kan je nog even de sauna, het stoombad of de whirlpool in. Meer info en boeken.

  1. Download onze gratis reisgidsen Frankrijk

Wil jij ook graag Frankrijk zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

NormandiëBourgogneArdèche & DrômeBretagneCorsicaProvenceLoireLyonZuidwest-FrankrijkOccitaniëChampagnestreekCôte d'Azur en MarseilleDordogneElzas en de VogezenNoord-FrankrijkFranse AlpenBaai van de SommeParijs
Reisgids NormandiëReisgids BourgogneReisgids Ardèche & DrômeReisgids BretagneReisgids CorsicaReisgids ProvenceReisgids LoireReisgids LyonReisgids Gironde en Zuidwest-FrankrijkReisgids OccitaniëReisgids ChampagnestreekReisgids Côte d'AzurReisgids DordogneReisgids Elzas en VogezenReisgids Noord-FrankrijkReisgids Franse AlpenReisgids  Baai van de SommeReisgids Parijs

Op reis naar Frankrijk? Ben je nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Frankrijk.

Occitanië

Gratis reisgids Occitanië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?