23 x mooiste bezienswaardigheden in de Franse Jura: wat zien en doen tijdens je verblijf?

23 x mooiste bezienswaardigheden in de Franse Jura: wat zien en doen tijdens je verblijf?

27 mei 2022 in Franche-Comté2 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in de Franse Jura + verblijftips

Op vakantie naar de Franse Jura? De Franse Jura is een schitterende streek, gelegen in het oosten van Frankrijk, dat heel wat te bieden heeft. Van prachtige natuurgebieden als de Haut-Jura, gezellige steden en dorpjes tot pittoreske watervallen en mysterieuze grotten. De Franse Jura zal je ongetwijfeld weten te verrassen.

Ontdek hier alles over je bezoek en de mooiste bezienswaardigheden in de Franse Jura.

Inhoud artikel

  1. Vakantie in de Franse Jura

Laat de bekende regio’s als de Franse Alpen en de prachtige Côte d’Azur in het zuiden van Frankrijk even voor wat het is en laat je verrassen door al het moois dat de Franse Jura te bieden heeft. De Franse Jura is gelegen in de regio Bourgogne-Franche-Comté en bevindt zich aan weerszijden van de Frans-Zwitserse grens. Vanuit Brussel is het ongeveer 6 à7 uur rijden. Bekijkhier de beste route naar Frankrijk.

Zowel in de zomer als in de winter heeft deze streek heel wat te bieden voor vakantiegangers. Je vindt er prachtige landschappen met helderblauwe meren, pittoreske watervallen en mooie wandelroutes. Ook kan je er van het ene charmante dorpje naar het andere rijden waar de typische Franse huisjes, schattige kerken en burchten een idyllisch decor vormen.

Kaartje met bezienswaardigheden in de Franse Jura

  1. Wandelen in het Jura-gebergte (Parc Naturel Régional du Haut-Jura)

De Franse Jura wordt natuurlijk gedomineerd door het imposante Jura gebergte. Het Jura gebergte ligt op de grens van Frankrijk en Zwitserland en is de perfecte oase van rust. Trek je beste wandelschoenen maar aan want dit dé uitgelezen plek voor wandelliefhebbers.

Er zijn verschillende wandelroutes van verschillende moeilijkheidsgraden uitgestippeld in het Parc Naturel Régional du Haut-Jura. De routes brengen je onder meer langs prachtige bergkammen, schilderachtige meren en spectaculaire watervallen. Hier en daar kan je ook even halt houten om te genieten van de mooiste panoramische uitzichten.

VERBLIJFTIP: Wil je graag overnachten middenin het natuurgebied Haut Jura? Verblijf dan in het Chalet-Hôtel La Mainaz Restaurant & Resort. Het hotel biedt moderne kamers en panoramisch uitzicht op de Mont Blanc, de Jura en het Meer van Genève. Meer info en boeken.

  1. Crêt de la Neige, hoogste punt in de Jura

De hoogste top van het Jura-gebergte is de Crêt de la Neige. Deze bergtop is zo'n 1718 meter hoog en is te bereiken via wandelpaden vanaf het dorpje Lélex of je kan ook de gondellift nemen. De wandeling naar de top kan best vermoeiend zijn, maar het is zeker de moeite waard. Hier en daar kom je langs beekjes en watervallen die tussen de bomen verscholen liggen.

Eens je de top bereikt hebt, word je namelijk beloond met een indrukwekkend uitzicht over de regio. Bij helder weer zie je zelfs het meer van Genève en de Alpen in de verte liggen.

  1. Proef de lokale wijn uit de Franse Jura

Frankrijk staat natuurlijk - terecht - bekend om haar lekkere wijnen. Ook de Jura staat bekend omwille van het aanbod wijnen (vooral de rode). Hier groeit namelijk een unieke druivensoort: de Savagnin. Van deze druivensoort wordt de populaire "Vin Jaune" gemaakt, een droge (gele) wijn met een lange rijping. De druif en het lange productieproces zorgen voor een unieke smaak.

De wijn is typerend voor deze regio en is echt de moeite waard om eens te proeven. Je kan dan ook verschillende wijngaarden en wijnboerderijen bezoeken in de Franse Jura waar je deze heerlijke, lokale wijnen kan proeven.

  1. Arbois

Arbois wordt ook wel de wijnhoofdstad van de Jura genoemd. De stad wordt omringd door de glooiende groene heuvels met eindeloze wijngaarden. Wandel door het charmante centrum, met huizen langs de pittoreske Cuisance rivier. Beklim ook even de klokkentoren van de Saint-Justkerk vanwaar je een mooi zicht hebt over de wijngaarden.

Verder raden we aan om hier eens te proeven van de bijzondere streekwijnen in een van de vele restaurants in het dorp. Wil je graag meer te weten komen over de geschiedenis van de wijnbouw en de verschillende wijnsoorten in de Jura? Dan kan je hier het Musée de la Vigne et du vin du Jura bezoeken. Het museum is ondergebracht in het 12-eeuwse kasteel Pécauld. Meer info op de website.

Woonplaats van de bekende Louis Pasteur

Wist je dat Arbois ook de woonplaats was van de bekende Louis Pasteur? De Franse scheikundige is vooral bekend vanwege de naar hem vernoemde pasteurisatietechniek en zijn ontdekking van het vaccin tegen hondsdolheid. Vandaag de dag kan je hier zijn ouderlijk huis bezoeken en meer te weten komen over zijn leven en werk.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een aangenaam verblijf? Overnacht dan in de gezellige B&B Closerie Les Capucines gevestigd in een 17e-eeuws herenhuis. Na een heerlijke nachtrust in de ruime kamers met eigentijdse inrichting, kan je ontspannen in de tuin, bij het dompelbad, in de sauna of op het zonneterras op het dak, waar je ook naar de sterren kan kijken. Meer info en boeken.

  1. Watervallen van Hérisson

Een van de topbezienswaardigheden in de Jura zijn de indrukwekkende watervallen van Hérisson, ook wel gekend als Les Cascades du Hérisson. Ze worden gezien als de mooiste watervallen in het departement Jura. Het dal van de Hérisson, waar de watervallen zich bevinden, is vandaag de dag een beschermd natuurgebied.

Dit prachtige natuurgebied is vernoemd naar de gelijknamige rivier. De rivier Hérisson telt maar liefst 31 stroomversnellingen en 7 watervallen waarvan de watervallen Le Grand Saut (60 meter) en l’Eventail (65 meter) de hoogste zijn. De andere watervallen die je hier kan bezichtigen zijn: de Saut Girard, Moulin Jeunet, Sait de la Forge, Chateau Garnier, Le Gour Bleu. De watervallen van Hérisson bieden ieder seizoen een bijzonder spektakel.

  • Om alle watervallen te bezichtigen, volg je een 7,4 kilometer lange wandelroute (heen en terug).
  • Goede wandelschoenen zijn aan te raden aangezien de wandeling een heuvelachtig rotspad volgt.
  • De wandeling start bij de parking aan de voet van de waterval l’Eventail in Doucier (bekijk de ligging).
  • Wil je graag meer te weten komen over deze watervallen? Dan kan je altijd een bezoekje brengen aan het zogenaamde “Maison des Cascades”. Meer info op de website.
  1. Lons-le-Saunier

De hoofdstad van het departement Jura is het voormalige romeinse stadje Lons-le-Saunier. Wandel door de kronkelende straten langs gezellige pleintjes met tal van cafeetjes. Bezoek ook zeker eens het Place de la Liberté dat omringd wordt door fonteinen. Ook het pittoreske Place de la Comédie met pastelkleurige oude huisjes is de moeite waard om te bezichtigen.

Verder staat de stad ook bekend om de smeerkaas “La Vache Qui Rit”. Wil je graag meer te weten komen over deze wereldberoemde kaas? Breng dan zeker een bezoekje aan La Maison de La Vache qui rit. Meer info op de website.

VERBLIJFTIP: Overnacht in het 3* comforthotel Logis Lons-le-Saunier - Restaurant Le Grill in de buurt van meren en watervallen en omgeven door een regio die rijk is aan gastronomie, wijn en cultuur. Ook bevindt het hotel zich naast een watersportcentrum, bowlingbanen en een spa. Meer info en boeken.

  1. Baume-les-Messieurs

Baume-les-Messieurs is geklasseerd als één van de mooiste dorpen van Frankrijk. Het dorpje heeft dan ook een uitzonderlijke ligging middenin een vallei aan de voet van magnifieke kliffen. Het lijkt wel alsof de tijd heeft stilgestaan in dit dorpje. Wandel er door het charmante centrum via kronkelende straatjes met oude huizen naar de indrukwekkende middeleeuwse Abdij van Saint-Pierre de Baume-les-Messieurs.

De romaanse abdijkerk is vooral bijzonder om het prachtige, Vlaamse altaarstuk dat je hier kan bezichtigen. Verder kan je in de buurt ook de Cascades de Turfs en de grotten van Baume-les-Messieurs bezoeken (later meer hierover). Voor het mooiste uitzicht over Baume-les-Messieurs, moet je bij de "Belvédère de Grange sur Baume" zijn.

  1. Saint-Claude

In het hart van het Parc Régional du Haut-Jura, kan je het pittoreske stadje Saint-Claude bezoeken. Deze stad staat vooral bekend om haar productie van pijpen uit Bruyère hout. Meer nog, Saint-Claude wordt ook wel de wereldhoofdstad van de pijp genoemd.

In het Musée de la Pipe et du Diamant kan je dan ook een uitgebreide collectie van pijpen, diamanten en edelstenen bezichtigen en meer bijleren over de productie van pijpen en het bewerken van edelstenen. Verder kan je in Saint-Claude ook nog de Saint-Pierrekathedraal in gotiek stijl bezoeken.

  1. Les Dinosaurus de Loulle en Lapiaz de Loulle

Vlakbij het dorpje Loulle vind je twee bijzondere bezienswaardigheden: Les Dinosaurus de Loulle en Lapiaz de Loulle. Les Dinosaurus de Loulle bestaat uit een Karstplateau dat bezaaid is met voetsporen van verschillende dinosaurussen. Vandaag de dag loopt er een ijzeren pad dwars door de voetsporen zodat je deze van dichtbij kan bewonderen. Langs het wandelpad vind je ook enkele educatieve informatieborden waar telkens een uitgebreide uitleg op staat over hoe de omgeving en de sporen zijn ontstaan.

Lapiaz de Loulle is een ander natuurfenomeen dat een bezoekje waard is! Deze bestaat uit een plateau met allerlei gaten en gleuven in kalk. De unieke vormen zijn ontstaan door erosie en verwering. Beide sites zijn ideaal om prachtige wandelingen te maken. Bovendien zijn ze nog relatief onbekend bij de grote toeristenmassa!

  1. Watervallen van Les Tufs

Vlakbij het dorpje Baume-les-Messiers, kan je de tropische watervallen van les Turf bezichtigen. Deze indrukwekkende watervallen worden gevoed door de Cuisance en vormen een adembenemend schouwspel. Je kan deze watervallen makkelijk bereiken via een wandelpad en loopbruggen.

  1. Salins-les-Bains

Het dorpje Salins-les-Bains is gelegen aan de voet van de 853 meter hoge Mont Poupet en staat helemaal in teken van het zout. Hier wordt al jarenlang zout gewonnen en verkocht. Wil je graag meer te weten komen over de zoutwinning en wat daar allemaal bij komt kijken? Breng dan zeker eens een bezoekje aan de zoutmijnen. De historische grote zoutmijn van deze stad, Grande Saline, waar ‘het witte goud’ gewonnen wordt, staat zelfs op de UNESCO werelderfgoedlijst. Meer info op de website.

Verder wordt de stad gedomineerd door de silhouet van het fort Belin en ze ook bekend om de thermale baden die zich middenin de stad bevinden. Even nood aan ontspanning? Trek dan een namiddagje uit voor een relaxmoment in de natuurlijke zoute wateren van de thermen. Ideaal om even tot rust te komen tijdens je vakantie in de Jura.

  1. Stuwmeer van Vouglans

Een van de mooiste meren in de Jura is het stuwmeer van Vouglans, dichtbij Moirans-en-Montagne. Dit meer werd gecreëerd door een 100 meter hoge en 425 meter lange dam en is daarmee het de op twee na grootste stuwmeer van Frankrijk. Vanaf de omliggende bergen heb je prachtig uitzicht op het meer en de bossen.

Er valt van alles te beleven op en rond het stuwmeer. Je kan er verschillende watersporten beoefenen zoals zeilen, kanoën, waterfietsen en waterskiën of een verfrissende duik nemen in het heldere water. Nadien kan je nog even uitrusten op de aangelegde zantstranden.

Liever genieten van de rust en de natuur? Dan kan je altijd een mooie wandel- of fietstocht maken die je langs de prachtige natuur brengen. We raden ook aan om eens een kijkje te nemen bij de stuwdam zelf. Het ontwerp van de dam is namelijk erg indrukwekkend om te zien.

  1. Château-Chalon

Middenin de wijngaarden van de Jura vind je het dorpje Château-Chalon. Het dorpje is hoger gelegen op de rand van een klif en biedt een prachtig uitzicht over de schilderachtige omgeving. Château-Chalon wordt vooral gekenmerkt door de romantische straten met kleine, gele vakmanhuisjes uit de middeleeuwen. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad is de 12e eeuwse kathedraal waar je enkele romaanse en gotische kunst kan bewonderen.

Proef de typische gele Jurawijn

Maar Château-Chalon is vooral bekend om de productie van de beroemde gele Jurawijn. Het dorpje wordt dan ook omgeven door glooiende wijngaarden. Als je meer te weten wilt komen over de Jurawijn, breng dan eens een bezoekje aan de kelder van het Maison de la Haute Sille Froid Pignon waar je meer te weten komt over de geschiedenis van de stad en de plaatselijke wijnbouw.

  1. Les Rousses

Les Rousses is een gezellig dorpje gelegen in de bergen van het Regionaal Natuurpark van de Haut-Jura. Het dorpje wordt omgeven door imposante bergen en groene bossen. In het stadje kan je het Fort les Rousses, een oude legerbasis bezoeken. Dit fort wordt vandaag de dag gebruikt voor het rijpen van de bekende Comté kaas. Tijdens je bezoek kan je dan ook met je eigen ogen de kazen bewonderen en alles bijleren over de productie en het ontstaan van de kaas.

In de zomerperiode kan je hier heerlijk wandelen, zeilen en andere watersporten ondernemen, maar ook in de winterperiode kan je je hier prima vermaken. Het stadje wordt dan omgetoverd tot een prachtig skioord met mooie skigebieden op zo’n 45 kilometer van Genève.

  1. Het meer van Clairvaux

Een ander meer dat een bezoekje waard is tijdens je vakantie in de Jura, is het meer van Clairvaux. Het meer is een ideale bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar rust, gezelligheid en watersportactiviteiten in een mooie groene omgeving. Er is bovendien ook een breed scala aan activiteiten.

Je kan er een namiddagje windsurfen, zeilen of waterfietsen. Of je kan het meer ontdekken langs vele wandel- of mountainbikeroutes. Verder ligt het stadje Clairvaux-les-Lacs in een groene oase en heeft het zijn authenticiteit door de jaren heen weten te behouden.

VERBLIJFTIP: Overnachten de buurt van het meer van Clairvaux? Hotel Restaurant La Chaumiere du Lac ligt aan het meer van Clairvaux en op 750 meter van het stadscentrum en biedt kamers met zicht op het meer. Meer info en boeken.

  1. Volg de 'Route de Lacs'

Er zijn verschillende mooie meren in Frankrijk die je kan bezoeken. Wil je tijdens je vakantie in de Jura graag zoveel mogelijk meren zien? Dan is het een aanrader om de ‘Route des Lacs’ te volgen. Deze bewegwijzerde autoroute is ongeveer 150 kilometer lang en brengt je langs de mooiste meren in dit gebied.

Onderweg geniet je bovendien van enkele prachtige uitzichten op de helder blauwe meren en hun omgeving. Wil je graag deze route afleggen? Download dan hier je gpx.

  1. Uitzicht vanaf de Pic de l’Aigle over de 4 meren

Voor een prachtig uitzicht over de idyllische meren van Narlay, Ilay, Petit en Grand Maclu, moet je bij de Pic de l’Aigle zijn, ook wel het “Belvédère des 4 Lacs” genoemd. Dit uitzichtpunt bevindt zich op een hoogte van 993 meter en domineert de vallei van de vier meren. Je hebt er een panoramisch zicht over het Jura-gebergte, de Hérisson-vallei en op heldere dagen kan je zelfs de Mont Blanc in de verte spotten.

  • Je kan het uitzichtpunt bereiken door een wandelpad van 2 kilometer te volgen vanuit het dorpje La Chaux-du-Dombief.
  • De wandeling naar de top duurt ongeveer 1 uur.
  • Voorzie je van een paar goede wandelschoenen.
  • Je kan je auto parkeren op 5 minuten van het uitzichtpunt (bekijk de ligging).
  1. Dole

Dole is een ander charmant dorpje in de Franse Jura die tot 1678 de hoofdstad was van de Franche-Comté. Het historische centrum is een wirwar van straatjes met oude huizen en pittoreske kanalen. De stad is niet bijzonder groot maar heeft toch een eigen karakter.

Bezoek er zeker eens de kerk van Notre-Dame uit de 16e eeuw, l'Hôtel-Dieu, Museum van Schone Kunsten of het voormalige geboortehuis van Louis Pasteur. Op stap met kinderen? Dan kan je altijd een namiddag doorbrengen in het Aquaparc Isis of het Kromi Pretpark.

  1. Bezoek de grotten in de Franse Jura

In de Franse Jura kan je niet alleen prachtige meren vinden maar ook heel wat grotten. Vele grotten zijn ook toegankelijk voor het publiek.

Hieronder enkele grotten die je kan bezoeken in de Jura:

  • De indrukwekkende Grottes des Moidons waarbij het uitgestippelde parcours doorheen stalactieten, stalagmieten en draperieën wordt afgesloten door een mooi klank- en lichtshow van enkele minuten. De gegidste rondleiding duurt ongeveer 50 minuten. Na je bezoek kan je kan ook het vleermuisgebied met zijn labyrint bezoeken met kinderen.
  • In de Grotte des Planches kan je enkele sporen van oude nederzettingen uit de bronstijd bezichtigen.
  • Gouffrey de Poudrey, een van de grootste ondergrondse ruimtes in Frankrijk. Deze grot gaat maar liefst 70 meter onder de grond.
  • De spectaculaire Grottes des Baume-les-Messieurs waar je naast kalkafzettingen, stalactieten, stalagmieten en draperieën ook 80 meter hoge zalen kan bewonderen.
  1. Kasteel en de tuinen van Arlay

Kasteelliefhebbers kunnen altijd een bezoekje brengen aan het kasteel van Arlay. Dit kasteel dateert uit 1774 en werd gebouwd op de plek van een voormalig klooster. Wanneer je het kasteel bezoekt, lijkt het wel alsof je terug gaat in de tijd. Het kasteel herbergt een meubilair in renaissancestijl en prachtige tuinen waar je kan wandelen.

  1. De Franse Jura: een paradijs voor kaasliefhebbers

De Franse Jura is niet alleen een paradijs voor wijnliefhebbers, maar ook voor kaasliefhebbers. In de Jura worden vooral de kazen Morbier, Comté, Bleu de haut-Jura en Mont d’or geproduceerd. Om die overheerlijke kazen te proeven, kan je altijd een kaaswinkeltje of kaasboerderij bezoeken. Bij een bezoek aan een kaasboerderij kan je naast het proeven van de ambachtelijke kazen ook de fabricatie bijwonen.

  1. Op wintersportvakantie in de Franse Jura

De Franse Jura is natuurlijk een prachtige bestemming in de zomerperiode, maar ook in de winterperiode trekken heel wat vakantiegangers naar de Jura. De Jura is namelijk een ideale vakantiebestemming voor aan wintersport te doen. Een van de bekendste wintersportbestemmingen is Les Rousses met vier skigebieden en ongeveer 50 kilometer aan skipistes. Het is een waar sneeuwparadijs midden in het Regionaal Natuurpark van de Haut-Jura.

Op wintersport in Frankrijk? Lees alles over het plannen van een skivakantie in Frankrijk.
  1. Waar overnachten in de Franse Jura?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie in de Jura? We raden je alvast een verblijf aan in de bekendere bestemmingen als Arbois, Les Rousses, Lons-le-Saunier, Dole en Salins-les-Bains. Wij hebben alvast onze favorieten voor je uitgekozen of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in de Jura.

  • Arbois: Overnacht in de gezellige B&B Closerie Les Capucines gevestigd in een 17e-eeuws herenhuis. Na een heerlijke nachtrust in de ruime kamers met eigentijdse inrichting, kan je ontspannen in de tuin, bij het dompelbad, in de sauna of op het zonneterras op het dak, waar je ook naar de sterren kan kijken. Meer info en boeken.
  • Lons-le-Saunier: Overnacht in het 3* comforthotel Logis Lons-le-Saunier - Restaurant Le Grill in de buurt van meren en watervallen en omgeven door een regio die rijk is aan gastronomie, wijn en cultuur. Ook bevindt het hotel zich naast een watersportcentrum, bowlingbanen en een spa. Meer info en boeken.
  • Les Rousses: Op wintersport in de Jura? Verblijf dan in het Hôtel Le Manoir des Montagnes op wandelafstand van de skiliften. Het hotel biedt suites met een modern design en panoramisch uitzicht op de bergen. Meer info en boeken.

Liever kamperen?

De Jura staat ook bekend als ideale vakantiebestemming om rond te trekken met je camper. Ben je dus eerder op zoek naar een leuke kampeerplaats? Geen probleem, er zijn tal van campings gevestigd in de Jura. Bekijk hieronder alvast onze favoriete campings en beleef het ultieme vakantiegevoel middenin de prachtige natuur.

  1. Filmpje: Sfeerbeelden van de prachtige natuur in de Franse Jura

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek aan de Franse Jura? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar de Franse Jura!

Franche-Comté (Jura) autoroute

Gratis reisgids Franche-Comté downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 9 augustus 2023 - hugo herzeel

Is OK

- 15 februari 2023 - Dirk Gobin

Waardevolle informatie voor een kort verblijf in een regio die ik enkel ken van op doorreis .

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?