8 x mooiste bezienswaardigheden in Gordes: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

8 x mooiste bezienswaardigheden in Gordes: wat zien & doen tijdens je bezoek?

9 augustus 2022 in Provence0 reacties

Overzicht van de mooiste bezienswaardigheden in Gordes + verblijftips

Gordes is een charmant stadje in de Provence, gelegen in de groene heuvels van het Parc Naturel Régional du Luberon. Het Provençaalse dorpje heeft ontzettend veel te bieden: een prachtige ligging, een authentiek stadscentrum met pittoreske straatjes en een rijke geschiedenis.

Het stadje behoort niet voor niets tot de Plus Beaux Villages de France. Benieuwd naar wat je mag verwachten van deze stad? Ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Gordes.

Inhoud artikel

Wat is de ligging van Gordes op de kaart?

Gordes is gelegen in de het Parc Naturel Régional du Lubéron, in het departement Vaucluse. Het dorpje ligt op zo’n 10 kilometer verwijderd van het okerkleurige landschap van Roussillon en is de ideale uitvalsbasis om het westelijke deel van de Provence te verkennen.

  1. Wandel door de pittoreske straatjes met oude vakwerkhuizen

Niets zo gezellig als even rondwandelen in het centrum van Gordes. De pittoreske smalle straatjes met oude vakwerkhuizen uit de middeleeuwen maken de stad erg authentiek. Hier en daar vind je enkele sfeervolle winkeltjes waar je een leuk handgemaakt souvenir kan kopen en kunstgalerijen die gerund worden door lokale kunstenaars. Nadien kan je nog even genieten van de typische Franse sfeer en de prachtige uitzichten over de omgeving vanop een terrasje.

We raden je wel aan om goede wandelschoenen aan te trekken vooraleer je de stad verkent. Het dorpje is namelijk tegen een klif gebouwd waardoor je best rekening houdt met het hoogteverschil.

VERBLIJFTIP: Bed & Breakfast Domaine de l'Enclos is een traditionele Provençaalse boerderij gevestigd op een groot privéterrein met een panoramisch uitzicht op het platteland van Luberon. Na het verkennen van de omgeving kan je een duik nemen in het verwarmde buitenzwembad. Meer info en boeken.

  1. Bezoek het Kasteel van Gordes

Wandel ook even door naar het Kasteel van Gordes in het hart van het dorp. Het kasteel dateert uit de 16e eeuw en werd gebouwd in Renaissance stijl. Een van de topbezienswaardigheden in het kasteel is de prachtige renaissanceschouw.

Vandaag de dag is er een museum in het kasteel gevestigd waar je prachtige kunstwerken van de Vlaamse kunstenaar Pol Mara kan bewonderen. Deze Antwerpse kunstenaar heeft jarenlang in Gordes gewoond. We kunnen je zeker aanraden om deze tentoonstelling te bezichtigen. Het contrast tussen de renaissance- en middeleeuwse onderdelen van het gebouw en de prachtige werken is erg mooi om te zien.

  • Om het kasteel/museum te bezoeken, dien je een toegangsticketje van €7 aan te kopen.
  • Het kasteelmuseum is dagelijks geopend van 10u tot 18u.
  1. Het uitkijkpunt van Gordes

Wanneer je het kasteel hebt bezocht, kan je nog een stukje verder de heuvel op lopen. Op de heuvel vind je namelijk een uitkijkpunt vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over het dorpje Gordes en de adembenemende omgeving. Nog leuker is om naar het uitkijkpunt te wandelen wanneer de avond valt. Zo geniet je van een prachtige zonsondergang en zie je de straatverlichting in de stad aangaan, wat zorgt voor een geweldig uitzicht. Bekijk de ligging.

VERBLIJFTIP: Op enkele minuten wandelen van het uitkijkpunt kan je overnachten in de gezellige B&B Le Mas de Béthel. Je verblijft in ruime kamers en je kan een frisse duik nemen in het zwembad na het beklimmen van de heuvel. Meer info en boeken.

  1. Village des Bories

Op 10 minuten rijden van Gordes (of een halfuurtje wandelen), vind je het archeologische Village des Bories. Wanneer je door dit dorpje wandelt, zullen de stenen huisjes je meteen opvallen. Dit zijn de zogenaamde “Bories”: stenen huisjes of hutten die ongeveer 5000 jaar voor Chr. werden gebouwd in de omgeving van Gordes.

Tegenwoordig is het dorpje niet meer bewoond maar het is wel volledig gerestaureerd zodat je het kan bezoeken. Het geeft je namelijk een mooi beeld van hoe de mensen in de Provence destijds leefden. Bezoek dit bijzondere stadje en bewonder de eeuwenoude stenen huisjes en kom meer te weten over de geschiedenis van de regio.

  1. Grotten van Palais Saint Firmin

Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van Gordes? Bezoek dan eens de grotten van Palais Saint Firmin. Deze grot werd uitgehouwen door lokale dorpelingen in de middeleeuwen. Zo kon men in die tijd het voedsel klaarmaken en veilig opslaan voor later. Uiteraard diende de ondergrondse grotten ook als schuilplaats en vluchtroute wanneer er oorlog uitbrak.

Tijdens je rondleiding zie je er oliemolens, reservoirs, een prachtige broodoven en verschillende kamers die als pakhuizen gebruikt werden. Kortom, je krijgt er een zicht op het oude ambachtelijke leven van het dorp. Een unieke kans om terug in de tijd te gaan en je te verdiepen in de stad.

  • Openingstijden zijn van 10u30-13u en van 14u30-18u.
  • De toegangsprijs tot de grotten is €6.
  • Meer info op de website.

RONDREIS: Wil je graag nog meer zien van de prachtige omgeving? Bekijk dan zeker eens onze rondreis door Zuid-Frankrijk.

  1. Bezoek de wekelijkse markt in Gordes

Iedere dinsdag kan je de lokale markt bijwonen. Deze bevindt zich rond het kasteel van Gordes en is altijd erg leuk om te bezoeken. Lokale bewoners zetten er hun marktkraampje neer en verkopen allerlei streekproducten of handgemaakte souvenirtjes. Heel veel producten worden gemaakt van lavendel, afkomstig uit de bekende lavendelvelden van de Provence die op een halfuurtje rijden van de stad liggen.

  1. L’Abbaye Notre-Dame de Sénanque

Ten noorden van het plaatsje Gordes, in het westen van de Lubéron, ligt een bezienswaardigheid die op vele ansichtkaarten terug te zien is. De Abbaye Notre-Dame de Sénanque is een bekend klooster gelegen tussen de lavendelvelden. Dit klooster werd al in 1148 opgericht door cisterciënzer monniken uit de Ardèche.

Na wat lastige tijden tussen de 16de en 19de eeuw, waarin het klooster uiteindelijk verkocht werd, werd de grond in 1854 teruggekocht door een nieuwe gemeenschap cisterciënzer monniken. De monniken die tegenwoordig in Sénanque wonen, kweken lavendel en verzorgen daarnaast ook honingbijen. De monniken maken nog steeds veel producten van de lavendel.

  • Het klooster is open voor bezoek, maar het is niet mogelijk om door de lavendelvelden zelf heen te lopen. Er loopt wel een pad langs de velden.
  • Toegang kost vanaf €8 en kan met een audiogids of onder begeleiding. Bekijk hier de tours naar het klooster!
  • Hou er wel rekening mee dat het klooster een zeer populaire plek is voor toeristen, en omdat het klooster niet zo groot is kan het snel erg druk aanvoelen.
  • De kloosterwinkel is de meeste dagen tussen 10:00 en 17:00 geopend, maar wanneer je alleen langs de lavendelvelden wilt lopen is het aan te raden om voor 09:00 of na 19:00 naar het klooster te gaan om de drukte te vermijden.
  1. Ontdek de prachtige omgeving van Gordes

Roussillon en het okergele landschap

Het schilderachtige dorpje Roussillon wordt gekenmerkt als een van de ‘plus beaux villages’ van Frankrijk en dat is volkomen terecht. Het dorpje wordt omringd door de prachtige natuur en je kan de okerkleurige huizen al van ver zien schitteren op de top van de heuvel. Heerlijk om door de oude straatjes te wandelen met gekleurde karakteristieke gebouwen.

Je kan er ook de grootste okermijn van Europa bezoeken! In één van de oude okerverwerkingsfabrieken zit een museum gehuisvest waar je meer te weten komt over de okerwinning in Roussillon en de omliggende dorpen. Maar wij raden je vooral aan om een mooie wandeling te maken door de voormalige okergroeve: Le Sentier des Ocres, vertaald als "het okerpad". De wandeling brengt je langs het spectaculaire okerlandschap.

REISGIDS: Ontdek nog meer van de prachtige regio met onze reisgids Provence.

Avignon

Avignon, een stad boordevol geschiedenis en cultuur. De stad is nog steeds deels ommuurd en omvat onder andere het Palais de Papes, het grootste gotische bouwwerk van Europa dat stamt uit de tijd dat de Paus niet in het Vaticaan woonde maar wel in Avignon. Ook de tuinen rondom het paleis bieden de perfecte wandelgelegenheid en jaarlijks worden er tijdens het Festival d’Avignon voorstellingen gehouden in deze tuinen, en eigenlijk overal in de stad. Ontdek de stad tijdens een begeleide wandeling vanaf €28!

  1. Waar overnachten in Gordes?

Voor je bezoek aan Gordes, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en vakantiehuizen in Gordes online bekijken.

  • Bed & Breakfast Domaine de l'Enclos is een traditionele Provençaalse boerderij gevestigd op een groot privéterrein met een panoramisch uitzicht op het platteland van Luberon. Na het verkennen van de omgeving kan je een duik nemen in het verwarmde buitenzwembad. Meer info en boeken.
  • Eén van onze topaanbevelingen in Gordes, is het Mas des Romarins, The Originals Relais in de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur. Het karakteristieke gebouw uit het begin van de 19e eeuw, herbergt een driesterrenhotel met charmant comfort. In deze uitzonderlijke omgeving in het hart van de Provence wandel je binnen enkele minuten naar het centrum. Meer info en boeken.
  • Of verblijf in het gezellige B&B Le Mas de Béthel. Je overnacht in ruime kamers en je kan een frisse duik nemen in het zwembad na het beklimmen van de heuvel en het verkennen van Gordes. Meer info en boeken.
  1. Met onze reisgids mis je niets tijdens je reis in de Provence

Herkenbaar: je wilt er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Provence? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Provence met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Graag eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Provence.

Provence

Gratis reisgids Provence downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?