Roadtrip Elzas en Vogezen (10 dagen): Dé mooiste route langs alle highlights + tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Roadtrip Elzas en Vogezen (10 dagen): Dé mooiste route langs alle highlights + tips

11 december 2023 in Elzas - Vogezen4 reacties

Op roadtrip door de Elzas en Vogezen met de auto of camper? Gebruik onze complete voorbeeld route

De Elzas en Vogezen zijn twee regio’s in het noordoosten van Frankrijk en ze vormen samen in al hun diversiteit de ideale vakantiebestemming. De Elzas staat bekend voor haar rijke cultuur, charmante dorpjes en gastronomie, de Vogezen zijn dan weer het walhalla voor natuurliefhebbers. De combinatie van beide streken zorgt voor een geweldige afwisseling, waardoor elke dag weer anders is.

Een road trip door de Elzas en Vogezen is dan ook een absolute aanrader. In onderstaande reisroute doe je het beste van beide streken aan. Bovendien is er ruimte genoeg om deze planning naar je eigen hand te zetten, waardoor ze geschikt is om een vakantie op maat te maken. Ontdek onze 10-daagse route langs alle mooie plekjes + bijzondere tips in onze gratis reisgidsen.

Onze tip: Doe een wijnproeverij in de Elzas

Wil je graag de Elas wijnen leren kennen en proeven? Dan zijn er leuk 1/2 dag en volledige dagtours vanuit Colmar en Straatsburg.

Ik hoor je al denken ... wijn proeven en zelf rijden? Daarom raden we aan met een tour mee te gaan. Zo hoef je niet te letten op een glaasje wijn meer of minder en zie je de mooiste plekjes van de streek. Bekijk hier alle mogelijke tours vanuit Colmar of wijntours die vertrekken vanuit Straatsburg.

Nog meer wijnproeverijen en tours in de Elzas:

Inhoud artikel

De Route des Vins

Eerst moet er nog kort iets gezegd worden over de Route des Vins. Zoals de naam aangeeft, is dit een route die in het teken staat van het edele druivensap. Je hebt er verschillende, waarbij de bekendste door de Bourgogne, Bordeaux, Champagne en ook Elzas lopen. In de Elzas heb je 170 kilometer aan wijnroute, die opgedeeld kan worden in vijf regio’s:

  • De noordelijke wijnroute: deze ligt 60 kilometer boven Straatsburg, dicht tegen de Duitse grens. Hier ligt Wissembourg, een van de mooiste dorpjes van Frankrijk. Dit kan ook ideaal als tussenstop dienstdoen, voordat je naar Straatsburg rijdt. Samen met Cleebourg zijn het historische wijngaarden, omdat de eerste wijnstokken hier al in de 8ste eeuw werden geplant. Vandaag worden alle 7 Elzasser druiven hier verbouwd: (Gewürztraminer, Pinot Noir, Pinot Gris, muskaatdruif, Riesling, Sylvaner en Pinot Blanc Auxerrois).
  • Rond Straatsburg (van Marlenheim tot Molsheim).
  • Tussen Straatsburg en Colmar ligt het hart van de Elzasser wijngaarden. Hier vind je beroemde wijnhuizen zoals die van Rouge d’Ottrott en Klevener de Heiligenstein.
  • Colmar is de wijnhoofdstad van de Elzas en in deze regio liggen de feeërieke dorpjes Riquewihr, Kaysersberg en Eguisheim. Hier zijn ze gespecialiseerd in Riesling en Gewürztraminer wijnen.
  • Ten slotte is er het zuidelijke deel dat tussen Thann en Soultzmatt ligt. Aan de voet van de Grand Ballon ligt het land van de Grands Crus, omdat de zuidelijke ligging en de bodem voor een unieke smaak zorgen.
  • Ontdek hier nog meer mooie dorpen langs de Elzas wijnroute

Tijdens onze roadtrip door de Elzas en Vogezen volg je ook deze route (grotendeels). Wijnliefhebbers kunnen dus kiezen waar ze de beroemde wijnhuizen willen bezoeken. Verder moet je zeker geen wijndrinker zijn om van deze plekken te kunnen genieten, want ze zijn ook een waar genot om gewoon te bezichtigen.

Dag 1 - 2: Straatsburg

Strasbourg of Straatsburg, is het beginpunt van deze mooie roadtrip door de Elzas en Vogezen, maar uiteraard kan je deze voorbeeldroute aanpassen naar eigen voorkeur. Er is echter een reden waarom er voor de hoofdstad van de Elzas wordt gekozen om het avontuur aan te vatten: vanuit onze contreien is het zo’n 5 uur rijden naar de Elzas en Vogezen. Hierdoor heb je bij aankomst niet meteen de energie of zin om meteen te gaan wandelen in de bergen. Op eigen tempo de stad verkennen (met ruimte voor culinair genot en een terrasje) klinkt dan veel aantrekkelijker.

Met onze stadswandeling door Strasbourg kom je alvast langs de mooiste plekjes.

Ontdek hier enkele van dé topbezienswaardigheden in Straatsburg:

  • De Cathédrale Notre-Dame de Strasbourg kan gerust wedijveren met haar beroemde naamgenote in Parijs. Dit prachtstaaltje laat-gotische architectuur is zelfs het hoogste, nog steeds bestaande bouwwerk uit de middeleeuwen. Ze werd gebouwd met zandsteen uit de Vogezen, wat de kathedraal haar typische roze kleur geeft. Deze is trouwens het kloppend hart van het Grande-Île district, wat deel uitmaakt van UNESCO-werelderfgoed.
  • Het Quartier des Tanneurs (de wijk van de Ledermakers) staat ook bekend als La Petite France en is misschien wel de gezelligste buurt van het centrum. Verdwaal in de smalle, kronkelende oude straatjes en bewonder de karakteristieke huizen.
  • Andere leuke plekjes zijn het Maison Kammerzell, de Église de Saint-Thomas en Saint-Pierre-Le-Jeune en het Palais Rohan.
  • Wil je meer leren over de geschiedenis van de streek? Dan moet je in het Musée Alsacien of het Musée historique de la ville Strasbourg (Historisch Museum) zijn. Bewonder je liever moderne kunst? Dan is het Musée d’Art Moderne et Contemporain precies wat je zoekt.
  • Nadien kan je rustig verpozen in het Parc de l’Orangerie, het oudste park van de stad. Voor kinderen is er zelfs een gratis kinderboerderij en mini-dierentuin.
  • Ten slotte mag je ook zeker het Palais d’Europe niet missen. Straatsburg is de hoofdstad van de Europese Unie en in dit indrukwekkende gebouw (aan de hand van Henry Bernard) verzamelen de leden van het Europees Parlement.

VERBLIJFTIP: Hotel Kammerzell biedt unieke accommodaties in een prachtig gebouw en een 16e-eeuwse wenteltrap. Je overnacht in moderne kamers met een unieke stijl en het hotel kijk je uit op de kathedraal van de stad. Meer info en boeken.

Dag 3: Colmar

Voor onze volgende bestemming moet je maar een uurtje rijden. Bij aankomst in Colmar, waan je je zowaar in Duitsland. Dat komt omdat de stad afwisselend eigendom is geweest van Frankrijk en Duitsland, waarbij het na de Tweede Wereldoorlog dan toch definitief Frans grondgebied werd. Ook hier vind je heel wat prachtige vakwerkhuizen die de Elzas zo typeren, waarbij la Maison Pfister, la Maison Où Sejourna Voltaire (waar de bekende schrijver enkele maanden verbleef), la Maison Des Arcades, la Maison Koïfhus en la Maison Adolph de meest in het oog springende zijn.

Verder heb je hier geen Petite France maar zowaar een Petite Venise, dat door haar kleurenpracht daadwerkelijk doet denken aan Burano in Venetië. Ten slotte is de Église Saint-Martin, een gotische kerk uit de 13de eeuw, ook zeker een bezoekje waard. Bijna alle andere gebouwen stammen trouwens af uit de 15de en 16de eeuw, waardoor je je zo in de middeleeuwen waant. Daarom is het hier heerlijk om gewoon doelloos rond te kuieren en alles op jou te laten afkomen.

Wist je dat je een Vrijheidsbeeld in Colmar kan vinden, alsook een standbeeld van Manneke Pis.

Wil je niets missen tijdens je roadtrip door de Elzas en Vogezen? Download dan zeker onze preview reisgids Elzas en de Vogezen!

Dag 4: Kaysersberg en La Bresse of Gérardmer

Onze laatste stop in de Elzas alvorens we naar de Vogezen trekken, is het charmante Kaysersberg. Dit sprookjesachtige dorpje ligt in een vallei omgeven door wijngaarden en bosachtige heuvels, waardoor het de perfecte setting zou zijn geweest voor een Disney-sprookje. Kaysersberg is weer zo'n typisch dorpje dat volstaat met oude, kleurrijke vakwerkhuizen die erg mooi gerestaureerd zijn.

Kasteel- en wandelliefhebbers moeten zeker eens de wandeling naar de Château du Schlossberg doen. Een absolute aanrader. Het kasteel is gebouwd door Keizer Frederik II en bied je een prachtig zicht op het schilderachtige stadje.

Vervolgens rijden we door naar wat de uitvalbasis zal worden voor onze avonturen in de Vogezen

Daarbij kan je kiezen tussen Gérardmer en La Bresse. Gérardmer is gelegen aan het gelijknamige meer, het grootste natuurlijke meer van de Vogezen. Het stadje is bijna dubbel zo groot als het tweede waardoor het iets toeristischer is en er meer hotels te vinden zijn.

La Bresse is een klein authentiek bergdorpje aan de voet van de 1.364 meter hoge Hohneck. Het is een ideale bestemming als je op zoek bent naar een actieve vakantie. Hoe dan ook liggen beide dorpjes op amper een dik kwartiertje van elkaar, dus je kan zelf beslissen waar je wil verblijven.

Dag 5 - 8: Vogezen

We zetten onze roadtrip verder richting de Vogezen

Hieronder volgen een aantal activiteiten waarmee je de komende vier dagen in de Vogezen kan vullen. Zo kan je zelf beslissen wanneer je wat wil doen of zien. Ook de weersomstandigheden spelen een belangrijke rol voor de komende dagen. Je wilt natuurlijk gaan wandelen in de bergen wanneer het goed weer is. Zo kan je uitermate genieten van het spectaculaire uitzicht.

Je vergeet ook best je wandelschoenen niet mee te nemen want in totaal vind je hier maar liefst 4000 kilometer aan bewegwijzerde wandelroutes. Je kan dus zelf naar hartenlust je wandelprogramma samenstellen.

Enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden van de Vogezen:

  • Breng een bezoekje aan Épinal, de hoofdstad van de Vogezen. De stad staat vooral bekend om de kinderprenten Images d’Épinal. Dat zijn populaire gekleurde drukprenten die militaire en nationalistische taferelen uitbeelden en die vooral veel als muurversieringen gebruikt worden.
  • Le Grand Ballon die met zijn 1424 meter de hoogste berg van de Vogezen is. Je kan er in anderhalf uurtje rondwandelen en daarbij vertrek je aan de parking van de Grand Ballon. Wandel tot bij het Monument des Diables Bleus, vanwaar je een fenomenaal zicht hebt op de prachtige omgeving.
  • Le Hohneck is misschien “slechts” het derde hoogste punt van de streek, maar zeker niet het minste. Ook hier kan je fantastisch wandelen en heb je vanop 1363 meter een indrukwekkend uitzicht, onder meer op het mooie meer van Schiessrothried. Geoefende wandelaars kunnen Le Hohneck combineren met de befaamde Sentier Des Roches. Vertrekpunt van deze 13,4 kilometer lange wandeling (met 600 hoogtemeters) is de parking van de Col de la Schucht (bekijk ligging).
  • Het Lac des Corbeaux wordt omgeven door een dennenbos en is de ideale plek om tijdens de warme zomermaanden even te gaan zwemmen. Je kan ook rond het meer wandelen, waarvoor je zo’n half uur nodig hebt. Wil je iets uitdagender? Ga dan verder naar het La Roche du Lac uitzichtpunt, wat in totaal anderhalf uur duurt.
  • Als het nog iets meer kan zijn, is er de 12 km lange Tour des Lacs. Hierbij wandel je langs het Lac Blanc, Lac Noir en Lac des Truites. Laatstgenoemde wordt algemeen beschouwd als een van de mooiste meren van de Vogezen en is een geweldige plek om te picknicken.
  • De Mont Sainte-Odile is een bedevaartsoord gewijd aan de patroonheilige van de Elzas. Deze Merovingische edelvrouw was de stichter en abdis van de abdij van Hohenbourg. Dit werd in de 7de eeuw gebouwd op de top van deze 763-meter hoge berg. Van het terras van de abdij heb je een fantastisch zicht op de streek en bij helder weer kan je zelfs het Zwarte Woud zien. Als je problemen hebt met je zicht, kan je naar de bron beneden wandelen, die een geneeskrachtige werking zou hebben.
  • Ten slotte is er ook nog de Saut du Bouchot, een prachtig natuurgebied met watervalletje.
TIP: Wil je nog meer zien van de Elzas? Ontdek hier de mooiste dorpjes in de Elzas.

Dag 9: Riquewihr, Château du Haut-Koenisbourg en Thannenkirch

Het einde van de roadtrip komt jammer genoeg steeds dichterbij. Vandaag is het tijd om terug richting noorden te trekken, waar we stoppen onderweg nog even in het gezellige doprje Riquewihr. Dit middeleeuws dorpje wordt ook wel de “Parel van de wijngaarden van de Elzas” genoemd. Dit openluchtmuseum bestaat uit de typische vakwerkhuizen uit de 15de tot 18de eeuw, net zoals de Dolder, een poort uit de 13de eeuw.

Vervolgens rijden we iets verder naar het kasteel van Haut-Koenisbourg

Dit werd door de Hohenstaufens gebouwd in 1147. Met een ligging op meer dan 700 meter hoogte was het de ideale plek om de belangrijkste routes in de streek te kunnen observeren. Bovendien was het ook een strategisch terugtrekpunt. Tien jaar later kreeg het haar definitieve naam, wat Koninklijk Kasteel betekent. In 1633 werd het vernield door een brand en pas in 1900 werd het in opdracht van Wilhelm II gerestaureerd. Het resultaat wordt geroemd voor haar authenticiteit, wat dit tot een van de hoogtepunten van de streek maakt.

  • Als je op reis bent met kinderen, kan je er ook nog een bezoekje aan de Montagne des Singes (een apenpark) en/of de Volerie des Aigles (een roofvogelpark) aan breien.
  • Als dit je niet zoveel zegt, kan je een van de vele charmante dorpjes in de buurt bezoeken, zoals onder meer Bergheim en Ribeauvillé, twee bijzonder charmante wijndorpjes.
  • Hier kan je uiteraard ook nog een extra reisdag aan breien. Als je echter deze planning volgt, is Thannenkirch een uitstekende plek om te overnachten omdat het al richting de volgende bestemming ligt.

Dag 10: La Petite-Pierre en terug huiswaarts

De volgende en laatste bestemming op deze mooie roadtrip is La Petite-Pierre, gelegen in de noordelijke Vogezen. Het kasteel is het vertrekpunt van heel wat wandelroutes en daarbij is het “Circuit des 3 rochers” absoluut een aanrader. Je wandelt hierbij langs drie indrukwekkende rotsformaties waarbij je 3 tot 4 uur nodig hebt om de 10 km af te leggen (download deze wandeling hier). Intensief is deze wandeling zeker niet, waardoor je nadien rechtstreeks naar huis kan gaan.

Van hieruit doe je er namelijk maar 4 uur en een kwartier over om naar Brussel te rijden. Zo doe je niet al te lang over de terugweg en ben je op een schappelijk uur thuis na je avontuur in de Elzas en Vogezen.

Op zoek naar een leuke daguitstap tijdens je roadtrip in de Elzas en Vogezen?

Heb je nog wat tijd over en wil je pas de volgende dag vertrekken? Dan kan je nog een bezoekje brengen aan de gezellige dorpjes Bouxwiller en Saverne. Of bekijk het volledige aanbod uitstappen in de Elzas en Vogezen online.

FAQ: veelgestelde vragen over de Elzas & Vogezen

Hoe ver is het rijden naar de Elzas?

De Elzas: een prachtige regio op zo'n 500 km van Brussel gelegen en daardoor de ideale vakantiebestemming voor wie graag met de auto reist! Ga je voor een verlengd weekend of een langere reis, het kan allebei, want de afstand (+-500km) is best wel te doen. Vanuit Brussel rijd je er zo'n 5 uur over (tussenstops niet meegerekend). Natuurlijk is het afhankelijk van waar je vertrekt hoe lang je er zelf over zal rijden.

Wat eten en drinken in de Elzas en Vogezen?

Over de wijn werd er eerder al iets meer gezegd, maar uiteraard mag ook het culinaire aspect niet ontbreken tijdens deze rondreis. De volgende gerechten moet je dan ook zeker uitproberen:

  • Tarte flambée beter bekend als Flammeküche in Duitsland, kan het best omschreven worden als een flinterdunne pizza (van brooddeeg) met daarop crème fraîche, dungesneden ui en spekjes.
  • Choucroute garnie wordt voornamelijk tijdens de winter gegeten. De basis hiervan is sauerkraut (zuurkool) geserveerd met aardappelen, rundvlees, worsten en spek.
  • Baeckeoffe is minder bekend dan de twee bovenstaande gerechten, maar onbekend is onbemind, zeker in dit geval. Het is een heerlijk stoofpotje met aardappelen, groenten, wijn en drie soorten vlees (varkensvlees, rundsvlees en lam).
  • Coq au Riesling is de Elzasser variant van coq au vin: haan in een wijnsausje.
  • Dit alles wordt aangevuld met Franse klassiekers zoals de beroemde quiche, al is er met de tarte à l’oignon ook een plaatselijke variant hierop.
LEESTIP: Ontdek nog meer typische gerechten uit de Franse keuken.

Mis niets met onze reisgids Elzas - Vogezen

Ben je van plan wat langer te verblijven in de Elzas en wil je niets missen? Koop onze volledige reisgids Elzas & Vogezen met 3 uitgewerkte autoroutes, 4 stadswandelingen, tips en verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Elzas & Vogezen om in de stemming te komen en ga op pad!

Elzas-Vogezen

Gratis reisgids Elzas en Vogezen downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 7 februari 2024 - Cindy

Geweldige tips, vakantie is geboekt en we hebben altijd veel plezier van jullie adviezen

- 6 augustus 2023 - rudy cnudde

heel interessante tips voor een trip door de Vogezen. goede informatie.

- 17 juli 2023 - Kiki

Ontzettende leuke routes heb er al 2 gevolgd met mijn camper ga nu de Elzas vogezen route met vrienden doen… voorjaar staat Albanië gepland. Ik raadt iedereen aan🙏👍

- 31 augustus 2022 - Rita

De reisgids was de perfecte leidraad om onze vakantie voor te bereiden. Ter plaatse bood ze ons alle nodige informatie bij het bezoek van de verschillende stadjes. De stadswandeling in Straatsburg was (net zoals alle andere stadswandelingen van reisroutes) perfect uitgestippeld.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?