Kasteel van Pierrefonds bezoeken? Ideale tussenstop onderweg naar Parijs: alle info & tickets

Volledige reisgids kopen voor € 10

Kasteel van Pierrefonds bezoeken? Ideale tussenstop onderweg naar Parijs: alle info & tickets

25 juli 2022 in Picardië0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan Kasteel van Pierrefonds + waar tickets kopen?

Het kasteel van Pierrefonds ligt iets ten noorden van Parijs. Het is de ideale stopplek op weg naar Parijs om nog even de beentjes te strekken vooraleer je de drukke Parijse Périphérique oprijdt. Dit kasteel werd in de 19e eeuw grondig gerenoveerd in opdracht van keizer Napoleon III. Het resultaat is een sprookjeskasteel waar je je terug in de middeleeuwen waant.

Ontdek hier alles over je bezoek aan Château de Pierrefonds en bestel je toegangstickets online op voorhand.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan het kasteel van Pierrefonds

Reisgids
AdresRue Viollet le Duc, 60350 Pierrefonds, Frankrijk
Tickets
Openingsuren
 • Het kasteel is dagelijks geopend van 10u tot 17u
Bestel hier je ticket € 8 online
Verblijven

Inhoud artikel

 1. De geschiedenis van het Château de Pierrefonds

Château de Pierrefonds draagt een eeuwenlange geschiedenis met zich mee

 • Al in de 12e eeuw stond op deze plek een groot kasteel. Dat werd in de 14e eeuw vervangen door een nieuw exemplaar.
 • In de 17e eeuw werd het kasteel veroverd en daarna vernield tot er niet veel meer dan ruïnes van overbleven.
 • De ooit imposante wachttorens werden vormeloze hopen bakstenen en de vele bijgebouwen werden met de grond gelijk gemaakt.
 • In 1810 kocht niemand minder dan Napoleon het kasteel op. In die tijd waren ruïnes populair. Ze werden als bijzonder romantisch gezien.
 • Er werd hier, tussen de ruïnes, in 1832 bijvoorbeeld een grootschalig banket georganiseerd door Louis-Philippe om te vieren dat zijn dochter getrouwd was met Leopold I, de eerste koning van België.
 • Pas in 1857 gaf keizer Napoleon III de opdracht om het kasteel ook echt te renoveren. Architect Eugène Viollet-le-Duc kreeg de opdracht om het project in goede banen te leiden.

De grootschalige renovatie betekende eigenlijk een complexe heropbouw van het kasteel

De architect beeldde zich in hoe het kasteel er ooit zou hebben uitgezien en tekende vervolgens plannen uit. Het resultaat is een imposant en eclectisch geheel dat inspiratie nam uit verschillende tijdsperiodes. Het kasteel doet bijzonder sprookjesachtig aan. De meeste kamers werden echter niet aangekleed met meubels omdat daar geen geld meer voor was. De werken werden uiteindelijk voltooid in 1885, maar 20 jaar daarvoor werd het kasteel al geklasseerd als erfgoed.

TICKETS: Wacht niet langer en bestel je tickets voor het Kasteel van Pierrefonds op voorhand. Zo kan je eventuele wachtrijen aan de kassa vermijden.

 1. Het kasteel van Pierrefonds op weg naar Parijs bezoeken

Een bezoek aan het kasteel van Pierrefonds is de ideale tussenstop op weg naar Parijs

Dit sprookjeskasteel is groot en maakt meteen indruk. Tijdens je bezoek leg je een route af door het kasteel. Je wandelt binnen in koninklijke vertrekken, grote zalen en er zijn zelfs cryptes. Onderweg leer je over de geschiedenis van het kasteel.

 • De ingang van het kasteel is erg indrukwekkend. Je komt het terrein binnen via een middeleeuwse ophangbrug (die nog steeds werkt!).
 • Zo kom je terecht op het imposante binnenplein.
 • Je ziet de torens boven je en het wordt al snel duidelijk dat dit kasteel bijzonder groot is.
 • Rondom zie je galerijen die het geheel een vredevol karakter geven. Alsof hier elk moment een Disneyprinses voorbij kan wandelen.
 • Binnenin wachten je nog meer verrassingen. De mooiste zaal is zonder twijfel de balzaal, de Salle des Preuses. Dit is een van de enige ruimtes die wel aangekleed is.
 • Onze favoriete plek in het kasteel waren echter de catacombes. Je wandelt er tussen praalgraven die uitgerust zijn met standbeelden van de overledene. De tombes zijn voorzien van lichteffecten en er speelt een mysterieus achtergrondmuziekje. Een griezelig plekje!
 1. Het Château de Pierrefonds als filmdecor

Het kasteel van Pierrefonds komt voor in verschillende films en tv-reeksen. Het is vooral bekend van de BBC-serie "Merlin". Het kasteel van Pierrefonds deed dienst als Camelot, het kasteel van koning Arthur. Verder kan je het Château de Pierrefonds misschien herkennen uit de film over Jeanne d’Arc, "The Messenger: The Story of Joan of Arc".

Nog een tip: bezoek ook het stadje Pierrefonds. Je kan er gezellig rondwandelen, een restaurantje uitkiezen en bij mooi weer kan je een waterfiets huren en een tochtje maken op het meer.

Bestel je tickets voor Château de Pierrefonds online

 1. Praktische info en tips voor je bezoek

 • Het Château de Pierrefonds ligt ten zuidwesten van het bos van Compiègne, iets ten noorden van Parijs in het departement Oise. Dat maakt van dit kasteel de ideale tussenstop op weg naar Parijs.
 • Openingsuren: Het Château de Pierrefonds is elke dag open van 10u tot 17u30.
LEESTIP: Ontdek nog meer over de mooiste kastelen in Frankrijk.

Ligging van Château de Pierrefonds op de kaart

 1. Hoe koop je tickets voor het Kasteel van Pierrefonds?

 • Tickets voor het kasteel van Pierrefonds kan je gewoon ter plekke kopen.
 • Wil je niet in de eventuele wachtrij staan? Reserveer je tickets voor het kasteel van Pierrefonds dan vooraf online. Dat is makkelijk en snel!
 • TIP: Op een uurtje rijden van het kasteel van Pierrefonds, ligt Château de Chantilly. Wil je graag beide kastelen bezoeken? Dan kan je ook een combiticket kopen met toegang tot het Château de Pierrefonds + Château de Chantilly. Bestel je combiticket hier.
 1. Filmpje: Sfeerbeelden van het Kasteel van Pierrefonds

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek aan het Kasteel van Pierrefonds? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Picardië.

 1. Mis niets tijdens je rondreis door Noord-Frankrijk met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Noord-Frankrijk? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Noord-Frankrijk met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Noord-Frankrijk.

Picardië-Noord

Gratis reisgids Picardië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?