Hoe de Sahara bezoeken in Marokko? Tours voor een woestijnsafari vanuit Marrakech

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Hoe de Sahara bezoeken in Marokko? Tours voor een woestijnsafari vanuit Marrakech

23 juni 2023 in Marokko0 reacties

Een van de beste manieren om het echte Marokko te leren kennen is met een woestijnsafari vanuit Marrakesh. Nadat je het Atlasgebergte hebt doorkruist kom je terecht aan de rand van de Saharawoestijn! De woestijnsafari’s zijn een leuke en unieke ervaring waarbij je de lege woestijn intrekt en zijn daarnaast ook een perfecte mogelijkheid om even de drukte van Marrakesh te ontsnappen.

Tip: Excursies en tours vanuit Marrakesh online boeken

Wil je meer dan enkel Marrakesh zien? Ga mee met een georganiseerde tour. Een overzicht van alle tours vanuit Marrakesh bij GetYourGuide. Nog meer aanbod hieronder:

Inhoud artikel

 1. De Sahara bezoeken in Marokko

De Sahara is de grootste zandwoestijn op aarde en beslaat maar liefst 31 procent van het Afrikaanse continent. De woestijn strekt zich uit over 11 verschillende landen en omvat het grootste deel van Noord-Afrika. Het gebied wordt dan ook begrenst door de Middellandse Zee in het noorden, de Rode Zee in het oosten en de Atlantische Oceaan in het westen. In het zuiden grenst de Sahara aan de Sahel.

In Marokko begint de Sahara in het zuidoosten van het land, achter het Atlasgebergte. Hierdoor is het vanuit de grote steden als Marrakech en Fez best een lang stuk rijden. Vanuit Marrekech naar Merzouga, een dorpje aan de rand van de woestijn, in totaal zo’n 12 uur rijden inclusief eventuele pauzes. Het is zo lang rijden omdat je het Atlasgebergte moet oversteken, maar ook omdat de afstand gewoon wel vrij groot is.

Desondanks biedt Marokko toch de makkelijkste toegang tot de Sahara. Marokko is 1 van de meer toeristische landen van Noord-Afrika en heeft een goede infrastructuur. Daar komt ook nog bij kijken dat Marokko maar enkele uren vliegen is vanuit België en Nederland, en het zelfs mogelijk is om vanuit Spanje in 1 uur over te varen.

 1. Sahara woestijntour vanuit Marrakech

Zelfstandig naar de Sahara?

Van de verschillende grote steden van Marokko ligt Marrakech het dichts bij de Sahara, en dit is dan ook de stad vanwaar jouw woestijntour het beste kan beginnen. Het is natuurlijk mogelijk om zelf richting de Sahara te rijden. Je kan zo alle tijd nemen bij bezienswaardigheden onderweg en zit je niet vast aan het tijdsschema van een touroperator. Vervolgens kan je vanuit Merzouga of een andere plaats langs de Sahara een kamelenrit maken naar een Berber tentenkamp in de woestijn of met een 4WD de zandduinen trotseren.

Met een georganiseerde tour

Ondanks dat je meer vrijheid hebt zonder tour, is een georganiseerde woestijntour toch vaak handiger en veiliger. Zo wordt er namelijk op sommige plekken in Marokko wild gereden en zijn niet alle wegen van goede kwaliteit. Daarnaast krijg je met een tour heel veel informatie over de geologie en de natuur, maar ook over de lokale culturen mee die je bij een eigen roadtrip niet zo snel te horen zal krijgen.

 • Er worden heel veel verschillende soorten woestijntours aangeboden vanuit Marrakech. Zo kan je mee met een dagtour, maar vertrekken er ook vele meerdaagse tours richting de Sahara. Driedaagse woestijnsafari’s zijn de meest voorkomende excursies, maar je kan een zo lang of kort mogelijke tour boeken als jij wilt.
 • De prijzen voor de tours beginnen zo rond de €50 voor dagtours en kunnen oplopen tot wel €700 voor een meerdaagse privétour.
 • De goedkopere woestijnsafari’s worden vaak in grotere groepen gehouden en brengen je langs specifieke punten, terwijl kleinere, duurdere tours vaak een stuk flexibeler zijn omdat je maar met een selectief groepje reist. Zo is het met deze tours vaak makkelijker om langer bij een bezienswaardigheid te blijven als je graag nog wat langer de tijd zou hebben, en word je soms ook naar onbekendere bezienswaardigheden gebracht.

Extra kosten

 • Echter moet je wel rekening houden dat je bijna altijd nog voor extra zaken buiten de geboekte tour zal moet betalen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan flessen water en drankjes tijdens de tour, souvenirs, en fooien, maar ook de lunch zit in de meeste tours niet inbegrepen.
 • Veel touroperators stoppen ook op specifieke plekken in de hoop dat je daar meer geld uitgeeft. Zo wordt er bijvoorbeeld met de lunch gestopt bij een duur restaurant op een plek waar weinig andere opties zijn, ga je langs bij een tapijtenwinkel en word je bij souvenirwinkels afgezet.
 • Ook zijn vaak lokale tours, zoals een rondleiding door een stadje of door een kasba, voor extra geld bij te boeken.
 • Dit is misschien niet altijd even leuk maar het hoort er een beetje bij, en doet niets af van het feit dat je wel een erg unieke ervaring zal beleven.
 1. Boek je woestijnsafari online

De woestijnsafari’s zijn zowel vooraf online te boeken als ter plekke in de hotels, hostels en toeristische bureautjes.

Beter ter plekke boeken?

 • Er wordt soms aangeraden om te wachten met het boeken van een tour en deze ter plekke in Marrakech te regelen. Dit is namelijk in veel gevallen goedkoper dan wanneer je een soortgelijke tour online boekt.
 • Het probleem met tours die je ter plekke boekt is vaak dat je niet goed weet wat je kan verwachten. Je kan ook geen reviews lezen over de desbetreffende touroperator, en het gebeurt helaas vaak dat je wordt opgelicht.
 • Het geld dat je bespaart maakt altijd ergens in de tour ruimte voor gebreken, en zo komt het regelmatig voor dat de service tijdens de tour slecht is, dat er gezegd wordt dat de airco van het busje het niet doet om zo geld te kunnen besparen op de benzine, of dat je simpelweg niet krijgt wat je beloofd is.

Online boeken = meer zekerheid

Doordat de grotere touroperators die hun tours online aanbieden een imago in stand te houden hebben, zouden dit soort gebreken een grote impact hebben op hun naam, en zij zullen je dan ook veel vaker daadwerkelijk een betere service aanbieden en geven wat ze in de tourbeschrijving aanbieden.

Het online boeken is al helemaal aan te raden voor vrouwen die alleen reizen. Door online vast op zoek te gaan naar een tour is het mogelijk om de reviews van andere alleenreizende vrouwen te lezen om zo een veilige woestijnsafari uit te kunnen kiezen. Het gebeurt helaas regelmatig dat vrouwelijke reizigers geen fijne ervaring hebben wanneer zij een tour ter plekke regelen, maar nergens een klacht in kunnen dienen.

 1. Wat moet je zeker weten voor je een woestijnsafari maakt?

Voor sommige reizigers valt de woestijnsafari uiteindelijk tegen. Dit heeft soms met het aanbod van de tour te maken of de vele opdringerige verkopers die ze bij tussenstops tegenkomen, maar meestal is het te wijten aan het feit dat de tour niet was wat mensen ervan verwacht hadden. Het is daarom goed om voor je woestijnsafari te weten wat je precies te wachten staat. We zetten hieronder op een rijtje wat je allemaal mag verwachten.

Lange autorit

Naast de tussenstops die je maakt bij bezienswaardigheden en souvenirwinkeltjes, moet je je er zeker bewust van zijn dat je het grootste deel van de tour in de auto of bus zal zitten.

 • Het is zo’n 12 uur rijden vanuit Marrakech naar de Sahara, wat betekent dat je er een volledige dag aan kwijt zou zijn, ook als je niet bij verschillende plaatsjes en bezienswaardigheden onderweg stopt.
 • Met een dagtour vanuit Marrakech zal je dan ook zeker niet in de buurt terecht komen van de Sahara, maar eerder een kleinere woestijn in de buurt bezoeken.
 • Met een tweedaagse tocht is wel mogelijk om bij de Sahara terecht te komen, maar zal je onderweg minder zien.
 • Daardoor is een driedaagse of zelfs vierdaagse tour meer aan te raden. Bij deze tours maak je onderweg vaker langere stops of verblijf je langer in de woestijn zelf. Ook bij de meerdaagse tours zal je echter altijd lange ritten in de auto zitten, aangezien je nou eenmaal een lange afstand moet overbruggen.
 • Het is slim om je hier goed op voor te bereiden en te zorgen dat je comfortabel in de bus of auto bent.

Dromedarisrit

Eenmaal aangekomen bij de Sahara ga je op de rug van een dromedaris de woestijn in. Het rijden op een kameel of dromedaris is een heel andere ervaring dan een rit op een paard of ezel. Dit komt onder andere doordat de kamelen in telgang lopen. Dit wil zeggen dat de dieren beide benen aan 1 zijde tegelijkertijd bewegen, waardoor je veel heen en weer zal schommelen. Ook zakken de dieren met hun stappen regelmatig dieper het zand in, waardoor de rit vaak heel hobbelig is.

TIP: Mensen die snel last krijgen van reisziekte wordt het dan ook aangeraden om hiertegen pilletjes mee te nemen en deze tijdig in te nemen. Deze pillen kunnen ook van pas komen tijdens de rit in de auto, waarbij in de bergen soms vele haarspeldbochten achter elkaar volgen en de wegen zelf op sommige plekken behoorlijk onregelmatig kunnen zijn.

Wisselende temperaturen

Dan is er nog het klimaat van de Sahara. Mensen beelden zich vaak een heet en droog klimaat in, en het is zeker waar dat het woestijnklimaat erg droog is met minder dan 100 millimeter regen per jaar. De temperaturen kunnen echter behoorlijk schommelen.

 • Zo kan het op een zomerdag tot wel 45 of zelfs 55 °C worden.
 • In de nacht koelt het echter enorm af tot meer comfortabelere temperaturen van zo’n 20 tot 25 °C.
 • In de winter is het overdag vaak rond de 15 °C en kan het in de nacht zelfs tot het vriespunt afkoelen. Het gebeurt dan ook af en toe dat er sneeuw valt, al blijft die niet lang liggen.
 • De mildste periodes zijn de lentemaanden van maart tot en met mei en de herfstmaanden van september tot en met november, maar het is altijd aan te raden om laagjes kleding te dragen en warmere kleding mee te nemen voor de nacht.
 • Denk hierbij bijvoorbeeld aan een dun jasje in de zomer of een dikke trui in de winter. Het is aan te raden om luchtige maar lange kleding te dragen.
 • Zo bedek je gelijk je knieën en schouders tegen de zon, waarnaast dit ook gelijk respectvol is voor de moslimbevolking van het land.
 • Smeer je altijd goed in met zonnebrandcrème en breng altijd een hoed mee om je hoofd tegen de zon te beschermen. Bekijk hier onze tips voor een goede zonnecrème!
 1. Atlasgebergte

De rit vanuit Marrakech begint eigenlijk gelijk met het oversteken van het Atlasgebergte. Deze bergketen begint in het westen van Marokko en loopt helemaal door het zuidelijk deel van het land tot in Algerije en Tunesië. Het gebergte is over te steken via de Tizi-n-Tichka pas tussen Marrakech en Ouazazate. Dit is de hoogste bergpas van Afrika en komt tot hoogtes van wel 3000 m. De Atlasbergen zijn dan ook de hoogste bergtoppen op het continent na de Kilimanjaro.

 1. Aït-Ben-Haddou

Eenmaal door de pas heen kom je bij het plaatsje Aït-Ben-Haddou terecht.

 • Dit stadje is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en de kasbah wordt gezien als 1 van de mooiste van Marokko.
 • Dit stadje is dan ook het toneel geweest voor vele films en series zoals Game of Thrones, Lawrence of Arabia, Gladiator, Prince of Persia en The Mummy.
 • De bouwwerken in het stadje zijn grotendeels gemaakt van modder en klei. Aït-Ben-Haddou is een vestingstadje dat al rond het jaar 750 ontstond, al zijn de huidige gebouwen meer recent gebouwd.
 • Vanuit het stadje dien je de rivier te voet of op de rug van een ezel of kameel over te steken om de kasbah te bezoeken, die aan de andere kant van het water ligt.
 • Het plaatsje is een toeristisch bolwerk en er zijn veel souvenirwinkels te vinden.
 • Het echte leven in het stadje is wel in gevaar, want niemand er meer wil leven aangezien er geen watervoorzieningen en elektriciteit zijn. Er wonen momenteel nog maar 6 families in de stad.
 1. Ouarzazate

Vervolgens kom je het stadje Ouarzazate tegen. Dit is een zeer welvarend stadje dat zijn populariteit vooral te danken heeft aan de filmindustrie.

 • In het stadje vind je dan ook de Atlas filmstudio’s, waar je de filmsets kan bekijken van bekende blockbusters die in het gebied rondom Ouarzazate en bij Aït-Ben-Haddou werden gefilmd.
 • De grootste bezienswaardigheid van Ouarzazate is echter de kasbah Taourirt. Dit fort is deels gerestaureerd door UNESCO en bevat onder andere een prachtig 19de-eeuws paleis.
 • Verder staat Ouarzazate ook wel bekend als de poort naar de Sahara, en trek je vanaf dit stadje pas echt richting de woestijn. Van hieruit wordt er eigenlijk naar 2 plaatsjes getrokken: Zagora in het zuidoosten en Merzouga in het noordoosten. Beide plaatsjes liggen aan de rand van de Sahara, maar Merzouga wordt gezien als het hart van het woestijntoerisme.
 1. Dadèsvallei

Wanneer je naar Merzouga trekt wordt de rit vervolgd door de Dadèsvallei richting het plaatsje Tinghir. Door de Dadèsvallei stroomt de rivier de Dadès, die hoog in het Atlasgebergte ontspringt. De rivier heeft op zijn pad vele kloven uitgesneden waarbij de roodbruine rotswanden tot wel 500 meter hoog kunnen zijn. Daarnaast is de vallei rondom deze kloven zeer vruchtbaar en oogt het als een groene oase vol dadel- en palmbomen, al staat het zuidelijk deel van de vallei bekend om de rozen die er geteeld worden.

 1. Tinghir

De laatste grote trekpleister voor je bij Merzouga terecht komt is het plaatsje Tinghir, een stadje gelegen in een prachtige oase. Bij Tinghir ligt nog een kloof die zeer indrukwekkend is, namelijk de Todra-kloof. De rotswanden reiken hier tot wel 300 m omhoog, met daartussen een klein kronkelend riviertje dat eeuwen geleden het pad tussen de rotsen heeft uitgesneden. Soms zie je hier ook rotsklimmers de kloofwanden trotseren.

 1. Merzouga

Merzouga is uiteindelijk het laatste plaatsje dat je aandoet. Merzouga ligt tegen het duingebied Erg Chebbi aan, 1 van de 2 grote duingebieden van het land. Erg Chebbi staat bekend om het oranje-rode zand in de woestijn. Vanaf Merzouga is het nog 2 uur op de rug van een kameel naar het tentenkamp in de woestijn waar je zal overnachten.

 1. Zagora

Bij kortere tours wordt vaak voor Zagora gekozen in plaats van Merzouga. Vanuit Zagora trek je door naar het dorpje M’Hamid, wat aan de Erg Chegaga duinen ligt. Dit zijn de grootste zandduinen van Marokko, met toppen tot wel 250 m hoogte. Ook vanaf hier kan je naar een tentenkamp reizen op de rug van een kameel. Deze rit duurt zo’n 1,5 uur. Zagora is iets minder toeristisch dan Merzouga en M’Hamid is ook iets slechter te bereiken waardoor grote tourbussen vaak niet deze kant op rijden.

 1. Driedaagse woestijnsafari van Marrakech naar Merzouga

Een van de populairste tours naar de Sahara is deze driedaagse woestijnsafari naar Merzouga.

 • Je wordt ’s ochtends vroeg opgehaald bij je accommodatie in Marrakech, waarna je via AÏt-Ben-Haddou en Ouarzazate richting Tinghir rijdt, waar je de eerste nacht verblijft.
 • De volgende dag bezoek je eerst de Todra-kloof voor je naar Merzouga gaat om hier op de rug van een kameel te stappen. Tijdens de rit naar het woestijnkamp kan je genieten van de zonsondergang.
 • Eenmaal in het kamp krijg je een authentieke Marokkaanse avondmaaltijd voorgeschoteld en kan je je vergapen aan de prachtige sterrenhemel! Er is hier namelijk amper lichtvervuiling! Ondertussen maken de Berbers muziek rondom het kampvuur, gezelligheid gegarandeerd.
 • Het tentenkamp is afgesloten met hoge hekken waarop tapijten zijn opgehangen om het tegen zandstormen te beschermen, zodat je niet gezandstraald wordt terwijl je slaapt mocht er een zandstorm zijn.
 • De volgende ochtend word je vroeg gewekt om de zon op te zien komen, daarna begin je aan de terugreis naar Marrakech.

Inbegrepen

 • De tour is inclusief de 2 overnachtingen, 2 maal ontbijt, 2 maal diner, de ophaalservice, vervoer in een minibus met airconditioning, een Engels en Franssprekende gids en de kamelentocht.
 • De lunches, flesjes water en andere drankjes zijn niet inbegrepen, evenals de fooien en het huren van lokale gidsen.
 • Deze tour is te boeken vanaf €139.
 1. Driedaagse woestijnsafari van Marrakech naar Fez

Deze driedaagse tour is voor een deel vergelijkbaar met de bovenstaande tour. Zo breng je op de eerste dag een bezoek aan Aït-Ben-Haddou, Ouarzazate en de Dadès-vallei, en op dag 2 bezoek je de Todra-kloof en trek je op een kameel door de zandduinen van Erg Chebbi naar het woestijnkamp. Op dag 3 na de zonsopgang en het ontbijt trek je echter niet terug naar Marrakech, maar rij je langs de rivier Ziz door naar Midelt en vervolgens eindig je in Fez.

Deze tour is dus perfect als je na je bezoek aan Marrakech en de Sahara nog wat meer van Marokko wilt leren kennen en Fez wilt bezoeken.

Inbegrepen

 • Ook deze tour is inclusief 2 overnachtingen, 2 maal ontbijt, 2 maal diner, de ophaalservice, vervoer in een modern voertuig met airconditioning, een Engelssprekende gids en de kamelentocht.
 • Exclusief zijn de de lunches, drankjes, fooien en persoonlijke uitgaven. Wel word je afgezet bij je hotel in Fez.
 • Deze tour kost vanaf €249 per persoon.
 1. Tweedaagse woestijnsafari van Marrakech naar Zagora

Wanneer je niet Erg Chebbi wilt bezoeken maar de hoge duinen van Erg Chegaga kan je deze tour naar Zagora boeken. Je brengt op dag 1 een bezoek aan Aït-Ben-Haddou en Ouarzazate, waarna je doorrijdt door de Draa-vallei richting Zagora. Vanaf hier trek je tegen zonsondergang met een kameel naar het woestijnkamp. Op dag 2 geniet je van de zonsopgang tijdens de rit terug, waarna je weer naar Marrakech rijdt.

Inbegrepen

 1. Waar overnachten in Marrakesh?

Als je op zoek bent naar een onvergetelijke, authentieke ervaring in Marrakesh, moet je in een riad verblijven.
Er zijn minder kamers, het gebouw is prachtig versierd en je kan er genieten van heerlijke lokale gerechten. Ontdek onze persoonlijke favorieten hier!

Onze favoriete Riads in Marrakesh opgelijst

 1. Wil je niets missen tijdens je vakantie in Marokko

Wil je er ook zeker van zijn dat je geen belangrijke of mooie plekjes mist tijdens je vakantie in Marokko? Dan is er goed nieuws, want wij gingen op rondreis en deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Marokko voor € 7,5 en ontdek onze rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Marokko.

Marokko

Gratis reisgids Marokko downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?