Stedentrip Brussel: wat zien en doen? + planning en tips voor je citytrip Brussel

Volledige reisgids kopen voor € 8,5

Stedentrip Brussel: wat zien en doen? + planning en tips voor je citytrip Brussel

10 mei 2024 in Brussel0 reacties

Op citytrip naar Brussel? Praktische info + handige tips voor je 3-daagse stedentrip Brussel

De Belgische hoofdstad heeft bezienswaardigheden in overvloed. Er zijn meer dan 50 musea, talloze architecturale pareltjes en verschillende levendige wijken die elk hun eigen identiteit hebben.

Wil je op stedentrip naar Brussel, maar weet je niet waar te beginnen? We hebben een planning uitgestippeld voor een 3-daagse stedentrip in Brussel die je langs alle must-sees brengt én we geven je tips voor enkele extra bezienswaardigheden die je mogelijk interesseren.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Brussel

Duur1 - 5 dagen ()
BereikbaarheidMet de trein naar Brussel € 21, je komt aan in het centrum van de stad, boek je treintickets hier online
VerblijvenAan te raden verblijven in Brussel zijn:
PakketreizenWil je ook op stedentrip naar Brussel? Boek je reis bij D-Reizen (va. € 65) of bij Voordeeluitjes (va. € 124)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Dag 1: Start van je stedentrip Brussel

Waar je ook zal overnachten in Brussel, beginnen doe je op de Grote Markt. Dit is dan ook dé topbezienswaardigheid van Brussel en dat hoeft ook niet te verrassen. Je bevindt je op een van de mooiste pleinen ter wereld, beschermd door UNESCO. Het grote plein wordt omringd door imposante gildenhuizen, het torenhoge stadhuis, het Broodhuis, het Maison des Brasseurs en nog veel meer andere prachtige gebouwen.

In het 15e-eeuwse stadhuis, gedomineerd door de bijna 100 meter hoge toren, vind je de toeristische dienst waar je handige kaartjes en meer praktische informatie over bezienswaardigheden en andere kan scoren.

Leuk weetje: op de hoek van de Grote Markt met de Karel Bulsstraat (bekijk ligging) staat een beeldhouwwerk van Everhard ’t Sercales, een oorlogsheld die Lodewijk van Male uit Brussel verjoeg in 1356. Als je als ongehuwde vrouw over het beeld wrijft, zou je binnen het jaar voor het altaar moeten staan met de partner van je dromen.

Vervolgens wandel je naar Manneken Pis, om een voor velen onbegrijpelijke reden uitgegroeid tot een van de symbolen van België. Het originele beeldje uit de 17de eeuw staat vandaag in het Museum van Brussel, de replica die iedereen fotografeert staat even verderop op een straathoek.

Zowat om de drie dagen krijgt het standbeeld een andere outfit aangemeten. De volledige kleerkast van Manneken Pis kan je bewonderen in het museum GardeRobe Manneken Pis, al is dat nu niet meteen onze grootste tip voor je stedentrip Brussel. Oh ja.. wist je trouwens dat je ook een Manneke Pis in Geraardsbergen kan vinden en eentje in Colmar (FR)?

WANDELTIP: Download onze wandeling van Manneke Pis tot Jeanneke Pis langs alle bekende bezienswaardigheden van Brussel.

Prachtig uitzicht over Brussel vanaf de Kunstberg

Ga verder naar de Kunstberg, waar je getrakteerd wordt op het mooiste uitzicht op de Europese hoofdstad. Naast het plein strekt zich de Koninklijke Bibliotheek uit, inclusief een leuke cafetaria, en even verderop pronkt het Muziekinstrumentenmuseum (MIM), ondergebracht in een prachtig art-nouveaugebouw van Victor Horta (een trend in Brussel). Het museum huist één van de belangrijkste collecties muziekinstrumenten ter wereld.

WANDELTIP: Zin om de Belgische hoofdstad op een andere manier te ontdekken? Brussel heeft altijd veel (muzikale) artiesten aangetrokken. Het is een plek die veel inspiratie biedt en waar kunstenaars elkaar kunnen ontmoeten. Bekijk de stad vanuit een ander perspectief met onze muzikale wandeling door Brussel.

Nadat je in een lokaal restaurantje van de Belgische cuisine genoten hebt (tips voor restaurants lees je hieronder) raden we je aan om een van de vele gerenommeerde musea te bezoeken. De populairste musea liggen allemaal dichtbij elkaar, niet ver van de Kunstberg.

Vandaag tippen we het Magritte Museum, gewijd aan een van de meest gelauwerde surrealistische schilders. Het bekendste werk van deze Brusselse meesterartiest is ongetwijfeld “Ceci n’est pas une pipe”. In het museum wachten je nog zo’n tweehonderdtal meer werken op.

Vlak naast het Magritte Museum zie je het Koninklijk Paleis van Brussel, de plaats waar de koning officiële bezoekers ontvangt. Je kan het paleis slechts enkele dagen per jaar bezoeken rond de nationale feestdag van 21 juli, maar het loont wel om er even langs te wandelen. Het paleis kijkt uit over het levendige Warandepark, waar je morgen meer aandacht aan besteedt.

BESPAAR TIP: Ben jij ook altijd op zoek naar leuke musea in een stad, en ben je dan ook van plan om de leukste musea van Brussel te bezoeken? Dan overweeg je best een deze BrusselCard waarmee je voorrangstoegang hebt tot maar liefst 49 musea.

Dag 2: Verken de levendige buurten van Brussel

Dag 2 begint in dezelfde wijk waar je gisteren de dag afsloot. We raden je aan om te beginnen met het Paleis voor Schone Kunsten in de BOZAR.

De BOZAR is een veelzijdig cultureel centrum waar tentoonstellingen, voorstellingen en concerten gehouden worden, ondergebracht in een gebouw ontworpen door (je raadt het al) Victor Horta. Er worden ook heel wat tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd die kunstliefhebbers zeker zullen weten te waarderen. Meer info op de website.

De Kleine en Grote Zavel

Vandaar wandel je naar een van de mooiste plekjes van Brussel, de Kleine Zavel. Dit is een prachtig parkje in neorenaissancestijl, omlijnd door standbeelden die de verschillende Brusselse gilden voorstellen. Je herkent onder andere de cartograaf Mercator en arts Rembert Dodoens.

Vlak ernaast vind je de Grote Zavel, een luxueuze buurt waar dure boetiekjes en antiquairs te vinden zijn. Ga zeker binnen in de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk, een meesterwerk uit het begin van de 16e eeuw met indrukwekkende glas-in-loodramen. In de buurt vind je ook veel restaurantjes waar je lekker kan lunchen.

Vervolgens trek je naar de Marollenwijk, een van de levendigste buurten van Brussel

Op de straatnaambordjes zie je hier het Brusselse dialect staan. Dit is het kloppende hart van de hoofdstad. De wijk staat bekend om zijn vele restaurantjes, cafés, streetart en natuurlijk de grote vlooienmarkt. De bekendste inwoner van de Marollen was ongetwijfeld jazzmuzikant Toots Thielemans, die ze tot ver over de landsgrenzen kennen.

Aan de zuidelijke rand van de Marollen pronkt de Hallepoort. Deze 14e-eeuwse stadspoort is het enige overblijfsel van de middeleeuwse vestingen. Ooit was het een gevangenis, later ook een opslagplaats voor wapens en een graanzolder, maar vandaag huist de Hallepoort een interessant museum over het middeleeuwse Brussel. Nog niet overtuigd? Wat als we je vertellen dat je vanop de Hallepoort een uniek panoramisch uitzicht over Brussel hebt?

TICKETS: Boek je toegangsticket voor de Hallepoort, duik terug in de middeleeuwen en geniet van een prachtig uitzicht over de stad.

Een Belgisch biertje mag natuurlijk niet ontbreken op deze stedentrip

Ga vandaar terug naar het centrum van Brussel, indien je tijd hebt om nog het museum Belgian Beer World te bezoeken (sluit om 18u). Dit museum werd ondergebracht in de Beurs van Brussel en biedt bezoekers een complete inkijk in de wereld van het Belgische, vloeibare goud. De kers op de taart is de unieke skybar waar je een (of meerdere) biertjes kan uitproberen. Een ideale afsluiter voor vandaag!

Dag 3: Zie nog meer van Brussel

De derde dag van je stedentrip Brussel start je opnieuw in het historische hartje van de Belgische hoofdstad. Eerste halte zijn de Sint-Hubertusgalerijen, een 19e-eeuwse overdekte winkelstraat die je helemaal terugvoert naar de gloriedagen van weleer. De luxewinkels besteden hier extra aandacht aan hun etalages en in de kerstperiode worden de galerijen omgetoverd tot een winterwonderland (lees hier meer over de kerstmarkt in Brussel).

De kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele en het Warandepark

Even verderop zie je de kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele. Dit is de kerk waar koninklijke huwelijken en begrafenissen plaatsvinden. Het loont zeker om even binnen te wandelen. Nadien wandel je verder naar het bekende Warandepark, achter de kerk.

Dit drukbezochte groene lapje in Brussel was ooit een jachtterrein voor de Bourgondische hertogen, vandaag is het een populaire picknickplek in de schaduw van het Koninklijk Paleis. Het park is uitgerust met heel wat kleine restaurantjes en cafeetjes waar je (hopelijk) van de zon kan genieten.

Met de metro naar de Heizel

Ga naar metrohalte Kunst-Wet, vlak achter het Warandepark (bekijk ligging), neem de metro en stap uit bij de halte Heizel. Daar zie je meteen de volgende bezienswaardigheid opduiken: het Atomium. Dit is de uitvergrote voorstelling van een ijzeratoom, ontworpen door André Waterkeyn, en was hét hoogtepunt van de wereldtentoonstelling van 1958.

Vandaag is het een nationaal symbool, een beetje vergelijkbaar met wat de Eiffeltoren in Parijs voor Frankrijk is. Het Atomium is bijna 100 meter hoog en huist tentoonstellingen en een restaurant in de bovenste bol. Wist je trouwens dat je vanuit een van de cabines van Reuzenrad The View, een prachtig zicht hebt over Brussel en het Atomium?

TICKETS: Belangrijk om te weten is dat het Atomium best wat toeristen aantrekt waardoor er lange wachtrijen kunnen ontstaan. Koop je tickets voor het Atomium online en ga naar binnen zonder te hoeven aanschuiven.

Om je stedentrip in Brussel af te ronden kan je eventueel nog naar het Jubelpark. Dit park werd aangelegd in 1880 naar aanleiding van de 50e verjaardag van ons land. Het is een prachtig aangelegde tuin die de 19e-eeuwse grandeur weerspiegelt.

De blikvanger is de drievoudige triomfboog, geflankeerd door zuilengangen, en bekroond door een bronzen beeld van een strijdwagen. In het park is het Jubelparkmuseum gevestigd, gewijd aan geschiedenis en wereldarcheologie, en je vindt er ook een militair museum.

Leuke hotspots om te eten en drinken in Brussel

Hoofdstad Brussel heeft heel wat toprestaurants in petto. Je vindt er eten vanuit elke uithoek van de wereld en restaurants van wereldklasse, maar ook eenvoudige restaurants met Belgische klassiekers en gezellige bars om te ontbijten. We raden je naast de befaamde Rue des Bouchers (bekijk ligging) volgende adresjes aan:

Fin de Siècle

Hier kan je fantastische gerechten proeven aan zeer redelijke prijzen. Op de menukaart vind je zowel Vlaamse klassiekers als gerechten met een internationaal kantje. Fin de Siècle is een van de meest populaire restaurants in Brussel, reserveren is dan ook een aanrader.

Gazzetta

Weet je niet wat je wil tussen al die keuze? Dan is Gazzetta een absolute aanrader. Dit gezellige Italiaans restaurant ligt pal in het centrum, je hoeft dus nooit ver af te wijken van de route hierboven, en serveert de hele dag door Italiaanse gerechten. Je kan er ook ontbijten en er is de mogelijkheid voor take-away. De keuken is authentiek Italiaans en de prijzen zijn zeer redelijk.

Joy Brussels

Zin in een leuk concept? Dan moet je naar Joy Brussels. In dit bekende en populaire restaurant wordt enkel aan food sharing gedaan. Gedaan dus met voorgerecht, hoofdgerecht en dessert voor elk, hier deel je verschillende gerechten met je gezelschap, van Thaise vleesballetjes tot ceviche en enkele Belgische klassiekers tussenin.

Wolf

Ben je een moeilijke eter of heb je last van keuzestress, dan raden we je Wolf aan. In deze foodhallen vind je standen met streetfood uit verschillende landen. Je kan er dus zowel Italiaans als sushi, Libanees of een Belgische klassieker proeven. En het beste van allemaal: de foodmarkt heeft ook een eigen bier dat je zeker moet uitproberen.

Nog meer inspiratieblogs voor je stedentrip Brussel

Kan je maar niet genoeg krijgen van onze prachtige hoofdstad?

Extra tip: bespaar tijd en geld met de BrusselCard

Ben je van plan om bovenstaande musea en andere bezienswaardigheden te bezoeken? Dan is het een goed idee om de BrusselCard te kopen. Hieronder alvast enkele voordelen die je hebt met deze stadskaart:

  • Je hebt dan gratis toegang tot 49 musea, waaronder Belgian Beer World, Magritte Museum, de Bozar en de Hallepoort.
  • Daarnaast geniet je van korting op bekende bezienswaardigheden zoals Mini-Europa, leuke tours en rondleidingen.
  • Er zijn ook diverse restaurants, bars en winkels waar je tegen een goedkoper prijskaartje kan dineren/winkelen.
  • Je kan kiezen voor een Brussel Card van 24u, 48u of 72u.
  • Bestel hier je BrusselCard online.

Optioneel: wat nog meer doen in de buurt van Brussel?

Brussel is een stad met ontzettend veel troeven

Er valt dus nog veel meer te zien en te beleven dan wat het 3-daagse programma voor je stedentrip Brussel hierboven omvat. Daarom geven we je nog enkele tips voor bezienswaardigheden die je mogelijk interesseren. Je kan onderstaande bezienswaardigheden dan aan de route toevoegen of het programma aanpassen naar je wensen.

Mini-Europa

Vlak naast het Atomium vind je Mini-Europa. De naam zegt het eigenlijk uitstekend: hier vind je maquettes van de beroemdste bouwwerken van heel Europa. Er werden meer dan 350 iconische bouwwerken nagebouwd in minivorm. Een leuke attractie voor wie op reis is met kinderen.

LEESTIP: Nog meer ontdekken van Brussel? Download hier onze gratis reisgids Brussel.

Stripmuren en het Stripcentrum

In 1993 begon de stad Brussel met het versieren van verschillende zijgevels en bouwwerken in de stad. Niet zomaar met muurschilderingen, wel met scenes uit beroemde stripreeksen. Ondertussen kan je meer dan 50 van die stripmuren in Brussel vinden. Je ziet onder andere Suske en Wiske, de Smurfen, Kuifje en Astérix en Obelix.

WANDELTIP: Ontdek de toeristische plekjes aan de hand van onze stripwandeling door Brussel. Deze wandeling brengt je niet alleen langs de mooiste bezienswaardigheden maar ook dé leukste stripmuren in het centrum van de stad. Ideaal voor kunst- en stripliefhebbers.

Of ga naar het stripmuseum, gevestigd in een gebouw ontworpen door Victor Horta, inclusief leeszaal voor wie even weg wil dromen in de wondere wereld van strips. Je komt er alles te weten over de geschiedenis van het stripverhaal en het museum huist een waardevolle collectie van strips uit binnen- en buitenland. Meer info op de website.

Train World Schaarbeek

Treinfanaten zullen het museum Train World in Schaarbeek zeker niet willen missen. Het museum ligt in het oude treinstation van Schaarbeek, en herbergt enkele historische treinen. Het is de perfecte uitstap voor jong en oud.

TICKETS: Koop je ticket voor Train World online, zo sla je de wachtrijen over en kan je meteen naar binnen. Of koop je voordeelticket Train World + Atomium en bezoek deze twee topattracties in Brussel met een korting.

KMSK – Museum voor Moderne Kunst

In onze route konden het Magritte Museum en de BOZAR niet ontbreken, maar kunstliefhebbers moeten ook absoluut het Museum voor Moderne Kunst aanstippen op een stedentrip naar Brussel. Hier staan de 19e- en 20e-eeuwse Belgische schilder- en beeldhouwkunst centraal. Er is ook aandacht voor buitenlandse kunstenaars en je doorloopt er zes eeuwen kunstgeschiedenis in chronologische orde. Een bijzonder leerzame ervaring!

AfricaMuseum Tervuren

Ook het AfricaMuseum in Tervuren is een bezoekje waard. Het museum werd grondig gerenoveerd en de uitgedunde collectie Afrikaanse voorwerpen wordt nu met een kritische blik benaderd, nadat er eerder veel kritiek op het museum kwam. Dit museum heeft een roerige geschiedenis als propagandamateriaal voor de kolonisering.

Museum voor Natuurwetenschappen

In dit museum leer je alles over natuurwetenschappen en dat onder andere in de grootste dinosaurusgalerij van Europa. Je wandelt er tussendoor gigantische skeletten en dat maakt indruk. Er is verder ook aandacht voor de evolutie van de mens en verschillende bijzondere dieren. Een aanrader voor wie een stedentrip naar Brussel met kinderen maakt.

Horta Museum

Je hebt gemerkt dat Victor Horta zijn stempel op Brussel gedrukt heeft. Hij is overal aanwezig en wordt geprezen in binnen- en buitenland als een van de hoofdrolspelers van de art-nouveaubeweging. Ben je benieuwd naar meer? Dan raden we je aan om het Horta Museum te bezoeken, gevestigd in de voormalige woning van Horta.

Het interieur is waanzinnig mooi en belichaamt zijn karakteristieke ontwerpstijl. Het originele meubilair, uitgekozen door Horta, staat er nog steeds en de glas-in-loodramen en muurschilderingen maken indruk. Het museum is enkel in de namiddag open.

WANDELTOUR: In Brussel wordt ook een art-nouveautour door Brussel georganiseerd. Je trekt dan langs de bekendste bouwwerken in art-nouveaustijl van Brussel met een deskundige gids die je alles over Horta en zijn nalatenschap vertelt.

Met de auto of trein naar Brussel?

Kom je met de trein naar Brussel, dan is het grote voordeel dat je geen parking hoeft te zoeken. Dat is in Brussel niet altijd eenvoudig en bovendien kan het bijzonder duur worden om je auto drie dagen te parkeren indien je hotel in Brussel geen parking voorziet.

Bovendien staat de ring van Brussel bekend om zijn fileleed, met de trein heb je daar geen last van. Houd er ook rekening mee dat Brussel een lage-emissiezone is en dus niet elke auto het centrum van Brussel binnen mag. Lees meer over lage-emissiezones in Brussel.

Laat je de auto thuis en kom je met de trein naar Brussel? Dan raden we aan om de trein te nemen naar het Centraal Station van Brussel. Dit station is, hoe gek het ook mag klinken, centraal gelegen, dichtbij de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad, hotels en leuke bars en restaurants. Treintickets naar Brussel bestel je hier.

CONCLUSIE: Kan je met de trein komen, kies dan voor de trein. Eenmaal in Brussel kan je makkelijk gebruik maken van het openbaar vervoer om je door de straten van de hoofdstad te bewegen.

Waar overnachten in Brussel?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Brussel? In het centrum van Brussel vind je om de paar meter wel een hotel. Ook is het mogelijk om in één van de buitenwijken van Brussel te verblijven. Met het uitgebreide openbaar vervoer van Brussel bereik je makkelijk in het centrum.

Ontdek hier onze 15 favoriete verblijven in Brussel. Wat dacht je van een een omgebouwd kantoorgebouw met een zwembad op het dak (Jam Hotel)? Of een hotel met vintage look ... bijzondere verblijven allemaal voor je opgelijst.

Enkele van onze favorieten verblijven in Brussel:

  • Vintage Hotel Brussels: Zoals de naam al doet vermoeden, biedt dit hotel vintage kamers nabij het centrum van Brussel en dat voor een goede prijs! Het hotel ligt vlakbij een metrostation. De kamers zijn stuk voor stuk de moeite waard: ze zijn heel ontspannend, uniek en stijlvol ingericht. Meer info en boeken.
  • Ook zeker de moeite waard is Hôtel des Galeries. Naast heel lichte, moderne kamers is het ook nog eens vlakbij het Stadhuis en de Grote Markt van Brussel. Het hotel is dus goed gelegen om de bezienswaardigheden van Brussel te gaan bezichtigen én te shoppen op één dag! Meer info en boeken.
  • In het centrum van Brussel vind je het Boutique Hotel Saint-Géry. De modern ingericht kamers zijn uniek ingericht en een streling voor het oog. Het hotel is ideaal gelegen om het stadscentrum te gaan verkennen. Meer info en boeken.

Wil jij ook niets missen tijdens jouw verblijf in Brussel?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Brussel? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Brussel met alle belangrijke bezienswaardigheden in de stad en unieke stadswandelingen. Download je gratis preview reisgids Brussel.

Brussel

Gratis reisgids Brussel downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?