Het treinmuseum Train World in Brussel bezoeken? Info, tips & tickets

Volledige reisgids kopen voor € 8,5

Het treinmuseum Train World in Brussel bezoeken? Info, tips & tickets

16 maart 2023 in Brussel0 reacties

Het museum Train World in Schaarbeek is hét museum bij uitstek voor treinfanaten. Het museum ligt in het oude treinstation van Schaarbeek, de ideale plek voor een treinmuseum. Tijdens je bezoek reis je door de geschiedenis van de treinwereld en je komt er meer te weten over de werking van de spoorwegen, de verschillende soorten treinen en alles daaromheen. Je kan ook verschillende oude treinstellen bekijken en het is zelfs mogelijk om even conducteur te spelen. Train World is daarom de perfecte plek voor een uitstapje voor jong en oud.

Lees hier alles over mijn bezoek aan het treinmuseum en koop alvast online tickets voor Train World.

Inhoud artikel

 1. Het verhaal van Train World

1.1. Treinen in België

Het spoorwegnetwerk van België is het oudste treinnetwerk op het Europese vasteland. De eerste trein reed in België al op 5 mei 1835 (tussen Brussel en Mechelen). Halverwege de 19de eeuw werden treinen al ingezet om de arbeiders naar hun werk te brengen en ze ’s avonds weer naar huis te brengen.

Langzamerhand werd de trein ook steeds vaker door zakenmannen en toeristen gebruikt en er kwamen steeds meer spoorlijnen bij. Men kon al snel de trein nemen naar de zee of met de Orient Express zelfs naar de Middellandse Zee reizen. Het spoorwegnetwerk breidde zich steeds verder uit en stoomtreinen maakten plaats voor de elektrische exemplaren.

1.2. Museum in een oud stationsgebouw

Het oude stationsgebouw van Schaarbeek dateert uit 1887 en werd recent gerestaureerd in teken van het nieuwe spoorwegmuseum. Het was oorspronkelijk het plan om het museum in 2014 te openen, maar de werken liepen een jaar vertraging op. Train World opende uiteindelijk in 2015 de deuren en verving het oudere treinmuseum in het Noordstation van Leuven. Het museum werd feestelijk geopend in het bijzijn van Koning Filip en werd sindsdien al druk bezocht.

TIP: Besparen en combineren? Bezoek Train World + Atomium en boek je voordeelticket zo kan je € 3/pp besparen.

 1. Wat kan je er zien en doen?

Train World is het officiële museum van de NMBS, de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen. In het museum staan onder andere 22 locomotieven en je kan er ook verschillende maquettes en ruim 1200 voorwerpen bewonderen.

Er staat zelfs een 19de-eeuwse brug in het museum! Het museum is verdeeld over twee gebouwen: het historische station van Schaarbeek en een nieuwer gebouw dat verdeeld is in 4 hallen. Tussen de twee gebouwen loopt de spoorwegpromenade.

Onze tip: Koop je tickets online zo hoef je niet in de wachtrij te staan. Tijdens schoolvakanties lopen wachtrijen aan de kassa op tot 30 à 45 minuten.
 1. Het oude stationsgebouw

3.1. Renovatie

Bij de renovatie van het oude stationsgebouw heeft men geprobeerd om het oude station opnieuw tot leven te wekken zodat bezoekers zich terug in de tijd kunnen wanen. In de wachtruimtes staan bijvoorbeeld oude houten banken en de oude loketten.

Je vindt er ook een collectie schaalmodellen van historische treinstellen en stations en bij de loketten worden objecten uit de treingeschiedenis tentoongesteld. Je kan er bijvoorbeeld paspoppen met verschillende oude uniformen en spoorwegkledij bekijken. In het oude stationsgebouw vind je ook het restaurant RN Express.

3.2. De spoorwegpromenade

Vervolgens kan je via de spoorwegpromenade naar het tweede gebouw van het museum. Langs de promenade staan een aantal oude treinen die je kan bekijken.

 1. Het nieuwe museumgebouw

4.1. Eerste hal

Het nieuwe gebouw is verdeeld over vier hallen. In de eerste hal kan je de geschiedenis van de spoorwegen zelf induiken. Je vindt er onder andere verschillende oude sporen, werktuigen en signaalborden. Het belangrijkste stuk in deze hal is de Pays de Waes, de oudste nog bewaarde stoomlocomotief van Europa.

4.2. De spoorwegzolder

Vervolgens kom je in een tussenruimte terecht, de spoorwegzolder. Daar kan je de tentoonstelling ‘Schatten op zolder’ bezoeken. Er staan verschillende oude voorwerpen en machines uitgestald.

4.3. De tweede hal

Daarna kom je in de tweede hal terecht. Daar wordt het verhaal verteld over hoe stoomtreinen eerst door dieseltreinen vervangen werden en hoe er later overgeschakeld werd naar elektrische treinen. In de ruimte staat zowel een stoomtrein als een dieseltrein en een elektrische trein.

4.4. De derde hal

In de derde hal van het museum kan je een authentiek spoorweghuisje van de baanmeester bezoeken en je vindt er ook een rijtuig van het Rode Kruis uit de Tweede Wereldoorlog. In deze hal wordt ook meer verteld over het ontstaan en de geschiedenis van de NMBS.

4.5. De vierde hal

De vierde hal staat in het teken van de luxe- en thematreinen. De hal vertelt het verhaal van onder andere de treinen van het koningshuis, de Orient Express en van de posttreinen. Tussen twee van de locomotieven kan je een trap naar beneden nemen en de wereld van de seingeving in duiken.

Klik hier om je tickets te reserveren

4.6. De bovenverdieping

Via de trap aan het einde van hal 4 kan je naar de bovenverdieping die je terugbrengt naar de ingang. Op de bovenverdieping van hal 4 vind je de tentoonstelling ‘Kunstwerken’ waar je meer te weten komt over het aanleggen van bruggen, viaducten en tunnels. Boven hal 3 kan je de zolder van het baanmeesterhuis bezoeken en een aantal miniatuurtreinen bekijken.

Eenmaal boven hal twee kan je in de treinsimulator zelf een trein besturen. Je leert er hoe het besturen van verschillende soorten treinen werkt en hoe ze kunnen opstarten en afremmen, een leuke ervaring! Uiteindelijk loop je weer door naar de uitgang waar je nog één locomotief tegenkomt, La Belge. Je vindt er ook de museumshop waar je kleine souvenirs en boeken over treinen kan aanschaffen.

 1. Openingsuren van Train World

 • Train World is gesloten op 1 januari en 25 december.
 • Het museum is gesloten op maandag.
 • Het spoorwegmuseum is open van 10u tot 17u. Let wel op, want je moet je tickets kopen vóór 15u30.
 • De museumshop heeft dezelfde openingstijden als het museum.
 • Bekijk ook steeds de site van Train World voor uitzonderlijke openingsuren.
 1. Tickets om Train World te bezoeken

 • Tickets voor Train World zijn zowel ter plekke bij de kassa’s als online te kopen.
 • Kinderen onder de 4 jaar kunnen gratis naar binnen, je moet voor hen een gratis toegangsticket afhalen bij het loket.
 • Kinderen tussen 4 en 6 jaar hebben een verminderde prijs € 5
 • Kinderen tussen 6 en 18 jaar betalen € 11
 • Volwassenen betalen € 15
 • Je kan de gratis app van Train World downloaden via de Apple App store of Google Play Store.
 • Je kan ook met een gids mee te gaan met een groep van maximaal 20 personen. De rondleiding is beschikbaar in het Nederlands, Frans, Engels en Duits.
 1. Hoe vermijd ik de wachtrijen?

Het is mogelijk om eventuele rijen bij de kassa’s te vermijden door voor je bezoek online tickets voor Train World te kopen. Zeker in het weekend en tijdens de schoolvakanties kan het er aardig druk worden. Zie hieronder de wachtrij, tijdens de kerstvakantie. Zonder online ticket dien je al snel 45 minuten aan te schuiven.

TIP: Besparen en combineren? Bezoek Train World + Atomium en boek je voordeelticket zo kan je € 3/pp besparen.

 1. Hoe bereik ik Train World

8.1. Met het openbaar vervoer:

Train World is natuurlijk uitstekend te bereiken met de trein. Zo is het vanaf Brussel Centraal maar tien minuten met de trein naar Schaarbeek. Het is ook mogelijk om buslijnen 58 en 59 te nemen naar het station van Schaarbeek of je kan kiezen voor tramlijnen 7 en 92.

8.2. Met de auto:

Naast het stationsgebouw aan het Prinses Elisabethplein vind je een parkeerplaats. Op zondag tussen 08:00 en 19:00 kan je er gratis parkeren.

 1. Praktische info voor je bezoek

 • Er wordt aangeraden om minstens twee uren uit te trekken voor een bezoek aan Train World.
 • Er is gratis wifi in Train World.
 • Het is niet toegestaan om grote tassen, rugzakken, koffers, wandelstokken of paraplu's mee te nemen in het museum.
 • Het is niet toegestaan om eten en drinken mee te nemen of te nuttigen in het museum.
 • Om veiligheidsredenen kan het bewakingspersoneel vragen om de inhoud van je tas te bekijken.
 • Je mag geen foto’s met statieven of met flits maken.
 • Koop je tickets online zou hoef je niet in de wachtrij te staan. Tijdens schoolvakanties lopen wachtrijen aan de kassa op tot 30 à 45 minuten.

Klik hier om je tickets te reserveren

 1. Bijzonder overnachten bij Train Hostel

Bijzonder overnachten, wilt niet perse zeggen 'prijzig overnachten'. In dit Train Hostel kan je overnachten in een uniek en grappig concept op een strategische locatie in Brussel voor een budgetprijs! Gasten kunnen genieten van de unieke ervaring in een kamer met een spoorthema en het ontbijt wordt dagelijks geserveerd. Daarnaast kan je ook altijd even vertoeven op het interne terras of ontspannen in de gedeelde woonruimte met comfortabele banken waar je een boek kan uitlenen en lezen. Meer info en boeken.

 1. Filmpje: benieuwd naar Train World?

Benieuwd naar wat het treinmuseum Train World in Brussel allemaal te bieden heeft? Bekijk dan zeker even dit filmpje. Als je alles zelf wil zien, zal je natuurlijk naar Train World moeten afzakken.

 1. Mis niets tijdens je verblijf in Brussel met onze stadswandeling!

Een weekendje naar Brussel? Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Brussel of één van onze andere stadswandelingen. Ideaal om Brussel volledig te verkennen op eigen tempo. Wil je graag nog meer zien? Koop dan onze volledige stadsgids Brussel met meer dan 93 highlights, leuke weetjes en de beste adresjes om te eten & drinken (+ GPS coördinaten)! Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview stadsgids Brussel ter voorbereiding van je bezoek.

Brussel

Gratis preview reisgids Brussel downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?