Autoroute Waals-Brabant: Verken het zuiden van Brussel

Volledige reisgids kopen voor € 8,5

Autoroute Waals-Brabant: Verken het zuiden van Brussel

8 april 2024 in Brussel0 reacties

Deze autoroute neemt je mee in een lus langs de leukste bezienswaardigheden in Waals-Brabant. Het is ideaal om als daguitstap vanuit Brussel te doen, of als je gewoon meer te weten wilt komen over de boeiende geschiedenis van deze provincie. Je begint de dag in Waterloo, waar Napoleon zijn laatste veldslag verloor, bezoekt ook Louvain-la-Neuve met het Kuifjemuseum en sluit de dag af in het prachtige park Solvay.

Inhoud artikel

  1. Waterloo

De dag beginnen doe je in Waterloo, de plek waar Napoleon voor de laatste keer verslagen werd door het geallieerde leger en de Pruisische strijdkrachten. Twee eeuwen later komen bezoekers nog steeds naar het slagveld om de overblijfselen van de strijd en de belangrijkste tegenstanders te ontdekken. Er zijn hier uiteraard verschillende bezienswaardigheden gelinkt aan deze historische gebeurtenis. Welk museum je bezoekt kan je zelf kiezen, maar een bezoek aan de leeuw van Waterloo mag zeker niet ontbreken.

Leeuw van Waterloo

  • Het herdenkingsmonument de Leeuw van Waterloo is een 40 meter hoge piramide, met op de top de enorme gietijzeren leeuw van ongeveer 4,5 meter hoog.
  • De constructie en de heuvel werden gebouwd tussen 1823 en 1826.
  • Nederlanders denken vaak ten onrechte dat het monument is opgericht ter nagedachtenis van de plek waar de Prins van Oranje gewond raakte tijdens de veldslag, toen een kogel in zijn schouder hem van zijn paard sloeg. De ware aard van het monument is er echter als herdenking van de vele slachtoffers en de veldslag op zich, en als symbool voor rust en vrede die terugkeerde in Europa.
  • Je kan naar de top van het monument klimmen, na een forse klim van zo’n 226 treden heb je een fantastisch uitzicht over het voormalige slagveld.
  • In het toeristisch centrum zijn er kaarten te verkrijgen waarmee je een nog beter zicht krijgt op het slagveld van toen.

Memorial Waterloo 1815 museum

Gelinkt aan het herdenkingsmonument van de Leeuw van Waterloo opende er in 2015 een modern museum. Het museum biedt een zintuigprikkelende ervaring in een verhalende scenografie met diverse speciale effecten en immersieve decors. Ontdek de geschiedenis van de beroemde slag aan de hand van uniformen, historische voorwerpen, interactieve kaarten, een unieke 3D-film, een speurtocht en multimediale animaties. Dit museum is de ideale plek om te starten als je nog niks weet over de slag bij Waterloo, je komt hier alles te weten!

Panorama

Hier vind je ook het Panorama, een groot rond gebouw ontworpen voor een doek dat Louis Dumoulin in 1912 maakte. Door de indrukwekkende afmetingen – een omtrek van 110 meter en een hoogte van 12 meter – en speciale geluidseffecten wordt je ondergedompeld in het hart van de strijd. Overal waar je kijkt rondom je, zie je gevechtsscènes, wapengekletter, cavalerieaanvallen en kanonschoten.

  • Het museum is dagelijks open van april tot september tussen 9:30 en 18:30.
  • Van oktober tot maart is het open tussen 10 en 17u.

Napoleon’s laatste hoofdkwartier

Wil je meer te weten komen over Napoleon’s laatste uren voor de fameuze veldslag? Het Napoleon's Laatste Hoofdkwartier is het enige Napoleontische museum van België. In deze oude boerderij bedacht Napoleon zijn strategie en ontvouwde hij zijn plannen voor het slagveld.

Het museum ligt op 4 km van de Leeuw en er worden verschillende objecten uit die periode tentoongesteld in een authentiek decor. Zo kan je bijvoorbeeld het veldbed van de Keizer zien! De nadruk ligt in het museum op de gebeurtenissen van de nacht van 17 op 18 juni en op talrijke anecdotes uit het burgerlijke en militaire leven. Volg Napoleon, zijn officieren, adjudanten en chirurgen tijdens de uren vlak vóór de Slag begon! Audiogidsen vertellen het verloop van de Slag en begeleiden je van de ene naar de andere zaal.

  • Er is een aangepast traject voor kinderen en er is ook aandacht voor de toegankelijkheid voor minder mobiele, slechtziende en slechthorende personen.
  • Het museum is dagelijks open van april tot september tussen 9:30 en 18:30.
  • Van oktober tot maart is het open tussen 10 en 17u.

Wellington museum

De andere kant van de strijd krijg je te zien in het Wellingtonmuseum. Laat je verrassen door dit voormalige hoofdkwartier van de Hertog van Wellington, de latere prins van Waterloo. Hij verbleef er tijdens de nachten van 17 en 18 juni 1815 en stelde hier zijn overwinningscommuniqué op. Met authentieke souvenirs, wapens en gravures, belichten de 14 zalen van het museum de gebeurtenissen uit die tijd en houden zo de herinnering levend van de naties en mensen die er gestreden hebben.

  1. Abdij van Villers-la-Ville

Na je bezoek aan Waterloo is het een klein halfuurtje rijden naar de Abdij van Villers-la-Ville. Deze abdij werd opgenomen als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië, de cisterciënzerabdij dateert al uit de 12e eeuw en is opmerkelijk goed bewaard gebleven.

Geschiedenis

  • De abdij van Villers werd in 1146 gesticht, als dochterabdij van Clairvaux, door een groepje monniken in opdracht van Sint-Bernardus.
  • De abdij beleefde vooral in de 13de eeuw een bloeiperiode, toen de gemeenschap 100 monniken en 300 lekenbroeders telde.
  • De culturele uitstraling van de abdij van Villers was groot: volgens een catalogus uit 1309 telde de bibliotheek zo’n 455 volumes, wat voor die tijd een uitzonderlijk groot aantal was.
  • De abdij kwam in verval in de 18de eeuw, toen de kloosterlingen verdreven werden door Franse troepen omdat ze loyaal waren aan de Pruisische keizer. De eigendommen werden daarna openbaar verkocht, en het terrein van de abdij zelf kwam in handen van een zekere La Terrade, een handelaar in bouwmaterialen, die de gebouwen stelselmatig sloopte en het "gerecycleerde" materiaal verkocht.
  • In 1893 kwam het terrein uiteindelijk in handen van de Belgische Staat, die sindsdien grootscheepse herstellingswerken liet uitvoeren om de ruïne voor verdere aftakeling te behoeden.

In de onthaalruimte van de abdij vind je een winkel waar een waaier aan lokale producten wordt aangeboden, een interpretatiecentrum en de start van het nieuwe bezoekersparcours. Geniet van een 180° panoramisch uitzicht over de Abdij, en neem een duik in het verleden met de ‘Ardoise’, de interactieve tablet met aangevulde realiteit! Op elk van de 20 stations van uw parcours krijg je filmpjes en foto’s te zien die je tonen hoe de abdij er vroeger moet hebben uitgezien.

Tuinen

Bewonder zeker ook de schoonheid van de 5 tuinen in verschillende stijlen. De middeleeuwse tuin heeft bijvoorbeeld verschillende geneeskrachtige planten. De tuin van de farmacie en de tuin van de abt zijn dan weer twee siertuinen. De Geurentuin heeft een uitgestippeld pad dat je langs verschillende geuren meeneemt.

Langs het parcours staan 8 borden opgesteld die je uitnodigen tot mindfulness: niet oordelen, geduld, de geest van de beginner, vertrouwen, aanvaarding, dankbaarheid, gulheid, welwillendheid. Het Meditatiepad biedt een moment van rust om te observeren en te ervaren wat er je rondom je, maar ook binnen in jezelf afspeelt.

Praktische info

  • Je kan ook een bezoek brengen aan de kleine brouwerij en proeven van de bieren die ter plaatse worden gebrouwen.
  • De microbrouwerij opent haar deuren elke 2e zaterdag van de maand om 14 u, 15.30 u en 17 u voor een rondleiding van 45 minuten.
  • De abdij is dagelijks open van april tot oktober tussen 10 en 18u. Van november tot maart tussen 10 en 17u.
  1. Louvain-la-neuve

Na je bezoek aan de abdij zet je de weg verder naar Louvain-la-Neuve. Deze stad werd specifiek gebouwd om de UCL, de université catholique de Louvain te behuizen. Het is de enige geplande stad in België naast Charleroi, en heeft haar ontstaan te danken aan de woelige taalstrijd aan de universiteit Leuven in de jaren 60. Die zorgde ervoor dat de universiteit gesplitst werd in een Vlaamse universiteit enerzijds en een Waalse universiteit anderzijds.

Het centrum van de stad is autovrij en vooral bezet door voorzieningen voor de studenten. Er zijn enkele leuke musea in de stad te vinden, maar het is zeker ook de moeite om hier even rond te wandelen en de studentensfeer op te snuiven.

Musée L

Bij een bezoek aan Louvain-la-Neuve, moet je zeker en vast even de tijd nemen om het universitair museum ‘Musée L’ binnen te stappen. Dit was het eerste universitaire museum van België, en het is een erg divers museum van 6 verdiepingen groot.

  • De grote verzameling objecten brengt je langs de 5 continenten van de prehistorie tot nu!
  • Musée L zoekt een dialoog tussen de kunstvoorwerpen, voorwerpen uit beschavingen en wetenschappelijke uitvindingen.
  • Er is daarbij speciale nadruk op experimenten en belevenissen.
  • Het museum is open van dinsdag tot vrijdag tussen 9:30 en 17u. In het weekend is het open tussen 11 en 17u.
  • Meer info op de website.

Hergé museum

Het Hergé museum in Louvain-la-Neuve biedt een boeiende blik op het leven en werk van Hergé, de geestelijke vader van Kuifje en Bobbie. In het museum worden meer dan 80 originele gravures, 800 foto’s, documenten en verschillende voorwerpen tentoongesteld. Daarnaast leer je misschien ook wel een kant van Hergé kennen die je nog niet had ontdekt, Hergé was naast striptekenaar ook graficus, reclameman, scenarist en schilder.

Architect Christian de Portzamparc, droomde voor het museum van een uitzonderlijk gebouw voor een al even uitzonderlijk erfgoed, en dat is zeker gelukt. Naar het voorbeeld van de Graal in het bos van Brocéliande, toont het Hergé museum zijn schatten aan de rand van het Parc de la Source. Ontdek het fabelachtige parcours van één van de grootste kunstenaars van de 20e eeuw.

  • Het Hergémuseum is open van dinsdag tot vrijdag tussen 10:30 en 17:30.
  • In het weekend van 10 tot 18u.
  • Meer info op de website.
  1. Kasteel Hélécine

Het kasteel van Hélécine, een voormalige 18de eeuwse abdij gesticht door de orde van de norbertijnen, heeft het hele seizoen heel wat te bieden! Het kasteel heeft verschillende pronkzalen en een prestigieuze koepelzaal waar tegenwoordig vergaderingen en recepties worden georganiseerd. Er worden ook verschillende activiteiten georganiseerd en daarnaast is er een wandelpark van 28 ha, 2 speeltuinen, een reuzenzonnewijzer en een ijskelder uit de 19de eeuw.

Het is de perfecte plek voor gezinnen, schoolgroepen en mensen die zich in het groen willen ontspannen, en misschien dus ook wel ideaal voor een tussenstop om even op adem te komen tijdens deze autoroute!

Het domein is dagelijks geopend, van maandag tot vrijdag tussen 8 en 18u. In het weekend van 8 tot 20u.

  1. Domein Solvay in Terhulpen

De dag afsluiten doe je in Domein Solvay. Dit domein, op enkele kilometers van Brussel is uitzonderlijk erfgoed van het Waals Gewest en omvat een deel van het Zoniënwoud en het prachtige Kasteel van Terhulpen.

Het domein heeft de bijnaam ‘het park van 1000 rododendrons’ gekregen en dat is uiteraard niet voor niets! Je kan hier de prachtige natuur bewonderen, en daarnaast een bezoek brengen aan het Museum van de Stichting Folon en het Kasteel van Terhulpen.

Het park

  • De kasteeltuinen maken deel uit van het uitzonderlijke erfgoed Parken & Tuinen in Wallonië.
  • Je zal hier opmerkelijke bomen, Franse tuinen, bossen, rododendron- en azaleabedden, waterpartijen ontdekken... Er groeien hier meer dan 450 verschillende soorten!
  • Ook de fauna in het park is zeer gevarieerd: het is een toevluchtsoord voor vele vogels en enkele kleine zoogdieren.
  • Om het park te ontdekken zijn er 3 wandelingen uitgestippeld van ongeveer 5 km, deze zijn het hele jaar door gratis beschikbaar om het landgoed te ontdekken.

De Stichting Folon

De Stiching Folon is gelegen in de boerderij van het kasteel en bevat 500 werken van Jean-Michel Folon. Je ziet er aquarellen, zeefdrukken, gravures, affiches, beelden,… De kunstenaars opent hier eigenlijk het boek van zijn leven, je kan je verliezen in de spiegelspelletjes en ontdekt alle geheimen van zijn atelier.

Het Kasteel van Terhulpen

  • Het Kasteel van Terhulpen werd gebouwd in 1842 in opdracht van de Markies van Béthune en werd geïnspireerd op de modellen van de kastelen van de Loire.
  • Het kasteel is omringd door een tuin in de Franse stijl met decoratieve beelden.
  • Aan het einde van de 19e eeuw kwam het domein in de handen van Ernest Solvay, de uitvinder van sodazout en grootindustrieel.
  1. Walibi

Nog op zoek naar een beetje adrenaline? Dan kan je ook een bezoekje brengen aan Walibi. Dit pretpark in de gemeente Waver heeft heel wat te bieden voor verschillende leeftijden. Ook het aansluitende tropische waterpark Aqualibi is erg leuk als je een verfrissende duik wilt nemen. Hier vind je wel 7000 m2 aan zwembaden en glijbanen.

  1. Wil jij ook niets missen tijdens jouw verblijf in Brussel?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Brussel? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Brussel met alle belangrijke bezienswaardigheden in de stad en unieke stadswandelingen. Download je gratis preview reisgids Brussel.

Brussel

Gratis reisgids Brussel downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?