Atomium in Brussel bezoeken: info + tickets + wat te zien & eten?

Volledige reisgids kopen voor € 8,5

Atomium in Brussel bezoeken: info + tickets + wat te zien & eten?

16 maart 2023 in Brussel2 reacties

Het Atomium van Brussel wordt gezien als één van de meest bizarre bouwwerken van Europa. Het atoom-vormige bouwwerk werd halverwege de 20ste eeuw gebouwd als het icoon van de Expo 58: de grote Wereldtentoonstelling van 1958 die in Brussel gehouden werd in het Heyselpark.

Lees alles over mijn bezoek aan het Atomium, op de Heysel. Lees alle info en hoe je tickets te bestellen.

Online tickets voor het Atomium kopen + wachtrijen overslaan

Het Atomium in Brussel bezoeken? Boek je tickets online via Tiqets, spaar kostbare tijd uit en sla de wachtrijen over. Je betaalt evenveel als ter plekke + je kan tot 24u voor aankomst annuleren, zo heb je de nodige flexibiliteit.
Koop je tickets online voor € 16 of kijk hieronder.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van het Atomium

1.1. Expo 58

In 1958 werd de Wereldtentoonstelling in Brussel gehouden onder de naam Expo 58. Dit zou de eerste wereldtentoonstelling na de Tweede Wereldoorlog zijn en Brussel besloot dan ook om hiervoor een bijzonder bouwwerk te laten maken wat niet alleen dienst zou doen als het hoofdgebouw van de tentoonstelling, maar ook als het icoon voor de Expo 58.

1.2. Kristalstructuur

Naar aanleiding van de optimistische kijk op de wetenschappelijke ontwikkelingen in de jaren 50 werd er door de ontwerpers André Waterkeyn en Jean Polak gekozen voor een bouwwerk dat de kristalstructuur van ijzer 165 miljard keer vergroot weer zou moeten geven. Er werd echter wel voor gekozen om aluminium te gebruiken in de bouw van het atoom in plaats van ijzer. IJzer was op dit moment een opkomend materiaal en aluminium was beter bestand tegen corrosie dan stal.

Wachtrijen overslaan kan eenvoudig door je tickets online te kopen (€ 16/per persoon), zo kan je direct naar binnen.

1.3. Afbraak Atomium

Het was de bedoeling dat het Atomium voor 6 maanden zou blijven staan, waarna het afgebroken zou worden, maar door de populariteit en het succes van het bouwwerk werd het al snel een belangrijk onderdeel van het landschap van Brussel. Voor een aantal jaar werd de afbreking van het bouwwerk uitgesteld tot de volgende jaren, tot uiteindelijk officieel besloten werd om het bouwwerk te laten staan.

1.4. Renovatiewerken 2004-2006

 • Het bouwwerk werd echter weinig onderhouden, waardoor het bij de komst van het nieuwe millennium in een verslechterde staat verkeerde.
 • In maart 2004 werd er dan ook begonnen aan renovaties, waarna het gebouw tussen oktober 2004 en februari 2006 gesloten was. Hierbij werd onder andere het aluminium wat eerst rondom de bolwerken zat vervangen door roestvrij staal.
 • Ook werd de buitenverlichting van het Atomium verwisseld met ledverlichting. De totale kosten van de renovatie kwamen neer op €26 miljoen, wat voor een deel betaald werd door Brussel en de VZW Atomium, terwijl de overheid van België de andere 2/3 van het bedrag financierde.

1.5. Grote opening & nieuwe 2-euromunt

Op 14 februari 2006 werd het Atomium opnieuw geopend door prins Filip en een paar dagen later werd het bouwwerk weer opengesteld voor het publiek. Hierbij werd ook nieuwe 2-euromunt uitgegeven met het Atomium er op.

1.6. Het 50-jarige jubileum

In 2008 was het 50-jarig jubileum van de Expo 58 en om dit te vieren werd er, net zoals bij de wereldtentoonstelling van 1958, een Belgische vlag van 15 vierkante meter op de bovenste bol geplaatst. Dit werd gedaan met behulp van paracommando’s en een helikopter.

 1. Het Atomium in Brussel: wat is er te zien?

2.1. Heizel

Het Atomium is te vinden op de Heizel van Brussel. Het bouwwerk heeft een afmeting van 102,70 meter hoogte en is gelegen op een 6-hoekig grondvlak met een diagonaal van 94 meter. Het bouwwerk bestaat uit 9 bollen die allemaal een diameter van 18 meter hebben. Beeld je in hoe impressionant dit eruitziet van dichtbij! In de buurt kan je ook Mini-Europa bezoeken, waar je alle bezienswaardigheden (waaronder ook het Atomium) in het klein kan bewonderen.

TIP: Het is altijd leuk om een bezoek aan het Atomium te combineren met een bezoek aan Mini-Europa. Een leuk dagje uit, koop je voordeeltickets hier online en bespaar 3 EUR/pp

2.2. De bollen & roltrappen

De bollen zijn opgebouwd uit 48 driehoekige platen van roestvrij staal. Elke bol heeft een buitenoppervlak van 1082 vierkante meter en bestaat uit 2 niveaus van 240 vierkante meter. De bovenste bol bevat wel 3 niveaus.

Tussen de bollen zijn tubes bevestigd waarin roltrappen en trappen gelegen zijn die de verschillende bollen met elkaar verbinden. Eén van de roltrappen is met een lengte van 45 meter de langste roltrap van Europa. De roltrappen worden kleurrijk verlicht met een lichtspektakel. De tube die tot de bovenste bol leidt bevat een lift. 6 van de 9 bollen zijn open voor het publiek, maar de 3 buitenste hoge bollen zijn in verband met veiligheidsredenen gesloten voor het publiek. Deze 3 bolwerken worden niet ondersteund door verticale dragers en worden daardoor niet goed genoeg gedragen.

Neem hier een kijkje naar één van de roltrappen met lichtspektakel.

2.3. De Basisbol

In de Basisbol vind je verdeeld over de 2 niveaus de permanente tentoonstelling “Van Symbool naar Icoon”. De tentoonstelling gaat over het bouwwerk en de Expo 58 en geeft je een terugblik naar de wereldtentoonstelling van 1958 en de jaren 50 in het algemeen.

2.4. De 2 tentoonstellingsbollen

In de 2 tentoonstellingsbollen worden tijdelijke tentoonstellingen gehouden. Zo zijn eerder al eens tentoonstellingen gehouden over innovatieve ontwerpen, de kosmos en over een oude luchtvaartmaatschappij.

2.5. De Kinderbol

De Kinderbol is gesloten voor het algemene publiek en staat alleen open voor schoolgroepen. In deze bol kunnen de scholen activiteiten houden en kunnen de scholieren zelfs overnachten. Het onderste niveau bevat een uitkijkpunt.

2.6. Restaurantbol

Bovenin het Atomium vind je de Restaurantbol met het restaurant “Belgium Taste”. In het restaurant is plaats voor 80 personen en kan er van heerlijke Belgische gerechten genoten worden. Daarnaast heb je vanuit deze bol een bijzonder panoramisch uitzicht over Brussel en zijn er rondom verschillende telescopen te vinden, waarmee je bij goed weer zelfs Antwerpen zou kunnen spotten.

2.7. Evenementen & vergaderingen

De zesde bol die open staat voor het publiek kan alleen bezocht worden voor evenementen en vergaderingen.

Klik hier om je tickets online te reserveren

 1. Openingsuren Atomium Brussel

Het Atomium is het hele jaar door dagelijks geopend van 10:00 tot 18:00 uur. Op 1 januari is het bouwwerk geopend van 12:00 tot 18:00 uur, op 24 en 31 december van 10:00 tot 16:00 uur en op 25 december van 12:00 tot 18:00 uur.

Het restaurant Belgium Taste heeft andere openingstijden:

 • Zo is de bar dagelijks geopend van 10u tot 17u.
 • Voor de lunch is het restaurant van maandag tot en met zaterdag geopend van 12u tot 15u en op zondag van 12u tot 17u.
 • ’s Avonds is het restaurant van maandag tot en met zaterdag geopend van 19u tot 21:30u.
 • Zondagavond is het restaurant gesloten.
 1. Hoe je tickets kopen om het Atomium te bezoeken?

4.1. Waar tickets kopen?

Tickets kunnen zowel ter plekke bij de kassa van het Atomium als online gekocht worden voor € 16. Het ticket wat toegang biedt tot het Atomium geldt ook voor een bezoek aan het ADAM – Brussels Design Museum wat vlakbij het Atomium gelegen is. Wanneer je je tickets online aanschaft dien je een datum en een tijd te kiezen. Vervolgens dien je de soort en hoeveelheid tickets te selecteren.

4.2. Begeleide tours

 • Het is mogelijk om met een begeleide tour mee te gaan. Dagelijks worden er tot 16u30 rondleidingen door het bouwwerk gehouden onder leiding van een professionele gids.
 • Dit bezoek duurt ongeveer anderhalf uur, waarin je alle openbare delen van het Atomium bezoekt.
 • Een gids neemt maximaal 25 personen tegelijk mee. Rondleidingen worden in het Nederlands, Frans, Engels, Duits, Spaans, Italiaans en Russisch gehouden en dienen minstens 2 weken voor het bezoek gereserveerd te worden. Dit kan je online doen.

4.4. Audiogids

 • Het is ook mogelijk om het Atomium met een audiogids te bezoeken. Hiervoor kun je de gratis CloudGuide-Atomium app downloaden op een iPhone of Android smartphone.
 • De app is in het Atomium te gebruiken met het gratis Wifi-netwerk dat in het gebouw aangeboden wordt.
 • De audiogids is beschikbaar in het Nederlands, Frans, Engels, Duits, Spaans, Portugees, Italiaans, Pools, Russisch, Chinees en Japans.
 1. Hoe de wachtrijen vermijden?

Het Atomium wordt minder druk bezocht tussen 12u30 en 14u en tussen 16u en 18u, en het is dan ook aan te raden om in deze tijdsperiodes het bouwwerk te bezoeken.
Daarnaast is het aan te raden om je tickets vooraf online te kopen, zodat je niet bij het Atomium in de rij van de kassa hoeft te gaan staan en direct binnen kan gaan.

Binnen is het aan te raden om te kijken hoe lang de rij voor de lift naar de bovenste bol is. Er kunnen maar 10 mensen tegelijk de lift in. Wanneer het erg rustig is voor de lift of de rij niet zo groot is is het aan te raden om direct naar het panoramisch uitzicht te gaan. Is de rij echter wat langer, dan kan je beter eerst de tentoonstellingen bezoeken en je daarna aansluiten bij de rij voor de lift.

 1. Wegbeschrijving naar het Atomium Brussel

6.1. Te voet

Het Atomium is gelegen in het noordelijke deel van Brussel.

6.2. Met het openbaar vervoer

Het Atomium is te bereiken met metrolijn 6 en tramlijn 7. Met beide vervoersmiddelen stap je uit bij halte Heizel, vanwaar het nog maar enkele minuten lopen is naar het Atomium. Vanuit het centrum van Brussel (Grote Markt) reken ongeveer 30 minuten.

6.3. Met de auto

Bij het Atomium liggen verschillende parkeerplaatsen, vanwaar het nog maar enkele minuten lopen is naar het bouwwerk. De dichstbijzijnde parkeerplaats is Parking Brupark, gelegen aan de Boulevard du Centenaire.

 1. Praktische info voor je bezoek

 • Grote tassen dienen in de kluisjes in de eerste bol achter gelaten te worden.
 • Je dient door een korte beveiliging heen te gaan.
 • Het is niet toegestaan om meegebracht eten en drinken binnenin het bouwwerk te consumeren.
 • Wachtrijen overslaan kan eenvoudig door je tickets online te kopen, zo kan je direct naar binnen. De prijs online is dezelfde als ter plaatse, je hoeft echter niet in de wachtrij aan te schuiven.
 1. Veelgestelde vragen en FAQ over het Atomium

Hoeveel bollen telt het Atomium?

Het Atomium telt 9 bollen, ooit in 1958 was dit een bol voor elke provincie die België toen telde. Maar sinds de opsplitsing van Brabant in Vlaams-Brabant en Waals-Brabant in 1995 is er dus eigenlijk een bol te weinig.

Waarom een constructie van superlatieven?

Toen het Atomium voor de wereldexpo van 1958 gebouwd werd, was het een constructie van superlatieven, het gebouw beschikte over de snelste lift van die tijd, en over de langste roltrap van die tijd.

Hoe hoog is het Atomium?

Het Atomium is 102 meter hoog en elke bol weeg maar liefst 250 ton, in totaal is de constructie meer dan 2400 ton zwaar.

Wat stelt het Atomium voor?

Het Atomium stelt een deel van een ijzerkristal voor, ongeveer 165 miljard maal groter.

Hoe kan je best tickets boeken voor het Atomium

Tickets voor het Atomium kan je best online boeken, zo ben je zeker dat je binnen kan en kan je wachtrijen vermijden. Since de COVID-19 pandemie is het verplicht vooraf online tickets te boeken.

 1. Filmpje: kijk binnen in het Atomium Brussel

Benieuwd naar meer info, leuke weetjes en vooral: een kijkje binnen in het Atomium? Bekijk dan zeker dit filmpje waar je wordt meegenomen in en rond het impressionante gebouw!

 1. Download je gratis stadswandeling Brussel

Een weekendje naar Brussel? Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Brussel of één van onze andere stadswandelingen. Ideaal om Brussel volledig te verkennen op eigen tempo.

Wil je graag nog meer zien? Koop onze volledige stadsgids Brussel voor € 5 met meer dan 93 highlights, leuke weetjes en de beste adresjes om te eten & drinken (+ GPS coördinaten)! Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview stadsgids Brussel ter voorbereiding van je bezoek.

Brussel

Gratis reisgids Brussel downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 14 juni 2021 - Anne Marie

Zeer duidelijke gids met talrijke tips!

- 21 juli 2019 - jean-pierre de groote

Overzichtelijke brochure met alle nodige info voor een prachtige uitstap en of bezoek in onze hoofdstad !

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?