Bezienswaardigheden Sint-Jans-Molenbeek: tips, musea voor een dagje uit

Volledige reisgids kopen voor € 8,5

Bezienswaardigheden Sint-Jans-Molenbeek: tips, musea voor een dagje uit

6 april 2024 in Brussel0 reacties

Mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Sint-Jans-Molenbeek: wat te zien en doen?

Iedereen heeft vast en zeker al eens gehoord van de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek, of kortweg: Molenbeek. Maar wie is er daadwerkelijk geweest? Deze gemeente ligt in het westen van de stad, grenst aan het kanaal Brussel-Charleroi (waar het stadscentrum begint) en aan de Brusselse gemeenten Sint-Agatha-Berchem, Koekelberg, Jette, Laken, Anderlecht en aan de Vlaams-Brabantse gemeente Dilbeek.

Wandel tijdens je bezoek aan deze stad langs de kanaalzone, waar er een heleboel musea en industrieel verleden te vinden zijn, alsook fijne eetplekjes en heel veel street-art.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Brussel

Duur1 - 5 dagen ()
BereikbaarheidMet de trein naar Brussel € 21, je komt aan in het centrum van de stad, boek je treintickets hier online
VerblijvenAan te raden verblijven in Brussel zijn:
PakketreizenWil je ook op stedentrip naar Brussel? Boek je reis bij D-Reizen (va. € 65) of bij Voordeeluitjes (va. € 124)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Replica Bookshop

Bij je bezoek aan Molenbeek, wandel dan even de Replica Bookshop (bekijk ligging) binnen, een onafhankelijke boekenwinkel én koffiebar in één. Deze zaak opende in 2021 de deuren in een rustige, onopvallende straat in Molenbeek. Het doelpubliek zijn Nederlandstalige en Engelstalige lezers, en buurtbewoners die de krant willen lezen bij een kwaliteitsvol kopje koffie.

Er staan tafeltjes met stoelen waar je in alle rust bladen en magazines kan lezen. Replica Bookshop organiseert ook lezingen en signeersessies. Ook interactieve voorleessessies met schrijvers en illustratoren van kinderboeken staan op het programma. Veel kinderen in de wijk gaan naar het Nederlandstalige onderwijs in Brussel, maar spreken thuis de taal niet omdat hun ouders deze niet machtig zijn. Daarom zijn initiatieven zoals deze zeer welkom, en brengen ze de buurtbewoners ook samen.

PS: Op de kaart staan ook Brusselse biertjes, homemade lemonade en cake. Zeker eens proeven!
 1. Park L28

Wandel het hoekje om en betreed het Park L28 aan de site van Tour & Taxis. Tour & Taxis was aan het einde van de 19e eeuw een commercieel station waar goederen vanuit heel Europa arriveerden. Vandaag is het een bruisende plek waar bedrijven, kantoren, zalen, een brouwerij, horeca, eventruimtes en meer gevestigd zijn. Het Park L28 is een groene long in dit deel van Brussel.

Je ziet hier werknemers tijdens hun pauze joggen, in groep of alleen. Er is een grote speeltuin, een basketbalplein en voetbalveld, outdoor fitnesstoestellen,... Maar er is ook een eetbaar park! Er werden fruitbomen en een moestuin aangeplant, een collectief kippenhof, broodoven en bijenkorf geïnstalleerd en je kan er ook wilde kruiden plukken. Van bij de ontwikkeling van dit eetbaar park werden de buurtbewoners intens betrokken bij zowel de ontwikkeling als het onderhoud.

LEESTIP: Nog meer ontdekken van Brussel? Download hier onze gratis reisgids Brussel.

 1. Parckfarm

Een stukje verder van het park, ligt Parckfarm. In deze grote glazen serre vinden sociale activiteiten en workshops plaats, en je kan er ook iets drinken. Rond de serre staan ook grote gezamenlijke banken en tafels, waar je gemakkelijk met je gezin of vrienden een picknick kan houden. In en rond het park worden milieubewuste en duurzame initiatieven opgezet. Het is een broeihaard van creativiteit en experimenten.

Maar in het park is er ook plaats voor kunst

Je ziet muurschilderingen en beeldhouwwerken, zoals de Obelisk van de Mensenrechten, waarop de rechten van de mens zijn gegraveerd. Het is een ware ontmoetingsplaats voor een zeer gevarieerd publiek: buurtbewoners, pendelaars, toeristen,... Het is een populaire plek, mede dankzij het prachtige uitzicht op de skyline van Brussel stad die je er hebt.

Wil jij ook graag deze mooie hotspots bezichtigen? Download dan zeker onze stadswandeling Molenbeek
 1. Gare Maritime

Via de prachtig overwelfde tunnel (zie foto hierboven) bereik je Gare Maritime, het nieuwe paradepaardje van de site van Tour & Taxis. De site was al erg bruisend: Brasserie de la Senne (een Brusselse brouwerij met proeflokaal), het Herman Teirlinckgebouw van de Vlaamse Overheid, kantoorruimtes, restaurants, design winkels, trendy event spaces en daarnaast zijn er alle festivals, beurzen, tentoonstellingen en evenementen die er plaatsvinden.

Maar nu is er dus ook de gerestaureerde Gare Maritime. Dit voormalige goederenstation kreeg een state of the art renovatie en herbergt nu winkels, co-working spaces, galeries,... Dankzij de recente opening van een food hall is het nu een echte hotspot, ook voor wie er niet voor zaken langskomt. De warme houten structuren en grote glaspartijen zorgen voor een aangenaam gevoel in de toch gigantisch open ruimte. Duurzaamheid staat hier centraal: zo wekt het gebouw zijn eigen energie op uit hernieuwbare bronnen, met behulp van geothermie en zonnepanelen.

 1. Pixel Museum

Heb je interesse in de geschiedenis van videogames en spelconsoles? Dan is het Pixel Museum in Tour & Taxis zeker iets voor jou. In een interactief museum kom je alles te weten over de geschiedenis van de videospelletjes. Vanaf de eerste commerciële videogameconsole, de Odyssey van Magnavox in 1972 over Arcades tot de nieuwste versie Playstation van Sony, VR brillen en AI ... het komt allemaal aan bod.

(Her)ontdek spelletjes zoals Pong, de eerste spelcassettes, de Atari 2600 en classics zoals Q-Bert, Mr. en Miss Pac-Man, Centipede, Donkey Kong, Mario, Space Invaders, ... Hier zie je spelconsoles waar je waarschijnlijk ooit zelf hebt op gespeeld en veel toestellen waarvan je waarschijnlijk niet eens het bestaan van af wist.

 1. Molenbeekse wijken

Bij het verlaten van Gare Maritime (bewonder nog even de buitenkant van het gebouw!) steek je de straat over en slaan de Ribaucourtstraat in. Deze straat leidt ons naar het metrostation Ribaucourt, en onderweg krijg je een goed idee hoe de Molenbeekse wijken rondom het kanaal eruit zien: veel kruidenierszaken, winkeltjes en street-art. Bijna op het einde van de straat vinden we Brol coffee house, een populaire zaak in de wijk.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een aangename verblijfplaats? Een overnachting in dit moderne appartement, bestaande uit 3 slaapkamers, een woonkamer, een volledig uitgeruste keuken met een koelkast en koffiezetapparaat, en 1 badkamer met een bad en gratis toiletartikelen is een absolute aanrader. Meer info en boeken.

 1. Brol Coffee House

Bij Brol Coffee House (bekijk ligging) kan je terecht voor ontbijt, brunch, lunch en een vieruurtje. Ook wie niet veel tijd heeft kan even binnen springen voor een coffee-to-go en een heerlijk gebakje of croissant. De taartjes in de etalage doen alvast het water in de mond lopen. Bij Brol is het altijd gezellig druk, op welk tijdstip je er ook passeert. Kies er voor een gezonde, lichte lunch (soepen, salades, toast, eieren, …) of trakteer jezelf op een zoete zonde. Het is een levendige plek waar de multiculturele buurtbewoners komen om bij te kletsen.

 1. LaVallée

Een beetje verderop zit LaVallée, een creatief centrum waar artistieke tentoonstellingen, voorstellingen en residenties georganiseerd worden. Bij LaVallée zitten ook studio's, een coworking ruimte en een bar. Kijk op de website of er een activiteit of expo plaatsvindt die je interessant vind. Doorheen de week kan je ook gewoon even binnenwandelen tussen 9u en 17u en de street art op de binnenplaats bewonderen.

 1. MMM (Migratie Museum Migration)

Brussel telt meer dan 180 nationaliteiten. Dat zijn een hoop verhalen van mensen die hier om verschillende redenen terecht zijn gekomen. Het MMM (Migratie Museum Migration) vertelt een selectie van deze verhalen, en is tevens een eerbetoon aan de vele migranten die de stad hebben helpen vormen.

Molenbeek en de wijken rondom het kanaal zijn vandaag de dag nog steeds een plek waar veel nieuwkomers terecht komen, tijdelijk of permanent. Denk maar aan de vele asielzoekers die een beetje verderop aan het Klein Kasteeltje dagelijks staan aan te schuiven.

Het museum geeft je een nieuwe kijk op Brussel (en zijn inwoners), aan de hand van demografische gegevens, kunst, vele persoonlijke verhalen, memorabilia en informatie over de historische migratiegolven. Het is een minder bekend museum maar wel de moeite waard om te bezoeken als je in Molenbeek bent. De Museumpas is geldig hier.

VOORDEEL: Wil je graag dit museum bezoeken? Met de Brussel Card heb je toegang tot verschillende musea in Brussel. Je kan zelf kiezen of je gaat voor een Brussel Card van 24u, 48u of 72u.

 1. Kanaal Brussel-Charleroi

Wandel ook even langs het kanaal Brussel-Charleroi, tevens de grens van Molenbeek met het centrum van Brussel. Hier is heel wat te zien. Let op de kleurrijke windmolentjes die langs het water staan. Deze verwijzen naar de etymologie van de naam van de gemeente en zijn een initiatief van het Huis van Culturen.

Bovendien brengen ze vrolijke kleuren in een toch voornamelijk grijs, industrieel decor. Langs het water van het kanaal zie je ook veel street-art. Geen stukje muur, langs het hele kanaal, blijft onbenut. De meeste graffiti zijn tags, maar er zitten hier en daar ook kunstwerken van bekende street artists tussen. Hoewel dit soort kunst ook vaak overschilderd of verwijderd wordt.

 1. Klein Kasteeltje

Het Klein Kasteeltje werd geopend in 1853 en diende oorspronkelijk als een kazerne van grenadiers en carabiniers. Het stond aan de rand van Brussel, strategisch gericht naar Sint-Jans-Molenbeek, waar een industriële zone was. De bedoeling was dat militairen konden worden ingezet tegen sociale onlusten, wat achteraf niet erg nodig bleek. Misschien dat je zelf (of je vader of broer) hier nog geweest bent tijdens je legerdienst, om je in te schrijven of je uniform te komen halen. Vandaag dient het gebouw als aanmeldcentrum voor asielzoekers.

 1. Le Phare du Kanaal

Voor een pauze, kan je halt houden bij Le Phare du Kanaal (bekijk ligging). Het kunstwerk dat de hele gevel inneemt is op zich al het bekijken waard. De woeste zee en de boot verwijzen naar het thema ‘water’ en het kanaal. Binnenin is het er licht en gezellig. Op het gelijkvloers is er het café waar je lekker kan lunchen of tea-time houden. De taarten zijn huisgemaakt. Op de eerste verdieping zit er een coworking space. Door de grote, boogvormige ramen heb je meteen ook een fantastisch uitzicht op de wijk.

Kan je de erotisch getinte muurschildering van Bonom spotten? Bonom is een van de bekendste street artists in Brussel. De Parijzenaar ruilde zijn stad voor onze hoofdstad en maakte al vele spraakmakende werken die vaak het nieuws haalden. Zijn werken zijn meestal grauw, groot en gemaakt op hooggelegen gevels.

 1. Bistro/café Walvis

Wie liever wilt genieten van heerlijk typisch Belgische gerechten in een losse sfeer, kan beter even binnenwandelen bij de authentieke bistro/café Walvis, aan het kruispunt van de Antoine Dansaertstraat met het kanaal. Bij mooi weer kan je een plekje uitzoeken op het gezellige terras. Zowel de typische klassiekers, maar ook veganistische, halal als vegetarische gerechten staan op de kaart, en als je nog niet kan kiezen is er ook een dagmenu.

Ga er ontbijten, brunchen, lunchen of dineren
. Voor alle foodbloggers: maak foto's en deel ze direct op Instagram. Profiteer, wifi is gratis! De kleintjes kunnen er terecht in een leuke kinderhoek. Voor wie naar het centrum wil, volg de Antoine Dansaertstraat, richting Oude Graanmarkt of verder naar de Beurs of Grote Markt, enkele van de top bezienswaardigheden in Brussel.

VERBLIJFTIP: In de Rue Antoine Dansaert kan je verblijven in het stijlvolle Dansaert Hotel, op wandelafstand van het centrum. Meer info en boeken.

 1. MIMA (Millennium Iconoclast Museum of Art)

Het lijkt niet toevallig dat in deze buurt, een beetje verderop, in 2016 het museum voor hedendaagse kunst MIMA (Millennium Iconoclast Museum of Art) werd geopend. Het museum focust op brandend actuele kunst en subculturen via tijdelijke tentoonstellingen. Daarnaast is het een mooi gebouw met een toegankelijk dakterras van waar je een mooi uitzicht hebt op de kanaalzone en het recent aangelegde park aan de Ninoofsepoort, waar we je de wandeling kan eindigen.

Op het gelijkvloers zit een bookshop en cafeetje, waar je na het bezoeken van de tentoonstelling kan napraten. Naast het museum zit Hotel Meininger, een hip budget hotel waar de internationale toeristen af en aan lopen. De Museumpas geldt hier. Boek je verblijf in het hotel hier.

Bestel de Museumpas en krijg toegang tot het MIMA

 1. Museum La Fonderie

Museum La Fonderie vertelt je meer over het industriële verleden van Brussel en Molenbeek. Het museum bevindt zich op een voormalige fabriekssite, waar nog veel elementen van bewaard zijn gebleven. Compagnie des Bronzes, een gerenommeerde kunstgieterij, had zich op deze plek in de 2e helft van de 19e eeuw gevestigd. Ze sloot haar deuren in 1979. Een collectief van buurtbewoners redde dit stukje industrieel erfgoed van de vernieling.

De vereniging La Fonderie bouwde het om tot het Brussels Museum van Industrie en Arbeid. De site en het museum zijn een uniek bewaard stukje van de industriële activiteiten aan het kanaal in Molenbeek. De permanente tentoonstelling Made in Brussels toont hoe Brussel zich ontwikkelde rond zijn vier belangrijkste industrieën: de metaalsector, houtsector, textielproductie en de voedselproductie. Daarnaast is er een exporuimte voor tijdelijke tentoonstelling en een kantine om even uit te blazen. Meer info op de website.

 1. Het park aan de Ninoofsepoort

Het park aan de Ninoofsepoort was vroeger een groezelig, braakliggend terrein maar wist zich door de jaren heen te ontpoppen naar een groene, uitgestrekte ruimte waar kinderen naar hartelust kunnen spelen en sporten. De betonnen cirkels fungeren als banken waar, voornamelijk in de zomer, buurtbewoners kunnen zitten en elkaar ontmoeten. Het park ligt op het kruispunt van drie gemeenten: Molenbeek, Anderlecht en centrum Brussel. Van hieruit ben je zo in het stadscentrum, of neemt het openbaar vervoer je terug naar het vertrekpunt.

Wil je graag nog meer van Brussel en omgeving verkennen? Bekijk dan ook even onze 5 uitgebreide stadswandeling door Brussel en mis niets tijdens je verblijf!
 1. Wil jij ook niets missen tijdens jouw verblijf in Brussel?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Brussel? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Brussel met alle belangrijke bezienswaardigheden in de stad en unieke stadswandelingen. Download je gratis preview reisgids Brussel.

Brussel

Gratis preview reisgids Brussel downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?