Mini-Europa in Brussel bezoeken? Info, tips & tickets

Volledige reisgids kopen voor € 8,5

Mini-Europa in Brussel bezoeken? Info, tips & tickets

7 april 2023 in Brussel2 reacties

Aan de rand van Brussel liggen in en aan het Bruparck (Heizel) verschillende attracties, waaronder het Atomium en het Planetarium. Een minder bekende, maar zeker niet minder leuke attractie die hier te vinden is, is Mini-Europa: een park en openluchtmuseum over de Europese Unie. Zoals de naam al suggereert, vind je hier verschillende kleine versies van grote Europese bezienswaardigheden.

Lees alles over mijn bezoek aan Europa in 3 uur, want dat kan enkel in Mini-Europa en hoe je tickets online te boeken.

Tickets voor een bezoek aan Mini Europa

Boek je ticket voor Mini Europa online op voorhand, zo ben je zeker dat je binnen kan + je hoeft niet in de wachtrij aan te schuiven.

Voordeel: Wil je ook het Atomium bezoeken? Koop je voordeelticket Atomium + Mini Europa en bespaar 3 EUR per persoon.

Inhoud artikel

  1. Geschiedenis van Mini-Europa

In 1989 werd Mini-Europa opgericht door de familie Meeus, die ook de Walibi-pretparken hadden opgezet. Mini-Europa zou oorspronkelijk een nieuw onderdeel van Walibi Belgium in Waver worden. Het concept bleek te groot daarvoor, maar het idee zelf bleef bestaan. Er moest dus naar een andere plek worden gezocht om het park op te richten.

Uiteindelijk koos men voor de locatie van het Meli Heizel pretpark dat in 1986 gesloten werd, waardoor Mini-Europa een onderdeel van het Bruparck zou worden. Na hard werken aan de verschillende maquettes en animaties werd Mini-Europa in 1989 geopend door Prins Filip. Jaarlijks worden er nog nieuwe maquettes en attracties aan het park toegevoegd.

Bestel je tickets voor Mini-Europa hier

  1. Mini-Europa: wat is er te zien?

Mini-Europa is in totaal 2,5 hectare groot en bevat 350 modellen van herkenbare gebouwen van 80 grote Europese steden. De modellen zijn op een schaal van 1:25 gemaakt, wat resulteert in een Eiffeltoren van 13 meter hoog en een Big Ben van 4 meter hoog.

Aan de maquettes wordt maandenlang gewerkt om ervoor te zorgen dat ze er net zo uit zien als de daadwerkelijke gebouwen zelf. De meeste maquettes zijn gemaakt met behulp van mallen, waarna de gebouwen met de hand geschilderd en afgewerkt worden. De verschillende maquettes zijn zeer gedetailleerd, en zo zijn bijvoorbeeld zelfs op de maquette van de Arc de Triomphe de 750 namen van officieren en soldaten te vinden.

Doordat de werken zo gedetailleerd zijn, kost het veel tijd om een maquette af te maken. Zo duurde het maar liefst zo’n 19 000 uur om de Grote Markt van Brussel te maken en kostte de kathedraal van Santiago de Compostela maar liefst 24 000 uur, ofwel ruim 2,5 jaar.

Sommige maquettes zijn bovendien mechanisch. De windmolens van de Kinderdijk kunnen bijvoorbeeld echt bewegen en je kan de Vesuvius laten uitbarsten. Ook rijden er her en der auto’s en treinen, is er op het vliegveld van Charles de Gaulle een vliegtuig aan het taxiën, en varen er op het water verschillende boten waarvan je er sommige zelf kan besturen.

De gebouwen die te zien zijn in het park werden gekozen voor hun symbolische betekenis of voor de bijzondere architectuur van het gebouw. Daarom kun je er ook de Collegiale kerk van Dinant vinden, die onder andere bekend is voor de peervormige toren, terwijl Letland vertegenwoordigd wordt door het Vrijheidsmonument van Riga.

Naast de verschillende maquettes zijn er ook een aantal interactieve attracties. De meest recente is de Spirit of Europe, waarbij bezoekers meer te weten komen over de Europese Unie en haar leden. Binnen die expositie duik je in het verleden van de Unie en kijk je naar de verschillende doelen die ze opgesteld heeft. Bezoekers kunnen er proberen om de verschillende talen van de Europese landen te herkennen en kunnen hun kennis over Europa testen.

  1. Openingstijden Mini-Europa

  1. Hoe de wachtrijen vermijden?

Mini-Europa wordt niet heel druk bezocht en het gebeurt dan ook niet vaak dat er een wachtrij staat. Tickets kun je ter plaatse of snel online kopen.

In de meeste gevallen kan je bijna direct een ticket aanschaffen bij de kassa, en ook bij de verschillende gebouwen en attracties is het vaak rustig genoeg om meteen het bouwwerk te kunnen aanschouwen. Wel is het aan te raden om de drukke schoolvakanties en weekends zoveel mogelijk te vermijden en om het park in de voormiddag te bezoeken.

  1. Wegbeschrijving naar Mini-Europa

5.1. Te voet

Mini-Europa is gelegen in een buitenwijk van Brussel en bevindt zich op zo’n zeven kilometer afstand van het centrum van de stad. Het is dan ook niet aan te raden om te voet naar Mini-Europa te gaan, maar om het openbaar vervoer te nemen of de auto bij het Bruparck te parkeren.

5.2. Met het openbaar vervoer

Mini-Europa is te bereiken met de buslijnen 84 en 88. Trams 7 en 51 stoppen ook vlakbij het Bruparck, en de metrolijn naar de halte Heizel brengt je ook vlakbij de ingang van Mini-Europa.

5.3. Met de auto

Met de auto is Mini-Europa te bereiken vanaf afrit 8 van de Brusselse ring naar Heizel en Wemmel. Daarbij houd je de borden van het Bruparck aan. Bij het Bruparck liggen verschillende parkeerplaatsen, zowel aan de Boulevard du Centenaire (Eeuwfeestlaan), als aan de Avenue du Football (Voetballlaan) en de Avenue Imperatrice Charlotte (Keizerin Charlottelaan). Een kaart van de verschillende parkeerplaatsen is ook te vinden op de website van het park.

  1. Praktische info voor je bezoek aan Mini-Europa

  • Door de ligging van Mini-Europa is een bezoek aan het park goed te combineren met een bezoek aan het Atomium.
  • Bij de ingang krijgen bezoekers een catalogus met informatie over de Europese Unie, de lidstaten en de verschillende gebouwen. Deze catalogus is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Portugees, Pools, Russisch, Hebreeuws en Chinees.
  • Er zijn geen kluisjes aanwezig in Mini-Europa, en het is dan ook aan te raden om grote tassen en koffers in de accommodatie of de auto te laten.
  • Boek je tickets online, zo ben je zeker dat je binnen kan en kan je de wachtrijen overslaan.
  1. Filmpje: bezoek aan Mini-Europa

Wil je een beter idee van hoe een bezoek aan Mini Europa eruit ziet? Bekijk dan zeker onderstaand filmpje. Om alles met je eigen ogen te zien, zal je natuurlijk een bezoekje moeten brengen!

  1. Mis niets tijdens je verblijf in Brussel met onze stadswandeling!

Een weekendje naar Brussel? Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Brussel of één van onze andere stadswandelingen. Ideaal om Brussel volledig te verkennen op eigen tempo. Wil je graag nog meer zien? Koop dan onze volledige stadsgids Brussel met meer dan 93 highlights, leuke weetjes en de beste adresjes om te eten & drinken (+ GPS coördinaten)! Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview stadsgids Brussel ter voorbereiding van je bezoek.

Brussel

Gratis reisgids Brussel downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 2 april 2022 - Verstraeten

Prima. Bedankt.

- 19 april 2021 - Chantal Vandecan

prachtig gedaan, zeer educatief, misschien nog beter op afspraak zodat er niet teveel volk is, zeker nu met de corona

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?