21 x mooiste musea in Brussel bezoeken: welk museum zeker zien? Alle info + tickets

Volledige reisgids kopen voor € 8,5

21 x mooiste musea in Brussel bezoeken: welk museum zeker zien? Alle info + tickets

14 maart 2024 in Brussel0 reacties

Overzicht met de mooiste musea in Brussel + waar tickets kopen?

Brussel heeft tal van mooie musea om te bezoeken. En niet zomaar musea. Natuurlijk zijn er de klassiekers als het Museum voor Schone Kunsten van België, het Margritte Museum en de Bozar, maar er zijn ook een heleboel andere interessante musea in Brussel. Of je nu geïnteresseerd bent in kunst, geschiedenis, mode of architectuur, in Brussel vind je gegarandeerd een museum dat je hart sneller doet slaan.

Ontdek hier een handig overzicht met de mooiste en leukste musea in Brussel.

Inhoud artikel

 1. Het Atomium

Het Atomium ken je ongetwijfeld wel en mag ook niet ontbreken op dit lijstje. Dit bijzondere gebouw is de 165 miljard maal vergrootte voorstelling van een ijzeratoom en werd ontworpen door ingenieur André Waterkeyn. Het was dé attractie op de wereldtentoonstelling van 1958. Niemand had gedacht dat het zou uitgroeien tot een nationaal symbool. Het Atomium kan je vinden op de Heizel van Brussel.

Het 100 meter hoge bouwwerk oogt natuurlijk erg impressionant van buitenaf, maar het is ook de moeite om even binnen te wandelen (tegen betaling). In het Atomium vind je de dag van vandaag tijdelijke- en permanente tentoonstellingen. Een van de belangrijkste, is gewijd aan de geschiedenis van het Atomium zelf, evenals aan de Wereldtentoonstelling van 1958. Het museum is geopend van dinsdag tot zondag en is gesloten op maandag. Voor meer informatie en actuele openingstijden kan je best de website van het Atomium raadplegen.

TICKETS: Koop je tickets voor het Atomium online en sla de wachtrijen over, zo kan je direct naar binnen zonder wachten.

 1. Magritte Museum

Het Magritte Museum maakt deel uit van het Museum voor Schone Kunsten en heeft een aparte ingang. René Magritte was een surrealistisch schilder die gestorven is in Brussel (Schaarbeek) in 1967. Een typisch kenmerk is de tekst die hij op zijn schilderijen schreef, waarvan de beroemdste wellicht “Ceci n’est pas une pipe” (dit is geen pijp), hoewel hij toch een pijp geschilderd had.

Zijn hoofddoel was om de kijker te doen nadenken over kunst en het surrealisme. Dit museum bevat meer dan 200 werken van Magritte, de grootste collectie in de wereld van deze schilder. Ben jij een echte kunstliefhebber? Dan moet je dit museum zeker bezocht hebben!

TICKETS: Wil je graag het Magritte Museum bezoeken? Koop je tickets voor het Magritte Museum online, sla de wachtrij over en wees zeker van je toegang.

 1. Horta Museum

Ben je helemaal weg van de prachtige art-nouveau gebouwen? Bezoek dan zeker eens het Horta Museum in Brussel. Het Horta Museum is gevestigd in het voormalige huis en atelier van de wereldberoemde architect Victor Horta. Het huis oogt op zich niet heel bijzonder, maar eens je het gebouw binnenwandelt, zal je versteld staan van het prachtige interieur.

Zo is er een groot deel van de interieurdecoratie bewaard gebleven en kan je vandaag de dag nog steeds de originele mozaïeken, glas-in-loodramen, meubilair en muurschilderingen bezichtigen. Zelfs de radiatoren in het gebouw zijn gebouwd in Art Nouveaustijl.

 • Het Horta Museum bevindt zich in de Amerikaansestraat in Sint-Gillis (nummers 23 en 25).
 • Het museum is gesloten voor publiek op maandag.
 • Je kan het museum bezoeken van dinsdag tot zondag: van 14u tot 17u30.
 • Meer info op de website

TOUR: Kan je maar niet genoeg krijgen van de art-nouveau stijl? Maak een Art Nouveau Tour van 3 uur door Brussel en leer meer bij over het ontstaan en de ontwikkeling van Art Nouveau als architectuurstijl in Brussel. Let op: met deze tour heb je geen toegang tot het Horta Museum. Een kaartje kan je aankopen aan de kassa.

 1. Paleis voor Schone Kunsten - Bozar

Bozar is een buitenbeentje in België

Tweejaarlijks is dit gebouw het centrale punt van Europalia, maar ook van belangrijke tijdelijke tentoonstellingen. Ook op het vlak van muziek is het wereldberoemd: hier heeft de Koningin Elisabethwedstrijd plaatsgevonden.

Op architecturaal vlak is het een bijzondere bezienswaardigheid omdat het grotendeels ondergronds gebouwd is. De voorkant komt immers uit op het Paleizenplein en daar mocht niet in de hoogte gebouwd worden, omdat dit het zicht vanuit het paleis op de benedenstad zou belemmeren.

Het Paleis voor Schone Kunsten is nog niet zo oud (1928). De architect was Victor Horta. Hij heeft ondanks al de beperkingen die hem werden opgelegd enorm gespeeld met licht en daardoor zeer waardevolle tentoonstellingszalen gecreëerd, samen met een concertzaal. Deze prachtige muziekruimte heeft een perfecte akoestiek en is wondermooi met zijn ovale vorm. Meer info op de website.

VOORDEEL: Wil je graag dit museum bezoeken? Met de Brussel Card heb je toegang tot verschillende musea in Brussel. Je kan zelf kiezen of je gaat voor een Brussel Card van 24u, 48u of 72u.

 1. BELvue Museum

Eind juli 2016 werd het vernieuwde BELvue Museum geopend. Het is gewijd aan de geschiedenis van België en gelegen in de gerenoveerde zalen van het voormalige hotel Bellevue, Paleizenplein te Brussel, naast het Koninklijk Paleis. Het grote verschil met de vorige expo is dat er nu nog weinig aandacht is voor de monarchie, iets waar niet iedereen gelukkig mee was, niet in het minst de koninklijke familie.

De vaste collectie is nu opgedeeld in zeven thema’s waaronder politiek, sociaal, taal, diversiteit, economie... De gangen vormen een link tussen de themazalen. Verwacht echter geen chronologische opstelling en soms moet je al eens nadenken om een link naar de Belgische geschiedenis te vinden. Aan informatie ontbreekt het echter niet. De zalen puilen uit van audiovisueel materiaal en laten iedereen interactief ontdekken.

TICKETS: Het BELvue Museum bezoeken zonder aanschuiven in de wachtrij? Boek je ticket voor BELvue Museum voordelig online.

 1. Koninklijk Paleis van Brussel

Het Koninklijk Paleis van Brussel is niet de residentie van de koning, het is wel de plaats waar hij bezoekers ontvangt. Als hij in het land is dan hangt ook de Belgische driekleur te wapperen. Het Paleis is een samenvoeging van vele gebouwen waarvan het huidige uitzicht dateert van begin 20ste eeuw.

 • Je kan dit paleis bezoeken vanaf een paar dagen na de Nationale Feestdag op 21 juli tot begin september.
 • Meer info op de website.
Interesse in prinsen en prinsessen? Lees ook onze blog met de mooiste kastelen in België.
 1. Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis

Het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis is gewijd aan de geschiedenis van de Belgische krijgsmacht. Het museum is gelegen in het Jubelpark en heeft een uitgebreide collectie van militaire voorwerpen, uniformen, wapens, voertuigen en vliegtuigen uit verschillende periodes van de geschiedenis.

Het museum werd opgericht in 1910 en heeft sindsdien zijn collectie voortdurend uitgebreid. Het museum heeft bijvoorbeeld een grote collectie voertuigen, variërend van tanks tot motorfietsen, en historische vliegtuigen, waaronder een Spitfire en een F-16 Fighting Falcon. Het museum heeft ook verschillende tentoonstellingen over de Eerste en Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog en vredesoperaties.

 • Het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis is geopend van dinsdag tot en met zondag en is gesloten op maandag.
 • Meer info op de website.
 1. Banksy Museum - The World of Banksy

Niet alleen in Parijs kan je het Banksy Museum bezoeken, ook in Brussel is er eentje gevestigd sinds 2021. Je hoeft geen kunstliefhebber te zijn om de werken van de Britse graffitikunstenaar Banksy te appreciëren. Hij maakt controversiële graffitikunst over actuele thema’s die uit het niets verschijnen op openbare plekken.

Aan de hand van prenten, video, installaties en meer krijg je een glimp te zien van de mysterieuze Britse kunstenaar wiens identiteit een mysterie blijft. Je krijgt ook een poster naar keuze mee naar huis.

 • Het museum is te vinden in de Lakensestraat 28 in Brussel.
 • Iedere dag geopend van 10u tot 19u.
 • Maak het jezelf gemakkelijk en bestel je tickets hier online.
 1. Muziekinstrumentenmuseum

In het voormalige warenhuis Old England op de Hofberg 2, een ander prachtig voorbeeld van de art nouveau in Brussel, zit vandaag de dag het Muziekinstrumentenmuseum of MIM gevestigd. Het is een ontwerp van Paul Saintenoy. Behalve het statige pand, kan je in het museum een van de belangrijkste collecties muziekinstrumenten ter wereld zien.

Het herbergt een uitgebreide collectie van meer dan 8.000 muziekinstrumenten, waaronder zeldzame en antieke stukken uit verschillende culturen en tijdperken. De collectie omvat onder meer instrumenten uit Europa, Afrika, Azië en Amerika.

Is het museum niks voor jou maar wil je toch even naar binnen? Dan raden we je aan om naar boven te gaan met de historische lift en dan met de trappen naar beneden. Zo kan je gratis een glimp opvangen van alle verdiepingen. Bovendien krijg je op de bovenste verdieping, waar je ook het restaurant kan vinden, een mooi panorama over de stad. Een ideale afsluiter van je bezoek aan het museum.

Tickets voor Muziekinstrumentenmuseum Brussel: Fast track

 1. Museum van de Stad Brussel - Broodhuis en de collectie

Het Museum van de Stad Brussel, ook wel bekend als het Broodhuis, is gevestigd op de Grote Markt van Brussel. Het museum bevindt zich in een historisch gebouw dat oorspronkelijk werd gebouwd in de 15e eeuw als een overdekte markthal. Vandaag de dag toont het museum de geschiedenis en cultuur van de stad Brussel, van de middeleeuwen tot de moderne tijd. De collectie omvat onder meer schilderijen, beeldhouwwerken, wandtapijten, meubels, zilverwerk en keramiek, evenals historische voorwerpen en documenten die betrekking hebben op de geschiedenis van de stad.

Een van de hoogtepunten van het museum is de prachtige Gildenzaal, die oorspronkelijk diende als vergaderzaal voor de gilden van Brussel. De zaal is rijk versierd met muurschilderingen, houtsnijwerk en glas-in-loodramen en is een belangrijk voorbeeld van de gotische architectuur in België.

 1. Autoworld

Een ander boeiend museum, gevestigd in het Jubelpark, is Autoworld. Dit museum is volledig gewijd aan de geschiedenis van - hoe kan het ook anders - de auto. Het herbergt een uitgebreide collectie van meer dan 250 voertuigen, van klassieke auto's tot moderne sportauto's en luxueuze limousines.

 • De collectie van het museum omvat auto's uit verschillende periodes van de geschiedenis, van de allereerste stoomauto's tot moderne supercars.
 • Bovendien zijn er ook enkele zeldzame en unieke exemplaren te zien, zoals de Rolls-Royce Silver Ghost uit 1913 die eigendom was van koning Leopold III van België.
 • Naast de vaste collectie heeft het museum ook tijdelijke tentoonstellingen over verschillende aspecten van de autogeschiedenis, zoals design, motorsport en technologie.
 • Er worden ook verschillende activiteiten en evenementen georganiseerd, zoals oldtimerrally's en autoshows. Wil jij ook graag zo'n show bijwonen? Raadpleeg dan even de website voor actuele info.

Klik hier om je tickets te reserveren

 1. Riolenmuseum

Wist je dat het rioolnetwerk van Brussel bestaat uit bijna 400 km ondergrondse buizen? Buizen die elke dag duizenden kubieke meter afvalwater verwerken? Het Riolenmuseum neemt je mee langs de meest vieze en duitstere plekjes van het mooie Brussel met als hoofdrol de rivier de Zenne.

Het museum geeft je een beeld over wanneer, waarom en hoe de riolen in Brussel werden aangelegd. Het toont het werk dat zoveel mensen ondergronds verricht hebben. Aan de hand van maquettes, reliëfkaarten, films en bijzondere voorwerpen tonen ze op didactische en speelse wijze de verschillende aspecten van de waterzuivering die de riolen uitvoeren voor de stad. Meer info op de website.

 1. Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel

Het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel vind je letterlijk van alles wat. Verdiep je in de natuur of ontdek hoe de mens evolueerde en hoe het menselijk lichaam werkt in de Galerij van de Mens. Daarnaast vind je in dit museum dé grootste Dinogalerij van Europa. Je gaat miljoenjaren terug in de tijd in de Galerij van de Evolutie (met meer dan 1000 specimens) en je duikt in het tijdperk van de gigantische zee-reptielen. En met zalen gewijd aan insecten als levende vogelspinnen en wandelende takken, mineralen en waanzinnige schelpen, valt er hier altijd wat te ontdekken!

Er zijn ook verschillende parcours voorzien voor kinderen van 2 tem 4 jaar en 6 tem 12 jaar. Eentje om af te vinken als je een passie hebt voor dinosaurussen! Meer info op de website.

 1. Kmskb - Museum Voor Moderne Kunst

Verwar het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten niet met het gelijknamige Paleis voor Schone Kunsten dat een eindje verderop ligt op de Coudenberg. De toegang tot dit museum bevindt zich in de Regentschapstraat en de gebouwen lopen door tot aan het Museumplein.

De collecties zijn gespreid over 5 afdelingen om tot een waardevolle verzameling kunst te komen van de 15de tot de 21ste eeuw. Opmerkelijk is dat de meeste verdiepingen van dit gebouw onder de grond liggen.

 • Het museum is geopend van dinsdag tem vrijdag van 10u tot 17u. In het weekend is het geopend van 11u tot 18u.
 • Je kan parkeren nabij het museum maar we raden je aan om het te bezoeken met het openbaar vervoer.
 • Meer info op de website.
 1. Train World Schaarbeek

Het museum Train World in Schaarbeek is hét museum bij uitstek voor treinfanaten. Het museum ligt in het oude treinstation van Schaarbeek, de ideale plek voor een treinmuseum. Tijdens je bezoek reis je door de geschiedenis van de treinwereld en je komt er meer te weten over de werking van de spoorwegen, de verschillende soorten treinen en alles daaromheen. Train World is daarom de perfecte plek voor een uitstapje voor jong en oud.

TICKETS: Koop je ticket voor Train World online, zo sla je de wachtrijen over en ben je zeker dat je binnen kan. Of koop je voordeelticket Train World + Atomium en bezoek twee topattracties in Brussel.

 1. Africamuseum in Tervuren

Ben jij geboeid door de geschiedenis van Afrika of ben je een Afrikaanse cultuurliefhebber? Dan is dit museum echt een aanrader. Het Africamuseum in Tervuren staat maar liefst wereldwijd bekend als één van de mooiste en meest indrukwekkende Afrikamusea.

 • In 2013 sloot het museum de deuren voor renovatiewerken. Sinds 2018 is het museum weer heropent en kan je je onderdompelen in de diverse natuur en culturele rijkdommen van het continent.
 • Het geeft een mooi beeld weer over het leven zoals het er is en uiteraard ook een blik op de duurzame, bittere relatie tussen Afrika en Europa vanuit de koloniale geschiedenis.
 • Maak er eventueel ook een daguitstap van en combineer een bezoek aan het museum met een picknick in het mooie park van Tervuren!
 • Koop je tickets voor het AfricaMuseum online en bespaar.

TIP: Ga het park van Tervuren verkennen met onze wandeling + breng een bezoek aan het Africamuseum.

 1. Openluchtmuseum Mini-Europa

Aan de rand van Brussel liggen, in en aan het Bruparck verschillende attracties, zoals het Atomium en het Planetarium. Een iets minder bekende, maar zeker niet minder leuke attractie die hier te vinden is, is Mini-Europa: een park en openluchtmuseum over de Europese Unie. Zoals de naam al suggereert, vind je hier verschillende kleine versies van grote Europese bezienswaardigheden. Je hoeft zo geen weken uit te trekken om alle grote monumenten van Europa te zien, want in Mini-Europa bezoek je alle plaatsen al binnen een paar uur.

 • Mini-Europa is in totaal 2,5 ha groot en bevat 350 modellen van historische gebouwen uit 80 Europese steden.
 • De modellen zijn op een schaal van 1:25 gemaakt, wat resulteert in een Eiffeltoren van 13 meter hoog en een Big Ben van 4 meter hoog.
 • Sommige maquettes zijn bovendien mechanisch. De windmolens van de Kinderdijk kunnen bijvoorbeeld echt bewegen en je kan de Vesuvius laten uitbarsten.

Boek je tickets voor Mini-Europa

 1. Design Museum Brussel

Het Design Museum Brussels is gewijd aan de geschiedenis en de ontwikkeling van design, zowel in België als internationaal. Het museum heeft een collectie van meer dan 12.000 objecten, waaronder meubels, keramiek, textiel, grafische ontwerpen en industrieel design. Het museum richt zich op design vanaf de 18e eeuw tot het heden, en toont de evolutie van verschillende ontwerpstijlen en -bewegingen.

Het museum is gevestigd in het voormalige Waucquez warenhuis, een prachtig art nouveau-gebouw dat is ontworpen door de Belgische architect Victor Horta. Het gebouw zelf is ook een belangrijk onderdeel van de collectie van het museum, en toont de relatie tussen design en architectuur. Bestel je tickets voor het Design Museum Brussels online op voorhand.

 1. MOOF Museum

Het MOOF Museum of het Museum Of Original Figurines, ook gekend onder de naam Brussels Comics Figurines Museum, is gewijd aan de meest bekende Belgische stripverhalen en 3D-animaties. Het museum bevat vooral veel beeldjes, ofwel figurines, en daarnaast logischerwijze stripboeken, films en andere stukken. Je vindt het museum aan de ingang van Centraal station via de ingang van de Grasmarkt. Meer info op de website.

 1. Choco-Story Brussels

Komt het water je al in de mond als je aan chocolade denkt? Dan moet je zeker eens het Choco-Story in Brussel bezoeken. Het museum is, zoals je wel kan vermoeden, gewijd aan chocolade en toont de geschiedenis van chocolade, van de oorsprong tot het moderne productieproces. Tijdens je bezoek leer je meer over de verschillende soorten chocolade en kan je live een demonstratieshow van een chocolatier bijwonen die voor je neus heerlijke Belgische pralines maakt. Uiteraard sluit je het bezoek af met een proeverij om je vingers bij af te likken!

TICKETS: Koop nu je ticket voor Choco-Story en treed even in de voetsporen van de befaamde Willy Wonka.

 1. Belgisch Stripcentrum

Het Belgisch Stripcentrum is gevestigd in een prachtig art nouveaugebouw, ontworpen door Victor Horta. Het museum is gewijd aan het Europese stripverhaal, van de prestigieuze begindagen tot de meest hedendaagse ontwikkelingen.

Het heeft een uitgebreide collectie van strips uit België en andere landen, inclusief bekende personages zoals Kuifje, Lucky Luke, Suske en Wiske en vele anderen. Neem een kijkje in de tentoongestelde strips en leer bij over de geschiedenis en technieken van het striptekenen. Het museum organiseert ook regelmatig tentoonstellingen, workshops, lezingen en andere evenementen.

LEESTIP: Ben jij een echte stripfanaat? Volg na je bezoek aan het museum dan zeker onze stripwandeling door Brussel, langs de mooiste stripmuren en bekende bezienswaardigheden van de stad. Een ideale combinatie dus.
 1. Waar overnachten in Brussel?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Brussel? In het centrum van Brussel vind je om de paar meter wel een hotel. Ook is het mogelijk om in één van de buitenwijken van Brussel te verblijven. Met het uitgebreide openbaar vervoer van Brussel bereik je makkelijk in het centrum.

Ontdek hier onze 15 favoriete verblijven in Brussel. Wat dacht je van een een omgebouwd kantoorgebouw met een zwembad op het dak (Jam Hotel)? Of een hotel met vintage look ... bijzondere verblijven allemaal voor je opgelijst.

Enkele van onze favorieten verblijven in Brussel:

 • Vintage Hotel Brussels: Zoals de naam al doet vermoeden, biedt dit hotel vintage kamers nabij het centrum van Brussel en dat voor een goede prijs! Het hotel ligt vlakbij een metrostation. De kamers zijn stuk voor stuk de moeite waard: ze zijn heel ontspannend, uniek en stijlvol ingericht. Meer info en boeken.
 • Ook zeker de moeite waard is Hôtel des Galeries. Naast heel lichte, moderne kamers is het ook nog eens vlakbij het Stadhuis en de Grote Markt van Brussel. Het hotel is dus goed gelegen om de bezienswaardigheden van Brussel te gaan bezichtigen én te shoppen op één dag! Meer info en boeken.
 • In het centrum van Brussel vind je het Boutique Hotel Saint-Géry. De modern ingericht kamers zijn uniek ingericht en een streling voor het oog. Het hotel is ideaal gelegen om het stadscentrum te gaan verkennen. Meer info en boeken.
 1. Extra tip: bezoek gratis musea in Brussel

Er zijn zoveel musea te bezichtigen in Brussel en gelukkig zijn er ook enkele die je gratis kan bezichtigen! Zo kan je de eerste zondag of woensdag van de maand tal van musea in Brussel gratis bezoeken. Bekijk alvast deze overzichtelijke lijst met de gratis musea in Brussel. Ideaal om te combineren met een stadswandeling door Brussel.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens jouw verblijf in Brussel?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Brussel? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Brussel met alle belangrijke bezienswaardigheden in de stad en unieke stadswandelingen. Download je gratis preview reisgids Brussel.

Brussel

Gratis reisgids Brussel downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?