De leukste stripmuren & stripfiguren in Brussel + Comic Walls

Volledige reisgids kopen voor € 8,5

De leukste stripmuren & stripfiguren in Brussel + Comic Walls

23 december 2023 in Brussel6 reacties

Een overzicht van onze favoriete stripmuren en comic walls in Brussel

De Stad Brussel begon in 1993 met het aanbrengen van stripmuren. Ondertussen zijn het er al meer dan 50, en elk jaar komen er bij. Vooral op donkere dagen zorgen deze frisse muurtekeningen voor een vrolijke noot in de hoofdstad.

Wij hebben alvast een overzicht gemaakt van deze stripmuren. Wil jij ook deze stadswandeling doen? Gebruik onze uitgestippelde stripwandeling in Brussel langs de mooiste stripmuren in het centrum.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Brussel

Duur1 - 5 dagen ()
BereikbaarheidMet de trein naar Brussel € 21, je komt aan in het centrum van de stad, boek je treintickets hier online
VerblijvenAan te raden verblijven in Brussel zijn:
PakketreizenWil je ook op stedentrip naar Brussel? Boek je reis bij D-Reizen (va. € 65) of bij Voordeeluitjes (va. € 124)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Guust Flater

Aan de Schildknaapstraat 11 kan je de sympathieke lastpak Guust Flater vinden. Hij zag het levenslicht in 1957 in het tijdsschrift Spirou. Guust Flater is, zoals zijn naam verraadt, een joviale, luie lomperik. Hij werd enorm populair omdat hij werd gezien als een soort uitlaatklep voor de steeds weerkerende maatschappelijke problemen.

 1. Brussels Comic Book Museum

Het gebouw van het Brussels Comic Book Museum werd, net zoals het Centraal Station, ontworpen door Victor Horta. Je vindt er alles terug over de Belgische stripswereld, van een tentoonstelling over hoe strips gemaakt worden, tot werk van de verschillende pioniers. Heb je honger, dan kan je hier ook een hapje eten in het restaurant. Meer info over het museum hier.

TIP: Wie graag nog meer te weten komt over Hergé en Kuifje kan terecht in het Hergé museum in Louvain-la-Neuve. Vanuit Brussel kan je er perfect naartoe met de trein.

 1. Suske & Wiske

Suske & Wiske zijn wereldberoemd in onze contreien, en dat al sinds 1945! Het is nog steeds de best verkopende stripreeks van de Benelux. Geestelijke vader Willy Vandersteen werd door Hergé de Brueghel van het stripverhaal genoemd. De reeks wordt nog steeds verder gezet. Het eerst album waarin deze helden te zien zijn is Het eiland Amoras.

De tekening kan je terugvinden in de Lakensestraat 116. Nog even voor alle duidelijkheid. Suske is de jongen, en Wiske is het meisje met het rode strikje en haar onafscheidelijk pop Schanulleke. Suske is de jongen. Verder kan je ook Tante Sidonia, Lambik en Jerom zien op de stripmuur. Wie meer wil weten over deze striphelden kan een bezoekje brengen in Kalmthout aan het Suske en Wiske museum.

 1. Billy the Cat

Hoe kan deze koddige kat nu geen glimlach op je gezicht toveren? Billy the Cat verscheen in 1981 even in het stripweekblad Robbedoes (Spirou), maar werd was pas echt gelanceerd in 1987. De poes is in feite een omgetoverd jongetje dat graag weer een jongetje zou willen worden. Billy the Cat is ook de ster van een internationale tekenfilmserie. Je kan Billy the Cat terugvinden in de Oppemstraat 24.

 1. Dommel

Aan de Vlaamsesteenweg 119 kom je Dommel tegen. Waarom is Manneke Pis zo verbouwereerd door deze charismatische hond? Het baasje van dikke hond Dommel is een onhandige uitvinder met de naam Semafoor. Dommel is liever bezig met iets anders dan rond zijn baasje te hangen, bijvoorbeeld lekker eten. De strip werd voor het eerst gepubliceerd in 1968. Eind de jaren 80 verscheen er ook een Japanse tekenfilmreeks.

 1. Het Zinneke

Een plassende hond oftewel Het Zinneke is de meest opmerkelijke stop die je kan maken in Brussel. Je kan het vinden in de Kartuizersstraat. Dit werk van Tom Frantzen staat al sinds 1998 “zijn ding te doen” tegen een Brussels paaltje. Het beeld is verwant met Manneken Pis & zelfs Jeanneke Pis. De naam Zinneke is gebaseerd op de rivier de Zenne en de scheldnaam voor Brusselaars (of bastaardhond), Zinneke.

 1. De aartsengel

De Brusselse tekenaar Yslaire is erg veelzijdig. Dit weerspiegelt zich in zijn verschillende verhalen, waarvan Samber de bekendste is. De aartsengel op de muurin de Kartuizersstraat 19 behoort tot een reeks waarin Yslaire op een spraakmakende wijze terugblikt op de revolutionaire, maar niet altijd zo menslievende 20ste eeuw.

 1. Nero en Marc Sleen museum

Nero is één van de grootste Vlaamse striphelden. Oorspronkelijk moest Detective Van Zwam het hoofdpersonage worden van de stripreeks. De lezers vonden Nero echter veel sympathieker en zo kreeg hij de hoofdrol te pakken. Op de muurschildering herken je o.a. Petoetje & Patatje, slimme zoon Adhemar en frituur-uitbater Jan Spier. Het Guiness Book of Records erkent Sleen als de meest productieve striptekenaar ter wereld. Je vindt de stripmuur van Nero aan het Sint-Goriksplein 20.

TIP: Wie nog meer over Marc Sleen wil te weten komen kan ook het Marc Sleen Museum bezoeken, je kan dit vinden in de zandstraat, net tegenover het Brussels Comic Book Museum. Meer info op de website.

 1. Lucky Luke

Lucky Luke, de man van het Wilde Westen, heeft wereldfaam gemaakt. Van tv-series tot animatiefilms, de cowboy met zijn trouwe paard Jolly Jumper is veel meer dan enkel een stripfiguur. Ook de bijpersonages zijn hun eigen leven gaan leiden: van de 4 mislukte bandieten, de Daltons, tot de niet zo snuggere hond van Lucky Luke: Rataplan. Lucky Luke dook voor het eerst op in 1946 in de Robbedoes Almanak.
Deze tekening aan de Washuisstraat 45 is één van de oudste stripmuren van Brussel.

 1. Asterix & Obelix

Een introductie op Asterix & Obelix is niet echt nodig, want wie kent deze dappere Galliërs nu niet? Wel interessant om te vermelden is dat er al meer dan 350 miljoen albums van de strip verkocht zijn, er ook een Asterix-pretpark is (in de buurt van Parijs) en er meerdere succesvolle langspeelfilms verschenen zijn, zowel tekenfilm als live action. Deze boeiende strip boordevol cultuur, geschiedenis, humor en levenslessen zal waarschijnlijk nooit moeten inboeten aan populariteit. In 1959 verscheen Asterix voor het eerst in het tijdschrift Pilote.
De stripmuur kan je vinden aan de Washuisstraat 15.

Bestel je tickets voor je bezoek aan het Asterix park online, zo kan je de wachtrijen overslaan en ben je zeker dat je binnen kan + je kan geld besparen. Boek je ticket voor een bezoek aan Asterix park hier online.

 1. Thorgal

De heldhaftige krijger Thorgal en zijn vrouw Aarcia waken over het Anneessensplein. Enkele waarden en normen van Thorgal zijn oa: rechtvaardigheid, vrijheid, vreedzaamheid. Deze held is het resultaat van de succesvolle samenwerking uit 1977 van de Poolse striptekenaar (Grzegorz Rosinski) uit het Oostblok en de Belgische scenarist (Jean van Hamme) uit de vrije wereld, wat ten tijde van Koude Oorlog praktisch onmogelijk werd geacht.

 1. Froud & Stouf

Froud & Stouf zijn 2 blauwe hondjes die graag filosoferen over het leven. De bedenker van deze speelvogels heet Frédéric Jannin, in samenwerking met Stefan Liberski, een Brussels regisseur & schrijver. Deze hilarische reeks was eerst een televisiereeks, waarna hij in stripvorm verscheen. Je kan Froud & Stouf vinden aan de Maurice Lemonnierlaan 32.

 1. XIII

Je kan XIII want zien als een kruising tussen James Bond en Jason Bourne. Actie, intriges, mysteries en spannende avonturen zijn hier nooit ver weg. Op de fresco aan de Philippe de Champagnestraat 31 herken je o.a. aartsvijand, De Mangoest. De bedenker en ondertussen gekende Jean Van Hamme gaf zijn werk door aan William Vance. Er zijn ondertussen al meer dan 10 miljoen exemplaren van de reeks verkocht.

 1. Yoko Tsuno

Yoko Tsuno is één van de zeldzame, vrouwelijke striphelden die een eigen reeks kreeg in de jaren 70. Met de reeks wilde de auteur komaf maken met het typische beeld van de vrouw. De Japanse heldin moet zeker niet onderdoen voor haar mannelijke ‘collega’s’, met een ingenieursdiploma, meertaligheid en haar expertise in het beoefenen van verschillende martial arts. Ook Yoko Tsuno verscheen voor het eerst in het weekblad Robbedoes. Er verschenen een 25-tal albums.

Je vindt ze op de stripmuur aan Nieuwland 25.

 1. De Kat

De wat houterige kat (Le Chat) is een creatie van Philippe Geluck en dook voor het eerst op in de krant Le Soir in 1983, eerst als cartoon maar later als een soort stoorzender doorheen de krant. Met zijn droge humor & filosofie richtte hij zich tot de lezers. Hij wil hen vooral even doen stilstaan bij “de dingen des levens” door ze in vraag te stellen, en dit meestal op een subtiele manier. Je kan één van de stripmuren vinden op de Zuidlaan 87. Een andere kan je vinden buiten het centrum in Etterbeek aan de Steenweg op Waver 910.

 1. Kuifje

Kuifje is ongetwijfeld de beroemdste Belgische stripheld! Zijn trouwe viervoeter Bobby en de vloekende kapitein Haddock mogen uiteraard ook niet op deze muurschildering aan de Stoofstraat 37 ontbreken. De fresco toont een scène uit De Zaak Zonnebloem. Onze helden zijn op zoek naar de verstrooide Professor Zonnebloem, die ontvoerd werd door schurken.

Jaarlijks worden er nog altijd meer dan 1 miljoen exemplaren verkocht van deze mega-populaire stripreeks en dat 30 jaar na de dood van Hergé. Er bestaan vertalingen in 77 talen, en de knappe animatiefilm geregisseerd door Steven Spielberg draagt wereldwijd bij tot de verdere populariteit van deze stripheld.

In het Waals-Brabantse Louvain-la-Neuve kan je het Hergé museum bezoek waar je je kan verdiepen in het leven van de Belgische striptekenaar en de avonturen van Kuifje.
 1. Bollie en Billie

De stripreeks over het schattige jongetje Bollie en zijn vierpotige metgezel Billie zitten vol optimisme & levensvreugde, wat je ook kan terugvinden in deze muurtekening. Je vindt deze terug aan de Reebokstraat 19.

Auteur: Roba
Jaar schildering: 1992

 1. Odilon Verjus

De sensuele, knappe dame die je ziet aan de Kapucijnenstraat 13 is de befaamde Josephine Baker, bekend voor haar opwindende cabarets tussen WOI & WOII in Parijs. Het hoofdpersonage van de stripreeks heet Odilon Verjus (Govert Suurbier) en is een avontuurlijke missionaris die vaak een historisch personage als tegenspeler kreeg. Je zou hem het best kunnen omschrijven als een nors maar moedig iemand.

 1. La Vache

Johan De Moor was zoon van Bob De Moor, de rechterhand van de bekende striptekenaar Hergé. Johan werkte o.a. mee aan de grappen voor de ketjes Kwik & Flupke. Met zijn eigen, humoristische stijl, vrolijkt hij heel wat mensen op wat je duidelijk kan terugzien op beide muurtekeningen in het Sleep Well Youth Hostel in de Dambordstraat. De koe (La Vache) die je ziet heet Kobe en de grote heer in een maatpak weerspiegelt de typische Brusselse folklore.

TIP: Wil jij ook tussen deze stripmuren slapen? Boek je kamer in heet Sleep Well Youth Hostel hier online.

 1. Blondie en Blinkie

Het komische duo aan de Kapucijnenstraat 15 wordt gerepresenteerd door Blondie, een pientere held en door Blinkie, zijn impulsieve maat. Al in 1939 konden we deze 2 deugnieten terugvinden in het tijdschrift Petits Belges. Tekenaar Gillain introduceerde o.a. Kwabbernoot in de stripreeks van Robbedoes.

TIP: Wil jij ook deze stadswandeling doen? Gebruik onze uitgestippelde stripwandeling in Brussel langs de mooiste stripmuren in het centrum.

 1. Leonardo

Leonardo kan je het best omschrijven als een verstrooide, gekke maar geniale uitvinder. Het is een humoristische karikatuur van de beroemde Leonardo Da Vinci. Je kan de uitvinder vinden op de muur ter hoogte van de Kapucijnenstraat 25.

 1. MOOF Museum

Het MOOF Museum of het Museum Of Original Figurines, ook gekend onder de naam Brussels Comics Figurines Museum, is gewijd aan de meest bekende Belgische stripverhalen en 3D-animaties. Het museum bevat vooral veel beeldjes, ofwel figurines, en daarnaast logischerwijze stripboeken, films en andere stukken. Je vindt het museum aan de ingang van Centraal station via de ingang van de Grasmarkt. Meer info op de website.

 1. Kwik & Flupke

De Stripreeks met de twee ketjes Kwik & Flupke is van de hand van Hergé. Op de tekening aan de Ons-Heerstraat 19 kan je Kwik herkennen met rode coltrui en het zwarte petje, Flupke is het andere figuurtje met de groene vest en het blonde haar. In de korte verhaaltjes halen de hoofdpersonages kwajongensstreken uit, waarna wijkagent 15 hen op de hielen zit. De stripreeks speelt zich af in de Brusselse Marollen van de jaren 30, waar Kwik en Flupke door de smalle straten met hun zeepkist naar beneden racen. De eerste publicaties verschenen in 1930 in Le Petit Vingtième, er zijn 12 albums gepubliceerd. In de jaren 1980 is er ook een tekenfilmserie van gemaakt.

 1. Robbedoes

Robbedoes hoort in het rijtje van bekende Belgische strips, zonder hierbij zijn angstige metgezel Kwabbernoot en de actieve eekhoorn Spip te vergeten. Samen bestrijden zij het kwade in de wereld. Na zijn geboorte in 1938, hebben verschillende grootheden (waaronder Jijé) hun talent verleend om Robbedoes springlevend te houden. Je vindt Robbedoes en zijn vrienden terug aan de Onze-Lieve-Vrouw van Gratiestraat 3.

 1. Passe Moi Ciel

In Passe Moi Ciel staan hoofdpersonages Sint-Pieter en Lucifer in voor de zorg van de hemel. Deze minder bekende stripreeks maakt op een komische manier duidelijk dat er ook in de hemel nog heel wat werk te verrichten valt. Je kan alvast de stripmuur bewonderen aan in de Minimenstraat 96. Wie zin heeft kan hier even met de lift omhoog richting het reuzenrad van Brussel. Maak een rondje en geniet van het uitzicht over Brussel, je kan zelf het Atomium zien blinken.

 1. Bezoek ook het Belgisch Stripcentrum

Kan je maar niet genoeg krijgen van de stripwereld? Breng dan ook zeker een bezoekje aan het Belgisch Stripcentrum, gevestigd in een prachtig art nouveaugebouw, ontworpen door Victor Horta. Het museum is gewijd aan het Europese stripverhaal, van de prestigieuze begindagen tot de meest hedendaagse ontwikkelingen.

Het heeft een uitgebreide collectie van strips uit België en andere landen, inclusief bekende personages zoals Kuifje, Lucky Luke, Suske en Wiske en vele anderen. Neem een kijkje in de tentoongestelde strips en leer bij over de geschiedenis en technieken van het striptekenen. Het museum organiseert ook regelmatig tentoonstellingen, workshops, lezingen en andere evenementen. Meer info.

 1. Filmpje: maak kennis met de stripmuren van Brussel

Benieuwd naar de stripmuren en stripfiguren die Brussel kleuren + de mooiste bezienswaardigheden ontdekken? Zie wat je zoal mag verwachten in het filmpje hieronder, om alles zelf te beleven zal je natuurlijk zelf naar Brussel moeten afreizen.

 1. Waar overnachten in Brussel?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Brussel? In het centrum van Brussel vind je om de paar meter wel een hotel. Ook is het mogelijk om in één van de buitenwijken van Brussel te verblijven. Met het uitgebreide openbaar vervoer van Brussel bereik je makkelijk in het centrum.

Ontdek hier onze 15 favoriete verblijven in Brussel. Wat dacht je van een een omgebouwd kantoorgebouw met een zwembad op het dak (Jam Hotel)? Of een hotel met vintage look ... bijzondere verblijven allemaal voor je opgelijst.

Enkele van onze favorieten verblijven in Brussel:

 • Vintage Hotel Brussels: Zoals de naam al doet vermoeden, biedt dit hotel vintage kamers nabij het centrum van Brussel en dat voor een goede prijs! Het hotel ligt vlakbij een metrostation. De kamers zijn stuk voor stuk de moeite waard: ze zijn heel ontspannend, uniek en stijlvol ingericht. Meer info en boeken.
 • Ook zeker de moeite waard is Hôtel des Galeries. Naast heel lichte, moderne kamers is het ook nog eens vlakbij het Stadhuis en de Grote Markt van Brussel. Het hotel is dus goed gelegen om de bezienswaardigheden van Brussel te gaan bezichtigen én te shoppen op één dag! Meer info en boeken.
 • In het centrum van Brussel vind je het Boutique Hotel Saint-Géry. De modern ingericht kamers zijn uniek ingericht en een streling voor het oog. Het hotel is ideaal gelegen om het stadscentrum te gaan verkennen. Meer info en boeken.
 1. Wil jij ook niets missen tijdens jouw verblijf in Brussel?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Brussel? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Brussel met alle belangrijke bezienswaardigheden in de stad en unieke stadswandelingen. Download je gratis preview reisgids Brussel.

Brussel

Gratis reisgids Brussel downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 8 mei 2023 - Luc Castelein

Interessante informatie

- 24 april 2023 - Luc Castelein

Zeer interessante info

- 25 december 2022 - Fanny Bossuyt

Zeer tof! Onze leerlingen vonden het leuk om op die manier Brussel te verkennen. Deze vakantie proberen we ook de andere wandelingen uit de gids uit. Tof gedaan.

- 23 september 2021 - Etienne Vieren

Heel interessant en absoluut aan te raden !

- 13 augustus 2021 - Sylvia Strijbos

Brussel onze hoofdstad! Zoveel bezienswaardigheden ! Deze gids helpt me erbij !

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?