Bezienswaardigheden Schaarbeek bezoeken? Wat te zien en doen + de leukste tips

Volledige reisgids kopen voor € 8,5

Bezienswaardigheden Schaarbeek bezoeken? Wat te zien en doen + de leukste tips

1 april 2024 in Brussel0 reacties

Schaarbeek bezoeken? Wat te zien en doen, de leukste tips en bezienswaardigheden

De gemeente Schaarbeek in het noordoosten van Brussel en telt zo’n 133.000 inwoners, het hoogste aantal in het gewest na Brussel-stad. Schaarbeek heeft een eigen station, waar het fantastische museum Train World naast ligt. Een andere bekende trekpleister is het Josaphatpark, de groene long van de gemeente.

Wat je misschien nog niet wist is dat er een hoop culturele hotspots en musea te vinden zijn. Tevens zijn er ook prachtige architecturale parels te bewonderen. We brengen je er langs hippe spots, fijne horeca plekjes en niche winkels die zeker een bezoek verdienen.

Bier speelt hier ook een grote rol: er is een biermuseum, een bierbar en van Schaarbeekse krieken - die alsmaar zeldzamer worden - wordt heerlijk kriek bier gebrouwen. Tot slot ontdek je waarom Schaarbeek de ezelstad wordt genoemd. En dat vinden ze hier zeker geen belediging!

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Brussel

Duur1 - 5 dagen ()
BereikbaarheidMet de trein naar Brussel € 21, je komt aan in het centrum van de stad, boek je treintickets hier online
VerblijvenAan te raden verblijven in Brussel zijn:
PakketreizenWil je ook op stedentrip naar Brussel? Boek je reis bij D-Reizen (va. € 65) of bij Voordeeluitjes (va. € 124)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Kaartje bezienswaardigheden Schaarbeek

 1. Train World Schaarbeek

Het museum Train World in Schaarbeek is hét museum bij uitstek voor treinfanaten. Het museum ligt in het oude treinstation van Schaarbeek, de ideale plek voor een treinmuseum. Tijdens je bezoek reis je door de geschiedenis van de treinwereld en je komt er meer te weten over de werking van de spoorwegen, de verschillende soorten treinen en alles daaromheen. Train World is daarom de perfecte plek voor een uitstapje voor jong en oud.

TICKETS: Koop je ticket voor Train World online, zo sla je de wachtrijen over en ben je zeker dat je binnen kan. Of koop je voordeelticket Train World + Atomium en bezoek twee topattracties in Brussel.

 1. Cache-Pot: koffie- en planten bar

Start je bezoek aan Schaarbeek bij Cache-Pot: koffie- en planten bar. In dit kleine, gezellige zaakje met een heerlijke kop koffie, een stukje cake of gezonde lunch. Maar Cache-pot is meer dan een eetzaak, je kan er ook planten en andere botanische spullen kopen. Snuister tussen de leuke hebbedingen die je interieur tot een urban jungle omtoveren.

De eigenaar kocht de zaak tijdens de corona crisis en wil dat het plek is waar alle buurtbewoners zich thuis voelen. Lokale verankering is belangrijk hier en er wordt zoveel als mogelijk samengewerkt met lokale leveranciers. De soep, salades en cakes worden hier huisgemaakt. Meer info op de website

 1. Koninklijke Sint-Mariakerk van Schaarbeek

De Koninklijke Sint-Mariakerk van Schaarbeek valt op door de Byzantijns-Romaanse stijl met een centraal achthoekig grondplan omringd door straalkapellen. Het is een imposant bouwwerk dat in het verlengde van de Koningsstraat en dus ook het Koninklijk Paleis ligt. Het vormt de toegangspoort tot Schaarbeek. De bouw van de kerk begon in 1845 en de inwijding vond plaats op 15 augustus 1853.

Hier vond de begrafenis plaats van de Italiaanse componist Giacomo Puccini (beluister hier Puccini) die op 29 november 1924 in Brussel overleed. De kerk is enkel toegankelijk tijdens het weekend

 1. Maison des Arts / Huis der Kunsten

Maison des Arts / Huis der Kunsten is een centrum voor hedendaagse kunst en herbergt o.a. de Dienst Franstalige Cultuur van Schaarbeek. In dit prachtige herenhuis uit het begin van de 19e eeuw vinden geregeld gratis expo’s rond beeldende kunst en culturele evenementen plaats.

Het Huis der Kunsten is goed verscholen, je moet een deur en een gangetje door voor je op de binnenplaats komt waar het gebouw staat. Achter het huis ligt nog een tuin met vijver, waar je heerlijk tot rust komt.

Een beetje geschiedenis: in 1825 kocht het koppel Eenens-Terlinden, rijke lakenhandelaars , deze tuinbouwgronden en lieten in het midden een herenhuis in neo klassieke stijl bouwen. Er werden ook bijgebouwen gezet. Rechts van het Huis der Kunsten vind je de oude zadelmakerij, waar vandaag een gezellig eethuisje in zit: L’Estaminet. In een warm decor dat je transporteert naar vroegere, simpele tijden geniet je van smakelijke, eenvoudige gerechten. Meer info op de website

 1. Museum voor Spontane Kunst

In Schaarbeek is er ook plaats voor niet-professionele kunst. In het Museum voor Spontane Kunst ontdek je niet-conventionele, volkse en vrije kunstvormen. Meer dan 200 werken worden wisselend tentoongesteld. Museumpas geldt hier. Open: dinsdag tot zaterdag. Meer info op de website

 1. Maison Autrique

Maison Autrique wordt gezien als het eerste belangrijke gebouw dat door de Belgische architect Victor Horta werd ontworpen. Het huis stamt uit 1893 en dateert uit de periode van de geboorte van de Art Nouveau. Het interieur werd vormgegeven door Schuiten en Peeters, twee interieurarchitecten met verbeelding en een liefde voor Brusselse huizen. Je kan het huis volledig bezoeken, van de kelder tot de zolderverdieping, alsook de tuin.

Vergeet niet een stapje naar achter te zetten op de straat en de gevel te bewonderen. Er vinden ook geregeld exposities plaats. Meer info op de website

 1. Gemeentehuis van Schaarbeek

We dalen af tot het Colignonplein, waar heel wat toffe horeca zaakjes zitten. Naast enkele prachtige gevels van oude herenhuizen valt er nog een gebouw te bewonderen: het gemeentehuis van Schaarbeek. Het gemeentehuis werd gebouwd in Italiaans-Vlaamse neorenaissancestijl en heeft een 65 meter hoge toren die van ver zichtbaar is.

Het bouwwerk werd ontworpen door architect Jules Van Ysendyck. De eerste steen werd gelegd op 15 maart 1885, en tijdens de nationale feestdag in 1887 werd het gebouw ingehuldigd door koning Leopold II. Het loont zeker de moeite om het gebouw eens helemaal rond te lopen en de details van de gevel te bekijken.

REISGIDS: Nog meer ontdekken van Brussel? Download hier onze gratis reisgids Brussel.

 1. Lunch en gezonde producten bij Café Colignon

Café Colignon creëerden Anna & Franck een warme en vriendelijke plek, tegenover het stadhuis van Schaarbeek. Ze focussen zich op verse en gezonde producten. De lichtrijke ruimte en inrichting zijn ideaal om er rust te zoeken in de drukke stad. Zowel voor lunch, als brunch in het weekend. Er is keuze uit een vegetarisch gerecht, een vleesgerecht en een gemengde salade (in de zomer) of een stoofpot (in de winter). Als dessert kan je genieten van hun heerlijke zelfgebakken taarten, recht uit de oven. Persoonlijke aanraders: de chocoladetaart en de kastanjetaart. Meer info op de website

 1. De mooiste straat van Schaarbeek

De Louis Bertrandlaan, dit moet zowat de mooiste straat van Schaarbeek zijn. Hou je ogen goed open voor mooie details in de gevels. Op de Louis Bertrandlaan valt er ook heel wat te beleven dankzij enkele leuke bars, restaurants, een mooie boekenwinkel en het Schaarbeeks Biermuseum.

 1. Bierwinkel/bierbar Le Barboteur

Bierwinkel/bierbar Le Barboteur is een geschenk voor wie eens een nieuw biertje wil uitproberen. Er zijn 20 wisselende bieren op tap en daarnaast staan er frigo’s vol bijzondere flessen en kleurrijke blikjes. Je vindt er vooral Belgische en Europese craft beers en bieren van kleine, onafhankelijke, lokale microbrouwerijen. Het is een echte hotspot in de buurt waar ook vaak concerten en evenementen worden georganiseerd. Er zijn ook wijnen en frisdranken te verkrijgen hier. Meer info op de website

 1. Schaarbeeks Biermuseum

Het Schaarbeeks Biermuseum is een klein museum dat werd ondergebracht in een atelier van een oude school. Hier wordt het verhaal vertelt van een van de bekendste Brusselse producten: bier - en in het bijzonder bier gemaakt met Schaarbeekse krieken! Dit is geen Belgian Beer World zoals in de Beurs van Brussel maar een informatieve en nostalgische trip.

Er staan antieke toestellen waarmee vroeger bier werd gebrouwen tentoongesteld, naast vintage café borden en publiciteitsmateriaal van nog bestaande of ondertussen verdwenen brouwerijen. Afsluiten doe je hier met een degustatie van het lokale “Schaerbeekoise” bier. Schol! Meer info op de website

 1. Boekhandel en galerij Grafik

Stap binnen in een winkel die kleur en vrolijke figuurtjes op je loslaat. Grafik is naast een boekhandel ook een galerij waar lokale en (inter)nationale kunstenaars hun kunst tentoonstellen. Daarnaast is het een plek waar je aan grafische workshops kan deelnemen, boekvoorstellingen van illustratoren plaatsvinden en waar je gewoon een kop koffie kan drinken.

De collectie bestaat uit graphic novels in verschillende talen, unieke papierwaren, posters en leuke postkaartjes. Ontdek hier het werk van gepassioneerde artiesten en wie weet word jij ook fan van grafische kunst. Meer info op de website

 1. De Brusilia woontoren

De Brusilia woontoren is het hoogste gebouw in Schaarbeek en ook tevens de vierde grootste woontoren in België. De bouw ervan begon in 1970 en werd vier jaar later afgerond. In het oorspronkelijke plan waren drie zulke torens opgenomen, die samen één complex zouden vormen. Het is dus bij één toren gebleven.

 1. De groene long: Het Josaphatpark

Het Josaphatpark is een landschapspark dat in 1904 werd ontworpen door architect Edmond Galoppin. De oppervlakte telt maar liefst 20 hectare. De Bijbelse naam werd gegeven door een pelgrim die in de 16e eeuw terugkeert uit het Heilige Land en die gelijkenissen ziet tussen de plek en het Dal van Josaphat in de buurt van Jeruzalem.

Rond 1900 bestond het park uit privé-eigendommen. Koning Leopold II wilde deze mooie plek (gedeeltelijk) opkopen om er een publiek park voor de stadsbewoners van te maken. Na onteigening en inrichting is het vandaag een prachtig park met standbeelden, gemeentelijke serres, een boogschuttersveld, een Engelse landschapstuin, vijvers, een zomerbar, een eetcafé met terras en een mini-kinderboerderij.

TIP: Ga op verkenning in Schaarbeek met onze stadswandeling en zie de mooiste plekjes van dit deel van Brussel.

 1. De oude melkerij: La Laiterie

Ongeveer halverwege het park passeren we La Laiterie, de oude melkerij. Wat meteen opvalt is het grote buitenterras, ideaal om bij mooi weer te zitten. Hier kan er brunchen, lunchen of even stoppen om energie bij te tanken met een lekker stuk cake. Ook binnen is het gezellig. Hier vinden geregeld jazz concerten plaats. Je kan La Laiterie ook afhuren voor privé evenementen. Meer info op de website

 1. Het Ezeldorp Schaarbeek

Volg de pijlen naar het Ezelpark. In de 12e eeuw werden ezels gebruikt om bloem, fruit en groenten te transporteren door Schaarbeek. In 1786 waren er maar liefst drie keer zoveel ezels als mensen in dit stuk van Brussel te vinden. Daarom werd Schaarbeek vroeger het 'Ezelsdorp' genoemd. Dit werd niet gezegd om te spotten, de inwoners waren en zijn nog steeds heel trots op die naam.

Er leven 3 ezels in het Josaphatpark in het Chalet des ânes (zie ligging hier). Samen met de gemeentewerkers halen zij de vuilnisbakken op in het park en vervoeren de dode bladeren in de herfst. Naast ezels kan je ook eenden, ganzen, zwanen, kalkoenen, schapen, dwerggeitjes en parelhoenders spotten in en rond de mini-kinderboerderij.

 1. Vintage design shop Antidote

We houden halt bij een prachtig etalageraam van vintage design shop Antidote. Fans van vintage design en fashion stappen hier binnen en zijn wel even zoet met alle mooie spullen te bekijken. Alles is hier kleurrijk en vrolijk, net zoals de verkoopster achter de kassa. Meer info op de website

 1. Restaurant Le Zinneke

Wie honger heeft dient zeker halt te houden bij Le Zinneke. Het restaurant staat bekend om de 69 wijzen waarop ze mosselen klaarmaken. Loopt het water je al in de mond? Smakelijk! Meer info op de website

 1. Joran Cidrotheque

Afsluiten doen we met een lekker drankje bij Joran Cidrotheque. Wist je dat cider zeer populair aan het worden is, zowel in Brussel als België? De Belgische ciderproducenten poppen als paddenstoelen uit de grond. Joran heeft zelfs een bar opgestart volledig gewijd aan de appeldrank.

Joran Cidrotheque biedt maar liefst 150 smaken en merken aan. Je kan er cider bestellen van de tap en flesjes kopen om mee naar huis te nemen. Je kan er ook iets kleins eten. Het is de ideale plek om de route te eindigen en de dorst te lessen. Meer info op de website

 1. Waar overnachten in Brussel?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Brussel? In het centrum van Brussel vind je om de paar meter wel een hotel. Ook is het mogelijk om in één van de buitenwijken van Brussel te verblijven. Met het uitgebreide openbaar vervoer van Brussel bereik je makkelijk in het centrum.

Ontdek hier onze 15 favoriete verblijven in Brussel. Wat dacht je van een een omgebouwd kantoorgebouw met een zwembad op het dak (Jam Hotel)? Of een hotel met vintage look ... bijzondere verblijven allemaal voor je opgelijst.

Enkele van onze favorieten verblijven in Brussel:

 • Vintage Hotel Brussels: Zoals de naam al doet vermoeden, biedt dit hotel vintage kamers nabij het centrum van Brussel en dat voor een goede prijs! Het hotel ligt vlakbij een metrostation. De kamers zijn stuk voor stuk de moeite waard: ze zijn heel ontspannend, uniek en stijlvol ingericht. Meer info en boeken.
 • Ook zeker de moeite waard is Hôtel des Galeries. Naast heel lichte, moderne kamers is het ook nog eens vlakbij het Stadhuis en de Grote Markt van Brussel. Het hotel is dus goed gelegen om de bezienswaardigheden van Brussel te gaan bezichtigen én te shoppen op één dag! Meer info en boeken.
 • In het centrum van Brussel vind je het Boutique Hotel Saint-Géry. De modern ingericht kamers zijn uniek ingericht en een streling voor het oog. Het hotel is ideaal gelegen om het stadscentrum te gaan verkennen. Meer info en boeken.
 1. Wil jij ook niets missen tijdens jouw verblijf in Brussel?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Brussel? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Brussel met alle belangrijke bezienswaardigheden in de stad en unieke stadswandelingen. Download je gratis preview reisgids Brussel.

Brussel

Gratis reisgids Brussel downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?