Reisplanning 10 dagen Napels & Sorrento + Amalfikust en Capri met kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

Reisplanning 10 dagen Napels & Sorrento + Amalfikust en Capri met kaartje

Dag per dag uitgestippelde planning voor je rondreis Napels, Sorrento en de Amalfikust

De regio Campanië in het zuiden van Italië is dé plek voor een fantastische vakantie. Prachtige bergen, betoverende stranden, kristalhelder water, schilderachtige natuur en rijke geschiedenis maken deze regio onvergetelijk. En niet te vergeten: het verrukkelijke eten!

Met zoveel te bieden, kan het plannen van een route een uitdaging zijn. Je wilt alles zien, maar is het soms lastig om te bepalen wat het meest praktisch iets. Om je op weg te helpen, delen we graag een uitgestippelde reisplanning die een perfecte start vormt voor jouw reis naar Napels en omgeving.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Napels en Sorrento

Duur10 dagen ()
Vliegtickets2,5 uur vliegen op Napels (Capodichino) - richtprijs € 99. Vergelijk bij TuiFly en Cheaptickets
Shuttle transferVan de luchthaven naar het centrum van Napels, boek je luchthaven transfer hier
VerblijvenAan te raden verblijven in Napels zijn:
HuurautoWil je ook de Amalfikust verkennen, boek je huurauto bij Sunnycars of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
PakketreizenOp een Vespa langs de Amalfi (va. € 630)? Of rondreizen bij Euroreizen (va. € 599), Eliza was Here (va. € 800) of bij TUI (va. € 608)
Napels City PassMet deze Pass bespaar je geld als je de top bezienswaardigheden van Napels wil bezoeken
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Reisplanning Napels & Sorrento

  • Onze reisplanning beslaat 10 dagen, inclusief dag van aankomst en vertrek, met twee tussenstops om de belangrijkste hoogtepunten van Napels en iconische locaties in de omgeving te verkennen.
  • Je zult de authentieke sfeer van verschillende plaatsen ervaren en de diversiteit van het gebied leren kennen.
  • Deze planning is een solide basis voor een stedentrip naar Napels en kan naar eigen wens worden aangepast in duur. Zowel met de auto als met het openbaar vervoer is deze route goed te doen.
  • We laten je zien hoe je de dagen kunt invullen en delen enkele waardevolle suggesties om ervoor te zorgen dat je jouw tijd vooral besteedt aan genieten.

Praktische info

  • Duur: 10 dagen
  • Verblijfplaatsen: Napels (4 nachten), Sorrento (5 nachten)
  • In Napels heb je geen auto nodig. De rest van de route en uitstappen zijn zeer goed met het openbaar vervoer te doen.
  • Wanneer je toch liever een auto huurt, regel dat dan via Sunnycars of EasyTerra (meestal de goedkoopste).

Kaartje met de highlights van de reisplanning

Aankomst in Napels

Vanuit Nederland en België ben je met het vliegtuig (bekijk hier prijzen voor vliegtickets) binnen enkele uurtjes in Napels, waar je landt op de luchthaven Aeroporto di Napoli-Capodichino. Om het hart van de stad te bereiken, is de Alibus een handige keuze (kijk hier hoe van de lucthaven naar het centrum Napels). De bus stopt bij het centraal station en in de haven. Toch zijn er ook andere mogelijkheden beschikbaar. Alle vervoersopties worden in dit artikel overzichtelijk uiteengezet.

De eerste 3 nachten verblijf je in Napels. Je wilt er dan natuurlijk zeker van zijn dat je een goede en prettige accommodatie hebt. Een overzicht van de fijnste hotels en b&b’s in Napels vind je in dit artikel.

Dag 1 - Programma

Napels kent een zeer rijke en lange geschiedenis, wat duidelijk te zien is aan de bezienswaardigheden en historische gebouwen die de stad kenmerken. Voor elke cultuurliefhebber die geniet van musea, kerken en historische architectuur is Napels een waar paradijs. Maar niet alleen op cultureel gebied is het een trekpleister, ook culinair gezien is het een stad waar je je vingers letterlijk bij aflikt!

Ochtendtour op de fiets

Wanneer je al vroeg in de ochtend in Napels arriveert en de kans hebt om direct de stad in te duiken, stap dan op de fiets. Een fietstour met gids is ideaal om je trip in Napels mee af te trappen! Tijdens een begeleide fietstour krijg je in een paar uur een goed overzicht van de stad en je kunt direct de voornaamste hoogtepunten meepikken

Aan de hand van de tips die je van de ervaren gids meekrijgt, kun je de rest van de dag een mooie invulling geven en je nog meer in Napolitaanse sferen onderdompelen.

Een pizza mag tijdens een bezoek aan Napels natuurlijk niet ontbreken. In deze bruisende stad zijn dan ook 's werelds meest geprezen pizzeria’s gevestigd waar ze de kunst van het pizzabakken tot in perfectie beheersen. Favoriet is L’Antica Pizzeria Da Michele, de plek waar ook Julia Roberts aanschoof voor een authentieke Napolitaane pizza.

Ligt de pizzeria niet op je route of is het te druk, bekijk dan in dit artikel andere pizzeria’s waar je van een goddelijke pizza kunt smullen.

EETTIP: Proef authentieke Napolitaanse pizza bij L’Antica Pizzeria da Michele (zie ligging hier)

Dag 2 - Napels

In Napels raak je moeilijk uitgekeken en kun je deze dag moeiteloos invullen met boeiende activiteiten.

Hieronder een paar suggesties:

LUNCHTIP: Schuif voor een traditionele Napolitaanse maaltijd aan bij Trattoria Enoteca Campagnola en laat je verwennen met de heerlijkste gerechten (zie ligging hier).

APERITIEF-TIP: Na een lange dag de stad verkennen, is een verfrissend drankje vast meer dan welkom. De fijne ambiance van Barrio Botanico is perfect voor een ontspan-momentje. Ze hebben twee vestigingen waar je heerlijk kunt neerstrijken voor een pauze. De eerste bevindt zich op een korte afstand van het Piazza Municipio, gelegen op de binnenplaats van het historische Palazzo Fondi (zie ligging hier)

De tweede vestiging ligt in de hoger gelegen wijk Vomero en biedt een oase van rust waar je even kunt ontsnappen aan de drukte van de stad (zie ligging hier).

AVONDINVULLING: Wat is leuker om de dag in Napolitaanse sferen af te sluiten. Duik de keuken in en steek de handen uit de mouwen om zelf pasta te maken. Vergezeld met een drankje leer je van een Italiaanse chef-kok met lokale ingrediënten authentieke gerechten te bereiden.

Hieronder onze aanbevelingen met leuke pizza en pasta cursussen

Dag 3 - Pompeii en de Vesuvius

Een tripje naar Pompeii en die majestueuze Vesuvius mag je niet overslaan als je in Napels bent. Maak een dagtocht naar Pompeii om de oude ruïnes te verkennen die door de uitbarsting van de Vesuvius werden bewaard en maak een wandeling naar de top van de Vesuvius voor een spectaculair uitzicht over de Golf van Napels.

Pompeii is vanuit de stad gemakkelijk te bereiken, of je nu met de auto gaat of het openbaar vervoer neemt.
We hebben alle essentiële info voor je op een rijtje gezet zodat je niet voor verrassingen komt te staan wanneer je deze plekken bezoekt. Lees ons artikel

Combineer je bezoek aan Pompeii met een wijnproeverij. Aan de voet van de Vesuvius bevinden zich verschillende wijnhuizen waar je deelneemt aan een interessante en smakelijke wijntour. Hieronder vind je onze favoriete wijnboerderijen in de buurt van Pompeii.

Transfer naar Sorrento

Op dag 4 is het tijd om van locatie te veranderen. Op deze dag reis je vanuit Napels naar de charmant stad Sorrento. Sorrento ligt op het penisola sorrentina, het Sorrentijns schiereiland en is een leuke en levendige badplaats waar het fijn verblijven is.

Overnachten in Sorrento

Sorrento is een populaire badstad, dus aan hotels en andere verblijf accommodatie is er geen gebrek. Wij geven graag een paar tips mee van accommodaties waar je van een fijne overnachting in deze prachtige badplaats kunt genieten.

Hotel Central

Vanaf het dakterras van Hotel Central heb je een fraai panorama op de Vesuvius en de baai van Napels. Vanaf mei tot september is het buitenzwembad toegankelijk. Verder zijn er nog tal van beauty en wellnessfaciliteiten voorzien. Het hotel ligt op 500 meter van het station en heeft een gratis shuttleservice heen en terug. Boek hier je verblijf in Hotel Central.

Coltur Suites

Coltur Suites ligt op letterlijk een minuut lopen van het strand en bied je een mooi zicht op de Marina Grande. Je komt er in een ruim appartement met alle moderne voorzieningen. Ook een zwembad hoef je niet te missen, je hebt toegang tot het zwembad van een nabijgelegen zusterhotel. Een leuk alternatief als je rustig wil verblijven, maar niet te ver van het centrum. Boek hier je verblijf in Coltur Suites.

Dag 4 - Programma

Sorrento is een pareltje en heeft een hoop moois te bieden. Een levendig historisch centrum bomvol kleurrijke winkeltjes waar je altijd wel een geweldig aandenken voor jezelf of een vriend kunt vinden maar ook tal van interessante bezienswaardigheden die wachten om ontdekt te worden.

  • Een relaxte wandeling door de straten van Sorrento is echt een must om de betoverende sfeer van deze kustplaats volledig te absorberen.
  • Wandel over het Piazza Tasso, dwaal door de smalle steegjes van het centrum
  • Bewonder de schilderachtige Chiesa di San Francesco met zijn prachtige kloostertuin
  • Wandel door het stadspark Villa Comunale en geniet van het panorama en breng een bezoek aan een citroenboomgaard.

Alles wat je moet weten om het beste uit Sorrento te halen, hebben we hier in dit artikel voor je op een rijtje gezet.

EETTIP: Strijk neer bij Trattoria Da Emilia in de schilderachtige vissershaven Marina Grande. Je krijgt hier lokale gerechten geserveerd die op traditionele wijze worden bereid (zie ligging hier).

Dag 5 - Sorrento, maak een wandeling

Stadswandeling in Sorrento

Deze dag kun je gebruiken om meer van Sorrento te ontdekken. Je kunt op stap met een lokale gids die de geheimen van de stad met je deelt of ga op pad met een uitgestippelde wandelroute die je naar plekken brengt waar de meeste mensen aan voorbij gaan of misschien kies je liever voor een lui dagje aan zee.

Natuurwandeling rond Sorrento

Voor natuurliefhebbers die op ontdekking willen gaan, biedt het Sorrentijnse schiereiland een overvloed aan mogelijkheden. Het landschap is een prachtige mix van weelderige groene heuvels die harmonieus samenkomen met indrukwekkende kliffen, schattige dorpjes en adembenemende uitzichten. Te midden van olijfgaarden, citroenboomgaarden en geurige mirtestruiken liggen talloze wandelpaden verscholen, klaar om je kennis te laten maken met de schoonheid van het Sorrentijnse schiereiland.

Als je volledig wilt opgaan in de betoverende schoonheid van Sorrento en haar omgeving, is het tijd om de natuur in te gaan. Wij hebben in dit artikel enkele van de mooiste wandelroutes rondom Sorrento inkaart gebracht. Deze routes bieden zonder twijfel voldoende inspiratie om deze vakantiedag mee in te vullen!

EETTIP: Geniet van een verrukkelijke maaltijd bij L'Antica Trattoria, een charmant klein restaurant gelegen in het hart van Sorrento. Op de binnenplaats, omringd door kleurrijke bloemen en planten, kun je proeven van een scala aan visgerechten, heerlijke hapjes of een smakelijke pasta (zie ligging hier).

Dag 6 - Amalfikust

Sorrento vormt een perfecte uitvalsbasis om een van de bekendste pareltjes van de regio te ontdekken: de Amalfikust. Wil je meerdere plaatsen aan de kust bezoeken dan is het af te raden om met de auto te gaan, zeker in het hoogseizoen. Je bent langer onderweg dan dat je in een plaats doorbrengt en daarnaast is het vinden van een parkeerplek bijna een onmogelijk opgave.

Met het openbaar vervoer de Amalfikust verkennen

  • Het openbaar vervoer is prima geregeld. Voor het treinstation in Sorrento (zie ligging hier) vertrekken er dagelijks bussen van de maatschappij Sita richting Amalfi (zie het schema met tijden) Een buskaartje koop je vooraf bij de kiosk op het station.

LET OP: aangezien het gebruik van een eigen auto vaak wordt ontmoedigd, kan het vrij druk zijn in de bus. Bij de bushalte voor het station vormt zich vaak een lange rij van mensen die richting de Amalfikust willen reizen. Dit hoeft niet noodzakelijk problematisch te zijn, maar het is essentieel om hiervan op de hoogte te zijn en je erop voor te bereiden. Hetzelfde geldt wanneer je vanuit een van de kustplaatsen terug naar Sorrento wilt reizen met de bus.

REISGIDS: Wil je graag je bezoek aan Procida combineren met een bezoek aan Napels en de Amalfikust? Download dan zeker je reisgids Napels en de Amalfikust.

Met de veerboot de Amalfikust verkennen

  • Een goed alternatief is om met de veerboot de kustplaatsen te verkennen. Vanuit de haven Marina Piccola (zie ligging hier) vertrekken er tussen april en oktober dagelijks boten van onder andere rederij Alilauro en rederij NLG richting de Amalfikust. Eenmaal aan de Amalfikust kun je daar tussen de verschillende plaatsen ook gebruik maken van de diensten van rederij Travelmar die tussen de verschillende dorpen vaart.

Ga mee met een georganiseerde daguitstap langs de Amalfikust

Nog relaxter is om een georganiseerde dagtocht te boeken waarbij het je aan niets ontbreekt. Boek bijvoorbeeld een boottocht waarbij stops worden gemaakt in de meest iconische plaatsen aan de kust en je een duik kunt nemen in het kraakheldere water.

Luxe mini-van tour langs de Amalfikust

Wanneer je liever over land reist, stap dan in een luxe mini-van om de schatten van de Amalfikust te ontdekken. Het is de perfecte keuze omdat je je geen zorgen hoeft te maken over autorijden, het vinden van een parkeerplek of torenhoge parkeertarieven.

Een combinatie boot en bus is ook mogelijk

  • Je vertrekt met een bus vanuit Sorrento richting de Amalfikust. Na een begeleide tour door Positano stap je op de boot naar Amalfi om daar met een gids op pad te gaan.
  • Vervolgens reis je per bus verder naar het betoverende Ravello waar je op eigen gelegenheid rond kunt wandleen voordat je terugkeert naar Sorrento.
  • Boek deze combi tour boot en bus hier online

Dag 7 - Capri

Vanuit de haven van Sorrento is het slechts 25 minuten varen naar het beeldschone eiland Capri. Stap vroeg in de ochtend op de boot zodat je een lange dag op het jetset-eiland door kunt brengen.

Op Capri hoef je je absoluut niet te vervelen. Het eiland heeft verrassend veel bijzondere bezienswaardigheden en biedt daarnaast een flink aantal mooie wandelroutes waar je de grootste drukte even achter je kunt laten.
Wie liever met een tour meegaat vanuit Sorrento naar Capri en de Blauwe Grot kan deze tour online boeken.

Dag 8 - Castellammare di Stabia

Vanuit Sorrento zit je binnen een half uur in Castellammare di Stabia. Deze plaatsnaam klinkt je wellicht niet heel bekend in de oren maar de stad is zeer geschikt voor een daguitstap. Vooral voor liefhebber van geschiedenis zijn er in Castellammare bijzondere pareltjes te ontdekken.

  • Door de gunstige ligging aan zee en de vruchtbare vulkanische grond was Castellammare in het verleden een belangrijke stad. Door de Romeinen werd de stad echter verwoest en gereduceerd tot vakantieoord. Dit resulteerde in imposante villa’s die langs de rand van de Varano-heuvel werden opgetrokken, vanwaar de bewoners van een beeldig panorama konden genieten.

  • Net als Pompeii en Herculaneum werd ook Castellammare di Stabia getroffen bij de uitbarsting van de Vesuvius in het jaar 79 en werd alles in een oogwenk van de kaart geveegd. Bij graafwerkzaamheden kwamen er echter 2 prachtige villa’s aan het licht - Villa San Marco (zie ligging hier) en Villa Arianna (zie ligging hier) - die inmiddels zijn opengesteld voor het publiek.

  • Het is werkelijk fascinerend om door deze ruïnes te wandelen, de verbluffende schilderingen te bewonderen en te beseffen dat sommige delen van de vloeren nog steeds originele mozaïeken bevatten. Een bezoek aan deze villa's biedt een bijzondere ervaring, vooral omdat het er veel rustiger is dan in Pompeii. Het voelt als een exclusieve ontdekkingstocht door de geschiedenis. De toegang tot beide villa’s is gratis.

Na een bezoek aan de villa’s kun je vanuit het centrum van de stad naar de top van Monte Faito voor een van de mooiste uitkijkpunten in de omgeving. Je bereikt de top door de kabelbaan te nemen.

Onderweg geniet je al van een prachtig uitzicht, eenmaal boven is het panorama nóg spectaculairder. Bij de bar bij het uitkijkpunt kun je met een drankje in de hand rustig de tijd nemen om al dit moois in je op te nemen. Je ziet de Golf van Napels, de stad Napels en de Vesuvius voor je opduiken. Ook de eilanden voor de kust kan je allemaal zien liggen. Aan de andere kant kijk je uit over het Sorrentijns schiereiland met daarachter het eiland Capri.

Wandeling naar de top van Monte Molare

Heb je zin om de beentjes te strekken? Dan kan je vanaf Monte Faito een stevige wandeling maken. Volg het pad Il sentiero dell’Angelo via routenummer 350 en het brengt je naar de top van Monte Molare, rijzend tot 1444 meter boven de zeespiegel. Vanaf hier wordt het uitzicht alleen maar spectaculairder.

Je geniet van het adembenemende zicht op de beroemde Amalfikust en de Li Galli-eilandjes ervoor, aan je andere kant kijk je uit over de Golf van Napels. Recht voor je strekt het Sorrentijnse schiereiland zich uit met het prestigieuze eiland Capri als blikvanger aan het einde. Het is een pittige klim, maar de beloning aan de top is absoluut de moeite waard.

Dag 9 - Terug naar Napels

Op de voorlaatste dag, dag 9, maak je de terugreis vanuit Sorrento naar Napels. Deze stad heeft nog zoveel te bieden dat je in de eerste paar dagen waarschijnlijk niet eens al onze suggesties op hebt kunnen volgen.

Een geweldig idee is om onze stadswandeling in Napels te volgen die we voor je hebben uitgestippeld. Tijdens deze wandeling door Napels duik je in de rijke geschiedenis van deze prachtige Italiaanse stad. Je krijgt de kans om door kronkelende steegjes te slenteren, maar onze route volgt voornamelijk de belangrijkste straten, zodat je je beter kunt oriënteren.

EETTIP: Bij Sea Front Pasta Bar Di Martino geniet je van de verrukkelijke pasta uit Gragnano, een stad vlakbij Napels die wordt geroemd om zijn perfecte pasta. De zaak bevindt zich aan de rand van het Piazza Municipio met een prachtig uitzicht op Castel Nuovo. Neem plaats aan de bar en zie de chef-kok live aan het werk terwijl hij een smakelijke combinatie voor je bereidt. (zie ligging hier).

Dag 10 - Dag van vertrek naar huis

Vandaag is de dag van vertrek aangebroken en reis je weer terug naar de luchthaven van Napels. Als je later op de dag vliegt, heb je nog de tijd om te genieten van een sterke Napolitaanse espresso en te smullen van een heerlijke lokale Napolitaanse lekkernij.

Waar overnachten in Napels?

Voor je bezoek aan Napels, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Napels online bekijken.

  • Het Relais Della Porta is gelegen in het centrum van Napels aan de Via Toledo. Dit hotel beschikt over heel ruime kamers met zeer comfortabele bedden en zijn zeer fijn ingericht met oog voor detail. 's Ochtends kan je genieten van een heerlijk ontbijt in de prachtige eetruimte van het hotel. Met al jouw vragen over Napels kan je terecht bij de vriendelijke staff van het hotel. Meer info en boeken.
  • Hotel Piazza Bellini is gevestigd in een gebouw uit de 16e eeuw in het historische centrum van Napels. De kamers hebben een unieke inrichting, waarbij een modern design wordt gecombineerd met artistieke elementen. Daarnaast zijn alle kamers ingericht met originele schilderijen van de lokale kunstenaar Alessandro Cocchia. Meer info en boeken.
  • Gelegen op een gunstige locatie, in de wijk Plebiscito in Napels, ligt Le Corti del Re Hotel. Dit hotel biedt stijlvolle kamers voorzien van moderne faciliteiten. Sommige beschikken zelfs over een knus terrasje waar je 's avonds even kan tot rust komen. Graag in alle rust ontbijten? Het ontbijt wordt geserveerd op de kamer zodat je rustig kan wakker worden. Meer info en boeken.

Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Napels?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Napels? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Napels met 49 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Download je gratis preview reisgids Napels-Amalfi-Pompeii.

Napels en Amalfikust

Gratis reisgids Napels en Amalfikust downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

Reisroutes in de buurt

Premium

Napels en Sorrento rondreis

Baai van Napels en Amalfi kust

Napels stadswandeling

Baai van Napels en Amalfi kust

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?