Castel Sant’Elmo en Museo di San Martino in Napels bezoeken

Volledige reisgids kopen voor € 10

Castel Sant’Elmo en Museo di San Martino in Napels bezoeken

Praktische info voor je bezoek aan het fort van Castel Sant’Elmo

Het fort van Castel Sant’Elmo is een van de populairste bezienswaardigheden van Napels. Dit fort prijkt bovenop de Vomero-heuvel en dat staat onder meer garant voor onklopbare uitzichten. Niet alleen op Napels, maar ook op de eilanden voor de kust en de Vesuvius. Vlak naast het fort vind je het klooster van San Martino, waarin een museum gevestigd is. Er worden prachtige kunstwerken tentoongesteld en het gebouw zelf is ook een bezoekje waard.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van het Castel Sant’Elmo

 • Roberto d'Angiò, koning van Napels, gaf in 1329 de opdracht om het fort te bouwen. De architect was Tino di Camaino, die naast architect ook een geprezen beeldhouwer was.
 • Het immense fort werd aan het begin van de 16e eeuw grondig gerenoveerd en kreeg toen zijn karakteristieke zeshoekige vorm.
 • Een grote explosie verwoestte in 1587 echter het merendeel van het kasteel. Architect Domenico Fontana kreeg de opdracht om het kasteel herop te bouwen.
 • In 1799 werd vanuit het Castel Sant’Elmo de Napolitaanse Republiek uitgeroepen, geïnspireerd op de Franse Revolutie. De republiek hield het echter slechts zes maanden vol.
 • In de 19e eeuw werd het fort omgebouwd tot een gevangenis.
 • Vandaag is het de hoofdzetel van het museanetwerk van Campania, de regio waarvan Napels de hoofdstad is.

WANDELING: Wil jij graag Napels verkennen via een stadswandeling? Download onze reisgids Napels en Amalfikust, deze bevat een wandelroute die je langs alle bezienswaardigheden brengt.

 1. Bezoek het Castel Sant'Elmo

Het Castel Sant’Elmo prijkt op de top van de wijk Vomero. Die Napolitaanse wijk ligt op een heuvel en kijkt uit op de rest van de stad en omgeving. Je kan Vomero bereiken met drie kabelbanen, waarover later meer.

Eenmaal je bij de ingang van het kasteel bent, zie je meteen de enorme wachttorens. De zeshoekige vorm maakt dan ook indruk. De voornaamste reden om het kasteel te bezoeken, is het prachtige uitzicht. Je ziet er de stad onder je liggen en je hebt uitzicht op de eilanden voor de kust, de Vesuvius en het binnenland van Campania.

Er worden vaak evenementen georganiseerd in het kasteel. Kijk dus zeker eens of er niets op de kalender staat wanneer jij in Napels bent! Meer info op de website.
 1. Bezoek ook het klooster Certosa di San Martino

Koning Roberto d'Angiò gaf de architect Tino di Camaino niet alleen de opdracht om het fort te bouwen, maar ook om een klooster te ontwerpen dat ernaast opgetrokken moest worden. De bouwwerken van het Certosa di San Martino startten in 1325. Door de eeuwen heen werd het vaak gerenoveerd.

Vandaag kan je in het klooster het Museo di San Martino bezoeken:

 • Er worden schilderijen en beelden tentoongesteld waarvan de oudste uit de 15e eeuw dateren. Ook het klooster zelf is meer dan een bezoekje waard.
 • De kloosterkerk is versierd met fresco’s van Micco Spadaro en de sacristie is versierd met gedetailleerd houtwerk uit de 16e eeuw.
 • Naast de kerk vind je de beroemde kloostergangen. De mooiste is de 16e-eeuwse ‘il Chiostro Grande’.
 • In de prachtige kloostertuin ernaast zie je marmeren standbeelden en ook doodskoppen die de monniken aan de nakende dood moesten herinneren.

In de Sezione Navale van het museum leer je over de 18e- en 19e-eeuwse Italiaanse scheepsvloten. In een andere zaal kan je kerststallen bewonderen en in de zalen gewijd aan schilderkunst mag je zeker het schilderij Madonna met kind niet missen van niemand minder dan Pietro Bernini.

 1. Tickets & praktische info voor je bezoek aan Castel Sant'Elmo

Wat zijn de openingsuren van het Castel Sant’Elmo?

 • Castel Sant’Elmo is dagelijks open van 8u30 tot 19u30, maar de ticketbalie wordt gesloten om 18u30.
 • Het Museo di San Martino hanteert dezelfde openingsuren, maar is gesloten op woensdag.
 • Meer info op de website.

Waar kan ik tickets kopen voor het Castel Sant’Elmo?

 • Tickets kan je aankopen bij de ingang, zowel voor het Castel Sant’Elmo als het Museo di San Martino.
 • Wanneer je een ticket koopt voor het Museo di San Martino, kan je gratis binnen in het Castel Sant’Elmo.
 1. Hoe bereik je de Castel Sant'Elmo?

Je bereikt het Castel Sant’Elmo via een van de drie kabelbanen:

De Funicolare di Montesanto brengt je het dichtst bij het kasteel. De kabelbaan vertrekt vanaf het metrostation Montesanto en je moet afstappen bij de halte Morghen. De kabelbanen werken met dezelfde tickets als de metro.

Wil je een andere kant van Napels leren kennen? Dan kan je terugwandelen naar het centrum van de stad. Neem de trappen tegenover het klooster van San Martino en volg het pad. Het wandelpad is verwaarloosd en je wandelt door het arme deel van Napels. Zo zie je ook het andere gezicht van de stad.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Napels? Bekijk alvast onze favoriete verblijven in Napels.

Waar ligt het Castel Sant’Elmo op de kaart?

 1. Extra tip: Koop de ArteCard Napels

 • Ben je van plan om niet één maar verschillende musea te bezoeken?
 • Dan kan je geld besparen met de Artecard van de stad Napels.
 • Met de kaart krijg je gratis toegang tot 2 musea naar keuze en korting op alle andere bezienswaardigheden.
 • Bovendien mag je ook 3 dagen lang gratis gebruik maken van het openbaar vervoer. Zo reis je snel van het ene naar het andere museum. Kortom: alleen maar voordelen.

TIP: Koop hier je Artecard van de stad Napels online en bespaar flink wat geld uit.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je bezoek aan Napels?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Napels? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Napels met 49 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Download je gratis preview reisgids Napels-Amalfi-Pompeii.

Napels en Amalfikust

Gratis reisgids Napels downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

Reisroutes in de buurt

Premium

Napels en Sorrento rondreis

Baai van Napels en Amalfi kust

Napels stadswandeling

Baai van Napels en Amalfi kust

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?