Agerola bezoeken aan de Amalfikust: wandelen door de natuur en Italiaanse gastvrijheid

Volledige reisgids kopen voor € 10

Agerola bezoeken aan de Amalfikust: wandelen door de natuur en Italiaanse gastvrijheid

Bezienswaardigheden Agerola: Natuur en groen aan de Amalfikust - Campania

Als je van plan bent om de Amalfikust te bezoeken en nog op zoek bent naar een plekje om te verblijven, overweeg dan het minder bekende Agerola als uitvalsbasis. Deze groene gemeente biedt een authentieke ervaring in Campania en ligt bovendien op een steenworp afstand van de Amalfikust en andere bekende plaatsen.

Inhoud artikel

  1. Waar ligt Agerola op de kaart?

De gemeente Agerola ligt op zo’n 600 meter boven zeeniveau, direct boven de Amalfikust. Deze berggemeente ligt ingeklemd tussen groene bergwanden en behoort officieel tot de provincie Napels. Hoewel de dorpen van Agerola geografisch gezien niet tot de Amalfikust behoren, is dit stukje Campania onlosmakelijk verbonden met het kustgebied. Hier begint immers het beroemdste pad van de regio, il Sentiero degli Dei (het Pad van de Goden).

Ligging van Agerola en de mooiste bezienswaardigheden op de kaart

Daarnaast ligt Agerola op korte afstand van populaire toeristische bestemmingen zoals Amalfi, Castellammare di Stabia, Sorrento, Pompeii en Napels. Hierdoor is het een strategische locatie voor diegenen die de regio willen verkennen terwijl ze genieten van een rustigere en meer landelijke omgeving.

In dit artikel zetten we alles op een rij wat je kunt verwachten wanneer je Agerola bezoekt: van bezienswaardigheden en activiteiten tot het proeven van lokale specialiteiten. Ook delen we enkele aanbevelingen voor accommodaties en handige tips om er te komen.

  1. Hoe bereik je Agerola?

Er zijn diverse manieren om naar Agerola te reizen

De snelste optie is met de auto. Hoewel het handig is om een auto te hebben tijdens je verblijf in Agerola, is het niet noodzakelijk. Je kunt ook met het openbaar vervoer naar Agerola reizen, hoewel dit soms wat puzzelen kan zijn. Hieronder een overzicht met hoe je vanuit verschillende plaatsen het makkelijkst met het openbaar vervoer naar Agerola kunt komen.

Vanuit Napels

  • Vanuit Napels vertrekken er dagelijks Sita-bussen richting Agerola.
  • Vanaf Varco Immacolatella (zie ligging hier), gelegen tussen de twee havens in Napels, vertrekt er een directe bus naar Agerola.

Vanuit Salerno en Amalfikust

  • Als je vertrekt vanuit Salerno of een van de plaatsen aan de kust, dan kun je de bus of veerboot naar Amalfi nemen waar je vervolgens de Sita-bus naar Agerola neemt. Houd er echter rekening mee dat de Sita-bus vanuit Amalfi onregelmatige vertrektijden heeft en niet altijd aansluit op de aankomsttijden van de boten of andere bussen. Om die reden zitten de bussen richting Agerola al snel goed vol.
  • Een alternatief is om gebruik te maken van de dienst die de veerbootmaatschappij Travelmar aanbiedt van april tot eind oktober. Hoewel je iets meer betaalt voor je bootticket, kun je in Amalfi overstappen op de shuttlebus die je naar Bomerano brengt. Je kunt het ticket vinden op de website van Travelmar door de bestemming 'Agerola Sentiero' te selecteren.

Vanuit Sorrento

De meest gemakkelijke en snelle manier is om in Sorrento op de Circumvesuviana-trein te stappen en bij de halte Via Nocera (zie ligging hier) in Castellammare di Stabia uit te stappen. Vanaf daar is het slechts een korte wandeling van 10 minuten naar de halte Viale Europa (zie ligging hier), waar de Sita-bus naar Agerola stopt.

  1. Authentiek Italië

Op het centrale plein van Bomerano, waar de bekende wandelroute start, kan het soms druk zijn, vooral wanneer groepen wandelaars zich voorbereiden om aan hun tocht te beginnen. Maar in andere delen van Agerola heerst er vaak een serene rust.

De meeste huizen liggen verspreid tussen landbouwgebieden, waar je regelmatig schapen en geiten ziet grazen. Of het nu tijd is om de tomatenplanten te verzorgen of de aardappels te oogsten, er is altijd bedrijvigheid op het land. Zelfs op zondagen kun je mensen aantreffen die aan het werk zijn op het platteland. Tijdens je wandeling door Agerola zal je de vredige en authentieke Italiaanse sfeer.

LEESTIP: Ontdek nog meer van deze veelbelovende regio met onze reisgids Napels-Amalfi-Pompeii.

  1. Zuid-Italiaanse gastvrijheid

De inwoners van Agerola zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat je je als toerist hier welkom voelt. Het is niet vreemd om spontaan een lift aangeboden te krijgen van een vreemdeling of om dagelijks lekkernijen of verse producten van eigen land te ontvangen van de accommodatie-eigenaar. Zelfs in de lokale winkeltjes staan ze altijd open voor een praatje en geven ze je het gevoel alsof je er al jaren komt. Je krijgt een schat aan tips over dingen die je zeker moet zien, doen en proeven in Agerola, en het is heel normaal om een kopje koffie aangeboden te krijgen.

  1. Wat te doen in Agerola?

Als je Agerola als uitvalsbasis voor jouw reis kiest, zijn er tal van activiteiten om je dagen mee te vullen, zowel binnen Agerola als in de omliggende gebieden. Hier zijn enkele van onze suggesties.

Wandelen in Agerola

Tussen het groene en rotsachtige landschap liggen er prachtige wandelpaden waar je geniet van de natuurlijke schoonheid van dit stukje Campania. Het beroemdste pad is natuurlijk het eerder genoemde Sentieri degli Dei, maar er zijn ook nog vele andere routes te ontdekken. Hier zijn een paar van onze persoonlijke favorieten:

  • Sentiero di Abu Tabela (routenummer 354a). Deze wandeling start in het San Lazzaro, loopt via Furore aan de Amalfikust en eindigt in Bomerano.
  • Agerola – Furore (routenummer 354). Deze wandelroute start op hetzelfde plein in Bomerano als waar de Sentiero degli Dei begint, maar als snel sla je een ander pad in. Je kunt de route volgen tot aan de betoverend mooie Fiordo di Furore, maar je hebt op een gegeven moment ook de mogelijkheid om af te dalen naar Praiano.
  • Sentiero alto degli Dei (routenummer 329). Route 329 loopt vrijwel parallel aan het Sentiero degli Dei maar dan op hogere hoogte.
  • Sentiero alto di Valle delle Ferriere (routenummer 301). Vanuit Agerola kun je gemakkelijk het bovenste deel van de Vallone delle Ferriere bewandelen. De Valle delle Ferriere is een natuurgebied dat bekendstaat om de aanwezigheid van zeldzame planten en dieren, watervallen en ruïnes van watermolens.
  • Santa Maria dei Monti (meerder routenummers 367300301). De route is in feite een pad dat Ravello verbindt met het hogere deel van de Valle delle Ferriere en langs een van de meest bekende religieuze locaties in de omgeving loopt, namelijk Santa Maria dei Monti. Er zijn echter meerdere routes die naar deze bestemming leiden en je kunt ook beginnen vanuit Agerola.

WANDELTIP: Ontdek nog meer mooie wandelingen aan de Amalfikust.

Proef de lokale specialiteiten

In Agerola vind je een overvloed aan heerlijkheden die je tijdens je verblijf kunt proeven. Bij de meeste dorpen draait het voornamelijk om landbouw, veeteelt en zuivelproductie. De groene omgeving van het Lattari-gebergte is ideaal om het vee te laten grazen waardoor men heerlijke zuivelproducten kan produceren.

Elke dag worden er smaakvolle kazen zoals caciocavallo, ricotta en fiordilatte geproduceerd in de zuivelfabrieken, naast een assortiment vleeswaren zoals salami, pancetta (buikspek), ham, worst, guanciale (wangspek) en capocollo (varkensnek). Je kunt op tal van plekken genieten van lokale specialiteiten en kennismaken met de culinaire tradities van dit gebied.

Duik de keuken in voor een kookles

Er is bijna geen betere manier om dichter bij de lokale bevolking te komen dan via een kookles. Eten en het bereiden ervan brengt mensen samen en geeft bezoekers de kans om de geheimen van de lokale keuken te ontdekken. Je leert hoe je verse pasta maakt, hoe een zalige bol mozzarella wordt geproduceerd, en hoe je een authentieke tiramisù maakt.

Hier zijn enkele suggesties voor kooklessen op verschillende locaties in Agerola, waar je kunt deelnemen voor een onvergetelijke ervaring:

Boek een van onderstaande kooklessen met de lokale bevolking in Agerola

Zonnebaden op Marina di Praia

Nood aan wat ontspanning en enkele uurtjes niets doen? Ga dan zeker even naar het bijzonder mooie Marina di Praia, karakteristiek kiezelstrand tussen twee rotsruggen op 5 minuten rijden van Praiano. We raden je aan om best zo vroeg mogelijk te gaan, want het is best een populaire plek. In het helderblauwe water liggen de vissersbootjes te dobberen, op het strand zijn er heel wat ligstoelen die je kan huren en je kan er ook genieten van een cocktail bij de bar of een romantisch diner bij Alfonso A Mare waar je tevens kan overnachten.

  1. Agerola als uitvalbasis voor de mooiste daguitstappen

Vanuit Agerola kun je gemakkelijk andere populaire bestemmingen in de buurt bereiken. Je kunt bijvoorbeeld een dagtocht plannen naar Sorrento, Pompeii, Napels, of je kunt de andere kant op gaan en de dag doorbrengen aan de Amalfikust met zijn adembenemende uitzichten en bochtige wegen die je naar eeuwenoude charmante stadjes leiden.

  1. Waar overnachten in Agerola

Als je echt wilt genieten van de geuren, kleuren en sfeer van deze gemeente hoog boven de Amalfikust, is het een goed idee om een overnachting te boeken. Te midden van het groen van de bergen kun je genieten van volledige rust. Hieronder alvast enkele van onze favoriete verblijven waar je kunt proeven van de Italiaanse gastvrijheid of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Agerola.

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Napels?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Napels? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Napels met 49 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Download je gratis preview reisgids Napels-Amalfi-Pompeii.

Napels en Amalfikust

Gratis reisgids Amalfikust downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

Reisroutes in de buurt

Napels stadswandeling

Baai van Napels en Amalfi kust
Premium

Napels en Sorrento rondreis

Baai van Napels en Amalfi kust

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?