12 x tips voor je eerste campervakantie: Hoe je vakantie met camper voorbereiden? Alle tips & info

Volledige reisgids kopen voor € 10

12 x tips voor je eerste campervakantie: Hoe je vakantie met camper voorbereiden? Alle tips & info

16 januari 2024 in Reisinfo1 reactie

Een rondreis maken met de camper? Gelijk heb je! Met een camper geniet je van de vrijheid, avontuur en de flexibiliteit van een roadtrip. Echter kan het rijden met een camper best spannend zijn, zeker de eerste keer.

Vertrek je binnenkort voor de eerste keer op vakantie met de camper? Lees dan gerust verder en ontdek de belangrijkste aandachtspunten als je op campervakantie gaat en tips om je vakantie zo goed en zorgeloos mogelijk te laten verlopen.

Inhoud artikel

  1. Een campervakantie, is dat wel iets voor jou?

Een campervakantie, we willen het allemaal eens gedaan hebben. Camperreizen is dan ook een geweldige manier van reizen. Twijfel je nog of een campervakantie iets voor jou is? Hieronder hebben we alvast de grootste voordelen voor je opgesomd zodat je niet langer twijfelt.

Just go with the flow

We zullen het nog een paar keer aanhalen, maar het grootste voordeel van een camper is dan ook vooral de vrijheid die het biedt. Je schuift dat raampje open, je geniet van de wind door je haren en you just go with the flow.

Het ideale van een camper is dat je altijd flexibel kan zijn. Je staat waar je wilt en hoe lang je dat wilt. Gewoon instappen en rijden maar. Is het aan het regenen op de bestemming die je in je hoofd had? Rijd dan gewoon lekker door naar een bestemming waar het wel zonnig is. Kom je toevallig langs een rustige mooie baai? Stop gerust even, haal je tafel en stoeltjes uit en geniet van het prachtige uitzicht. En dat met een lekker wijntje, zálig niet?

CAMPER HUREN? Wil je graag op camper vakantie maar heb je zelf geen camper? Huur er eentje via het deelplatform van Goboony

Reizen met een camper is super gezellig

Je zou het misschien niet meteen denken, maar reizen met de camper is echt gezellig! Je leeft namelijk een paar dagen met elkaar op een paar vierkante meter. Je staat samen op, je eet samen en je kruipt samen onder de wol. Je geniet continue van elkaars aanwezigheid.

Camperreizen is een unieke mix van avontuur & comfort

Wanneer je met een camper op vakantie vertrekt, neem je eigenlijk zo goed als al je comfort van thuis mee. Je proeft van een avontuurlijk kampeergevoel tussen de ongerepte natuur maar dan wel gecombineerd met het nodige comfort en luxe.

Ook voor de kinderen voelen zich meer thuis in een camper. Ze hebben dan ook meer comfort en ruimte dan in een auto of een vliegtuig. Zo kunnen ze makkelijker iets eten, een spelletje kunnen spelen of iets kijken onderweg.

Op stap met kinderen? Download dan zeker onze e-book met de leukste spelletjes voor onderweg.
  1. Kies voor een makkelijke bestemming

Oké, je weet nu dat je eens wilt proeven van de vrijheid die je hebt bij camperreizen. Maar, waar trek je nu best naartoe? Omdat het je eerste keer is met een camper, raden we je aan om voor een makkelijke bestemming te kiezen.

Trek dus niet zomaar naar een bestemming waar weinig campings zijn of waar de wegen slecht onderhouden zijn. Er zijn de dag van vandaag verschillende mooie plekken waar je naartoe kan met een camper. Wat dacht je van een roadtrip naar onze noorderburen? Of trek je liever naar het zuiden? Dan is de Algarve ook een prachtige bestemming. Ook zijn Schotland en Ierland ideale bestemmingen om met de camper rond te trekken.

Onze top 5 bestemmingen en routes met de camper

Om je alvast op weg te helpen, hebben we onze top vijf bestemmingen en/of routes met de camper in Europa voor je opgelijst:

  • Een camperreis door Noorwegen is ontzettend populair, maar ook Zweden is de moeite waard met haar prachtige natuur en mooie steden.
  • Duitse Alpenroute, een route die je door de vele haarspeldbochten en het overweldigende berglandschap van Zuid-Beieren slingert.
  • Umbrië en Toscane zijn ook populaire bestemmingen om met de camper naartoe te trekken.
  • Of trek met de camper via het Baskenland naar Portugal. Hier moet je zeker de Algarve verkennen. Deze regio is gezegend met een pittoreske kustlijn.
  • Je hoeft het trouwens niet per se ver te zoeken, want ook Frankrijk of Slovenië is voor veel camperaars een favoriete reisbestemming. Of je nu kiest voor glooiende wijngaarden, afwisselende natuur of de charmante steden.
  • Nog meer inspiratie nodig? Bekijk onze uitgestippelde rondreizen.

Op zoek naar inspiratie of een route om je volgende rondreis of roadtrip met de camper te plannen? Download een van onze gratis reisgidsen, zo start je eenvoudig en zonder al te veel werk je volgende vakantie.

  1. Waar kan je overnachten met een camper?

Een andere belangrijke vraag is of je zomaar overal kan staan met de camper. Gelukkig kan je op verschillende manieren overnachten met een camper. In sommige landen kan je wildkamperen, maar in het grootste deel van Europa moet je toch op zoek gaan naar een camping of camperplaats.

Daarnaast wilt de ene chauffeur alleen maar op een gratis camperplek staan, terwijl een andere er liever voor betaald. Bedenk dus goed op voorhand wat jij wil en trek je niet te veel van anderen aan. Ieder heeft zijn eigen voorkeur. Gemiddeld is een camperplaats goedkoper dan een camping.

Houd er rekening mee dat je om de paar dagen een servicepunt nodig hebt waar je je vuile water kan lozen, schoon water kan tanken en op stroom kan staan.

Op voorhand boeken of niet?

Je kiest er natuurlijk zelf voor of je je staanplaats op voorhand boekt of niet. Sommigen houden nu eenmaal van zekerheid en zo hoef je ’s avonds ook niet nog op zoek te gaan naar een staanplaats. Daarnaast loop je ook niet tegen de lamp wanneer een camping reeds volgeboekt is.

Als je je camping niet van tevoren vastlegt, kan je natuurlijk wel onverwachts op een mooi plekje botsten waar je misschien beter zit. Onze tip? Tijdens drukke (vakantie)periodes boek je je staanplaats voor alle zekerheid best op voorhand.

Tip: Download je Campercontact app

Campercontact to the rescue! Via deze app kan je zo’n 35 000 camperlocaties in maar liefst 58 landen terugvinden, inclusief foto’s en reviews. Download deze app al voor je vertrek zodat je al wat research kan doen naar fijne slaapplekken. Zo kan je eventueel ook nog je route aanpassen. De applicatie is beschikbaar voor Apple en Android.

  1. Een camper kopen of huren?

Een camper koop je niet zómaar

Een camper is een grote aankoop, waarbij je het voertuig maar enkele weken in het jaar gebruikt en de rest van het jaar voor de stalling en het onderhoud moet betalen. Wanneer je voor het eerst een rondreis met een camper gaat maken is het dan ook aan te raden om er eerst eentje te lenen van familie of vrienden of om een camper of mobilehome te huren.

Een camper huren?

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel mogelijkheden om een camper te huren, waarnaast je ook uit een groot aanbod kan kiezen. Campers worden in allerlei soorten en maten aangeboden, en zo kan je voor het ouderwetse volkswagenbusje kiezen of een grote eengezinswoning-op-wielen camper.

Je kan alvast in eigen land een camper huren of je kan ook eerst naar je bestemming reizen en daar verder met een lokaal gehuurde camper rond trekken. Het grootste voordeel van de camper of mobilehome al in België of Nederland huren is echter wel dat je meer mee kan nemen. Zo kan je bijvoorbeeld je fiets meenemen, zodat je ter plekke ook fietstochten kan maken of nog even een boodschap kan halen als je de camper al hebt neergezet.

Waar kan je het best een camper huren?

  • Een camper huren kan onder andere bij Travelhome, een onderdeel van de ANWB gespecialiseerd in campervakanties. Op de website kan je aangeven met hoeveel mensen je reist en of er extra bestuurders zijn waarna je de beste deals te zien krijgt die bij jouw wensen passen.
  • Goboony met het grootste aanbod mobilhomes in België. Deze mobilhome worden grotendeels verhuurd door particulieren bij jou in de buurt.
  • BBI Travel is een andere gespecialiseerde reisorganisatie waarbij je een camper kan boeken. Ook hier kan je het aantal reizigers en de camperwensen selecteren voor een bassend aanbod.

Het is moeilijk om een antwoord te geven dat eenduidig en correct is.
Als brede richtlijn kost het huren van een camper tussen €60 en €180 euro per dag. In de tabel hieronder vind je richtprijzen opgedeeld per type camper voor één week huur tijdens het hoogseizoen.

Type camperPrijs per week in juli
Campervan€420 - €910
Buscamper€420 - €945
Halfintegraal€530 - €1150
Alkoof€530 - €1150
Integraal€700 - €1330

Graag een rondreis maken met een camper maar je vraagt je nog steeds af hoeveel het huren van een camper juist kost? Dit hangt af van verschillende factoren. In ons blogartikel lees je hoeveel het kost een om camper te huren.

  1. Campers in alle soorten en maten

De dag van vandaag vind je campers in allerlei soorten en verschillende maten. Een grote camper biedt misschien veel ruimte maar kan soms ook heel onhandig zijn als je bijvoorbeeld op zoek gaat naar een parkeerplaats. Over het algemeen is een grote camper ook wat dorstiger dan een kleine, wat voor een groot prijsverschil kan zorgen bij grote afstanden.

Welk campermodel kies je?

Een van de belangrijkste vragen die je je moet stellen is: hoeveel mensen gaan mee op vakantie? Dat bepaalt namelijk het minimum aantal slaapplaatsen en benodigde grootte van het interieur. Er zijn vier verschillende type campers, elk met een specifiek ruimteniveau. Per type heb je een basic of een luxueuzer inrichting.

Je kan kiezen uit volgende type campers:

  • Een camperbus is een omgebouwde bestelwagen die voorzien is van een verhoogd of uitschuifbaar dak. Dit compacte model is ideaal voor een koppel dat op vakantie trekt. Bij dit model heb je natuurlijk niet zoveel opslagruimte en is het geen volledig uitgeruste camper.
  • De Alkoof is de klassieke motorhome. Deze is gebouwd op een bestaande bestelwagenchassis. Dit model heeft een compacte, uitstekende bovenbouw boven de bestuurderscabine, waarin een tweepersoonsbed is ondergebracht. Dat maakt het alkoof-model bijzonder geschikt voor gezinnen met kinderen. Door zijn hogere opbouw is het brandstofverbruik natuurlijk hoger en vang je ook meer wind.
  • Bij een half-integrale camper heb je boven de stuurhut geen slaapplaats maar wel een niet-uitstekende en gestroomlijnde ruimte die fungeert als opbergruimte. Deze camper is vaak iets luxueuzer ingericht met een grote koelkast of een oven.
  • Wil je graag zoveel mogelijk luxe? Dan is de integraal camper iets voor jou. De bestuurderscabine is niet afgescheiden, maar vormt één geheel met het wooncompartiment. Boven het bestuurderscompartiment hangt een bed tegen het plafond van de cockpit, waardoor er plaats vrijkomt voor een ruime keuken. Helaas is dit ook de duurste optie.
TIP: Wil je graag met de camper op vakantie? Huur een camper bij GoBoony, hier heb je keuze uit honderden campers die je kan huren voor je eerste campervakantie. Bekijk hier het aanbod.
  1. Hoe kies je een camper die bij jou en jouw bestemming past?

Je weet nu welke soorten campers er op de markt zijn. Ben je op zoek naar een grote of een kleine camper? Heb je veel of weinig ruimte nodig? Wanneer je op zoek gaat naar de juiste camper voor jouw type vakantie, stel je je best volgende vragen af:

  • Over welk rijbewijs beschik je? Met een rijbewijs B mag je een camper besturen met een massa van maximaal 3500 kilo. Dat is het gewicht inclusief alles wat in de camper zit. Houd hier dus best rekening mee bij het uitkiezen van je camper én het inpakken van je spullen.
  • Waar voel je jezelf het veiligst bij qua rijden? Een grote of kleine camper?
  • Hoeveel luxe verwacht je van de camper? Wil je een badkamer en toilet aan boord, of is alleen een slaapplek genoeg?
  • Ga je naar een regenachtige of zonnige bestemming? Wil je graag veel buiten zitten of ga je meer binnen zitten?
  • Ben je van plan om wild te kamperen of ga je overnachten op een camping? Zo weet je welke faciliteiten je nog nodig hebt.
  • Ga je naar een bestemming met veel kleine dorpjes en smalle wegen? Of kan je rijden op brede wegen waar je alle ruimte hebt om door te rijden?
  1. Ken je camper: schrijf de basics op

Belangrijk is dat je de afmetingen en gewichten van je camper goed kent. Zorg er dus voor dat je voor vertrek weet hoe zwaar, hoog en lang je camper is. Je kan namelijk voor onaangename verrassingen komen te staan. Zo voorkom je dat je met je camper niet onder een brug past of dat hij te lang is voor die ene parkeerplek.

Daarnaast is het ook belangrijk om te weten waar je water- en brandstoftank zitten. Je wilt deze twee namelijk niet door elkaar halen als je onderweg moet tanken. Je kan hier eventueel twee verschillende stickers op plakken.

Onze tip? Meten is weten! Je kan de afmetingen op een post-it noteren en deze op je dashboard of je zonneklep plakken.
  1. Welke documenten heb je nodig?

Net zoals bij een autovakantie is het belangrijk dat je de nodige documenten meeneemt. Volgende documenten moet je zeker bij hebben als je met de camper op de baan trekt:

  • Je rijbewijs en identiteitskaart. Voor een camper met een maximaal toegelaten gewicht van 3,5 ton volstaat een rijbewijs B.
  • Kentekenbewijs, autoverzekering en je groene kaart. De papieren die standaard in je handschoenkastje liggen.
  • Belangrijk: vignetten en milieustickers. Wanneer je je campervakantie plant, durf je het misschien te vergeten maar de autovignet of milieusticker zijn voor sommige bestemmingen wel verplicht.
  1. Extra kosten om rekening mee te houden bij campers

Naast de kosten van de camper zelf, komen er natuurlijk nog wel wat kosten bij. Je bent waarschijnlijk wel benieuwd naar welke kosten er nog allemaal bijkomen. Je houdt best rekening met volgende aandachtspunten:

  • Brandstof: Je camper moet natuurlijk blijven rijden. Het brandstofverbruik van een camper ligt hoger dan een auto omdat deze een stuk zwaarder is. Daarnaast is het type camper ook bepalend voor het verbruik.
  • Overnachten: Ook wanneer je gaat overnachten, ben je wat geld kwijt. Campings zijn over het algemeen wat duurder dan kampeerplaatsen omdat deze meer voorzieningen hebben.
  • Tolwegen: Er is een grote kans dat je onderweg tolwegen tegenkomt. Veel populaire vakantielanden hebben namelijk tolwegen. Denk daarbij aan Frankrijk, Spanje, Italië, Portugal, Kroatië, Zwitserland, Oostenrijk, Noorwegen en Slovenië.
  • Vignetten en milieustickers: Zoals hierboven reeds vermeld heb je voor sommige bestemmingen een autovignet nodig of een milieusticker.
  • Boodschappen: Je kan natuurlijk zoveel mogelijk meenemen van thuis uit, maar toch zal je een paar keer boodschappen doen.
  1. Praktische tips voor je campervakantie

Geef maar toe, een campervakantie klinkt als muziek in de oren. We geven je nog enkele belangrijke en handige tips waarmee je best rekening houdt als je voor een eerste keer op reis gaat met een camper:

  • Pas je rijstijl aan. Neem je bochten langzaam en ruim, schat je afstand altijd goed in en houd er ook rekening mee dat je remafstand langer is,
  • Je zit een stuk hoger dan in een personenwagen waardoor je een goed zicht hebt op de weg.
  • Berg alles goed op en sluit de kastjes altijd goed voor je de baan op gaat.
  • Belangrijk: waterpas. Je kiest best een plek die al waterpas ligt zodat het water van je afvoer goed kan weglopen.
  • De camper staat nu waterpas op je camperplaats of camping. Nu moet je enkel nog de elektra aansluiten en de gasfles opendraaien. Belangrijk is dat je de gasfles weer afsluit als je vertrekt en je elektrakabel oprolt.
  • Zorg dat je altijd een noodpakket bij je hebt. Soms kan het al eens zijn dat je op een plekje stoot waar je graag wat langer verblijft maar waar niet veel winkels of restaurants in de buurt zijn. In dat geval is het altijd handig om voldoende eten en drinken bij je te hebben! Denk hierbij aan wat crackers, conserven, pasta of rijst. Kortom, dingen die lang houdbaar blijven.
  • Bekijk vooraf eens de verkeersregels op je bestemming. Check vooral de maximale snelheid voor campers.
  • Zorg dat je camper nooit te zwaar beladen is. Een overbeladen camper remt namelijk slecht. Daarnaast kan je ook een boete krijgen en kost het je meer aan brandstof.
  • Leeg voor vertrek je vuilwatertank. Dat scheelt enorm veel gewicht in je camper.
  • Last but not least: Laat je favoriete roadtrip-playlist afspelen of speel spelletjes met je kinderen.
TIP: Vertrek nooit op reis zonder een goed roadbook. Download onze 140 gratis reisgidsen, zo maak je de ultieme rondreis langs de mooiste bezienswaardigheden.
  1. Wat neem je zeker mee op campervakantie?

Wanneer je een camper gaat huren of kopen, krijg je een ruime beschrijving over wat de camper allemaal te bieden heeft en wat er allemaal aanwezig is. Natuurlijk is niet iedere camper volledig uitgerust en daarom is het handig om er even een inpaklijst bij te halen en even goed na te denken wat je allemaal dient in te pakken aan de hand van waar je naar toe gaat en wat je gaat doen.

Tip: Je legt best alle zware spullen onderaan zodat deze niet bij een eventuele noodstop naar voren vliegen. Daarbij zet je de spullen tegen elkaar aan zodat de tassen niet bij iedere bocht omvallen.

Wat neem je best mee tijdens je vakantie met de camper:

Wil je graag zeker zijn dat je alles mee hebt op vakantie? Download dan zeker onze handige inpaklijst + reisapotheek! Of je nu op reis gaat naar een warm klimaat, een koud klimaat, op citytrip vertrekt met de kinderen of met de auto reist, alle verschillende scenario's zijn opgenomen in onze checklist.

  1. Ontdek de mooiste camperroutes voor je vakantie

Ben je nog op zoek naar een mooie route voor je campervakantie? In onderstaande blogartikels vind je alvast de mooiste camperroutes. Bij elk van deze routes kom je langs de mooiste plekjes van het land.

Noorwegen

Gratis reisgids Noorwegen downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 26 februari 2023 - Cees

Fijne site en volop ideeën. Ook de gratis voorbeeld gids perfect. Hierdoor heb je een goed overzicht vóórdat je de gids koopt. Afhandeling van de gids snel geleverd een duidelijk op pdf. Een aanrader deze site.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?