Met de camper naar Noorwegen: uitgestippelde camperroute langs de must-see's!

Volledige reisgids kopen voor € 10

Met de camper naar Noorwegen: uitgestippelde camperroute langs de must-see's!

15 januari 2024 in Noorwegen33 reacties

Noorwegen is een geweldig vakantieland dat bekend staat om de prachtige natuur. De beste manier om dit land te leren kennen is dan ook door middel van een roadtrip, en dat doe je hier het allerbest met een camper of mobilehome.

Naast de vele campings waar je terecht kan in Noorwegen is het ook toegestaan om te wildkamperen, wat betekent dat je met de camper op de mooiste plekjes kan staan met uitzicht op de fjorden of op de uitgestrekte hoogvlaktes van het land. Zo kan je volop genieten van het land.

Tijdens onze uitgestippelde camperroute kom je alleszins langs de mooiste plekjes van het land.

Inhoud artikel

  1. Mooiste camperroute door Noorwegen uitgestippeld

Er zijn ontzettend veel routes die je door Noorwegen kan rijden. Wij hebben een mooie route van ongeveer 3 weken voor je samengesteld die je door het zuiden van het land brengt. De route gaat van Kristiansand naar Stavanger en vervolgens via Skjolden richting Oslo. Hierbij doe je onder andere bekende natuurlijke bezienswaardigheden zoals de Preikestolen, Trolltunga en het Hardangervidda nationaal park aan.

  1. Kristiansand

Begin de route in Noorwegen in Kristiansand. Om hier te komen kan je het beste vanuit Denemarken de veerboot nemen vanaf Hirtshals. Kristiansand is een gezellig kuststadje met mooie strandjes. Neem een duik in de baden van Aquarama waterpark of breng een bezoek aan het Kristiansand Dyrepark, de grootste dierentuin van Noorwegen. In Kristiansand kan je ook langs verschillende musea, zoals het SKMU, of loop door de straten op zoek naar street art.

Wil jij ook graag deze rondreis door Noorwegen doen met de camper? Download je gratis preview reisgids Noorwegen.

  1. Stavanger

Stavanger bezoeken kan je via de kust, langs vissersdorpjes zoals Flekkefjord, of door het Setesdal, een prachtige vallei waar je heerlijk kan wandelen. Actievelingen kunnen raften op de rivieren die door de vallei stromen, of ga er op uit om elanden te spotten. Of trek richting Lysebotn en maak een wandeling naar de Kjeragbolten, een steen die tussen twee rotsen ingeklemd zit. Onderweg kan je genieten van uitzicht op de Lysefjord.

Stavanger is bovendien een mooie historische stad waar je heerlijk door de straatjes kan slenteren en verschillende bezienswaardigheden kan bezoeken. Ga bijvoorbeeld langs bij de oude Domkirke of breng een bezoek aan Stavanger Museum. Je kan ook een bezoekje brengen aan de Preikestolen, een van de bekendste uitkijkpunten van Noorwegen.

Wil je graag elk bijzonder plekje van Stavanger ontdekken? Dat kan met onze stadswandeling Stavanger waarbij je het oude centrum kan bewonderen.

Je kan vanuit Stavanger ook nog tal van andere excursies en uitstappen maken. Bekijk alle mogelijkheden op GetYourGuide en haal het maximum uit je Noorwegen reis.

  1. Suldalsosen

Trek vervolgens naar het noorden via het binnenland. Rij langs de vissersplaats Haugesund en trek vanaf hier richting het Hardangervidda nationaal park. Onderweg kan je afslaan naar Suldalsosen om hier de bekende zalmrivier Suldalslagen te bezoeken, waar je achter een glazen wand kan zien hoe de wilde zalmen tegen de rivier in zwemmen. Stop verderop voor Odda bij de Låtefossen, een prachtige waterval met daarvoor een stenen brug.

  1. Odda

Odda is vervolgens een perfecte uitgangsbasis voor bezoeken aan de Folgefonna gletsjer en de Trolltunga. Het oude industriestadje ligt tussen het Folgefonna nationaal park en het Hardangervidda nationaal park in en je kan hier gemakkelijk meerdere dagen verblijven om de verschillende natuurgebieden te leren kennen.

De wandeling naar Trolltunga, de rots die uitsteekt boven de omgeving alsof het de tong van een trol is, is wat uitdagender dan de wandeling naar de Preikestolen en wordt dan ook minder druk bewandeld. Ook de Hardangervidda biedt prachtige wandelroutes: dit is de grootste hoogvlakte van Noord-Europa en kent onder andere prachtige watervallen, meren en rotspartijen.

Wil je graag een georganiseerde tour of excursie maken in of vanuit Odda? Bekijk op GetYourGuide de leukste daguitstappen in Odda.

  1. Flåm

Nadien rijd je door richting Skjolden. Maar onderweg stop je eerst nog in Flåm, gelegen aan de Aurlandsfjord. Hier kan je op de Flåmsbana stappen, de trein die tussen Flåm en Myrdal rijdt. Op deze route kan je genieten van prachtige uitzichten. Zo kom je onderweg langs de Brekkefossen, de Flåm Kirke en de Kjosfossen waterval.

  1. Skjolden en Lustrafjorden

Rijd door naar Skjolden ten noorden van de Lustrafjorden. Onderweg kan je de staafkerk van Urnes bezoeken, evenals de Feigefossen. Skjolden ligt tussen het Jostedalsbreen nationaal park en het Jotunheimen nationaal park, waar je heerlijk kan wandelen. In het Jostedalsbreen nationaal park kan je ook een bezoek brengen aan de Jostedalsbreen, de grootste gletsjer op het Europese vasteland, of maak onder leiding van een gids een wandeling door de bergen en langs de gletsjer. Als je nog wat tijd hebt kan je een trip maken naar Lom om daar de bijzondere staafkerk te aanschouwen voor je richting Oslo trekt.

Naast de staafkerk van Urnes, kan je nog enkele andere staafkerken in Noorwegen bewonderen. Lees in ons artikel meer over de mooiste staafkerken in Noorwegen.

  1. Oslo en omgeving

Het gebied rondom Oslo is behoorlijk industrieel en je vindt er verschillende dammen en elektriciteitscentrales tussen de watervallen en uitgestrekte landschappen. In Oslo kan je door het moderne centrum ronddwalen en een aantal interessante bezienswaardigheden bezoeken. Det kongelige slott, het koninklijke paleis uit de 19de-eeuw, is een van de belangrijkste bezienswaardigheden, maar je kan ook heerlijk wandelen door het park er omheen.

Het Akershus slott is één van de weinige gebouwen uit de Middeleeuwen in de stad en doet dienst als een museum. Ook kan je er terecht in verschillende musea, zoals het Munchmuseum, met werken van Edvard Munch, of het Vigelandmuseum, een museum met park met beeldhouwwerken van Gustav Vigeland, de bekendste beeldhouwer van Noorwegen.

TIP: Ontdek in onze blog nog meer bezienswaardigheden in Oslo.

Vanaf Oslo kan je met de veerboot terug naar Denemarken, maar als je extra tijd hebt kan je ook terugrijden naar Kristiansand om vanaf daar terug te reizen. In dit geval kan je bijvoorbeeld langs Drammen, om daar te genieten van het uitzicht op de Drammen rivier. Rij via Heddal, waar je één van de bekendste staafkerken van Noorwegen kan opzoeken. Rij langs dorpjes zoals Rognstranda en Arendal voor je de reis eindigt in Kristiansand.

  1. Reizen met de camper door Noorwegen

Noorwegen is een prachtig land met een uitgestrekte kustlijn vol ruige fjorden, prachtige hoogvlaktes, indrukwekkende bergen en schitterende bossen, meren, watervallen en gletsjers. Het is een geweldig wandelland met bekende wandelingen naar de Preikestolen, de uitdagendere route naar de Trolltunga en prachtige paden over de Hardangervidda hoogvlakte.

Ook als wandelen je niet echt aantrekt heeft Noorwegen genoeg te bieden, zoals een boottocht door de fjorden, raften op de rivier, zoektochten naar het Noorderlicht en geweldige cultuur in steden zoals Oslo en Bergen.

Geen betere manier om Noorwegen te ontdekken met een camper

De beste manier om alle pracht van Noorwegen te leren kennen is toch echt met eigen vervoer. Het is dan ook een zeer populaire bestemming voor een rondreis met de camper of mobilehome. Zo kan je flexibel door het land rijden en verblijven waar je wilt. In Noorwegen is bovendien ook wildkamperen toegestaan, en kamperen in de natuur wordt door de Noren zelfs gezien als een onderdeel van de cultuur.

Natuurlijk kan je ook met de auto rondrijden en her en der een tentje opzetten, maar een camper biedt dan toch nog wat extra gemak en luxe. Met de camper of mobilehome sta je altijd droog en kan je gemakkelijk van alles meenemen, waaronder je eigen fietsen of zelfs een kano of ski’s. Aan het einde van de dag kan je je camper op een prachtig plekje in de natuur plaatsen voor de overnachting, of je trekt naar een van de vele campings die het land kent voor meer faciliteiten.

Wil jij ook graag deze rondreis door Noorwegen doen met de camper? Download je gratis preview reisgids Noorwegen.

  1. FAQ - Veelgestelde vragen

Wat zijn de mooiste plekken in Noorwegen?

Uiteraard kunnen we niet alles in onze rondreis steken maar toch kom je langs enkele mooie plekjes. Zo staat de hoofdstad Oslo en zijn omgeving zeker op de planning maar ook enkele bekende staafkerken en natuurparken als het Jostedalsbreen nationaal park en het Jotunheimen nationaal park mogen vernoemd worden. Bekijk ons uitgebreid artikel met de mooiste bezienswaardigheden in Noorwegen.

  1. Hoe en waar een camper huren?

Een camper koop je niet zómaar

Een camper is een grote aankoop, waarbij je het voertuig maar enkele weken in het jaar gebruikt en de rest van het jaar voor de stalling en het onderhoud moet betalen. Wanneer je voor het eerst een rondreis met een camper gaat maken is het dan ook aan te raden om er eerst eentje te lenen van familie of vrienden of om een camper of mobilehome te huren.

Een camper huren?

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel mogelijkheden om een camper te huren, waarnaast je ook uit een groot aanbod kan kiezen. Campers worden in allerlei soorten en maten aangeboden, en zo kan je voor het ouderwetse volkswagenbusje kiezen of een grote eengezinswoning-op-wielen camper. Bekijk hier alle campers te huur

Je kan alvast in eigen land een camper huren of je kan ook eerst naar Noorwegen reizen en daar verder met een lokaal gehuurde camper rond trekken. Dit laatste heeft als voordeel dat je zo de lange rit naar Noorwegen overslaat en niet naar overtochten met veerboten vanuit Duitsland of Denemarken hoeft te kijken. Je vliegt binnen enkele uren naar Oslo en kan daar vervolgens aan de reis beginnen.

Het grootste voordeel van de camper of mobilehome al in België of Nederland huren is dat je meer mee kan nemen. Zo kan je bijvoorbeeld je fiets meenemen, zodat je in Noorwegen ook fietstochten kan maken of nog even een boodschap kan halen als je de camper al neer hebt gezet. Ook kan je thuis vast wat boodschappen inslaan en deze meenemen naar Noorwegen, waar de dagelijkse boodschappen een stuk duurder zijn.

Waar kan je het best een camper huren?

  • Een camper huren kan onder andere bij Travelhome, een onderdeel van de ANWB gespecialiseerd in campervakanties. De campers zijn op te halen in Nederland of in Noorwegen. Op de website kan je aangeven met hoeveel mensen je reist en of er extra bestuurders zijn waarna je de beste deals te zien krijgt die bij jouw wensen passen.
  • Goboony met het grootste aanbod mobilhomes in België. Deze mobilhome worden grotendeels verhuurd door particulieren bij jou in de buurt.
  • BBI Travel is een andere gespecialiseerde reisorganisatie waarbij je campers in Noorwegen kan boeken. Ook hier kan je het aantal reizigers en de camperwensen selecteren voor een bassend aanbod.
  1. Welke route nemen naar Noorwegen met de camper?

Er zijn verschillende manieren om in Noorwegen te geraken. Wanneer je ter plekke een camper wilt huren kan je het beste naar een van de grote steden, zoals Oslo of Bergen, vliegen. Zowel vanaf Brussel en Amsterdam als kleinere luchthavens vertrekken er verschillende vluchten naar Noorwegen. Een vlucht van Amsterdam naar Oslo duurt ongeveer zo’n 2 uur. Een rit vanuit Brussel duurt zo'n 3u en half.

Maar wij willen natuurlijk met de camper naar Noorwegen. Hoe doe je dat best?

  • Via Duitsland en Denemarken rij je eerst richting Zweden, waarna je via de westkust van Zweden richting Oslo rijdt.
  • Vanaf Brussel is het ongeveer 1650 km waar je zo’n 17 uur over doet, vanaf Utrecht is de route 1570 km lang waar je zo’n 15,5 uur over doet.
  • Dit is dus geen route die je makkelijk in één dag kan rijden, maar dit biedt wel de gelegenheid om ook wat tussenstops in Denemarken en Zweden mee te pakken, zoals Kopenhagen, Malmö en Göteburg.

Een overstap met de veerboot

De makkelijkste manier om vanuit België of Nederland naar Noorwegen te rijden, is door een overtocht te maken vanuit Duitsland of Denemarken.

  • In Duitsland kan je in Kiel op de veerboot stappen naar Oslo. Hierbij ben je zo’n 20 uur op het water en overnacht je op de boot, om de volgende ochtend uitgerust in Noorwegen de weg op te kunnen. Hiermee bespaar je enkele kilometers want vanaf Brussel ben je maar zo’n 720 km en vanaf Utrecht maar 560 km onderweg.
  • Wil je graag iets minder lang op de boot zitten, rijd dan naar Hirtshals in Denemarken, of het nabijgelegen Frederikshavn. Vanaf Hirtshals kan je met Color Line naar Kristiansand of Larvik varen in gemiddeld zo’n 3,5 uur, en met Fjord Line naar Kristiansand in zo’n 2 uur of Langesund in zo’n 4,5 uur.
  • Boek je tickets voor de ferry hier online
  • Vanaf 7 april 2022 kan je ook met de ferry van Nederland naar Noorwegen varen, je doet er zo'n 15 uur over vanuit Groningen richting Kristiansand. Lees hier alle details over deze overtocht

Wil je met de ferry of overweg naar Noorwegen? Lees ons uitgebreid artikel met de beste route naar Noorwegen.

  1. Mag je in Noorwegen vrij kamperen met een camper?

Het antwoord hierop is ja! Gelukkig maar. Noorwegen is een prachtig land om te kamperen. Zoals we al paar keer hebben vermeld, is Noorwegen wildkamperen zelfs een van de basisrechten in Noorwegen, het zogenaamde Allemansrecht.

Enkele regels waar je je als wild kampeerder aan dient te houden

  • Vrij kamperen mag maximaal drie dagen op dezelfde plek. Je mag dus niet een week lang op dezelfde plek blijven staan.
  • Een van de voordelen is wel dat Noorwegen enorm uitgestrekt is. Wanneer je langere tijd in dezelfde regio wil blijven, vindt je dus altijd wel een nieuw plekje in de buurt.
  • Je mag niet binnen een straal van 100 meter van een woonhuis verblijven.
  • En misschien wel het belangrijkste: Heb respect voor de natuur!

Kortom: Als je met een camper door Noorwegen reist, kan je terecht op verschillende parkeerplaatsen, campings en veel andere locaties. Het voordeel hiervan is dat het relatief goedkoop is om ergens te overnachten. Hier vind je alvast enkele kampeerlocaties in Noorwegen.

Onze favoriete plekken om te kamperen

  • Fitjar Havn, gelegen in het plaatsje Fitjar tussen Stavanger en Bergen, aan de haven van het dorpje. Er is plek voor 4 campers.
  • Søvik og GamlemSmåbåtlag,in het plaatsje Søvikten noorden van Alesund, aan de jachthaven. Hier is er plek voor 5 campers.
  • Sysenvatnet, bij het plaatsje Vøringfoss ten noorden van Hardangervidda, aan het stuwmeer Sysenvatnet. Er is plek voor 15 campers.
  • Prestesteinsvastnet, in het plaatsje Fortun ten noorden van Skjolden, met zicht op het Prestesteinsvatnet en het Jotunheimen nationaal park. Er is plek voor 4 campers.
  • Sekskanten Kro og Pub, in het plaatsje Røn aan het Vasetvatnet meer. Er is plek voor 4 campers.
  1. Rijden met een camper door Noorwegen? Dat is even wennen

Het rijden in een camper of mobilehome is de eerste keer misschien even wennen, en met het inparkeren moet je goed rekening houden met de grootte van het voertuig. Hierbij is het de eerste keren dan ook aan te raden om iemand uit te laten stappen om instructies te geven aan de bestuurder. Echter zal je snel gewend raken aan de manier van rijden.

De wegen in Noorwegen

  • Het rijden in Noorwegen is het over het algemeen een stuk rustiger rijden.
  • Noorwegen kent nauwelijks snelwegen, behalve rondom Oslo en Bergen.
  • Op de meeste wegen in het land is de maximale snelheid dan ook maar 70 of 80 km/u.
  • Het bergachtige landschap laat je ook vaker langzamer rijden dan de maximale snelheid. Houd hier rekening mee wanneer je de route door Noorwegen plant.
  • Hier en daar kan je ook al eens een rendier tegenkomen.
We raden je aan om niet te veel reiskilometers op één dag te plannen want je verkijkt je al snel op de afstanden en neem de tijd om ook tussendoor te kunnen stoppen wanneer je onderweg mooie vergezichten of interessante bezienswaardigheden tegenkomt.

Check vooraf de toegankelijkheid van de wegen die je wilt rijden. Wegen kunnen tot laat in het voorjaar gesloten blijven of plots afgesloten worden doordat de sneeuw ze onbegaanbaar maakt, en zo zijn sommige wegen zelfs in mei of juni of al in september al afgesloten. Daarnaast kent Noorwegen verschillende tolwegen, met name in het fjordengebied rond Stavanger en Bergen, maar ook rondom verschillende bergpassen. De tolwegen worden duidelijk aangegeven en de tol wordt automatisch geregistreerd op het kenteken van de auto. Lees ook onze blogpost hoe werkt tol in Noorwegen voor alle gedetailleerde info.

Rij je met een groter voertuig zoals een camper of caravan dan is het van groot belang dat je over een goede wegenkaart Noorwegen beschikt. Hierop staat aangegeven of je op de weg vlot kan rijden met een camper of caravan. Zo kom je alvast niet voor vervelende situaties te staan. Koop je wegenkaart hier online.

Er gelden ook enkele regels en belangrijke aandachtspunten

  • In Noorwegen dien je verplicht een gevarendriehoek en veiligheidshesje in de mobilehome of camper te hebben.
  • Overdag is het verplicht om dimlicht aan te hebben
  • Winterbanden zijn verplicht tussen 31 oktober en 31 maart.
  • Het is aan te raden om ook in de zomermaanden sneeuwkettingen mee te nemen.
  • In het zuiden kan je op veel plekken tanken maar in het midden van het land zit er al iets meer afstand tussen tankstations. Deze afstand wordt verder naar het noorden nog groter, dus tank wanneer je dit nog kan.
  • LPG is op maar weinig plekken te tanken en het is aan te raden om met een benzine- of dieselcamper naar Noorwegen te trekken.
  1. Inspiratieblogs voor je vakantie in Noorwegen

Haal meer inspiratie uit onderstaande blogartikels

  1. Download onze gratis reisgidsen Scandinavië

Onderweg naar het Hoge Noorden? Hier vind je onze reisgidsen om je route uit te te stippelen met leuke stops voor onderweg.

NoorwegenLofotenDenemarkenZuid-ZwedenHelsinkiSprookjesroute DuitslandMecklenburg-VorpommernSpelletjes voor in de wagen
Reisgids NoorwegenReisgids LofotenReisgids DenemarkenReisgids Zuid-ZwedenStadsgids HelsinkiReisgids Sprookjesroute DuitslandReisgids Mecklenburg-VorpommernSpelletjes voor in de wagen

Op reis naar Scandinavië? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van dez prachtige regio.

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je rondreis in Noorwegen?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Noorwegen? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Noorwegen met meer dan 78 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Noorwegen.

Noorwegen

Gratis reisgids Noorwegen downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 11 maart 2024 - Kees

Zoals alle anderen gidsen is dit ook weer een prima leidraad om door Noorwegen te reizen. alle hoogte punten van het te reizen gebied staan er in. Aanrader.

- 26 februari 2024 - Janneke

De preview van de gids heeft ervoor gezorgd dat ik de gehele gids inmiddels heb aangeschaft. Heldere omschrijvingen, mooie routes enz.. Deze zomer willen we de reis maken en de voorpret kan met deze gids al beginnen!

- 24 december 2023 - Hendrickx Mieke

Zeer aantrekkelijk voorgesteld. Doet dromen om direct te vertrekken 🤗

- 16 november 2023 - Erik Meijer

Erg uit gebreid. Duidelijk en overzichtelijk. We gaan van 10 juni tot 10 juli deze route proberen te maken

- 11 november 2023 - Anja

Zeker de moeite waard om op onderzoek te gaan. Fijne tips ook.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?