15 x mooiste bezienswaardigheden van Zweden: wat zeker zien & doen?

Koop de volledige reisgids voor € 10

15 x mooiste bezienswaardigheden van Zweden: wat zeker zien & doen?

30 april 2024 in Zweden9 reacties

Overzicht met de mooiste bezienswaardigheden en highlights van Zweden

Zweden is een mysterieus land van noorderlicht, bergen en dichte bossen. Denk aan sneeuw, Lapland en het huis van de Kerstman. Maar Zweden staat ook voor z'n bekende merken - IKEA, Volvo - en de popgroep ABBA. Het land heeft een oppervlakte zo groot als Californië en heeft slechts 9 miljoen inwoners. Dus heel wat ruimte die wacht om ontdekt te worden!

In Zweden kan je ook historische steden en pittoreske dorpjes verkennen. Voor elk wat wils! Om ervoor te zorgen dat je niets mist tijdens je reis naar Zweden, hebben we hier de mooiste plekjes opgelijst.

Praktische info & tickets voor je rondreis Zweden

Duur5 - 21 dagen ()
Vliegtickets2u15 vliegen naar Stockholm of Oslo, richtprijs € 121 vergelijk prijzen bij Cheaptickets of Skyscanner
FerryMet de boot vanuit Duitsland naar Zweden? Tickets vanuit Kiel naar Göteborg of Rostock naar Trelleborg (Malmö).
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij ANWB voor een 11 daagse (va. € 868), liever op kano avontuur? Familie kano reis (va. € 475) of kanoën door de Zweedse wildernis (va. € 295)
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HuurautoIn Zweden is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Zweeds Lapland

1.1. De natuur van Lapônia

Zweeds Lapland, ook wel Lapônia genoemd, is een uitgestrekt natuurgebied dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. In Lapônia liggen maar liefst 4 nationale parken, waaronder het prachtige Padjelanta Nationaal Park, en daarnaast ook nog twee natuurreservaten. Lapônia bestaat uit berglandschappen, drassige gebieden en prachtige gletsjers. In het midden van al die biologische diversiteit leer je hier ook de geschiedenis van de Saami kennen.

1.2. Het ijshotel in Jukkasjärvi

In Lapônia vind je in het dorpje Jukkasjärvi ook een ijshotel. Je kan er tussen december en april overnachten op rendierhuiden bij een temperatuur van -5°C. Dit ijshotel, dat elk jaar opnieuw opgebouwd wordt, was het eerste ijshotel ter wereld. Tijdens je verblijf kan je ook verschillende activiteiten doen zoals een tocht met een hondenslee of zoeken naar het noorderlicht.

Overnachten in de buurt? Bekijk hier de mooiste hotels in de buurt van Jukkasjärvi, bijzonder en spectaculair.
 1. Het Padjelanta Nationaal Park

2.1. Een oerlandschap

In het noordwesten van Zweden bevindt zich het Padjelanta Nationaal Park. Dit natuurgebied vormt samen met het Sarek Nationaal Park en het Stora Sjöfallet Nationaal Park het grootste aaneengesloten oerlandschap binnen Europa. Je kan er wandelen langs meren met uitzicht op prachtige bergen die bekleed zijn met donkergroene bossen.

2.2. Wandelen langs gletsjers en rendieren

Middenin het park ligt de grootste gletsjer van Zweden, de Ålmåjjiegná gletsjer, die dateert uit de ijstijd. In het park vind je bovendien ruim 400 verschillende soorten planten en grote kuddes rendieren, maar ook traditionele Saami-volkeren. Door het park loopt een grote wandeling waarlangs hutten staan waarin je na de wandeling kan overnachten.

 1. Het Abisko Nationaal Park

3.1. De wandelroute Kungsleden

Het Abisko Nationaal Park is het meest noordelijk gelegen nationale park van Zweden. In het park staat een natuurwetenschappelijk onderzoekscentrum. Het is vooral populair omdat je hier langs een deel van de grote wandelroute Kungsleden kan wandelen. Langs deze route passeer je prachtige berggebieden en rotsformaties en je komt ook langs bijzondere kloven zoals de indrukwekkende Abiskokloof.

3.2. Het noorderlicht bewonderen

Omdat het park zo noordelijk ligt, heb je hier in de wintermaanden ook veel kans om het noorderlicht te zien. Het Aurora Sky Station in het park is zelfs één van de beste plekken ter wereld om het natuurfenomeen te kunnen aanschouwen.

Overnachten in het National Park Abisko? Probeer dan zeker het Abisko Guesthouse, hier kan je tal van activiteiten doen en natuurlijk het noorderlicht zien, rendieren spotten of gewoon van de geweldige natuur genieten. Meer info en prijzen.
 1. Stockholm

4.1. Historisch Stockholm

De Zweedse hoofdstad Stockholm ligt verspreid over 14 eilanden. Je komt er niet alleen oude monumenten, maar ook moderne gebouwen tegen. De historische wijk Gamla Stan is het historische centrum van de stad. Je wordt er terug gekatapulteerd in de tijd.

4.2. Slot Drottningholm

Eén van de grootste bezienswaardigheden in Stockholm is het Slot Drottningholm. Dit koninklijke paleis werd in de zeventiende eeuw gebouwd naar analogie met de Franse en Italiaanse bouwwerken uit die tijd. Het paleis heeft dan ook wel wat weg van Versailles. Rond het kasteel liggen prachtig aangelegde tuinen met daarin een Chinees paviljoen dat koningin Louisa Ulrika in 1753 voor haar verjaardag kreeg.

 1. Kosterhavet Nationaal Park

5.1. De Kostereilanden

Kosterhavet ligt aan de westkust van Zweden en bestaat uit een groot zeegebied met daarin twee eilanden. De Kostereilanden behoren technisch gezien maar voor een deel tot het nationaal park, maar het is de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan Kosterhavet.

5.2. Safari op zee

Op het zuidelijke eiland ligt een bezoekerscentrum en vanaf beide eilanden kan je excursies in het park maken om de ruim 6.000 verschillende soorten zeedieren, sponzen, koralen, vogels en zeehonden te ontmoeten.

REISGIDS: Wil je graag zoveel mogelijk zien? Download dan je gratis reisgids Zuid-Zweden en mis niets tijdens je verblijf.

 1. De Höga Kusten

6.1. Groeiende bergen

De Hoge Kust van Zweden ligt aan de Botnische Golf aan de oostkust van het land. Eeuwenlang heeft het ijs hier de aardkorst omlaag gedrukt. Toen het ijs begon te smelten na de IJstijd kwam de aardkorst opnieuw omhoog. Jaarlijks groeit de Hoge kust nog steeds met ongeveer een centimeter.

6.2. Ruige kusten

In dit gebied vind je een kustlijn van maar liefst 130 kilometer lang, grillige baaien en tientallen eilanden in de zee. Sinds 2000 staat het gebied van de Höga Kusten op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kan er verschillende nationale parken bezoeken zoals het Skuleskogen Nationaal Park en het Västanöfallet natuurreservaat.

 1. De waterval Tännforsen

De Tännforsen is één van de hoogste watervallen van Zweden. Het water dondert er maar liefst 38 meter naar beneden. De waterval bevindt zich daarnaast ook nog eens in een dichtbegroeid naaldbos, wat het sprookjesgehalte van de plek alleen maar verhoogt. In de winter bevriest de waterval bovendien helemaal, een uniek uitzicht.

 1. Göteborg

8.1. Dé studentenstad van Scandinavië

Göteborg is na Stockholm de grootste stad van het land en de meest populaire studentenstad van heel Scandinavië. Göteborg staat bekend als een moderne en industriële havenstad, maar er zijn ook heel wat historische gebouwen terug te vinden. De bekende grachten in de stad werden uitgegraven in de zeventiende eeuw.

8.2. Museumstad

Je kan er ook bijzondere musea bezoeken zoals het Interactief Universeum waar je technische en natuurwetenschappelijke experimenten uit kan voeren. Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Konstmuseet, waar je werken van Van Gogh, Rembrandt, Picasso en Carl Larsson kan bewonderen.

 1. Småland

De regio Småland ligt in het zuiden van Zweden. Dit kleurrijke gebied met tientallen meren en verschillende rivieren is de thuis van Pippi Langkous. In het plaatsje Vimmerby, de geboorteplaats van de schrijfster Astrid Lindgren, kan je een themapark bezoeken rondom Pippi en de andere personages uit de boeken van Lindgren.

 1. Växjö

10.1. Duurzaamheid troef

Växjö is een stadje in de regio Småland en is misschien wel de groenste stad van Europa. Er liggen niet alleen ontzettend veel parken, het gemeentebestuur staat ook bekend om de ontwikkeling van duurzame initiatieven. In september kan je er het FOOD-festival bijwonen waar je allerlei lokale producten kan proberen die op een duurzame manier geproduceerd zijn. Het stadje wordt bovendien nog omringd door maar liefst 23 natuurreservaten en tientallen meren.

10.2. Het Kronoberg-kasteel

Je vindt er ook het Kronoberg-kasteel, één van de best bewaarde gebouwen uit de Renaissance in Zweden. Dit kasteel mag je zeker niet overslaan als je in de buurt bent.

 1. Malmö

11.1. Een hippe stad

In het zuiden van Zweden ligt Malmö. Deze hippe stad is verbonden met het Deense Kopenhagen via de Öresundbrug. Je vindt er coole winkels en heel wat interessante bezienswaardigheden. De Konsthall is bijvoorbeeld één van de belangrijkste kunstgalerijen van Europa. Daarnaast is de stad jaarlijks het toneel van het Malmöfestivalen.

11.2. Het Malmöhus-kasteel

Het knalrode Malmöhus-kasteel is het oudste nog intacte kasteel uit de Zweedse Renaissance. Het kasteel huist maar liefst vier verschillende musea: het Kunstmuseum, het Stedelijk Museum, het Natuurhistorisch Museum en het Wetenschaps- en Zeevaarthuis.

11.3. De Turning Torso

Het meest besproken bouwwerk van de stad is de wolkenkrabber Turning Torso, een bouwwerk van 190 meter hoog dat ontworpen werd door de Spaanse architect Santiago Calatrava. De toren domineert de stad en is van overal zichtbaar.

 1. Gotland

12.1. Het zonne-eiland

Gotland is het grootste eiland van Zweden en ligt in de Oostzee ten zuiden van Stockholm. Het eiland is de zonnigste plek van het land en dat lokt niet alleen buitenlandse toeristen, maar ook veel Zweden.

12.2. Visby

Op het eiland vind je onder andere de stad Visby. Deze stad staat ook wel bekend als de Rozenstad omdat het er soms zelfs tot in de winter vol staat met rozen. Een stadsmuur van 3,5 kilometer lang met wachttorens omringt de stad. Visby is één van de best bewaarde middeleeuwse steden en staat als sinds 1995 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

12.3. Voor elk wat wils

Het eiland ligt verder bezaaid met ruïnes, middeleeuwse burchten en idyllische dorpjes. Soms verwijst men naar Gotland als het eiland van de honderd kerken omdat je er zo veel middeleeuwse kerkjes terugvindt. Er is ook heel wat natuur te bewonderen. Met een beetje geluk kom je zelfs een Gotlandpony tegen tussen de bossen en de heide van Lojsta.

 1. De rotstekeningen bij Tanum

Bij de plaats Tanum zijn heel wat rotstekeningen teruggevonden die dateren uit de bronstijd. Op de bijzondere tekeningen kan je onder andere huwelijksscenes, werktuigen, schepen en jagers herkennen. De tekeningen zijn van groot historisch belang en staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In het Vitlycke-museum kom je alles te weten over de bijzondere vondst.

 1. Ales Stenar nabij Ystad

Ystad is de hoofdstad van de provincie Skåne Iän. De stad werd in de dertiende eeuw gesticht en lijkt uit een sprookjesboek te komen. Het centrum van de stad staat vol middeleeuwse gebouwen die en net buiten de stad vind je Ales Stenar, één van de grootste Vikingmonumenten van Zweden.

 1. Dalarna in Midden-Zweden

Dalarna in Midden-Zweden, hier beleef je alle typische Zweedse tradities

 • Begin in de rode kopermijn van Falun, een UNESCO Werelderfgoed. Wandel er door de straatjes die je in de tijd terug katapulteren.
 • De zomer in Dalarna is een explosie van cultuur en kleur. Bezoek de Dalahäst fabrieken in Nusnäs, waar het beroemde Zweedse houten paardje tot leven komt. Ervaar de magie van Midzomer, een feest van dans, muziek en bloemenkransen.
 • In de winter is Dalarna de ideale plaats om te skiën of een sleehonden avontuur. De Vasaloppet, 's werelds oudste en langste langlaufwedstrijd, brengt elk jaar ski-enthousiastelingen samen.
 • Dompel jezelf onder in de kunst van Carl Larsson in Sundborn, een pittoresk dorpje dat een levend canvas is van zijn werk. En vergeet de nationale parken niet, zoals Fulufjället, een paradijs voor wandelaars, met de hoogste waterval van Zweden en eeuwenoude bossen.
 1. Waar overnachten in Zweden?

Voor je vakantie in het mooie Zweden, ben je vast op zoek naar een aangenaam hotel? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk het volledige aanbod hotels, B&B's en hostels online.

Näsets Marcusgård (Furudal)

Wil je tijdens je vakantie het Zweedse platteland beleven? In een streek waar elk seizoen wat te ontdekken valt? Bij de vakantieboerderij van Näsets Marcusgård ben je zeker van een aangenaam en comfortabel verblijf! Er zijn vier vakantiehuisopties met elk hun eigen charme. Daarnaast kan je ook altijd activiteiten, zoals een hondensleetocht en een zonsopgangwandeling, boeken bij de receptie. Wil je het Zweedse platteland op een meer exclusieve manier ervaren? Dan kan je ook altijd laten verrassen en inspireren door de fantasierijke boomhutten Supermåne en Oddis Öga. Meer info en boeken.

Havshotellet (Malmö)

Het Havshotellet met een maritiem thema ligt in Malmö, op een steenworp van de zee. In een wereld die steeds meer geautomatiseerd en gedigitaliseerd wordt, wilt het hotel een plek zijn waar menselijk contact essentieel is. Als je in Havshotellet verblijft, zal je genieten van een unieke mix van ontworpen kamers, luxe bedden en hoog comfort.

De inrichting van de kamers is namelijk geïnspireerd op historische en eigentijdse schepen. De jachthaven van Limhamn ligt dan ook recht tegenover Havshotellet en vanuit sommige kamers kan je de Öresund-brug zien die Kopenhagen met Malmö verbindt. Meer info en boeken.

 1. Mis niets van Zweden met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Zweden? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zuid-Zweden met een volledige uitgestippelde rondreis door Zweden, en meer dan 130 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Zweden.

Zuid-Zweden

Gratis reisgids Zuid-Zweden downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 10 januari 2023 - marc vermeiren

Een topgids ter voorbereiding van onze Zweden rondreis

- 13 september 2022 - HB

te cultureel voor mij, zou meer bezienswaardigheden in natuur, activiteiten en sport e.d. willen zien.

- 14 maart 2022 - Cor van Erp

Veel interessante onderwerpen om een leuke vakantie te maken. Lekker duidelijk omschreven en goed verteld

- 12 februari 2022 - Willaert Berthe

Heel overzichtelijke gids, met de mooiste bezienswaardigheden van Noorwegen denk ik. Ga ze in juni uitproberen feedback volgt dan. Grt Berthe

- 27 november 2021 - Denise Van Hoof

Al meerdere gidsen aangekocht. Altijd prima in orde, geweldige routes toffe tips. Een echte aanrader!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?