Autovakantie Galicië? Onze tips + hoe met de auto of camper naar Noord-Spanje?

Koop de volledige reisgids voor € 10

Autovakantie Galicië? Onze tips + hoe met de auto of camper naar Noord-Spanje?

29 april 2024 in Galicië2 reacties

Complete route met de auto of camper door Galicië in Noord-Spanje

De Noord-Spaanse regio Galicië is nog niet heel bekend als een vakantiebestemming, terwijl het gebied ontzettend veel te bieden heeft. De regio staat bij menig mens vooral bekend om de hoofdstad Santiago de Compostela, maar daarnaast vind je hier een indrukwekkende kustlijn en prachtige natuur, evenals interessante stadjes en idyllische dorpen.

Met zo veel moois leent Galicië zich dan uitstekend voor een autovakantie door het noorden van Spanje. En wij hebben alvast een autoroute door Galicië voor je uitgestippeld die je langs de mooiste plekjes van de regio brengt.

Praktische info & tickets voor je rondreis door Galicië

Duur7 - 14 dagen ()
Vliegtickets4u vliegen naar Santiago de Compostela, richtprijs € 45 vergelijk prijzen bij Momondo
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
HuurautoOm de mooiste plekjes van Galicië te ontdekken, huur je best een huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten
 • Verken de oude binnenstad van Santiago de Compostela (incl. bezoek aan kathedraal), €19 (boek je rondleiding)
 • Bezoek Lugo en Cathedrals Beach vanuit Santiago, €60 (boek je uitstap)
 • Rondvaart door de Arousa-monding met mosselproeverij, €20 (boek je rondvaart)
 • Ontdek de mooiste plekjes in Vigo tijdens een georganiseerde wandeltour, €29 (boek je wandeling)

Inhoud artikel

Galicië

Geografische ligging

Galicië is de meest noordwestelijke regio van het Iberisch schiereiland. In het oosten grenst Galicië aan de regio’s Asturië en Castilië en León. In het zuiden grenst het aan Portugal, terwijl het in het westen aan de Atlantische Oceaan grenst en in het noorden aan de Cantabrische Zee. Het gebied omvat de vier Spaanse provincies A Coruña, Pontevedra, Ourense en Lugo. Daarnaast liggen voor de kust nog de Cíes archipel met de eilanden Faro, Monteagudo en San Martiño.

Het Groene Spanje

Noord-Spanje wordt ook wel het Groene Spanje genoemd, en Galicië is hier zeker een goed voorbeeld van. Het landschap kenmerkt zich mede door een grote hoeveelheid uitgestrekte groene heuvels, bossen vol naald- en loofbomen en landerijen. Dit landschap wordt omringd door een ruige kust van zo’n 1200 km lang, met maar liefst 700 stranden en baaien. Tussen de prachtige landschappen liggen mooie historische steden en pittoreske dorpen verscholen.

Het grootste deel van bevolking van Galicië woont volgens traditie nog altijd op het platteland. Langs de zuidkust zijn echter ook veel vissersdorpen te vinden, en de visserij is één van de belangrijkste van Spanje. In het gebied wordt naast Spaans ook Galicisch gesproken, een variant van het Portugees met Spaanse invloeden.

REISGIDS: Wil jij ook graag deze rondreis maken door Galicië? Download je gratis preview reisgids Noord-Spanje met onze uitgestippelde rondreis.

 1. Praia das Catedrais

Wanneer je bij Ribadeo de grens overrijdt, kom je als eerste langs de Playa de las Catedrales, ofwel het strand van de kathedralen. Dit strand is één van de mooiste die je in Galicië tegen zal komen en wordt zelfs gezien als één van de mooiste stranden ter wereld. Bij het strand vind je indrukwekkende natuurlijk gevormde rotsbogen, waar het strand haar naam aan dankt.

Daarnaast liggen er ook verschillende grotten langs de rand van het strand, en kan je ook op het strand poeltjes vinden. Het is verboden om er in de zee te zwemmen, maar met alle prachtige rotsformaties is dit strand uitstekend voor een wandeling of een picknick.

Wel is het strand alleen toegankelijk bij eb en zal je een klein bedrag moeten betalen om het strand op te kunnen. Op deze manier wordt er in de gaten gehouden hoeveel mensen er op het strand zijn en wordt het gebied beschermd.
 1. Punta de Estaca de Bares

Een stuk voorbij Praia das Catedrais kan je naar de Punta de Estaca de Bares. Dit is het meest noordelijke puntje van het gehele Iberische schiereiland, waarnaast het ook het westelijke einde van de Cantabrische Zee markeert. De rotsen steken een behoorlijk stuk de zee in, wat ervoor zorgt dat dit één van de meest regenachtige plekken in Europa is.

Het eigen klimaatgebied zorgt er ook voor dat er een uniek ecosysteem aanwezig is op dit punt met een mooie biodiversiteit, en je kan hier geweldig vogels spotten. In de omgeving van de Estaca de Bares vind je de ruïnes van een visfabriek en haven, evenals een vuurtoren uit 1850.

LEESTIP: Ben je nu al helemaal weg van deze regio in Noord-Spanje? Bekijk alle mooiste plekjes in het noorden van Spanje en geniet ten volle van je vakantie.

 1. Cabo Ortegal

De Punta de Estaca de Bares markeert ook het oostelijke puntje van de Ria de Orgiueira, die in het westen begrensd wordt door Cabo Ortegal, een kaap in het uiterste noorden van de provincie A Coruña. Deze kaap kenmerkt zich net als de Estaca de Bares door bijzondere rotsen die de zee insteken en ruige kliffen die een uitstekend leefgebied zijn voor honderden vogels. Ook zal je hier een vuurtoren terug vinden.

 1. Ferrol

Daarna staat de eerste grote stad op het programma: Ferrol. Ferrol staat vooral bekend als scheepsbouwcentrum met een diepe en goed beschermde haven. De toegang tot de haven is erg nauw en door de eeuwen heen zijn hier verschillende fortificaties neergezet.

 • Het Castillo de San Felipe op zo’n 15 minuten buiten het centrum van de stad is één van deze forten. Het werd in de 16de-eeuw gebouwd en vervolgens in de 18de-eeuw ingericht als een verdedigingsbolwerk met kanonnen. Het kasteel lijkt van buitenaf plat met bestaat eigenlijk uit meerdere verdiepingen die goed verscholen liggen in de omgeving. Het kasteel zou dan ook nooit gevallen zijn in een gevecht.
 • Breng een bezoekje aan de neoklassieke kerk Igrexa Castrense de San Francisco en de kathedraal van Ferrol.
 • Ga ook zeker op zoek naar de straatkunst in het Canido district en wandel door de neoklassieke straten van Magdalena.
 • Ferrol is daarnaast het beginpunt van de Engelse route naar Santiago de Compostela.

OVERNACHTINGSTIP: Verblijf tijdens je bezoek aan Ferrol bij Parador de Ferrol, gevestigd in een typisc Galicisch herenhuis. De kamers zijn ingericht met antieke meubelstukken, de wanden zijn versierd met wereldkaarten en zeilmotieven en vanaf het prachtige glazen balkon heb je een prachtig uitzicht over de omgeving.

 1. Fragas do Eume

Ten zuidoosten van Ferrol vind je Fragas do Eume, een prachtig natuurpark dat een van de best bewaarde Atlantische bossen in Europa herbergt. Het gebied is maar liefst 9000 hectare groot en geeft daarmee de ruimte aan de rijke bossen rondom de rivier Eume. Je kan hier dan ook heerlijk wandelen door de bossen langs meertjes en watervallen. Breng ook zeker in het park een bezoek aan de ruïnes van het Benedictijnse klooster van San Xoán de Caaveiro.

 1. Betanzos

Het stadje Betanzos staat bekend om haar prachtige historische centrum, één van de best bewaarde van Galicië. De verschillende kerken van de stad zijn dan ook meer dan de moeite waard. De Igrexa de San Francisco dateert uit 1387 en kent bijzondere schilderingen, terwijl de Igrexa de Santiago uit de 15de-eeuw een prachtig portaal heeft dat gedecoreerd is met een ruiterstandbeeld van de heilige Jakobus. Verder vind je in de stad verschillende paleizen en kan je nog een deel van de oude stadsmuren aanschouwen met 3 van de 4 originele poorten.

 1. A Coruña

A Coruña is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en wordt gezien als het economisch centrum van Galicië. Het is een mooie kosmopolitische stad met een oude haven in het centrum. Al eeuwen is A Coruña gericht op de visserij en het zeetransport en de stad speelde een belangrijke rol in de zeevarende geschiedenis van Spanje. Zo vertrok in 1588 het schip Armada vanuit deze stad.

Enkele hoogtepunten van de stad

 • De grootste bezienswaardigheid van A Coruña is de Torre de Hércules. Deze vuurtoren dateert uit de Romeinse tijd en is hiermee de enige Romeinse vuurtoren die nog altijd werkt.
 • Ook het Castelo de Santo Antón uit de 16de-eeuw is de moeite waard. Hier vind je nu een museum met antieke wapens en archeologische vondsten.
 • De stad kent verschillende indrukwekkende kerken die je kan bezoeken, zoals de Iglesia de Santiago en de Iglesia de Santa María del Campo.
 • Verder zijn er veel verschillende musea in de stad te vinden. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het Museo Arqueolóxico e historico over de geschiedenis van Galicië, en het Museo de Belas Artes.
 • Wandel ook zeker over de La Marina boulevard, welke geflankeerd wordt door rijen balkons met glazen ramen die bescherming bieden tegen de harde wind.
 • Of beklim de Monte de San Pedro voor een mooi uitzicht over de kustlijn.
 • Boek hier een georganiseerde wandeltour door A Coruña.

OVERNACHTINGSTIP: Verblijf net zoals ons in Hotel Plaza, een viersterrenhotel dat je verblijf onvergetelijk zal maken. Opstaan met een heerlijk ontbijtje en daarna heerlijk wandelen langs de haven van de stad. 's Avonds kan je dan genieten van eersteklas Galicische gerechten..

 1. Costa da Morte

Net onder A Coruña begint de Costa de Morte, die doorloopt tot aan het plaatsje Muros. Deze kustlijn wordt de Doodskust genoemd door de vele schipbreuken die hier plaats hebben gevonden in het verleden. Door stormen op zee vergingen vele schepen, maar er werden ook regelmatig schepen tegen de rotsen voor de kust geslagen. Ondanks de lugubere naam is het een mooie kust met verschillende vissersdorpjes. De natuurgebieden rondom de kust zitten vol leven en bieden broedplaatsen aan voor duizenden vogels.

Mooiste bezienswaardigheden en plekjes langs de zogenaamde Doodskust

 • Langs de kust kom je onder andere langs de Santuario da Virxe da Barca, in het dorpje Muxia. Hier stond een altaar van de Kelten, maar nadat de Christenen de regio hadden overgenomen namen zij de heilige plaats over en bouwden er een kleine kerk op een rotspunt direct aan zee.
 • Verderop kom je langs het plaatsje Fisterra, wat al voor lange tijd gezien wordt als het einde van de wereld. Cabo Fisterra is daardoor voor velen de laatste bestemming op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella, waarbij ze na een bezoek aan het bedevaartsoord doortrekken naar de kaap om hier de kleding die ze tijdens de tocht droegen te verbranden.
 • Maak een tussenstop bij de Xallas rivier voor een bezoek aan de Fervenza do Xallas, een prachtige waterval van 155 m hoog. De waterval wordt gezien als één van de mooiste van Spanje en zeker wanneer het zonlicht op de waterval valt oogt het bijna sprookjesachtig. Je kan een mooie wandeling maken naar de waterval of het uitzichtpunten verderop opzoeken.
 1. Santiago de Compostela

Santiago de Compostela is de bekendste stad van Galicië en één van de bekendste pelgrimsoorden van Europa. Jaarlijks komen hier zo’n 300.000 pelgrims aan na een lange tocht om een bezoek te brengen aan het heiligdom. De Catedral de Santiago de Compostela is dan ook het belangrijkste monument van de stad. Hier vindt dagelijks om 13u een mis plaats voor de pelgrims. De kathedraal is gelegen aan het Praza do Obradoiro, het aankomstpunt van de pelgrims die de Camino de Santiago hebben gelopen. Het plein wordt gezien als een van de mooiste pleinen ter wereld.

TICKETS: Boek hier je tickets voor de kathedraal (met gids en rondleiding) op voorhand en sla zo de lange wachtrij over!

Santiago de Compostela kent nog veel meer bezienswaardigheden. Bezoek er bijvoorbeeld het Monasterio de San Martín Pinario, een prachtig barok klooster dat tegenwoordig dienstdoet als cultureel centrum. Wandel door een van de vele parken van de stad, zoals het Mirador Parque da Alameda of het San Domingos de Bonaval Park, of breng een bezoek aan de 500 jaar oude universiteit van Santiago de Compostela.

 1. Cambados

Cambados is een mooi stadje dat dienst doet als de hoofdstad van de albariño wijnen. Het stadje ligt aan de Rías Baixas, een uitmondingsgebied van 7 rivieren, wat ook gelijk een zeer vruchtbaar gebied is met veel wijngaarden. Cambados wordt dan ook omringd door wijnvelden. In het stadje zelf kan je twee verschillende wijnmusea bezoeken, het Museo das Rutas do Vino en het Museo Etnografico e do Vino. Bezoek daarnaast ook een wijnhuis en proef de heerlijke witte wijnen van het gebied.

In Cambados kan je daarnaast ook door rijkelijke straten wandelen omringd door luxe herenhuizen. Door de gunstige ligging was Cambados vroeger een belangrijk commercieel centrum en werd het al snel een rijke stad. Je vindt er onder andere het gefortificeerde Prazo de Fefinans.

Wanneer je Cambados in juli en augustus aan doet kan je gelijk ook genieten van de wijnfeesten, waarbij er concerten en andere evenementen worden georganiseerd op het plein voor het fort

Bekijk hieronder de tours en excursies in Cambados

 1. Pontevedra

Pontevedra is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en is na Santiago de Compostela de belangrijkste stad van Galicië. Een moderne stad dat ook een mooi historisch centrum vol romaanse en gotische bouwwerken kent. De stad ligt aan de monding van de Lérez rivier in het hart van de Rías Baixas en wordt omgeven door groene heuvels.

 • De barokke kerk Santuario de la Virgen Peregrina de Pontevedra in het centrum van de stad is het belangrijkste symbool. De kerk is gebouwd volgens een ontwerp dat lijkt op een schelp, het wezenlijke symbool van de pelgrims.
 • Pontevedra is een belangrijke stad op de Camino Portugués, de route naar Santiago de Compostela die vanuit Portugal begint, en deze kerk is een middelpunt van de stad.
 • Ook de basiliek van Santa María la Mayor is een belangrijk monument. Deze kerk werd gebouwd met het geld van de zeevaarders gilde en staat bekend om de platte façade.
 • De stad kent nog andere kerkgebouwen, paleizen en neoklassieke gebouwen die een bezoekje waard zijn.
 • Ook zijn er veel middeleeuwse pleinen in het centrum van de stad die beroemd zijn door hun pracht, zoals Praza de Ferrería en Praza da Peregrina.

TIP: Maak je bezoek aan Pontevedra compleet door te verblijven in een van de gezellige B&B's of hotel.

 1. Cíes eilanden

Vanuit Pontevedra, maar ook vanuit het nabijgelegen Vigo, kan je een bezoek brengen aan de Cíes eilanden. Deze archipel bestaat uit de eilanden Monteagudo, do Faro en San Martiño en ligt voor de monding van de Ria de Vigo. In 1980 werden ze tot natuurreservaat benoemd en ze zijn onderdeel van het Parque Nacional Marítimo-Terrestre das Illas Atlánticas de Galicia.

Op de eilanden kan je heerlijk wandelen door de natuur. Ook bieden de eilanden de perfecte gelegenheid om vogels te spotten. Beklim de Alto das Cíes, het hoogste punt van de eilanden van 197 m hoog, voor een mooi uitzicht over de archipel. Vergeet niet je boottocht naar de eilanden op tijd te boeken, want er geld een bezoekerslimiet om zo de natuur te kunnen beschermen.

 1. Vigo

Vigo is de grootste stad van Galicië, gelegen in het zuidwesten van de regio. De havenstad is een belangrijk economisch centrum en staat bekend om de visindustrie en de fabrieken. Het is dan ook een moderne stad, maar in het hart van Vigo vind je een mooi historisch centrum.

 • Bezoek er onder andere het Castelo do Castro, een oud 17de-eeuws fort met prachtige tuinen.
 • Wandel langs de ouderwetse vissershuisjes en mooie herenhuizen.
 • Daarnaast kent Vigo een aantal mooie stranden, zoals Playa de Samil.
 • Vanuit Vigo kan je ook zeer goed een bezoek brengen aan de Islas Cíes.

LEESTIP: Net zoals Vigo zijn er nog tal van andere gezellige steden die je kan vinden aan de Westkust van Spanje. We zetten voor jou onze favoriete bezienswaardigheden aan de Galiciaanse kust op een rijtje!

 1. Castro de Santa Trega

Castro de Santa Trega is het meest zuidwestelijke puntje van Galicië, bij de grens met Portugal. Op de heuvel van het dorpje vind je Castro de Santa Trega, een belangrijke archeologische vindplaats. Hier liggen de ruïnes van een Gallisch fort uit de eerste eeuw voor Christus. Het kijkt uit op de Miño rivier, die hier als grens tussen Spanje en Portugal werkt en het fort was waarschijnlijk ook een belangrijk strategische vesting.

TIP: Wil je graag nog meer pareltjes ontdekken in het noorden van Spanje? Download dan nu ons gratis reisgids Noord-Spanje en mis niets tijdens je volgende vakantie!
 1. Tui

Verderop stroomopwaarts de rivier Miño kom je Tui tegen, niet de bekende luchtvaarmaatschappij maar wel de belangrijkste stad aan de grens met Portugal. De twee bruggen over de rivier die Tui met het Portugese Valença verbinden zijn de belangrijkste plaatsen om de grens over te steken in het noorden van Portugal.

De belangrijkste bezienswaardigheid van de stad is de Catedral de Santa María de Tui, een gotisch bouwwerk uit de 12de-eeuw aan de oevers van de rivier. Ook de Iglesia de San Telmo, gewijd aan de patroonheilige voor vissers, is de moeite waard. Ook kan je in Tui twee interessante musea bezoeken.

 1. Ourense

Ourense staat bekend als de Cidade das Burgas door de vele warmtebronnen die in de stad te vinden zijn, waardoor je hier zeer goed kan ontspannen in één van de spa’s. Ourense is verder veelal een stad met winkels, hotels en restaurants, maar heeft ook enkele bezienswaardigheden. De Catedral de Ourense is de belangrijkste bezienswaardigheid, dateert uit de 6de-eeuw en later herbouwd maar hiermee is het de op één na oudste kathedraal van Galicië. Daarnaast is de Ponte Romana een imposant monument.

 1. Lugo

Breng als laatste nog een bezoek aan de ommuurde stad Lugo. De stadsmuren dateren uit de 3de-eeuw en zijn nog geheel intact, en de muren zijn dan ook opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Ze zijn 10m hoog en 3m breed, en bevatten 71 torens. Je kan een mooie wandeling maken over de muren en genieten van het zicht over de stad en de omgeving. Bezoek verder ook de Romaanse kathedraal de Santa María, die je je vanaf de muren mooi boven de stad uit ziet steken.

 1. O Cebreiro

Vooraleer je je rondreis afrond, raden we je aan om toch nog eerst een laatste stop in dit dorpje te maken, O Cebreiro. Hier vind je namelijk nog traditionele palloza’s, ronde huizen die voor de helft als stal en deels als woning werden gebruikt. Je krijgt hier dan ook een goed beeld van het traditionele boerenleven van Galicië.

Beleef zelf deze rondreis, download onze reisgids Noord-Spanje en kom langs de mooiste plekjes die je anders misschien niet zou bezoeken.
 1. FAQ - Veelgestelde vragen

Wat zijn dé topbezienswaardigheden in Galicië?

De populairste bezienswaardigheid van Galicië is zonder twijfel het bedevaartsoord Santiago de Compostela. Maar ook de steden als hoofdstad La Coruña, Lugo en Pontevedra zijn zeker een bezoekje waard.

 1. Hoe bereik je Galicië?

Wanneer je voor een autovakantie naar Galicië gaat kan je het beste richting het zuiden rijden, maar het is ook mogelijk om vanuit België en Nederland te vliegen naar Santiago de Compostela, A Corunã of Vigo. Hier kan je vervolgens een auto huren voor je rondreis door de regio.

 • Vanuit Brussel is het zo’n 1700 km rijden naar Galicië, waar je zonder tussenstops zo’n 18 uur over doet.
 • Vanuit Utrecht is het zo’n 1900 km, waar je dan weer zo’n 19 uur over doet.

Rijd richting Lille en volg hier in eerste instantie de A1 richting Parijs en volg vervolgens de A10 naar Bordeaux. Vanaf Bordeaux rij je via Bayonne, Biarritz en Saint-Jean-de-Luz naar de grens met Spanje, waar je Spaans Baskenland in rijdt.

 • Afhankelijk van je beginpunt in Galicië kan je langs de noordkust van Spanje of via het binnenland rijden.
 • Voor de kustroute ga je langs Bilbao, Santander en Gijón tot je bij Ribadeo de regio Galicië binnenrijdt.
 • Wanneer je via het binnenland rijdt sla je tussen Donostia San Sebastian en Bilbao af naar Burgos, en rij je via León en Ponferrada bij O Cebreiro de regio binnen.
 • In dit geval volg je als het ware de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela.
 1. Waar overnachten in Galicië?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Galicië? Hieronder vind je alvast enkele van onze favoriete adressen of bekijk het volledige aanbod hotels en pensions in Galicië online.

 • Hotel Plaza Obradoiro, een charmant tweesterrenhotel, net zo elegant als het gebouw waarin het is gevestigd: een traditioneel Galicisch huis van drie verdiepingen met een galerij. 's Ochtends word je wakker met een heerlijk kopje koffie en geniet je vanuit je bed van de gezellige drukte op het Plaza del Obradoiro.
 • Hotel Monumento Pazo de Orbán bevindt zich in een 18e-eeuws herenhuis in het historische centrum van Lugo. De inrichting van de kamers hebben een mix van traditioneel en modern en sommige kijken op de stadsmuren, een Werelderfgoed van UNESCO.
 • Parador de Ferrol, gevestigd in een typisch Galicisch herenhuis. De kamers zijn ingericht met antieke meubelstukken, de wanden zijn versierd met wereldkaarten en zeilmotieven en vanaf het prachtige glazen balkon heb je een prachtig uitzicht over de omgeving.
 • Villaprado bevindt zich op wandelafstand van Praia de Santo Tomé, en biedt een 2-sterrenaccommodatie in Cambados. Vanaf het balkon heb je zicht op de zee en er is iedere ochtend ontbijt beschikbaar.
 1. Wil je niets missen tijdens je vakantie in Noord-Spanje?

Herkenbaar: Bij je bezoek aan dit prachtige stukje Spanje wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Noord-Spanje met een uitgewerkte autoroute, 2 stadswandelingen, tips + verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Noord-Spanje om in de stemming te komen en ga op pad!

Noord-Spanje

Gratis reisgids Noord-Spanje downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 7 mei 2024 - Jeanne

Noord Spanje is de moeite waard om ontdekt te worden, een pareltje om te zien en te beleven!

- 21 november 2022 - Jan Hornman

Reisroutes geven je een perfecte basis om nog meer van je vakantie te kunnen genieten

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?