Dit zijn dé 24 top bezienswaardigheden in de Algarve (update 2024)

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dit zijn dé 24 top bezienswaardigheden in de Algarve (update 2024)

13 maart 2024 in Portugal19 reacties

De Algarve is de zuidelijkste regio van Portugal en een van de populairste vakantiebestemmingen in Europa. De helft van de toeristen die Portugal bezoeken, brengen hun vakantie in de Algarve door! De regio is gezegend met een pittoreske kustlijn en enkele van de mooiste stranden van Portugal. De zomers in de Algarve zijn heet en droog en de winters kort en mild.

In de Algarve vind je levendige kuststadjes, enkele van de beste golfbanen van Portugal, prachtige zandbankeilanden en lagunes en natuurlijk adembenemende stranden waar surfers het beste van zichzelf geven.

Voordelig je reis naar de Algarve boeken

Een rondreis aan de Algarve, 8 dagen in 4* hotels, inclusief ontbijtbuffet, vlucht Brussel-Faro h/t en huurwagen met all-in verzekering. Kijk op Euroreizen.be.

Vliegvakantie 8 dagen incl. hotel 4* of 5*, fly & drive vanaf € 599. Ga naar Euroreizen.be.

Ga op reis naar de Algarve met Tui, 8 dagen vanaf € 629: Bekijk het aanbod bij Tui

Op vakantie naar de Algarve bij Sunweb vanaf € 489 per persoon: Boek bij Sunweb

Je vakantie Algarve bij Prijsvrij.be vanaf € 282: Bekijk het aanbod

De vlucht duurt ongeveer 3,5 uur. Vlieg naar Tenerife met Tui Fly voor € 89

Inhoud artikel

Kaartje met bezienswaardigheden Algarve

De Algarve is gelegen in het zuiden van Portugal, het is een uitgestrekte strook langs de zuidkust van Portugal. De Algarve is vooral gekend voor haar prachtige stranden en bijzondere rotsformaties. De bekendste steden zijn Faro, Albufeira en Lagos. Onderstaande kaart geeft een overzicht van de mooiste plekjes, lees er alles over in de dit artikel + tips om te overnachten !

  1. Alcoutim

Het dorre en dunbevolkte binnenland van de oostelijke Algarve wordt meestal overgeslagen door toeristen. Dat is goed nieuws, want dat betekent dat je deze prachtige regio met niet veel andere nieuwsgierigen moet delen! Dé must-see in de regio is het schilderachtige Alcoutim ongeveer 40 kilometer ten noorden van Vila Real. Alleen al de rit naar het dorpje is de omweg waard. Volg de meanderende weg die langs de rivier de Guadiana loopt, de natuurlijke grens tussen Spanje en Portugal.

Het kleine gehucht ziet eruit alsof het is gemaakt vanuit de verbeelding van een uitzonderlijk getalenteerde kunstenaar. Ooit was Alcoutim een strategische rivierhaven die op zijn beurt gecontroleerd werd door Grieken, Romeinen en Arabieren en later speelde Alcoutim een belangrijke rol als de stad waar in 1371 het vredesverdrag ondertekend werd tussen koning Fernando I van Portugal en Enrique II van Castilië.

Alcoutim is vandaag echter niet meer dan een slaperig en pittoresk dorpje. Bezoek zeker het veertiende-eeuwse kasteel, al is het maar om bovenaan te genieten van het prachtige uitzicht op het Spaanse dorp Sanlúcar de Guadiana aan de overkant van de rivier.

Je kan het Spaanse dorpje bezoeken door de veerboot te nemen, maar er is een alternatieve en veel spannendere manier om de rivier over te steken. Aan de Spaanse kant, hoog boven Sanlúcar, bevindt zich de enige zipline ter wereld die een staatsgrens oversteekt. Je steekt niet alleen de grens tussen Spanje en Portugal over, maar je reist ook in de tijd, want er is een uur tijdsverschil tussen Spanje en Portugal. Een unieke ervaring!

Tours en uitstappen voor je vakantie in de Algarve

Zelf de Algarve bezoeken of wil je liever mee met een georganiseerde tour? Tours komen je ophalen bij je hotel of verblijf. Bekijk alle tours en mogelijkheden online. Nog meer tours kijk hieronder:

Tours worden uitgevoerd met lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie.

  1. Vila Real de Santo António

Het is net zo waarschijnlijk dat je hier Spaans als Portugees hoort spreken, want Vila Real de Santo António is ongeveer zo dicht bij Spanje als je kan komen zonder de grens over te steken. Deze aangename grensstad heeft ook een aantal toeristische bezienswaardigheden die zeker een bezoekje waard zijn.

Het uitstekende museum Arquivo Histórico Municipal op de Avenida da República vertelt het verhaal van de bijna verdwenen sardine- en tonijnconservenindustrie in de regio. Het mooie centrale plein, Praça Marques de Pombal werd met mozaïeken bekleed die lijken op zonnestralen. In de uitnodigende cafés en restaurants rond het plein kan je heerlijk eten en drinken in de schaduw van sinaasappelbomen.

Je kan vanuit Vila Real de Santo António makkelijk de veerboot nemen om de rivier de Guadiana over te steken naar het Spaanse grensstadje Ayamonte. Je kan er door de gezellige steegjes wandelen en heerlijk eten in de kleurrijke tapasrestaurants. De veerboot vervoert ook auto’s en doet er ongeveer 20 minuten over.

Op 10 minuten rijden ten noorden van Vila Real ligt het sparrendorp Castro Marim. Het stadje wordt gedomineerd door een indrukwekkend dertiende-eeuws kasteel. Het enorme complex staat open voor het publiek en van bij het kasteel heb je een prachtig uitzicht over het omliggende kustreservaat Reserva Natural do Sapal.

  1. Tavira

Tavira is een van de mooiste kuststeden in de regio. Het stadje ligt aan beide zijden van de brede rivier de Gilão en draagt een lange geschiedenis met zich mee. Ooit stichtten de Romeinen de stad en daarna werd Tavira bezet door de Moren die het stadje bekroonden met een prachtig kasteel.

Let tijdens je bezoek aan Tavira vooral op de bijzondere schilddaken die typisch zijn voor dit deel van de Algarve. Je zal de daken ook opmerken bij de 37 (!) kerken die je in de stad kan vinden, waarvan de Igreja da Misericórdia architectonisch de meest belangrijke is. Aan de rivier ligt een elegante brug die gebouwd werd in de 17e eeuw op Romeinse fundamenten.

TOUR: Wil je graag met een privé tour Tavira en het achterland van de Algarve verkennen? Boek je tour naar Tavira en omgeving online.

  • Een wandeling maken langs de rivieroever is een van de beste manieren om Tavira te verkennen. Je wandelt door tuinen met hoge palmbomen. Op de centrale markt kan je vers fruit kopen.
  • Vanuit Tavira vertrekken veerboten naar het eiland Ilha de Tavira (boek je boottocht hier online), een populair eiland bij strandliefhebbers en zonnekloppers en ook één van de weinige eilanden in het gebied waar kamperen is toegestaan.
  • Maak ook zeker een wandeling langs de Salidas (zoutpannen) van Tavira, en met wat geluk kan je tussen de roze bassins flamingo's en ooievaars spotten.
  1. Olhão

Olhão, de drukste vissershaven van de Algarve, staat helemaal in het teken van de oceaan. Langs de Avenida da República, de levendige verkeersader van de stad, vind je enkele van de beste visrestaurants in de Algarve.

Een andere reden om Olhão te bezoeken, is om rond te kijken op de ongelooflijke havenmarkt - de grootste en levendigste markt langs de Algarvekust. Bij het aanbreken van de dag kan je op de vismarkt heerlijke verse streekproducten kopen. Je kan er natuurlijk vis, maar ook groenten en fruit van lokale boeren kopen.

Vanuit Olhão: boottocht, kajakken & snorkelen in Ria Formosa? Je ontdekt de natuurlijke schoonheid van de Rio Formosa-eilanden. Beleef een ontspannen boottocht en leg aan bij Culatra en Farol. Snorkel bij verlaten stranden en kajak in de lagunes. Bekijk deze tours en boek online.

  1. Faro

Het drukke Faro is de hoofdstad van de Algarve en de internationale luchthaven van Faro is voor de meeste toeristen de toegangspoort tot de regio. Het moderne Faro is de grootste stad in de Algarve en telt ongeveer 50 000 inwoners. Vooral de Cidade Velha, de oude stad, is een bezoekje waard. Het stadscentrum wordt omgeven door stevige verdedigingsmuren en bevindt zich op Romeinse en Moorse fundamenten.

Faro werd zwaar beschadigd door een grote aardbeving in 1755 en daarom dateert wat je vandaag ziet voornamelijk uit de 18e en 19e eeuw. Je wandelt er in een wirwar van geplaveide straten en zonnige pleinen waar gezellige restaurantjes en ambachtelijke werkplaatsen verstopt liggen. Ook de kathedraal en het archeologisch museum zijn een bezoekje waard.

Als je in Faro bent bezoek dan zeker ook even de Capela dos Ossos, in deze kapel kan je meer dan 1250 schedels en doodskoppen zien die op jou liggen te wachten.

Wil je graag een boottocht maken vanuit Faro of dolfijnen gaan spotten voor de kust? Boek je tour online.

  1. Estoi

Estoi is erg atypisch Algarve en daarom een ideale afwisseling in het reisprogramma. In dit histroische dorp kan je Romeinse ruïnes bezoeken, een indrukwekkend paleis en vele kleine, gezellige steegjes en straatjes. Het is een klein dorp diep verborgen in Algarve. Je moet het zeker eens gedaan hebben, al is het maar om een andere kant van Algarve te leren kennen.

  1. Almancil

Soms willen we gewoon eventjes weg van de populaire, toeristische plekken en zijn we op zoek naar rust. Heb je ook zo’n momentje? Bezoek dan het dorpje Almancil. Dit is een redelijk onbekende plek en vooral een favoriet bij reizigers die even een pauze willen uit de drukte. Je vindt hier een aantal villaparken waar golftoornooien plaatsvinden, maar ook het populaire park Quinta de Lago en natuurreservaat Ria Formoso. Die laatste vormt een van de langste ononderbroken beschermde kustlijnen ter wereld. Voldoende te doen dus in Almancil en probeer vooral even te ontspannen!

  1. Ria Formosa

Het natuurgebied Ria Formosa ligt vlakbij Faro niet zo ver van de Spaanse grens. Het is een prachtig lapjesdeken van groene eilanden, witte stranden en blauwe lagunes dat zich uitstrekt over meer dan 60 kilometer. Het park werd niet voor niets verkozen tot één van de zeven zoutwaterwonderen van Portugal!

De stranden in het park zijn paradijselijk mooi. Je kan er heerlijk zonnen of het water ingaan om zeepaardjes te zoeken. Natuurliefhebbers kunnen er op zoek gaan naar de unieke flora en fauna die in Ria Formosa voorkomt. Er komen jaarlijks veel trekvogels naar het gebied. De flamingo is de bekendste bewoner van het natuurgebied, maar je vindt er ook ooievaars, lepelaars en dwergsterns.

ONZE TIP: Verken het natuurpark Ria Formosa met een boottocht, zo zie je de meest unieke plekken van deze natuurpracht. Boek je boottocht hier online

  1. Loulé

Loulé ligt ver van de kust. Het is een druk marktstadje met een uniek karakter en een fascinerend verleden. De stad staat vandaag vooral bekend om zijn overdekte groenten- en fruitmarkt, een van de grootste in de Algarve. De uitgestrekte verzameling kraampjes, hutten en kiosken werden ondergebracht in een laat negentiende-eeuws gebouw met rode koepels en hoefijzervormige ramen. Op zaterdagochtend loopt de markt over in de omliggende straten wanneer boeren uit afgelegen gebieden hun oogst komen verkopen.

Loulé is altijd een levendig commercieel centrum geweest. De Moren bouwden de stad op Romeinse fundamenten en al snel werd de plek een bloeiend handelscentrum. Een twaalfde-eeuws kasteel moest Loulé beschermen tegen vijandige aanvallen. Je kan over de wallen van het kasteel wandelen voor een prachtig uitzicht over de oude stad en er is ook een klein museum op het terrein.

Wandel zeker eens door de kleine straatjes van Loulé en je zal de Arabische invloed overal opmerken. Er staan onder andere ruïnes van een islamitisch badhuis, de hammam de Al-'Ulyà. Een andere must-see is de prachtige zestiende-eeuwse kerk Capela Nossa Senhora da Conceição, versierd met de typisch Portugese azulejos-tegels. Ook de klokkentoren van de Igreja Matriz de São Clemente, oorspronkelijk eigenlijk een minaret, mag je zeker niet missen.

Alte is een pittoresk dorpje ongeveer 25 kilometer ten noordwesten van Loulé. Het ligt verstopt in de uitlopers van een bergketen en staat bekend om zijn bloemrijke tuinen. Wie het binnenland van Portugal wil leren kennen, moet zeker naar Alte komen. De smalle geplaveide straatjes nodigen uit voor een wandeling en je kan uitstekend uitrusten in de vele cafeetjes die gevestigd zijn in charmante witgekalkte huizen.

  1. Vilamoura

Deze chique kustplaats is ideaal voor golfliefhebbers, want je vindt in en rond Vilamoura niet minder dan 5 kampioenschapsgolfbanen. In Vilamoura kan je ook rondwandelen in de grootste jachthaven van Portugal waar maar liefst 825 plaatsen zijn. Schepen tot 60 meter lang kunnen er aanmeren.

In Vilamoura zelf is de belangrijkste bezienswaardigheid het Muso Cerro da Vila, de ruïnes van een tweede-eeuws Romeins villacomplex compleet met verzonken baden, zouttanks en opvallende mozaïeken. Wie naar Vilamoura gaat, moet toch vooral langsgaan bij het prachtige strand Praia da Marinha, zonder twijfel één van de mooiste stranden van Europa.

Vanuit Vilamoura: 2 uur Benagil-grot en dolfijnen-boottocht. Bezoek de Benagil grotten, onderweg bewonder je het uitzicht op de prachtige kust en krijg je de kans om wilde dolfijnen te zien tijdens deze excursie. Bekijk deze tour online.

  1. Albufeira

Albufeira is een populaire bestemming in de Algarve. Dankzij zijn centrale ligging in het zuiden van Portugal is het ook de ideale uitvalsbasis om de Algarve te verkennen. Albufeira was ooit een rustig vissersdorpje waar niets meer stond dan een cluster van witgekalkte huisjes, een kerk en een imposant Moors kasteel. Vandaag is Albufeira helemaal anders, het is een kosmopolitisch stadje geworden waar ’s zomers een uitgelaten vakantiesfeer hangt.

TIP: Wil je de mooiste stranden van de Algarve ontdekken? Lees onze blog met onze 15 favoriete stranden in de Algarve.

In de neonverlichte straten vind je het ene hotel na het andere en er is ook een overvloed aan cafés, restaurants en nachtclubs. Albufeira trekt vooral gezinnen aan die op strandvakantie zijn aan de Portugese zuidkust. De prachtige stranden in de regio zijn ook meteen de grootste troef van Albufeira. Op wandelafstand van het centrum liggen spectaculaire baaien verstopt die omgeven worden door hoge kliffen.

Onze tip: Vanuit Albufeira maak een boottocht naar de Benagil-grotten. Kom op plaatsen waar andere boten niet kunnen komen en spot dolfijnen onderweg. Boek je tour online.

  1. De grotten van Benagil

Aan het Praia de Benagil kan je de prachtige grotten van Benagil bezoeken (ook gekend als Algar de Benagil). Deze prachtige creaties van de natuur staan zonder twijfel in de top 10 van de mooiste en meest bijzondere plekjes ter wereld. Je kan deze grotten eenvoudig bereiken vanuit Lagos, Portimão of Albufeira met een boottocht of daguitstap (zijn wel enkel via een boot te bereiken). (lees meer over de grotten van Benagil)
Hier kan je in de grot rondlopen met een gat in het dak, waardoor je kan geniet van bijzondere lichtinvallen. Er zijn verschillende grotten te vinden langs de kustlijn

Onze tip: Boek je plaatjes aan boord van een boot en bezoek deze indrukkende grotten, zij die het graag sportief houden kunnen ook een kayak tour doen naar de grotten.

  1. Silves

Silves is één van de mooiste steden van de Algarve. Het ligt op een heuvel en biedt uitzicht op een vruchtbare vallei waar heel wat sinaasappelbomen, olijfbomen en wijngaarden staan. Een elfde-eeuws Moors kasteel met koperkleurige muren torent uit boven de omgeving en geeft Silves een hoog sprookjesgehalte.

In het Museu Arqueológico leer je alles over de invloed van Moren in de streek. Een boeiende tentoonstelling gidst je langs een indrukwekkend Arabisch waterreservoir van 18 meter diep. Wandel ook zeker eens langs de rivier en bezoek de kleine markt. Je vindt er enkele uitstekende restaurants.

  1. Portimão

Vroeger was Portimão het centrum van de ooit bloeiende conservenindustrie in de Algarve, maar de stad heeft zich heruitgevonden als toeristisch centrum van de streek. Portimão, de tweede grootste stad van de Algarve, ligt genesteld langs de rivier de Arade en heeft bezoekers heel wat te bieden. Je kan er bijvoorbeeld een bekroond museum en een bekend theatercomplex bezoeken.

Portimão zal ook duikers een belletje doen rinkelen. Hier vind je namelijk het eerste kunstmatige rif van Portugal. Verder worden rond Portimão Formule 1-wedstrijden gehouden op het circuit en ook de moderne jachthaven trekt heel wat bezoekers.

Toch moet je in de omgeving van Portimão vooral de stranden bezoeken. Enkele van de beroemdste exemplaren van de Algarve liggen namelijk op wandelafstand van de stad. Onze favoriet is Praia da Rocha, een goudkleurig strand dat te mooi lijkt om echt te zijn.

  1. Alvor

Een van de meest bezochte plekjes in Algarve is Alvor. In dit vissersstadje komen vissers nog elke dag om hun vangst binnen te halen in de oude kaai. Als bezoeker kan je dit dan ook eens met je eigen ogen zien. Alvor is een opkomend toeristische plek dankzij de vele hotels en zomervilla’s, dus je zal niet alleen zijn. Bezoek zeker ook eens Ria de Alvor, een natuurreservaat in de buurt.

  1. Lagos

Lagos is de levendigste badplaats van de westelijke Algarve. Het is ook van groot historisch belang. Prins Henry de Navigator lanceerde in Lagos Portugals Gouden Eeuw van ontdekkingsreizen en hij werd later ook gouverneur van de Algarve. De ontdekkingsreizigers die vanuit Lagos vertrokken, zetten Portugal voor altijd op de wereldkaart.

De middeleeuwse kasteelmuren, de sierlijke kerken en de stevige dijken van de stad lokken jaarlijks heel wat bezoekers, maar het zijn vooral de indrukwekkende kliffen en grotten die de show stelen. Verwacht je aan idyllische stranden, azuurblauw water en heel veel zon. Je vindt er ook heel wat leuke restaurantjes en mooie hotels. Lagos is ook de ideale plek om dolfijnen te gaan spotten op zee of om te snorkelen.

Wanneer je door de straatjes wandelt in Lagos, zal het je al snel opvallen dat er zowat overal mooie, versierde tegeltjes te zien zijn. De meest herkenbare zijn misschien wel de blauw-witte tegeltjes, maar je zal zien dat er heel wat verschillende gedecoreerde tegels zijn in verschillende kleuren, met een patroon, met schilderingen…

  1. Sagres

Ongeveer 120 kilometer ten westen van Faro, ligt Sagres, de meest zuidwestelijke stad van continentaal Europa. Het is de minst ontwikkelde kustplaats van de Algarve en heeft daardoor zijn charme goed kunnen bewaren. Prins Henry de Navigator (1394-1460) zou in Sagres een zeevaartschool hebben opgericht die het begin inluidde van de tijd van de Portugese ontdekkingsreizen.

De niet-te-missen bezienswaardigheid in Sagres is het ommuurde zeventiende-eeuwse fort. Binnenin kan je een gigantisch kiezelwindkompas bewonderen, de Rosa dos Ventos, dat Prins Henry zelf gebruikt zou hebben. Ook de aangrenzende vijftiende-eeuwse kapel Nossa Senhora da Graça werd op zijn bevel gebouwd.

Oude Griekse kroniekschrijvers beschreven het nabijgelegen Cabo de São Vicente als 'het einde van de bewoonde aarde'. De vuurtoren op de rotsige kust, de uitgestrekte Atlantische oceaan en de gure wind geven Sagres dan ook een heel eigen karakter. Er komen elk jaar ook duizenden trekvogels aan en in oktober vindt daarom elk jaar het vogelobservatiefestival plaats.

Sagres wordt in de zomer overdonderd door een heleboel surfers die er het beste van zichzelf geven op werkelijk fantastische stranden. Sagres is de surfhoofdstad van Europa en er worden vaak wereldkampioenschappen surfen georganiseerd.

  1. Westkust van Algarve

De westkust van Algarve is erg karakteristiek met haar kliffen en ellenlange zandstranden. Dit deel in Algarve is nog puur en ongerept. Vooral surfers vinden hier hun thuisbasis en brengen er maar al te graag hun vakantie door. Langs de kustlijn vind je pittoreske dorpjes waar je maar weinig toeristen tegen het lijf zal lopen. Hoewel dit gebied niet zo populair of toeristisch is, vinden wij het net daarom de moeite waard om te bezoeken. Hou er wel rekening mee dat het hier moeilijker is om een accommodatie te vinden omwille van die reden.

  1. Odeceixe (strand)

Odeceixe beach is een groot strand waar je mooie wandelingen kan maken, vooral wanneer het tij laag is. De rivier Odeceixe mondt hier uit en deelt het strand in twee delen: een gedeelte met ruwe zee, ideaal voor surfers, en een deel waar het rustiger is meer aan de zijkant van de rivier. In dat rustige stuk zal je vooral families met kinderen spotten. Wanneer het mooi weer is, kan je hier met gemak een dagje vertoeven. Er zijn voldoende parkeerplaatsen, een bar en andere benodigdheden zoals toiletten en douches.

  1. Praia do Tonel

Op Praia do Tonel zal je ongetwijfeld je ogen uitkijken, want het is er werkelijk prachtig. Dit ongerepte strand is omringd door kliffen en daardoor afgeschermd van de wind en het ligt bovendien mijlenver van de toeristische stranden vandaan. De zee heeft op deze plek vaak een stevige stroming, waardoor veel families met kinderen hier juist niet naartoe komen. Daarom vormt het Tonel strand net wél hemel op aard voor surfers, snorkelaars of andere beoefenaars van watersporten. Laat dit echter niet aan je hart komen, want ook al zwem je niet in de zee, dan nog blijft deze plek honderd procent de moeite waard!

  1. Seven hanging valleys walk

Algarve heeft een grillig landschap: je vindt er rotsen, kliffen, stranden… en daardoor is het een prachtige plek om een wandeling te maken. Een van de mooiste (en bekendste) wandelingen in Algarve is de ‘Seven hanging valleys walk’. Deze wandeling begint vanaf Praia da Marinha en loopt tot op het strand Praia da Benagil.

Tijdens de wandel ontdek je heel wat indrukwekkende rotsformaties, stranden en de grot van Benagil. Je kan deze wandeling op eigen houtje doen, maar je kan ook een tour met gids boeken als je onderweg meer informatie wil krijgen.

  1. Serra de Monchique

De Serra de Monchique is een bergketen en bekende bezienswaardigheid in het westelijke deel van de Algarve. Als je van natuur houdt en eens iets anders wil zien dan de vele mooie stranden, dan kunnen we het beschermde natuurgebied Monchique alleen maar aanraden. Je kan hier verdwalen op de vele wandelpaden die je leiden door de velden en flanken van de bergen, de vele dennen- en vijgenbomen, helemaal tot het hoogste punt van Algarve, gelegen op 900 meter.

Tijdens je hike op de Serra de Monchique leer je Portugal eens van een heel andere kant kennen. Combineer eventueel je wandeling met een bezoek aan het stadje Monchique. Dit gebied is misschien niet zo toeristisch, maar dat maakt het net zoveel mooier en leuker.

  1. Senhora da Rocha

Het strand van Senhora Da Rocha is gelegen tussen 2 hoge kliffen en wordt ten westen ook nog eens afgebakend door een hoge rots, met daarop een kapelletje. Tussen deze kleine 13de eeuwse kapel tot aan de kustplaats Benagil lopen er enkele wandelpaden. Deze wandelingen zijn erg mooi, maar op sommige momenten wel tricky.

Door erosie komen er soms gaten voor tijdens de wandeling en hoewel die omgeven zijn door hekjes, moet je toch goed opletten. Daarnaast lopen de wandelpaden soms erg dicht langs de klifranden. Maar het loont wel enorm de moeite!

  1. Ponte da Piedade

Nog een prachtige plaats waar je kan gaan wandelen is Ponte da Piedade. Hier krijg je een mooi zicht op de meest unieke rotsformaties. Je kan wandelen over de grillige rotsen bij Porto de Moòs en regelmatig stoppen om enkele foto's te nemen op de mooiste uitkijkplekjes!

  1. Waar overnachten in de Algarve? Hotels, vakantiehuizen & B&B's

Ondertussen weet je bijna alles over Algarve wat je moet weten, maar nu nog een accommodatie vinden. Popualire steden in Algarve om te verblijven zijn Albufeira, Faro, Lagos en Portimão. Eerder op zoek naar een bijzondere Glamping ervaring in de Algarve? Bekijk hier onze selectie Glampings in de Algarve.

1. The Salty Lodge (Lagos)

De accommodatie Salty Lodge biedt studio's en appartementen aan, waarvan sommige met een terras of balkon. Het is een prachtige moderne verblijfplaats waar je je direct thuis voelt. De accommodatie bevindt zich in het midden van het centrum en op slechts vijf minuutjes wandelen verwijderd van het strand. Kortom: boek hier je overnachting als je op zoek bent naar een toplocatie + luxe en comfort. Appartementen Vanaf € 60/nacht Meer info & boeken.

2. Faro Town House (Faro)

Het kleine authentieke Faro Town House biedt 4 gezellige kamers aan. Het is erg gunstig gelegen in het centrum van Faro en de accommodatie zelf is mooi ingericht en verzorgd en heeft een fijn gemeenschappelijk terras. De eigenaren zijn bovendien erg gastvrij! Er is ook een lekker ontbijt beschikbaar. Dit hotel is perfect als je op zoek bent naar een huiselijke accommodatie op een centrale plek. Vanaf € 45/nacht Meer info & boeken.

3. B&B Farmhouse of the Palms (Faro, São Brás de Alportelin)

B&B Farmhouse of the Palms kan je vinden nabij het dorpje São Brás de Alportelin. Deze stijlvolle B&B kan je vinden in een 200 jaar oude hoeve, in de heuvels ten noorden van Faro. Op deze prachtige locatie kan je genieten van het immense uitzicht, heerlijk ontbijt en vooral de gastvrijheid van de eigenaars. 's Avonds kan je aanschuiven voor een heerlijk diner met achteraf een fado concert. Er is gratis privéparkeergelegenheid op het terrein en aan iedereen aan te bevelen. Hier kan je terecht vanaf € 105/nacht. Meer info en boeken.

4. Palmares Beach House Hotel (Lagos)

Wil je jezelf verwennen met pure luxe in een prachtig hotel, dan zit je goed in het Palmares Beach House Hotel. De kamers zijn prachtig, er is een uitgebreid héérlijk ontbijt en het hotel is erg mooi ingericht. Ook de ligging is goed (3km van strand Praia Meia Praia) en het uitzicht is ongelooflijk mooi. Perfect wanneer je honderd procent wil relaxen! Vergeet ook niet om een buikje te nemen in het buitenzwembad. Vanaf € 126/nacht Meer info & prijzen.

5. Colina do Mar (Albufeira)

Voor € 50/nacht kan in het centraal gelegen Colina do Mar overnachten. Op slechts 200 meter van het strand en een paar minuten van het centrum, vind je dit hotel met zonneterras en zwembad. Het hotel voorziet ook ontbijt indien je dat wenst. Wij vinden Colina do Mar een goed hotel prijs kwaliteit, je krijgt alles wat je nodig hebt en dit op een toplocatie. Meer info & prijzen.

6. Quinta Tapada Do Gramacho (Silves)

Quinta Tapada Do Gramacho is een traditionele boerderij met 6 kamers die stijlvol gerestaureerd is. Het bevindt zich midden in het natuurgebied Tapada do Gramacho, naast de rivier de Arade, op 15 minuten rijden van het strand. Deze boederij houdt het graag creatief en dat zie je in de inrichting van de kamers en appartementen. Op warme dagen kan je verkoeling zoeken in het zwambad. Vanaf € 75/nacht, ontbijt inbegrepen. Meer info en boeken

7. Apartamentos Jardins da Rocha (Portimão)

De moderne appartementen en studio's van Apartamentos Jardins da Rocha hebben allemaal een balkon en een uitgeruste keuken, de meeste bieden ook een mooi uitzicht op de Atlantische Oceaan. De appartementen zijn gelegen op slechts 80 meter van de stranden Rocha en Três Castelos en er zijn een tennisbaan en zwembad aanwezig.

Deze accommodatie is goed bereikbaar en er is een supermarktje in de buurt. Verwacht je niet aan hypermoderne kamers, voor € 42/nacht heb je zeker waar voor je geld. Meer info & prijzen.

8. VidaMar Resort (Algarve)

Het Vidamar Algarve Hotel is een prachtig 5-sterren resort gesitueerd aan de zuidkust van Portugal, aan de Algarve. De ligging is rustgevend, net ver genoeg van het toerisme, en de talloze palmbomen maakt dit resort een erg dromerige plek. Op een paar minuutjes wandelen tussen de palmbomen bereik je Praia dos Salgados: een groot en mooi strand. Ook Praia da Galé is vlakbij het hotel.

Het Vidamar resort is perfect voor zowel koppels als gezinnen, want het ligt niet alleen vlakbij het strand, er zijn ook verschillende zwembaden, een kinderbad, een binnenzwembad, een mooie spa, gigantische tuinen en natuurlijk heel wat plekjes om te ontspannen met ligbedjes. De kamers zijn luxueus ingericht, je hebt een prachtig uitzicht op het zwembad of op de zee en het ontbijt is heerlijk, met tal van gezonde opties. Meer info & prijzen.

  1. Welke auto huren voor je rondreis?

  • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
  • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
  • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
  • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
  • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
  • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.
  1. Mis niets met onze reisgids Portugal

Wil je nog meer info over wat je kan zien en doen in Portugal? Koop onze reisgids Portugal met 4 stadswandelingen + een complete rondreis met meer dan 89 bezienswaardigheden en heel wat leuke adresjes (+ GPS coördinaten)! Download zeker ook de gratis reisgids preview Portugal en ga op pad!

Portugal

Gratis reisgids Portugal downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 22 februari 2024 - Hilda De Brauwer

Zo aanlokkelijk dat we de reis geboekt( hebben!

- 25 december 2023 - Marian

Top reisgids, met concrete en nuttige informatie!

- 26 november 2023 - Marc Seynhaeve

Wat ik zocht stond erin beschreven, bij terugkomst zal ik een betere beoordeling kunnen geven . Het heeft ons wel overtuigd om eens naar Portugal te reizen. Maar zoals gewoonlijk van Reisroutes klopt het plaatje.

- 4 november 2023 - Peter

Deze gids heeft mij geholpen het meeste uit mijn weekje Algarve te halen en goed te plannen.

- 10 juli 2023 - Rita De Peuter

Ben de vakantie aan het voorbereiden. Staan leuke tips in!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?