Auto huren in Portugal (vanaf € 5/dag): Alle praktische info + tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Auto huren in Portugal (vanaf € 5/dag): Alle praktische info + tips

2 augustus 2023 in Portugal2 reacties

Portugal heeft toeristen heel wat te bieden. Je kan er historische steden als Lissabon en Porto bezoeken of in de Algarve genieten van één van de meest idyllische kustlijnen van Europa. De meeste toeristen reizen naar Portugal met het vliegtuig en daarom is het een goed idee om ter plekke een auto te huren. Zo kan je namelijk het meeste uit je vakantie in Portugal halen! Je kan de stad verlaten en het mooie binnenland verkennen of roadtrippen langs de ruige Portugese kustlijn.

Hieronder geven we je praktische informatie en tips om een auto te huren in Portugal. We vertellen je ook waar je moet op letten als je een auto huurt en we geven je een beknopt overzicht van de Portugese wegcode.

Vergelijk aanbieders van huurauto's, er zijn namelijk meerdere verhuurbedrijven van huurwagens. Hieronder een overzichtje van gespecialiseerde websites. Kijk zeker altijd na welke verzekering is inbegrepen. Dat maakt meestal het verschil in prijs.

Inhoud artikel

Volg onze autoroutes door Portugal

Vertrek je op autovakantie door Portugal? Verken de prachtige Douro-vallei met onze autoroute.
Wie op reis gaat naar Madeira kan onze rondreis door Madeira downloaden, zo mis je zeker niets van het Bloemeneiland!
Ga je de natuur op de Azoren verkennen? Download onze rondreis op São Miguel of onze gratis reisgids Azoren.

Begin je je rondreis in Lissabon of Porto? Volg onze autoroute door Portugal of onze autoroute tussen Porto en Lissabon en download onze reisgids Portugal. Wij hebben al het opzoekingswerk al gedaan voor jou!

 1. Waarom een auto huren in Portugal? 5 x redenen

1.1. Laat je eigen auto thuis

Wie van plan is om met de auto door Portugal te reizen doet er goed aan om ter plekke een auto te huren. Je hoeft dan enkel op het vliegtuig te stappen en niet helemaal zelf naar Portugal te rijden. Op die manier bespaar je niet alleen veel tijd, je hoeft ook niet aan te schuiven in de vervelende zomerfiles in Frankrijk en Spanje.

1.2. Het is goedkoper

Een fly&drive-vakantie is vaak ook goedkoper. Wanneer je zelf naar Portugal zou rijden, betaal je al snel 250 euro aan benzine en zo’n 100 euro aan tol. Tenzij je een grote roadtrip door West-Europa wil maken, raden we je daarom aan om met het vliegtuig naar Portugal te reizen en ter plekke een auto te huren. Een retourticket van een lagekostenmaatschappij kost vaak minder dan 100 euro en de prijzen van huurauto’s vallen in Portugal ook goed mee.

1.3. Ontdek meer van het land

Wie slechts van plan is om enkele dagen in Lissabon of Porto te verblijven, hoeft natuurlijk geen auto te huren. Er valt heel wat te zien en te beleven in die steden en je kan alles vlot met het openbaar vervoer bereiken. Een huurauto komt wel goed van pas voor wie een week of langer op reis gaat en meer van het land wil zien.

1.4. Vrijheid tijdens je vakantie

Dankzij de auto kan je gaan en staan waar je wil en je kan ook minder bekende delen van het land ontdekken. We raden zeker aan om een auto te huren als je de Portugese natuurparken wil verkennen of als je de wijnregio rond de prachtige Douro-vallei wil leren kennen. Je ontdekt het land dan op je eigen tempo.

1.5. Een must op Madeira of de Azoren

Wanneer je naar Madeira of naar de Azoren op vakantie gaat, raden we je zeker aan om een auto te huren. Je kan de eilanden dan op eigen houtje en op je eigen tempo verkennen. De bezienswaardigheden op de eilanden liggen bovendien soms ver uit elkaar en om sommige plekken te bezoeken heb je ook echt een auto nodig.

Het zou natuurlijk jammer zijn dat je op Madeira het Ponta do Rosto niet kan bezoeken of dat je op São Miguel het beroemde Sete Cidades, het Lagoa do Fogo of de Boca do Inferno aan je voorbij moet laten gaan omdat je geen huurauto hebt.

 1. Een auto huren in Portugal

2.1. Leeftijd

Wanneer je een auto huurt in Portugal, moet je 23 jaar oud zijn. In sommige gevallen moet de bestuurder zelfs 25 jaar zijn. Kijk de minimumleeftijd goed na vooraleer je de auto huurt.

2.2. Luchthavens

Je huurt de auto het beste op de luchthaven zelf. Vooral op de luchthavens van Lissabon en Porto is het aanbod huurauto’s groot. Ook wie naar Faro reist, heeft veel keuze. Je kan de auto dan ophalen na je vlucht en meteen vertrekken.

Ben je van plan om rond te reizen door Portugal en keer je terug huiswaarts vanop een andere luchthaven? Dan is het een goed idee om na te gaan of je de auto kan achterlaten in een andere luchthaven. De meeste autoverhuurders voorzien die optie voor een kleine meerprijs.

2.3. Huur vooraf online

Huur de auto altijd op tijd online. Dat is goedkoper dan de auto ter plekke op de luchthaven te regelen. Bovendien heb je vooraf de keuze uit verschillende automodellen en je bent er met een online reservatie ook zeker van dat er ter plekke een auto op je wacht.

Huur hier online je auto via TUI cars autoverhuur, SunnyCars of EasyTerra
 1. Hoeveel kost een auto huren in Portugal?

3.1. Schommelende, maar betaalbare prijzen

De prijs van een huurauto in Portugal schommelt sterk, maar in het algemeen is een auto huren in Portugal tamelijk goedkoop. Vooral wanneer en waar je de auto wil huren bepaalt de prijs. Wie in een luxueuze sportauto wil rijden zal vanzelfsprekend ook meer betalen.

3.2. Voorbeeldprijzen

 • Om een auto te huren in Lissabon voor een week betaal je ongeveer 80 euro.
 • Om een week een auto te huren in Porto betaal je ongeveer 90 euro.
 • Wie wil roadtrippen op Madeira moet daarvoor 145 euro per week voorzien.
 • Wie de Azoren wil verkennen moet op ongeveer 220 euro rekenen.

3.3. De goedkoopste autoverhuurders

Om een auto te huren aan de voordeligste prijs doe je er goed aan om verschillende verhuurders te vergelijken. Houd er rekening mee dat er bovenop de huurprijs vaak nog een verzekering bijkomt. Bij SunnyCars zit die al in de prijs inbegrepen.

Huur hier online je auto via Tui cars autoverhuur, SunnyCars of RentalCars.
 1. Welke auto kies je het beste?

4.1. Voor avonturiers

De soort auto die je het beste kiest voor je reis in Portugal hangt vooral af van wat je wil doen. Het is zeker niet nodig om een 4x4 te huren om door de Portugese bergen te kunnen rijden. Zelfs op slechte wegen in het binnenland volstaat een standaard auto en ook op de Azoren en op Madeira heb je geen 4x4 nodig.

4.2. In de grote steden

Ben je van plan om in de binnenstad van Lissabon of Porto te rijden? Dan raden we je aan om voor een kleiner model te kiezen. Zo kan je makkelijker manoeuvreren in de smalle en steile straatjes van het centrum. Probeer de historische centra van grote steden wel te vermijden. Je neemt er beter het openbaar vervoer.

4.3. Airco

Ga wel altijd na of de auto uitgerust is met airconditioning. De temperaturen kunnen in Portugal hoog oplopen en airconditioning is dan ook geen overbodige luxe. Auto’s met airconditioning kosten misschien iets meer, maar het is de kleine meerprijs meer dan waard.

 1. De Portugese wegcode

5.1. Rijbewijs

Je hoeft in Portugal geen internationaal rijbewijs te hebben. Je Belgisch of Nederlands rijbewijs volstaat om een auto te huren en om op de weg te rijden.

5.2. Regels

De Portugese verkeersregels lijken goed op de regels in andere Europese landen. Auto’s rijden aan de rechterkant, je moet altijd je gordel dragen en je mag niet bellen achter het stuur. Het maximaal toegelaten alcoholgehalte is 0,5 promille.

5.3. Toegelaten snelheid

Ook de toegelaten snelheden zijn vergelijkbaar. In de bebouwde kom mag je 50 kilometer per uur rijden en buiten de bebouwde kom mag je 90 kilometer per uur. De maximaal toegelaten snelheid op autosnelwegen is 120 kilometer per uur.

5.4. Parkeren

In de steden worden er strenge verkeersregels gehanteerd op vlak van parkeren. Kijk hier altijd goed naar de verkeersborden. Er gelden verschillende regels en tarieven in verschillende zones per stad. Soms mag je ’s avonds na een bepaald tijdstip gratis parkeren en op sommige tijdstippen mag je niet parkeren. Wanneer je het bord “Proibido estacionar” tegenkomt, mag je er nooit parkeren.

5.5. Tolwegen

In Portugal zijn er verschillende tolwegen, vooral rond Lissabon en Porto. Bij sommige tolwegen kan je cash betalen, maar bij de meeste moet je elektronisch betalen. Dat kan met een kredietkaart of de Toll Card, die je bij tankstations kan verkrijgen. Je kan ook betalen via Easytoll. De camera’s aan de tolpoort herkennen je nummerplaat en het bedrag wordt automatisch verrekend.

Vertrek je op autovakantie door Portugal? Verken de prachtige Douro-vallei met onze autoroute.
Wie op reis gaat naar Madeira kan onze rondreis door Madeira downloaden, zo mis je zeker niets van het Bloemeneiland!
Ga je de natuur op de Azoren verkennen? Download onze rondreis op São Miguel of onze gratis reisgids Azoren.

Begin je je rondreis in Lissabon of Porto? Volg onze autoroute door Portugal of onze autoroute tussen Porto en Lissabon en download onze reisgids Portugal. Wij hebben al het opzoekingswerk al gedaan voor jou!

Download alvast onze gratis preview reisgids Portugal hieronder. Zo vertrek je gerust op je rondreis.
Nog meer Portugal? Koop onze complete reisgids Portugal.

 1. Vergelijk aanbieders van huurauto's

Vergelijk aanbieders huurauto's, er zijn meerdere spelers op de markt. Hieronder een overzichtje van gespecialiseerde websites. Kijk zeker altijd na welke verzekering is inbegrepen. Dat maakt meestal verschil in prijs.

 1. Mis niets met onze reisgids Portugal

Wil je nog meer info over wat je kan zien en doen in Portugal? Koop onze reisgids Portugal met 4 stadswandelingen + een complete rondreis met meer dan 89 bezienswaardigheden en heel wat leuke adresjes (+ GPS coördinaten)! Download zeker ook de gratis reisgids preview Portugal en ga op pad!

Portugal

Gratis reisgids Portugal downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 10 juli 2023 - Kathy

Steeds leuke tips en routes te vinden in jullie reisgidsen! Een aanrader voor iedere reiziger!

- 29 maart 2020 - Corry

Mooi en overzichtelijk, vooral de links naar meer informatie zijn prettig.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?