Aveiro bezoeken? Top 13 x bezienswaardigheden + info, tips & foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

Aveiro bezoeken? Top 13 x bezienswaardigheden + info, tips & foto's

19 mei 2022 in Portugal2 reacties

Aveiro is een kleurrijke pittoreske stad die op ongeveer 45 minuten ten zuiden van Porto ligt. De stad ligt aan de oceaan en heeft een laguneachtige baai. Het zoute zeewater mengt zich hier met de Ria de Aveiro, een zoutwater rivier. Vroeger deed deze plaats dienst als haven.

Het centrum van Aveiro wordt doorkruist door kanalen waarop de bekende moliceiro-boten varen. Aveiro wordt dan ook niet voor niets het Venetië van Portugal genoemd. Ga hier zeker de kanalen bevaren, de vismarkt verkennen of breng een bezoekje aan het stedelijk museum.

De stad is een ideale uitvalsbasis voor wie de Beiras regio wil verkennen, waarvan ook Serra de Estrela en Coïmbra deel uitmaken. Wij zetten de mooiste bezienswaardigheden van Aveiro alvast even op een rijtje.

Tours, tickets voor je bezoek in Aveiro

Aveiro bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Een daguitstap vanuit Porto, Lissabon of Gaia kan je al voor € 50 online boeken. Vertrek vanuit Porto of Gaia naar Aveiro. Een halve dagtrip inclusief boottocht kost €42,50.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Het Venetië van Portugal

De moliceiros zijn voor Aveiro wat de gondels voor Venetië zijn. De felgekleurde bootjes zijn echte werkschepen die gebruikt worden om zeewier, het zogenaamde ‘molico’, uit de zee te halen om te verwerken tot kunstmest. Daarnaast zorgen ze ook voor het vervoer van onder meer wijnvaten en landbouwproducten.

Ze varen voornamelijk op de Taag en op de Douro, maar ook op diverse andere Portugese kanalen en rivieren. De boten hebben geen kiel, maar wel een hoge boeg in de vorm van een zwanenhals. De voorstevens zijn traditioneel in felle kleuren beschilderd. De meeste moliceiros zijn ongeveer 7 meter lang en 2 meter breed.

Slechts enkele van deze bootjes varen nog. Wie zich laat rondleiden met deze authentieke gondels, kan zich daarna perfect oriënteren in de stad. Voor een tochtje van een half uur vragen alle bedrijven hetzelfde, namelijk € 10.
Aveiro bezoeken? Bekijk hier de tours vanuit Lissabon en Porto.

 1. Zon, zee en strand op Praia da Barra

Dit strand ligt nabij het ponton dat vanuit de stad een toegangsweg biedt naar de haven van de stad en waar de Ria de Aveiro in de zee uitmondt. Het strand is erg uitgestrekt. Je kan er surfen, kitesurfen, zeilen en sportvissen.

Tijdens de zomermaanden is het een druk bezochte plek. Aangezien er ook veel bars zijn en er verschillende evenementen plaatsvinden, is het de ideale plaats voor een ontspannen vakantie. Nabij het strand zie je de imposante vuurtoren Farol de Aveiro, dat overigens met zijn 62 meter de hoogste vuurtoren van Portugal is, meer info op de website.

Voor wie het allemaal iets gemoedelijker mag, kan ook doorreizen naar Praia da Costa Nova. Dit strand ligt iets verder dan Praia da Barra. Je vindt er de typische charmante huisjes met kleurrijke strepen. Wat verder ligt Ílhavo, een oud vissersstadje. Je vindt getuigenissen over het rijke vissersverleden van de stad in het Museu Marítimo.

TIP: Wist je dat we ook een rondreis hebben die start in Porto en je tot in Lissabon brengt langs de mooiste plekjes en bezienswaardigheden? Download je route Porto tot Lissabon hier.

 1. Houten gekleurde huisjes van Praia da Costa Nova

Op zo'n 12 km van Aveiro liggen de beroemdste houten gekleurde huisjes van Portugal. In het charmante dorpje Praia da Costa Nova vind je deze woningen ingesloten tussen het Ria de Aveiro binnenmeer en de Atlantische Oceaan (zie ligging op de kaart).
Deze kleine gestreepte kleurrijke huisjes, waren ooit de pakhuizen van de lokale vissers van het dorp. Ze dienden voor de opslag van vismateriaal maar heden ten dage doen ze vooral dienst als vakantiehuisjes, hotels en restaurants. De huisjes kregen hun opvallende kleuren zodat de vissers hen gemakkelijker konden herkennen als ze terugkwamen van een lange tocht op zee.

 1. Het Museo de Aveiro

Een andere leuke bezienswaardigheid is het Museu de Aveiro, dat vooral beeldhouwwerken, meubilair en zilverwerk tentoonstelt. Het museum is ondergebracht in het klooster Convento de Jesus (klooster van Jezus), een vestiging van de vrouwelijke Dominicaanse orde. Het bouwwerk werd in 1458 voltooid. Bezoek hier het klooster en de kapellen, de refter, de kapittelzaal en de kerk van Jezus. Deze laatste, de Igreja de Jesus, is versierd met een gedetailleerd gouden houtwerk en met de typisch Portugese azulejos.

Santa Joana

Vooral in de Capela do Senhor das Baroccas is dit soort versiering overvloedig aanwezig. Op de eerste verdieping is er een permanente tentoonstelling gewijd aan Santa Joana, de dochter van koning Alfonso V. Zij besloot in 1472 om zich in het klooster terug te trekken en bleef er tot haar dood in 1490. Ze overleed in de handwerkkamer, die je tegenwoordig nog altijd kan bezichtigen. In 1693 werd Joana heilig verklaard.

Je vindt in Museu de Aveiro haar barokke mausoleum, maar ook verschillende artefacten uit haar leven. Er zijn ook veel religieuze kunstwerken te bewonderen. Een van de hoogtepunten is een prachtig portret van Santa Joana in hofkledij.

Graftome Dom Joao de Albuquerque

In het museum is ook de graftombe van ridder Dom Joao de Albuquerque te bezichtigen. Daarnaast vind je hier ook een interessante kloosterapotheek.

Wil je nog meer info over wat je kan zien en doen in Portugal? Download dan onze reisgids Portugal.

 1. Proef de Ovos Moles

Absolute delicatesse in de regio

De ovos molos, letterlijk vertaald zachte eieren, zijn een absolute delicatesse in de regio. Het streekproduct werd 500 jaar geleden ontwikkeld door een non. In die tijd was het gebruikelijk om als inwoner kippen cadeau te geven aan kloosters. De nonnen gebruikten de eieren en scheidden het eiwit van het eigeel. Het eiwit werd aangewend om moeilijke kledingonderdelen te strijken en om de stof flexibeler te maken.

Het eigeel bleef over en had in principe weinig functie, tot een van de nonnen van Convento de Jesus erachter kwam dat suiker de houdbaarheid ervan kon verlengen. Dat was de start van het recept voor de ovos moles, een zoetigheid die oorspronkelijk werd gebruikt om patiënten en zieken sneller te laten genezen.

Een eierdooier met suiker en een koffie

Het recept werd door verschillende generaties overgeleverd. De ovos moles bestaan uit een combinatie van eierdooier en suiker en worden met de hand vervaardigd. Ze zijn in de vorm van een mossel of wulk gekneed. Ze worden verkocht in kleine, traditioneel beschilderde houten vaatjes met afbeeldingen van moliceiro’s en van de Farol de Aveiro vuurtoren.

Je vindt ze in vrijwel elk café en souvenirwinkeltje, maar voor de beste in de stad probeer je Confeitaria Peixhino (zie ligging op de kaart) of Oficina do Doce (zie ligging op de kaart).

Je kan er ook verschillende workshops volgen en zo zelf ovos moles leren maken. Drink bij het streekproduct een lekker kopje Portugese koffie. Het land staat bekend om zijn koffiecultuur, dus bestel gerust een espresso op een van de vele gezellige terrassen.

 1. Parque Dom Pedro Infante

De Parque Dom Pedro Infante is een klein stadspark net buiten het centrum, op slechts enkele blokken van het kanaal. Het ligt min of meer buiten de gebaande paden, dus veel mensen kom je hier niet tegen. Bij de lokale bevolking staat het park bekend als Parque da Macaca, aangezien hier ooit een kooi met een aap stond.

Verken er de groene ruimtes met eeuwenoude bomen, de leuke bruggen over het water, de Art Nouveau-muziektent, de eendenvijver of geniet van het uitzicht op het meer. Dit park is de ideale plek om even te ontsnappen aan de drukte rondom het kanaal en in de stad.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Aveiro? Verblijf in het onlangs gerenoveerde Arcada Hotel, gevestigd in een historisch gebouw in het centrum van Aveiro. Het hotel biedt moderne, elegante accommodatie en kijkt uit over het centrale kanaal en de populaire Moliceiros-boten van Aveiro. Meer info en boeken.

 1. Ria de Aveiro

Na een storm in 1575 was Aveiro plotseling niet meer verbonden met de zee, waardoor de stad in verval raakte. Het stilstaande water veroorzaakte bovendien allerlei ziektes onder de bevolking. Pas in 1878 kwam er terug een verbintenis met de zee dankzij de Barra Nova lagune en de Ria de Aveiro, een binnenmeer langs de stad van wel 50 km lang. Hoewel de stad nu al lang geen dienst meer doet als haven, bestaan de oorspronkelijke kanalen wel nog. Deze zijn nu, samen met de vele leuke bruggetjes, de voornaamste bezienswaardigheden van Aveiro.

Het Reserva Natural da Dunas de São Jacinto natuurpark

De stranden, duinen en omliggende bossen behoren allen tot het Reserva Natural da Dunas de São Jacinto natuurpark. Dit gebied ontstond omdat een deel van het kustgebied doorheen de jaren overspoeld werd door de oceaan. Sindsdien is het natuurgebied afgescheiden van de zee en leven er diverse dier- en plantensoorten. Probeer hier zeker de eenden, reigers en andere zeevogels te spotten.

Zeezout en zeewier

Vroeger, maar ook nu nog, vond er in de lagune zoutwinning plaats via zoutpannen, de marinhas de sal. Met traditionele moliceiro’s werd zeewier verzameld en ook de visserij was een grote vorm van inkomsten, een beroep dat de laatste jaren toch betamelijk verval gekend heeft.

 1. Museu de Arte Nova

Het stadscentrum van Aveiro bulkt van indrukwekkende gevels in art nouveau stijl en het is dus logisch dat het Museu de Arte Nova het Portugese erfgoed van de art nouveau eert. Al bij de ingang worden museumgasten begroet met een idyllische tegelmuurschildering met meeuwen, eenden en andere typische stijlmotieven.

Het Art Nouveau Museum is kleiner dan het Museum van Aveiro en de meeste beschrijvingen zijn enkel in het Portugees. Toch is deze plek nog steeds een bezoek waard. Via de Google Translate-app kan je namelijk de live foto-vertaalfunctie uitproberen, waardoor je toch de beschrijvingen kan lezen.

In het museum vind je een routekaart met diverse routes waarop designliefhebbers zich kunnen baseren om alle art nouveau-gebouwen in Aveiro te zien. Op de tweede verdieping is er een kunstgalerij van relatief onbekende kunstenaars en architecten. Er is ook een auditorium en een ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen.

TIP: Wist je dat we ook een rondreis hebben die start in Porto en je tot in Lissabon brengt langs de mooiste plekjes en bezienswaardigheden? Download je route Porto tot Lissabon hier.
 1. Het oude treinstation van Aveiro

Dit 19e eeuws gebouw versierd met typische Portugese azulejos, zal je zeker niet ontgaan. Dit was het oude treinstation van Aveiro maar werd gesloten en afgedankt nadat het nieuwe treinstation werd gebouwd. Het kleurrijke gebouw is zeker wel een fotostop waard. Op een kwartiertje wandelen van het centrum ben je reeds aan dit mooie oude station.

 1. Catedral de São Domingos

Loop ook even langs de kathedraal van Aveiro. De barokke architectuur is een beetje atypisch, voor Portugese begrippen, maar dat maakt het juist zo leuk om deze even te bezoeken. De kathedraal werd in de 15de eeuw gebouwd, aan het Dominicaanse klooster. Door de eeuwen heen is de kerk regelmatig verbouwd en aangepast, waardoor je verschillende stijlen als barok en gotiek terugvindt in de gevel.

 1. Verken de vismarkt van Aveiro

Midden in het oude stadscentrum van Aveiro vind je tussen de kronkelige straatjes, kerken en monumenten Largo do Praça Peixe. Hier zie je het authentieke Portugal en proef je van de traditionele keuken, die hoofdzakelijk uit visgerechten bestaat. Kom hier je honger stillen met verse gerechten, rechtstreeks uit zee.

 • Proef zeker de zeevruchten, de vissoep (caldeirada), de gegrilde vis en de bacalau, het typische palinggerecht dat als soep wordt geserveerd.
 • Bacalau is een gezouten en gedroogde variant van kabeljauw. De vis wordt zodanig klaargemaakt dat alle inwendige organen verwijderd worden. Daarna wordt de vis gedroogd en gezouten.

Dé plek om bacalau te eten is in restaurant Salpoente. Dit restaurant ligt langs een voormalige zoutopslag en ademt pure charme uit. Elke hoek van het restaurant staat in het teken van de visspecialiteit.

 1. Pittoreske straten

De beste manier om een stad te verkennen is nog steeds te voet. Maak een lange wandeling om zo het authentieke karakter van Alveiro te ontdekken. Langs Canal das Piramides en Canal de Sao Roque is goed te zien waar Aveiro zijn typerende karakter vandaan heeft.

Je vindt er nog de traditionele witte vissershuisjes en langs Canal Central en Rua Joao de Mendonca kan je er de mooie herenhuizen in art nouveau stijl bewonderen. Neem zeker ook een kijkje op de campus van de universiteit. Daar zijn prachtige moderne gebouwen te bezichtigen, die werden ontworpen door de bekende Portugese architect Alvaro Siza Vieira.

 1. FAQ - Veelgestelde vragen over Aveiro

Hoe van Porto naar Aveiro?

 1. Wat is de ligging van Aveiro op de kaart?

 • Vanuit Porto naar Aveiro is het zo'n 75 km (45 minuten met de auto)
 • Vanuit Lissabon naar Aveiro is het zo'n 225 km (2u30 minuten met de auto)

 1. Wanneer kan je Aveiro het best bezoeken?

Wil je graag op vakantie naar Aveiro? Dan is de beste reistijd voor deze regio van mei t/m oktober. Zo ben je zeker van een aangename temperatuur en heb je amper tot weinig last van neerslag. De hoogste gemiddelde temperatuur in Aveiro is 26°C in augustus en de laagste is 13°C in januari. Maar aangezien Portugal zo’n 300 zon dagen per jaar heeft, hoef je je niet echt druk te over de juiste periode. Elke periode heeft bovendien ook zijn charme.

 1. Filmpje: breng een bezoek aan Aveiro

Benieuwd naar hoe Aveiro eruit ziet? In deze video nemen we je mee naar deze pittoreske vissersstad in Portugal. Als je dit zelf ook eens wil ervaren, zal je natuurlijk zelf naar Aveiro moeten afreizen.

 1. Mis niets met onze reisgids Portugal

Wil je nog meer info over wat je kan zien en doen in Portugal? Koop onze reisgids Portugal met 4 stadswandelingen + een complete rondreis met meer dan 89 bezienswaardigheden en heel wat leuke adresjes (+ GPS coördinaten)! Download zeker ook de gratis reisgids preview Portugal en ga op pad!

Portugal

Gratis reisgids Portugal downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 22 december 2021 - Daniel VDB

Zoals gewoonlijk bij Reisroutes : duidelijke en overzichtelijke presentatie van een land, regio of stad met tal van bruikbare tips die ertoe aanzetten op bezoek te gaan. Gevolg : wij hebben beslist in 2022 de regio rond Aveiro te bezoeken, als corona het toelaat...

- 15 november 2021 - Walter

Prima voor reisvoorbereiding.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?