Route voor een fly & drive: Alentejo, Lissabon en Evora + kaart

Volledige reisgids kopen voor € 10

Gratis complete pdf-gids Portugal bij reservatie rondreis

Route voor een fly & drive: Alentejo, Lissabon en Evora + kaart

 • Startpunt: Lissabon Airport
 • Eindpunt: Lissabon Airport
 • Type: Rondreis
 • Afstand: 940 km
 • Duur: 9 dagen
 • Wegdek: Verhard
 • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)

Volg route op kaart met GPS-tracker

Wachtrijen vermijden en speciale tours

Op roadtrip door Portugal met een huurauto? Route voor je rondreis langs Alentejo, regio Lissabon en Evora.

Alentejo is de grootste regio van Portugal én de dunst bevolkte, gelegen tussen Lissabon en de Algarve. De betekenis van "Alentejo" is "aan de andere kant van de Taag". De meest toeristische stad is Evora.

We nemen je ook mee naar minder bekende en daarom rustige stadjes maar waar ook heel wat moois te ontdekken is zoals Borba, Elvas, Estremoz, Vila Viçosa en Marvão.

In het tweede deel van deze rondreis reis je naar de zuidelijke regio van Lissabon, in Sesimbra. We geven je tips voor een dagje uit in het natuurgebied ten zuiden van je logeerplaats.

Het hoogtepunt is uiteraard de wereldstad Lissabon, op 36 km van het hotel (via tolbrug). Je verkent er met onze wandelroute zowel de wijk Bélem als het oude stadsgedeelte. Kortom, dit wordt een rondreis met heel wat afwisseling (cultuur, natuur) en onvergetelijke ontdekkingen.

Dag per dag reisschema rondreis Alentejo en Lissabon

 • Dag 1: heenreis naar Estremoz en wandeling in de witte stad
 • Dag 2: verkenning van de regio met o.m. wijnhuizen bezoeken
 • Dag 3: autoroute met Borba, Vila Viçosa en Elvas
 • Dag 4: we trekken noordwaarts, naar Monforte en Marvão
 • Dag 5: transfer via Evora (stadswandeling) naar hotel in Sesimbra
 • Dag 6: stadswandeling in Lissabon en de wijk Belém
 • Dag 7: bezoek aan Sétubal, de 4de grootste stad van Portugal
 • Dag 8: rondrit met natuurpark Arrabida, Sesimbra (burcht) en Cabo Espichel
 • Dag 9: terugreis via luchthaven van Lissabon
Alentejo - Lissabon

Gratis rondreis Noord-Alentejo en Lissabon downloaden

GPX bestand(en) van deze route downloaden

GPS-tracks Lissabon - Alentejo: we hebben de GPS-tracks van deze route in een zip-bestand geplaatst dat je vrij kan downloaden.
Lees meer voor info over het gebruik van GPS-tracks.

Bezienswaardigheden weg van de platgelopen paden

Dit wordt de witte stad van de Alentejo genoemd omdat je er zoveel marmer aantreft. Er liggen hier marmergroeven en dus is het logisch dat huizen er met marmer zijn aangekleed. Behalve die schoonheid in de gevels, zijn nog tal van andere bezienswaardigheden die een bezoek aan Estremoz de moeite waard maken. Ga bijvoorbeeld naar het bovenste stadsdeel waar een kasteel staat en beklim er de donjon. Op het plein bij het kasteel is een heemkundig museum met o.a. een indrukwekkende collectie 'bonecos', beeldjes in klei. Rond het kasteel kan je nog twee kerken bezoeken: de Igreja de Santa Maria uit de 16de eeuw en de Capela da Rainha Santa met prachtige azulejo's, opgericht ter ere van koningin Isabella van Portugal die in de 14de eeuw leefde. Doen de ogen wat pijn van het vele marmer, bezoek dan misschien één van de wijnhuizen in de omgeving die gekend is voor zijn uitstekende wijnen. Je hebt de keuze uit een 15-tal wijnproducenten.    

In Vila Viçosa tref je een immens groot hertogelijk paleis, een aantal kerken en een oude stadsmuur. Het paleis kwam er in opdracht van hertogen van Bragança. Ze zagen het nogal groot vandaar dat dit paleis wellicht een gevel van meer dan honderd meter in breedte heeft. Je kan verschillende zalen bezoeken en ook het koetsmuseum dat deel uitmaakt van het paleis. Niet ver er vandaan heeft de Porta dos Nos (de Knopenpoort) de tand des tijds al goed overleefd. Dit is een stadspoort die uit de middeleeuwen dateert. Ze maakte deel uit van een omwalling rond de stad. Opvallend zijn de knopen die je gebeeldhouwd op de poort ziet. Die knopen verwijzen naar het Bragança geslacht. Een knoop gold als symbool van hen. 

In het oudste stadsdeel vind je de Igreja da Conceiçao met zeer mooie azulejo's. Ook een kasteel, een jacht- en archeologisch museum liggen in dit deel van Vila Viçosa.       

Marvão zou je kunnen kennen mocht je ooit de kwisvraag voorgeschoteld gekregen hebben welk het hoogste bergdorpje van Portugal is. Marvão dus, erg klein (amper 200-tal inwoners) en op een hoogte van 850 meter gelegen in het natuurpark Serra de Sao Mamede. Destijds had het een niet onbelangrijke functie als verdedigingsvesting gezien de nabijheid van de Spaanse grens. Die versterkingen zijn tot vandaag nog goed bewaard gebleven. Als je er wandelt, krijg je er de prachtige uitzichten er gratis bij. Het kasteel op de top kan bezocht worden.

Je kan Marvão perfect combineren met Monforte (klein uurtje rijden, ca. 50 km). Dan rij je dwars door het natuurpark in zuidelijke richting tot in Monforte. Dit stadje heeft een gezellig marktplein met een fontein, een kerk. Er ligt hier nog een Romeinse brug en als je de inspanning doet om tot bij de ruïnes te komen van een burcht, dan krijg je een weids uitzicht over de regio. Monforte betekent letterlijk vertaald 'versterkte berg'.  

Azeitão vormt de toegang tot het natuurpark van Arrabida dat uitdeint in de Atlantische Oceaan met een paar mooie stranden en rotsformaties (kalksteen): praia dos Coehos, praia de Galapinhos. Verder vind je hier vooral laag struikgewas (maquis), kleine boomsoorten. De totale oppervlakte bedraagt ca. 11.000 ha aan land en zo'n 6000 ha zee. Het natuurpark bevat enkele bewegwijzerde wandelroutes. Ook nog aan de rand ligt het stadje Sesimbra waar op een boogscheut vandaan een burcht de attractie is. Heb je zin in een prachtig ritje met de wagen, kies dan de N379-1 vanuit Azeitão in de richting van Portinho da Arrabida. Vanuit het laatstgenoemde plaatsje heb je uitzicht op het natuurpark en de oceaan uiteraard. 

Wil je natuur combineren met een stadje, ga dan naar Sétubal, dat net buiten de grenzen van het natuurpark ligt. Sétubal, een havenstad, is de vierde grootste stad van het land. Dus als je rust wil, kan je misschien beter een andere plek opzoeken. Hoewel, de oude stadskern biedt op cultureel vlak toch een paar bezienswaardige gebouwen: igreja de Jesus (manuelstijl), een kapel van de pousada Castelo de San Felipe, Museu de Sétubal met veel kunst en azulejo's. Deze regio is vooral populair bij de bevolking van Lissabon die in grote getale tijdens het weekend de grote stad willen ontvluchten.          

Route op de kaart


Geschreven door

Geert Van de Voorde
Patrick Vanrysselberghe

24 ervaringen

- 19 augustus 2023 - Erwin

Mooi uitgewerkte gids. Inspiratiebron 👍👍

- 25 juli 2023 - Van Gael

Zeer goed geïllustreerde gids met veel interessante plekjes. Onze verkenning is voor het najaar, gids diende nu voor de voorbereiding.

- 24 mei 2022 - coolmarc

De gids was zeer welkom.

- 23 april 2022 - William Van Cromphaut

Mooie info

- 22 april 2022 - Marc

De toeristische route zat goed in mekaar en bespaarde ons nogal wat tijd om alles zelf uit te pluizen.

Gratis rondreis Noord-Alentejo en Lissabon downloaden

Volledige reisgids kopen voor € 10

Gratis complete pdf-gids Portugal bij reservatie rondreis

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?