Dé 17 x mooiste bezienswaardigheden in Albufeira: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 17 x mooiste bezienswaardigheden in Albufeira: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

14 maart 2023 in Portugal0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Albufeira + verblijftips

In de Algarve, de meest zuidelijke provincie van Portugal ligt Albufeira. Dit vissersdorpje kreeg zijn naam van de Arabieren die het Albuhera of ‘kasteel van de oceaan’ noemden: dat verwijst naar het strategisch liggend kasteel dat er ooit heeft gestaan maar door de vloedgolf van 1755 volledig verwoest werd. Sinds jaar en dag is Albufeira een populaire vakantiebestemming.

Met zijn idyllische stranden, historisch centrum, bruisend nachtleven en mooie wandelpaden heeft deze stad dan ook heel wat te bieden. Door al die verschillende troeven én het mooie weer is de regio in trek bij een divers publiek. Ontdek in dit artikel waarom Albufeira zo’n aantrekkelijke bestemming is.

Tours en uitstappen boeken voor je vakantie in Albufeira?

Wil je graag zelf Albufeira verkennen of wil je liever mee met een georganiseerde tour? Tours komen je ophalen bij je hotel of verblijf. Bekijk alle tours en excursies in en vanuit Albufeira online. Nog meer tours kijk hieronder:

Tours worden uitgevoerd met lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie.

Inhoud artikel

  1. Albufeira, dat is genieten van zon, zee en strand

Voor een ontspannende strandvakantie ben je in Albufeira zeker aan het juiste adres

In deze badplaats zijn er namelijk heel wat stranden – of praias in het Portugeeswaar het aangenaam vertoeven is. Bovendien gelden de kusten van Albufeira als een echte bezienswaardigheid: zo ligt elk strand in een andere omgeving wat van je bezoek een unieke beleving maakt.

Praia dos Pescadores

Op loopafstand van het centrum ligt de Praia dos Pescadores, vernoemd naar de kleurrijke vissersbootjes die hier ooit aan wal getrokken werden. Door de vele faciliteiten, de naburige horeca, de watersportactiviteiten en de langzaam aflopende zee is dit strand geschikt voor alle leeftijden.

Praia da Falésia

Hoewel de Praia da Falésia zich enkele kilometers buiten het centrum van Albufeira bevindt, is deze kuststreek eveneens een aanrader. Dit zes kilometer lange strand kan je enkel bereiken via een smalle toegangsweg tussen de pijnbomen. Wie dit pad volgt, wordt uiteindelijk met een indrukwekkend uitzicht beloond: de lange zandstrook wordt omgeven door rode rotsformaties die mooi contrast vormen met de blauwe zee.

Praia de São Rafael

Ook de Praia de São Rafael is zeker de moeite waard. Dit strand – dat weliswaar buiten het centrum van Albufeira ligt – wordt omringd door adembenemende rotsformaties zoals de ‘Ninho das Andorinhas’ en ‘Ponte Pequena’. Daarnaast biedt dit afgelegen strandje heel wat voorzieningen aan: je kan er ligbedden huren en er is een gezellig restaurant in de buurt. Van alle stranden in Albufeira biedt de Praia de São Rafael bovendien de beste omgeving om te snorkelen.

Daarnaast zijn er in de buurt van Albufeira nog vele andere stranden te bezoeken. Zo is de Praia de Coelha erg populair bij gezinnen met jonge kinderen vanwege de rustige zee. In het strandstadje Olhos d’Agua, wat ‘ogen van het water’ betekend, kan je zoetwaterbronnen terugvinden en op de Praia da Oura wordt volop op watersport ingezet. In de kuststreek van Albufeira is er bijgevolg voor elk wat wils.

Er zijn natuurlijk nog tal van andere stranden die een bezoekje waard zijn. Benieuwd naar meer? Ontdek nog meer van de mooiste stranden aan de Algarve.
  1. Wandel door de oude binnenstad van Albufeira

Het centrum van Albufeira bestaat uit twee delen: het nieuwe centrum en de oude binnenstad. Het historische centrum, dat trouwens hoger gelegen is, vormt een aangename buurt om enkele uren door te brengen. De smalle straten met hun typisch Portugese bestrating, die uit kleurrijke mozaïekjes bestaat, brengen je langs allerlei winkeltjes, terrasjes, markten en gezellige pleinen. Kijk onderweg ook naar de witgekalkte huizen waarop je regelmatig muurschilderingen terugvindt. Deze afbeeldingen verwijzen naar het Albufeira van vroeger dat nog een rustig vissersdorpje was.

VERBLIJFTIP: In het prachtige The Patio Suite Hotel, gelegen op loopafstand van het Falésia strand, overnacht je in elegant ingerichte appartementen. Elk appartement is perfect uitgerust met een eigen keuken, zitkamer, badkamer en balkon waarop je volledig tot rust kan komen. Meer info en boeken.

  1. Museu Municipal de Arquelogia

Het voormalige stadhuis aan de Praça da República dient momenteel als archeologisch museum. Hier kom je meer te weten over de geschiedenis van deze steek. De tentoonstelling volgt een chronologische opdeling en toont je allerlei historische vondsten uit de prehistorie, de Romeinse tijd, de islamitische periode, de Portugese middeleeuwen en de vroegmoderne tijd.

Een islamitische silo uit de 10de eeuw, prehistorische werktuigen gemaakt uit vuursteen en delen van een mozaïek uit een Romeinse villa zijn enkele hoogtepunten uit de collectie. Dit alles kan je bezichtigen voor de toegangsprijs van 1 euro per persoon. Meer info op de website.

  1. Galeria de Arte Pintor Samora Barros

In het Galeria de Arte Pintor Samora Barros museum kan je de werken van José Ricardo Júdice Samora Barros bewonderen. Deze Portugese kunstenaar, ook wel ‘de schilder van de Algarve’ genoemd, blonk vooral uit in landschappen en portretten. Daarnaast was hij eveneens actief als dichter en als leraar in de kunst. Leuk om te weten is dat het museum aanvankelijk een elektriciteitscentrale was. In 1988 werd het gebouw tot een galerie gerenoveerd.

  1. De haven van Albufeira

In het nieuwe stadsdeel van Albufeira ligt de Marina of de jachthaven die pas in 2003 geopend werd. Bootliefhebbers zijn hier aan het goede adres: vanop een ruime promenade kan zo’n 450 jachten en zeilboten bewonderen. Bovendien bevindt de haven zich in een pittoreske omgeving die uit allerlei kleurrijke art deco huizen bestaat. Dit was een project van Tomás Taveira, een bekende Portugese architect die Albufeira als trendy vakantiebestemming op de kaart wou zetten.

Rond de Marina is er eveneens van alles te beleven

  • Zo wordt er dagelijks een vismarkt georganiseerd. Wie de vangst zelf wil proeven kan dan weer in een van de vele cafés en restaurants terecht. Daar worden namelijk heerlijke (vis)gerechten geserveerd.
  • Verder kan je in de buurt van de haven eveneens een bowlingbaan en een kartbaan terugvinden.
  • Ook voor (kleinere) kinderen werden er attracties voorzien: zij kunnen zich uitleven in een van de vele speelhallen met trampolines en springkastelen.
  • Al deze faciliteiten bevinden zich op een 45 minuten stappen van het stadscentrum.
  1. Bezoek de verschillende kerken in Albufeira

In Albufeira kan je verschillende kerken terugvinden:

  • De Igreja Matriz, wat zich laat vertalen als hoofdkerk, werd gebouwd in de 18de eeuw. Veel mensen komen hier naar toe om het Mariabeeld van Nossa Senhora da Orada in levende lijve te zien.
  • De Igreja de São Sebastião of Sint-Sebastiaankerk is eveneens een aanrader. Dit gebedshuis bevindt zich in het oude stadscentrum en wordt gekenmerkt door een mix aan bouwstijlen. Achter de witgekalkte gevel bevinden zich heel wat religieuze beeldhouwwerken en een vergulden altaar. Na de aardbeving van 1755 werden de overgebleven kunstwerken hier verzameld en in dit museum tentoongesteld.

REISGIDS: Wil je graag nog meer zien van deze prachtige omgeving? Download dan zeker onze uitgebreide reisgids Portugal.

  1. Uitgaan in Albufeira

Het nachtleven in Albufeira neemt twee verschillende vormen aan. Enerzijds is er de oude binnenstad waar je sfeervolle restaurants, gezellige terrasjes en typisch Portugese bars terug kunt vinden. In veel van deze zaken wordt er eveneens live muziek gespeeld. Dit is de plaats waar families en stelletjes graag hun avond doorbrengen.

Anderzijds staat het nieuwe centrum bekend als populaire uitgangsbuurt: wanneer de avond valt komt dit deel van de stad opnieuw tot leven. Vooral The Strip trekt tijdens de zomermaanden veel feestende jongeren aan. Met zijn nachtclubs, cafés en discotheken is deze neonverlichte straat – die oorspronkelijk Avenida Sá Carneiro heette – er de place to be.

  1. Parque Aventura

Met zijn indrukwekkende kustlijn is Albufeira de perfecte bestemming om helemaal tot rust te komen. Maar de regio kent ook enkele troeven voor zij die liever het avontuur op zoeken. Zo is er het Parque Aventura aan de Estrada de Santa Eulália. In dit klim en klauterbos kan je via touwen, bruggen en ziplines een parcours tussen de bomen afleggen.

Bovendien is deze attractie geschikt voor jong en oud want er worden verschillende moeilijkheidsgraden met bijpassende uitdagingen aangeboden. Daarnaast beschikt het Parque Aventura eveneens over een paintballterrein: ideaal voor avonturiers die liever met beide voeten op de grond blijven. Reserveer alvast je plaatsje via de website.

  1. Zoomarine Algarve

Voor wie graag wil zwemmen maar liever van het strand wil wegblijven is de Zoomarine een echte aanrader. Door het grote aantal faciliteiten is dit pretpark erg populair bij gezinnen met kinderen van alle leeftijden. Je kan er namelijk heel wat zwembaden, glijbanen en andere attracties terugvinden. Bovendien is de Zoomarine eveneens een dierentuin waar je onder meer zeehonden, roofvogels en de vlindertuin kunt bezoeken. Elke dag worden er ook een aantal shows georganiseerd waarbij je de dieren in actie kunt zien.

Om een bezoek aan dit park echt uniek te maken, biedt de Zoomarine een aantal formules aan waardoor je de mogelijkheid krijgt om zelf tussen de dolfijnen te zwemmen. Weet wel dat deze activiteit niet in de toegangsprijs inbegrepen zit en je hiervoor dus extra moet betalen.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk en bestel je tickets voro Zoomarine Algarve op voorhand online.

  1. Castelo de Paderne

In Paderne, een dorpje te noorden van Albufeira, zijn er een aantal sporen uit de geschiedenis terug te vinden. Het Castelo de Paderne is wellicht de meest bekende bezienswaardigheid: deze ruïnes zijn afkomstig van een kasteel dat de moslims er gebouwd hebben in de tweede helft van de twaalfde eeuw. Over het Castelo wordt eveneens gezegd dat het als een van de zeven kastelen op de Portugese vlag wordt afgebeeld.

De Ponte medieval de Paderne bevindt zich op wandelafstand van het kasteel: in de late achttiende eeuw werd deze brug aangelegd om de Quarteira rivier over te steken. Op zichzelf is de brug niet erg spectaculair maar wie het Castelo bezoekt kan er wel eens een kijkje nemen.

  1. Parasailen vanuit de jachthaven van Albufeira

Parasailen is een onvergetelijke manier om Albufeira vanuit de lucht te bekijken! In de haven van Albufeira vind je verschillende parasailboten en organisaties die deze activiteit aanbieden. Zweef boven de golven van de Algarve en misschien kan je wel één of twee dolfijnen spotten. Boek je parasailavontuur boven Albufeira hier.

  1. Vogels spotten bij Lagoa dos Salgados

Op 20 minuten rijden van Albufeira kan je Lagoa dos Salgados vinden, dé place to be om vogels te spotten! Lagoa dos Salgados is een lagune-ecosysteem dat zich bevindt tussen Albufeira en Armação de Pêra. Het gebied staat bekend om zijn zoutvlaktes en als thuisbasis voor trekvogels. Vooral in de lente en herfstperiode zal je hier heel wat vogels kunnen spotten, zoals flamingo's, steltlopers en verschillende soorten eenden.

Er is een houten wandelpad rondom de lagune en biedt een prachtig uitzicht op de omgeving. Het is ook mogelijk om te fietsen in het gebied, en er zijn verschillende fietsroutes die door de lagune lopen.

  1. Bezoek de nabijgelegen dorpjes

Zin om de charmante dorpjes in de omgeving van Albufeira te ontdekken? Gelijk heb je. Huur je een auto en verken op eigen tempo de prachtige omgeving. Zo kan je zelf kiezen hoelang je waar verblijft. Wij geven je alvast enkele suggesties (alle dorpjes liggen op max 30 min rijden).

  • Alte (bekijk ligging) is een pittoresk dorpje, bekend om zijn witgekalkte huizen, smalle straatjes en historische kerk. Het is ook de thuisbasis van de Fonte Grande, een prachtige natuurlijke bron en een populaire plek om te zwemmen en te picknicken.
  • Het middeleeuwse Silves (bekijk ligging) met zijn prachtige Moorse kasteel en historische kathedraal.
  • Het schilderachtige vissersdorpje Carvoeiro (bekijk ligging) waar je enkele mooie stranden en kliffen kan vinden. Het is een populaire bestemming onder toeristen, maar heeft nog steeds zijn charme behouden met zijn traditionele vissershuisjes en smalle straatjes.
  • Ferragudo (bekijk ligging), een rustig dorpje aan de overkant van de rivier van Portimão en is een verborgen juweeltje in de Algarve.
  1. Dagje naar Krazy World

Op vakantie met kinderen? Plan dan zeker eens een bezoekje aan Krazy World, een attractiepark in Algoz (op 12 km). Het park biedt een scala aan activiteiten en attracties voor alle leeftijden, waaronder een dierentuin, minigolf, een waterpark en een avonturenpark. Meer info op de website.

  • In de dierentuin van Krazy World kan je onder andere kangoeroes, wallaby's, lemuren, apen, slangen, krokodillen, struisvogels en verschillende soorten vogels bewonderen. Daarnaast kan je er educatieve shows bijwonen en zelf dieren voederen.
  • Het minigolf-gedeelte van het park heeft drie verschillende banen, elk met een eigen thema. De banen zijn ontworpen met verschillende obstakels en uitdagingen om het spel leuk en uitdagend te maken voor alle leeftijden.
  • Het waterpark van Krazy World heeft een grote verscheidenheid aan glijbanen en zwembaden, waaronder een golfslagbad en een lazy river.
  • In het avonturenpark kan je dan weer wat energie kwijt op de klim- en touwbrugparcoursen, evenals een tokkelbaan en een klimmuur.
  • Meer info op de website.
  1. Maak een uitstap naar de Benagil grotten in de Algarve

Wanneer je in Albufeira bent, kan je een uitstap maken naar een van de mooiste verborgen pareltjes in de Algarve: de Benagil grotten. De Benagil grotten worden omschreven als ‘buitenaards’ én zelfs als ‘een van de bijzonderste plaatsen ter wereld’. En dat is absoluut geen leugen, de grot is gewoonweg adembenemend.

EXCURSIE: Kan je haast niet wachten om deze grotten te bezoeken? Bestel je tickets voor de Benagil grotten alvast op voorhand! Dan ben je zeker van een plaatsje en kan je lange wachtrijen vermijden.

  1. Boek een leuke excursie in Albufeira

Heb je geen zin om alles zelf uit te zoeken? Of wil je graag een leuke uitstap maken waar alles voor jou geregeld wordt? Dan kan je ook altijd één van de tours boeken, bekijk hier alvast het volledige aanbod in Albufeira.

Onze favoriete tours en excursies in Albufeira

  1. Waar overnachten in Albufeira?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, b&b's en vakantiehuizen in Albufeira.

  • Gelegen aan het idyllische strand van Falésia, vind je het prachtige 3HB Falésia Garden. In dit indrukwekkende complex boek je perfect afgewerkte appartementen met eigen moderne kitchenette, woonkamer en badkamer. Wie zich toch liever laat bedienen kan er ook voor kiezen om te proeven van heerlijke bereide gerechten en drankjes in het buffetrestaurant en de bars. Meer info en boeken.
  • In het prachtige The Patio Suite Hotel, gelegen op loopafstand van het Falésia strand, overnacht je in elegant ingerichte appartementen. Elk appartement is perfect uitgerust met een eigen keuken, zitkamer, badkamer en balkon waarop je volledig tot rust kan komen. Meer info en boeken.
  • In dit Beach House Apartment & Pool View & Golf & Tennis Court & Beach & Albufeira kom je terecht in een leuk ingericht appartement met 2 slaapkamers, 2 badkamers en goed uitgeruste keuken. Het knusse appartement heeft een Zuiders interieur waarin de traditionele maritieme kleuren sterk naar voren komen. Meer info en boeken.
  1. Praktische info voor je bezoek aan Albufeira

  1. Welke auto huren voor je rondreis?

  • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
  • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
  • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
  • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
  • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
  • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.
  1. Filmpje: Sfeerbeelden van Albufeira

Ben je benieuwd naar je bezoek aan het pittoreske Albufeira? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Algarve in Portugal.

  1. Mis niets met onze reisgids Portugal

Wil je nog meer info over wat je kan zien en doen in Portugal? Koop onze reisgids Portugal met 4 stadswandelingen + een complete rondreis met meer dan 89 bezienswaardigheden en heel wat leuke adresjes (+ GPS coördinaten)! Download zeker ook de gratis reisgids preview Portugal en ga op pad!

Portugal

Gratis reisgids Portugal downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?