De Benagil grotten in de Algarve bezoeken? Tours, tips & foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

De Benagil grotten in de Algarve bezoeken? Tours, tips & foto's

14 maart 2024 in Portugal2 reacties

Hoe best de Benagil grot in de Algarve bezoeken? Alle info en tips + tour boeken

De Algarve is een waar paradijs voor zonnekloppers. Met gemiddelde temperaturen van 25°C en een typische mediterrane sfeer is de Portugese regio een typische zon-zee-strand bestemming. De bekendste bestemming in de regio is Albufeira, een druk bezochte toeristische badplaats. Ga erop ontdekking langs de authentieke, rotsige kustlijn met oude vissersdorpjes en sprookjesachtige baaien.

Lees hier alles over ons bezoek aan de mooiste grotten van de Algarve: de Benagil grot. Een waar kunstwerkje van moeder natuur, en zeker niet missen bezienswaardigheid tijdens je vakantie in de Algarve.

Boek je tickets voor een tour naar de Benagil grotten

Wil je graag de Benagil grotten bezoeken, vaar mee met een bootje vanuit Praia de Benagil, Faro, Albufeira of Lagos? Bekijk en boek alle tours vanaf € 25 online. Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen door GetYourGuide, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours

Inhoud artikel

 1. De Benagil grotten: een buitenaardse plek

Benagil is een idyllisch vissersdorpje in het zuiden van de Algarve, tussen de populaire vakantiebestemmingen Armaçao de Pêra en Praia do Carvoeiro. Het dorp verwierf bekendheid door zijn prachtige zeegrot, die uniek is in zijn soort. In 2014 stond de populaire plek in de Top 10 Coolest Caves in het Amerikaanse magazine The Huffington Post.

In elke reisgids worden de Benagil grotten omschreven als ‘buitenaards’ of zelfs als ‘een van de bijzonderste plaatsen ter wereld’. Dat is absoluut geen leugen, want de grot is gewoonweg adembenemend.

Door natuurlijke erosie ontstond een bijzondere constructie uit krijtsteen. Zo lijkt het alsof je doorheen een ronde ruimte wandelt, met het zand als ondergrond. De uitgesleten cirkel die het ‘plafond’ omvat, zorgt voor een unieke lichtinval. Vanaf de Benagil grotten geniet je van een uniek zicht over de zee. Het is vanzelfsprekend dat dit tevens ook een van de meest fotogenieke plaatsen van de Algarve is.

 1. Is zwemmen naar de grot een goed idee?

Vanaf het strand kan je perfect de Benagil grotten zien liggen. De afstand vanaf het strand tot de ingang van de grot is slechts 150 meter. Hoewel dat goed doenbaar lijkt, is het toch af te raden om tot hier te zwemmen, niet in het minste omdat er constant toeristenbootjes af en aan varen. Bovendien kan de stroming erg verraderlijk zijn en de getijen veranderen erg snel.

Hou het veilig en maak liever gebruik van een van de vele boottochten richting Praia de Benagil. Je kan ook een kajak huren of gebruik maken van een Stand Up Paddle Board (SUP). Bij beide opties krijg je begeleiding om zo je veiligheid te garanderen.
 1. Hoe de Benagil grotten bezoeken?

Ter land? Ter zee?

De makkelijkste vervoerswijze is zonder twijfel een boottocht. Je kan de parel van de Algarve vanuit diverse opstapplaatsen in de regio bezoeken. Dat is handig, want tijdens het seizoen zijn er nabij het strand nauwelijks parkeerplekken om je Portugese huurauto achter te laten.

Wie voor een boottocht kiest kan vanuit onder meer Portimão, Lagos en Albufeira vertrekken. Kies bij voorkeur een zo klein mogelijke boot. Zo kan je het dichtst bij en in de grot vertoeven.

Je kan natuurlijk ook steeds vanaf het strand van Benagil vertrekken. Dat is evenwel een afrader. Tijdens het seizoen zijn de afvaarten richting zeegrot bijzonder populair, waardoor je vaak uren moet wachten. Het is beter om je vanaf een ander lokaal strand te laten vervoeren. De uitgelezen plekken hiervoor zijn Armação de Pêra en Carvoeiro.

Onze tip: Boek je plaatjes aan boord van een boot en bezoek deze indrukkende grotten, zij die het graag sportief houden kunnen ook een kayak tour doen naar de grotten.

Vertrek klein en lokaal

Wie beslist om vanaf een lokaal strand te vertrekken, krijgt vaak nog een onverwachte bonus. Particuliere uitstapjes zullen niet enkel Praia de Benagil bezoeken, je hebt vaak ook de mogelijkheid om enkele andere rotsformaties langsheen de kust te bewonderen. De meeste van de rotsen hebben eveneens prachtige kleurschakeringen, van paars tot groen onderaan en geel tot rood bovenin.

Een andere plus is dat je hier niet hoeft te worstelen om een parkeerplaats te vinden in het drukke zomerse Benagil én dat je onmiddellijk kan vertrekken en niet hoeft te wachten omwille van vaste vertrektijden.

Er zijn tours en boottochten vanuit verschillende vertrekpunten

Wees voorbereid

Aangezien de grot van Benagil bijzonder populair is, zijn er uiteraard diverse aanbieders die leuke tours aanbieden. Onderling zijn er grote prijsverschillen dus het is verstandig om vooraf de prijzen te vergelijken en om al enkele dagen op voorhand tickets te boeken.

Klik hier om je tour te reserveren vanaf € 24

Hou er rekening mee dat het op de boot kouder is dan aan land. Wanneer de gevoelstemperatuur onder de 20 graden duikt, is het verstandig een dikke trui of vest aan te doen. Op zee verbrand je veel sneller doordat de zonnestralen weerkaatst worden. Vergeet dus ook je zonnecrème niet.

 1. Hoe geraak je in Benagil met de auto?

Wie met de auto richting Benagil rijdt, moet letten op de bruine verkeersborden. In Portugal geven dit soort borden de weg naar het strand aan. Je hebt vanaf het oosten en het westen een toegangsweg richting Benagil.

 • Wie oostelijk, in Carvoeiro vertrekt, vind bovenaan de O Farol heuvel de wegwijzers richting Benagril. De weg leidt je langs de kust en doorheen het platteland alvorens je je bestemming bereikt. Daarom alleen al is de oostelijke road trip de moeite waard. Het is een ideaal moment om te genieten van de charmes van Portugal.
 • Vanuit het westen, in Armação de Pêra, neem je na Porches de EN125 en volg je de wegwijzers richting Benagil. De wegen zijn hier in slechtere staat dan de oostelijke wegen vanuit Carvoeiro, wat betekent dat de meeste mensen ervoor kiezen om van daaruit te vertrekken.
 • Download alvast onze gratis reisgids Portugal en kom nog meer te weten of dit prachtige land.

Benagil zelf is relatief klein. De hoofdstraat bestaat uit een enkele weg die stijl naar beneden richting strand loopt. De terugweg is identiek. Je kan parkeren langs de zijkant van de weg, maar het aantal parkeerplaatsen is erg beperkt. De best mogelijk optie is dus vanaf een ander strand te vertrekken.

Toegegeven, dat zal wellicht iets duurder uitvallen. Maar zo hoef je geen taxi richting Benagil te nemen en kan je ook de wachtrijen richting de zeegrot overslaan.

 1. Benagil grotten bij zonsondergang bezoeken

Wil je graag zonder veel andere toeristen de Benagil grotten bezoeken dan kan je het beste ’s morgens vroeg of net voor zonsondergang de grot bezoeken. Zowel aan het begin als aan het einde van de dag wordt je bovendien getrakteerd op een bijzondere lichtinval.

 • ’s Ochtends is het eb en dan is het makkelijker om de Praia de Benagil binnen te varen.
 • Bij zonsondergang lijkt de grot rood te kleuren. Dat levert dus gegarandeerd een spectaculair vakantiekiekje op.

Voor de sportieveling is het ook mogelijk een een kajaktocht te doen naar de grotten, bekijk hier de mogelijkheden.

 1. Bezoek de grot met een catamaran

Wil je je bezoek een tikkeltje specialer maken? Kies dan voor een tochtje naar de Benagil grotten met een catamaran. Vaar rustig langs de prachtige kustlijn, geniet in alle comfort met een drankje en neem je tijd om de mooiste foto's te maken vanaf de catamaran. Ondertussen kijk je je ogen uit en spot je misschien zelfs dolfijnen.

Tijdens de 3 uur durende catamarantocht kan je genieten van een glaasje bubbels, een plons in het water (als de weersomstandigheden het toelaten) en indrukwekkende rotsformaties rondom je. De catamarans vertrekken vanuit de jachthaven van Albufeira en gaan vervolgens in westwaartse richting naar de grotten. Heb je iets te vieren of mag het gewoon nog wat meer zijn? Kies dan voor een privé catamaran boottocht.

 1. Avontuurlijk: met een kajak naar de grotten

Een sportief alternatief op een boottocht is om de Benagil grotten te bezoeken met een kajak. Tijdens het kajakken ontdek je het natuurlijke pracht en praal van de grotten van Benagil en bewonder de meest bijzondere plekken die toegankelijk zijn met je kajak. Je kan je armen even laten rusten in de beroemde grotten van Benagil en gebruik maken van de gelegenheid om enkele prachtige foto's te nemen. Een kajaktocht duurt ongeveer 2 uur, maar je kan dit natuurlijk een beetje aanpassen aan je eigen tempo. Je vertrekt vanaf het strand van Benagil.

Wil je de drukte vermijden? Dan kan je de kajaktocht plannen bij een zonsopgang of zonsondergang. Er zal dan natuurlijk wel wat minder lichtinval zijn in de grot. Hieronder vind je onze top 3 kajaktochten naar de Benagil grotten, makkelijk op voorhand online te reserveren:

 1. Benagil grotten ontdekken tijdens een SUP-peddeltocht

Laten we het eens over een andere boeg smijten: geen boten, geen kajak, maar wel een peddelboard. Tijdens een SUP-peddeltocht door de grotten van Benagil ontdek je de prachtige natuur rondom de beroemde grotten en neemt je ervaren gids je al 'suppend' mee mee langs andere grotten, stranden en rotsformaties.

 • Nog nooit eerder op een peddelboard gestaan? Geen zorgen, in het begin worden je de basistechnieken van suppen en het peddelboard uitgelegd en aangeleerd.
 • De tocht duurt ongeveer 2 uur. Je board, peddel en reddingsvest zijn ook inbegrepen.
 • Tip: als je je camera wil meenemen, moet je zelf zorgen voor een waterdichte zak.
 • Vergeet ook geen zonnecrème, zwemgerief en eventueel handdoek of droge kleren.
 • Boek je tour alvast online
 1. Kan je te voet naar de Benagil grotten?

Je kan helaas niet te voet naar de binnenkant de Benagil grotten, maar je kan die wel van bovenaf bekijken. Daarvoor moet je het wandelpad volgen dat vanaf het strand van Benagil, oftewel Praia de Benagil, vertrekt.

Dit is natuurlijk niet de beste manier om de grot te bezoeken, aangezien het vanzelfsprekend vooral indrukwekkend is om even in de grot te vertoeven. Als je toch kiest om de grotten te voet te ontdekken, dan zal je het gat (het oog van de grot) van bovenaf kunnen zien en verder niets speciaal. Wil je alles halen uit je bezoek aan de Benagil grotten? Dan zal je toch moeten kiezen voor een optie op het water.

 1. Andere bezienswaardigheden in Benagil

Kliffen en stranden van Benagil

Sla na je bezoek aan de grot zeker het strand niet over. Het pittoreske strand van Benagil ligt tussen indrukwekkende, hoge rotsen verscholen. Ook de torenhoge kliffen in de omgeving zijn een streling voor het oog. Geniet van een drankje in de strandbar en laat je trakteren op prachtige vergezichten en gouden zandstranden.

Bovenop een van de kliffen zie je de overblijfselen van de muren van fort Nossa Senhora da Conceição, vrij vertaald ‘Onze Moeder der Ontvangenis’. Vanop de ruïnes heb je een indrukwekkend panorama over de kliffen van Cabo Carvoeiro en de omliggende Atlantische oceaan.

Een hike in Algar Seco

In de directe omgeving rondom Carvoeiro vind je Algar Seco, opnieuw een prachtige rotsformatie met bijhorende grot. Het eerste deel richting Algar Seco bestaat uit een houten wandelpad maar daarna zal je een rotspad moeten volgen. Een paar goede wandelschoenen is dus geen overbodige luxe.

Op avontuur naar het smokkelaarsstrand van Carvalho!

Ten oosten van Benagil zie je het smokkelaarsstrand van Carvalho. Om dit strand te bereiken, moet je via verborgen trappen naar beneden klimmen. Het is een avontuurlijke manier om je dag door te brengen. Er zijn hier geen voorzieningen, en net daardoor geniet je van alle rust die de zee te bieden heeft. Ga snorkelen en picknicken en geniet van een ontspannen dag.

Baden in de zon op Praia da Marinha

Ten westen van Benagil ligt Praia da Marinha. Dit strand werd onlangs uitgeroepen tot een van de mooiste ter wereld. Niet verwonderlijk, want de combinatie tussen het helderblauwe water en de imposante rotsformaties is simpelweg adembenemend. Zorg dat je vroeg vertrekt om je plekje op het strand te claimen, want tijdens het hoogseizoen kan het hier erg druk worden.

Je bereikt Praia da Marinha via de kliffen langs het strand. Je kan natuurlijk ook steeds de auto nemen. Sla zeker de rotspartijen rondom het strand niet over. Die bestaan uit twee grote bogen, uitgesleten door erosie. Op enkele meters van het strand vind je normaal gezien voldoende parkeerplaats. Op het strand kan je bovendien heerlijk dineren en genieten van een weids uitzicht.

 1. Waar eten in Benagil?

Benagil mag dan een klein en schijnbaar onbetekenend dorpje in de Algarve zijn, het heeft wel een fantastisch aanbod aan restaurants. Die zijn bovendien het hele jaar open en bieden standaard een spectaculair uitzicht over de mooie kliffen en het feeërieke strand.

 • Een aanrader is restaurant O Litoral, die zich op een heuveltop bevindt (zie ligging op de kaart). Hier ben je aan het goede adres voor de traditionele Portugese keuken.
 • Iets verderop, in familierestaurant O Algar, geniet je van verse vis recht uit zee (zie ligging op de kaart). Neem hier plaats op het terras en kijk uit over het mooie strand. Neem bij voorkeur een taxi naar het restaurant. Vooral in het hoogseizoen is parkeren niet eenvoudig in de nabijheid van restaurants. Bovendien kan je zo zorgeloos een extra glaasje wijn degusteren.

Benagil mag dan beroemd zijn door de plaatselijke zeegrot, die tot een van de mooiste natuurlijk wonderen in Europa behoort, ook het authentieke vissersdorp zelf is een bezoek waard. Het is simpelweg een niet te missen bestemming voor wie de Algarve bezoekt.

Er zijn tours en boottochten vanuit verschillende vertrekpunten

 1. Wat is de ligging van de Benagil grotten?

De grotten liggen in het kleine Portugees dorp Benagil aan de Atlantische kust in Lagoa, Algarve- Portugal.

 1. Wanneer best de Benagil grotten bezoeken?

De beste periode van het jaar

 • Goed nieuws, want de Benagil grotten kunnen het hele jaar door bezocht worden. Er zijn natuurlijk wel wat onderlinge verschillen, vooral qua drukte.
 • Algarve trekt tijdens de zomermaanden heel wat toeristen en het nadeel hiervan is natuurlijk dat het erg druk kan worden bij de bekendste trekpleisters, waaronder de Benagil grotten. Juli en augustus zijn dé drukste maanden om de Benagil grotten te bezoeken, dus als je toch in deze periode gaat, is het zeker aan te raden om je tour op voorhand te boeken. Ook georganiseerde tours zitten sneller vol in deze periode.
 • De beste periode om te gaan is het voorjaar en het najaar. Indien je de mogelijkheid hebt, zouden we dus aanraden om je bezoek te plannen in de lente of herfst. In deze periode is het minder druk en heb je ook nog zachtere temperaturen.
 • Maar ook in de winter kan je de Benagil grotten perfect bezoeken. Het is dan veel minder druk, maar de keerzijde van de medaille is dat de kans bestaat dat je tour geannuleerd wordt omwille van de weersomstandigheden.

TIP: Ga je in de winter? Plan je bezoek aan de Benagil grotten dus in het begin van je vakantie, zodat je wat speling hebt om een andere dag te gaan als die zou geannuleerd worden.

Het beste tijdstip van de dag

Op welk uur van de dag je de grot het best bezoekt, hangt een beetje af van hoe je het wil meemaken en wat je graag wil zien.

 • Ga je rond de middag (+-12 uur) dan kan je het strand van de grot bezoeken en vanaf hier ook mooie foto's maken.
 • Heb je het meer voor de prachtige lichtinval die je ziet door de opening van de grot, dan is het beste uur voor je bezoek tussen 12 uur en 14 uur.
 • Wil je graag de mooiste momenten meepikken en dit vastleggen op camera, dan vermijd je maar beter een bezoek vòòr 10 uur of na 14 uur.
 • Doe je het meer voor de ervaring en het plezier? Dan is het beste moment om de grot te bezoeken vlak na de zonsopgang. Op die manier kan je nog wat zwemmen of peddelen naar de grot, aangezien er rond dit tijdstip nog geen stroom van toeristenboten is.
 • Wil je voor de ultieme romantische ervaring gaan, boek dan een boottocht tijdens 'golden hour', namelijk het laatste uur van de zonsondergang. Zo kan je de kliffen bewonderen in een gouden-oranje schijn. Prachtig!
 • Dergelijke uren zijn natuurlijk ook de meest populaire, dus vergeet zeker niet om je tour op voorhand vast te leggen. Dit kan makkelijk online. Overzicht tours + prijzen.
 1. Filmpje: breng een bezoek aan de Benagil grotten

Benieuwd naar hoe de Benagil grotten eruit zien? In deze video nemen we je mee naar deze prachtige grotten in de Algarve. Als je dit zelf ook eens wil ervaren, zal je natuurlijk zelf naar Benagil moeten afreizen.

 1. Welke auto huren voor je rondreis?

 • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
 • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
 • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
 • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
 • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
 • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.

Voordelig je reis naar de Algarve boeken

Een rondreis aan de Algarve, 8 dagen in 4* hotels, inclusief ontbijtbuffet, vlucht Brussel-Faro h/t en huurwagen met all-in verzekering. Kijk op Euroreizen.be.

Vliegvakantie 8 dagen incl. hotel 4* of 5*, fly & drive vanaf € 599. Ga naar Euroreizen.be.

Ga op reis naar de Algarve met Tui, 8 dagen vanaf € 629: Bekijk het aanbod bij Tui

Op vakantie naar de Algarve bij Sunweb vanaf € 489 per persoon: Boek bij Sunweb

Je vakantie Algarve bij Prijsvrij.be vanaf € 282: Bekijk het aanbod

De vlucht duurt ongeveer 3,5 uur. Vlieg naar Tenerife met Tui Fly voor € 89

 1. Mis niets met onze reisgids Portugal

Wil je nog meer info over wat je kan zien en doen in Portugal? Koop onze reisgids Portugal met 4 stadswandelingen + een complete rondreis met meer dan 89 bezienswaardigheden en heel wat leuke adresjes (+ GPS coördinaten)! Download zeker ook de gratis reisgids preview Portugal en ga op pad!

Portugal

Gratis reisgids Portugal downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 14 maart 2023 - Travellingman

zeer duidelijke reisgids met interessante tips. zijn nu onze reis al aan het voorbereiden voor deze zomer

- 15 oktober 2021 - Kristine

Als je in de Algarve bent, moet je boottrip naar de Benagil grotten zeker en vast doen!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?