Met de auto naar Parijs: waarop letten? + handige tips voor onderweg

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Met de auto naar Parijs: waarop letten? + handige tips voor onderweg

15 juni 2023 in Parijs0 reacties

Onze tips om met de auto naar Parijs te rijden, waarop letten en waaraan denken?

Met de auto naar Parijs? Waarom ook niet. Op paar uur rijden, mits je de files onderweg kan vermijden, bereik je de romantische lichtstad al. Ben je van plan om binnenkort een dagje of weekend naar Parijs te gaan met de auto? Laat je dan zeker niet afschrikken door de verkeersdrukte of de beperkte parkeerplaatsen. Er zijn genoeg tips en tricks om een autoreis naar Parijs zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Wij geven je alvast de belangrijkste informatie met je mee, zodat je veilig en zonder zorgen naar Parijs kan met de auto.

Inhoud artikel

 1. Waarom met de auto naar Parijs te rijden?

Sommige mensen zullen het meteen afraden: waarom zou je het in je hoofd halen met de auto naar Parijs rijden?

Dit zijn enkele goede redenen om met de auto naar Parijs te gaan

 • Je vertrekt wanneer je maar wilt.
 • Neem zoveel bagage mee als je wilt. Je hoeft ook niet te sleuren met zware valiezen tot aan het station of je hotel.
 • Je bent niet afhankelijk van eventuele vertragingen die het openbaar vervoer met zich meebrengen. Met de auto vertrek je op een tijdstip dat voor jou het beste past. Zo kan je op voorhand nagaan of er file is en of je sommige wegen beter vermijd.
 • Als je met een grotere groep reist, kan het goedkoper zijn om met de auto te gaan in plaats van met de trein of het vliegtuig.
 • Een ander groot voordeel is dat, wanneer je langer in Parijs wilt vertoeven, je ook makkelijk een daguitstap kan maken naar Versailles of Disneyland zonder afhankelijk te zijn van het openbaar vervoer.
 • Maak je er liever een roadtrip van? Dat kan natuurlijk ook. Stippel zelf je route uit en zie de majestueuze kastelen van de Loirestreek tot de pittoreske dorpjes van Normandië.
 1. Wat is de beste route naar Parijs?

Vanuit België naar Parijs reizen:

De afstand tussen Brussel en Parijs is ongeveer 315 kilometer, maar de reistijd kan variëren afhankelijk van het verkeer en de omstandigheden op de weg. Over het algemeen duurt de autorit tussen Brussel en Parijs gemiddeld ongeveer 3 tot 4 uur. Wat betreft de beste route, zijn er verschillende mogelijkheden om naar Parijs te rijden.

Hier zijn twee mogelijke routes die vaak worden gebruikt:

 • Via de A2 en A1: Neem de E19/A7 vanuit Brussel en volg de borden richting Parijs. Vervolgens ga je over op de A2/E19 richting Mons/Valenciennes en vervolgens op de A1/E15 richting Parijs.
 • Via de A3: Neem de E40/A10 vanuit Brussel en volg de borden richting Luik. Ga dan over op de A3/E42 richting Parijs.

Vanuit Nederland naar Parijs reizen:

 • Vanuit Amsterdam bedraagt de reistijd gemiddeld 5 à 6 uur, afhankelijk van het verkeer. De beste route om te volgen is meestal via de A2 richting Utrecht, vervolgens de A12 richting Arnhem/Oberhausen, en daarna de A3 richting Antwerpen en Brussel. Vanaf Brussel kan je de boven genoemde routes volgen om Parijs te bereiken.
 • Vanuit Rotterdam ben je gemiddeld 4 à 5 uur onderweg, afhankelijk van het verkeer. Een mogelijke route is om de A16 te nemen richting Breda/Antwerpen, vervolgens de A1/E19 richting Antwerpen en Brussel, en daarna de A3 richting Parijs
 1. Is er een tolweg naar Parijs?

Ja, je er zijn ook tolwegen op je route naar Parijs. De tolwegen in Frankrijk worden beheerd door verschillende tolwegmaatschappijen.

 • Een van de belangrijkste tolwegen die naar Parijs leidt, is de A1, ook bekend als de Autoroute du Nord. Deze snelweg verbindt Parijs met steden zoals Lille, Brussel en Amsterdam.
 • Andere tolwegen die naar Parijs leiden, zijn onder andere de A3, A4, en A6.
 • Je kan de tolwegen eventueel vermijden, maar dit kan er voor zorgen dat je veel langer onderweg bent.

Bij tolwegen in Frankrijk worden kosten berekend op basis van de afgelegde afstand en het voertuigtype. Je kan de tol betalen op verschillende manieren: met contant geld, creditcards, tolbadges (zoals de Franse télépéage) of elektronische tolheffingssystemen. Op de website van ANWB kan je je reis plannen en vervolgens zien wat de eventuele kosten zijn voor de tolweg(en) die je onderweg tegenkomt.

 1. Boulevard Périphérique van Parijs

De Périphérique, ook wel bekend als de Boulevard Périphérique (BP), is de befaamde ringweg die Parijs omsluit. De ringweg is ongeveer 35 kilometer lang en is de belangrijke verkeersader in de stad. Alle autowegen naar de hoofdstad komen uit op de ringweg. De maximale snelheid hier bedraagt 70km/u. Vergis je niet en let goed op, want er staan heel wat flitspalen langs de baan.

De Périphérique bestaat uit twee rijbanen:

 • Een binnenste rijbaan (périphérique intérieur) die het doorgaande verkeer van en naar Parijs faciliteert. Het verkeer op de binnenste ring gaat volgens de wijzers van de klok.
 • En een buitenste rijbaan (périphérique extérieur) die voornamelijk bedoeld is voor lokaal verkeer.
 • Er zijn verschillende op-en afritten op de périphérique, die telkens ruim op voorhand worden aangegeven met “Porte” gevolgd door de naam van de afslag. Kijk vooraf op je navigatie welke afslag (porte) jij moet nemen. Zo hoef je niet te stressen op het moment zelf.

De périphérique is natuurlijk gekend om zijn enorme verkeersdrukte. Kijk dus niet gek op wanneer je ongeduldige medeweggebruikers tegen je bumper aankleven of je willen inhalen. We raden je aan om ten alle tijden goed mee te kijken in de spiegels, aan te sluiten en oplettend te zijn. Vind je het allemaal net iets te druk en onoverzichtelijk? Blijf dan op de tweede baan van rechts rijden tot je uit moet voegen.

De kans dat je op de périphérique zal botsen op je weg naar Parijs, is groot. Mocht het toch mogelijk zijn, kan je deze weg best zo veel mogelijk vermijden, vooral tijdens de spitsuren (doordeweeks van 6u tot 9u en van 16u tot 19u).

Deze weg is misschien wel de grootste reden waarom men niet graag met de auto naar Parijs reist. Toch hoeft de beruchte Périphérique geen obstakel te zijn op je reis. De belangrijkste tip die we kunnen meegeven is: kalm blijven.
 1. Heb ik een milieusticker nodig als ik met de auto naar Parijs ga?

 • Jazeker, meer nog… Parijs was de eerste stad die de milieusticker verplichtte op 1 juli 2016. Pas een jaar later werd er besloten om de voertuigen zonder milieusticket of ecovignet te beboeten.
 • De milieuzone betreft het hele gebied binnen de Boulevard Périphérique op werkdagen tussen 8u en 20u. Bestel je milieusticker Parijs hier.

Met het zogenaamde "vignette Crit’Air", kunnen Franse gemeenten milieuzones instellen. Zonder een milieusticker, ook wel het "ecovignet of certificat qualité de l’air" genoemd, kom je een aantal Franse steden, arrondissementen of departementen niet meer in. Heb je geen vignet op je voorruit hangen bij het binnenrijden van Parijs? Dan riskeer je toch een boete van 68€. Lees meer over de milieustickers in Frankrijk.

Bestel je milieusticker online

 1. Wat moet je verplicht in je auto liggen hebben in Parijs?

In Parijs gelden specifieke wettelijke vereisten voor de verplichte uitrusting in een auto. Hier is een lijst van items die je in je auto moet hebben in Parijs:

 • Je moet een gevarendriehoek in je auto hebben. In geval van pech of een ongeval moet je de driehoek op de weg plaatsen om het andere verkeer te waarschuwen. Plaats de gevarendriehoek 30 meter achter de wagen. Bestel deze online
 • Het is ook verplicht om veiligheidshesjes in je auto te hebben. Zorg ervoor dat je een veiligheidshesje voor elke inzittende van de auto hebt. Bestel deze online
 • Vergeet, indien nodig, je milieusticker niet te bevestigen aan de voorruit. Bestel je milieusticker hier.
 • Zorg er uiteraard ook altijd voor dat je een geldig identiteitsbewijs en je rijbewijs.
Nog geen gevarendriehoek of veiligheidsvestje? Deze kan je makkelijk aankopen bij de ANWB webshop of bij BOL.com
 1. Autorijden in Parijs: is dat nu zo moeilijk?

Als je voor de eerste keer met de auto naar Parijs gaat, kan het rijden in de stad in het begin best uitdagend lijken. Parijs staat bekend om zijn drukke straten, complexe verkeerssituaties en beperkte parkeermogelijkheden. Het verkeer kan intens zijn, vooral tijdens de spitsuren, en je moet alert blijven om te navigeren tussen auto's, bussen, fietsers en voetgangers.

Natuurlijk dien je altijd rekening te houden met druk verkeer zoals in elke grootstad. Wees aandachtig op de baan en volg de aanwijzingen op je GPS. Het allerbelangrijkste? Vooral geen stress hebben en rustig blijven. Op de meeste plekken in de binnenstad van Parijs is de maximale snelheid 30 km/u.

Rotonde Arc de Triomphe

Een van de drukste verkeerspleinen van Parijs, is de rotonde bij de Arc de Triomphe, ook wel Place de l’Etoile genaamd. De rotonde ligt aan het einde van de Champs-Élysées waar maar liefst 12 wegen samenkomen.

 • Belangrijk om te weten is dat iedereen die de rotonde oprijdt voorrang heeft.
 • Rijd je zelf op de rotonde? Dan moet je voorrang verlenen aan de invoegende auto’s.
 • Wil je zelf de rotonde afrijden? Dan zal je voorrang moeten afdwingen bij de andere weggebruikers.
 • Onze tip? Stel je navigatie zodanig in, dat je dit drukke verkeerspunt kan vermijden.
 1. Parkeren in Parijs: in de straten of ondergronds?

Een van de grootste vragen die je je waarschijnlijk stelt is: waar kan ik het best parkeren? Parkeren in Parijs kan best een uitdaging zijn, maar het is zeker niet onmogelijk of onbetaalbaar. Er zijn verschillende mogelijkheden om je auto achter te laten zodat jij de stad kan verkennen. Een ding is zeker: hoe dichter je bij het centrum wilt parkeren, hoe duurder.

Parkeergarages

Parijs heeft talloze parkeergarages verspreid over de stad. Het grootste voordeel van parkeergarages is dat ze vaak veilig en (goed) bewaakt zijn. Bovendien zijn veel parkeergarages 24 uur per dag geopend, waardoor je elk moment van de dag kan parkeren. Een ander voordeel van een parkeergarage is dat je meteen het adres in je navigatiesysteem kan invoeren en gewoon de weg moet volgen.

 • Onze tip? Reserveer je parkeerplekje online op voorhand indien mogelijk!
 • Een van de bekendste parkeergarages in Parijs zijn de parkeergarages van Indigo.
 • De prijzen kunnen variëren, afhankelijk van de locatie, het tijdstip en de duur van het parkeren.
 • Houd ongeveer rekening met een gemiddelde prijs van ongeveer 3-5€ per uur en 25-35€ per dag.

TIP: Ben je van plan om tijdens je verblijf in Parijs zoveel mogelijk topbezienswaardigheden als het Louvre en de Eiffeltoren te bezoeken? Dan raden we aan om de Stadskaart van Parijs aan te kopen Hiermee heb je toegang tot beide bezienswaardigheden en geniet je van een sightseeing cruise over de Seine, een absolute aanrader!

Parkeren in de straten van Parijs

Parijs heeft ook straatparkeermogelijkheden, hoewel deze vaak beperkt zijn. Let op parkeerborden langs de straat om te zien of er betaalde parkeerzones zijn en wat de toegestane parkeerduur is. Zorg ervoor dat je een parkeermeter gebruikt om te betalen voor de vereiste parkeertijd.

Parkeren in de straten is over het algemeen niet zo goedkoop en de Parijzenaren staan vaak tegen je bumper aangeplakt. Het kan al eens zijn dat je voor verrassingen komt te staan als je terug naar de auto gaat. Straatparkeren in Parijs wordt om die redenen merendeels afgeraden.

Parkeren buiten het centrum van Parijs

Als je verder weg van het centrum van Parijs parkeert, vind je vaak goedkopere parkeerplekken of parkeergarages. Overweeg om je auto te parkeren in een van de arrondissementen aan de rand van de stad en vervolgens de metro te nemen om verder de stad in te reizen. Lees meer over het openbaar vervoer in Parijs.

Onze gouden tip? Boek een hotels met parking

Parkeren in Parijs is hoe je het draait of keert niet zo goedkoop. Een van de beste tips die we kunnen geven, is om op zoek te gaan naar een accommodatie mét parkeergelegenheid. De parkeergelegenheid bij een hotel is vaak een ondergrondse parkeergarage. Ook al zijn deze vaak erg beperkt en smal, je bent er toch zeker van dat je wagen ergens veilig staat.

Bij sommige hotels is parkeren gratis maar het kan ook zijn dat ze een kleine vergoeding vragen. Wil je zeker zijn dat je hotel gratis parking biedt? Dan kan je best buiten het centrum van Parijs overnachten. Bekijk hier het volledige aanbod hotels in Parijs.

Enkele verblijftips mét parkeergelegenheid

 • Hotel Motel One Paris is een design hotel met een stijlvolle lobby en mooie kamers. Het hotel ligt op wandelafstand van het metrostation waardoor je op 20 minuten in het centrum van Parijs staat. Privéparking beschikbaar tegen €25/dag. Meer info en boeken.
 • Zelf vebleven we in Hôtel George Washington, op 5 minuten wandelen van de Champs-Élysées. Hier kan je de auto achter laten voor €30/dag maar je zit wel in het centrum van de stad. Meer info en boeken.
 • B&B HOTEL Saint-Maur Créteil ligt aan de rivier de Marne, aan de rand van Parijs en biedt gratis parking. Op 750 meter van het verblijf is er een metrostation dat je naar het centrum van Parijs brengt. Meer info en boeken.
 1. Met de auto naar Disneyland Parijs

Is je eindbestemming niet de romantische Franse hoofdstad maar Disneyland Parijs of ben je van plan een daguitstap te maken naar het betoverende pretpark? Dan kan je best onderstaande route volgen, of zet meteen het adres in je GPS (Bd de Parc, 77700 Coupvray, Frankrijk) en volg de aangewezen route.

 • Disneyland Parijs ligt 32 km ten oosten van Parijs. Vanuit het centrum van Parijs is het 45 min. tot 1 uur rijden.
 • Volg de borden naar Metz/Nancy op de A4 of de A104. Deze wegen brengen je vlak langs Disneyland Parijs. Neem afslag 14 naar Parcs Disney.
 • Verblijf je in een van de Disneyhotels? Dan kan je je auto hier gratis parkeren.
 • Bij Disneyland Parijs zelf kan je ook parkeren op het Disney Car Park voor €25.
 • Liever iets goedkoper parkeren? Het station Marne-la-Vallée/Chessy ligt bij de ingang van Disneyland en ook hier is er een ruime parkeergarage.
 • Daarnaast kan je ook gratis parkeren bij het grote winkelcentrum in Serris. Dit winkelcentrum ligt naast het RER station.

Nog geen tickets? Bestel ze hier snel online!

 1. Alternatieven om naar Parijs te reizen

Met de trein naar Parijs

Een van de populairste manieren om naar Parijs te reizen is met de trein. Parijs heeft uitstekende treinverbindingen met andere steden in Europa. Na enkele uurtjes reizen met de Thalys, zit je gezellig aan de wijn op een terrasje aan de Eiffeltoren. Vermijd files en oncomfortabele autoritten, de Thalys brengt je in een mum van tijd naar de romantische Lichtstad.

 • Je kan zowel opstappen in Amsterdam Centraal, Schiphol, Rotterdam Centraal of Brussel-Zuid. Vanaf deze treinstations rijd je rechtstreeks naar Paris Gare du Nord.
 • Boek je treintickets voor de Thalys best 3 tot 4 maanden van tevoren, dan zijn ze het goedkoopst. Bestel je tickets voor de Thalys hier online.
 • Vanaf Gare Paris du Nord heb je een perfecte aansluiting op de metro naar het centrum van Parijs. Meer info over de metro in Parijs.

Is het goedkoper om met de trein naar Parijs te rijden dan met de trein?

De trein is de meest comfortabele en milieuvriendelijke manier om naar Parijs te reizen. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken over de files onderweg en parkeerplek in de stad. Met de Thalys naar Parijs heeft sowieso zijn voordelen en kan goedkoop zijn als je goed van tevoren boekt.

Ben je van plan om een weekendje weg te plannen met het gezin of je vriendengroep? Dan kan het echter goedkoper zijn om met de auto te reizen. Zo kan je de brandstof-, tol- en parkeerkosten delen. Terwijl een ticket voor de trein per persoon wel kan oplopen als je niet tijdig reserveert.

Met het vliegtuig naar Parijs

Parijs is natuurlijk ook makkelijk bereikbaar via de luchthavens Charles de Gaulle (CDG) en Orly (ORY). Eenmaal je bent aangekomen in de luchthaven, kan je gebruikmaken van verschillende vervoersmogelijkheden, zoals treinen, shuttles of taxi's, om naar het stadscentrum te reizen. Houd er wel rekening mee dat je de reistijd van de luchthaven naar het centrum in je achterhoofd moet houden.

TIP: Maak het jezelf gemakkelijk en reserveer je op voorhand al een taxi. Voor deze service betaal je natuurlijk wel wat meer. Het voordeel is echter wel dat je niet hoeft te wachten op een taxichauffeur. Wil je graag je taxi of minibus op voorhand boeken? Boek je privé transfer van luchthaven Parijs naar het centrum.

 1. Hoe je goedkoop verplaatsen in Parijs?

Eenmaal aangekomen in Parijs, raden we aan om je auto achter te laten, althans als je van plan bent om de binnenstad te verkennen. Wil je graag een daguitstap maken? Dan kan je echter wel de auto nemen of op voorhand een georganiseerde uitstap boeken vanuit Parijs.

De goedkoopste manier om door Parijs te reizen is natuurlijk gewoon te voet. En geen mooiere stad om te voet te verkennen dan Parijs. Wandelen door de Franse hoofdstad is zeker mogelijk, maar je zal op het einde van de dag wel heel wat kilometers in de benen hebben.

Of verken Parijs met de fiets en/of de metro

In Parijs kan je bij verschillende bedrijven een fiets (met fietsslot) huren en zo Parijs verkennen. Je ziet op die manier extra veel van de stad en komt waarschijnlijk in mooie straten die je anders niet ontdekt zou hebben. Een fiets huren in Parijs kan makkelijk vooraf online. Bekijk hier de aanbieders die Nederlandstalige tours aanbieden, bekijk hier het overzicht van Frans- en Engelstalige tours in Parijs.

Maar: een fiets huren is duurder dan een dagpas voor de metro. Voor een dagpas met de metro betaal je 12€. Voor twee dagen is dat 19,50€, voor drie dagen 26,65€ en voor vijf dagen metro betaal je 38,35€. Je kan natuurlijk ook gewoon enkele tickets kopen of kiezen voor een zogenaamde Navigo Easy Pas waarmee je meteen meerdere tickets kan kopen.

De metro is wat ons betreft de beste en goedkoopste manier om je efficiënt door Parijs te bewegen. Combineer de metro met enkele verplaatsingen te voet en reizen in Parijs hoeft helemaal niet duur te zijn. Ontdek nog meer opties om je te verplaatsen in Parijs.

Boek je fietstour in Parijs hier

 1. Mis niets tijdens je verblijf in Parijs met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Parijs? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Parijs met een volledige uitgestippelde route door de stad langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Liever eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Parijs.

Parijs

Gratis reisgids Parijs downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?