De 17 mooiste bezienswaardigheden in Arnhem: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 10

De 17 mooiste bezienswaardigheden in Arnhem: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

14 juni 2022 in Gelderland2 reacties

Graag een uitstapje maken naar Arnhem? Gelijk heb je! Deze gezellige stad is de hoofdstad van provincie Gelderland en heeft een rijke historie. Een groot deel van de geschiedenis hier, speelde zich af onder de grond. Bovengronds kan je dan weer genieten van de historische gebouwen, pittoreske straatjes en sfeervolle bars en restaurantjes.

Ben jij ook benieuwd naar wat Arnhem allemaal te bieden heeft? In dit blogartikel lees je de mooiste bezienswaardigheden van Arnhem en wat je kan doen in de omgeving.

Inhoud artikel

 1. Centraal Station

Dit moderne station werd opgeleverd in 2015 na een verbouwing van 20 jaar. Het is een futuristisch gebouw dat erg mooi is om te zien. Kom je met de trein naar Arnhem? Dan kun je het centraal station meteen bewonderen. Kom je met de auto? Ook dan kan dit, want er is een mooie parkeergarage bij het station.

 • Het moderne gebouw heeft verschillende onderscheidingen.
 • De perronkappen wonnen in 2012 Nationale Staalprijs.
 • In 2017 won Arnhem Centraal de ‘German Design Award 2018’ in de categorie stedelijke ruimte en infrastructuur
 • In 2019 kreeg het de Nationale Innovatieprijs.
Tip: Vlakbij het station, aan het Jansplein, ligt restaurant karakter. Dit restaurant is nummer 1 op Tripadvisor en is de Travelers’ Choice van 2020. Het restaurant is bekend om zijn huiselijke sfeer. Echt lekker eten met een gastvrije bediening in een ongedwongen sfeer. Dat is waarom je een bezoek moet brengen aan restaurant Karakter.

Rozet en het Feestaardvarken

Rozet is de culturele hotspot in Arnhem. Rozet is een stichting en is bedoeld om persoonlijke ontwikkeling voor iedereen mogelijk maken. Er is tevens de bibliotheek gevestigd en er is een panoramaterras met een fantastisch uitzicht. Je kan de lift omhoog nemen om het terras te bereiken. Je hebt er ook een goed zicht op het Feestaardvarken. Dit is een kunstwerk dat door Burgers’ Zoo aan de gemeente Arnhem is geschonken. Het is nu in gebruik als groot klimtoestel voor kinderen.

Wil je graag zoveel mogelijk van Arnhem zien? Download onze stadswandeling door Arnhem en ontdek de mooiste plekjes!

 1. Sint Petersgasthuis

Dit voormalig middeleeuws gasthuis is een rijksmonument. Het is een van de oudste nog bestaande huizen van Arnhem. Vanaf het jaar 1400 werd het een gasthuis; een soort ziekenhuis voor zieken en armen mensen in Arnhem. Later werden er woningen en een kerk bijgebouwd. In de 16e eeuw stopte het gasthuis waardoor het in verval terecht kwam.

In het begin van de 20e eeuw werd het gebouw gerenoveerd. Pas na de Tweede Wereldoorlog kwamen er verschillende winkels in dit gebouw en sinds 2015 is het pand alleen nog maar in gebruik als kantoorruimte. Via de voordeur kan je naar de middeleeuwse kelder onder het gasthuis, de grootste van Arnhem.

Wil je graag zoveel mogelijk van Arnhem zien? Download onze stadswandeling door Arnhem en ontdek de mooiste plekjes!

 1. Sabelspoort - Eusebiuspoort

Deze mooie poort is de enige nog overgebleven stadpoort van Arnhem. De poort is in de 14e eeuw gebouwd en tot de 19e eeuw waren er 4 stadspoorten in Arnhem die allemaal het doel hadden de veiligheid in de stad te waarborgen. De Sabelspoort maakte deel uit van een burcht. Sinds 1952 is de poort herbouwd en is het een onderdeel van het Provinciehuis Gelderland. Het ligt in het centrum van de stad en is mooi om te zien.

 1. Duivelshuis

Het Duivelshuis is een oud stadskasteel uit de 15e en 16e eeuw en is een van de belangrijkste monumenten van Arnhem. Het is onderdeel van het stadshuis sinds 1828. De burgemeesters van Arnhem hebben hier hun werkkamers. Waar de naam van het Duivelshuis vandaan komt is niet duidelijk, er zijn verschillende verklaringen voor.

Als eerste de logische verklaring; het huis is versierd met duiveltjes. Het kan ook vernoemd zijn naar de oude bewoners; de familie Van der Hell. Andere beweren weer dat de naam te danken is aan een andere oude bewoner; Maarschalk Maarten van Rossum die erom bekend stond een tiran te zijn.

Nog op zoek naar een verblijf tijdens je bezoek aan Arnhem? Bekijk het volledige aanbod hotels en B&B's in Arnhem.

 1. Eusebiuskerk

Achter het Duivelshuis ligt de Eusebiuskerk. Deze kerk is gebouwd tussen 1450 en 1600 en is een rijksmonument. De kerk werd tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna helemaal verwoest. In 1964 was de restauratie afgerond en de kerk is nu het icoon van de wederopbouw. Je kan de panoramalift nemen naar boven en op 73 meter hoogte genieten van het uitzicht over de stad. Ga ook zeker even naar buiten om over het glazen balkon te lopen.

 • Je kan de kerk elke dag bezoeken tussen 11:00 en 16:00.
 • Een ticket kost €11,- voor volwassenen en €9,- voor kinderen.
 1. Korenmarkt

De Korenmarkt is het gezelligste plein van de stad. Hier liggen vele restaurantjes, terrasjes en cafés. Het is dé uitgaansplek in Arnhem. Aan de korenmarkt liggen graanpakhuizen van de graanhandel die vroeger op dit plein zat. Het heeft daardoor een historisch karakter. Onder het genot van een drankje is het hier heerlijk vertoeven.

Wil je graag nog meer ontdekken van Gelderland? Download onze gratis preview reisgids Gelderland en ontdek alvast enkele pareltjes van deze provincie.

 1. Shoppen in Arnhem!

Winkelen in Arnhem is leuk! Er zijn ontzettend veel leuke diverse winkels in het stadscentrum. De winkelstraten met de grote bekende merken zijn de Ketelstraat en de Vijzelstraat. Hier kan je enorm goed shoppen in de bekende modewinkels. Loop ook eens de Koningstraat in. Hier vind je woonwinkels, winkels voor tweedehandskleding en boekhandels.

Wil je unieke en bijzondere winkeltjes zien? Wandel dan door de 7 straatjes. Dit is het oude stadshart van Arnhem met historische panden en bestaat uit de straten Arke Noachstraat, Bentinckstraat, Eiland, Kerkstraat, Pastoorstraat, Wielakkerstraat en de Zwanenstraat. Ze liggen tussen de Ketelstraat en de Koningstraat. Je vind er veel vintage. Niet alleen kleding maar ook meubelen.

 1. Bezoek de ondergrondse kelders

Onder de winkelstraten liggen middeleeuwse kelders die dateren uit de 14e eeuw. Grote koopmanshuizen hadden opslagkelders die bijna allemaal gerestaureerd zijn. Er zijn hier maar liefst 39 kelders aan elkaar verbonden. De ingang van de kelders is op de Oude Oeverstraat 4a.

Wil je graag wat meer informatie tijdens je bezoek aan de kelders? Dan kan je deze ook altijd met een ervaren gids verkennen! Je kan een rondleiding reserveren op woensdag, vrijdag en zaterdag om 14:00. De prijs is €5,- voor volwassenen en €3,50 voor kinderen.

Wil je graag Arnhem verkennen aan de hand van een georganiseerd rondleiding? Dat kan! Met deze privérondleiding door Arnhem, loop je langs historische monumenten, zoals het beroemde Duivelshuis en de John Frostbrug terwijl je persoonlijke gids je alles vertelt over het unieke karakter en de geschiedenis van de stad.

 1. Rijnkade

Ook aan de Rijnkade kan je heerlijk genieten van een hapje en drankje met uitzicht op de Rijn. Er liggen heel diverse restaurants met buitenlandse keukens zoals Indonesisch, Italiaans, Turks en Thais. Je hebt er ook uitzicht op de John Frostbrug die in de oorlog een belangrijke rol gespeeld heeft. Hier is ook het Airborne Museum at the Bridge gevestigd.

Deze plek staat voor vrijheid en het herdenken van iedereen die zich voor onze vrijheid heeft ingezet. In de zomer is het de moeite waard om de brug over te steken. Aan de andere kant ligt namelijk het stadsstrand ‘Strand Zuid’.

 1. Arnhem verkennen vanop het water

Het is een leuke afwisseling om Arnhem vanaf het water te bekijken. Zeker in de lente of zomer wanneer het zonnetje heerlijk schijnt. Hieronder een aantal tips om deze aangename stad vanop het water te verkennen:

Boottochten met de Blauwe Bever

De Blauwe Bever is een safariboot en er kunnen verschillende soorten tochten gemaakt worden die allemaal gericht zijn op de natuur. Het schip heeft een open en een overdekt gedeelte en er worden ook excursies gemaakt op het land tijdens deze tochten. Kijk voor meer informatie op de website.

Pondjesroute

Houd je van fietsen? Doe dan de pontjesroute. Dit is een fietsroute van 37 kilometer die je over verschillende pontjes en dijken voert. Hier kan je de GPS route downloaden.

 1. Arnhems oorlogmuseum

Arnhems oorlogmuseum is geopend in 1994. Het is een particulier museum dat als hobby begonnen is. Het doel van het museum is om de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog en een collectie te behouden. Binnen in het museum zie je voornamelijk situaties uit die tijd. Je krijgt een beeld over wat er zich in Arnhem afspeelde tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Er wordt een grote collectie voorwerpen met een verhaal tentoongesteld. Je kan er ook een rondleiding met een enthousiaste gids doen. De entreeprijs is €10,- voor volwassenen en voor kinderen en 65+ €8,-. Het museum elke dag geopend, behalve op maandagen, van 10:00 tot 17:00. Veteranen van WO2 hebben gratis toegang. Het museum ligt iets buiten het centrum, maar er is gratis parkeergelegenheid in de buurt.

 1. Dierentuin Burgers’ Zoo

Burgers Zoo mag je niet missen tijdens je bezoek aan Arnhem. Het is eigenlijk wel de mooiste dierentuin van het land, ondanks dat het al meer dan 100 jaar oud is. Het is niet zomaar een dierentuin met traditionele dierenverblijven, maar er zijn verschillende grote natuurlijke leefomgevingen nagebouwd. Zo is er een oceaan, een jungle, een tropisch regenwoud, een woestijn en de grootste overdekte mangrove ter wereld.

De tunnel in de oceaan, waar de vissen en haaien over je heen zwemmen, is indrukwekkend en heeft ook een heel mooi koraalrif. Ook is er een safarigedeelte waarbij je vanuit een houten observatie hut kunt kijken naar luipaarden en leeuwen.

 • Burgers’ Zoo is iedere dag geopend, het hele jaar door; ook de kerstdagen en nieuwjaarsdag.
 • Van april t/m oktober is het hoogseizoen en is het park dagelijks geopend van 9:00 tot 18:00.
 • In het laagseizoen een uurtje korter tot 17:00.
 • De entree kost voor volwassenen €24,- en voor kinderen €21,50.
 1. Het Nederlands Openluchtmuseum

Vlakbij Burgers Zoo ligt een van de leukste museums in de regio; Het Nederlands Openluchtmuseum

Het heeft een binnen gedeelte en een buiten gedeelte en geeft je een beeld van het leven in Nederland door de jaren heen. In authentieke gebouwen en met oude voorwerpen beleef je het leven van twee eeuwen geleden tot nu. In het museumpark vind je zo’n 100 museale gebouwen die je van buiten én van binnen bekijken. Er zijn originele gebouwen verplaatst zoals molens, huizen en werkplaatsen. Ook zijn er voorwerpen zoals kleding en ambachten tentoongesteld.

Ambachtslieden geven demonstraties en museummedewerkers zijn gekleed in oorspronkelijke kledij. Je kan daarnaast ook altijd een ritje met de historische tram maken over het museumpark. De permanente tentoonstelling ‘Het canon van Nederland’ geeft je inzicht in 50 belangrijke personen, voorwerpen en gebeurtenissen uit de geschiedenis. Het is een interactieve tentoonstelling waarbij je zelf kan zien, horen, voelen en ontdekken.

 • Tickets kosten in het hoogseizoen (maart – oktober) € 19,50 per persoon.
 • Kinderen t/m 12 jaar krijgen korting.
 • In het laagseizoen zijn delen van het museum gesloten en kost een kaartje € 9,50.
 • In de maanden januari en februari is het museum gesloten.
 • De openingstijden zijn altijd van 10:00 tot 17:00 uur.

Nog op zoek naar een aangenaam hotel in Arnhem? Verblijf in het Design Hotel Modez! Het Design Hotel Modez biedt designkamers in de modewijk van Arnhem, op wandelafstand van de bezienswaardigheden. Meer info en boeken.

 1. Park Sonsbeek

Er zijn verschillende parken in de stad Arnhem, maar het fijnste en populairste park is het grote Park Sonsbeek. Er ligt een mooi aangelegde tuin met sculpturen en het is er heel heuvelachtig. Dat maakt het park ook zo leuk. Er zijn wandelpaden uitgezet en wanneer je deze volgt, kom je langs watervalletjes en fonteinen. Vooral op een zonnige middag is het hier heerlijk vertoeven. Ook worden er dan wel eens optredens gegeven. Een overzicht van de activiteiten kan je vinden in de agenda op de website van het park.

In het park ligt Villa Sonsbeek. Hier zit een heerlijk grand café in gevestigd. Vanaf het terras heb je een schitterend uitzicht over het park en de stad. Je kan hier terecht voor een heerlijke lunch en diner. Naast het grand café zijn er verschillende zalen in de villa waardoor het ook te huur is voor zakelijke ontmoetingen of een huwelijk. Vanaf het centraal station neem je de uitgang Sonsbeek en je wandelt er zo naartoe. Het is zeker een aanrader om even aan de stad te ontsnappen.

Het Nederlands Watermuseum

In én onder het park ligt een bijzonder museum; het Nederlands Watermuseum. Het is een interactief museum. In meer dan 50 presentaties leer je veel over water. Voor kinderen is er een waterspeelplaats en er is een escaperoom. Het museum is elke dag geopend, behalve op maandagen, van 11:00 tot 17:00. De entree kost €10,50. Er zijn kortingen voor kinderen, CJP pashouders en 65+.

 1. Airborne Museum

Op 5 kilometer afstand van het centrum van Arnhem, in Oosterbeek, ligt het Airborne Museum. Hier leer je alles over de Slag om Arnhem. Het gebouw is al bijzonder op zich. Dit is namelijk Villa Hartenstein en dit was de uitvalsbasis van de Engelsen in 1944. Het museum bevat een grote collectie van wapens, documenten en foto’s uit die tijd. Het is een enorm populair museum en mag je zeker niet missen.

 1. Leuke adresjes in Arnhem

Restaurant Karakter (Jansplein 49, 6811 GD Arnhem Nederland)

Dit is het populairste restaurant van Arnhem en niet voor niks nummer 1 op Tripadvisor. Op het gezellige Jansplein kan je hier heerlijk genieten. Ze hebben een diverse dinerkaart waardoor er voor ieder iets wils is. Ze hebben ook heerlijke broodjes! Dat in een gastvrije en ongedwongen sfeer maar restaurant Karakter zeker de moeite waard.

Biercafe Taphuys (Jansplein 56, 6811 GD Arnhem Nederland)

Dit café is erg bekend in Arnhem. Er staan hier wel 100 biertaps en 80 wijntaps aan de tapwand van de zaak. Hier kan je zelf je eigen drankje tappen! Boven elk biertje staat informatie zoals het alcoholpercentage en het type smaak. Je kan er natuurlijk ook terecht voor koffie, lunch of diner. Wij vonden het hier heerlijk!

Graave (Kleine Oord 83, 6811 HZ Arnhem Nederland)

Ook Graave is een populaire plek in Arnhem. Je kan er heerlijke broodjes bestellen maar wat nog leuker is, is het ‘shared-dining’ concept waar Graave bekend om staat. Geniet samen van een variatie van voor-/hoofd- en nagerechten.

Vlees & Co (Nieuwe Plein 22a, 6811 KR Arnhem Nederland)

Vlees & Co is Arnhems enige echte steakhouse! Ze hebben een zelf ontworpen houtskoolgrill en maken hier heerlijke stukken vlees op klaar. De menukaart bestaat uit de afbeelding van een koe. Je kan hier kiezen welk deel van de koe je graag wil en hoeveel gram. Voor vleeseters echt een aanrader.

 1. Verken de omgeving van Arnhem

Arnhem is een mooi uitgangspunt om de regio te verkennen. Er zijn nog andere mooie steden in de buurt, zoals Nijmegen, Deventer en Apeldoorn.

 • In Apeldoorn vind je het bijzondere Paleis het Loo. Paleis Het Loo is een voormalig koninklijk paleis en een bezoek meer dan waard!
 • Arnhem is ook een ideale uitvalsbasis om Nationaal Park de Veluwezoom te bezoeken met als hoogtepunt de Posbank. Je kan ook het Nationale park Hoge Veluwe gaan verkennen; een van de mooiste natuurgebieden in Nederland. Het park is voor bezoekers geopend van 09:00 tot 19:00 uur. Je kan hier prachtig wandelen en fietsen. Er zijn bovendien ook gratis witte fietsen beschikbaar in het park en 40 kilometer aan fietspaden.
 • Fiets bijvoorbeeld even door naar het bekende Kröller-Müller Museum met een grote collectie aan schilderijen van Van Gogh of naar het Museonder. Hier kan je een kijkje onder de grond nemen; het is het eerste ondergrondse museum ter wereld. Trek dus zeker een dagje uit om de hoge Veluwe in te gaan!
 1. Mis niets tijdens je verblijf in Gelderland met onze reisgids

We hebben onze route door Gelderland volledig uitgeschreven in een overzichtelijke reisgids zodat je zorgeloos op reis kan gaan. Nog meer weten? Koop onze complete reisgids Gelderland. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Gelderland.

Gelderland

Gratis reisgids Gelderland downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 6 juli 2023 - Manuela Wintermans

Gelderland blijft verbazen. Of je nu met de fiets gaat, een stevige wandeling maakt of met de auto ergens naar toe rijdt, je ontdekt steeds weer mooie plekjes waar je zeker in de toekomst opnieuw wil zijn. Verslavende provincie

- 3 september 2022 - Guido leflot

Goed kunnen gebruiken maar niet alleen zijn Nederlandse knooppuntenroutes zwak gesignaleerd, de nummers van jullie knooppunten is aan een update toe, zeker in Arnhem.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?