Milieusticker Frankrijk 2024: Alle info over het milieuvignet & ecovignet

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Milieusticker Frankrijk 2024: Alle info over het milieuvignet & ecovignet

25 april 2024 in Reisinfo0 reacties

Reis je regelmatig met de auto naar Frankrijk? Houd dan best rekening met de milieusticker in Frankrijk, ook wel bekend als het Ecovignet of Crit’ Air vignet. Het milieuvignet Crit'Air is namelijk in bijna alle grote steden verplicht in Frankrijk.

Het is ongeveer eenzelfde systeem zoals in Duitsland, de kleuren zijn wel verschillend en de stickers zijn goedkoper. In dit blogartikel lees je alles wat je moet weten over de milieustickers voor Frankrijk. Bestel je milieuvignet hier direct online.

Inhoud artikel

 1. FAQ - Veelgestelde vragen over milieuvignetten

Wat is een milieusticker?

De milieustickers zijn verplicht voor alle voertuigen die in Frankrijk toegang willen tot een milieuzone. Een eco-vignet is een milieusticker, of beter gezegd een reeks van 6 verschillende stickers met elk een andere categorie. Deze zijn aangegeven door een bepaalde kleur.

Invoering van de milieusticker in Frankrijk

Parijs was de eerste stad die de milieusticker verplichtte op 1 juli 2016. Pas een jaar later werd er besloten om de voertuigen zonder sticker te beboeten. Met het zogenaamde "vignette Crit’Air", kunnen Franse gemeenten milieuzones instellen. Zonder een milieusticker, ook wel Eco sticker of certificat qualité de l’air genoemd, kom je een aantal Franse steden, arrondissementen of departementen niet meer in.

Rijd je door een milieuzone van Frankrijk? Dan dien je voor deze zone dus over een milieusticker te beschikken. Houd er wel rekening mee dat een milieusticker voor Frankrijk niet dezelfde is als eentje voor Duitsland.

TIP: Bestel je milieusticker Frankrijk direct online, zo kan je zonder zorgen op weg naar Frankrijk.

 1. Waarom een milieusticker in Frankrijk?

Met de invoering van zo’n milieuvignet wil de overheid het aantal voertuigen in steden beperken en daarmee de luchtvervuiling verminderen. De milieuzones waarvoor je een milieusticker nodig hebt, worden “zones à faibles émissions” genoemd of kortweg ZFE.

Geen zorgen, de zones worden aangeduid met een verkeersbord bij het inrijden van een zone. Wil je in deze zone rijden? Dan heb je dus zo’n milieuvignet nodig. Daarnaast bestaan er ook nog de “zones de protection de l’air” of kortweg ZPA. Deze zones zijn veel groter in omvang (meerdere gemeentes of zelfs een hele streek), maar gelden enkel bij grote luchtvervuiling.

 1. Is de milieusticker in heel Frankrijk verplicht?

Alle Franse steden en departementen kunnen een milieuzone instellen. Deze kan permanent of tijdelijk zijn als er ernstige luchtvervuiling wordt gemeten. De dag van vandaag zijn er 3 permanente milieuzones, ook wel de Zones à Circulation Restreinte (ZCR), actief in Frankrijk waar het vignet altijd verplicht is.

Permanente milieuzones Frankrijk (ZCR):

 • Milieuzone Parijs: in de binnenstad van Parijs binnen de ringweg op werkdagen tussen 8u en 20u
 • Milieuzone Grenoble: in de binnenstad van Grenoble van maandag tot en met vrijdag van 6u tot 19u.
 • Milieuzone Vallei van de Arve: Tussen Genève en de Italiaanse grens richting de Mont Blanctunnel. Op dit moment alleen voor vrachtwagens boven de 7,5 ton.
 • Sinds januari 2020 heb je ook in de Zwitserse stad Geneve, net over de grens met Frankrijk een milieusticker nodig. Heb je echter al een Franse milieusticker dan hoef je geen extra Zwitserse milieusticker aan te kopen.

Tijdelijke milieuzones Frankrijk (ZPA):

Er zijn echter steeds meer steden waar een milieuzones occasioneel actief is, een "zone de protection de l’air" (ZPA). In deze steden wordt de milieuzone alleen actief wanner de luchtkwaliteit te slecht is en er sprake is van extreme smog.

Omdat deze zones sporadisch actief kunnen zijn, kondigt men meestal de milieuzones aan via radio, TV, internet en borden de avond ervoor. Zo word je toch een beetje op de hoogte gesteld. Er wordt dan een vignetplicht ingesteld en ook aangekondigd welke stickers eventueel die dag wel en geen toegang hebben.

Lage emissiezones (ZFE’s):

Naast de tijdelijke en permanente milieuzones heb je ook nog de lage-emissiezones. In deze zogenaamde "zone à faibles émissions" (ZFE), kunnen de lokale overheden zelf bepalen op welk type auto’s, wanneer, hoelang, in welk gebied en met welke uitzonderingen de milieuzones geldig zijn. De lage-emissiezones zijn gebaseerd op het Crit’Air categorieën systeem. En op basis van dat systeem zullen ze voertuigen gaan weren uit een gebied.

Toekomstige milieuzones:

De milieusticker Frankrijk is voor al deze en toekomstige Franse steden geldig en kent geen verloopdatum. Interessant om te weten is dat sommige steden op dit moment ook werken aan het instellen van milieuzones. Dat geldt voor steden als: Avignon, Arras, Annemasse, Bordeaux, Cannes, Clermont-Ferrand, Champlan, Baskische kust-Adour, Duinkerke, Dijon, Epernay, Faucigny, Glières, Bonneville, Le Havre, Montpellier, Reims, Rouen, Saint-Etienne, Saint Maur-des-Fossés en Vallée de la Marne.

Klik hier om je milieusticker te bestellen

 1. Welke milieustickers zijn er in Frankrijk?

Het Crit’Air milieuvignet maakt onderscheid tussen zes verschillende categorieën, elk met een specifieke kleur. De kleur van de milieusticker, of het Crit’Air, is afhankelijk van de vervuiling die je wagen veroorzaakt. Auto’s die dateren van voor januari 1997 en motoren die dateren van voor 2000 krijgen sowieso geen milieusticker en mogen dus niet een milieuzone binnenrijden.

Hoe weet je nu tot welke categorie jouw auto behoort?

Tot welke categorie jouw voertuig behoort, hangt af van verschillende factoren:

 • Het jaartal waarin het voertuig is geregistreerd,
 • leeftijd van je wagen,
 • energieklasse,
 • en de euronorm van je wagen.

6 categorieën milieustickers opgelijst

MilieustickerMotor voertuigBouwjaarBestellen
Groene milieustickerVolledig elektrische motorn.v.t.Bestel je milieusticker
Paarse milieustickerEuro 5 of 6 benzinemotor2011 of laterBestel je milieusticker
Gele milieustickerEuro 4 benzinemotor2006 - 2010Bestel je milieusticker
Oranje milieustickerEuro 2 of Euro 3 benzinemotor1997 - 2005Bestel je milieusticker
Bordeaux-rode milieustickerEuro 3 dieselmotor2001 - 2005Bestel je milieusticker
Grijze milieustickerEuro 2 dieselmotor1 juli 1997 - 2000Bestel je milieusticker
 • Groene milieusticker (0): de groene sticker is, hoe kan het ook anders, voor de milieuvriendelijkste voertuigen. Dit moet dan over een volledig elektrische motor, waterstof of een motor op basis van een brandstofcel beschikken.
 • Paarse milieusticker (1): de paarse sticker is vooral voor relatief nieuwe voertuigen met een LPG, hybride wagens of benzineauto's vanaf 1 januari 2011.
 • Gele milieusticker (2): iets oudere voertuigen krijgen een gele milieustickers. Deze voertuigen stoten schadelijke fijjnstof uit. Voorlopig mogen ze bijna altijd nog een milieuzone in. In Parijs worden ze vanaf 2024 geweerd. Dit zijn auto's op diesel met bouwjaar vanaf 1 januari 2011 of benzinewagens met bouwjaar tussen 1 januari 2006 en 31 december 2010.
 • Oranje milieusticker (3): de oranje stickers is voor de nog oudere en meer vervuilende voertuigen. Voorlopig hebben deze nog toegang tot de milieuzones maar zullen in de toekomst vaker geweigerd worden. In Parijs zal geldt dit vanaf 2022. Dit zijn diesels tussen 1 januari 2006 en 31 december 2010 en benzinewagens gebouwd tussen 1 januari 1997 en 31 december 2005.
 • Bordeaux-rode milieusticker (4): oudere, vervuilende voertuigen met een dieselmotor moeten deze milieusticker hebben. Vanaf 2021 worden deze in Parijs geweerd. Dit zijn diesels tussen 1 januari 2001 en 31 december 2005.
 • Grijze milieusticker (5): de grijze milieusticker is voor de meest vervuilende voertuigen met een dieselmotor. Deze voertuigen zullen op korte termijn in alle milieuzones van Frankrijk altijd geweigerd worden. Het zijn diesels met bouwjaar tussen 1 juli 1997 en 31 december 2000.
 • Geen milieusticker: voertuigen met een toelatingsdatum van voor 1 januari 1997 krijgen geen milieusticker en mogen de zones dus sowieso niet in.
 • Voor oldtimers is er een uitzondering maar deze is enkel van toepassing voor oldtimers ingeschreven in Frankrijk. Rijdt je oldtimer op LPG dan kan je een vignet aanvragen, categorie 1 (paarse), andere wagens kunnen dit niet aanvragen, je zal dus moeten stellen met een boete van zo'n 70 EUR. Bestel je vignet alvast online via deze Nederlandstalige website.
 1. Wanneer is een milieusticker niet verplicht?

Er zijn altijd enkele uitzonderingen. Zo zijn er een aantal voertuigen waarvoor een milieusticker niet nodig is. Denk maar aan politiewagens, ziekenwagens, brandweerwagens maar ook voertuigen die men gebruikt in de landbouw of constructie.

Daarnaast is het ook mogelijk om bij de Franse stad of de gemeente een uitzondering voor je kenteken aan te vragen, alleen is dit enkel gericht op de inwoners. Dit is dus niet van toepassing als je een Franse milieuzone bezoekt als toerist of voor je werk.

Europese gehandicaptenparkeerkaart

Reizigers die in het bezit zijn van een Europese gehandicaptenparkeerkaart dienen voor hun voertuig te beschikken over een Crit'Air Ecoviget. Echter mag de toegang tot een permanente milieuzone niet geweigerd worden voor voertuigen waarin een mindervalide reist of vervoerd wodt (mits de Europese gehandicaptenparkeerkaart aanwezig is), ongeacht de kleur van de sticker en het tijdstip. Zorg er dus altijd voor dat de Europese gehandicaptenparkeerkaart altijd zichtbaar in het voertuig ligt!

 1. Kan je een boete riskeren zonder milieusticker?

Rijd je een zone in met een foutief vignet of gewoonweg zonder vignet op een moment dat een vignet wel verplicht is? Dan mag je je verwachten aan een boete. Het bedrag van de bekeuring zal afhangen van het type voertuig waarmee je rijdt. Voor auto’s en motoren bedraagt deze minimaal € 68. Voor bussen en vrachtwagens is dat minimaal € 135. Deze dien je binnen de 45 dagen te betalen.

Ga je geregeld op vakantie in Frankrijk of rijd je door Frankrijk richting Spanje of Italië? Dan zal je ongetwijfeld wel weten dat je op de Franse autosnelwegen al snel aardig wat geld kwijt bent aan de tol. Lees ons blogartikel met informatie over de péage en enkele tips om de hoge tolbedragen te vermijden.

 1. Waar koop je een Franse milieusticker?

Je kan de milieusticker Crit'Air alleen bestellen via de officiële website van de Franse Overheid. Dit is de enige officiële website om het vignet te bestellen. Er bestaan andere aanbieders, maar die vragen ook een extra vergoeding voor het verwerken van je aanvraag, dit kan via deze website.

Het is dus ook niet mogelijk om aan de grens of op andere locaties zo'n sticker aan te kopen. Koop je je milieu sticker online? De kostprijs van zo’n milieusticker is vastgesteld op €4,21 inclusief verzendingskosten naar landen binnen de Europese Unie.

Tips bij het bestellen van je milieusticker?

 • Bezoek de officiële website van de Franse overheid. Hier kan je je milieusticker aankopen. Nogmaals: laat je niet vangen door andere websites!
 • Bestel je milieusticker op tijd! Houd rekening met een levertijd van circa 10 dagen!
 • 24 tot 48 uur na je bestelling, krijg je een factuur met onderaan een afbeelding van de milieusticker.
 • Print deze afbeelding af en leg hem op je dashboard. Je kan deze tijdelijk gebruiken (tot wanneer de sticker is toegekomen) als bewijs bij een eventuele controle (bekijk hier een voorbeeld).
 • Neem best ook de factuur mee wanneer je vertrekt met de wagen! Zo heb je alle bewijs bij je.
 • Je kan je bestelling ook steeds volgen bij ‘Tracking my application’ of ‘suivre ma commande’.
 • Is je sticker toegekomen? Plak deze dan aan de binnenkant van je voorruit, rechtsonderaan. De sticker blijft geldig zolang je niet van auto of nummerplaat verandert.
TIP: Bestel je milieusticker dus ruim op voorhand. In drukkere periodes kan de levertijd soms tot wel zes weken duren.
 1. Heb je ook op de Périphérique een milieusticker nodig?

 • Bij smog heb je ook op de Périphérique, vanaf de Belgische grens en op de Autoroute du Soleil een milieusticker nodig.
 • Ook op de Périphérique is een mileusticker Frankrijk soms verplicht is.
 • Het gebied van de binnenstad van Parijs waar de milieusticker nodig is, kan namelijk in geval van smog tijdelijk worden uitgebreid. In dat geval heb je ook op de Péripheérique een milieuvignet nodig. De milieuzone wordt dan uitgebreid tot de tweede ringweg om Parijs, de Périphérique A86.
 • Hetzelfde geldt voor Lille. In de hele stad inclusief de voorsteden is bij smog een milieusticker vereist.
 • Het vignet is ook vereist op de snelweg A22 vanaf de Belgische grens en de snelweg door de stad richting Parijs.
 • Dus ook voor een citytrip naar Parijs is het aangeraden een milieusticker aan te kopen.
 1. Download onze gratis reisgidsen Frankrijk

Wil jij ook graag Frankrijk zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

NormandiëBourgogneArdèche & DrômeBretagneCorsicaProvenceLoireLyonZuidwest-FrankrijkOccitaniëChampagnestreekCôte d'Azur en MarseilleDordogneElzas en de VogezenNoord-FrankrijkFranse AlpenBaai van de SommeParijs
Reisgids NormandiëReisgids BourgogneReisgids Ardèche & DrômeReisgids BretagneReisgids CorsicaReisgids ProvenceReisgids LoireReisgids LyonReisgids Gironde en Zuidwest-FrankrijkReisgids OccitaniëReisgids ChampagnestreekReisgids Côte d'AzurReisgids DordogneReisgids Elzas en VogezenReisgids Noord-FrankrijkReisgids Franse AlpenReisgids Baai van de SommeReisgids Parijs

Op reis naar Frankrijk? Ben je nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Frankrijk.

Parijs

Gratis reisgids Parijs downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?