10 beste visplekken in Nederland 2024: Tips met de mooiste visplaatsen + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 beste visplekken in Nederland 2024: Tips met de mooiste visplaatsen + kaartje

25 april 2024 in Nederland0 reacties

Nederland en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: van de Noordzee, grote meren en rivieren tot de kleinste kanalen, polders en plassen. Ruim 10% van de Nederlandse bevolking slaat wel eens zijn hengel uit in de prachtige Nederlandse wateren, op zoek naar die ene grote vis of gewoon een moment van rust en ontspanning.

Er zijn verschillende factoren, zoals je ervaring en de vissoort die je wilt vangen, die bepalen welke visplaats voor jou het meest geschikt is. In dit artikel ontdek je de beste visplaatsen van Nederland. Verder kom je te weten wat de belangrijkste vissoorten zijn die er voorkomen samen met enkele praktische tips!

Trek je er graag voor meerdere dagen op uit of ga je met je gezin op vakantie in Nederland, dan mogen een goede overnachting en een bezoekje aan de mooiste bezienswaardigheden in de buurt uiteraard niet ontbreken.

Inhoud artikel

Kaartje met de mooiste visplekken in Nederland

 1. Het Hollands Diep

Het Hollands Diep ligt midden in het benedenrivierengebied en vormt de grens tussen Noord-Brabant en Zuid-Holland. De rivieren de Nieuwe Merwede en Amer komen samen bij Lage Zwaluwe en vormen het Hollands Diep. Deze brede rivier van maar liefst 19 km lang en ruim 4000 hectare strekt zich uit van de Moerdijkbruggen in het oosten tot de Haringvlietbrug in het westen.

Het water van de rivieren wordt vervolgens via het Hollands Diep en Haringvliet afgevoerd naar zee. Door het Kierbesluit gingen in 2018 de Haringvlietsluizen op een kier. Sindsdien is er een overgangsgebied van zoet naar zout water in het westelijke deel van het Haringvliet waardoor een prachtig estuarium is ontstaan. Het Kierbesluit stimuleert bijgevolg de biodiversiteit boven en onder de waterkant van het hele benedenrivierengebied.

Kans op zeldzame trekvissen

De Haringvlietsluizen gaan bij vloed op een kier, waardoor trekvissen zoals zalm en zeeforel stroomopwaarts kunnen migreren. De meeste trekvissen zullen dus het Hollands Diep doorkruisen om de rivieren op de zwemmen. Als je op het Hollands Diep gaat vissen bestaat er dus een kans dat je een van deze zeldzame trekvissen vangt!

Ideale plek om roofvissen te vangen

Het Hollands Diep is populair bij roofvissers over heel Europa. Het is een goed viswater om snoekbaars te vangen, maar er zwemmen ook grote baarzen en snoeken rond. Er worden regelmatig écht grote exemplaren gevangen. Af en toe wordt er ook roofblei en de laatste jaren steeds meer meerval gevangen.

Vissen op karper en witvis is in verhouding minder populair dan het roofvissen op het Hollands Diep. Bij het karpervissen en witvissen moet je de vissen naar je visplaats lokken, waarbij je op groot, uitgestrekt viswater vaak uren kan wachten voordat de vis op je voerplek komt. Vaak geldt dan wel dat de beloning des te groter is!

Aandacht: Zorg steeds dat je beschikt over een geldige VISpas. Dit is een vergunning die je nodig hebt om te mogen vissen. Je raadpleegt best de VISplanner app om te bepalen welke vergunning je nodig hebt voor jouw visplaats. Lees hier nog meer over de VISpas.

De beste visplaatsen van het Hollands Diep bereik je met een boot

Met een boot kom je namelijk makkelijker aan plaatsen met veel bodemstructuur, waar de meeste roofvis en witvis zich schuilhoudt. Ook aan de oevers van het Hollands Diep zijn er enkele goede visplaatsen. Wees dus zeker niet getreurd als je enkel vanaf de oever kan vissen.

Let op: Het Hollands Diep vormt een belangrijk onderdeel van de vaarroute tussen Rotterdam en Antwerpen. Indien je uit een boot vist dien je de vaarregels te kennen en respecteren. Ook ga je voor je eigen veiligheid het water beter niet op bij harde wind of mistig weer.

Aan het Hollands Diep valt er ook prachtige natuur te bewonderen. Aan de Noordzijde bevinden zich namelijk 2 mooie natuurreservaten:

 • de Oosterse Bekade Gorzen
 • de Oerverlanden Hollands Diep

In deze zoetwatergetijdengebieden vind je prachtige fauna en flora en je kan er ook mooie wandelingen maken. De rust van dit Natura 2000-gebied staat in schril contrast met het haven- en industriegebied van Moerdijk aan de Zuidzijde.

Het Hollands Diep ligt vlak boven de gezellige, levendige stad Breda. Meer weten over de stad, lees zeker onze blog met de mooiste bezienswaardigheden Breda. Als je van plan om bent om er meerdere dagen te verblijven zijn er genoeg mooie overnachtingen in Breda te vinden.

 1. Het Ij

Uiteraard mag een goede visplaats in de hoofdstad Amsterdam niet ontbreken. Iedereen kent wel het typische beeld van de Amsterdamse grachten. Wat de meesten niet weten is dat je er ook uitstekend kan vissen. Een van de betere visplaatsen van Amsterdam is de rivier het Ij. Het Ij loopt van het Markermeer en het Ijmeer door hartje Amsterdam naar het Noordzeekanaal.

Het Ij staat bij sportvissers vooral bekend om zijn uitstekende snoekbaarsbestand, maar je kan er ook baars en zelfs snoek verwachten. Op het Ij kan je zowel vanaf de oever als vanaf de boot vissen.

Tip: Heb je geen boot? In dat geval kan je een gespecialiseerde visgids inhuren. Deze zal je de juiste vistechnieken aanleren en je naar de juiste stekken brengen.

Streetfishen in Amsterdam!

Vis je liever op kleiner water? Geen probleem. De vele grachten van Amsterdam staan in verbinding met het Ij en herbergen een goed witvisbestand. Hier kan je dus goed terecht als je vanaf de kant wil vissen en soorten zoals voorn en brasem wil vangen. Ook streetfishing is populair in Amsterdam. Met een lichte roofvishengel struin je het Ij of de Amsterdamse grachten af, op zoek naar roofvis zoals snoekbaars en baars.

Tip: Vanaf de kades van het Ij kan je prima vissen, maar zorg dan zeker voor een goede voorbereiding. Denk aan een lang schepnet en een onthaakmat zodat je de vis voorzichtig uit het water kan halen en weer terug kan zetten.

Nu je er toch bent zou het zonde zijn om niet eens de mooiste bezienswaardigheden van Amsterdam te gaan bezoeken. De mogelijkheden om er te vissen, de vele bezienswaardigheden en andere belevenissen zijn zo omvangrijk dat het vraagt om een meerdaagse uitstap. Gelukkig kunnen we je in Amsterdam veel leuke hotels aanbevelen.

 1. De Biesbosch

De Biesbosch is een nationaal park in Noord-Brabant en ook een van de mooiste stukjes natuur van Nederland. De vele eilandjes en verwilderde natuur herbergen veel wilde dieren zoals reeën, bevers en verschillende vogelsoorten. De Biesbosch bestaat voor een groot deel uit water, waarmee dit zoetwatergetijdengebied ook een uitstekend habitat vormt voor allerlei vissen.

Lees ook ons uitgebreid blogartikel met de mooiste nationale parken in Nederland.

In de Biesbosch vind je zowel roofvis als witvis en karper

Het visbestand in de Biesbosch is zeer gevarieerd. Je vindt er zowel roofvis als witvis en karper. De begroeide oevers zorgen ervoor dat je op veel plaatsen niet aan de waterkant kan komen. Je kan je visplaats dus het beste benaderen met een boot, maar dat wil niet zeggen dat je kansloos bent vanaf de oever. Als je de Biesbosch vanop het water wil beleven, dan kan je ook overwegen een fluisterboot of kajak te huren

Let op: In de Biesbosch geldt er een maximale vaarsnelheid variërend van 6 tot 9 km per uur. Hou je dus ten allen tijde aan de vaarregels zodat je dit natuurgebied zo weinig mogelijk verstoord. Zorg verder dat je je eigen locatie kan raadplegen, je zou niet de eerste zijn die verdwaald in dit doolhof van watergangetjes.

Door de grote oppervlakte van de Biesbosch moet je vaak goed zoeken waar de vissen zich precies bevinden. Heb je echt geen idee waar je moet beginnen en wil je gewoon vissen vangen zonder uren te moeten zoeken en wachten? Dan kan je terecht bij Visvijver “De Biebosch” waar je karper, meerval en steur kan vangen.

LEESTIP: Wil jij ook graag Zuid-Holland verkennen? Download onze gratis reisgids Zuid-Holland en kom langs de mooiste plekjes.

Tips met onze favoriete verblijfplaatsen

Het Nationaal Park De Biesbosch zal gegarandeerd een indruk op je nalaten, maar wist je dat Nederland maar liefst 21 nationale parken heeft? Naast de Biesbosch heeft Nederland dus nog meer prachtige nationale parken die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken.

Ook in Noord-Brabant zijn er verschillende natuurparken. Daarnaast zijn er nog eens 3 rivieren die het landschap doorkruisen. Er zijn dus nog tal van goede visplaatsen en mooie bezienswaardigheden in Noord-Brabant te bewonderen. Indien je Noord-Brabant voor meerdere dagen wilt ontdekken, dan kunnen wij je enkele mooie verblijfplaatsen aanraden verspreid over Noord-Brabant.

 1. Het Eiland van Maurik

In het prachtige Gelderland bij het dorpje Maurik ligt Vakantiepark Eiland van Maurik. Het is een mooie en populaire bestemming om met het gezin op vakantie te gaan. Je kan er kamperen of logeren in een vakantiehuis aan het water, maar wist je dat je er ook uitstekend kan vissen?

Het grote meer staat in verbinding met de rivier de Nederrijn en heeft een goed roofvisbestand. Je kan er zowel vanuit de boot als vanaf de oever snoek, baars als snoekbaars vangen. Je kan er ook op goed witvis zoals brasem en voorn vangen. Bij de havens kan je bijvoorbeeld uitstekend met een dobbertje kleine visjes vangen.

Tip: Dieptekaarten zoals die van Navionics helpen je om de juiste visstekken te vinden. Zo vind je in een oogopslag de plaatsen met het meeste bodemverloop en de ondiepe en diepere zones van het viswater.

Wil je liever niet te lang zoeken naar waar de vissen zich bevinden? Op de camping zelf bevinden zich ook nog 2 visvijvers met vooral veel karper. Ook als je nog niet veel ervaring met vissen hebt kan je hier goed terecht.

Indien je genoeg zou hebben van al dat vissen, dan kan je de bezienswaardigheden van Gelderland gaan ontdekken. Heb je zin om voor meerdere dagen Gelderland te verkennen? In Gelderland vind je veel mooie hotels en enkele leuke alternatieven.

 1. De Europoort / Maasvlakte

Onder de rook van Rotterdam bevinden zich de Europoort en Maasvlakte. Deze Rotterdamse industrie-en havengebieden zijn zeker niet de mooiste of rustigste plaats om te vissen, maar wel één van de betere plaatsen om zeebaars te vangen. Zeebaars is een van de sterkste sportvissen van Nederland. Een zeebaars van formaat vangen is dan ook een sensationeel gevoel dat je niet snel zal vergeten.

Het gebied vormt een uitstekend habitat voor vele vissoorten door de aanwezigheid van steenstort en mosselbanken in combinatie met beschutting zoals onderbrekingen en obstakels. Dit zijn de plaatsen waar zeebaars komt jagen op prooivis en waar jij als visser dus de meeste kans hebt. Op bepaalde momenten heb je ook kans op fint en makreel. Vanop de stranden aan de buitenkant kan je strandvissen en soorten als wijting en platvis verwachten.

Tip: Hoe zeker de getijden in de gaten zodat je op het juiste moment aan de waterkant staat. De getijden bepalen de stroming en de aasmomenten van zeebaars zijn hier enorm van afhankelijk.

In het voorjaar als het water begint op te warmen trekt de zeebaars meer en meer richting de kust. Als richtlijn voor het begin van het zeebaarsseizoen kan je een watertemperatuur van 12°C nemen. Tijdens de zomer en het najaar is de zeebaars overal in de Europoort en Maasvlakte aanwezig en kan je volop zeebaars vangen.

Meer informatie over het vissen op zeebaars in de Europoort vind je in het onderstaande filmpje

Let op: De oevers zijn vaak steil met scherpe en gladde stenen. Pas hier zeker voor op, met name bij laag water. Aangepaste schoenen die voor meer grip zorgen zijn dan geen overbodige luxe.

Rotterdam vormt een uitstekende uitvalsbasis voor een meerdaags avontuur. We kunnen je dan ook enkele leuke verblijfplaatsen in Rotterdam aanraden. Door de nabijheid van het Rotterdams stadscentrum is het ook een geschikte gelegenheid om een uitstapje aan deze mooie stad te brengen.

 1. Het Oostvoornse Meer

Het Oostvoornse Meer staat bij veel sportvissers bekend om het grote bestand aan prachtige forellen. Mispak je niet: het is geen typische forelvijver. Het meer werd in de jaren 60 afgedamd van de zee, maar er wordt nog steeds zout water ingepompt. De oppervlakte van het Oostvoornse Meer bedraagt 270 ha. Door het brakke water bevinden zich er slechts een paar soorten die er goed gedijen. Hierdoor is het meer uniek in Nederland en Europa, en daarmee zeker een bezoekje waard!

Hier kan je vooral vissen op regenboogforellen en bruine forellen

Op het meer wordt elk jaar vis uitgezet. Het visbestand bestaat hoofdzakelijk uit regenboogforellen en bruine forellen. Er zwemmen ook enkele meerforellen en ‘Elzasser Saiblingen’ rond. Deze laatsten zijn een kruising tussen een Amerikaanse bronforel en een beekridder. Het dan ook een unieke kans om zo’n exemplaar aan de haak te krijgen. Naast forel zwemmen er ook soorten als zalm, bot en haring rond.

Een populaire manier om er te vissen is met de vliegenhengel. Indien je deze techniek niet zou beheersen kan je ook prima met een werphengel en kunstaas aan de slag. Als je vanaf de kant vist trek je best je waadpak aan. Zo kom je aan de beste visstekken en houd je geen nat pak over.

Let op: Catch and release is verplicht op het Oostvoornse Meer. Dit betekent dat je je vangst meteen terugzet in het water. De laatste jaren is dit echter de norm geworden bij veel sportvissers. Je gevangen vissen gezond en wel terugzetten is altijd een goed idee.

Gemotoriseerd varen is niet toegestaan, maar het gebruik van een kajak of ‘belly boat’ wel. Een ‘belly boat’ kan je het beste vergelijken met een rubber bootje dat je voortbeweegt met zwemvliezen. Dit is ideaal voor op het Oostvoornse Meer.

Tip: Ga zeker goed de regelgeving na waar en wanneer je er (niet) mag vissen. Een groot voordeel voor veel roofvissers is dat je er tijdens de gesloten tijd voor kunstaas in april en mei wél mag vissen.

Wil je graag voor meerdere dagen op het Oostvoornse Meer vissen en dicht bij het water overnachten? Dan kunnen we je Beach Hotel & Lodges Oostvoorne aanbevelen als ideaal verblijf. Het meer ligt bovendien vlak bij Rotterdam, waardoor je je verblijf prima kan combineren met een bezoek aan Rotterdam.

 1. De Vinkeveense Plassen

De Vinkeveense Plassen is een prachtig gebied gelegen tussen Amsterdam en de eeuwenoude stad Utrecht. De Vinkeveense plassen zijn ontstaan in de 17de eeuw door turfwinning voor de hoofdstad. Kenmerkend aan veenplassen zijn de eilandjes. Dit zijn toenmalige legakkers om het uitgebaggerde veen te laten drogen tot turf, dat toen als brandstof diende. De plassen staan ook in verbinding met enkele kronkelende veenriviertjes zoals de Kromme Mijdrecht, de Waver en de Amstel.

Hier vis je vooral op grote karper, snoek en baars

De Vinkveense Plassen staan bekend om het goede bestand aan grote karper en snoek, maar ook baars is er goed te vangen. Het water in de Vinkeveense plassen is kraakhelder en bevat veel waterplanten.

Tip: Bij lokale hengelsportzaken kan je je steeds informeren welk materiaal en vistechnieken je het beste gebruikt. Zij kunnen je ook praktische tips geven zoals hoe je het beste een vis onthaakt.

Waar overnachten aan de Vinkeveense Plassen? Onze favoriete verblijven voor een echt vakantiegevoel

 • Het Apollo Hotel Vinkeveen-Amsterdam heeft een uitzicht op de Vinkeveense Plassen en heeft zelfs een eigen haven. Je kan vanuit je hotelkamer dus meteen je boot instappen om te gaan vissen.
 • 't Stekkie Woonboot Vinkeveense Plassen is een volledig uitgeruste woonboot. De woonboot beschikt over 3 slaapkamers en biedt een mooi uitzicht op de Vinkeveense Plassen.
 • Hotel ’t Meertje is uiterst geschikt voor vissers. Je kan er veel praktische tips krijgen zoals hoe en waar je moet vissen op de Vinkeveense Plassen en in de omgeving. Daarnaast is er ook een mogelijkheid om een bootje te huren.

De Vinkeveense Plassen liggen slechts op 30 minuten rijden van zowel Amsterdam als Utrecht. Daardoor is het natuurlijk ideaal om je verblijf te combineren met een uitstap naar deze prachtige steden.

De bezienswaardigheden van Amsterdam en Utrecht zijn echt een bezoekje waard. Als je voor meerdere dagen in de stad wilt verblijven kunnen wij je enkele mooie verblijfplaatsen in Amsterdam en Utrecht aanraden.

 1. De polders van de Krimpenerwaard

De Krimpenerwaard is een gebied dat omringd wordt door 3 rivieren: de Lek, de Vlist en de Hollandse Ijssel. De verschillende polders in de Krimpenerwaard vormen een uitstekende visplaats waar je prima vanaf de oever kan vissen. Deze polders staan gekend om hun goede bestand aan snoek en karper. Ook vind je er veel voorn en baars, wat ideaal is als je pas begint met vissen.

In onderstaand filmpje kom je meer te weten hoe je het best kan vissen op snoek in de polder

Het polderlandschap ligt vlak onder de kleine, maar gezellige stad Gouda met enkele leuke bezienswaardigheden. Het is dan ook een ideale gelegenheid om hier een kort bezoek aan te brengen. Als je Gouda en de Krimpenerwaard voor meerdere dagen wilt verkennen, vind je in de stad verschillende mooie overnachtingen.

Zoals het Best Western Plus City hotel en B&B De Kamer Hiernaast. Ook in het groene hart van de Krimpenerwaard zijn er enkele mooie, rustig gelegen B&Bs met visrijk water voor de deur te vinden zoals Atelier La luna en De Hostee.

 1. Het Waddeneiland Texel

Helemaal in het Noordwesten van het land, te midden van het water, ligt Texel. Texel is het grootste Waddeneiland van Nederland met schitterende natuurgebieden en uitgestrekte stranden. Texel is zeer geliefd bij vogelliefhebbers, maar door de overvloed aan water valt er ook uitstekend te vissen. Langs de kust kan je goed strandvissen op bijvoorbeeld platvis en wijting, maar je kan er ook zeebaars, makreel en geep vangen.

Tip: Voor het vissen in de kustwateren heb je geen visvergunning nodig. Voor de precieze regeling kan je steeds de website van Sportvisserij Nederland raadplegen.

Naast al dat vissen valt er op Texel nog veel te beleven. Je kan de prachtige natuur en cultuur namelijk ook beleven met verschillende andere activiteiten en bezienswaardigheden zoals een bezoekje aan de 7 dorpen dat Texel rijk is. Als je graag meerdere dagen wenst te verblijven, dan kunnen wij je enkele goede verblijfplaatsen op Texel aanraden.

 1. De Oosterschelde

De Oosterschelde is het grootste nationale park van Nederland. Jarenlang bevatte het zowel zoet als zout water, maar door de indamming is het water in de Oosterschelde door de jaren heen water volledig zout geworden. Dat laat niet weg dat er prachtige fauna en flora te bewonderen valt. Zowel boven als onder water zit het vol leven. Je kan er onder meer bruinvissen en zeehonden waarnemen.

Ga er vissen op zeebaars en geep, maar ook gul, makreel, platvissen en wijting

Het uitbundige en gevarieerde onderwaterleven trekt veel vissers naar de Oosterschelde. De Oosterschelde is ’s zomers populair voor het vissen op zeebaars en geep, maar ook andere vissen zoals gul, makreel, platvissen en wijting kan je er vangen. Met een werphengel kan je er uitstekend vissen vanaf de kant. Bij rustig weer kan je perfect vanuit de boot en soms zelf met een kajak het water op om te vissen.

De laatste jaren komen er steeds meer meldingen van haaien die er gevangen worden. Geen nood, het gaat hier niet over een haaiensoort die gevaarlijk is voor de mens.

Dit bewijst nog maar eens dat de Oosterschelde vol verassingen zit, iets wat het vissen extra spannend maakt.

 • Zo’n 40% van de provincie Zeeland bestaat uit water. Er vallen dus nog zo veel meer goede visplaatsen te ontdekken in Zeeland.
 • Met onze rondreis door Zeeland kom je op prachtige plaatsen en vind je misschien wel nog nieuwe visplekken.
 • Als je van plan bent om Zeeland voor meerdere dagen te bezoeken, dan kunnen wij je enkele mooie overnachtingen aanraden.
 1. Download onze gratis reisgidsen Nederland

Wil jij ook graag Nederland zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

AmsterdamFrieslandFietsgids ElfstedentochtZuid-HollandGelderlandHolland boven AmsterdamMaastricht-ValkenburgNoord-BrabantNoord-NederlandRotterdamTexelZeeland
Reisgids AmsterdamReisgids FrieslandFietsgids ElfstedentochtReisgids Zuid-HollandReisgids GelderlandReisgids Holland boven AmsterdamReisgids Maastricht-ValkenburgReisgids Noord-BrabantReisgids Noord-NederlandReisgids RotterdamReisgids TexelReisgids Zeeland

Op reis naar Nederland? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Nederland.

Zuid-Holland

Gratis preview reisgids downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?