De 26 x top bezienswaardigheden in Noord-Brabant: wat zien & doen?

Koop de volledige reisgids voor € 10

De 26 x top bezienswaardigheden in Noord-Brabant: wat zien & doen?

20 juni 2023 in Noord-Brabant5 reacties

Noord-Brabant is een provincie in het zuiden van Nederland met ‘s-Hertogenbosch als hoofdstad.

En het is meer dan de moeite waard om het noorden van de provincie Brabant te bezoeken. Het heeft namelijk enkele echte pareltjes. Van cultuurhistorie tot pretparken en van natuurreservaten tot pittoreske dorpjes.

In de middeleeuwen stond noordelijk Brabant bekend als Hertogdom Brabant. De provincie besloeg in deze tijd zelfs een gedeelte van Belgisch grondgebied. Noord-Brabant kent een rijke historie die goed bewaard is gebleven. De natuur in de provincie Noord-Brabant kenmerkt zich door bos en heidegebied. Ga je op vakantie naar Noord-Brabant? We hebben de mooiste bezienswaardigheden voor je op een rij gezet.

Inhoud artikel

  1. Loonse en Drunense Duinen

De Loonse en Drunense Duinen is een prachtig gebied dat zich een Nationaal Park mag noemen. De Loonse en Drunense Duinen liggen in de buurt van Tilburg. Je vindt hier eindeloze vlaktes met stuifzand en duinen. Met een totale oppervlakte van ruim 3500 hectare, zijn er genoeg mogelijkheden voor heerlijke wandelingen. Naast zandverstuivingen kom je op de Loonse en Drunense Duinen in Noord-Brabant ook moerassen en oeroude bossen tegen.

TIP: Neem zeker ook je verrekijker mee want in dit Nationaal Park kun je zomaar een aantal bijzondere diersoorten tegenkomen.
  1. Eindhoven

Liefhebber van design en technologie dan is Eindhoven ideaal voor een stedendtrip. De stad zit bomvol cultuur, iconische gebouwen en hotspots. Denk daarbij maar eens aan het Philips Stadion of de wijk Strijp-S. Op dit voormalige industrieterrein van Philips vind je tal van creatieve winkels en bedrijven. Ook voor bekende evenementen kom je naar Eindhoven, denk bijvoorbeeld aan de Design Week of diverse muziekfestivals.

Een leuk vakantiepark in de buurt van Eindhoven? Neem dan zeker eens een kijkje bij Center Parcs De Kempervennen en Landal Het Vennenbos. Wil je liever overnachten in een hotel? Bekijk hier onze selectie met favoriete hotels in Eindhoven.

  1. Efteling

Natuurlijk mag attractiepark de Efteling in Kaatsheuvel niet ontbreken op deze lijst van mooiste bezienswaardigheden in Noord-Brabant. De Efteling beslaat een enorme oppervlakte en bevat naast diverse topattracties ook een sprookjesbos. Kleintjes kunnen hier kennismaken met Roodkapje en de boze Wolf, Sneeuwwitje en Repelsteeltje. Daarnaast biedt het sprookjesbos ook plaats voor meer moderne sprookjes.

tickets reserveren met korting

Wil je liever een nachtje blijven? In de Efteling kun je ook overnachten. Dat doe je in het Efteling Hotel of in het vakantiepark Landal Kaatsheuvel.

  1. Van Gogh fietsroute

De kunstschilder Vincent van Gogh is nauw verbonden met Noord-Brabant, Zundert is namelijk de geboorteplaats van de schilder. Hier vertrekt ook een fietsroute waarbij je langs mooie plaatsen in Noord-Brabant komt die een connectie hebben met de schilder.

  • De fietsroute is in totaal meer dan 400 kilometer lang en bestaat uit 5 verschillende routes. Je kan dus kiezen welke route je wilt doen.
  • Zo kun je de monumenten van Van Gogh bewonderen in Zundert én de Van Gogh Kerk in Etten-Leur.
  • Ook maak je tijdens deze fietsroute kennis met plaatsen zoals Helvoirt, Tilburg, Nuenen en Breda.
  • Een absolute aanrader is het van Gogh-Roosegaarde fietspad. Dit stuk fietspad is voorzien van kleine lichtjes die aanspringen zodra het donker begint te worden. Natuurlijk geïnspireerd op van Gogh’s meesterwerk Starry Night.
  1. Oorlogsmuseum in Overloon

Het oorlogsmuseum in Overloon is een interessante en leerzame bezienswaardigheid in Noord-Brabant. In dit museum kom je alles te weten over de Slag om Overloon, die plaatsvond in 1944. Het museum heeft verschillende tentoonstellingen die allemaal te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog.

Je kunt de originele uniformen bekijken, maar ook foto’s zien die je alles vertellen over de periode 1940-1945. Het Oorlogsmuseum in Overloon is ook geschikt om met kinderen te bezoeken. Bestel je tickets voor het oorlogsmuseum Overloon online.

  1. Oisterwijkse Vennen

De Oisterwijkse Vennen liggen, zoals de naam al doet vermoeden, in Oisterwijk. Het natuurgebied is zeer afwisselend. Je komt er namelijk niet alleen dichtbegroeide bossen tegen, maar ook romantische vennen en heidevelden. Er zijn verschillende wandelroutes in De Oisterwijkse Vennen van verschillende afstanden, zo kan je zelf bepalen hoeveel tijd je wilt besteden aan een wandeling. Deze bezienswaardigheid in Noord-Brabant is dus echt een aanrader voor wandelaars en natuurliefhebbers.

Vooral het Goorven in dit natuurgebied is geliefd bij fotografen. De plek is super fotogeniek én huisvest veel bijzondere vogels en insecten zoals libellen.
  1. ‘s-Hertogenbosch

Als je een liefhebber bent van geschiedenis dan moet je een bezoek brengen aan de hoofdstad van Noord-Brabant. ‘s-Hertogenbosch ademt sfeer uit door het mooie oude stadscentrum en de goed bewaard gebleven woningen en gebouwen.

Natuurlijk kan je in deze Brabantse stad ook een bezoek brengen aan de Sint-Janskathedraal, dat is een bekende en imposante kathedraal in het centrum van de stad. Je kan ook heel goed shoppen in 's-Hertogenbosch, je vindt er tal van winkels en boetieks. Even bijkomen van al deze Brabantse gastvrijheid? Geniet dan van het uitzicht op één van de vele terrasjes.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan de Noord-Brabantse hoofdstad? Bekijk alvast onze favoriete hotels in 's Hertogenbosch.

  1. Beekse Bergen

De Beekse Bergen mag ook niet ontbreken aan je to-do lijstje tijdens je bezoek aan of verblijf in Noord-Brabant. The Big 5 spotten in Nederland? Dat kan! Hier kun je namelijk een echte safari maken, zowel met de auto, een boot of te voet. Je ontmoet niet alleen giraffen en olifanten, maar ook luipaarden, leeuwen en neushoorns. De Beekse Bergen hecht waarde aan het nabootsen van een natuurlijke habitat. Je vindt er dus uitgestrekte vlaktes en steppes.

TIP: Wil jij ook de Beekse Bergen bezoeken? Koop je tickets hier voordelig online met € 2,5 korting

  1. Wandelroute de Halve Maan in Goirle

Wandelen door één van de mooiste natuurgebieden van Noord-Brabant? Kies dan één van de twee routes van de Halve Maan. Dit natuurgebied bestaat uit vennen en bossen. Er leven veel bijzondere diersoorten waaronder de Canadese gans.

De wandelroute heeft ongeveer een lengte van 6 kilometer, zowel ervaren als beginnend wandelaars kunnen hier dus genieten van de mooie natuur. Een wandeling in de Halve Maan kan je ook prima combineren met een bezoek aan de Naturentuin. Dat is een ecologisch gebied vol met bijzondere flora en fauna. Ook worden er regelmatig excursies en rondleidingen georganiseerd. Zin in een lekkere kop koffie? Vlakbij natuurgebied de Halve Maan in Goirle kun je klooster Nieuwkerk bezoeken.

  1. De Tilburgse Kermis

De kermis in Tilburg is een begrip. Zeker als je op vakantie bent met kinderen, is een bezoekje dan ook meer dan de moeite waard. De Tilburgse Kermis is de grootste van Nederland en zorgt 10 dagen lang voor onafgebroken plezier. De kermis vindt jaarlijks plaats in de maand juli. Je kan er genieten van de leukste attracties voor jong en oud. Van supersnelle achtbanen tot aan het reuzenrad of de schietsalon.

De kermis telt vaak wel meer dan 100 verschillende attracties! Ze staan opgesteld op de Paleisring, het Pieter Vreedeplein, Heuvelplein, Konings- en Stadhuisplein. Een bezoek brengen aan de kermis in Tilburg staat garant voor een dagje vermaak voor jong en oud.

Nu je toch in Tilburg bent, kun je de kermis ook combineren met andere bezienswaardigheden. In de binnenstad vind je bijvoorbeeld het textielmuseum én museum de Pont waar je moderne kunst kunt bewonderen.

  1. Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara in Oudenbosch

Deze Rooms Katholieke basiliek in Oudenbosch stamt uit 1867, en de bouwstijl werd geïnspireerd op de Sint-Pieters Basiliek in Rome! Als je een liefhebber bent van bijzondere architectuur dan mag je een bezoek aan deze basiliek zeker niet overslaan. Er worden hier ook regelmatig rondleidingen met gids georganiseerd.

  1. Charmante vestingstadje Heusden

Heusden is een charmant vestingstadje aan de Bergsche Maas, ten westen van ’s Hertogenbosch. Vanuit de lucht zou je duidelijk de contouren zien van de vroegere vesting. Vanaf dat je Heusden binnenkomt, overvalt je het gevoel van ‘hé, best gezellig is het hier’. Wandel door geplaveide straatjes met heel wat historische gevels, leuke winkeltjes en uitnodigende terrasjes. Ontdek wat voor moois deze stad te bieden heeft met onze uitgestippelde wandeling door het centrum van Heusden.

  1. Bergen op Zoom

In het westelijke deel van de provincie vind je de stad Bergen op Zoom. Dit is een fantastische stad die je zeker niet mag missen. In Bergen op Zoom heb je de mogelijkheid tot het bezoeken van veel cultuur historische gebouwen. De Gevangenpoort is er daar slechts één van. Natuurlijk kun je ook een bezoek brengen aan het stadspaleis in Bergen op Zoom. Het Markiezenhof is in Nederlands zelfs het oudste paleis.

Ook heel leuk om te doen in deze Noord-Brabantse plaats, is een excursie onder de grond. De Grebbe in Bergen op Zoom is namelijk een stadsriool waar regelmatig gegidste rondleidingen worden gegeven. Leuk voor de echte waaghalzen, maar ook voor kinderen.

  1. Kamp Vught

Dit Nationale Monument staat op de plaats waar tijdens de Tweede Wereldoorlog concentratiekamp Kamp Vught stond. In dit kamp zaten de gevangenen waar in Westerbork en Amersfoort geen plaats meer voor was. Je kunt hier verschillende reconstructies bezoeken die je een goed idee geven over het leven in het kamp en er is ook een monument voor de kindertransporten van ‘43. Het is een plaats om na te denken over deze zwarte periode in de geschiedenis van Nederland.

  1. Wandelen door De Moerputten in Overlaat

Vlakbij Den Bosch in Noord-Brabant vind je de Moerputten. Dit is een prachtig wandelgebied voor een korte wandeling (er zijn 2 en 5 kilometer routes) die zeer de moeite waard is. Je kunt kiezen voor de korte Halvezolenroute die je via de dijk het moeras in brengt. De Bruggenroute is met een lengte van 5 kilometer iets langer. Daarbij loop je voornamelijk over de imposante Moerputtenbrug die je een perfect uitzicht geeft over het natuurgebied.

  1. La Trappe fietsroute in Berkel-Enschot

Bij een bezoek aan Noord-Brabant kan La Trappe Trappist echt niet ontbreken! De abdij waar dit bier wordt gebrouwen is gevestigd op een prachtige locatie, temidden van het groen.

Fietsroutes

  • Er start hier ook een fietsroute waarbij je kunt kiezen uit verschillende afstanden.
  • Je fietst dan door verschillende natuurgebieden zoals de Kempen, maar doet ook idyllische Brabantse dorpjes aan. Voorbeelden daarvan zijn Hilvarenbeek, Oisterwijk en Esbeek.
  • Onderweg geniet je van het mooie landschap, maar maak je ook een tussenstop bij één van de vele restaurants of terrassen. Uiteraard raden we je aan om een La Trappe te drinken daar!
  • Je kan ook abdij de Koningshoeven in Berkel-Enschot een bezoek brengen. Hier heb je de mogelijkheid om een excursie te boeken, maar kan je ook plaatsnemen in het proeflokaal of speciaalbieren kopen in de bijbehorende kloosterwinkel.
  1. Bloemencorso in Zundert

Elke eerste zondag van september staat Zundert in het teken van het bloemencorso. Dit corso mag zich zelfs het grootste ter wereld noemen! Je ziet een stoet van indrukwekkende praalwagens voorbij komen, helemaal bezet met bloemen. Naast de parade is er tijdens het bloemencorso nog veel meer te beleven in Zundert. Zo kun je genieten van live optredens, verschillende leuke kraampjes en een gezellig festival.

  1. Prison Escape in de Koepelgevangenis van Breda

Wil je echt iets spannends gaan doen tijdens jouw vakantie in Noord-Brabant? Dan is deze activiteit op jouw lijf geschreven. De Koepelgevangenis in Breda doet niet langer dienst als penitentiaire inrichting. Nu kun je er deelnemen aan een geweldig escape spel waarin jij de hoofdrol speelt. Je hebt welgeteld 3 uur de tijd om uit deze gevangenis te kunnen ontsnappen. Samenwerken én de bewaking te slim af zijn is datgene wat telt. Meer info op de website

Ben je in Breda? Boek dan zeker de Blind Walls Tour. Je wandelt langs de stadsmuren van Breda waarop er her en der prachtige muurtekeningen zijn, gemaakt door artiesten van over de hele wereld, die een uniek verhaal vertellen. Je kunt deze tour zelfstandig wandelen of fietsen, maar met een gids is dit veel leerzamer en interessanter. De Blind Walls vertellen je alles over Nederland, maar ook over het verleden én de toekomst van Brabant.

  1. Sneeuwpret in Skidome Rucphen

Ook in de zomer kun je in Noord-Brabant genieten van sneeuwpret. Dat doe je in het Skidome in Rucphen. Dit centrum is geschikt voor kleine kinderen, maar ook voor ervaren snowboarders en skiërs. Naast 2 pistes vind je er ook een kartbaan op ijs, midget- en glowgolf. Ook kun je hier gebruik maken van een slee waarmee je van een speciale piste af kunt roetsjen. Een bezoek brengen aan deze indoor skipiste in Rucphen staat garant voor een heerlijke dag sneeuwpret voor jong en oud.

  1. Wandelen in de Landschotse Heide

Ten zuiden van Middelbeers ligt het natuurgebied De Landschotse Heide, een beschermd natuurgebied. Het natuurgebied is eigendom van het Brabants Landschap en wordt ook wel ‘Het Wit Holland’ genoemd. Er zijn verschillende wandelroutes voor je uitgestippeld. Deze brengen je langs verschillende vennen, heidevelden, bossen en grasland.

Ook voor de dierenliefhebbers vind je hier een verzameling aan insecten, runderen en zeldzame vogels. Spot je graag vogels? Vooral tijdens de najaarstrek is de Landschotse Heide een interessante plek voor vogelaars!

Zeeslagen en schijnboten

In tweede wereldoorlog werd het Welschap bij Eindhoven door de Duitse bezetters uitgebouwd tot een serieus vliegveld. Het heidegebied was de perfecte plek voor piloten om te oefenen. Daarvoor werden op de Landschotse Heide, die toen nog veel natter en groter was, een haven en boten nagebootst.

Ze probeerde alles vanuit de lucht er zo realistisch mogelijk uit te laten zien. De boten waren gemaakt van 50 meter lange en 7 meter brede ruggen van aarde, omgeven door een sloot. Om het nog realistischer te maken zouden er ook nog houten masten en een kajuit op hebben gestaan. Deze nabootsing van boten is nog steeds zichtbaar in het landschap.

Graag overnachten in de buurt van Middelbeers? Verblijf in het Auberge De Hilver in een rustige woonwijk. Dit stijlvolle hotel heeft een verfijnd restaurant met een open haard en een prachtig terras. Het biedt smaakvol ingerichte kamers, die elk over een luxe badkamer beschikken. Meer info en boeken.

  1. Onze Lieve Vrouwekerk in Breda

De Onze Lieve Vrouwekerk is het belangrijkste monument van de Noord-Brabantse stad Breda. Je vindt de kerk aan de Grote Markt, en ze dateert al uit het jaar 1410. Vanbinnen zal je verwonderd zijn door de fraaie decoraties en bijzondere architectuur.

Vergeet ook zeker niet om een bezoek te brengen aan de kapel. Er zijn hier tal van graven van gerelateerde familieleden van Hendrik III van Nassau. In de bijbehorende Nievaart kapel kun je een bijzonder schilderij aanschouwen met de naam Sacrament van Niervaert.

  1. De Biesbosch

Het Nationale Park de Biesbosch is meer dan het bezoeken waard. Je kunt er doorheen wandelen of fietsen, maar nog leuker is het om De Biesbosch per boot te verkennen. Die kan je hier op verschillende plaatsen huren. Onderweg kom je langs verschillende eilanden waar de natuur helemaal tot zijn recht komt.

Lees ook ons uitgebreid artikel met de mooiste nationale parken in Nederland.

Natuurlijk is de Biesbosch in Noord-Brabant ook de thuis van veel bijzondere diersoorten. Neem je verrekijker dus zeker mee. Oog in oog staan met een otter of een bever is hier zeker geen uitzondering. Ook zeearenden zijn veel geziene vogels in Nationaal Park de Biesbosch.

Naast varen en wandelen zijn er nog tal van activiteiten waaraan je deel kan nemen. Zo kunnen kinderen zich vermaken in het Speelbos of de Speeldernis, een leuke speeltuin vol met natuurlijke toestellen en klauterbanen. Je kan ook een kano huren om het gebied in je eentje of met z’n tweeën te verkennen. Er lopen verschillende kanoroutes door het gebied, wijzelf gingen er onlangs op packraft avontuur.

  1. Markiezenhof in Bergen op Zoom

Het Markiezenhof is misschien wel het meest bekende én prestigieuze stadsplein van Bergen op Zoom. Je vindt het plein in het centrum van de stad. Het plein dateert uit 1485, destijds werd het plein gebouwd om gasten met aanzien een goede ontvangst te kunnen geven. Tegenwoordig is de Markiezenhof een geliefde trouwlocatie, maar kun je er ook een museum bezoeken. In het museum kom je meer te weten over het leven als markies en kun je verschillende oude ruimtes bewonderen die zijn ingericht met meubels uit de tijd van toen.

  1. Skydiven in Roosendaal

Adrenaline opzoeken in Roosendaal? Je kan hier gaan indoor skydiven! Een aanrader, zeker als je een sprong uit het vliegtuig net iets teveel van het goede vindt. Je waagt de sprong met een ervaren instructeur in speciale windtunnels. Het is een unieke ervaring voor jong en oud. Wil je na deze actieve activiteit even bijkomen van de spanning? Dan kun je ook het naastgelegen zwembad bezoeken of lekker gaan winkelen in Rosada Outlet Center.

  1. De haven van Breda

De stad Breda heeft ook een leuke haven. Vanuit hier kun je een rondvaart boeken maar ook plaatsnemen op één van de vele terrassen. Het gebied rondom de haven is gezellig en ademt de echte Brabantse gastvrijheid uit. Vergeet ook niet om een bezoek te brengen aan de oude vishal.

Waar overnachten in Breda? Wij hebben alvast onze favoriete hotels in Breda voor je opgelijst!

  1. Waar overnachten in Noord-Brabant?

Voor je bezoek aan het noorden van Brabant, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete hotels in Noord-Brabant voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Noord-Brabant online bekijken.

B&B Berkenpad

Ben je op zoek naar een huiselijk verblijf? Woonboerderij met Bed & Breakfast Berkenpad ligt op een mooie plek midden in de Brabantse landerijen (op een steenworp afstand van SkyDive). Je logeert in een stijlvolle kamer, van een verbouwde schuur, die sfeer en eenvoud uitstraalt. Je kan genieten van het weids uitzicht van de Brabantse polderlandschap en de verrassende berkentuin. En 's ochtends wordt er een vegetarisch ontbijt geserveerd. Meer info en boeken.

de Soete Moeder

Een goddelijk verblijf op een unieke locatie! De Soete Moeder is gevestigd in een gerenoveerd klooster in het centrum van Den Bosch. Hier vind je een oase van rust en ontspanning vlakbij de natuur én het bruisende Bossche centrum. Elke kamer is voorzien van alle comfort en nodige faciliteiten. De karakteristieke elementen van het klooster zijn zo goed als mogelijk behouden voor de sfeer en authenticiteit. Graag even ontspannen? In de grote kloostertuin kan je tot rust komen na een heerlijke dag verkennen. Meer info en boeken.

  1. Mis niets met onze reisgids Noord-Brabant

Herkenbaar: Bij je bezoek aan Nederland wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Noord-Brabant met een uitgewerkte autoroute, 5 stadswandelingen, 2 fietsroutes, tips + verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids om in de stemming te komen en ga op pad!

Noord-Brabant

Gratis rondreis Noord-Brabant downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 9 juli 2023 - Taecke

De brochure was precies op onze maat, zowel kwa inhoud en overzicht.

- 9 februari 2023 - Anton Buiks

Het zijn vaak de meest bekende tips die gegeven worden. Kijk ook naar minder bekende gebieden die leuk zijn om te bezoeken. Zo zorg je ook voor meer spreiding van drukte. Denk aan de Moerputtenbrug; ik geloof dat ik wel elke week die tip krijg. Erg mooi daar, maar er is zoveel moois te ontdekken.

- 25 augustus 2022 - Gerhard

Na heel veel zoeken op internet voor de planning van een fietstocht met een groep vrienden door Brabant volgend jaar vond ik in de Noord-Brabant Complete Rondreis gids de goed samengevatte antwoorden op veel van mijn vragen over de mooiste bezienswaardigheden incl. historische achtergronden, goede fiets-wandelroute suggesties en mooie foto's. De gids heeft mij heel veel tijd gescheeld om een goed en weloverwogen reisplan te maken. Voor €10 krijgt u zelden zoveel goed advies.

- 4 juni 2021 - Sjaak Kessels

Ik mis het maasheggenlandschap bij de bezienswaardigheden. Het gebied tussen maas en peel, gelegen in het uiterste oosten van de provincie Noord-Brabant.

- 15 april 2021 - simone

super handig , duidelijk en leuk

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?