Texel bezoeken? 17 x Bezienswaardigheden Texel + Wat te zien & doen

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Texel bezoeken? 17 x Bezienswaardigheden Texel + Wat te zien & doen

18 juni 2021 in Nederland13 reacties

Texel is het grootste Waddeneiland van Nederland, maar eigenlijk is het eiland maar zo'n 20 km lang en 8 km breed. Het eiland is echter ontzettend divers. Zo liggen er 7 dorpen op het eiland, zijn er verschillende musea te bezoeken, en zijn er heel wat prachtige historische monumenten te vinden.

Daarnaast heeft het schitterende natuurgebieden en uitgestrekte stranden. Er is dan ook genoeg te zien en te doen voor een relaxte vakantie.

Inhoud artikel

 1. De 7 dorpen van Texel

Texel heeft bijna 14.000 inwoners op het eiland, die verdeeld wonen over 7 dorpen en enkele buurtschappen. Het grootste dorp is Den Burg. Dit dorp is eveneens de hoofdstad van de gemeente.

 • Den Burg ligt centraal op het eiland.
 • In het zuiden van het eiland ligt het dorp Den Hoorn.
 • De Koog ligt in het westen tegen de duinen aan.
 • In het noorden ligt De Cocksdorp.
 • In het oosten van het eiland liggen de dorpen Oosterend en Oudeschild.
 • Ten noordoosten van Den Burg in het centrum van het eiland ligt verder nog het dorpje De Waal.

Kaartje met de dorpjes en leuke overnachtingen op Texel

 1. Den Burg

Den Burg is het grootste dorp van Texel en telt bijna 7.500 inwoners, ongeveer de helft van het totaal aantal inwoners van het eiland. Het dorp ontstond in de 14de-eeuw, maar er zijn restanten gevonden van een nederzetting uit de 7de-eeuw. In de Middeleeuwen werd het dorp opgebouwd als een vesting, en het ronde stratenpatroon van Den Burg herinnert hier nog aan. Het dorp wordt getekend door pittoreske straatjes in het centrum, dat grotendeels bestaat uit een voetgangersgebied.

Het centrum ligt vol met lokale winkels en winkels van grote ketens, 2 supermarkten, terrassen en restaurants, en heeft daarnaast ook een zwembad en een bioscoop. Ook het gemeentehuis van Texel is hier te vinden, evenals het VVV-kantoor van het eiland (zie website). Zeker in de zomermaanden kan het dan ook gezellig druk worden in het dorp.

 • Elke maandagochtend vindt de weekmarkt plaats in Den Burg
 • In juli en augustus wordt er op woensdag ook nog een zomermarkt gehouden.

  In totaal zijn er 65 rijksmonumenten en 43 gemeentelijke monumenten te vinden in Den Burg. Er is dan ook een hoop te zien in het dorp.
 • Zo zijn er in Den Burg veel historische panden en bezienswaardigheden met prachtige gevels te aanschouwen. Het Schoutenhuys aan de Groeneplaats is daar 1 van. Dit pand dateert uit 1611 en werd gebruikt om recht te spreken. Het huis heeft 1 van de mooiste gevels van het dorp.
 • Daarnaast is de Burghtkerk een belangrijk onderdeel van het dorpsbeeld van Den Burg. Deze kerk ligt aan de Binnenburg en werd in de 15de-eeuw gebouwd op de funderingen van een kerkje uit de 11de-eeuw. De toren met de stenen spits van de kerk is in de zomermaanden op maandagen en woensdagen te beklimmen en biedt een prachtig uitzicht over het eiland. Tijdens de beklimming kom je onder andere langs het orgel en het oude uurwerk.

Onze tip: Wil jij ook Texel verkennen? Download onze complete rondreis op Texel, en ontdek zo de mooiste plekjes met de fiets of te voet.

Oorlogsmonument Den Burg

Op de algemene begraafplaats van Den Burg is een indrukwekkend oorlogsmonument te zien. De Levensboom werd op 4 mei 1975 onthuld en herdenkt de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het koperen kunstwerk stelt een boomstam voor waar mensen aan zijn geketend.

De afbeeldingen symboliseren de oorlog en de vrede, maar ook de onsterfelijkheid. Het beeld werd gemaakt door Georgische kunstenaars en is daarmee ook een herinnering aan de bond tussen Georgië en Texel. Verderop op de begraafplaats is ook een ereveld van het Gemenebest te vinden, waar 167 lichamen van geallieerden zijn begraven die omkwamen toen zij door de Duitsers boven Texel werden neergeschoten.

Hier staat nog een herdenkingskruis in natuursteen met een bronzen zwaard. Ook staat er een prieel met een zuil met touchscreen, waar je over deze soldaten kan lezen.

Buiten Den Burg is nog een tweede begraafplaats te vinden, de Georgische Erebegraafplaats Loladse. Op deze begraafplaats worden de Georgische krijgsgevangen die op Texel zijn komen te overlijden herdacht. Op 6 april 1945 kwamen de ongeveer 800 Georgiërs in opstand tegen de Duitsers. Zij werden hierbij in groten getale geholpen door de Texelse bevolking. De opstand duurde tot 20 mei, toen Texel uiteindelijk als laatste deel van Nederland werd bevrijd.

Ongeveer 500 Georgiërs waren tijdens de opstand omgekomen of geëxecuteerd. Ook zo’n 100 Texelse burgers kwamen hierbij om. Op de begraafplaats zijn 476 lichamen geborgen.

Museum Oudheidkamer

In Den Burg is de Texelse Oudheidkamer te vinden. Dit kleine museum is gelegen aan de Kogerstraat in een pand uit 1599. Dit huis werd oorspronkelijk gebouwd als een gasthuis, maar later werd het een woonhuis. In 1954 werd het pand als museum ingericht, waarbij de kamers ingericht zijn met meubels en gebruiksartikelen uit de 19de-eeuw.

Zo geeft het museum een goed beeld van hoe de Texelaars vroeger woonden.

 • Zo is er in de woonkamer een bedstee uit de 17de-eeuw te zien, evenals een hoge kolenkachel tegen een schouw vol tegelwerk.
 • In de keuken zijn een granieten aanrecht en ouderwetse kookbenodigdheden te zien.
 • In de opkamer, waar ooit de mooiste spullen werden getoond, is nu een verzameling aan kunst en gebruiksvoorwerpen te zien, en in de kelder zijn nog oude weckpotten te zien die gebruikt werden voor de voorraad. Als laatste worden er op de zolder tijdelijke tentoonstelling neergezet.
 • Achter het pand is ook nog een tuintje te bezoeken, waar de kleinste openbare kruidentuin van Nederland te vinden is. Hier zijn ruim 100 verschillende soorten planten en struiken te vinden op een oppervlak van zo’n 70 m2. Zaden uit de kruidentuin zijn te koop.

Openingsuren

 • De Oudheidkamer is tussen 1 april en 31 oktober elke maandag tot en met vrijdag tussen 11:00 en 17:00 te bezoeken.
 • Op zaterdag is het museum open van 14:00 tot 18:00.
 • Een ticket kost €4 voor volwassenen en €1,80 voor kinderen tussen de 4 en 13 jaar.
 • Het is ook mogelijk een combikaart aan te schaffen voor toegang tot de Oudheidkamer, het Kaap Skil Museum in Oudeschild en Ecomare in De Koog. Deze kaart kost €15,50 voor volwassenen en €13,50 voor kinderen. www.oudheidkamertexel.nl.
 1. Den Hoorn

Den Hoorn is het meest zuidelijke dorp van Texel en ligt daar aan de rand van een uitgestrekt duingebied. In het voorjaar wordt het dorp echter omringd door kleurige bloembollenvelden. Het dorpje heeft ongeveer 4.800 inwoners, waaronder veel kunstenaars. Den Hoorn ontstond aan het einde van de 14de-eeuw. In eerste instantie was het een vissersplaatsje waar ook veel geleefd werd van de landbouw en de veeteelt, maar later werd het een belangrijke handelsplaats. Toen dit halverwege de 19de-eeuw ten einde kwam trok het dorp naar de bloembollencultuur toe.

Den Hoorn heeft een deels beschermd dorpsgezicht. Zo zijn er verschillende prachtige historische panden. Deze zijn allemaal voorzien van informatiebordjes. Echter staat Den Hoorn bekend om de beroemde Hervormde kerk met de witte toren. Dit is 1 van de meest gefotografeerde plekken van Nederland.

Dit kerkje stamt uit de 15de-eeuw en heeft een prachtige oude consistoriekamer met een schouw van Harlinger tegels. In het kerkje worden regelmatig klassieke en moderne concerten gehouden.

 • In de zomermaanden is het kerkje elke dinsdag, woensdag en donderdag tussen 11:00 en 16:00 te bezoeken.
 • In juli en augustus kan je in het dorp op donderdag ook langs bij de zomermarkt.
 1. De Koog

De Koog is dé badplaats van Texel. Het is één van de oudste dorpen van het eiland en was al in de 14de-eeuw een welvarend vissersdorpje. Hier is echter bijna niks meer van over. Aan het einde van de 19de-eeuw begon het toerisme dan ook naar De Koog te komen, en sindsdien is het een bruisende badplaats. Al in 1908 werd het eerste hotel gebouwd. Het merendeel van de ruim 1.500 inwoners leeft dan ook vooral van het toerisme.

 • De Koog is tegen de duinen aan gelegen en het strand ligt dan ook op loopafstand. In de zomermaanden wordt het gezellig druk in het dorpje, en in het centrum rondom de Dorpstraat liggen veel restaurants en winkels.
 • Vanuit het centrum loop je zo naar het strand dat gekenmerkt wordt door de blauwe strandhuisjes en de verschillende strandpaviljoens.
 • In de zomermaanden worden ook veel evenementen georganiseerd. Zo is er elke dinsdagmiddag- en avond in juli en augustus braderie in het dorp.
 • Daarnaast is het elke zondag koopzondag.
Onze tip: Wil jij ook Texel verkennen? Download onze complete rondreis op Texel, en ontdek zo de mooiste plekjes met de fiets of te voet.
 1. De Cocksdorp

De Cocksdorp is het meest noordelijk gelegen dorp van Texel, en ligt hier zowel aan de Noordzee als aan de Waddenzee. Het dorp is ook het jongste dorp van het eiland en is pas in de 19de-eeuw ontstaan. Het dorp ligt in de oorspronkelijke kwelder tussen de eilanden Eierland en Texel, die ontstond nadat in 1629 de Zanddijk tussen de eilanden werd aangelegd. Vervolgens groeide dit gebied dicht en werd Eierland een onderdeel van Texel.

In deze nieuwe polder werd vervolgens in 1835 een nieuw dorp gesticht. Er woonden toen zo’n 300 mensen, maar tegenwoordig telt De Cocksdorp ongeveer 1.180 inwoners.

 • De Cocksdorp staat vooral bekend om de vuurtoren, maar daarnaast vind je er ook een Oorlogs- en Luchtvaartmuseum en kan je hier prachtig door de verschillende natuurgebieden wandelen.
 • In het centrum vind je rondom de Kikkerstraat veel winkels en restaurants.
 • Tussen eind april en eind september vetrekken vanuit De Cocksdorp boten naar het buureiland Vlieland.
 • In de zomermaanden wordt er verder op donderdagmiddagen en -avonden een markt gehouden, en het is ook mogelijk om een ritje in de authentieke Texelse paardentram te nemen.
 1. Oosterend

Het dorp Oosterend is gelegen aan de oostkant van Texel, zo’n 1,5 km van het wad vandaan. Het is een historisch dorp met veel oude boerderijen en authentieke huizen die bewoond werden door de vissers. Een deel van het dorpsbeeld is dan ook beschermd. Nog steeds is de visserij een belangrijke bron van inkomst voor de dorpelingen, maar door verzanding van de haven in de 19de-eeuw is de scheepsvaart naar Oudeschild verhuist. Er wonen zo’n 1.080 inwoners in Oosterend.

Oosterend wordt door velen gezien als het mooiste dorp van Texel

 • In de zomerperiode wordt op de 2de en de 4de zaterdag van augustus de Strendermarkt, een rommelmarkt, gehouden.
 • Daarnaast wordt elke 5 jaar het dorpsfeest Oosterend Present gevierd. Elke keer heeft het feest een ander thema en het is dan ook een bijzondere ervaring om het mee te maken.
 • In Oosterend kan je de Historische Leitjesroute lopen. Deze wandelroute brengt je langs verschillende historische panden waar een leitje is geplaatst met informatie over het gebouw en de vroegere bewoners. Tijdens de wandeling kom je ook langs de 12de-eeuwse Maartenskerk.
 • Hier tegenover kan je een bezoek brengen aan de wijnkelder van het Wijnhuis, waar echte Texelse kruidenbitters en likeuren worden gemaakt.

Texel Zoo

Net buiten Oosterend vind je de Texel Zoo. Deze kleine dierentuin begon als een tuincentrum dat steeds meer uitgebreid werd met dieren. Tegenwoordig is het tuincentrumdeel helemaal weggevallen en kan je er een bezoek brengen aan de tropische tuin en de vlindertuin of een roofvogelshow bijwonen. Er zijn in totaal ruim 40 verschillende diersoorten te aanschouwen, waaronder ook kleine zoogdieren zoals prairiehondjes en stokstaartjes, en meer dan 500 vogels.

Openingsuren Texel Zoo

 • De Texel Zoo is dagelijks geopend van 09:30 tot 17:00.
 • Een ticket kost €9 voor volwassenen en €6,50 voor kinderen tussen de 4 en 11 jaar oud. Meer info op texelzoo.nl
 1. Oudeschild

Ook het dorp Oudeschild is gelegen aan de oostkant van Texel. Het dorp staat al sinds de 17de-eeuw bekend om de haven, waarvandaan nog steeds dagelijks vissers naar zee trekken. In de 17de-eeuw werden grote zeilschepen, veelal van de VOC, voor de kust van Oudeschild in de Rede van Texel voor anker gelegd. Later die eeuw kreeg het dorp daardoor een grote haven, en vele VOC-schepen vertrokken uit deze haven. Dit zorgde voor veel handel en welvaart in het dorp.

 • De haven van Oudeschild is tegenwoordig de enige bruikbare haven van het eiland en is daardoor nog altijd druk.
 • Rondom de haven zijn dan ook veel restaurants en winkels te vinden.
 • Ook is de haven de opstapplek voor rondvaarten over de Waddenzee en garnalentochten op het water.
 • In juli en augustus vindt hier op vrijdagochtenden en -middagen de Havenmarkt plaats.

Kaap Skil Museum

In het centrum van Oudeschild ligt het Kaap Skil Museum. Dit is een juttersmuseum, maritiem museum en een openluchtmuseum. Het museumgebouw stamt uit 2012 en heeft meerdere architectuurprijzen gewonnen. In het museum zijn verschillende tentoonstellingen te vinden, onder andere over de Rede van Texel, de VOC en de onderwaterarcheologie. Ook is er een uitgebreide juttersverzameling terug te vinden.

Op het buitenterrein zijn elke oude vissershuisjes en andere historische panden te bezoeken, zoals de oude Molen de Traanroeier. Deze molen werd in 1727 in Zaandam gebouwd maar staat sinds ruim een eeuw op Texel. De molen werkt nog steeds, en er worden regelmatig demonstraties gehouden. Ook bij de smederij en andere huisjes worden demonstraties gehouden. Verder is er een levensgroot scheepswrak te zien, evenals een oude duikboot en verschillende scheepsmotoren.

Openingsuren Het Kaap Skil Museum

 • Het Kaap Skil Museum is tussen november en februari elke dinsdag tot en met zondag tussen 10:00 en 17:00 geopend.
 • Van maart tot en met oktober is het museum dagelijks op deze tijden geopend.
 • Een ticket voor het museum kost €9,25 voor volwassenen en €6,75 voor kinderen tussen de 4 en 14 jaar oud.
 • Museumkaarthouders kunnen gratis naar binnen.
 • Het is ook mogelijk om een combiticket aan te schaffen voor toegang tot het Kaap Skil Museum, de Oudheidkamer in Den Burg en Ecomare in De Koog.
 • Deze kaart kost €15,50 voor volwassenen en €13,50 voor kinderen. www.kaapskil.nl

Fort de Schans

Buiten Oudeschild zijn de restanten van het Fort de Schans te zien. Dit fort werd in 1574 gebouwd door Willem van Oranje, om zo Texel tijdens de Tachtigjarige Oorlog tegen de Spanjaarden te kunnen beschermen en Spaanse plunderingen te voorkomen. Tijdens de tijd van de VOC deed het fort ook dienst als gevangenis en rechtbank. Tegenwoordig zijn 3 van de 5 bastions van het fort bewaard gebleven en gerestaureerd en de omgeving is een natuurgebied geworden voor vogels en kleine zoogdieren. Het fort is dagelijks tussen zonsopgang en zonsondergang gratis te bezoeken.

 1. De Waal

De Waal is met nog geen 300 inwoners het kleinste dorp van Texel. Het dorpje ligt in het centrum van het eiland, ten noordoosten van Den Burg. De Waal bestond al in de 12de-eeuw en lag toen nog aan zee. Sinds de 17de-
eeuw is het echter midden op het eiland gelegen. De Waal is een pittoresk dorpje met enkele boerderijen en huizen, een kerk en een museum, maar er zijn geen winkels of supermarkten te vinden.

Sommeltjes: aardmannetjes of trollen

De Waal staat bekend om de volksverhalen over de Sommeltjes. Dit zouden aardmannetjes of trollen zijn die in het maanlicht tevoorschijn komen en dansen op de Sommeltjesberg, een oude grafheuvel uit de Romeinse Tijd. Overdag zijn ze niet te zien doordat ze zouden verstenen wanneer ze met het zonlicht in aanraking komen.

Bij het dorpskerkje is ter ere van deze legende een standbeeld te zien in de vorm van enkele stenen die de versteende Sommeltjes weergeeft. Ook loopt er een Sommeltjespad door het Nationaal Park Duinen van Texel, waarlangs verschillende versteende Sommeltjes te zien zijn. Ook zijn er veel artikelen met deze aardmannetjes terug te vinden in souvenirwinkels.

Cultuurhistorisch Museum Texel

In De Waal vind je in een oude stolpboerderij het Cultuurhistorisch Museum Texel. In dit museum wordt elk jaar één van de centrale thema’s akkerbouw, weidebouw, bloembollenteelt en vervoer uitgelicht. Je kan hier dan ook constant wat nieuws leren over het vroegere leven op Texel.

In de vaste collectie zijn onder andere authentieke boerenwagens, koetsen en landbouwmachines te zien, maar het werk van de boerinnen wordt ook getoond en je kan bijvoorbeeld zien hoe de melk verwerkt werd en hoe de kaas en de boter werden bereid. Ook is er informatie te vinden over de strijd tegen het water op het eiland en het geloof op Texel. Ook worden er demonstraties gehouden.

Openingsuren Cultuurhistorisch Museum Texel

 • Het museum is van 5 maart tot 31 oktober elke dinsdag tot en met zaterdag tussen 10:00 en 17:00 te bezoeken, en op zondagen en feestdagen tussen 13:30 en 17:00.
 • Op dinsdag en woensdag worden er tussen 14:00 en 16:00 demonstraties in de smederij gehouden.
 • Toegang kost €5,50 voor volwassenen en €4 voor kinderen tussen de 4 en 13 jaar oud.
 • Museumkaarthouders kunnen gratis naar binnen. www.cultuurmuseumtexel.nl
 1. Activiteiten op Texel

De stranden van Texel

 • Naast dat er veel te zien is op Texel is er ook ontzettend veel te doen. Zo kan je volop genieten van de stranden van het eiland. Texel kent 30 km aan zandstrand en zelfs in het hoogseizoen is het niet extreem druk.
 • Je kan er lekker zonnen of een strandwandeling maken, maar het is ook mogelijk om te watersporten.
 • Zo kan je kitesurfen, brandingraften, kajakken of zeilen. Er zijn meerdere surf- en zeilscholen te vinden op het eiland, onder andere in Oudeschild en bij Paal 17, Paal 19,5 en Paal 20.

Het Nationaal Park Duinen van Texel

 • Ook kan er heerlijk gewandeld worden door de prachtige natuur die Texel te bieden heeft. Het Nationaal Park Duinen van Texel is het grootste natuurgebied, gelegen in het westen van het eiland, en heeft dan ook ontzettend veel te bieden, maar ook in de andere natuurgebieden lopen prachtige wandelingen.
 • Zo kan je in de Bollekamer in het zuidwesten van Texel langs de grazende Schotse Hooglanders en Exmoorpony’s wandelen en kom je onderweg nog langs een bunker uit de Tweede Wereldoorlog.
 • De Slufter is daarentegen een bijzonder kwelderlandschap waarbij het niet gelukt is om te polderen. Het is nu dan ook een perfect gebied om vogels te spotten.

Fietsen op Texel

 • Daarnaast is er voor fietsers ook genoeg te doen. Het eiland kent ruim 140 km aan fietspaden die je langs de duinen, bossen en stranden en door de dorpen brengen.
 • Zo kan je een fietsrit maken van De Cocksdorp naar De Koog door het Nationaal Park Duinen van Texel, of een tochtje maken over de dijk aan de oostkant van Texel.

Wil jij graag Texel verkennen met de fiets? Download dan zeker onze reisgids Texel met leuke fietsroute erin.

Mountainbiken op Texel

 • Voor ietwat meer actie kan je ook kiezen voor de mountainbike routes in De Dennen. Er is een spectaculaire MTB-route van 8 km dwars door het bosgebied. Of ga voor een échte uitdaging en probeer de langste route van Noord-Holland van maar liefst 100 km. Net zoals de gewone standaard fiets, zijn er tal van bedrijven die mountainbikes verhuren.

Maak een parachutesprong op Texel

 • Wil je op een ander manier Texel ontdekken? Dan kan je een parachutesprong nemen vanaf 3 km boven het eiland.
 • De eerste 30 seconden zit je in een vrije val waarna de parachute open wordt getrokken. Dit is een zeer bijzondere manier om Texel van boven te aanschouwen.
 • Een tandemsprong is te boeken vanaf €199 per persoon, bekijk hun website.

Via een huifkartocht het eiland verkennen

 • Ook is het mogelijk om een huifkartocht rondom het eiland te maken met de huifkar van Jan Plezier. Met deze tocht ga je niet alleen over het strand maar ook door de natuurgebieden en door de bossen.
 • De tochten doen zo’n 2,5 tot 3 uur en kosten €19,50 voor volwassenen en €10 voor kinderen tussen de 2 en 12 jaar.
 • Als je genoeg ervaring hebt is het ook mogelijk om zelf in het zadel te klimmen met een tocht van zo’n 3 uur lang. Dit kost €67 per persoon. Online boeken op de site.

Proef van de Texelse wijnen

 • Een andere leuke activiteit om de Texelse wijnen te proeven. Op Texel vind je namelijk Wijngaard de Kroon. Deze wijngaard is zo’n 3 hectare groot en produceert jaarlijks zo’n 6000 liter wijn, zowel rood en wit als rosé.
 • Van begin mei tot eind september kan je een rondleiding doen door de wijngaard waarbij je informatie krijgt over de wijngaard, de druivenrassen en het maakproces. Natuurlijk kan je hierbij ook de wijnen proeven.
 • De rondleidingen worden op vrijdag om 14:00 en op zaterdag en dinsdag om 11:00 gehouden en kosten €9 per persoon. Meer info op de site.

Bezoek de Texelse Bierbrouwerij

 • Zit je liever aan het bier, dan kan je een bezoekje brengen aan de Texelse Bierbrouwerij. Hier krijg je een rondleiding door de brouwerij en wordt alles verteld over het brouwen, het vergistingsproces en het bottelen van het bier.
 • Ook hier kan je weer genieten van een proeverij, met natuurlijk ook de bekende Texelse Skuumkoppe. Een rondleiding kost hier €12,50 per persoon. Meer info op de site.

Ga mee garnaalvissen op de Waddenzee

 • Verder zou je mee kunnen gaan om garnalen te vissen op de Waddenzee. Onderweg hoor je allerlei verhalen van de schipper en kan je mogelijk zeehonden spotten, en na afloop mag je de garnalen zelf pellen en opeten.
 • Deze tochten worden van half maart tot begin november gehouden op maandagen tot en met zaterdagen om 10:30 en om 14:00. Een ticket kost €15. Meer info op de website

Op zoek naar zeehonden

 • Je kan ook kiezen voor een zeehondentocht, waarbij je naar de Razende Bol vaart, een zandplaat ten zuiden van Texel waar zeehonden graag rondhangen. Nieuwsgierig als ze zijn proberen ze dichterbij de boot te komen en daardoor kan je ze van dichtbij bekijken. Dit kost ook €15. Meer info op de website

Sunbeats Beach Festival bijwonen

 • Ieder jaar organiseert strandpaviljoen Paal 17 SunBeats, het grootste dance-event op het strand van Texel waar iedere Texelaar, oud-Texelaar en Texelbezoeker naar uitkijkt. Namen als Roger Sanchez, Kriss Kross Amsterdam, Housequake, Erick E, Funkerman und Prok&Fitch prijkten al eerder op het affiche en naast de goeie muziek kan je nog eens genieten van de spectaculaire lichtshows.
 • Het evenement vind jaarlijks de tweede zaterdag van juli plaats. Bezoek je Texel rond deze periode? Ga dan zeker eens een kijkje nemen op het dance-festival. Heerlijk met je blote voeten in het zand terwijl je samen met vrienden geniet van de beste muziek.
 • Houd de website in de gaten voor de laatste updates.

Wadlopen op Texel

 • Altijd al een keer willen wadlopen? Op Texel kan het! Onderweg ontdek je waarom de Waddenzee precies UNESCO Werelderfgoed is.
 • Je loopt langs kwelders, slikvelden, zandbanken en geulen. Soms zak je zelfs tot je knieën in het slik en moet je af toe door een geul waden. Het is zo nu en dan even doorbijten, want niet alle tochten zijn even mild. Maar het is een leuke ervaring die je niet snel zal vergeten.
 • Een excursie met Wadloopcentrum Fryslân kost je €14,50.

Texel bezoeken met kinderen? Bezoek Ecomare

 • Ecomare combineert opvang voor zeehonden en vogels met een natuurmuseum en zeeaquarium. Natuurlijk zijn de zeehonden enorm leuk om te zien van zo dichtbij en is het fascinerend om via het onderraam kennis te maken met de kleinste walvissen. Maar er is ook veel bij te leren over de prachtige kusten en zeeën van Nederland.
 • Voor kinderen misschien wel hét hoogtepunt van hun bezoek aan Texel! Bezoek de website en ontdek meer over de openingsuren van Ecomare.
 • Graag Ecomare bezoeken? Boek dan hier je ticket zodat je niet hoeft aan te schuiven in de lange wachtrijen.
 1. Hoe Texel bereiken?

 • Texel is te bereiken vanuit Den Helder met de veerboot van TESO. Het is mogelijk om de auto mee te nemen, maar je kan ook de auto gratis op het parkeerterrein naast de terminal parkeren.
 • De boten varen elk uur tussen 06:30 en 21:30 op het halve uur af.
 • Vanuit Texel varen de boten elk uur tussen 06:00 en 21:00 af op het hele uur.
 • De tocht duurt ongeveer 20 minuten.
 • Tickets kunnen vooraf aangeschaft worden via de website of ter plekke aan het loket van de veerhaven.
 • Tickets worden als retourticket verkocht. De prijzen verschillen en kan je op de website checken.
 • Lees ook onze blog uitgebreide blog over de andere eilanden als je nog meer Waddeneilanden wil bezoeken.
 1. Waar overnachten op Texel?

Hostel Stayokay Texel in Den Burg

Prijs vanaf € 57/nacht
Op Texel is er veel keuze voor accommodatie. In elk dorp zijn wel hotels en huisjes te vinden, en tussen de duinen liggen ook verschillende campings. Verblijf bijvoorbeeld in Den Burg in Hostel Stayokay Texel. Er zijn naast slaapzalen ook privékamers te boeken vanaf €57 per nacht in een tweepersoonskamer inclusief ontbijt. Meer info en boeken

Hotel Nieuw Leven Texel

Overnachten vanaf €80 per nacht
Wanneer je liever in een hotel verblijft kan je terecht bij Nieuw Leven Texel, een hotel gelegen in een oude boerderij net buiten Den Burg. Sommige kamers hebben zelfs een eigen sauna. Hier verblijf je al vanaf €80 per nacht in een tweepersoonskamer. Meer info en boeken

Boutique Hotel Texel in De Cocksdorp

Overnachten vanaf €125 per nacht
Wil je iets meer luxe, dan kan je terecht bij Boutique Hotel Texel in De Cocksdorp. Het hotel is charmant en toch knus, en heeft een restaurant, binnenzwembad en een kleine wellness. Een tweepersoonskamer boek je hier al vanaf €125 per nacht inclusief ontbijt. Meer info en boeken

Campings op Texel

Landal Sluftervallei
Zit je liever op de camping? Bij Landal Sluftervallei kan je in de duinen verblijven in een bungalow, stacaravan of safaritent. Daarnaast is het ook mogelijk om je eigen tentje op te zetten of je caravan hier te plaatsen. Prijzen verschillen per accommodatie en campingplaats. In een safaritent verblijf je bijvoorbeeld vanaf €260 voor 2 nachten. Meer info en boeken online

Camp Ecomare
Bij Ecomare kan je terecht op het kleine bungalowpark Eldorado Texel. Hier kan je een eenvoudig maar gezellig huisje huren tussen de bossen en het strand. ’s Ochtends kan je genieten van een ontbijt met verse broodjes. Een tweepersoonshuisje boek je hier vanaf €185 voor een weekend.

Nog meer inspiratie om te overnachten

Ontdek nog meer inspiratie om te overnachten op Texel, bekijk hier onze selectie.

 1. Filmpje: ontdek Texel

Benieuwd naar het eiland Texel? In dit filmpje kan je alvast een eerste indruk opdoen, maar als je zelf de ervaring van deze plek wilt meemaken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Texel.

 1. Mis niets van Texel met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie op Texel? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Texel met een volledige uitgestippelde rondreis op het eiland, 6 wandelingen + fietsroute. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Texel.

Texel

Gratis reisgids Texel downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 20 december 2022 - Janny

Heel handig als we deze zomer met een groep het eiland gaan verkennen. Bedankt voor deze mooie gids.

- 9 september 2022 - Daniel Dermul

Goede gids met waardevolle tips...Zijn weekend op texel geweest en konden de gids goed gebruiken vinden het alleen jammer dat er weinig aandacht word besteed aan mensen die een auto als vervoermiddel willen gebruiken op Texel

- 2 september 2022 - Geutjens

niks op aan te merken, een aanrader!

- 24 juni 2022 - charles.jorna

mooi en overzichtelijk. Wij oriënteren ons op deze gegevens voor ons bezoek aan Texel in juli. a.s. Bedankt voor de informatie.

- 21 mei 2022 - Kellens danielle

Vond het zeer duidelijk en kijk ernaar uit om morgen zondag aan tekomen op jullie eiland

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?