25 x Bezienswaardigheden in de Duitse Vulkaaneifel: Wat zien & doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

25 x Bezienswaardigheden in de Duitse Vulkaaneifel: Wat zien & doen?

4 oktober 2023 in Eifel7 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in de Duitse Eifel

Als we spreken over de Duitse Vulkaaneifel moeten we het eerder hebben over vulkanische activiteiten in plaats van vulkanen zelf. De gevolgen van de vulkanische activiteiten van eeuwen geleden zoals gasontploffingen kan je nog volop zien in de Eifel onder de vorm van meren, de 'Maare'. Het grootste meer is de Laacher See.

Door het vulkanisme ontstonden er ook koolzuurbronnen. Om die reden vind je vandaag in de supermarkt het bekende Gerolsteiner bruiswater uit de gelijknamige stad Gerolstein. Ook de Romeinen wisten het bronwater te waarderen. Daarom zijn er ook heel wat Romeinse restanten te vinden in de regio. In dit blogartikel ontdek je de mooiste bezienswaardigheden in de Eifel.

Inhoud artikel

  1. Stiftskirche in Kyllburg

De Stiftskirche is een Mariakerk die ooit veel bedevaarders trok. Het klooster werd gesticht in 1276 ter ere van Moeder Maria en alle heilige maagden. De kerk en de kloostergang werden voltooid in 1568, maar wat je nu te zien krijgt dateert van eerdere datum. In 1755 werd er zwaar verbouwd en aangebouwd.

Tot 1930 stond het Mariabeeld bij het portaal ten noorden van de kerk, de ingang van de bedevaarders. Het beeld dat Maria als een zorgende moeder laat zien zou dateren uit de 17e eeuw. Toen was het bij rijke families gebruikelijk om hun kind te laten voeden door een armere moeder die ook net bevallen was. Haar eigen kind moest dan dikwijls honger lijden want borstvoeding voor twee kinderen is uiteraard niet vanzelfsprekend.

Het Annenaltaar in de kerk dateert van de 17e eeuw en was een schenking van de parochiepriester. Eind vorige eeuw werd het gerestaureerd. De preekstoel dateert van 1806 maar opvallender zijn de grafstenen naast de preekstoel. De meesten dateren van de 14e en 15e eeuw.

Op autovakantie door de Eifel? Download onze reisgids Eifel en ontdek de mooiste plekjes van de Eifel. Nog op zoek naar een hotel? Boek hier je verblijf in de Eifel

  1. Birresborn: historische nederzettingen in de Eifel

Birresborn verdient zeker een tussenstop of zelfs een volledige wandeldag. De Eishöhlen of ijsgrotten zijn iets heel speciaals en gelegen in een prachtige omgeving. Het is een van de oudste nederzettingen in de Eifel en niet zo toeristisch. Dus ideaal om mooie wandelingen te maken ver weg van het massatoerisme. In het centrum kan je gratis parkeren. Handig als je ook de katholieke kerk wilt bezoeken. Er zijn een winkel, bakkerij en een restaurant.

Bij de parking zie je een beeld staan. Dit stelt een arbeider voor die het schors van de eikenboom haalt. Eikenschors heeft de gemeente rijk gemaakt. Het bezat eind 19e eeuw ongeveer 750 hectaren eikenbos. Eikenschors werd gebruikt als grondstof voor de bewerking van leder.

  1. Lindenquelle, geniet er van het natuurlijke waterbron

In Lindenquelle kan je van een natuurlijke waterbron drinken. Het bijhorende gebouw zou bijna 200 jaar oud zijn maar is vrij recent grondig gerestaureerd. De bron zelf is vele eeuwen ouder en werd voor het eerst beschreven in de 18e eeuw.

Volgens de overlevering zou het water ook geneeskrachtige eigenschappen hebben. Eind 19e eeuw was dit bronwater zo populair dat het talrijke buitenlandse prijzen won. Het werd zelfs verscheept naar de andere kant van de wereld. Maar begin de jaren '60 van de vorige eeuw kwam de bron bijna droog te staan. De commerciële activiteit werd gestopt en de bron werd officieel beschermd.

  1. Monschau: oude vakwerkhuizen en leuke steegjes

Monschau is een toeristisch stadje in de Eifel. Door de ligging aan de rivier de Rur heeft het een idyllisch karakter. Andere typische kenmerken zijn de oude vakwerkhuizen en leuke steegjes.Het stadje is ontstaan in de 13e eeuw toen er een klooster en burcht werden gevestigd en het dorp erbij kwam. Tijdens de Industriële Revolutie werd Monschau een voorloper op het vlak van textielproductie.

In de stad vind je enkele opmerkelijke monumenten zoals de Burcht, het Rotes Haus en de Monschauer Glashütte. Net als in vele Duitse steden is er ieder jaar ook een leuke kerstmarkt. Ontdek de kerstmarkt van Monschau met onze stadswandeling.

Wil je graag nog meer ontdekken? Op onze blog hebben we alle mooiste bezienswaardigheden van Monschau verzameld.

  1. Gerolstein: bronwater en Romeinen

In het midden van de Vulkaaneifel vind je het stadje Gerolstein. Deze plaats is uiteraard gekend voor het Gerolsteiner water dat hier uit de bronnen komt. Verder zijn er nog wat historische bezienswaardigheden in en net buiten de stad te vinden die komen uit de tijd van de Romeinen en de middeleeuwen zoals Löwenburg, de Erlöserkirche of Kasselburg.

Kom je meer te weten over de mooiste bezienswaardigheden in Gerolstein in ons uitgebreid blogartikel en mis niets tijdens je bezoek!

  1. Monreal: authentieke vakwerkhuizen & burchten

In Monreal ben je aan het juiste adres voor een authentieke sfeer. Je dwaalt hier rond tussen de oude vakwerkhuizen, impressionante burchten, oude stenen bruggen... Dit dorpje lijkt wel gemaakt voor een ansichtkaart!

  • Wandel zeker ook eens over de drie oude stenen bruggen die over de rivier van Elz lopen.
  • Ook het huidige stadhuis, Viergebelhaus, is indrukwekkend om te zien. Dit gebouw dateert uit de jaren 1452.
  • Verder moet je ook zeker de toren van Philippsburg beklimmen. Dit kan je gratis doen en in ruil krijg je een fantastisch uitzicht.
  • Maak tot slot een wandeling vanuit het dorp naar de burchten Löwen- & Philippsburg. Deze zijn absoluut de moeite waard om eens van dichterbij te bekijken!
  • Wil je graag nog meer van Monreal ontdekken? Dan hebben we nog één leuke tip: de wandeling 'Droompad Monrealer Ridderslag'. Tijdens deze wandeling krijg je nog wat meer cultuur voorgeschoteld. Je wandelt helemaal rondom Monreal.
  1. Cochem: de parel aan de Moezel

Cochem, ook wel gekend als 'de parel aan de Moezel' is nog zo'n prachtige plek bij Eifel. Cochem is dus uniek gelegen aan de Moezel. In het oude centrum loop je verloren tussen alle historische vakwerkhuizen, kan even ontspannen op het oude marktpleintje en kijk je je ogen uit naar het kasteel van Cochem, Reichsburg die bovenop een berg staat en wel honderd meter boven Cochem uitsteekt. Het is zeker aan te raden om een bezoekje te brengen aan deze sprookjesachtige burcht. Je kan die bezoeken met een gids en ook binnen een kijkje nemen. Zo kom je nog meer te weten over de burcht en de geschiedenis.

Tip: proef ook zeker eens van een Moezelwijn, een wijntje typisch voor de omgeving.
  1. Trier: de oudste stad van Duitsland

Cultuur opsnuiven doe je in Trier. Dit is niet alleen de oudste stad van Duitsland, maar er zijn ook nog eens tal van historische bouwwerken die de stad nog dat tikkeltje specialer maakt! Er valt zoveel te beleven in Trier, dat je er gerust meerdere dagen voor kan nemen. Een aantal hoogtepunten nemen je terug naar de Romeinse tijd, andere staan dan weer op de UNESCO werelderfgoedlijst, hoe dan ook zal je onder de indruk zijn.

  • Een niet te missen bezienswaardigheid is de bekende stadspoort Porta Nigra. Deze poort werd 100 jaar n.C. gebouwd en is een zeer goed bewaarde oude Romeinse stadspoort.
  • Ook het oude amfitheater waar vroeger gladiatorengevechten plaatsvonden of de grote Dom van Trier uit de klassieke oudheid kan je bezichtigen en zullen je aangenaam verrassen.
  • Naast een aantal indrukwekkende bezienswaardigheden, staat Trier ook bekend omwille van de Keizerlijke Thermen. Dit is het grootste badcomplex dat gebouwd werd 300 jaar n.C., er zijn oko nog twee andere kleinere badcomplexen.

Kortom heel wat te beleven, dus rek indien mogelijk meerdere dagjes uit voor je bezoek aan Trier. Op zoek naar een accommodatie om te overnachten? Bekijk alvast het aanbod en boek tijdig, zodat je zeker bent van je overnachting. Download ook onze stadswandeling in Trier zo kom je langs de mooiste bezienswaardigheden van de stad.

  1. Bad Münstereifel: van oud stadscentrum tot kuuroord

Nog een zeer unieke plek in de Eifel is Bad Münstereifel. Eerst en vooral is Bad Münstereifel al de moeite dankzij de eeuwenoude stadsmuur die goed bewaard gebleven is. Zo heb je er nog steeds de originele stadspoorten en torens die allemaal goed intact gebleven zijn. Je kan helemaal langs de stadsmuur wandelen, die is 1,6km lang.

Ook hier kan je opnieuw heel wat mooie vakwerkhuizen bewonderen, maar ook het marktje in het centrum met de fontein Zwentibold-Brunnen is tof om voorbij te wandelen. Wanneer je door Bad Münstereifel wandelt, zal je al snel merken dat er heel wat bruggetjes zijn, het riviertje Erft loopt namelijk door het stadje. Langs de rivier vind je lokale winkeltjes, boetieks, kleine restaurantjes enzovoort. Ontdek Bad Münstereifel met onze stadswandeling langs stadspoorten en outletwinkels.

Dat is nog niet alles. Bad Münstereifel is ook nog bekend om verschillende bronnen die een genezende werking zouden moeten hebben. Officieel is deze plek ook een Kneipp-kuuroord. Er zijn dus heel wat hotels met een wellness die werken met lokale producten zoals verschillende kruiden.

  1. Daun bezoek de bronnen & kuuroord

Daun is vooral bekend als kuuroord door zijn talrijke bronnen. Zoals vele andere stadjes in de Eifel heeft het restanten van een burcht, is er een bezienswaardige kerk en bezit het een museum over de geologie van de Vulkaaneifel.

Dat laatste is het 'Eifel Vulkanmuseum Daun', absoluut niet saai, zeer interactief en leerrijk. Touchscreens loodsen je doorheen de wondere wereld van de vulkanen, maquettes maken het allemaal echter en worden ondersteund door computersimulaties. Voor een gezinsuitstap is er het Wild- und Erlebnispark. Een dierenpark met inheemse en exotische diersoorten waar je onder meer een safariparcours van zo'n 8,5 kilometer kan doen met de wagen.

Ontdek Daun met onze stadswandeling. Een wandeling langs de 3 vulkanische meren van Gemünden. Deze wandeling van 3,6 kilometer geeft je een mooi zicht op de drie meren van Gemünden en Daun

  1. De klokkengieterij van Brockscheid

De unieke klokkengieterij van Brockscheid is vandaag nog in bedrijf en kan ook bezocht worden. De klokken die in Brockscheid worden gegoten bestaan uit 78 procent koper en 22 procent zink.

Een volle kubieke meter hout is er nodig om de oven te stoken tot 1100 graden om zo de klok het sterkst te maken en ook goed te klinken. Ze gieten hier reeds klokken sinds het jaar 1620. Het huidige bedrijf zou zijn opgericht in 1840 door een overname van een ander bedrijf. Op de website van de onderneming kan je meer informatie vinden over de rondleidingen.

  1. Pulvermaar, recreatie in een vulkaanmeer

Het Pulvermaar is het enige vulkaanmeer waarin je kan bootje varen, zwemmen en duiken. Tijdens de weekends en op zomerse dagen kan het hier heel druk zijn aangezien zowel de lokale bevolking als toeristen hierop afkomen. Toch moet je het zeker gezien hebben, het meer in combinatie met het landschap levert een prachtig uitzicht op.

  1. Vulkanhof Gillenfeld, geiten en kazen

In Vulkanhof Gillenfeld kan je tal van geitenkazen uit de plaatselijke kaasmakerijen proeven. Een bijzondere ervaring die je er kan beleven is een kaasproeverij bij valavond waarbij het kaasbuffet midden tussen de mekkerende geiten wordt geserveerd. Verder produceert men hier ook pralines op basis van een Belgisch recept met een combinatie cacaoboter en drie soorten geitenkaas.

Op autovakantie door de Eifel? Download onze reisgids Eifel en ontdek de mooiste plekjes van de Eifel. Nog op zoek naar een hotel? Boek hier je verblijf in de Eifel

  1. Het Vulkanhaus en de lavabom van Strohn

In het kleine museum van Vulkanhaus in Strohn kan je terecht voor meer informatie over lavastromen en magma. De grote lavabol of "Lavabombe" die op enkele meters van het museum ligt heeft een diameter van 5 meter en weegt 120 ton. Die is gevormd door meerdere vulkanische erupties.

De bol draaide als het ware rond in de lava en werd zo alsmaar groter. De bol hing waarschijnlijk vast aan een kraterwand. Door de exploitatie van een kraterberg kwam de enorme bol los. Waarna hij hier tentoon werd gesteld. Verder liggen er nog een paar kleinere exemplaren die uit de krater werden gespuwd en op de aarde afkoelden.

Nog op zoek naar een overnachting tijdens je verblijf in de Eifel? Bekijk het volledige aanbod hotels en B&B's in de Eifel.

  1. Maria Laach abdij: een van de mooiste abdijen in Duitsland

Nabij Andernach, steekt een prachtig bouwwerk uit het landschap van de Eifel op. Hier vind je namelijk de Abdij van Maria Laach, wat gezien wordt als een van de mooiste abdijen van Duitsland. In de 12de-eeuw begon men aan de bouw van de abdijkerk. Deze werd in de Staufische stijl gebouwd, een vorm van laat-Romaanse architectuur. De kerk wordt nog altijd gezien als een van de belangrijkste bouwwerken binnen deze stroming.

De abdij is daarnaast aan de rand van de Laacher See gelegen, een kratermeer gelegen in de enige caldera van Centraal-Europa, dat zo’n 13.000 jaar is ontstaan door een uitbarsting van de Laacher vulkaan. Vanuit het klooster kan je mooie wandelingen rondom het meer maken, bijvoorbeeld naar het plaatsje Nickenich ten oosten van het meer.

  1. Manderscheid en het Maarmuseum

Manderscheid is een erg druk toeristisch plaatsje. Dat heeft alles te maken met de bekende Niederburg die je er kan bezoeken en die de moeite waard is. De Franse Revolutie heeft de burchten van Manderscheid tot ruïnes teruggebracht, maar desondanks blijft het populair.

In Manderscheid vind je verder ook het Maarmuseum. Dit museum is volledig gewijd aan de vulkaanmeren of de 'Maaren' in de Eifel. Je leert er via simulaties meer over het ontstaan van de meren en wat er vandaag nog onder de bodem beweegt. Het is een aanrader voor zowel volwassenen als kinderen.

  1. De watergeiser van Wallenborn

Om een geiser water de lucht in te zien spuiten hoef je niet helemaal naar IJsland of Amerika. Ook in de Eifel kan je een geiser vinden, die ongeveer elke 35 minuten water omhoog spuit. De watergeiser van Wallenborn tot een maximum hoogte van 2 meter. Daarna valt hij terug tot een logge fontein om nog een tiental seconden later gewoon weer een brubbelbad te worden.

Der Brubbel, zoals de Wallender Born in Wallenborn ook wel genoemd wordt, is één van de vele koolzuurhoudende bronnen die in de Eifel te vinden zijn. In de jaren 1930 wilden de bewoners van Wallenborn de bron industrieel gaan gebruiken en begonnen met het boren van een gat om mineraalwater uit de bron te kunnen halen. Vandaag de dag is het zeker de moeite waard om hier even halt te houden.

Graag op rondreis door de Eifel? Download dan onze gratis preview reisgids Eifel en kom langs de mooiste dorpjes en verborgen plekjes! Een bron van inspiratie!

  1. Breng wat tijd door in het Nationaal Park Eifel

In het noorden van de Eifel, tussen de plaatsen Nideggen en Gemünd en de Belgische grens, is het Nationaal Park Eifel gelegen. Het gebied van zo’n 110 km2 groot is sinds 2004 een nationaal park om het beukenwoud te beschermen. Oorspronkelijk bedekte dit woud de gehele Eifel maar dit is tegenwoordig alleen in het noorden van het gebied behouden gebleven.

In de 19de-eeuw werden er alweer delen bebost door middel van sparren, en in de schaduw van de naaldbomen ontstaat er langzaam ook een nieuw beukenbos. Daarnaast zijn er nog zo’n 80 andere beschermde plantensoorten in het nationale park terug te vinden, evenals zo’n 150 bedreigde diersoorten. Zo kan je er onder andere muurhagedissen, zwarte ooievaars, oehoes en wilde katten spotten.

Wat kan je zoal doen in het Nationaal Park Eifel?

  • In het noordwesten van het Nationaal Park Eifel ligt de Rursee, in het westen de Obersee en centraal van het park de Urftsee. Het Roermeer is bijna 8 km2 groot en wordt veel gebruikt voor watersporten, zoals zeilen, paddleboarden en kanoën.
  • Rondom het meer liggen ook verschillende stranden waar je in de zomer heerlijk kan genieten van de natuur en het water, evenals verschillende natuurlijke zwembaden. Vergeet bij mooi weer dus zeker niet je zonnecrème!
  • Verder kan je er heerlijk wandelen, fietsen en paardrijden. Er is namelijk een netwerk van 240 km aan wandelpaden, 104 km aan fietspaden en 65 km aan ruiterpaden die je langs bossen, beekjes en weides brengen.
  • Ook zijn er verschillende themarondwandelingen uitgezet in het park, evenals een vierdaagse wandelroute, de Wildnis-Trail. Deze laatste wandelroute is 85 km lang en loopt van Höfen naar Zerkall.

In het park kan je ook een bezoek brengen aan Ordensburg Vogelsang, een burcht die door de nazi’s gebouwd werd tussen 1392 en 1936 als opleidingskamp en kazerne. Na WOII werd de burcht in gebruik genomen als militair oefengebied. Tegenwoordig vind je hier een bezoekerscentrum en museum, met een permanente tentoonstelling over de nazi’s in het natuurgebied.

  1. De bekende Irreler Wasserfälle

Bezoek je graag een waterval? Dan raden we een uitstap aan naar de bekende Irreler Wasserfälle in de Duitse Eifel. De watervallen liggen verscholen in een prachtig gebied in het Natuurpark Südeifel niet zo ver van de grens met Luxemburg (op 10 minuten rijden van Echternach).

De watervallen werden gevormd in de laatste ijstijd en als grote rotsblokken naar beneden gerold. Op zich zijn het geen watervallen maar stroomversnellingen in de benedenloop van het riviertje de de Prüm. Vandaag de dag is het een mooie omgeving waar je een van de vele mooie wandelroutes kan volgen die je langs verschillende uitkijkpunten brengen. Onderweg geniet je van prachtige uitzichten en bij de waterval zelf is er een houten brug voorzien zodat je ze van bovenaf goed kan bezichtigen en mooie foto’s kan maken.

  • De wandeling naar de Irreler Wasserfälle start en eindigt bij de Felsenweg 5.
  • De wandeling is ongeveer 17 kilometer lang.
  • Er is een parkeerplaats voorzien in de buurt van het startpunt. Bekijk de ligging.
  • Verder kan je in deze omgeving ook de bekende Teufelsslucht vinden.
  1. Altenahr: klein dorpje langs de Ahr rivier

Altenahr is een klein dorpje aan de rivier de Ahr en wordt omgeven door groene heuvels en veel wijngaarden. Het plaatsje staat dan ook veelal bekend om de wijnbouw, en je kan hier terecht voor een bezoek aan een wijngaard of een proverij in een wijnbar. Daarnaast kan je in de omgeving ook heerlijk wandelen en fietsen, met zo’n 70 km aan wandelpaden door de gemeente. Zo kan je bijvoorbeeld de Rotweinwanderweg lopen, die vanuit Altenahr langs verschillende dorpjes en wijngaarden in de omgeving trekt.

  1. Bad Neuenahr-Ahrweiler: een statig kuuroord!

Verderop in het Ahrdal ligt Bad Neuenahr-Ahrweiler, een statig kuuroord dat omgeven wordt door de wijngaarden en de groene hellingen. Het plaatsje bestaat uit twee kernen. Bad Neuenahr is het nieuwere deel waar de spa’s, casino’s en statige panden zijn gelegen. Hier liggen zo'n 5-tal geneeskrachtige bronnen van zo’n 36°C, evenals de Apollinarisbron, waar het mineraalwater vandaan komt. Neem ook zeker eens een modderbad in Bad Neuenahr: het thermische water wordt in de spa’s met de vulkanische grond gemengd om een geneeskrachtig modderbad te creëren.

Ten westen van Bad Neuenahr ligt Ahrweiler, het historische deel van Bad Neuenahr-Ahrweiler. In dit deel is de middeleeuwen niet ver weg, mede door de intacte stadsmuur, de verschillende stadspoorten en torens. Ook kan je hier nog veel vakwerkhuizen aanschouwen aan een middeleeuws stratenpatroon.

Van alle dorpjes en steden in het Ahrtal is Bad Neuenahr-Ahrweiler veruit het meest populair. Lees meer over de mooiste bezienswaardigheden in Bad Neuenahr-Ahrweiler.
  1. Burg Satzvey: een van de best bewaarde waterburchten van Duitsland

Burg Satzvey is gelegen in de stad Mechernich, waar nog meer verschillende burchten en andere historische bouwwerken te vinden zijn. Toch is Burg Satzvey extra bijzonder, doordat dit een van de best bewaarde waterburchten van Duitsland is. Het kasteel werd in de 14de-eeuw gebouwd en is nog altijd in uitstekende staat, mede doordat het nog altijd bewoond wordt. Het kasteel ligt aan 2 kanten bijna volledig in het water, waardoor de burcht er zeer idyllisch uitziet. In de weekeindes worden rondleidingen door de burcht gegeven, waarnaast er ook regelmatig evenementen worden gehouden zoals themamarkten en ridderspelen.

  1. Hohe Acht: hoogste top van de Eifel

De Hohe Acht is de hoogste top van de Eifel. De berg rijst tot wel 747m hoogte en is door vulkanisme zo’n 10.000 jaar geleden ontstaan. Aan het begin van de 20ste-eeuw werd er op de top van de berg een stenen toren gebouwd, de Kaiser-Wilhelm-Turm, vanuit waar je prachtig uitzicht hebt over de Eifel, tot aan de Rijn, de Hunsrück en het Westerwald. Rondom de Hohe Acht ligt een uitgebreid netwerk met wandelpaden die je door het prachtige landschap leiden. Vanaf meerdere punten heb je zicht op de Hohe Acht, evenals over de omgeving.

Wil jij ook graag ten volle genieten van al het moois dat de Eifel te bieden heeft? Download onze gratis preview reisgids Eifel en mis niets tijdens je verblijf!

  1. Nürburgring: bekende racecircuit in Nürburg

Nabij de Hohe Acht is het plaatsje Nürburg gelegen. Het dorpje zelf heeft maar een kleine 200 inwoners en stelt op zich niet heel veel voor. Nürburg staat dan ook vooral bekend om de Nürburgring, een zeer populair racecircuit dat ook wel de bijnaam De Groene Hel heeft. Het circuit werd in 1925 aangelegd onderaan het middeleeuwse kasteel van Nürburg, en ondanks dat het enkele jaren geleden failliet werd verklaard worden er nog altijd races en evenementen gehouden.

Het circuit is het gehele jaar door geopend voor publiek wanneer er geen races gehouden worden, zodat je zelf een rondje over het circuit kan rijden. Ook het festival Rock am Ring wordt wordt op de Nürburgring gehouden. Verder vind je bij het circuit is ook een klein pretpark met een museum over de motorsport te vinden. Hier kan je gebruik maken van simulatoren en historische voertuigen aanschouwen. Ook kan je terecht in de kartbaan of een film bekijken in de ring-kino.

  1. Mayen met haar Genovevaburcht

De stad Mayen is gelegen in het oostelijke deel van de Vulkaaneifel. De stad lag in de Romeinse tijd aan de belangrijke weg van Trier naar Anderach, en is eeuwenlang van groot belang geweest. De stad staat nog altijd vol met prachtige historische bouwwerken, ondanks dat een groot deel tijdens de Tweede Wereldoorlog door luchtaanvallen werd verwoest.

De Genovevaburcht uit de 13de-eeuw is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Het kasteel is het symbool van de stad, en de burcht werd meerdere malen verwoest en herbouwd. In de burcht is tegenwoordig het Eifelmuseum te vinden, waarin je verschillende tentoonstellingen over het gebied kan aanschouwen. Zo wordt er verteld over de geologie van de Eifel, evenals de geschiedenis van het gebied en de effecten van het klimaat op de flora en fauna van de Eifel. Vanuit het museum is het mogelijk de Goloturm, de 34 m hoge toren van de burcht, te beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving.

  1. Het middeleeuwse Kronenburg

Dit middeleeuwse dorpje is op de rand van het Naturpark Nord Eifel gelegen en wordt dan ook omringd door prachtige natuur. Een groot deel van het dorp is gelegen binnen de vroegere burcht, en er is weinig aan het plaatsje veranderd. Je slentert hier door smalle straatjes die het oude stratenpatroon uit de Middeleeuwen nog altijd volgen, en je kan een stuk van de oude vestingmuur aanschouwen. Ook kan je de ruïne van de 13de-eeuwse burcht bezoeken. Wat lager gelegen ligt het nieuwere deel van Kronenburg, ook wel bekend als Kronenburger Hütte.

Vanuit Kronenburg kan je prachtige wandelingen of fietstochten maken door de groene omgeving. Ook vind je naast het dorpje de Kronenburger See, een stuwmeer uit de jaren 1970 van zo’n 27 hectare. Hierop kunnen watersporten beoefend worden, maar rondom het meer kan je ook zeer goed tennissen, volleyballen of simpelweg relaxen.

  1. Hoe rijden naar de Eifel? Wat is de beste route?

De Eifel is slechts enkele uurtjes rijden vanuit België en Nederland. Dat maakt het dan ook een populaire bestemming voor weekendtrips uit de Lage Landen. Vanuit de regio Gent, Antwerpen of Brussel heb je 3 à 4 uur reistijd. Vanuit Limburg en de omgeving van Maastricht kan je rekenen op 2 à 3 uur.

Vanuit België rijd je via Luik naar de Duitse grens toe. Indien je naar Aken gaat, kan je ook via Genk de E314 volgen. Nederlanders nemen wellicht de weg richting Maastricht en gaan vervolgens door naar Luik. Daar neem je afhankelijk van je eindbestemming de E42. Zo bereik je de omgeving van Prüm, Gerolstein of Daun. Als je naar Monschau of Kermeter gaat, kan je ook de N67 nemen vanaf Eupen die je over de Duitse grens brengt.

  1. Fietsen in de Vulkaaneifel

Als je wil fietsen in de Vulkaaneifel heb je ofwel koersbenen ofwel een elektrische fiets met een zware batterij nodig. Dat lijkt misschien veel gevraagd, maar hier zijn er vooral veel heuvels te beklimmen. De fietsparcoursen zijn vrijwel nooit echt vlak. De hellingen zijn vergelijkbaar met de Ardennen. En als je een omweg wil maken via hoofdwegen, kijk je meteen tegen extra afstanden van meer dan 60 kilometer aan.

Wil je een fietsuitdaging aangaan? Dan zijn er fietskaarten verkrijgbaar bij de toeristische diensten van Gerolstein en Daun. Die zijn erg handig om je te helpen een passend traject uit te stippelen. Van echte bewegwijzering zoals bij fietsroutes in België en Nederland is er immers nog maar weinig sprake. De fietskaart kost net geen 7 euro en bevat heel wat informatie. Wegen met geen of weinig autoverkeer? Verhard of onverhard? Hoofd- of zijwegen? Je komt het zeker te weten.

Voor de echte fietsfanaten raden we ook het Radmagazin aan. Dat is meestal gratis te krijgen bij toeristische diensten (soms kost het € 2). Daar steekt een eenvoudig fietskaartje in en je kunt er heel wat tips over mooie fietstrajecten uithalen.

  1. Wandelen in de Vulkaaneifel

Om te wandelen heb je immens veel mogelijkheden in de Vulkaaneifel. Bij alle toeristische diensten kan je heel wat wandelkaarten vinden. De meeste van de lokale wandelroutes zijn bewegwijzerd maar een kaart of wandel GPS blijft toch handig voor wanneer je toevallig een pijltje zou missen.

Een aanrader voor fervente wandelaars is het magazine Wanderland. Je krijgt er heel wat tips voor een mooie wandelvakantie in de Eifel. Een belangrijk voordeel van de regio is dat je wandelingen in een zeer gevarieerd landschap kan maken: van open landschappen tot bossen, meren en grotten. Download onze volledige reisgids van de Eifel om alvast enkele interessante wandelingen te ontdekken.

  1. Veelgestelde vragen: FAQ over verblijven in de Eifel

Wat is de beste reistijd voor de Eifel?

De Eifel is het hele jaar door te bezoeken. Dit is de belangrijkste informatie:

  • Wil je langlaufen of skiën? Ga dan in de winter. Je kan er wel niet elke dag een sneeuwsport beoefenen, maar de meeste sneeuw blijft liggen in de Sneeuweifel, wat het hoogste deel van de Eifel is en grenst aan België.
  • De minimum en maximum temperaturen zijn een beetje extremer dan bij ons. In de winter kan het dus kouder worden en in de zomer warmer.
  • Hogergelegen gebieden van de Eifel zullen 's avonds meer afkoelen. Voldoende laagjes kledij kunnen je hierbij helpen.
  • 's Zomers kan er wel eens een onweersbui over de Eifel trekken. Vaak zijn die krachtig, maar kunnen ze ook weer volledig wegtrekken.

Verblijf ik best in een hotel of vakantiepark in de Eifel?

Het is niet zo moeilijk om een geschikt hotel of vakantiepark te vinden in Eifel. Je vindt plaatsen om te overnachten in zowat elk dorpje, zelfs de meest kleine. In de toeristischere gebieden zoals Monschau is het aanbod dan weer erg uitgebreid. Overnachten in een hotel of liever een vakantiepark? Het kan allebei.

Verblijven in een hotel

  • In Eifel zijn er tal van hotels. Bekijk het overzicht van beschikbare hotels.
  • In de meeste hotels heb je de optie om enkel te overnachten, of overnachting met halfpension (ontbijt en diner inbegrepen).
  • Heel wat hotels hebben ook speciale familiekamers.

Verblijven in een vakantiepark

  • Een vakantiepark in Eifel is perfect wanneer je met het gezin reist of een groep vrienden.
  • Verblijven in een vakantiepark is voordeliger dan een hotel. Er is ook meer ruimte, wat handig is als je met een groter gezelschap reist.
  • Je hebt verschillende prijsklassen in de vakantieparken in Eifel. Sommige hebben een zwembadcomplex of entertainment, sommige bieden chalets of caravans enzovoort.

Hoe veel kost het om te overnachten in Eifel?

Kosten voor een hotel

  • Verblijven in een hotel in Duitsland is over het algemeen niet duur dus dat is ook het geval voor hotels in Eifel.
  • De prijzen verschillen wel voor het hoogseizoen en laagseizoen, vooral op de meer toeristische plaatsen. Een dorp zal het hele jaar door ongeveer dezelfde prijzen hanteren.

Kosten voor een vakantiepark

  • De prijzen van vakantieparken variëren veel meer dan een hotel.
  • De prijzen zijn vooral afhankelijk van de schoolvakanties. Een vakantiepark is veel voordeliger buiten de schoolvakantieperiode.
  • Bij een vakantiepark moet je rekening houden dat je vaak nog extra toeslagen moet betalen naast de overnachting. Bv. huur van beddengoed, toeristenbelasting, schoonmaakkosten...
  • Tip: bij de start van het seizoen zijn chalets en campings goedkoop (vanaf 30 euro per nacht voor een groot gezin).
  • In de zomervakantie kan het wel 6x duurder worden.

Wat zijn de beste vakantieparken in Eifel?

Onze tips:

  • Sporthotel & Resort Grafenwald Daun: dit 4-sterren sport- en familieresort biedt ruime kamers en appartementen en is een perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van de vulkanische regio de Eifel.
  • Landal Eifeler Tor: dit vakantiepark heeft een buiten- en binnenzwembad, een kinderspeelplaats, sauna en een bar. Je verblijft in een fijn appartement met zithoek.
  • Lindner Nürburgring Ferienpark: dit mooie 4-sterren vakantiepark ligt dichtbij het racecircuit Nürburgring. Je kan hier verblijven in moderne vakantiehuizen en er is een bistro, wellness, een speeltuin en barbecue.
  • Gemünder Ferienpark Salzberg: gelegen op slechts 1 km van Nationaal Park Eifel vind je dit vakantiepark met modern ingerichte appartementen, fitnessruimte, sauna en dichtbij gelegen restaurantjes.

Wat zijn de beste hotels in Eifel?

Onze tips:

  • Lindner Nürburgring Motorsport Hotel : dit fijne 3-sterrenhotel in Nürburg ligt tegenover het circuit de Nürburgring. De accommodatie biedt moderne kamers en je kan er elke ochtend genieten van een vers ontbijtbuffet.
  • Landhaus Sonnenhof: gelegen op een schilderachtige locatie in de Eifel, vind je dit mooie landelijke hotel. Kom tot rust in je lichtrijke kamer en geniet op je eigen balkon of terras; Je kan er ook fietsen huren.
  • Boutique Hotel Marielle: dit hotel biedt familiekamers met een terras, privé parkeergelegenheid en fietsverhuur om de mooie omgeving te verkennen.
  • Waldhotel Sonnenberg: dit charmante traditioneel hotel bevindt zich in het kuuroord Bollendorf. Extraatjes zijn het gratis gebruik van de spa met zwembad en nieuwe panoramische sauna met buitenterras.

Hoe ga ik best naar de Eifel?

  • Je kan makkelijk naar Eifel gaan met de auto of een huurwagen.
  • Een milieuvriendelijkere optie is met de trein.
  • Als je met het openbaar vervoer naar de Eifel gaat, dan hou je er best rekening mee dat het minder evident is om te verblijven in een vakantiepark en je in dat geval beter voor een hotel kiest. Hotels zijn vaak centraler gelegen en makkelijker te bereiken.

Hoe kan ik mij het best verplaatsen in Eifel?

  • Het is natuurlijk het makkelijkst en meest praktisch als je met je eigen auto in Eifel bent of als je een auto huurt.
  • Als je met de trein naar Eifel gaat, is het aan te raden om ter plaatse een wagen te huren.
  • Let op: als je zelf met de auto naar Eifel rijdt, zorg dan dat je beschikt over een milieusticker! Dit is nodig voor verschillende steden in Duitsland. Een milieusteker is verbonden aan je nummerplaat. Milieusticker bestellen (goedkoper online).
  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Eifel?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Eifel? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Eifel met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Download je gratis preview reisgids Eifel.

Eifel

Gratis reisgids Eifel downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 9 januari 2024 - Bea van der Steen

Inspirerende gids ter voorbereiding gebruikt voor reis in februari. Kan niet wachten tot ik vertrek.

- 6 september 2023 - herbert brock

op het ogenblik , heerst er zomer , nu kan je er het meest van genieten , dus ga naar de vulkaaneifel , je weet niet wat je ziet, echt een belevenis. je hebt er geen spijt van

- 22 november 2022 - Rudi Janssens

Zeer interessante reisgids voor het ontdekken van de Eifel met een rondreis. Vele interessante plaatsen te ontdekken, de stadswandelingen zijn absoluut top! Het zou mooi zijn moest deze resigids nog verder uitgebreid kunnen worden met mooie wandelingen in de natuur. De EIfel is een topbestemming voor de wandelaar!

- 8 mei 2021 - hay Smeets

Al met al een erg interessante gids. Daar ik al meerdere keren in de buurt van Monschau op vakantie ben geweest wist ik de meeste bezienswaardigheden al te vinden in die buurt, maar voor elke nieuw komer of bezoeker is deze gids erg interessant.

- 13 juli 2020 - Christiaan & Marie-Claire HENAU

Prachtig uitgelegd en compleet, prima gids.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?