12 x Bezienswaardigheden & activiteiten in de Vulkaaneifel: Wat zien & doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

12 x Bezienswaardigheden & activiteiten in de Vulkaaneifel: Wat zien & doen?

6 november 2019 in Eifel2 reacties

Als we spreken over de Vulkaaneifel moeten we het eerder hebben over vulkanische activiteiten in plaats van vulkanen zelf. De gevolgen van de vulkanische activiteiten van eeuwen geleden zoals gasontploffingen kan je nog volop zien in de Eifel onder de vorm van meren, de 'Maare'.

Het grootste meer is de Laacher See en zou ontstaan zijn rond 10.000 voor Christus.

Door het vulkanisme ontstonden er ook koolzuurbronnen. Om die reden vind je vandaag in de supermarkt het bekende Gerolsteiner bruiswater uit de gelijknamige stad Gerolstein.

Ook de Romeinen wisten het bronwater reeds te waarderen. Daarom zijn er ook heel wat Romeinse restanten te vinden in de regio.

In dit overzicht ontdek je welke bezienswaardigheden je zoal kan vinden in de Vulkaaneifel.

Inhoud artikel

 1. Stiftskirche in Kyllburg

De Stiftskirche is een Mariakerk die ooit veel bedevaarders trok. Het klooster werd gesticht in 1276 ter ere van de Moeder Maria en alle heilige maagden. De kerk en de kloostergang werden voltooid in 1568, maar wat je nu te zien krijgt dateert van eerdere datum. In 1755 werd er zwaar verbouwd en aangebouwd.

Tot 1930 stond het Mariabeeld bij het portaal ten noorden van de kerk, de ingang van de bedevaarders. Het beeld dat Maria als een zorgende moeder laat zien zou dateren uit de 17e eeuw. Toen was het bij rijke families gebruikelijk om hun kind te laten voeden door een armere moeder die ook net bevallen was. Haar eigen kind moest dan dikwijls honger lijden want borstvoeding voor twee kinderen is uiteraard niet vanzelfsprekend.

Het Annenaltaar in de kerk dateert van de 17e eeuw en was een schenking van de parochiepriester. Eind vorige eeuw werd het gerestaureerd. De preekstoel dateert van 1806 maar opvallender zijn de grafstenen naast de preekstoel. De meesten dateren van de 14e en 15e eeuw.

Op autovakantie door de Eifel? Download onze reisgids Eifel en ontdek de mooiste plekjes van de Eifel. Nog op zoek naar een hotel? Boek hier je verblijf in de Eifel

 1. Birresborn: historische nederzettingen in de Eifel

Birresborn verdient zeker een tussenstop of zelfs een ganse wandeldag. De Eishöhlen of ijsgrotten zijn iets heel speciaals en gelegen in een prachtige omgeving.

Birresborn is een van de oudste nederzettingen in de Eifel en niet zo toeristisch. Dus ideaal om mooie wandelingen te maken ver weg van het massatoerisme. In het centrum kan je gratis parkeren. Handig als je ook de katholieke kerk wilt bezoeken. Er zijn een winkel, bakkerij en een restaurant. Dus verhongeren kan je er ook al niet.

Bij de parking zie je een beeld staan. Dit stelt een arbeider voor die het schors van de eikenboom haalt. Eikenschors heeft de gemeente rijk gemaakt. Het bezat eind 19e eeuw ongeveer 750 hectaren eikenbos. Eikenschors werd gebruikt als grondstof voor de bewerking van leder.

 1. Lindenquelle, geniet er van het natuurlijke waterbron

In Lindenquelle kan je van een natuurlijke waterbron drinken. Het bijhorende gebouw zou bijna 200 jaar oud zijn maar is vrij recent grondig gerestaureerd. De bron zelf is vele eeuwen ouder en werd voor het eerst beschreven in de 18e eeuw.

Volgens de overlevering zou het water ook geneeskrachtige eigenschappen hebben. Eind 19e eeuw was dit bronwater zo populair dat het talrijke buitenlandse prijzen won. Het werd zelfs verscheept naar de andere kant van de wereld. Maar begin de jaren '60 van de vorige eeuw kwam de bron bijna droog te staan. De commerciële activiteit werd gestopt en de bron werd officieel beschermd.

 1. Monschau: oude vakwerkhuizen en leuke steegjes

Monschau is een toeristisch stadje in de Eifel. Door de ligging aan de rivier de Rur heeft het een idyllisch karakter. Andere typische kenmerken zijn de oude vakwerkhuizen en leuke steegjes.Het stadje is ontstaan in de 13e eeuw toen er een klooster en burcht werden gevestigd en het dorp erbij kwam. Tijdens de Industriële Revolutie werd Monschau een voorloper op het vlak van textielproductie.

In de stad vind je enkele opmerkelijke monumenten zoals de Burcht, het Rotes Haus en de Monschauer Glashütte. Net als in vele Duitse steden is er ieder jaar ook een leuke kerstmarkt waarvoor we ook een stadswandeling hebben.

Op onze blog hebben we alle bezienswaardigheden van Monschau verzameld.

 1. Gerolstein: bronwater en Romeinen

In het midden van de Vulkaaneifel vind je het stadje Gerolstein. Deze plaats is uiteraard gekend voor het Gerolsteiner water dat hier uit de bronnen komt. Verder zijn er nog wat historische bezienswaardigheden in en net buiten de stad te vinden die komen uit de tijd van de Romeinen en de middeleeuwen zoals Löwenburg, de Erlöserkirche of Kasselburg.

Op onze blog kom je meer te weten over de bezienswaardigheden in Gerolstein.

 1. Daun bezoek de bronnen & kuuroord

Daun is vooral bekend als kuuroord door zijn talrijke bronnen. Zoals vele andere stadjes in de Eifel heeft het restanten van een burcht, is er een bezienswaardige kerk en bezit het een museum over de geologie van de Vulkaaneifel.

Dat laatste is het 'Eifel Vulkanmuseum Daun', absoluut niet saai, zeer interactief en leerrijk. Touchscreens loodsen je doorheen de wondere wereld van de vulkanen, maquettes maken het allemaal echter en worden ondersteund door computersimulaties.

Voor een gezinsuitstap is er het Wild- und Erlebnispark. Een dierenpark met inheemse en exotische diersoorten waar je onder meer een safariparcours van zo'n 8,5 kilometer kan doen met de wagen.

 1. De klokkengieterij van Brockscheid

De unieke klokkengieterij van Brockscheid is vandaag nog in bedrijf en kan ook bezocht worden. De klokken die in Brockscheid worden gegoten bestaan uit 78 procent koper en 22 procent zink.

Een volle kubieke meter hout is er nodig om de oven te stoken tot 1100 graden om zo de klok het sterkst te maken en ook goed te klinken. Ze gieten hier reeds klokken sinds het jaar 1620. Het huidige bedrijf zou zijn opgericht in 1840 door een overname van een ander bedrijf. Op de website van de onderneming kan je meer informatie vinden over de rondleidingen.

 1. Pulvermaar, recreatie in een vulkaanmeer

Het Pulvermaar is het enige vulkaanmeer waarin je kan bootje varen, zwemmen en duiken. Tijdens de weekends en op zomerse dagen kan het hier heel druk zijn aangezien zowel de lokale bevolking als toeristen hierop afkomen.

Toch moet je het zeker gezien hebben, het meer in combinatie met het landschap levert een prachtig uitzicht op.

 1. Vulkanhof Gillenfeld, geiten en kazen

In Vulkanhof Gillenfeld kan je tal van geitenkazen uit de plaatselijke kaasmakerijen proeven. Een bijzondere ervaring die je er kan beleven is een kaasproeverij bij valavond waarbij het kaasbuffet midden tussen de mekkerende geiten wordt geserveerd. Verder produceert men hier ook pralines op basis van een Belgisch recept met een combinatie cacaoboter en drie soorten geitenkaas.

Op autovakantie door de Eifel? Download onze reisgids Eifel en ontdek de mooiste plekjes van de Eifel. Nog op zoek naar een hotel? Boek hier je verblijf in de Eifel

 1. Het Vulkanhaus en de lavabom van Strohn

In het kleine museum van Vulkanhaus in Strohn kan je terecht voor meer informatie over lavastromen en magma.

De grote lavabol of "Lavabombe" die op enkele meters van het museum ligt heeft een diameter van 5 meter en weegt 120 ton. Die is gevormd door meerdere vulkanische erupties. De bol draaide als het ware rond in de lava en werd zo alsmaar groter. De bol hing waarschijnlijk vast aan een kraterwand. Door de exploitatie van een kraterberg kwam de enorme bol los. Waarna hij hier tentoon werd gesteld.

Verder liggen er nog een paar kleinere exemplaren die uit de krater werden gespuwd en op de aarde afkoelden.


 1. Manderscheid en het Maarmuseum

Manderscheid is een erg druk toeristisch plaatsje. Dat heeft alles te maken met de bekende Niederburg die je er kan bezoeken en die de moeite waard is. De Franse Revolutie heeft de burchten van Manderscheid tot ruïnes teruggebracht, maar desondanks blijft het populair.

In Manderscheid vind je verder ook het Maarmuseum. Dit museum is volledig gewijd aan de vulkaanmeren of de 'Maaren' in de Eifel. Je leert er via simulaties meer over het ontstaan van de meren en wat er vandaag nog onder de bodem beweegt. Het is een aanrader voor zowel volwassenen als kinderen.

 1. De watergeiser van Wallenborn

De watergeiser van Wallenborn spuit om de 20 à 30 minuten het water tot een maximum hoogte van 2 meter. Dat hoogste niveau haalt de geiser evenwel maar een paar seconden.

Daarna valt hij terug tot een logge fontein om nog een tiental seconden later gewoon weer een brubbelbad te worden. Toch is het zeker leuk om eens hier te stoppen als je al in de buurt bent.

 1. Hoe rijden naar de Eifel? Wat is de beste route?

De Eifel is slechts enkele uurtjes rijden vanuit België en Nederland. Dat maakt het dan ook een populaire bestemming voor weekendtrips uit de Lage Landen. Vanuit de regio Gent, Antwerpen of Brussel heb je 3 à 4 uur reistijd. Vanuit Limburg en de omgeving van Maastricht kan je rekenen op 2 à 3 uur.

Vanuit België rijd je via Luik naar de Duitse grens toe. Indien je naar Aken gaat, kan je ook via Genk de E314 volgen. Nederlanders nemen wellicht de weg richting Maastricht en gaan vervolgens door naar Luik. Daar neem je afhankelijk van je eindbestemming de E42. Zo bereik je de omgeving van Prüm, Gerolstein of Daun. Als je naar Monschau of Kermeter gaat, kan je ook de N67 nemen vanaf Eupen die je over de Duitse grens brengt.

 1. Fietsen in de Vulkaaneifel

Als je wil fietsen in de Vulkaaneifel heb je ofwel koersbenen ofwel een elektrische fiets met een zware batterij nodig. Dat lijkt misschien veel gevraagd, maar hier zijn er vooral veel heuvels te beklimmen. De fietsparcoursen zijn vrijwel nooit echt vlak. De hellingen zijn vergelijkbaar met de Ardennen. En als je een omweg wil maken via hoofdwegen, kijk je meteen tegen extra afstanden van meer dan 60 kilometer aan.

Wil je een fietsuitdaging aangaan? Dan zijn er fietskaarten verkrijgbaar bij de toeristische diensten van Gerolstein en Daun. Die zijn erg handig om je te helpen een passend traject uit te stippelen. Van echte bewegwijzering zoals bij fietsroutes in België en Nederland is er immers nog maar weinig sprake. De fietskaart kost net geen 7 euro en bevat heel wat informatie. Wegen met geen of weinig autoverkeer? Verhard of onverhard? Hoofd- of zijwegen? Je komt het zeker te weten.

Voor de echte fietsfanaten raden we ook het Radmagazin aan. Dat is meestal gratis te krijgen bij toeristische diensten (soms kost het € 2). Daar steekt een eenvoudig fietskaartje in en je kunt er heel wat tips over mooie fietstrajecten uithalen.

 1. Wandelen in de Vulkaaneifel

Om te wandelen heb je immens veel mogelijkheden in de Vulkaaneifel. Bij alle toeristische diensten kan je heel wat wandelkaarten vinden. De meeste van de lokale wandelroutes zijn bewegwijzerd maar een kaart of wandel GPS blijft toch handig voor wanneer je toevallig een pijltje zou missen.

Een aanrader voor fervente wandelaars is het magazine Wanderland. Je krijgt er heel wat tips voor een mooie wandelvakantie in de Eifel. Een belangrijk voordeel van de regio is dat je wandelingen in een zeer gevarieerd landschap kan maken: van open landschappen tot bossen, meren en grotten. Download onze volledige reisgids van de Eifel om alvast enkele interessante wandelingen te ontdekken.

 1. Waar overnachten in Eifel? (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Eifel? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Monschau, Bad Neuenahr-Ahrweiler en Schleiden. In deze steden is het aanbod het grootst.

Boek hier je verblijf in de Eifel

Booking.com

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Eifel?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Eifel? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Eifel met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Download je gratis preview reisgids Eifel.

Eifel

Gratis reisgids Eifel downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 13 maart 2020 - Eugène Houben

Mooie route deze gaan we nu gebruiken met een gezins uitje in mei goede tips duidelijke uitleg Dus goed bruikbaar Dus bedank voor deze gids

- 29 november 2019 - Johan Janssens

Zeer interessante en informatieve reisgids. Dankzij de gids hebben we in de Vulkaaneifel mooie plekjes ontdekt en door prachtige stukken natuur gewandeld. Een aanrader, zeker eens doen.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?