Dé 5 mooiste bezienswaardigheden in Monschau + gratis reisgids

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 5 mooiste bezienswaardigheden in Monschau + gratis reisgids

6 juli 2021 in Eifel18 reacties

Monschau is een idyllische Eifelstadje gelegen aan de rivier Rur, die de stad doorkruist. De gezellige steegjes en de prachtige historische vakwerkhuizen zijn hier de ingrediënten van het toeristisch succes. Zeker een bezoekje waard.

De textielnijverheid in Monschau maakte dankbaar gebruik van het schone water van de Laufenbach en de Rur. Zo kwam Johann Heinrich Scheibler tijdens de tweede helft van de 18de eeuw naar Monschau en bracht nieuwe technieken aan voor een betere textielproductie. Monschau werd dé textielstad en had klanten over de hele wereld. Benieuwd? Ontdek alvast welke bezienswaardigheden je zeker moet gezien hebben bij een bezoek aan deze idyllische stad.

Inhoud artikel

  1. De vakwerkhuizen aan het water

Wanneer je Monschau hoort, denk je meteen aan de typische, pittoreske vakwerkhuisjes en het gezellige stadscentrum. De meeste mensen komen dan ook naar hier voor deze mooie vakwerkhuizen. Het is dan ook heerlijk om te slenteren door het centrum langs de vakwerkhuizen. Je gaat als het ware terug in de tijd. Het geeft de charme van stad weer.

  1. Burcht van Monschau

De burcht van Monschau werd gebouwd bij het ontstaan van de stad, begin de 13de eeuw. Door heel veel oorlogsgeweld en plunderingen is er niet veel meer origineel. Het werd in de19de eeuw verkocht maar de eigenaar liet het dak eraf halen om geen belastingen te moeten betalen. Zo kwam het totaal in verval.

Tot die originele delen behoren onder meer de Ezelstoren en een paar bijgebouwen zoals de kazerne. Dat laatste is tegenwoordig een woonzorgcentrum. In de gerestaureerde burcht is nu een jeugdherberg ondergebracht.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf in Monschau? Bekijk het volledige aanbod hotels in Monschau en omgeving.

  1. Rotes Haus

Het Rotes Haus werd gebouwd met het fortuin dat Johann Heinrich Scheibler verdiende in de tweede helft van de 18de eeuw in de florerende textielproductie van Monschau. Tegenwoordig is in dit bekende gebouw het Stiftung Scheiblermuseum gevestigd waarbij je het oorspronkelijke interieur kan zien en meer te weten kan komen over Scheibler.

  1. Monschauer Glashütte en Erlebnismuseum Lernort Natur

De Monschauer Glashütte is een grote galerij met artikelen gemaakt in glas. Je kan er ook een demonstratie van glasblazen bijwonen. Via de winkel is er een doorgang naar de Handwerkermarkt. Dat is een hal met ondermeer kleine winkeltjes met allerlei spulletjes, aangeprezen als handwerk en een restaurant. Je kan er ook naar een klein modelbouwruimte.

In dezelfde gebouwen is ook het ErlebnismuseumLernort Natur ondergebracht. Een klein museum volgestouwd met opgezette dieren. Leuk voor kinderen en natuurliefhebbers pur sang. Je krijgt er inzicht in wat er in de natuur omgaat, onder de aarde, in het water, … Je doet er kennis op over de natuurbeleving in het Eifellandschap, de hoge Venen, de biotopen van dieren.

Nog meer pittoreske steden als Monschau ontdekken? Download je gratis preview reisgids Eifel met bekende en minder bekende plekjes van dit mooie stukje Duitsland.

  1. De markt van Monschau

De markt heeft een gezellige aanblik, maar die is wat kunstmatig gecreëerd na een brand van een aantal vakwerkhuizen. Nu wordt de markt gedomineerd door het terras van een hotel. De Pfarrkirche die je wat verder op je traject ziet is een katholieke kloosterkerk met aansluitend een tentoonstellingshal in het vroegere klooster. Het interieur van de kerk is verbouwd en de moeite om er even binnen te gaan, tenminste als je ze open vindt. In de winter is het marktplein ook een van de decors voor de traditionele kerstmarkt van Monschau.

  1. Haller Ruïne

Aan de rand van Monschau kan je bovenop de Rahmenberg de Haller Ruïne vinden. Er is niet echt geweten wat hier vroeger stond, maar men gaat er van uit dat het om een vooruitgeschoven post, een wachttoren of een burcht zou gaan. Hedendaags is het vooral een mooi uitzichtpunt over de vallei van Monschau.

  1. Overnachten in Eifel met korting

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Eifel? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Monschau, Bad Neuenahr-Ahrweiler en Schleiden. In deze steden is het aanbod het grootst. Boek hier je verblijf in de Eifel

Booking.com

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Eifel?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Eifel? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Eifel met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Download je gratis preview reisgids Eifel.

Eifel

Gratis reisgids Eifel downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 14 maart 2024 - Christy Beerens

Prima gids met veel tips!!

- 5 oktober 2023 - Rik Vanhove

Heeft zijn nut reeds bewezen ! Zeer tevreden: ideaal als leidraad: daardoor geen tijdverlies.

- 16 juli 2023 - Isabel

De gids was zeer handig om de mooiste plekjes in de Eifel te ontdekken. Vooral de stadswandeling in Monschau is top.

- 14 juni 2023 - Leenders Jos

Knappe weergave en prima uitleg

- 19 maart 2023 - JOS RENAERS

Veel info, top

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?