13 x mooiste bezienswaardigheden in Echternach: wat zien en doen (in de buurt)?

Volledige reisgids kopen voor € 12

13 x mooiste bezienswaardigheden in Echternach: wat zien en doen (in de buurt)?

Bezienswaardigheden en wandelroutes in Echternach: alle info voor je bezoek

Echternach ligt aan de Sûre, die daar de grens vormt met Duitsland. Echternach is het toeristische hoogtepunt van Luxemburg en dankt haar toeristische aantrekkelijkheid aan de mooie ligging in 'Klein Zwitserland' en de vallei van de Sûre.

Hieronder vind je alvast een overzicht met de topbezienswaardigheden en wandelroutes in Echternach.

Praktische info voor je bezoek aan Groothertogdom Luxemburg

Reisgids
Afstand3u rijden vanuit Brussel (220 km) of vanuit Utrecht doe je er 4u15 (360 km) over
Met de camperZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenOvernachtingen voor je bezoek aan Groothertogdom Luxemburg:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Euroreizen (va. €185)

Inhoud artikel

 1. Place du Marché

Wandel door het charmante centrum van Echternach, naar de Place du Marché. Het centrale plein van de stad. Place du Marché straalt een en al gezelligheid uit. Het wordt omringd door gekleurde historische huizen waar gezellige restaurantjes en sfeervolle winkeltjes in gevestigd zitten. Neem plaats op een van de vele terrasjes die het plein domineren en geniet van het uitzicht.

Een van de gebouwen die je meteen in het oog zal springen is het voormalige gerechtsgebouw "Denzëlt" dat dateert uit de 14e eeuw. Je merkt meteen de gotische en renaissance bouwelementen die zich in elkaar op de gevel op.

 1. Stadsmuur van Echternach

De stadsmuur van Echternach is meer dan 1000 jaar oud, uiteraard werden er in de loop der eeuwen versterkingen aangebracht. Je kan nog een mooi gerestaureerd stuk muur terugvinden op de parking 'Kack'. (Bekijk de ligging) Het was ooit een imposant bouwwerk, want oorspronkelijk was de stadsmuur 2 kilometer lang, had 20 torens en 4 stadspoorten. Pas in de 19de eeuw werd een groot stuk vernield. Rondom de oude stadsmuur ligt de rivier de Sûre, je kan hier dus mooie wandeling maken.

Je kan zelfs overnachten in één van de twee overgebleven middeleeuwse torens mocht je dit willen. Ze worden vandaag verhuurd als vakantieappartementen en je kan ze terugvinden bij het VVV-kantoor.

VERBLIJFTIP: Verblijf in de Turm Hämelmaous of in het Turm Laange Veit, allebei op wandelafstand van het centrum en de belangrijkste bezienswaardigheden.

 1. Justitiepaleis

Het vroegere justitiepaleis uit de 14de en 15de eeuw vormt de centrale plaats van het stadscentrum. Dit gebouw is nog ondersteund door drie overgebleven onregelmatige zuilen. Vroeger waren er 5 zuilen (eentje voor elk van de 5 gilden), maar door de slechte onderlinge communicatie over de exacte afmetingen overleefden een paar zuilen niet.

Het gebouw heeft meerdere functies ondergaan zoals gevangenis en ‘Dingstuhl’, een plaats waar de notabelen van de stad jaarlijks vergaderden. De beelden op de gevel werden pas toegevoegd in 1898. De laatste restauratie dateert van 1993.

STADSWANDELING: Mis niets tijdens je bezoek aan deze stad met onze stadswandeling Echternach.

 1. Abdij van Willibrordus

Echternach telt veel nieuwe gebouwen doordat de stad bijna totaal werd verwoest in de Tweede Wereldoorlog. Ook de abdij van Willibrordus werd zwaar beschadigd, maar het graf van Willibrordus in de basiliek bleef ongedeerd. Dat kan je zien in de crypte onder het hoofdaltaar (vrij toegankelijk) In 1950 werd de kerk terug opgebouwd zoals ze was in de 11de eeuw. Ze is de belangrijkste bezienswaardigheid van Echternach.

 1. Abdijmuseum

Het Abdijmuseum bevindt zich vlak naast de kerk en is ondergebracht in de kelders van het paleis van de abdij. Hier is de rijkdom van de abdij tentoongesteld. Je kan er rijkversierde manuscripten bewonderen en je komt er meer te weten over het leven en werk van de Heilige Willibrordus die de abdij van Echternach gesticht heeft in 698. Meer info op de website.

VERBLIJFTIP: Au Vieux Moulin is gelegen in het hart van een landelijke, bergachtige omgeving. Het hotel beschikt over een aangename tuin en terras waar je kan genieten van een goed glaasje wijn en zicht op het prachtige landschap. Meer info en boeken.

 1. Orangerie

De Orangerie zelf kan je niet bezoeken. Maar de grote tuin en het gebouw behoorden toe aan de abdij. Het hoeft geen verdere uitleg dat de abdij een enorme rijkdom bezat. Als je uit de Orangerie komt ga je naar rechts. Werp nog even een blik op links en je ziet de toegangspoort van de abdij. Dat de Franse Revolutie er een eer van maakte om deze extreme rijkdom te plunderen is logisch. Ook de abdijkerk moest er aan geloven en werd zelfs een tijdje een aardewerkfabriek.

 1. Parochiekerk St-Peter en St-Paul

Naast de Willibrordbasiliek vind je de Kerk van St. Peter en Paul. De geschiedenis van de kerk St-Peter en St-Paul zou teruggaan tot 698 en werd ontelbare kerken verbouwd en uitgebreid in gotische stijl. Ooit zou op deze heuvel nog een Romeins castellum gestaan hebben. Bewijs daarvan is de oude waterput, die door de Romeinen gebruikt werd, die je in de kerk (zijkapel) kan terugvinden.

Wanneer je de kerk bezoekt, merk dan zeker de mooie beschilderde plafonds en moderne glasramen van Franz Gillen op. Wil je graag een rondleiding boeken? Dat kan in het VVV-kantoor.

 1. Musée de Préhistoire

Een ander museum dat je kan bezoeken in Echternach is het kleine Musée de Préhistoire. In het Musée de Préhistoire kan je naast de collectie voorwerpen van de prehistorie ook nog een belangrijke verzameling porselein bezichtigen. Het porselein werd hier geproduceerd in de 19de eeuw. Meer info op Tripadvisor

 1. Ontspannen aan het meer van Echternach

Ook het pittoreske meer van Echternach is zeker het vernoemen waard als we het hebben over de mooiste plekken in Echternach. Lac d'Echternach is een kunstmatig aangelegd meer aan de rand van de stad. Jammer genoeg is het niet toegestaan om hier te zwemmen maar je kan er wel zonnebaden, suppen, kanovaren, waterfietsen en vissen. Ook kinderen zullen zich hier weten te vermaken op de speeltuinen en trampolines die langs het meer te vinden zijn.

Liever een wandeling maken rond het meer? Dat kan ook natuurlijk. Onze wandeling Lac d'Echternach, loopt rond het meer en is zo'n 3,5 kilometer. Nadien kan je neerploffen op het gras en genieten van een heerlijke picknick in het zonnetje.

VERBLIJFTIP: Ben je op stap met kinderen en nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Overnacht dan in het Youth Hostel Echternach, gevestigd in een futuristisch gebouw naast het meer van Echternach. Meer info en boeken.

 1. Stadspark van Echternach

Aan het Meer van Echternach kan het al eens druk worden, zeker in de vakantie- en zomerperiodes. Het is dan ook de ideale plek voor te ontspannen. Wil je toch liever de rust en stilte opzoeken? Dan kan je ook altijd het stadspark van Echternach bezoeken. Wandel door de mooie tuinen van de Abdij van Echternach, die uit de 18e eeuw dateren, aan de oevers van de Sûre.

 1. Overblijfselen van een Romeinse villa

Wanneer men het stuwmeer van Echternach aanlegde in 1975, vond men enkele overblijfselen terug van één van de belangrijkste Romeinse villa’s in deze regio. De overblijfselen en ruïne dateren uit de 3e eeuw en zijn nog steeds bezichtigen op de oever van het stuwmeer. Er is ook een bezoekerscentrum naast de site gevestigd, waar je een replica van het imposante gebouw met badhuis kan bewonderen en waar men scènes uit het dagelijks leven van een Gallo-Romeinse familie uitbeelden.

REISGIDS: Wil je niets missen tijdens je verblijf in Echternach? Download dan zeker onze reisgids Luxemburg.

 1. De springprocessie van Echternach

Ooit al gehoord van de processie van Echternach? Echternach is namelijk wereldberoemd om zijn springprocessie. Al sinds de middeleeuwen wordt de processie gehouden in de stad, ter ere van Sint-Willibrordus. De pelgrimstocht start bij de brug over de Sûre, loopt door het centrum van de stad, naar de Willibrordusbasiliek.

Het is niet zomaar een weg die ze afleggen. De naam verwijst namelijk naar de manier waarop men de route aflegt. Zo springen de deelnemers, gekleed in wit overhemd en donkerblauwe broek, telkens van de ene op de andere voet naar voren. Wil je graag zelf deze springprocessie meemaken? Bezoek Echternach dan in het Pinksterweekend. Want iedere dinsdag na Pinksteren wordt het stadje omgetoverd tot het toneel van de zogeheten Springprocessie.

Hieronder kan je alvast de Springprocessie van Echternach meemaken

 1. Van Echternach naar Berdorf: een van de mooiste wandelingen

Verblijf je wat langer in Echternach? Dan raden we aan om je beste wandelschoenen aan te trekken en een van de mooiste wandelingen te maken die je hier kan doen. Je wandelt namelijk van Echternach naar het knusse dorpje Berdorf. De wandelroute volgt voor een groot deel van de Mullerthal Trail 2. In totaal is deze wandelroute vanuit Echternach ongeveer 13,5 km lang.

Tijdens je wandeltocht kom je langs enkele bijzondere bezienswaardigheden zoals de Wollefsschlucht (Gorges du Loup), een indrukwekkende kloof waar je een stukje doorheen moet wandelen, de spectaculaire rotsformaties zoals de indrukwekkende Perekop en de Huel Lee, ook wel gekend als de holle rots waar vroeger molenstenen voor de regio werden uitgehold.

Wil je graag deze wandeling doen? Bekijk onze blogpost met alle info over je wandeling van Echternach naar Berdorf.
 1. Waar overnachten in Luxemburg?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats tijdens jouw vakantie in Luxemburg? Voor het grootste aanbod moet je dan natuurlijk in Luxemburg-Stad zijn. Hier heb je met voorsprong het grootste aanbod aan hotels. Andere steden waar je eventueel kan overnachten zijn Vianden en Echternach. Hieronder vind je alvast onze favoriete verblijven of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Luxemburg.

 • Voor je bezoek aan Luxemburg-Stad raden we een overnachting aan in het familie Hotel Le Chatelet in het historisch stadscentrum en op wandelafstand van het station. Het 3* hotel heeft een eigen restaurant en kreeg in de Gault Millau 2019 een notering van 12/20. Een ideale plek om culinair te genieten en zalig te overnachten. Meer info en boeken.
 • Au Vieux Moulin is gelegen in het hart van een landelijke, bergachtige omgeving in Echternach. Het hotel beschikt over een aangename tuin en terras waar je kan genieten van een goed glaasje wijn en zicht op het prachtige landschap. Meer info en boeken.
 • Hostellerie Stafelter ligt op 15 minuten rijden van het centrum van Luxemburg in de vallei van de Alzette. Het hotel heeft ruime luxekamers en een eigen gastronomisch restaurant waar je heerlijk kan dineren. Meer info en boeken.
 1. Wil jij ook niets missen tijdens jouw verblijf in Luxemburg?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Luxemburg? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Luxemburg met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Luxemburg.

Groothertogdom Luxemburg

Gratis reisgids Luxemburg downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 15 februari 2024 - Glenn Liekens

Weeral top! Handige overzichtelijke gids om de streek te verkennen.

- 1 september 2023 - Peter Hoste

Betreffende de wolfsslucht en perekop (Echternach). De parking van de wolfsslucht is op de camping (met de dezelfde naam). Het is een behoorlijke klim, gedeeltelijk met trappen, (Dus zeker niet voor rolstoelen of mensen slecht ter been) van 1km. vanaf de wolfsslucht (Frans Gorge du Loup) is het nog 2.3km naar de perekop. Vanuit het plaatsje Echternach is het een wandelroute van 15km. Die dus continu stijgt en daalt.

- 20 augustus 2023 - Muys Wim

Een heel interessante en leerrijke brochure om mee te nemen als men Luxemburg bezoekt.Een aanrader voor iedereen.

- 6 augustus 2023 - Verhelst Ludwina

De bezienswaardigheden zal ik goed gebruiken op mijn reisje naar Echternach , dank u daarvoor ! Ook de wandelingen zijn interessant !

- 26 maart 2023 - Alfred Derde

buitengewoon interessant

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?