17 x mooiste bezienswaardigheden in de Moezelstreek, foto's + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

17 x mooiste bezienswaardigheden in de Moezelstreek, foto's + kaartje

21 maart 2024 in Moezel174 reacties

De mooiste plekjes & bezienswaardigheden aan de Moezel + verblijftips

De rivier de Moezel is zo'n 540 km lang en loopt van de bergpas Col de Bussang in de Franse Vogezen tot het Duitse Koblenz waar ze uitmondt in de Rijn. Het gebied waar de rivier doorheen stroomt tussen Trier en Koblenz is een prachtige groene regio. Je vindt er de ene wijngaard na de andere, tientallen sprookjesachtige kastelen, middeleeuwse dorpjes en mooie wandelroutes.

In dit blogartikel hebben we alvast de niet-te-missen bezienswaardigheden rond de Moezel op een rijtje gezet om je te helpen bij het plannen van je volgende reis.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan de Moezelstreek

Duur1 - 5 dagen ()
Met de autoVanaf Brussel is het 300 km, vanaf Utrecht is het 330 km, reken op 3u30 ~ 4 uur rijden
Camper hurenLiever met de camper maar heb je zelf geen? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenAan te raden verblijven in de Moezelstreek zijn:
PakketreizenJe reis naar Cochem als pakketreis boeken? Boeken bij Voordeeluitjes (va. € 183) of bij Euroreizen (va. € 149)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Vanuit Brussel of Utrecht ben je een dikke 3 uur onderweg naar de Moezelstreek. Neem je fiets of wandelschoenen mee en ga op verkenning langs de steilste wijngaard van Europa, de Calmont in Bremm.

Kaartje met bezienswaardigheden in de Moezelstreek

  1. Eltz Burg in Wierschem

In Wierschem, vlakbij de Moezel rivier, prijkt op een steile rots in het bos de prachtige Eltz Burg. Dit feeërieke kasteel werd al bewoond in 1150 en in de eeuwen daarop werd het bouwwerk steeds verder uitgebreid. Tegenwoordig staan er maar liefst acht oude woontorens die een indrukwekkend uitzicht op de omgeving bieden. Je kan het kasteel bezoeken met een rondleiding.

De terreinen rond het kasteel zijn vrij toegankelijk voor het grote publiek. Er vertrekken van bij de Eltz Burg ook verschillende wandelroutes die je door de omgeving gidsen. Overnachten nabij burg Eltz? Dan is het Landhotel Ringelsteiner Mühle zeker een aanrader.

Een aanrader is om vanuit Moselkern de wandeling naar de burcht te maken. Je wandelt dan 40 minuten door een prachtig natuurgebied.

Je kan de burcht enkel binnen als je een ticket koopt voor een rondleiding. Je neemt dan onder andere een kijkje in de indrukwekkende schatkamer waar verschillende oude kunstvoorwerpen en wapens tentoongesteld worden. Een deel van het kasteel is niet open voor het publiek omdat de Kempenich-familie, die het kasteel al sinds 1815 bezit, er nog steeds verblijft.

Praktische info voor je bezoek aan de Eltz Burg:

  1. Bernkastel-Kues

Bernkastel-Kues bestaat uit twee oude dorpskernen. Berknastell igt aan de rechteroever en Kues aan de linkeroever van de Moezel. De plek staat bekend om het historische marktplein dat omzoomd wordt door eeuwenoude vakwerkhuizen. Verder zijn het prachtige 17de-eeuwse stadhuis en de Michaelsbrunnen zeker een bezoek waard. Of misschien wil je wel even op de foto aan de oude schandpaal?

Neem ook zeker een kijkje in de Sint-Michaelskerk met z'n prachtige altaar dat de pandemie van z'n tijd in beeld brengt: de pest die hier in de 17de eeuw heerste.

Als je tijd hebt, raden we je ook aan om even te stoppen bij het Machern-klooster. Daar kan je een speelgoed- en poppenmuseum bezoeken. Je kan in Berkastel-Kues ook de heuvel beklimmen naar Burg Landshut, een oud kasteel. Van het bouwwerk blijven enkel ruïnes over, maar je hebt er wel een prachtig uitzicht over het stadje.

Als je Keus bent kan je ook het Sint-Nicholas ziekenhuis bezoeken. In de bibliotheek van het ziekenhuis - dat werd gebouw in opdracht van filosoof Nicolaas van Cusa - kan je een collectie van historische medische instrumenten vinden.

TIP: Ga je op rondreis door de Moezelstreek? Download dan zeker onze gratis Moezel reisgids met een complete autoroute die je langs de mooiste bezienswaardigheden brengt.

De grote trekpleister van Bernkastel-Kues is het Spitzhäuschen, een vijftiende-eeuws vakwerkhuisje met een heel spitsje gevel. Het bouwwerk is een mengeling van renaissance- en barokstijl. Het lijkt aan de buitenkant een erg smal huisje, maar de benedenverdieping van het Spitzhäuschen is opvallend groot.

  1. Cochem

Cochem, dit kleine toeristisch stadje met z'n historische centrum is onlosmakelijk verbonden met de Moezelstreek. Je kan tevens een ontspannende wandeling maken op de promenade langs het water van de Moezel waar oude arbeidershuizen en gezellige terrasjes elkaar afwisselen. Het is er zalig verdwalen in de wirwar van smalle steegjes.

Onze tip: neem de stoeltjeslift van de Enderstrasse naar de Pinnerkreuz voor een prachtig uitzicht over het stadje en de groene omgeving.

Kasteel Reichsburg in Cochem

Een van de meest bezochte bezienswaardigheid van van de Moezelstreek de middeleeuwse Reichsburg in Cochem. Deze 11de-eeuwse burcht bovenop een rots aan de Moezel zie je al van ver liggen en is tevens het grootste kasteel van de Moezelvallei. Omgeven door wijgaarden torent het kasteel uit boven de huisjes in pasteltinten. In de 17de eeuw werd het oorspronkelijke kasteel verwoest, maar in de tweede helft van de 19de eeuw liet een Berlijnse zakenman de ruïne heropbouwen in neo-gotische stijl.

  • In het kasteel worden leuke rondleidingen georganiseerd die ongeveer 40 minuten duren.
  • In het zomerseizoen van half maart tot eind oktober vertrekken dagelijks meerdere rondleidingen tussen 9u en 17u
  • In de winter zijn er iets minder rondleidingen. Een ticket kost 6 euro.
  • Meer info op de website

Bundesbank-Bunker in Cochem

Net buiten het centrum van Cochem kan je de Bundesbank-Bunker vinden. Dit is een ondergrondse atoombunker uit de Koude Oorlog. De bunker werd in 1962 gebouwd op een diepte van 30 m onder de grond, waarboven vervolgens 2 huizen werden geplaatst die zouden dienen voor de trainingen en de recreatie van medewerkers van de Bundesbank.

In de bunker werd tussen 1965 en het einde van de jaren ’80 de geheime geldvoorraad van Duitsland bewaard. In totaal lag er 15 miljard mark opgeslagen in de bunker die gebruikt konden worden wanneer het Oostblok de West-Duitse economie zou proberen te saboteren. Om de kluis te kunnen openen waren er 3 aparte sleutels nodig die medewerkers uit Frankfurt in het bezit hadden.

  1. Geierlay hangbrug

Iemand die zegt dat de Moezelstreek te saai is? Breng dan zeker een bezoek aan de spectaculaire Geierlay hangbrug in het plaatsje Mörsdorf. Deze hangbrug is de langste voetgangersbrug van Duitsland. Heb je geen hoogtevrees en wil je iets bijzonders meemaken dan is deze brug een must om te gaan bewandelen.

  • De brug is 360 meter lang en hangt zo'n 100 meter boven het Mörsdorfer Bachtal, je kan gratis over de brug wandelen.
  • Nog meer hangbruggen in Duitsland ontdekken? Lees onze post met de spectaculairste hangbruggen Duitsland.

Bekijk alvast onderstaand filmpje over ons bezoek aan de Geierlay Hangbrug

  1. Trier

Trier bestaat al sinds de eerste eeuw voor Christus en is daarmee één van de oudste steden van Duitsland. Trier wordt soms ook wel het tweede Rome genoemd omdat de stad bezaaid ligt met resten uit de Romeinse periode.

Je kan er het oude amfitheater bezoeken, langsgaan bij de Romeinse badhuizen en keizerthermen, de Romeinse Brug oversteken en de oude St. Petersdom bewonderen. Verder is er ook nog de bekende stadspoort Porta Negra (UNESCO werelderfgoed), een overblijfsel van de oude stadsmuur van Trier.

In Trier kan je ook het geboortehuis van de politieke denker Karl Marx bezoeken. Een uitgelezen plek voor iedereen die interesse heeft in politicologie. Je kan het Karl-Marx huis vinden op de Brückenstraße 10.

Daarnaast staan er ook nog verschillende middeleeuwse gebouwen overeind

De Sint-Gangolfkerk, de Steipe en de Hauptmarkt zijn daar de bekendste van. Een deel van de bezienswaardigheden van Trier werd tijdens de Tweede Wereldoorlog deels verwoest, maar de stad investeerde veel geld om de bouwwerken in hun oorspronkelijke staat te herstellen.

Verder kan je ook een kijkje nemen in het Rheinisches Landesmuseum, één van de belangrijkste archeologische musea van het land, je kan er de grootste verzameling Romeinse gouden munten ter wereld vinden.

WANDELTIP: Download onze stadswandeling door Trier en kom langs alle bekende bezienswaardigheden.

  1. Koblenz

In Koblenz stroomt de Moezel in de Rijn bij de Deutsches Eck (de Duitse hoek). Op dat punt staat een monument dat de Duitse eenheid viert. In het pittoreske centrum van Koblenz moet je zeker passeren langs het oude stadhuis en de Florinskirche. Ook de Jesuitenplatz is een bezoekje waard. Daar vind je de Vier Türme, vier klassieke vakwerkhuizen die bekend staan om hun mooie gevels. Wil je het graag wat hoger zoeken, neem dan zeker de kabelbaan naar het 19de eeuwse Ehrenbreitstein fort.

WANDELTIP: Verken Koblenz met onze stadswandeling. Ontdek alle fotogenieke plekjes en de meest charmante pleintjes van de stad.

Stolzenfels kasteel

Ben je in Koblenz breng dan zeker een bezoekje aan het Stolzenfels kasteel, dit ligt op de oevers van de Rijn, net tegenover de monding van de Lahn. Ooit stond hier een tolburcht, in de 19de eeuw werd het omgebouwd tot het huidige kasteel. Misschien combineer je een bezoekje aan de Moezel met een rondreis langs de Romantische Rijn?

  1. Calmont Klettersteig

Sportievelingen moeten zeker de Calmont Klettersteig aanstippen. Het is met voorsprong de beroemdste wandelroute in de Moezelstreek. Maar je moet er wel een goede conditie voor hebben. Je klimt en klautert over rotsen en tussen de wijnranken. Dat staat garant voor fantastische uitzichten onderweg. De Calmont-helling zou de steilste helling ter wereld zijn waarop een wijngaard staat, met maar liefst 65 graden. Je kan je dus al iets voorstellen bij de wandelroute.

  • Je vindt de start van het wandelpad nabij het stadje Bremm en het eindigt bij Ediger-Eller (of andersom).
  • Het hoogtepunt van de wandeling is het uitzichtpunt voor de Moselschleife (bekijk ligging). Dat is een prachtige U-vormige bocht in de Moezel.
  • Is een stevige wandeling minder je ding? Dan kan je ook naar de uitkijktoren Prinzenkopf rijden (bekijk ligging). Beklim de toren voor een mooi uitzicht op dezelfde boog in de meanderende Moezel. Je ziet de Moezel vanop de toren tegelijkertijd links en rechts van je stromen.
Mis niets tijdens je roadtrip door de Moezel, met onze reisgids Moezelstreek.
  1. Het Moezel-Fietspad (Mosel-Radweg)

De Mosel-Radweg of Moezel-Fietspad is een van de populairste fietsroutes van Duitsland en loopt 248 km langs alle prachtige plekjes van de Moezel rivier. Het fietspad start bij het 3-landenpunt in het Franse stadje Perl en loopt tot waar de Moezel in de Rijn uitmondt in Koblenz. Je fiets steeds langs de oevers van de Moezel, zodoende klief je als het ware door het glooiende landschap zonder zelf alle hoogtemeters te moeten overwinnen.

Nog meer fietsroutes in de Moezel?

  • Wat dacht je van het 48 km traject langs de voormalige spoorlijn tussen Hermeskeil en Ruwer? De Ruwer-Hochwald-Radweg volgt de oevers van de Ruwer, een kleine zijrivier van de Moezel. Wist je dat er ook een fietsbus is op dit traject? Neem de bus richting Hermeskeil en fiets bergafwaarts terug richting de Moezel. Meer info vind je hier.
  • De Maare-Mosel-Radweg brengt je naar de Vulkaaneifel met de fiets. Ooit liep hier een spoorlijn, nu kan je het traject van 58 km met de fiets afleggen van Daun naar Bernkastel-Kues. Onderweg rij je door 4 tunnels en over 2 viaducten. In de Vulkaaneifel ontdek je tal van overblijfselen van het actieve vulkanische verleden van de regio.
  1. Traben-Trarbach

Dit dubbelstadje, met Trarbach op de rechteroever van de Moezel en Traben aan de linkerkant, is ook zeker een bezoekje waard. Wanneer je naar Traben-Trarbach rijdt, passeer je de uitgestrekte wijngaarden waar het stadje zo bekend om staat.

In de 19de eeuw brandde een groot deel van het oude stadscentrum af. Enkel de oude Brückentor en de Grevenbrug overleefden het vuur. Daardoor werd de stad grotendeels opgetrokken in de frisse Jugendstil-stijl, een leuke afwisseling met de andere stadjes in de buurt. Daarnaast kan je in Traben-Trarbach ook genieten van de heilzame warmwaterbronnen in de plaatselijke kuuroorden.

  1. Het Roscheider Hof in Konz

Op de plek waar de Moezel en de Saar samenkomen, ligt het historische stadje Konz. Je kan er een bezoek brengen aan het oude Karthaus-klooster of de ruïnes van de Romeinse villa Kaiservilla verkennen die pas in 1959 werd opgegraven.

De belangrijkste bezienswaardigheid van Konz is het openluchtmuseum Roscheider Hof, een replica van een ouderwets Moezeldorp. Daarnaast kan je op het domein ook verschillende boerentuinen, een speelgoedmuseum en een bosmuseum bezoeken.

  • Het Roscheider Hof is elke dinsdag tot en met vrijdag van 9u tot 18u open
  • In het weekend en op feestdagen van 10u tot 18u.
  • Een standaardticket kost 7 euro.

De leukste verblijven in de Moezelstreek?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je weekendje weg of rondreis door de Moezel? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken de Moezel
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
ANWBANWB vakanties in de Moezelvallei
NatuurhuisjeVakantiehuisjes middenin de natuur
ANWB campings → Campings van de ANWB
Landal Verblijf in een vakantiepark boeken

  1. Brodenbach

Ook Brodenbach heeft een prachtig historisch centrum met oude vakwerkhuizen, maar het dorp staat vooral bekend om zijn gezonde lucht. De Duitsers noemen het zelfs hun luchtkuuroord. De lucht in het stadje zou erg zuiver zijn omdat het in een bosrijk gebied ligt in een bocht van de Moezel. Duitsers komen er letterlijk op adem en ook om mooie wandelingen te maken in het Brodenbachtal en het Ehrbachtal.

In het Ehrbachtal kan je naar de Ehrenburg wandelen, een ruïne van een twaalfde-eeuwse burcht bovenop een hoge rots die boven de omgeving uittorent. Je bereikt de burcht via een stenen trap. Eenmaal boven word je getrakteerd op een prachtig uitzicht over het dal en in juli en augustus treden er straatartiesten op rond de burcht. Of wat dacht je van pittige wandeling in de Ehrbachklamm kloof die je over stapstenen en bruggen naar bizarre rotsen brengt?

  • Het kasteel is in de zomer elke maandag tot en met zaterdag open van 10u tot 18u
  • Op zon- en feestdagen van 11u tot 18u.
  • Tickets kosten 3,50 euro in het winterseizoen en 7 euro in de zomer.
  1. Treis-Karden

Treis-Karden was een belangrijk knooppunt in de Romeinse tijd. Het was toen de plek waar de Romeinen de Moezel overstaken tussen Treis en Karden. Aan de oevers staan Burg Treis en de Wildburg, de ruïnes van twee 11de-eeuwse burchten die deze oversteekplaats moesten beschermen.

Andere trekpleisters in Treis-Karden zijn het mooie 15de-eeuwse marktplein en het bijzondere vakwerkhuis Haus Epstein. Ga ook eens langs bij de 17de-eeuwse Zilleskapelle en de 19de-eeuwse St. Johannes der Täufer-kerk. De mooiste kerk van Treis-Karden is echter de witte Sint-Kastor kloosterkerk. Het bouwwerk valt op dankzij zijn drie hoge torens.

  1. Burg Thurant

Burg Thurant is een grote kasteelruïne is het stadje Alken. Het kasteel bevat een uitgebreide tentoonstelling met marteltuigen. Om het kasteel van dichtbij te zien moet je een lastige steile klim trotseren, maar eenmaal boven word je getrakteerd op een spectaculair uitzicht op omgeving en vallei vol wijngaarden.

Er gelden verschillende openingsuren:

  • Je kan het kasteel in de zomer bezoeken van 10u tot 18u.
  • In maart, april en oktober van 10u tot 17u.
  • In de eerste helft van november van 10u tot 16u.
  • Een ticket kost 4€.
Onze tip: Ben je in de Moezel download dan zeker onze gratis reisgids met een compleet uitgewerkte panoramaroute langs de mooiste plekken in de Moezelstreek.
  1. Beilstein

Beilstein is een klein middeleeuws stadje dat gedomineerd wordt door Burg Metternich, een 12de eeuwse kasteelruïne. Het stadje wordt ook wel eens het Doornroosje van de Moezel genoemd omdat het lijkt alsof Beilstein eeuwen geleden in slaap gevallen is. Het is de perfecte uitvalsbasis voor mooie wandelingen langs de rivier en door de groene regio.

VERBLIJFTIP: In Hotel Klapperburg overnacht je in gezellige kamers ingericht met oog voor detail en voorzien van alles wat je maar nodig hebt tijdens je verblijf. 's Morgends wordt er een heerlijk ontbijtbuffet geserveerd. Meer info en boeken.

  1. Zell met de Zeller Hamm

Een van de grootste meanders van de Moezel rivier - de Zeller Hamm - kan je vinden in Zell. Breng een bezoekje aan de Marienburg boven op de heuvel vanwaar je een prachtig zicht hebt op dit schilderij gecreëerd door de natuur. Hier vind je een van de steilste wijngaarden ter wereld en wijnliefhebbers kennen het stadje Zell natuurlijk voor typische Schwarze Katz Moezelwijn. In het historische centrum van Zell kan je zelfs een monument vinden voor deze zwarte kat.

  1. Moezelwijn proeven

De wijngaarden die de oevers van de Moezel sieren, zijn een bezienswaardigheid op zichzelf. De Moezelstreek is één van de bekendste Duitse wijnregio’s. Topwijnen zoals de Piesporter Goldtröpchen en de Zeller Schwarze Katz worden geproduceerd met druiven uit deze regio.

Weetje: Volgens de legende waren er eens 3 plaatselijke wijnhandelaren die naar Zell kwamen om er wijn te kopen. Na veel wikken en wegen, proeven en discussiëren kwamen ze er echter niet uit welke van de wijnen nu de beste was. Tot er uit het niets een zwarte kat op een van de wijnvaten sprong, het kon niet anders of het lot had gekozen! De wijn in het vat waar de zwarte kat op sprong moest de beste wijn van Zell zijn en kreeg vanaf dan de naam Zeller Schwarze Katz. Proef zeker een glaasje van deze bijzondere Moezelwijn.

Van half juni tot begin oktober worden in de Moezelstreek veel wijnfeesten gevierd. Een van de grootste evenementen is het Weinfest der Mittelmosel in Bernkastel-Kues. Je kan hier ook het wijnmuseum bezoeken waar je meer dan 150 verschillende Moezelwijnen kan proeven.

Ook als je de regio niet in die periode bezoekt, moet je zeker eens een lokaal wijntje proeven. Wijnliefhebbers moeten zeker ook een bezoekje brengen aan Neumagen-Drohn, dit dorpje wordt beschouwd als een van de oudste wijndorpen van Duitsland.

  1. Tips voor je verblijf in de Moezelstreek

  • Neem je fietsen mee of huur er ter plaatse. Het is heerlijk fietsen langs de Moezel, het fietspad is mooi plat en je passeert verschillende dorpjes.
  • Wie op vakantie gaat naar de Moezelstreek moet sowieso eens geproefd hebben van de beroemde Moezelwijnen. Je kan deze wijnen proeven in zowat alle dorpjes en stadjes. Hiervoor kan je terecht bij een wijnboer of een wijnkelder.
    Onze tip: plan een bezoek aan een wijnproeverij of bij een wijnbroer, dit is het leukst om de Moezelwijnen beter te leren kennen.
  • Ga je rond de kerstperiode, dan kan je de mooie kerstmarkten bezoeken. Onze tip: de ondergrondse kerstmarkt in Traben-Trarbach is echt de moeite waard om eens te bezoeken, want het heeft een heel andere sfeer dan wat we gewend zijn.
  • Wanneer je naar de Moezel gaat, zal je ongetwijfeld de grotere steden bezoeken, zoals Trier en Koblenz, maar daarnaast vind je ook nog andere, veel kleinere en gezellige stadjes met de typische Duitse ‘Gemütlichkeit’. Als je tijd hebt, kan je deze ook bezoeken!
  • Ben je een wijnliefhebber? Breng dan een bezoek aan Neumagen-Drohn. Dit dorpje wordt beschouwd als een van de oudste wijndorpen van Duitsland.
  1. FAQ: veelgestelde vragen over de Moezelstreek

Wat is er allemaal te doen in de Moezelstreek?

  • De Moezelstreek is dé perfecte plaats om tot rust te komen. Eerst en vooral staat Moezel bekend omwille van de bijzondere geschiedenis en rijke cultuur. Dat maakt het meteen al een interessante vakantieplaats.
  • Daarnaast vind je hier ook de beroemde wijnen van de streek en kan je op tal van plaatsen heerlijk eten.
  • Tot slot is de Moezelstreek ook een uitstekende plek waar je mooie wandelingen kan maken in de natuur. Kortom: voor elk wat wils.

Waar kan ik best overnachten in de Moezel?

In de Moezel is er een ruim aanbod aan vakantiehuizen, hotels of B&B's. Probeer je overnachting van te voren te boeken, zodat je een gunstige ligging kan uitkiezen. Aanbevolen plaatsen om te overnachten zijn Cochem, Trier, Bernkastel-Kues en Traben-Trarbach. Onze 10 favoriete hotels en B&B's in de Moezelstreek kan je hier vinden.

Hou je van wat avontuur en doe je niet liever dan in de natuur vertoeven? Kies dan voor kamperen! In de Moezel kan je je tent of caravan installeren op de mooiste plekjes, zoals tussen wijngaarden. De meeste campings liggen mooi aan de rand van de Moezelrivier. Bekijk hier het aanbod aan Campings in de Moezelstreek.

Hoe kan ik de streek het best verkennen?

1. Verken de Moezelstreek per boot

Je kan de Moezelstreek verkennen met een boot en dat is echt een aanrader. Je kan mee aan boord van een grote boot kan die de Moezel afvaart van Koblenz tot Trier en weer terug. De boot last verschillende tussenstops in, dus je kan dan even aan land gaan om de plek te verkennen. Wanneer je verder wil varen, stap je gewoon terug op de eerstvolgende boot die passeert.

Je kan deze boottocht ook combineren met fietsen, want fietsen mogen gewoon mee. Erg leuk om de natuur, kleine dorpjes en wijngaarden eens te bekijken vanuit een ander perspectief.

RONDVAART: Wie graag een Cochem een panoramische stadrondvaart op de Moezel doet kan al een ticket komen voor € 11, boek je plekje online.

2. De Moezel verkennen per fiets

Het is heerlijk fietsen langs de Moezel. Je kan zelf fietsen meenemen of er ter plaatse huren. De fietspaden zijn erg comfortabel, je kan regelmatig een tussenstop inlassen bij een cafeetje en er zijn heel wat toffe bezienswaardigheden die je tegenkomt onderweg.

3. De streek te voet verkennen

Ook de echte wandelaars kunnen hier hun hartje ophalen. De omgeving is prachtig en verleent zich er perfect toe om te voet te verkennen, vergeet dus niet om een paar goede wandelschoenen mee te nemen. De paden zijn allemaal plat en dus gemakkelijk te bewandelen. Voor wandelaars een echt paradijs. Bekijk hier al onze routes in de Moezel.

Hoe ver is het rijden naar de Moezelstreek?

Het hangt er natuurlijk van af waar je vertrek en welke stad je precies wil bezoeken in de Moezelstreek, hierbij alvast enkele afstanden:

  • Brussel - Trier: 265 km (3u)
  • Breda - Trier: 355 km (3u45)
  • Amsterdam - Trier: 385 km (4u25)
  • Brussel - Koblenz: 295 km (3u15)
  • Breda - Koblenz: 300 km (3u25)
  • Amsterdam - Koblenz: 360 km (4u)

Waar ligt de Moezelstreek precies?

De Moezel ontspringt in Franse Vogezen op zo'n 730 meter hoogte en mondt uit in de Rijn in Koblenz. De Moezel is zo'n 540 km lang en stroomt voor de helft van z'n lengte door Duitsland. De Moezelvallei is de natuurlijke scheiding tussen het Eifelgebergte en Hunsrück.

  1. Filmpje: vlieg boven de wijngaarden van de Moezel

Benieuwd naar hoe de Moezelstreek er van bovenaf uitziet? Bekijk alvast dit filmpje waarin de hoofdrol is weggelegd voor de uitgestrekte wijngaarden. Om alles zelf te gaan bewonderen, zal je natuurlijk naar de Moezel moeten reizen.

  1. Download je gratis reisgids Moezel

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in de Moezel? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Moezel met meer dan 60 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Moezel met een gratis stadswandeling in Trier en Koblenz.

Moezel

Gratis reisgids Moezel downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

174 reacties

- 13 april 2024 - Peter Fonteyne

Alles wat je moet weten over de Moezelstreek staat op deze site , top !!

- 21 februari 2024 - W van Aken

Een mooie route met een goede beschrijving.

- 2 februari 2024 - johan van audenhoven

we kunnen een onbekommerde vakantie tegemoet dank zij uw reisgids. bedankt

- 20 oktober 2023 - Baeyens irene

Heel mooi en goed gebruik baar, jammer genoeg niet genoeg tijd om alles te bezoeken

- 28 september 2023 - gerrit

Prima gids: overzichtelijk/ compacte informatie/praktisch

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?