De 19 molens van Kinderdijk bezoeken? Alle praktische info

De 19 molens van Kinderdijk bezoeken? Alle praktische info

18 oktober 2019 in Nederland1 reactie

Het dorpje Kinderdijk in Zuid-Holland staat bekend om de 19 molens en de waterpomp die in het gebied staan. Deze windmolens liggen aan de rivier de Lek en zijn sinds 1738 gebruikt voor de water management in het gebied. Aangezien het gebied onder zeeniveau ligt zou het zonder de molens helemaal onder water komen te staan. Kinderdijk staat sinds 1997 op de UNESCO Werelderfgoedlijst, en is dan ook een zeer bijzondere bezienswaardigheid. We maakten een mooi overzicht met alle praktische info voor je bezoek.

Inhoud artikel

Georganiseerde tours Kinderdijk molens

  1. Het bezoekerscentrum

In Kinderdijk kan je ook een bezoekerscentrum vinden waar je terecht kan voor meer informatie over de verschillende molens en de omgeving. Dit bezoekerscentrum "Wisboomgemaal" is gelegen in de oude Wisboom waterpomp in het Overwaard gebied, waardoor je hierbij ook gelijk de oude waterpomp kan bekijken.

Naast alle informatie die je hier kan krijgen wordt er ook een film gedraaid over het gebied, en kunnen er souvenirs gekocht worden. Aan horeca is ook geen gebrek.

  1. Wat is het verschil tussen de 19 molens?

De negentien molens zijn verdeeld over 4 groepen: de Lekkerland molens, de Nederwaard molens, de Overwaard molens, en de Blokweer molen.

2.1 De Lekkerland molens

Deze zijn gelegen in de Nieuw-Lekkerland polder. Dit waren er ooit 3, maar daarvan zijn er nu nog maar 2 te zien. Deze molens hebben een achthoekig vorm en gebruiken een schroef in plaats van een rad om het water omhoog de rivier in te pompen.

2.2. Oude waterschap Nederwaard

In het oude waterschap Nederwaard zijn 8 ronde molens gelegen. Deze molens zijn van steen en hebben een rieten kap. De molens pompen met een inpandig waterrad water naar de bovenste bassin. Eén van de molens is open als museum, waarbij gezien kan worden hoe een voormalig molenaar hier met zijn familie van dertien kinderen heeft gewoond.

2.3. Het waterschap Overwaard

8 andere molens zijn terug te vinden in het waterschap Overwaard. Deze molens zijn net zoals de Lekkerland molens achthoekig maar zijn weer net zoals de Nederwaard molens bedekt met riet. Deze molens hebben een inpandig waterrad waarmee het water vanuit de lagere bassin naar de bovenste bassin gepompt wordt.

2.4. Blokweer polder molen

De laatste molen is de Blokweer polder molen. De molen staat op een gemetselde voet en het waterrad pompt het water meer dan een meter omhoog naar het bassin. Net als één van de Nederwaard molens is deze molen omgebouwd tot museum, zodat je als bezoeker kan zien hoe de molenaars te werk gingen.

  1. Vervoer ter plekke

Het gebied is alleen te bereiken te voet of met de fiets, maar doordat Kinderdijk niet heel groot is, is dit makkelijk te doen. Tussen 1 april en 1 oktober is het ook mogelijk om met een boot de molens te bekijken. De boottocht duurt ongeveer een half uur. Kinderen onder de 4 kunnen gratis mee. Ook is er de optie om met de paardentram langs de molens te rijden.

  1. Wat kan je er nog doen?

Er lopen een aantal wandelpaden en fietsroutes langs de molens van Kinderdijk, waardoor je een bezoek aan het dorp heel goed kan combineren met een langere wandel- of fietstocht door de polder. Zo kan je vanuit Kinderdijk zelf er op uit gaan of hier eindigen, maar je kan het ook als stop onderweg doen. Vanuit Kinderdijk lopen onder andere fietsroutes naar Rotterdam, Dordrecht, Delft, en Gouda.

Er is in het gebied ook een werkruimte te vinden waar men de molens onderhoudt en nieuwe houten componenten maakt ter vervanging. Vrijwilligers vertellen je hier graag over de technologie van de molens en hoe de molens ter werk gaan.

Voor kinderen is er de mogelijkheid om een paar uur mee te lopen met de molenaars, geheel gekleed in klompen en overals. Hierbij leren ze spelenderwijs over de molens en het leven er om heen. Deze activiteit duurt ongeveer 2 a 2,5 uur.

  1. Dieren kijken in de polder

Naast alle molens is het Kinderdijk gebied ook een paradijs voor veel vogels en polderdieren, dus neem vooral een verrekijker mee. Zo kan je onder andere purperreigers spotten, maar ook vossen, marters, kikkers en salamanders, naast alle dieren die je standaard in de polder vinden, zoals grijze reigers en hazen.

  1. Wat is de beste bezoektijd?

Kinderdijk is een zeer grote trekpleister voor toeristen, en zeker in het hoogseizoen is het hier behoorlijk druk bezocht. In de maanden van november tot maart is het een stuk rustiger, en ook in de vroege ochtend en laat op de dag zal je minder mensen tegen komen.

Wanneer je alle molens aan het werk wilt zien zal je op een zaterdag in juli of augustus naar Kinderdijk moeten wanneer er (niet te harde) wind is, maar in principe is er altijd tenminste één molen aan het werk.

  1. Toegang en entree

Kinderdijk is het hele jaar openbaar toegankelijk en er worden geen entreekosten gevraagd. Het gebied is tussen 09.00 en 17.30 geopend in het hoogseizoen (maart tot en met oktober) en tussen 10.00 en 16.00 in het laagseizoen.

Wanneer je de toegankelijke molens (molens Blokweer en Nederwaard) en de Wisboom pomp wilt bezoeken zal je wel een kaartje moeten kopen. Tickets hiervoor zijn zowel online als ter plekke te krijgen. Wanneer je deze online aanschaft krijg je €1 euro korting.

  1. Parking en bereikbaarheid

Kinderdijk is goed te bereiken vanaf Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Er gaan vanuit Utrecht, Rotterdam en Dordrecht directe bussen naar het dorp, en vanuit Rotterdam en Dordrecht vaart er ook een speciale waterboot.
Parkeerplekken rondom het dorp zijn beperkt en er wordt €5 voor het parkeren op de parkeerplaats gevraagd. Wel is het mogelijk om in nabijgelegen dorpen te parkeren. Zo kan je in Krimpen aan de Lek of Ridderkerk parkeren en met de pond overvaren naar Kinderdijk, of kan je in het naastgelegen Alblasserdam de auto kwijt.

Adres
Nederwaard 1a
2961 AS Kinderdijk
Nederland

  1. Hotels en overnachtingen in de buurt

Een leuk verblijf in de buurt van Kinderdijk is "Theetuin Onder de Pannen", bijzonder rustiek en charmant en op wandel of fietsafstand van de molens. Wil je liever in Rotterdam verblijven? Dan is het het Van der Valk Hotel "Ridderkerk" een aanrader prijs/kwaliteit/locatie ideaal! Meer hotels in de buurt? Klik hier voor prijzen en overzicht.

Rotterdam stadswandeling

Gratis reisgids Rotterdam downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 19 januari 2020 - deroo rnald

kan het programma zeer aanraden, goed uitgelegd - vroeg geen bijkomende inlichtingen ter paatse dank de roo

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?