Solfatara en de Campi Flegrei bezoeken nabij Napels

Volledige reisgids kopen voor € 10

Solfatara en de Campi Flegrei bezoeken nabij Napels

Praktische info voor je bezoek aan Solfatara en de Campi Flegrei bij Napels

De Vesuvius barstte uit in het jaar 79 en legde Pompeii toen onder een dikke laag as en puimsteen. Maar wist je dat er nog veel meer vulkanen liggen in de buurt van Napels? De Campi Flegrei, letterlijk de Brandende Velden, liggen ten noorden van de stad. De bekendste vulkaan in het gebied is de Solfatara.

Wie op zoek is naar een originele daguitstap vanuit Napels, hoeft niet langer te zoeken. De Campi Flegrei combineren natuur en archeologie. Lees meer over je bezoek aan Campi Flegrei!

Praktische info & tickets om Solfatara en de Campi Flegrei te bezoeken

Reisgids
AdresVia Solfatara, 161, 80078 Pozzuoli NA, Italië (zie ligging hier), andere adressen van sites verder in dit aritkel.

 • Met de auto vanuit Napels: Via de Autostrada A56 reken op 30 à 45 minuten (20 km)
 • Met de trein: Vanuit station Montesanto neem de Cumana trein en stap uit in de halte Pozzuoli (duur 35 minuten).
 • Met de metrolijn 2, met als eindstation Pozzuoli, hier stap je uit.
Tickets
 • Het kaartje Circuito flegreo heeft een geldigheid van 3 dagen en je kunt hiermee 4 sites bezoeken die onder het archeologische park vallen. (meer info vind je hier)
VerblijvenWil je graag overnachten in Pozzuoli?

Rondleidingen

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van Solfatara en de Campi Flegrei

Het vulkanisch gebied ten noorden van Napels is al duizenden jaren oud. Toen de Romeinen hier nog de plak zwaaiden, was het gebied van de Campi Flegrei een populair vakantieoord. Veel Romeinse keizers en hooggeplaatste ambtenaren brachten hier hun vakantie door. Niet vreemd, want de vulkanische activiteit heeft warmwaterbronnen gecreëerd die van de Campi Flegrei een natuurlijk kuuroord maken.

Al die interesse in het gebied heeft er ook voor gezorgd dat hier indrukwekkende villa’s, tempels en amfitheaters gebouwd werden. En daar zijn er veel uitstekend van bewaard gebleven. In totaal zijn er een veertigtal vulkanen. En ze zijn allemaal een stuk actiever dan de beroemdere Vesuvius. De grootste vulkaankrater in het gebied is die van de vulkaan Solfatara. Het is ook de bekendste krater. De jongste vulkaan in het gebied is de Monte Nuovo, de ‘nieuwe berg’. Die vulkaan barstte uit in 1538, dat is recent in vulkanische termen.

REISGIDS: Wil jij graag zoveel mogelijk zien van de stad? Download onze reisgids Napels en Amalfikust, deze bevat een wandelroute die je langs alle bezienswaardigheden brengt.

 1. Bewandel de Campi Flegrei en de krater van de Solfatara

Eenmaal je je ticket gekocht hebt aan de ingang, kan je een wandelpad volgen dat je door de krater van de Solfatara en over de Campi Flegrei gidst. Je ziet een grote vlakte waar hier en daar vulkanische rookpluimen uit de grond komen. Het ruikt er naar zwavel en je hoort sissende geluiden. Geen wonder waarom dit gebied de Brandende Velden genoemd wordt.

Eenmaal je in de krater aankomt, zie je nog meer gassen uit de bodem opstijgen. De rotsen zijn kleurrijk en wanneer het onlangs geregend heeft, zie je kokende modderpoelen. We raden je aan om op een veilige afstand te blijven.

TIP: Wist je dat je vanuit Napels een fietstocht kan maken naar de Brandende Velden? Boek deze begeleide fietstocht hier online
 1. Bezoek de Romeinse ruïnes in Parco Archeologico dei Campi Flegrei

Dit vulkanische gebied was populair bij de Romeinen en er zijn dan ook heel wat archeologische sites die je kan bezoeken. Je kan een combiticket kopen waarbij je niet alleen de vulkaan, maar ook het archeologisch park kan bezoeken. Het Parco Archeologico dei Campi Flegrei bestaat uit een verzameling van heel wat archeologische sites.

Met een combi-ticket verspreid over meerdere dagen een bezoek aan kunt brengen. Het kaartje Circuito flegreo heeft een geldigheid van 3 dagen en je kunt hiermee 4 sites bezoeken die onder het archeologische park vallen. Bekijk op de website van het park welke plekken je met het kaartje kunt bezoeken en de bijbehorende tarieven: We zetten de bekendste plekken op een rijtje.

WANDLING MET GIDS: Wil jij ook graag meer te weten komen over deze bijzondere plek Campi Flegrei (Flegraeïsche velden) en Pozzuoli? Ga mee met een begeleide wandeling van 2,5 uur en ontdekk deze bijzondere geschiedenis.

 1. Parco archeologico di Cuma

In het Parco Archeologico di Cuma zijn een aantal archeologische resten te bewonderen, maar de belangrijkste bezienswaardigheid is de grot van de Sibylle (in de klassieke oudheid waren de Sibylles maagdelijke prinsessen die geïnspireerd door een godheid de toekomst voorspelden). De grot vormt de plek waar Aeneas heen gaat om raad te vragen over zijn reis.

De Sibylle van Cumae

De Sibylle van Cumae voorspelt een aantal gebeurtenissen die hem te wachten staan en geeft hem vervolgens instructies hoe hij toegang tot de onderwereld kan krijgen. De ruimte die wordt aangeduid als de grot van de Sibylle, kun je voor een paar euro bezoeken.

Het bestaat uit een lange, rechte gang van 131 meter lang met aan het einde het heiligdom waar de Sibylle haar orakels zou hebben gegeven.

Openingsuren van het archeologisch park van Cuma

 1. Bezoek de 3 kratermeren

Het Lago Fusaro en het Lago d’Averno

Bezoek ook eens de 3 kratermeren die in de buurt van de ruïnes liggen. Het Lago Fusaro en het Lago d’Averno bevinden zich op de Campi Flegrei. Dat laatste meer zou de toegang tot de onderwereld zijn.

Het Lago d’Averno meer ligt in een uitgebrande krater (zie ligging hier). De naam Avernus is afgeleid van een Grieks woord dat ‘zonder vogels’ betekent. Er werd namelijk verteld dat door gassen die afkomstig waren uit het meer, vogels die erover heen vlogen dood neer vielen.

Daarnaast namen zowel de Grieken als later de Romeinen aan dat dit meer de ingang naar het hiernamaals was. Dit is dan ook de plek waar Aeneas begint aan zijn afdaling naar de onderwereld, op zoek naar zijn overleden vader Anchises.

Lago di Lucrino

In de buurt van het Lago di Lucrino zou de beruchte keizer Nero een zwembad en visvijvers hebben laten aanleggen. Dat badcomplex van Nero heeft de tand des tijds doorstaan. In juli wordt hier nog altijd de Sagra delle Cozze gevierd, een soort foodfestival rondom de lokale mosselen.

VERBLIJFTIP: Wij verbleven tijdens onze rondreis door Napels in het Mini Hotel in Pozzuoli. Het is een van de meest stijlvolle hotels in de Campi Flegrei en ligt boven de Golf van Napels. Daardoor biedt het hotel een prachtig uitzicht over de eilanden Capri, Ischia en Procida. Meer info en boeken.

 1. Museo archeologico dei Campi Flegrei

Het Castello di Baia is een kasteel dat in 1495 op een strategische locatie werd gebouwd en voorheen hoogstwaarschijnlijk de villa van Julius Caesar is geweest. Uitkijkend over de Golf van Pozzuoli en de eilanden Ischia, Procida en Capri, geniet je hier van een spectaculair uitzicht. Met waardevolle archeologische vondsten uit de omgeving vormt het kasteel tegenwoordig het archeologisch museum van de Campi Flegrei.

Het museum is verdeeld in verschillende secties waar diverse periodes van het gebied in beeld worden gebracht. Van de tijd vóórdat de Grieken hier voet aan wal zetten om de eerste kolonie te stichten, tot Romeinse marmeren sculpturen en een indruk van de stad Pozzuoli in Romeinse tijd passeren allemaal de revue. Het museum huisvest ontelbare archeologische schatten waar je als liefhebber wel eventjes zoet mee bent.

Openingsuren Museo archeologico dei Campi Flegrei

 • Openingstijden: 9u - 20u (laatste entree om 19u)
 • Maandag gesloten
 1. Parco archeologico delle terme di Baia

In het Parco archeologico delle terme di Baia dwaal je rond tussen de overblijfselen van een thermencomplex dat in opdracht van de eerste Romeinse keizer werd aangelegd. De combinatie van het heilzame water in de baden en het betoverende panorama zorgde ervoor dat de rijkste en bekendste persoonlijkheden uit de Romeinse tijd naar Baia trokken.

Van het ooit imposante complex is tegenwoordig slechts een gedeelte zichtbaar. Door bradyseïsme, waarbij delen van het aardoppervlak langzaam dalen of stijgen, zijn delen van de gebouwen in zee verdwenen. Alleen de gebouwen die op het heuvelachtige deel zijn gebouwd geven een indruk van de rijkdom en pracht die er in deze baai was. Tot de belangrijkste bouwwerken van het park behoren de Tempel van Diana, de Tempel van Mercurius en de Tempel van Venus. Hoewel de benaming van de gebouwen anders doet vermoeden, zijn het geen echte heiligdommen maar ronde thermenruimten met koepelplafonds.

Ga mee met een duik- of snorkelexcursie of glasbodemboot in Baia

Een deel van de verzonken stad Baia kun je ontdekken door een duik- of snorkelexcursie te boeken. Haal je liever geen nat pak, dan kun je aan boord stappen van een boot met een glazen bodem. Tijdens de boottocht glijden de indrukwekkende overblijfselen die onder water zijn verdwenen onder je voeten door. Meer informatie vind je via de website van het Parco Sommerso Baia.

Openingsuren Parco archeologico delle terme di Baia

 1. Anfiteatro Flavio

Midden in de sfeervolle havenstad Pozzuoli breng je een bezoek aan het Anfiteatro Flavio, het Flavisch amfitheater. Dit bouwwerk werd in de 1ste eeuw na Christus gebouwd en is het 3de grootste amfitheater van Italië (na het Colosseum in Rome en het amfitheater van Capua). Het ontwerp wordt toegeschreven aan dezelfde architecten die het Colosseum ontwierpen, dat kort daarvoor was ingewijd.

Net als in Rome vormde ook de arena van het Anfiteatro Flavio het toneel waarop christenen zonder pardon voor de wilde beesten werden gegooid. Ook de latere beschermheilige van Napels, San Gennaro, zou hier voor zijn leven hebben gevochten. Dit gevecht kreeg een wonderlijke wending toen de beesten plots knielden voor de voeten van de veroordeelde. Helaas betekende dit niet dat hiermee zijn leven was gered: hij werd uiteindelijk bij de Solfatara onthoofd.

Het theater heeft door de eeuwen heen heel wat te verduren gehad

Vulkaanuitbarstingen en plunderingen waarbij kostbare materialen werden meegenomen deden de staat van het amfitheater geen goed. Sommige delen van het gebouw zijn verloren gegaan maar door opgravingen is veel van het theater blootgelegd en kan men een goed beeld schetsen van de omvang en hoe het er oorspronkelijk moet hebben uitgezien. Tijdens een bezoek krijg je een goede indruk van dit historische bouwwerk en vertellen bijzondere details de taferelen die zich hier hebben afgespeeld.

Openingsuren Anfiteatro Flavio

 • Entree: € 5, op dinsdag gesloten
 • Het amfitheater is hele jaar door geopend, openingstijd 9u.
 • De sluitingstijden kunnen per maand wisselen. Zie ditoverzicht op de website
 1. Tempio di Serapide

De Tempio di Serapide ligt midden in Pozzuoli en vormt een van de belangrijkste archeologische vondsten van stad. Ten onrechte wordt dit een tempel genoemd, het was eigenlijk een Macellum, een Romeinse marktplaats. Tijdens opgravingen kwam er een beeld van de Egyptische god Serapis aan het licht waardoor men dacht dat het een tempel voor deze godheid was. Later werd vastgesteld dat de ruimte diende voor de openbare markt waar met name vis werd verkocht.

Het marktplein werd tussen de 1ste en 2de eeuw na Christus gebouwd. De overblijfselen die vandaag de dag nog zichtbaar zien, geven een goed beeld van het bradyseïsme waar dit gebied mee te maken heeft. De resten hebben lange tijd onder water gestaan, wat terug is te zien aan de kleine gaatjes die door weekdieren in de zuilen zijn gegraven. De tempel is vanaf het plein te bewonderen.

Slechts op bepaalde dagen is de archeologische site te bezoeken

 • Donderdag van 10u tot 13u
 • Zaterdag en zondag van 10u tot 17u
 • Entree: € 4 zonder gids, € 7 met gids
 • Meer en op de website
 1. Rione Terra

In Pozzuoli kun je ook een kijkje nemen in Rione Terra, het gedeelte van de stad dat in de 2de eeuw voor Christus als eerste werd bewoond. In 1970 moesten de ruim 6000 inwoners Rione Terra verlaten in verband met instortingsgevaar en de voortdurende stijging van het aardoppervlak (bradyseïsme) als gevolg van de vulkanische activiteit.

Het gebied was ruim 15 jaar onbewoond maar na verschillende restauratiewerkzaamheden is het tegenwoordig weer toegankelijk voor bezoekers. Onder begeleiding van een gids maak je een boeiende reis door de geschiedenis van dit stukje Campanië. Meer info op de website

 1. Piscina Mirabilis

In de gemeente Bacoli ligt het volledig uit tufsteen gegraven Piscina Mirabilis, de grootste cisterna (watertank) ooit die door de Romeinen werd gebouwd. Het was bedoeld om de bemanningsleden op de schepen die in de nabijgelegen haven van Miseno aanmeerden van water te voorzien.

Het waterbekken had een omvang van 15 meter hoog x 70 meter lang x 25 meter breed en een capaciteit om 12.000 m² water op te vangen. Het plafond van het bouwwerk wordt ondersteund door 48 kruisvormige pilaren die werden gerangschikt in 4 rijen van 12. De watertank werd gevuld met water afkomstig uit de bronnen van Serino (provincie Avellino). Via een oud aquaduct maakte het water een reis van ruim 100 km om via Napels in de Campi Flegrei te eindigen.

La Cattedrale dell’acqua, de waterkathedraal

 • Toegang: € 5 zonder gids en €8 met gids
 • Geopend op vrijdag, zaterdag en zondag.
 • Toegangstijden voor bezoek met gids: 10u - 12u - 14u - 15u
 • Toegangstijden voor bezoek zonder gids: 11u - 11u30 - 13u - 15u30 - 16u
 • Het is verplicht te reserveren via de website (zie link hier)
 1. Proef de lokale wijn Falanghina Flegrea

Het gebied rondom de Campi Flegrei is bijzonder vruchtbaar en wordt vandaag de dag dan ook als landbouwgrond gebruikt. Wanneer je op bezoek bent in Campi Flegrei, proef dan zeker eens van de lokale wijn die hier geteeld wordt: de Falanghina Flegrea. Dit is een fris wit wijntje dat behoorlijk kan smaken na een dagje vertoeven in het gebied van Campi Flegrei. Wie meer wil weten over de wijnen kan mee met een tour.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Napels? Bekijk alvast onze favoriete verblijven in Pozzuoli.
 1. Stranden nabij Campi Flegrei

Ook wanneer je het cultuur snuiven in Napels af wilt wisselen met een stranddag, kun je richting de Campi Flegrei gaan.

 • Vanaf de Cumana-halte Arco Felice wandel je binnen een paar minuten het strand op.
 • Stap je een halte later uit bij Lucrino, kun je daar ook terecht bij een van de strandtenten voor een relaxt dagje aan zee.
 • Blijf je zitten tot de eindhalte Torregaveta, kun je daar ook je voeten in het kraakheldere water dippen en bij een van de lido’s terecht voor een maaltijd of snack.
 • Lees ook onze blog met nog meer stranden in en rond Napels
 1. Praktische info voor je bezoek aan Solfatara en Campi Flegrei

Cumana Trein

Vanuit het centrum van Napels kun je op de Cumana stappen, een treinverbinding die het centrum van Napels verbindt met de Campi Flegrei. De trein vertrekt vanaf het station Montesanto (zie ligging hier) en gaat langs de verschillende plaatsen langs de kust, stap uit in de halte Pozzuoli. Het eindstation is Torregaveta (zie ligging hier).

Circumflegrea Trein

Vanaf het station Montesanto (zie ligging hier) vertrekt ook de Circumflegrea. De route die de Circumflegrea is wel iets langer omdat deze lijn de plaatsen in het binnenland van de Campi Flegrei verbindt. De route kent 15 haltes en eindigt eveneens bij Torregaveta langs de kust.

Metrolijn 2

Je kunt ook gebruik maken van metrolijn 2, onderdeel van het Trenitalia-netwerk. Deze trein maakt stops op verschillende plekken in het centrum en heeft als eindpunt Pozzuoli, een interessante stad in de Campi Flegrei waar we verderop in het artikel meer over delen.

Met de auto

 • Kom je met de wagen? Reken op een rit van 30 à 45 minuten vanuit Napels (17 km). Je kan er makkelijk parkeren (betalend).
 • De ingang van de Campi Flegrei vind je op Via Solfatara 161 (zie ligging hier) in het stadje Pozzuoli.
 1. Filmpje: Sfeerbeelden van Solfatara en de Campi Flegrei

Ben je benieuwd naar je bezoek aan Filmpje: Sfeerbeelden van Solfatara en de Campi Flegrei? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar de baai van Napels.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je bezoek aan Napels?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Napels? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Napels met 49 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Download je gratis preview reisgids Napels-Amalfi-Pompeii.

Napels en Amalfikust

Gratis reisgids Napels downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

Reisroutes in de buurt

Premium

Napels en Sorrento rondreis

Baai van Napels en Amalfi kust

Napels stadswandeling

Baai van Napels en Amalfi kust

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?