Solfatara en de Campi Flegrei bezoeken bij Napels

Volledige reisgids kopen voor € 10

Solfatara en de Campi Flegrei bezoeken bij Napels

Praktische info voor je bezoek aan Solfatara en de Campi Flegrei bij Napels

De Vesuvius barstte uit in het jaar 79 en legde Pompeii toen onder een dikke laag as en puimsteen. Maar wist je dat er nog veel meer vulkanen liggen in de buurt van Napels? De Campi Flegrei, letterlijk de Brandende Velden, liggen ten noorden van de stad. De bekendste vulkaan in het gebied is de Solfatara.

Wie op zoek is naar een originele daguitstap vanuit Napels, hoeft niet langer te zoeken. De Campi Flegrei combineren natuur en archeologie. Lees meer over je bezoek aan Campi Flegrei!

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van Solfatara en de Campi Flegrei

Het vulkanisch gebied ten noorden van Napels is al duizenden jaren oud. Toen de Romeinen hier nog de plak zwaaiden, was het gebied van de Campi Flegrei een populair vakantieoord. Veel Romeinse keizers en hooggeplaatste ambtenaren brachten hier hun vakantie door. Niet vreemd, want de vulkanische activiteit heeft warmwaterbronnen gecreëerd die van de Campi Flegrei een natuurlijk kuuroord maken.

Al die interesse in het gebied heeft er ook voor gezorgd dat hier indrukwekkende villa’s, tempels en amfitheaters gebouwd werden. En daar zijn er veel uitstekend van bewaard gebleven. In totaal zijn er een veertigtal vulkanen. En ze zijn allemaal een stuk actiever dan de beroemdere Vesuvius. De grootste vulkaankrater in het gebied is die van de vulkaan Solfatara. Het is ook de bekendste krater. De jongste vulkaan in het gebied is de Monte Nuovo, de ‘nieuwe berg’. Die vulkaan barstte uit in 1538, dat is recent in vulkanische termen.

REISGIDS: Wil jij graag zoveel mogelijk zien van de stad? Download onze reisgids Napels en Amalfikust, deze bevat een wandelroute die je langs alle bezienswaardigheden brengt.

 1. Bewandel de Campi Flegrei en de krater van de Solfatara

Eenmaal je je ticket gekocht hebt aan de ingang, kan je een wandelpad volgen dat je door de krater van de Solfatara en over de Campi Flegrei gidst. Je ziet een grote vlakte waar hier en daar vulkanische rookpluimen uit de grond komen. Het ruikt er naar zwavel en je hoort sissende geluiden. Geen wonder waarom dit gebied de Brandende Velden genoemd wordt.

Eenmaal je in de krater aankomt, zie je nog meer gassen uit de bodem opstijgen. De rotsen zijn kleurrijk en wanneer het onlangs geregend heeft, zie je kokende modderpoelen. We raden je aan om op een veilige afstand te blijven.

OPGELET: Door een dodelijk ongeval in 2017, is het momenteel niet mogelijk om de krater te bezoeken.
 1. Bezoek de Romeinse ruïnes in Parco Archeologico dei Campi Flegrei

Dit vulkanische gebied was populair bij de Romeinen en er zijn dan ook heel wat archeologische sites die je kan bezoeken. Je kan een combiticket kopen waarbij je niet alleen de vulkaan, maar ook het archeologisch park kan bezoeken. Het Parco Archeologico dei Campi Flegrei bestaat uit een verzameling van heel wat archeologische sites. We zetten de bekendste plekken op een rijtje.

Opgravingen van Cuma

Cuma werd gesticht door de Grieken, nog voordat Napels (Neapolis indertijd) het daglicht zag. Cuma is vooral bekend voor de zogenaamde Grot van de Sibille, een rechte gang van zo’n 130 m die eindigt in een gewelfde hal. Volgens de Aeneis van Vergilius bracht Aeneas de sibille van Cuma een bezoek om haar raad te vragen over het verdere verloop van zijn tocht.

Bezoek de kratermeren in Campi Flegrei

Bezoek ook eens de drie kratermeren die in de buurt van de ruïnes liggen. Het Lago Fusaro en het Lago d’Averno bevinden zich op de Campi Flegrei. Dat laatste meer zou de toegang tot de onderwereld zijn.

In de buurt van het Lago di Lucrino zou de beruchte keizer Nero een zwembad en visvijvers hebben laten aanleggen. Dat badcomplex van Nero heeft de tand des tijds doorstaan. In juli wordt hier nog altijd de Sagra delle Cozze gevierd, een soort foodfestival rondom de lokale mosselen.

Il Castello Aragonese di Baia en de thermen van Baia

Het Castello Aragonese di Baia werd in 1495 opgetrokken bovenop de ruïnes van een Romeinse villa die van Julius Caesar was. Het kasteel herbergt vandaag het archeologisch museum van de Campi Felgrei waar je heel wat archeologische vondsten uit de regio kan bewonderen. Het kasteel is hooggelegen en biedt fantastische uitzichten over de omgeving.

 1. Proef de lokale wijn Falanghina Flegrea

Het gebied rondom de Campi Flegrei is bijzonder vruchtbaar en wordt vandaag de dag dan ook als landbouwgrond gebruikt. Wanneer je op bezoek bent in Campi Flegrei, proef dan zeker eens van de lokale wijn die hier geteeld wordt: de Falanghina Flegrea. Dit is een fris wit wijntje dat behoorlijk kan smaken na een dagje vertoeven in het gebied van Campi Flegrei.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Napels? Bekijk alvast onze favoriete verblijven in Pozzuoli.
 1. Praktische info voor je bezoek aan Solfatara en Campi Flegrei

Hoe kan ik tickets boeken voor Solfatara en de Campi Flegrei?

 • Tickets voor een bezoekje aan Campi Flegrei kan je bij de ticketbalie aan de ingang van het gebied kopen.
 • Update: sinds een dodelijk ongeval in 2017 in de krater van de Solfatara is het momenteel niet mogelijk om de vulkaan te bezoeken. Je kan wel de krater van bovenaf bewonderen.

Waar bevinden zich Solfatara en de Campi Flegrei?

 • De ingang van de Campi Flegrei vind je op Via Solfatara 161 in het stadje Pozzuoli.
 • Met de wagen? Je kan er makkelijk parkeren (betalend).
 • Of neem de trein vanuit Napels naar Pozzuoli. Het station van Pozzuoli ligt op 10 minuten wandelen van de ingang.

Wat is de ligging van Solfatara krater en Campi Flegrei op de kaart?

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je bezoek aan Napels?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Napels? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Napels met 49 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Download je gratis preview reisgids Napels-Amalfi-Pompeii.

Napels en Amalfikust

Gratis reisgids Napels downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

Reisroutes in de buurt

Premium

Napels en Sorrento rondreis

Baai van Napels en Amalfi kust

Napels stadswandeling

Baai van Napels en Amalfi kust

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?