De top 17 x bezienswaardigheden in het Zwitserse Bazel: wat je niet mag missen

Volledige reisgids kopen voor € 10

De top 17 x bezienswaardigheden in het Zwitserse Bazel: wat je niet mag missen

8 oktober 2021 in Zwitserland0 reacties

Bazel bevindt zich aan de Rijn, precies op het punt waar Zwitserland, Frankrijk en Duitsland elkaar ontmoeten. Omdat dit een drukke stad is waar mensen wonen en werken, leer je in Bazel het echte Zwitserland kennen. Er wordt vaak gezegd dat Bazel niet zo pittoresk is als andere Zwitserse steden, en al is de stad misschien niet zo bruisend als Zürich, toch is er heel wat te zien. Bazel is een rijke stad met tal van culturele attracties, interessante musea en oude monumenten.

Hieronder zetten we de mooiste plekjes en de niet-te-missen bezienswaardigheden in Bazel op een rijtje.

Inhoud artikel

Wil je Bazel verkennen met een gids? Boek online je tickets voor een begeleide wandeltocht langs de mooiste plekjes van Bazel. Zo leer je de stad kennen zoals een local!

Wie Bazel op een originele manier wil verkennen, kan een tour met een oud trammetje door de stad nemen. Een leuke ervaring! De meest bijzonder tour is echter de nachttour door Bazel, zo leer je de stad op een andere manier kennen.
 1. Mittlere Brücke

Mittlere Brücke, Middenbrug, is een van de meest herkenbare symbolen van Bazel. De brug dateert uit 1905 en is een kopie van een brug uit de middeleeuwen. Dit is een van de oudste rivieroversteken tussen het Bodenmeer en de Noordzee en werd al in 1226 gebruikt. Samen met de Gotthard-pas maakte deze oversteekplek deel uit van een internationale handelsroute uit de 14e eeuw.

 1. Stadhuis van Bazel

Het stadhuis uit de 16e eeuw domineert de Marktplatz. Het werd na een grote aardbeving gebouwd ter vervanging van de vroegere zetel van de regering. Hier huist nog steeds de kantonale regering en ook de vergaderingen van het parlement en de stadsadministratie worden hier gehouden. Een rondleiding door de indrukwekkende vertrekken toont bezoekers een bijzondere combinatie van architectuur, kunst, geschiedenis en politiek.

De voorgevel van het stadhuis is opvallend door zijn felrode kleur, versierd met speelse fresco’s. Een deel van het gebouw werd vervangen nadat Bazel zich bij de Zwitserse Confederatie voegde en het gebouw werd verder uitgebreid in de 17e eeuw en nogmaals begin 20e eeuw.

 1. Natuurhistorisch Museum

In het gerenommeerde Natuurhistorisch Museum wordt een schat aan zowel kleine als grote natuurlijke voorwerpen bewaard. In het museum maken bezoekers een reis naar de verste uithoeken van onze planeet en naar lang vervlogen tijden. De aantrekkelijke collectie en de boeiende tentoonstellingen behandelen thema’s als zoölogie, entomologie, mineralogie, antropologie, osteologie en paleontologie.

Ontdek Bazel via onze uitgestippelde rondreis door Zwitserland. Of download onze gratis preview reisgids Zwitserland en ontdek de mooiste bezienswaardigheden en plekjes van het land.

 1. Cultuurmuseum

In het Cultuurmuseum vind je een uitgebreide collectie artefacten van over heel de wereld. Met meer dan 300 000 objecten is dit een van de belangrijkste etnografische collecties in Europa. Het museum werd ondergebracht in een neoklassiek gebouw met een prachtig modern bijgebouw ontworpen door Herzog & de Meuron. Er worden ook tijdelijke tentoonstellingen gehouden.

 1. Kathedraal van Bazel

Net als de Mittlere Brücke is de kathedraal van Bazel een van de voornaamste herkenningspunten en bezienswaardigheden van de stad. De kathedraal uit rode zandsteen met twee torenspitsen en kleurrijke dakpannen is het belangrijkste onderdeel van de skyline van Bazel. Deze voormalige bisschoppelijke kerk werd tussen 1019 en 1500 gebouwd in romaanse en gotische stijl.

De crypte, het koor, de graftombe van Erasmus van Rotterdam, de Galluspoort en de twee kloosters zijn stille getuigen van de bouw en geschiedenis van de kathedraal door de eeuwen heen. Het plein rond de kathedraal is een populaire ontmoetingsplaats en vanop het Pfalz-terras krijg je een prachtig uitzicht over de Rijn. Dat maakt het meteen ook een van de populairste plekken van de stad.

 1. Museum van Schone Kunsten van Bazel

Het Museum van Schone Kunsten van Bazel is een ietwat atypisch kunstmuseum. Je vindt hier de belangrijkste openbare kunstcollectie van het land. De focus ligt op kubistische werken uit de 20e eeuw van Picasso, Braque en Juan Gris, expressionistisch werk van Edvard Munch, Franz Marc en Emil Nolde en heel wat werk uit het constructivisme, dadaïsme en surrealisme. Je vindt er ook een collectie Amerikaanse kunst vanaf 1950. Een must-see voor kunstliefhebbers!

 1. Wereldspeelgoedmuseum

Dankzij een gigantische collectie van meer dan 6000 poppen, teddyberen, speelwinkels en carrousels is het Wereldspeelgoedmuseum (vroeger bekend als het Poppenmuseum) van Bazel uniek in Europa. De verzameling van meer dan 2500 oude teddyberen is de grootste ter wereld.

Of je nu met kinderen op reis bent of gewoon de nostalgie van je eigen kindertijd wil herbeleven, dit is een van dé bezienswaardigheden van Bazel. Het museum is ook met een rolstoel toegankelijk en aangepast voor slechthorenden.

Nog geen overnachting tijdens je verblijf in Bazel? Bekijk de mooiste hotels en sfeervolle B&B's in Bazel en haal het beste uit je vakantie!

 1. Haus zum Kirschgarten

Het prachtige Haus zum Kirschgarten werd tussen 1775 en 1780 gebouwd als huis en kantoor van een welvarende zijdelintfabrikant. Nu is het een historisch museum. De kamers liggen verspreid over twee verdiepingen en geven je een goed idee van het leven in Bazel tijdens de 18e en 19e eeuw. Er zijn ook speciale collecties waaronder een indrukwekkende verzameling horloges en klokken, speelgoed, zilver van Bazel en enkele wetenschappelijke instrumenten. Wil je dit museum graag bezoeken? Bekijk alle informatie op de website.

 1. Tinguely-fontein

De Tinguely fontein vind je terug op het Theaterplatz en is inmiddels niet meer weg te denken uit het leven van de inwoners van Basel! De fontein is ontworpen en vernoemd naar de beeldhouwkunstenaar Jean Tinguely. Het kunstwerk bestaat uit negen bewegende beelden die samen zorgen voor een prachtig waterballet, iets wat kenmerkend is voor de kunst van Tinguely. Dit kunstwerk is daarmee ook een favoriete plek geworden om lekker te picknicken en even bij te komen na een drukke dag.

Naast de fontein is er ter ere van de kunstenaar ook een museum opgericht in Basel waar je nog meer van zijn bijzondere creaties kunt bekijken, het Tinguely Museum. Meer info over het museum vind je op de website.
 1. Muziekmuseum

In de vroegere Lohnhofgevangenis, vind je nu het Muziekmuseum als onderdeel van het Historisch Museum van Bazel. Je treft er de grootste collectie muziekinstrumenten van het land aan. Aan de hand van zo’n 650 instrumenten en een multimedia-informatiesysteem maak je een akoestische reis doorheen 500 jaar muziekgeschiedenis.

 1. Museum van het jodendom van Zwitserland

In het intrigerende Museum van het jodendom van Zwitserland vind je tal van items uit het religieuze en dagelijkse leven van Joden. Als bezoeker krijg je zo een beeld geven van de joodse geschiedenis in Bazel en omgeving. Je ziet hier onder meer grafstenen uit de middeleeuwen, Hebreeuwse boeken die nog door de drukkerijen van Bazel gedrukt werden en enkele memento’s van de Zionistische congressen.

Lees onze uitgebreide blog over Zwitserland en ontdek de mooiste plekjes van het land.
 1. Spalentor

Spalentor is de meest indrukwekkende poort van de drie overblijvende stadspoorten die ooit deel uitmaakten van de stadsvesting. De constructie lijkt zo uit een sprookje te komen en bestaat uit een vierkante toren die door twee ronde torens geflankeerd wordt.

In vervlogen tijden was dit de poort waarlangs goederen vanuit de Elzas de stad binnenkwamen. Reizigers konden het gebouw al vanuit de verte zien, wat hen deed mijmeren over de rijkdom en status van de stad. Op de voorgevel die van de stad wegkijkt, kan je drie figuren zien - de Maagd Maria en twee profeten - daterend uit de 15e eeuw.

 1. De botanische tuinen

De botanische tuinen van de Universiteit van Bazel vormen een oase van rust in het midden van de stad. Het is een van de oudste tuinen in zijn soort in het hele Duitstalige gebied. De botanische tuinen herbergent een indrukwekkend gamma aan plantensoorten, waaronder cactussen en orchideeëncollecties, en een tropische serre vol regenwoudflora.

Dit is een aangename plek om even te ontsnappen aan de drukte van de stad en om even uit te rusten voordat je verder gaat met je verkenning van de stad.

 1. Farmaceutisch Museum

Een ander interessant museum in Bazel is het Farmaceutisch Museum met een collectie oude medicijnen, apothekersmeubilair, laboratoriummateriaal, instrumenten, keramiek, boeken... Het museum bevindt zich in het oude huis 'Zum Vorderen Sessel' waar Erasmus en de alchemist Paracelsus ooit woonden.

 1. Zwitserse Brandweermuseum

Het Zwitserse Brandweermuseum werd in 1957 opgericht en je vindt er een indrukwekkende verzameling brandweermemorabilia en documentatie. Het behoort tot het rijtje van de meer bijzondere, kleine musea in Bazel. Wil je een bezoek brengen, houd er dan rekening mee dat het museum enkel open is op zondag tussen 14:00 en 17:00.

Heb je nog geen verblijf? Tijdens ons bezoek aan Bazel, hebben we overnacht in Motel One Basel, een budgethotel dat voorzien is van alle comfort en luxedesign! De kamers zijn ruim ingericht en hebben alles wat je nodig hebt voor een verblijf in Bazel. Ontbijten doe je hier in een authentieke atelierhoek op Overdyed Chair-stoelen, van het label Diesel for Moroso. Meer info en boeken.

 1. Cartoonmuseum

In het Cartoonmuseum vind je strips, parodieën en pastiches van kunstwerken. Het is een beetje een onconventionele bestemming hier in Bazel.

 1. In de buurt van Bazel

Augusta Raurica

Zo’n 20 kilometer ten oosten van Bazel ligt Augusta Raurica, een Romeinse archeologische site met openluchtmuseum. Dit is de oudste Romeinse kolonie aan de Rijn en de best bewaarde Romeinse nederzetting ten noorden van de Alpen.

Je kan een gratis app downloaden om te zien hoe deze plek er in de Romeinse tijd uitzag. Je ziet er naast de architecturale overblijfselen van de stad ook Romeins zilver en een Romeins dierenpark. Je krijgt er een uitstekend inzicht in het leven van de mensen die hier rond de tijd van de geboorte van Christus leefden.

Rheinfelden

Iets verder naar het oosten langs de Rijn ligt het charmante Rheinfelden, een van de steden in Zwitserland en Duitsland die in de 12e eeuw door de adellijke familie Zähringen werd gesticht. De historische oude stad met zijn brede marktstraat en lonkende zijstraten, nodigt uit om te voet te verkennen. Rheinfelden kreeg internationale belangstelling toen hier in 1846 de zoutbaden de deuren openden en tegenwoordig staat de stad nog steeds bekend als centrum voor gezondheid en welzijn. Naast de zoutbaden kan je hier ook een brouwerij, sigarenfabriek en pottenbakkerij bezoeken, allemaal lokale nijverheden. Vanuit Rheinfelden kan je ook een boottocht op de Rijn maken.

Ontdek nog enkele andere excursies en tours in Bazel en omgeving

Wil je veel bezoeken in Zwitserland? Koop de Swiss Pass Coupon

Wie van plan is om veel te bezoeken in Zwitserland, doet er goed aan om de Swiss Pass Coupon te kopen. In dat boekje vind je maar liefst 100 2-voor-1 kortingsbonnen. Zo spaar je heel wat uit tijdens je reis door dit toch wel dure land. Koop je Swiss Pass Coupon voordelig online voor 45 euro.

 1. Filmpje: Bazel in vogelvlucht

Benieuwd naar hoe Bazel eruitziet? In dit filmpje vlieg je boven Bazel en over de bekendste bezienswaardigheden van de stad. Als je deze Zwitserse stad in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Bazel moeten reizen!

 1. Mis niets tijdens je verblijf in Zwitserland met onze reisgids

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Zwitserland? Dan hebben we goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zwitserland met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Zwitserland.

Zwitserland

Gratis reisgids Zwitserland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?