De top 15 x mooiste bezienswaardigheden in Bern: wat je niet mag missen

Volledige reisgids kopen voor € 10

De top 15 x mooiste bezienswaardigheden in Bern: wat je niet mag missen

8 juli 2021 in Zwitserland2 reacties

Bern is een prachtige historische stad waar heel erg veel te zien en te doen valt. In 1779 zei Goethe al dat Bern “de mooiste stad is die we ooit gezien hebben” en tot op de dag van vandaag klopt die stelling. Het oude centrum is het hart en de ziel van Bern en barst van de charme en middeleeuwse romantiek. Dankzij de ontspannen sfeer die er hangt en de talloze culturele activiteiten die er telkens plaatsvinden, zal je zonder twijfel wat langer dan gepland willen blijven.

Bern ligt genesteld in een boog van de rivier de Aare en wordt omgeven door de indrukwekkende Alpentoppen. Hieronder hebben we de 15 niet-te-missen bezienswaardigheden in Bern op een rijtje gezet zodat je zeker niets mist tijdens je bezoek aan de stad.

Wil je veel bezoeken in Zwitserland? Koop de Swiss Pass Coupon

Wie van plan is om veel te bezoeken in Zwitserland, doet er goed aan om de Swiss Pass Coupon te kopen. In dat boekje vind je maar liefst 100 2-voor-1 kortingsbonnen. Zo spaar je heel wat uit tijdens je reis door dit toch wel dure land. Koop je Swiss Pass Coupon voordelig online voor 45 euro.

Inhoud artikel

Onze tip: boek een gegidste rondleiding door Bern

Wil je Bern leren kennen samen met een gids? Boek dan online je tickets voor een begeleide wandeltocht door Bern. Onderweg vertelt de gids je allerlei weetjes over de Zwitserse hoofdstad en je komt alles te weten over de bekendste gebouwen.
 1. Parlementsgebouw

Het parlementsgebouw is de zetel van de Zwitserse regering. Het werd gebouwd in het laatste kwartaal van de 19e eeuw en uitgebreid en voltooid in 1902. Het parlementsplein (Bundesplatz) vlak voor het gebouw, vroeger een parkeerplaats, werd omgetoverd tot een plein waar nu de wekelijkse markt plaatsvindt.

 1. Natuurhistorisch Museum

Het Natuurhistorisch Museum werd opgericht in 1832 en beschikt over zo’n 5100 m² tentoonstellingsruimte. Elk jaar krijgt het meer dan 100 000 bezoekers over de vloer en het museum wordt ook beschouwd als een van de belangrijkste natuurmusea van Zwitserland. Vooral de dierendiorama’s en de gigantische collectie kristallen zijn de moeite waard.

 1. Zytglogge

De Zytglogge is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Bern. Deze sierlijke astronomische klok met bewegende figuren werd in 1530 gebouwd. Het poortgebouw waarop de klok bevestigd is, was ooit de westelijke stadspoort van Bern. Omdat de stad erg gegroeid is door de jaren heen hangt de Zytglogge nu in het centrum van de stad.

Boek online je tickets om de Zytglogge vanbinnen te bezoeken. Een aanrader!
 1. Historisch Museum

Het Historisch Museum huisvest permanente tentoonstellingen over geschiedenis, van het stenen tijdperk tot nu. Je vindt hier ook het Einstein-museum met een schat aan informatie over de grote wetenschapper en zijn theorieën.

 1. Aare

Vergeet tijdens je bezoek aan Bern de rivier de Aare niet. Doe zoals de lokale bevolking en neem in de zomer een duik in het water of laat je gewoon stroomafwaarts drijven. Tijdens de warmere maanden zijn er tal van mogelijkheden om je in het water te verfrissen.

 1. Zwitserse Alpenmuseum

Het interessante Zwitserse Alpenmuseum is gewijd aan de natuur en cultuur van de Alpen. Knappe exposities geven informatie over de geologie, tektoniek, gletsjerkunde, meteorologie, cartografie, fauna en flora, folklore, toerisme… van de Alpen. Eigenlijk een museum dat je bij een bezoek aan Zwitserland niet mag missen!

 1. Kunsthalle

De Kunsthalle of kunsthal werd gebouwd in 1917-1918. Sindsdien werden er veel opmerkelijke tentoonstellingen over hedendaagse kunst gehouden. De Kunsthalle kreeg internationale faam dankzij het werk van kunstenaars zoals Paul Klee, Christo, Giacometti, Henry Moore, Bruce Nauman en Daniel Buren.

 1. Käfigturm

De middeleeuwse gevangenistoren Käfigturm behoort tot de ‘Oude Stad Bern’ die op de Unesco-werelderfgoedlijst staat. De oorspronkelijke toren werd in 1256 gebouwd tijdens grootschalige uitbreidingswerken van de stad. De Käfigturm werd in 1640 gesloopt en de toren die er nu staat, werd onmiddellijk daarna gebouwd.

De huidige bel van de klokkentoren werd in 1643 toegevoegd. Omdat metaal toen tijdens de Dertigjarige Oorlog moeilijk te verkrijgen was, had het stadsbestuur de opdracht gegeven om de bel in de buurt van het Franse Vesoul buit te maken.

 1. Franse kerk

De Franse kerk is de oudste kerk van Bern. Het bouwwerk werd tussen 1270 en 1285 opgetrokken als onderdeel van een Dominicaans klooster dat in 1269 werd gesticht. Later deed de kerk dienst als toevluchtsoord voor Franstalige protestanten.

 1. Einsteinhaus

Het Einsteinhaus ligt aan de Kramgasse nr. 49. De flat op de tweede verdieping van dit adres werd tussen 1903 en 1905 gehuurd door Albert Einstein. Hij woonde hier met zijn vrouw en zoon en schreef er de Annus Mirabilis-artikelen. Die teksten worden beschouwd als de basis van de kwantumfysica. Hij werkte indertijd bij het Federaal Instituut van Intellectuele Eigendom (het patentenbureau).

Het gebouw is nu een museum. Het appartement is ingericht met meubels uit die tijd zodat je je de vroegere leefomgeving van Einstein waarheidsgetrouw kan voorstellen. Je komt er ook meer te weten over de wetenschapper en zijn werk.

 1. Sint-Petrus en Pauluskerk

De Sint-Petrus en Pauluskerk werd in 1858-1864 gebouwd en uitgebreid gerenoveerd in 1998. Deze kerk wordt beschouwd als een van de belangrijkste voorbeelden van neogotische architectuur in Zwitserland. Het was de eerste rooms-katholieke kerk in Bern na de Reformatie en is nu de belangrijkste kathedraal van de katholieke kerk in Zwitserland.

 1. Rathaus

Het Rathaus of stadhuis werd gebouwd tussen 1406 en 1416. Het gebouw wordt nog steeds gebruikt als zetel van de Kantonraad van Bern. Die raad komt 5 keer per jaar samen.

 1. Nydeggkirche

De Nydeggkirche bevindt zich aan de oostelijke rand van het oude centrum van Bern. Waar nu het koor van de kerk staat, stond ooit een kasteel. Kasteel Nydegg werd in 1190 gebouwd door hertog Berchtold V von Zähringen. Het kasteel telde 4 hoektorens, maar werd met de grond gelijk gemaakt door de inwoners van Bern nadat de laatste nazaten van de familie Zähringen stierven.

Tussen 1340 en 1346 werd een klein kerkje gebouwd op de plek van het vroegere fort. Later werd er nog een toren toegevoegd en de kerk kreeg ook nog een nieuw achterdeel. Na de Reformatie werd de kerk eventjes een pakhuis, maar vanaf 1566 werd het opnieuw een plaats van gebed.

 1. Bärengraben

Een van de meest iconische bezienswaardigheden van de stad zijn de vroegere Bärengraben of berenkuilen. Generaties lang werden hier beren gehouden, als symbool van de stad (beren hebben de stad zelfs haar naam gegeven) en ook als bezienswaardigheid voor de inwoners.

Gelukkig worden er tegenwoordig geen beren meer vastgehouden in deze kleine, betonnen omheining, maar er werd wel een modern berenpark gebouwd langs de oevers van de rivier waar de beren in een gigantisch park leven.

 1. Kathedraal van Bern

De kathedraal van Bern is het grootste kerkgebouw van Zwitserland. De bouw begon in 1421 en ging vele tientallen jaren door onder verschillende bouwmeesters. De torenspits werd pas in 1893 voltooid. We raden je zeker aan om de 100 meter hoge toren te beklimmen. Wie de 344 treden trotseert, wordt beloond met een onevenaarbaar uitzicht op Bern.

 1. Filmpje: kom nog meer te weten over Bern

Benieuwd naar Bern? In deze mini-documentaire over de Zwitserse hoofdstad passeer je enkele van de bekendste bezienswaardigheden. Als je Bern in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Zwitserland moeten reizen!

 1. Mis niets tijdens je verblijf in Zwitserland met onze reisgids

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Zwitserland? Dan hebben we goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zwitserland met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Zwitserland.

Zwitserland

Gratis reisgids Zwitserland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 13 augustus 2022 - Christel Dhondt

vertrekken bijna op vakantie richting Zwitserland en zijn er zeker van dat de reisgids, net zoals de andere reis-, stadsgidsen, ons opnieuw naar alle bezienswaardigheden, restaurantjes, winkeltjes, ... zal brengen. de reisroutes zijn altijd een aanrader !

- 14 augustus 2020 - Hans van der Made

Leuke gids, de gratis versie helaas te beknopt, stukje bv over Bern, staat alleen in de betaalde versie. Had misschien leuk geweest een beknopte versie van de gehele gids te maken. Toch, interessante info over de andere steden en wandelingen. Met vriendelijke groet, Hans

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?